K-report
 

Archive through 10.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje v Ostravě » Staré archivy » Archive through 10.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 12:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pako: Nevím, kolik Ti je, ale budeš to mít v životě těžký. Jsi idealista, a to se dnes neodpouští!

Máš samozřejmě v podstatě pravdu. Jenže města mají i jiné starosti. Špatný stav chodníků a silnic, kriminalita, nedostatek peněz na policii, oprava panelákových sídlišť atd. atd. Doprava je také důležitá. A máš jednoznačně pravdu v tom, že se musí začít už teď. Ano, lidé se musí lákat k používání MHD místo aut, jenže to není jednoduché. To musí začínat výchovou společnosti, úrovní a bezpečností MHD, bezbečností veřejných prostor města.
Budoucnost určitě nepatří individuální automobilové dopravě. Jenže jak je ta budoucnost dlouhá?
I dnes je možné, uzavřít centra většině autům. Je to reálné ve velkých městech, kde nevedou hlavní tahy apod. Jenže tomu musí odpovídat MHD, pohodlností, flexibilitou atd. Centrum města, nesmí být prakticky obytná, ale zábavně, kulturně, vzdělávací a administrativní. Nákupní domy, musí být i v tom centru.
To je práce na desetiletí, ale možné to je. Ale úroveň a kultura společnosti tomu neodpovídá.

Jenom s těma autama. Ono už jich v provozu moc nepřibude, protože kapacita silnic už je vyčerpaná a v centru se těžko kapacita zvětšuje. Ono i na bohatším západě MHD jezdí. Otázkou je, jak kapacitní a jak moc se dokáže přizpůsobit. Ale tam jsou lidé zvyklí a manažer klidně jede MHD!

Tramvaje se budou muset optimalizovat, spojovat s vlaky apod. Trolejbusy to nebudou mít lehké. Jejich neflexibilita a lehká nahraditelnost autobusy (stejná kapacita) jim svědčit nebude.

Alternativní zdroje jsou fajn. Ale ty články bych nebral. Raději vodní elektrárny, větrné elektrárny ale i další.

Tak to je asi vše. Je to obecné na všechna velká města.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 13:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pako: ja bych toto tema jeste neopoustel
Vyuzil bych sveho vetreni do teto skupiny, kde by to nekdo mohl vedet: kolik stoji zprogreseni jednoho zrychlovace (pouze vyzbroj, ostatni rekonstrukcni zasahy nechme stranou) a kolik se tim usetri energie v absolutnich cislech? Jde mi o to porovnat efektivnost investic bud do vyroby (treba ta fotovoltaika) nebo do uspor energie.

Mayg: vyuziti vodni energie je mi taky sympatictejsi nez slunce nebo vitr, ale neslibujme si od toho zazraky. Nevim jaky prutok ma Ostravice v Ostrave, ale jen ted narychlo jsem nasel na netu "referencni priklad" vodni elektrarny Spalov (na Jizere nad Zeleznym Brodem, turisti a zeleznicni fandove znaji). Pracuje se spadem asi 10 m, prutok neodhadnu. Proste Jizera v podkrkonosi A ta ma maximalni vykon 2,4 MW (maximalni vykon bezne elektricke lokomotivy 3 MW, jeden blok Temelina 1000 MW), rocni vyroba asi 12 000 MWh. Takze bohuzel soustava malych elektraren na Ostravici by byla pekna, ale trn z paty to taky nikomu nevytrhne, bohuzel...
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 11-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 13:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dotaz na Hakiho,Jenkiho či kohokoliv kdo to ví. S Ostravakem jsme si teď pár
týdnů hráli s úsekovými děliči a teď nám chybí posledních pár informací
které jednoduše už nezjistíme.
1) Číslo sekce u Intersparu (na sloupech není pod tabulkou u děliče tež ne)
2) Co znaméná to číslo pod lomítkem u sekcí 46/01 (Zahrada) a 43/47
(Hlučínská) popřípadě u dalších, nechápeme význam.
3) Jaké čísla sekcí má Poruba, popřípadě pokud jsou ve vozovně někde děliče
tak kde se nacházejí
4) Jaké čísla sekcí má Křivá, popřípadě pokud jsou ve vozovně někde děliče
tak kde se nacházejí
5) Jaké čísla sekcí má ÚDM, popřípadě pokud jsou v dílnách někde děliče tak
kde se nacházejí
6-x) Které měnírny napájejí které sekce stačí hraniční například (nemusí být
pravdivé) měnírna Vřesina dělič mezi sekcemi 2-3 až 4-5.

Velice děkujeme za odpověď moc by nám pomohla.
Zajoncz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 13:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ostrava má tu výhodu (nevýhodu), že "zelené louky" jsou i v samotném středu města! Proč tedy stavět "shoppingparky" mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, že jo? Jinak, viděl jsem plány ohledně prodloužené Rudné: Opavská je čtyřpruh, vedle ní jezdí tramvaj a v těsné blízkosti za konečnou "Opavská" je obrouvské nákupní centrum, po kterém je právě v Porubě poptávka (dosud jen Tesco-nyní se z něj sice stala Galerie,ale i tak, leží v Třebovicích, nějaký trapný Kaufland na Jižních svazích a to je všecko!) Tak například zde se tramvaj bude vyjímat.
www.OSTRAVA.unas.cz
>>> špehujte Ostravu online!
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 919
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 13:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Vladass: Je mi 35. Idealista nejsem... Jedna věc jsou nápady (=ideová základna), druhá jejich realizace, tam je to zpravidla kompromis... Bez nápadů nelze nic udělat. Tomáš Baťa byl možná svého času taky idealista... Ale on dokázal převést sny do reality... První krok je chtít. Bez toho kroku nejde nic...

Mi jde o, že dnes je na radnici parta unavených padesátníků (teď to hodně zjednodušuju), jejichž cílem je to nějak bez větších problémů odklepat... Chybí právě ti idealisti, tedy ti, co nápady nejen mají, ale mají vnitřní sílu za svými nápady jít... To je asi to, co jsem chtěl vypíchnout především...!!!

(Příspěvek editován uživatelem pako leden 08, 2006)
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 1-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 14:15:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Pako: Já souhlasím a dodávám. Myslím, že v horizontu takových 10 let se dočkáme mýtného na silnicích pro všechny vozidla. Pokud by veřejná doprava mýtné neplatila, tak by byla výrazně levnější a tudíž konkurenceschopná. Tramvaje, trolejbusy, autobusy jezdící po městě nemohou autům konkurovat rychlostí, ale cenou a kvalitními službami (tzn. topit ve vozech v zimě,atd.). Jediné, co může ve městě konkurovat autům i rychlostí je metro. Cestování na delší vzdálenosti mezi městy by mohla ovládnout železnice, ovšem to by musely jak ČD tak stát mít jiný přístup.
Jinak mám pocit, že veřejná doprava u nás je více využívaná jak na západě.
Každé město se dnes snaží oživovat centrum jako místo zábavy. Ostrava to má těžší z historického hlediska.
http://jansirc.webz.cz/
Všechno jde, když se chce
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 14:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jan Širc: Souhlasím.

Pako: Naprosto souhlasím. Nemyslel jsem to s tím idealistou zle. Idee je vždy ten nápadový základ. Bez ideí bysme žili v jeskyních a jezdili na koních.
Mám rád takovýto přístup, ale oficiální místa ne. Souhlasím s první větou druhého odstavce. Tak to prostě chodí.
Bez idee, bez vize, že za mnou bude vidět nějaká práce, která lidem něco přinese, která mi bude dělat radost a hrdost na to, co jsem dokázal, až budu starý, nemá smysl dělat politiku! Svět je ale jiný a politika se většinou dělá z jiných důvodů!
Ano, takový lidé chybí! A pokud takový jsou, společnost a systém jejich vize zatluče, odsune zničí a donutí je zapadnout do zaběhnutého!
Nějaký důkaz. Jen si stačí zjistit, kolik zbylo peněz na strukturálních fondech EU za minulé období! Nevyčerpali jsme miliardy Kč, holt nebyly projekty

Asi už nebudu diskusi o tramvajích plnit těmito příspěvky. Sem to asi nepatří.

Pokud někdo bude mít sílu, něco s tím dělat, prosadit se, bojovat za své vize, má moje hluboké uznání a obdiv!!!
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 920
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 16:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasně.

Ono je to jako s blbostí. Nedá se nad ní vyhrát, ale přesto se s ní musí bojovat...

No, já bych to nevzdával... Sem to podle mě rozhodně patří. Protože jsou lidé, co to čtou... A může to mít na ně vliv.

A z jiného soudku... Dnes jsem jel v d-2 a četl jsem si tu A4 s červeným rantlem, co tam DPO píše o té sněhové kalamitě... Mno, není to možná špatné, já bych to napsal jinak. A rozhodně bych to vylepil na řidičovu budku lepící páskou, protože na normálním místě pro spamy to moc lidí asi nečetlo.... Ale nevadí, alespoň pokus a i to se počítá!

A ještě dotaz. Nevíte, pánové, někdo, kam se standardně ukládá výhybková tyč ve voze TRIO?

Dík.
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 921
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 16:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jan_Širc:

Osobně se domnívám, že to nemusí být nutně jen metro. Podle mě je to jakýkoliv druh dopravy, pokud k němu odpovědní přistupují odpovědně...

Např. tramvaj rychlodrážního charakteru = vlastní nedotknutelný pás, a v centru města klidně do pěší zóny nebo pod/nad zem... Spousta zpoždění by se dala eliminovat tím, že i v centru města bude ulice, kde jezdí tramvaj, např. zjednosměrněna, přičemž ušetřený pruh je výlučně pro tramvaj...

V Ostravě si dokážu představit, že ulice Nádražní bude průjezdná pro IGK pouze ve směru Hotel Palace-Českobratrská-Hotelový dům Jindřich. Tramvajový pás se posune více na druhou stranu a zvedne se tak, aby po něm normálně auta nemohla... Výsledek = průjezd úseku o min. 4-6 min. kratší. A na to cestující uslyší. To je totiž úsek, kde spoj nabírá dost minut navíc... A troufnu si říci, že spolu s úsekem Hotel Palace-Frýdlantské mosty je nejpomaleji průjezdným úsekem, protože jinak si myslím, že ve zbytku tratí to frčí... Teď neberu v úvahu světelné křižovatky, ale místa, kde IGK přímo fyzicky omezují tramvaj.
Dejvy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 16:26:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Výhybková tyč je v Triu umístěná za sedadlem řidiče.
Denny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 12-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 16:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad dotaz na přednost tramvají na splítce Hranečník:

dlouho jsem tam nejel,ale co si pamatuji tak světelné návěstidla (LED diody) fungují na trolejový kontakt, tedy pokud v úseku není žádná tramvaj tak na obou stranách svítí návěst dej přednost proti jedoucí tramvaji, pokud tramvaj přejede kontakt tak se na její straně změní návěst na "Přednost před proti jedoucí tramvaji". Pokud tam jsou i plastové návěsti tak ty slouží pro případ poruchy světelných návěstí. Jediné co mě tam kdysi zaráželo je umístění kontaktu směr centrum hned za železniční vlečkou, protože v případě že by jela tramvaj naproti zůstanu stát čelem u návěstidla a vozem stojím na přejezdu. Druhá věc je že tam vlak už snad nejezdí.

ad hlášení ve vozech o mimořádné situaci (třeba nedostatek přepravní kapacity): ona je to pěkná myšlenka tohle hlásit ve vozidlech podobně jako hlášení PČR, ale není to tak jednoduché to realizovat, hlavně ne v tak krátké době jak bylo potřeba. Momentálně nelze srovnávat hlášení výlukové s hlášení že nejsou vozy a proč. Výlukové hlášení je v hlásiči již náhráno a tvůrce hlášení pouze pomocí kodu poskládá příslušný text. Hlášení o tom že nejsou vozy zde není tedy by se muselo nahrát (nahrává se v ČRO Ostrava - není to zadarmo a musí se to objednávat), poté by se to muselo přehrát ve vozidlech a následně vložit do drah vozů na místo kde by se to hlásilo. Na to že krizová situace trvala asi 4 dny a v pátek už byl docela normál by se to ani nestihlo. Ale možná by nebylo od věci až se někdy bude zase nahrávat nové hlášení přidat tam i univerzální o tom že nejsou vozy.
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 10-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 17:33:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pako: Já ti dám taky terminál Petřkovice až se z tebe bude kuřit.. do naši dědiny nic takoho nedavat. tady stavět něco tak odporného jako je přestupní terminál.. a) není kde b) zhyzdilo by se to tu. Stačil by bohatě terminál na hlučínské = kde by byly ukončeny všechny prajzobusy.
Tramvaj do Hlučína? Nikdy nerikej nikdy :o)

http://vystrihovanky-ostrava.wz.cz
DPO (DAP a DAH) , Connex Morava a TQM Opava "FOREVER"
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 17:40:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

k mimořádné situaci: Ono se tam mohly ty papíry vylepit dříve a ne až tehdy kdy se vrací vše do normálu. Hlášení by chtělo při příštím nahrávání nahrát, protože by to u lidí udělalo alespoň nějaký dojem. V tomto týdnu jsem hodně slýchával, že si lidi spojovali sníženou kapacitu s novým rokem a nikoliv se sněhovou kalamitou. Což je špatně.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Tommas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 18:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pravda, většina lidí si myslela, že se chce šetřit a zkouší se, jestli sóla stačí, resp. co cestující ala sardinky vydrží. Ale byli i takoví, co se na to šli zeptat (nevím, jestli řídiče nebo někam výš) a bylo jim vysvětleno, co se stalo.
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 10-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 18:38:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ostravák: No já jsem zase na jedničce slyšel, jak si někteří lidi spojovali to že jede jenom jeden vůz s otevřením trati na interspar
Tramvaj do Hlučína? Nikdy nerikej nikdy :o)

http://vystrihovanky-ostrava.wz.cz
DPO (DAP a DAH) , Connex Morava a TQM Opava "FOREVER"
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1981
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tak si člověk vyrazí na hory, a tady se mezitím rozvíjejí různé fantazie... tak to zase trošku zhodnotím :
různé i barevné obrázky VariaLF3 co se tady objevují jsou docela blízké realitě. Pouze bych doplnil, že se uvažuje o větším podílu žluté ve "šplouchancích"; definitivní podoba zatím není úplně jistá, takže klidně vymýšlejte a malujte dál, za pár měsíců budete moci posoudit, jak moc jste se trefili.
Letos bude téměř určitě jediný vůz (jednosměrný); měl by být představne na Czech Raildays a něco se šeptá i o Innotransu Berlin. Obousměrné VarioLF3 je zatím spíš taková idea, ale s reálným základem - díky tomu, že vůz bude mít CAN (obdobný jako 1257-1259) tak bude daleko lépe modifikovatelný bez výrazných změn v elektrické části. Pro hovoří chuť ukázat že to jde a náhrada obousměrných KT8 kvůli výluk; naproti tomu jsou i dosti silné (a oprávněné) hlasy, že obousměrný vůz je v Ov zbytečný. Objevují se i různé názory "někde mezi", jako např. dvě stanoviště ale jen jednostranné dveře apod.

Fotovoltaika a napájení tramvajových tratí, úspora za Progress apod : všechno jsou to dobré nápady, ale na tomto fóru se dost těžko dobereme rozumného výsledku. Cena za kWh totiž pro velkoodběratele de fakto neexistuje, respektive má naprosto zanedbatelný význam. Jsou sjednány odběrové křivky na jednotlivých přípojných bodech za pevné ceny; to co se platí opravdu krvavě je překročení těchto křivek (tzv. čtvrthodinová maxima). Je to taková trošku věda a trošku šamanismus - dáte si křivky moc vysoko a platíte hodně peněz zbytečně, dáte si křivky pěkně "napřesno", pak na Nádražní zdechne Astra, sjede se 20 dvojčat za sebou a už jsme nad. A to se pak na kWhmetru netočí jednotky Kč, ale klidně stovky... účel hry je trefit se někam do optima, čím přesněji, tím lépe, ale vystihnout ty mimořádnosti dost dobře nejde.
Od té doby co se začaly masově modernizovat vozy na TV8 a na Progressy tak se růst těchto křivek zastavil a pak dokonce o dost spadly; zdá se tedy, že rekuperace opravdu funguje. Nicméně faktický monopol ČEZu toto úsilí dost relativizuje, protože monopolní dodavatel vás stejně odere z kůže a stěžujte si kde chcete.
Místo fotovoltaik by se mi líbila jiná věc, a sice akumulace energie z rekuperace na měnírnách. V zásadě se to dá buď pomocí setrvačníku nebo baterie kondenzátorů (přečerpávací vodní elektrárna je na toto moc pomalá). Před pár lety jsem to s někým německy hovořícím probíral v hospodě; údajně se o to pár DP v ex-DDR docela zajímalo a vycházela tam návratnost asi 20let, jenže životnost byla někde kolem 10ti; nicméně od té doby se asi mnohé změnilo, zejména kondenzátory hodně pokročily vpřed (nechte si vyhledat helo "ultracapacitor" v googlu a budete čumět, do jak malé krabičky dnes narvete jednotky faradů kapacity...)

"Doprava pro budoucnost" - tam mám několik nápadů, které by snad až tak moc nestály (v porovnání s jinými fantasmagoriemi) a určitě by veřejné dopravě hodně pomohly. Seřazeno od přibližně od nejlevnějších po nejdražší :
- důsledně uplatňovat preferneci tramvají na křižovatkách, například ve Výškovicích, v Hrabůvce a zejména v Porubě (ale tam by to úplně zabilo takže asi neprůchodné)
- na ulicích 28. října a Ruská důsledněji zajistit bezkolizní průjezd tramvají pomocí podélných prahů u tramvajových kolejí (viz Praha), na křižovatkách doplňovat samostatné signály pro levé odbočení aut (srážky s automobily odbočujícími vlevo tvoří téměř 40% tramvajových nehod!!!)
- v rámci výstavby severního spoje napíchat trolejbusové sloupy, natáhnout dráty, po Hornopolní udělat 4stopou trať ve stylu Simferopol a máme expresní troljbusové linky z Alšáku a z VIII. obvodu do Centra s jízdní dobou max. 20 minut
- v oblastech sídlišť Hrabůvka, Dubina, Zábřeh a Výškovice trošku doplnit vnitrosídlištní silniční síť tak, aby se tam daly zavést "rozvážkové" minibusové linky typu 99 k nejbližší zastávce tramvaje. Až silné ročníky ze 40. a 50. let dospějí do důchodového věku těžko je budeme přesvědčovat, že se mají o hůlce 15' pajdat na tramvaj, když už mají to auto před barákem.
- "zlidštění" ulice Nádražní v úseku Jindřich - Palace, "vyhnání" IAD na Poděbradovu a novou Porážkovou
- "podhrabat" tramvaj pod křižovatkami v Porubě (vzor Vídeň), špičková jízdní doba Svinov - Slovan tak spadne na polovinu, spolehlivost dopravy prudce vzroste, ulehčí se i autům
- podzemní tramvaj pod ulicí 28. října v úseku Náměstí Republiky - Nová Ves vodárna. Úsek Náměstí Republiky - Dům Energetiky možno variantně řešit i segregovanou tratí (šířky je tam dost). Na povrchu může tramvajová doprava zůstat pro "pomalé" obslužné linky, "dálkové" spoje by měly zastávku jen na Mariánském náměstí (pokud vůbec).
- podle toho co vznikne v Mar. Horách zvážit, kudy udělat rychlodrážní napojení uzlu Zábřeh pošta ve směru od Centra - jestli "podhrabat" Ruskou, nebo odbočit někde pod Mar. Horami a podhrabat areál Vítkovic (tam možno částečně i povrchově)...
- odpálit atomovku ve Svinově řešit nádraží a mosty úplně znovu, jinak a jinde.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Xxichtyl: Tak to měli ti lidi ještě blbější důvod. Nevím, ale lidi někdy napadnou takové blbosti, že to nechápu. Nevím jak souvisí trať k Intersparu s kapacitou spojů. Jinak plno těchto a podobných zajímavých informací jsem slyšel od "nedopraváků" v sólo vozu na d-10. Spojovány byly hlavně tyto události -
- 1.1.2006
- zražení jízdného
- sólo vozy na většině linek
- a zaznělo něco v tom smyslu, že Zedník je z Poruby, tak tam sóla nejezdí.
Docela jsem se bavil a to, i když jsem stál na posledním schodu opřený o dveře a obličej jsem měl nalepený na řidičovu kabinu.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Mirda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 8-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak se vůbec to hlášení nahraje? Představuju si to tak, že v tom ČRO Ostrava to namluví, pošlou do DP a DP to pomocí rádiového modemu rozešle do všech hlásičů ve všech vozech bezdrátově...
Mám pravdu? Nebo se to musí nahrávat do každého vozu zvlášť a musí tam někdo příjít s notebookem a nahrát to tam z něho?
A ještě dotaz: Při střídání směny řidič na terminálu cosi nacvaká, za 30 sekund to zapípá a eprve pak přehodí kurzové čipové karty, co se děje? To se ty data odesílají pomocí radiomodemu do ústředí DPO? A co všechno se vlastně odesílá?
Děkuji za vysvětlení
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: Nevíš prosímtě něco k tomu na co se ptal Mayg výše. Hodně by nám to pomohlo. Jinak návrhy velice dobré. Stejně si ale myslím, že nanejvýše se dočkáme té preference, upravené Nádražní a snad taky opravených svinovských mostů. Jinak máš vymyšlené trasování těch minibusových linek v oblasti Ostrava-Jih? že bych možná něco použil. Hodně nedořešené je spojení některých částí Hrabůvky, Dubiny a Zábřehu.
Dubina - zadní části, které jsou blíže k ulici Krmelínské.
Hrabůvka - nějak propojit Oráčovu a Krestovu a po ní vést linku 9x
Zábřeh - navrhoval bych minibusovou linku po ulicích Krásnoarmějců, Volgogradská, Kpt. Vajdy a Rodimcevova.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1586
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: Někde na K-reportu, myslím v nějaké železniční diskusi, se ty kondenzátory a setrvačníky rozebíraly. Nevím, jak to bylo odborné, já tomu nerozumím.

Nebudou ty obousměrné trojwany tak trochu pro Brno?

Díky za potvrzení s tím odběrem. Věděl jsem to, jen jsem nechtěl šířit nepotvrzené. Je to opravdu alchymie, trefit to

Fantasmagorie je silné slovo. To bych nepoužil. Já nedokážu konkrétně navrhnout nic pro Ostravy, těch pár studijních návštěv Poruby zdaleka nestačí. Ale k používání MD (až se vytratí to "H", bude dobře) se musí vychovávat. Od toho zrychlování a preference až po moderní vozidla atd.
Vše jsou jen vize, které se můžou a nemusí vyplnit. Třeba za 50 let, třeba nikdy.
Jen mě tak napadá, jak asi bude vypadat trojwana po páté modernizaci s výzbrojí worldpulse za padesát let
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: ja to tusil, ze to s tou cenou nebude tak snadne. Ani nejake prumerne cislo za nejake obdobi, aby byla aspon nejaka predstava, jake se lisi platba DPO od beznych smrtelniku? Kazdopadne tento zpusob plateb radi alternativni zdroje u provozovatelu dopravy do jeste mene vhodne pozice, kvuli jejich totalni nevyzpytatelnosti a (vzhledem k dosazitelne vyhodne cene energie od dodavatele) jeste delsi navratnosti. Tedy krome prehrad, ty se bezne pouzivaji jako spickove zdroje. To je ale jen teorie, ze by DPO stavel vodni dila... Ja osobne sazim na ty kondenzatory.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 1-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jenki: Podhrabání 28. října, Poruby tramvajovou tratí. Nebylo by lepší už rovnou postavit metro?
http://jansirc.webz.cz/
Všechno jde, když se chce
.79
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.42.185
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:56:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1) Pravda je že se hlášení nahraje ve studiu pak se to zpracuje na ředitelství a pošle na střediska kde to nějaký človíček pomocí notebooku nahraje do hlásičů umístěných ve vozech. Jeden čas byla vize radiového přenosu signálu,ale nějak to utichlo. Asi otázka peněz, neboť rekonstrukce hlásiče pro příjem radiového přenosu vyjde na cca 20tis.

2) Při střídání směny řidič stiskne statistiku což znamená že se na čipovou kartu nahraje spousta informací mimo jiné i číslo řidiče a překročení rychlosti (jen na vozech s novými tachografy) po statistice se na dispečink odešle že řidič končí směnu. Nový řidič nacvaká své osobní číslo a na dispečinku pod číslem vozu spolu s linkou a kurzem naskočí jméno řidiče. Dispečink také vidí kde se vůz nachází, dle zastávky která je nastavena v počítači. Přenos jde přes vysílačku která komunikuje s hlásičem a palubním počítačem.
Mirda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 8-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:59:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

aha, takže DPO online vidí, kde je který vůz? To se při každé zastávce odesílá do centrály DPO jeho poloha?
.79
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.42.185
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 20:06:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím zda při každém odhlášení zastávky, ale komunikace je neustále mezi vozem a dispečinkem. Pravděpodobně ano, jisté je že dispečer vidí všechny vozy a to i když jedou mimo stanovený čas spožděně či předčasně dle jízdního řádu. Nejen vozy ale i služební vozidla vybavená GPS. Obzvláště když je nehoda tak mu vyskočí okno kde je vše o lince, kde se nachází jaký je tam řidič a pod. Vše záleží na tom zda řidič správně hlásí zastávky, takže se stejně dispečink vyptává kde vůz stojí.
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 10-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 20:48:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mirda: JO je to podle zastávek jelikož nemáme GPS jako v Brně..
Tramvaj do Hlučína? Nikdy nerikej nikdy :o)

http://vystrihovanky-ostrava.wz.cz
DPO (DAP a DAH) , Connex Morava a TQM Opava "FOREVER"
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1982
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 21:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jan Širc : metro... záleží na tom, co si pod pojmem metro představujeme. Pokud něco takového jako v Praze nebo v Moskvě tak určitě ne, na to tady nikdy nebude dostatečná přepravní poptávka. Pokud něco takového jako linky "U" v Porúří, tj. podpovrchová tramvaj, tak ano.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 1-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 00:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jenki: Něco jako v Praze by tady nemělo význam. U-Bahn v Porúří je pěkný. Osobně se mi líbí tyto 2 až 3 vozové soupravy, ať už se jedná o podzemní tramvaj, nebo malé metro (Stockholm) a myslím, že v Ostravě by to bylo vhodné. Však jednotlivá města v Porúří jsou svou velikostí srovnatelná s Ostravou. Jenom si myslím, že by se neměly zahlubovat současné tramvajové tratě, ale měla by tramvaj zůstat i na povrchu. U-Bahn by se vystavěl jako nový systém.
V určitých úsecích by mohl U-Bahn jezdit i v jednom kolejišti s tramvají a někde zase vlést pod zem. Třeba úsek přes Výškovice by mohl jet po tramvajové trati a pak se schovat pod zem a jet do centra.
Mimochodem U-Bahn je asi nejlepší řešení trasy Ostrava - Havířov.
http://jansirc.webz.cz/
Všechno jde, když se chce
Haki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 00:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Člověk si 2 dny neotevře internet a hned je tady plno příspěvků. Než sem je pročetl, tak už nevím co bylo probíráno včera. Ale pár základních informací:
- Boris má pravdu, jednokolejné tratě již stavět nelze, byl problém s vozovnou Křivá, kdy oficiálně se musí linka č.4 otáčet přes kolej v hale, pokud by jela venkem (104 tam, 103P, 103 zpět), tak vznikne úsek o délce 2 metry, který je pojížděn jennokolejně a tam je problém.
ad Mayg
- co se týče napájení tratí, tak to lze vyčíst s plánu, který už nemám, ale např. vím, že měnírna Vřesina nenapájí nic, je pouze jako záložní
- čísla pod lomítkem, zmamenají pořadové číslo sloupu v daném napájecím úseku
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 07:28:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobré ráno,

tak vida, ještě že jsem tu diskusi rozproudil, námětů je, koukám, přeci jen dost...

U-Bahn by byl perfektní, osobně bych se přikláněl k tomu, že by měl být kombinovaný - tam, kde je teď tramvajová trať mimo vozovku, nechat na povrchu, kde je nebezpečí kolize s IGK (Nová Ves, vodárna - Nám. Rep., Elektra - HDJ), tam šup pod zem - ale už bez povrchové alternativy, to by:
a) mátlo lidi,
b) bylo by to extrémně drahé,
c) vznikl by problém, co a v jakém rozsahu na povrchu vést...

Ty trolejbusy do Poruby by byly fajn, vznikla by alternativa dopravní cesty. Sice mě štvě, že ne kolejová, ale alespoň elektrická...

Ta Untergrund varianta přes Vítkovice se mi zdá zajímavá... Osobně se domnívám, že by se hodně zrychlila doprava mezi Zábřeh, pošta - Nám. Rep., ale na druhé straně, spíše bych měl strach, zda by nerozmělnila stávající trasy, protože v zásadě teď jsou dvě hlavní větve: Palkovského - Nová Ves, vodárna - Mariánské nám. - Nám. Republiky a Ředitelství Vítkovic - Mírové nám. - Nám. Republiky, ale s tím, že časem přibude odbočka přes Karolinu. To by se muselo nějak šikovně vykoumat, protože třetí větev by byla asi problém... Mno, raději podhrabat stávající Ruskou po trase d-2 a d-14...

(Příspěvek editován uživatelem pako leden 09, 2006)
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 08:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco o ultrakapacitních kondících i s výpočty úspor a k tomu něco z provozu v Drážďanech bylo v Dopravním magazínu 1 a 2/2005. A pokud platí ta čísla i v praxi, je to hodně lákavé...
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 09:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, ještě další odkaz na tramvajovou trať v Bad Schandau: http://doprava.unas.cz/kirnitzsch.htm
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 924
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 10:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na webech DPO je už Zpravodaj 6/2005:
http://www.dpo.cz/ZPRAVOD/ARCHIV/zip/2005_06.zip
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 10:48:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Venku sice tvrdě mrzne, ale slunce přecejen vylezlo, tak jsem zvědav, kdo všechno dnes bude viděn při
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.wz.cz
Martins
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 11:05:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba moje maličkost. Ale nejprve se musím oholit, zajít do kadeřnictví trochu zkrátit sestřih, abych nebudil veřejné pohoršení nebo nesnižoval kredit a důstojnost stavovské unie fandů městské hromadné dopravy , a když celou tuhletu anabázi zvládnu, vyrazím do terénu lovit tramvaje.
Ženy bez mužů vadnou, muži bez žen blbnou :o)
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 11:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče odlehční dopryvy v centru, byla by podzemní tramvaj řešení. Už od vodárny až po Muglinovskou. Co by to vyřešilo? Odlehčení od dopravy, plynulý provoz do centra města...
Na povrchu bych udělal pro auta pouze jeden pruh v jednom směru (omezení dopravy) a uprostřed chodník a zeleň, tak jako hlavní třída v Porubě.
Někdo by si možná řekl, proč nerozšířit cestu pro auta? Jednoduše proto, že doprava v centrech měst má být omezována a ne podporována. Navíc máme Mariánskohorskou...
Celkově bych kromě hlavních tepen typu Rudná, Místecká, Frýdecká a spol. cestyspíše zúžoval, tak, aby si člověk rozmyslel, jestli pojede např. do centra po Mariánskohorské, která je dost kapacitní (vyjma páteční špičky, což je neúnosné) nebo po 28.října
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
------------------------------------------
Nechci se dožít doby, kdy autobusy nahradí ekologickou dopravu, bohužel, zatím to tak vypadá!
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 11:32:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad. Maugli a ostatní: "zakopaná" tramvaj je sice supr věc, ale má i svá negativa. A to hlavně estetická. Nikdo si určitě nedělá iluze, jak vypadají různé podchody po pár letech používání a myslím, že raději bych snášel úzké refiže (Prostorná, NV vodárna...) než ten svinčík, co tam zákonitě bude. Protože mnozí ludé budou stále stejná
Ale jinak vidět 28.10. a Nádražní jako úzký kus dlažby (pro místní bydlící+zásobování) a jinak zelený pruh parku občas přerušený "jámou" se zastávkami tramvaje, mno, to by bylo žrádlo

Off topic: proběhla aktualizace /Off topic
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.wz.cz
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 925
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 11:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Norton: To by se zde nemohlo postavit už vůbec nic, protože by se vše smetlo ze stolu, že to neodpovědní mohou zničit/poškodit atd.

U té podzemní části bych viděl spíše jiný problém: kde budou ostrůvky a jak budou v tunelu jezdit vozy... Protože:
a) buď budou ostrůvky po obou stranách a vozy budou jezdit normálně vpravo = dvojí vchody do podzemí,
b) nebo bude společný ostrůvek a vozy budou jezdit v protisměru = jednotný systém vstupu,
c) nebo bude společný ostrůvek a vozy budou jezdit vpravo, pak ale potřebují dveře po obou stranách...
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 12:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mi nejde o to, "že by se to zničilo", ale přiznejme si, že většina takovýchto staveb je docela odporná tím, jak jsou zdevastovány (mnohde se "jen" kašle na údržbu). Nesmíme zapomenout na to, že se sice chceme řadit do "západního světa", ale s kulturností obyvatel jsme tak někde v Rumunsku, možná až v Etiopii... A refiže? Myslím, že docela dobře jdou na to tady:

(ale to už tady několikrát bylo...)
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.wz.cz
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 12:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, tak tohle by radní myslím určitě nepovolili... Lidi je třeba vychovávat intenzivně, ale přes noc a přes koleno to asi nepůjde... Pro začátek by možná stačil kamerový systém, možná by se jeho zavedením eliminovaly škody na podstatně nižší částku...
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 10-2003
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 13:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pako:
nebo by šel udělat jeden vchod do podzemí (s tím že by ostrůvky byly po obou stranách a jezdilo by se vpravo..), který by se rozdělil až pod povrchem, ale záleží jak hluboko by tramvaj byla.. ..
Jinač moc to furt nechápu.. tak mělo by to vypadat asi takto?
http://vystrihovanky-ostrava.wz.cz/marhory.jpg
legend:
červená - současná trať
žlutá - zemský povrch+budovy
zelená - podzemní šalina
červená dole - peklo.
Tramvaj do Hlučína? Nikdy nerikej nikdy :o)

http://vystrihovanky-ostrava.wz.cz
DPO (DAP a DAH) , Connex Morava a TQM Opava "FOREVER"
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 13:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Xxichtyl: Moc pěkný obrázek.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 10-2003
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 13:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ostravák No já si to jenom snažim přiblížit jak to asi myslíte
Tramvaj do Hlučína? Nikdy nerikej nikdy :o)

http://vystrihovanky-ostrava.wz.cz
DPO (DAP a DAH) , Connex Morava a TQM Opava "FOREVER"
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 15:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Xxichtyl: Vždyť já vím.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 1-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 17:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Haki: jednokolejné tratě již stavět nelze
Na trati do Hlučína má být podle studie jednokolejná trať mezi Hlučínem a Ludgeřovicemi.

K U-Bahnu. Já bych si spíš představoval U-Bahn s méně zastávkama. Měl by svým charakterem blíže metru než tramvaji, ikdyž by tam jezdily malé soupravy. Tramvajovou trať na povrchu bych tím pádem zachoval pro obsluhu všech míst jako doposud. U-Bahn by byl něco jako expresní linka spojující velká sídliště (případně Havířov) s centrem. Pokud by se pouze zahloubila současná tramvaj a měla by stejný počet zastávek jako dnes, myslím, že časová úspora by nebyla až tak velká.

Ohledně dveří ve vozech bych se u U-Bahnu přimlouval k dveřím na obou stranách. Nástupiště by pak mohlo být uprostřed mezi tratěmi.
http://jansirc.webz.cz/
Všechno jde, když se chce
Haki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 18:08:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jednokolejky již opravdu stavět nelze. To platí pro tramvajové tratě. Pokud Hlučín bude mít, železniční charakter, tak lze anebo lze také požádat o výjimku ze zákona.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 18:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jan Širc: trať do Ludgeřovic ke kostelu má být stavěna jako tramvajová trať a pokračování do Hlučína jako železnice.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 19:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jan_Širc:

To bych nesouhlasil... Jízda pod zemí znamená, že se výrazně omezí zpoždění vyvolané křižovatkami... A tam vidím značnou časovou úsporu... Na celé trase při cca 35 min. celkové délky je +/- 10 min. docela dost...
ÚMOB Jih
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.136.120
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 20:37:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K diskusi jenom pár telegrafických postřehů:
1)V Ostravě je (a navždy bude) problém s metanem. Vzhledem k jeho únikům je jakákoliv zahloubená linka riziková, protože od kolejí a trolejí vždycky nějaká jiskra odlétne. Metan uniká nejenom starými důlními díly (např. před staročeskou pivnicí u divadla nebo poblíž býv. dolu Jindřich a mnohými dalšími, o kterých se ani neví) ale i tam, kde je mezi vrstvou, ve které je metan (čili většinou uhelnou slojí) a povrchem nějaká propustná vrstva (třeba písek)
Podtrženo sečteno, nikdo přesně neví, kde se na metan narazí. Možné jsou však krátké a tím i snadno větratelné podjezdy (např. křižovatek), těžko ale nějaké souvislé metro.
2)Ostrava má velkou výhodu v moderní tramvajové síti.
3) S tím souvisí i nevýhoda moderní silniční sítě, která je tak konkurenceschopná MHD.
4)Nevím, jestli Ostravu vedou unavení padesátníci, ale celkem chápu, že málokterý fanda MHD to dotáhne do politiky (komunální) a málokterý politik se stane fandou MHD. Každopádně v Ostravě je (minimálně co se týká tramvají) pořád nejlepší dopravní podnik, mající snahu něco nového vymýšlet (a jak jsem se díval třeba na Ostravákovy stránky, tak nejenom dopravní podnik, ale i lidi "odspodu", což je jedině dobře.
ÚMOB Jih
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.136.120
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 20:38:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

5) Zásadní otázka, co s MHD je řešená v různých městech různými způsoby. Jde o nějaké sociální zařazení MHD:
-MHD zrušit jako přežitek doby a nechat jenom pár autobusů pro důchodce, aby se neřeklo (Tuším Banská Bystrica, Mariánské lázně atd.)
-MHD zachovat za co nejmenší náklady coby maximální "socku" s celkem minimálním jízdným, jehož výběr není prakticky nikým hlídán. Pro tyto provozy jsou typická skoro vraková vozidla narvaná až po střechu, pohybující se rychlostí svěží chůze v intervalu jednou za půl hodiny po zdevastovaných tratích.(Olomouc)
-Moderní dopravní podnik, mající vyšší jízdné, nepřeplněné vozy, moderní vozidla, opravené tratě a dobrý informační systém. Typické je, že tramvají tak nejezdí jenom ti, co nemají na auto, ale i ti, co se chtějí dopravit do práce pohodlněji než autem (tedy ne z nutnosti, ale jako výsledek volby)
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 20:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ÚMOB Jih: Díky za pochvalu. Něco k těm tratím v podzemí. Pokud vím, tak metan vzniká ve všech podzemních prostorách. Nejenom tam, kde se kdysi těžilo uhlí. Takže metro, či podpovrchová tramvaj by mohla jít postavit, ale bylo by nutné dobré odvětrávání.

Jinak Jenki mě přivedl na dobrý nápad ohledně minibusových linek, tak čekejte aktualizaci schémata budoucnosti.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 21:00:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska jsem viděl T3 ev.č. 1034 vypadala nově natřená, tlačítka poptávkového řízení nový typ, sedadlo řidiče ještě zabalene v igelitu prostě jako by vyjela právě s ÚDM ...... ALE malé buse vepředu. Je to nějaký záměr? (byla jako b-vůz) Nebo není pevně dáno schéma které tramvají dostanou velké buse a které ne?

Jinak dneska 740 jako solo, doufam že stříbrná střela není připravena na opalování.

A nová stříbrná souprava pořád bez slibované reklamy, ale věřím že dílny mají teď jiné starosti.

Co se týče zrychlení dopravy tak bych zavedl 100% preferenci tramvají na NĚKTERÝCH křižovatkách a ať se IGK třeba zblázní. Docela by mě zajímalo kolik peněz by se ušetřilo za elektřinu kdyby před Porubskou poliklinikou zrušilo to hrozné zastavování tramvají když jdou chodci. Stačilo by udělat kontakt a když by byla v blízkosti tramvaj tak by chodec stál důlek ono by ho to nezabilo.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 21:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer,
na http://mujweb.cz/cestovani/martinvecera/useky_doplnit.gif si můžete stáhnout schéma ostravských tramvajových tratí s vyznačením napájecích úseků. Bohužel pro nedostatek informací není toto finální verze, pokud někdo bude vědět nějaké informace o oblastech ?X1? ?X2? ?X3? nebo ?X4? zakreslených v schématu nebo jiné informace tak bychom byli moc vděční kdyby v nějakém programu například malování dokreslil dotyčný například zelenou barvou chybějící informace a poslal na martinvecera@seznam.cz nebo mayg@seznam.cz popř. by stačilo poslat informace na tyto maily. Informace po kterých toužíme jsou čísla sekcí a umístění sekčních děličů na mapě. Přispělo by to k dokončení tohoto schématu a jeho následovné zveřejnění na internetu pro všechny.

Předem děkujeme.
Ostravák a Mayg
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 21:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aktuality z dnešního dne:
Ještě včera jezdící souprava 1011+937 (škoda auto) již zase rozpojena. Jedno z toho jelo v soupravě s čímsi v normállaku a to druhé na d-11 jako sólo.
A jakpak nám dnes dopadli fotografové (další místo, na kterém se dá za slunečných dní pořizovat zajímavé scenérie...)?

solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.wz.cz
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 21:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton: to sólo (škoda auto) jsem na d-11 viděl. Jinak dnes jsem fotil pouze na Hulvákách a na Hlavním nádraží, protože bylo málo času.
schémata, budoucnost, historie, nákresy, zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 1-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 21:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pako: Ano omezí se zpoždění na křižovatkách. Ale pokud bude zastávka "na každém rohu", tak neušetříme tolik času, jako kdyby U-Bahn zastavoval jenom na těch nejdůležitějších zastávkách. Potom na trase dlouhé 35 minut bych viděl zkrácení až na polovinu.

Stání v Porubě na křižovatkách a přechodech by šlo jistě vyřešit, ale to by se muselo chtít.
http://jansirc.webz.cz/
Všechno jde, když se chce
Busman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 22:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono by stačilo, kdyby u té porubské polikliniky dali ty semafory jenom přes silnici, jak je to třeba na Třebovické nebo na Čez aréně. Těch tramvají tam zas tolik nejezdí, aby si ti chodci nemohli chvilku pockat. Jezdím tam každý den a skoro pokaždé tam stojíme, je to fakt děs!
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 23:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ostrava má MHD hodně dobrou. O tom není pochyb. Vždy je co vylepšovat, ale je nutné také ocenit, to co je a co máte! Ono to také stálo úsilí a práci mnoha lidí! A všichni víte, že to mohlo vypadat úplně jinak!

Ostrava je poddolovaná, metanu tam máte hromadu. Zakopání nehrozí.
Co by vám pomohlo, je úplná preference MHD, především tramvají na křižovatkách a oddělení tramvajové dopravy od automobilové.

Je to běh na dlouhou trať, ale tohle je asi budoucnost. Ono jenom úplnou preferencí a volnou cestou pro tramvaje by se ušetřila hromada financí. Už jen díky nižší vypravenosti vozidel!
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 07:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobré ráno.

Mno, co nejde pod zem, šlo by možná nad zem... Ale s tím metanem... Jen dohad - odluftovat se dá ledacos... S tím zakopáním totiž nikdo neuvažuje v 100% rozsahu kolejí, pouze ty nejkritičtější úseky... Alo to by se museli vyjádřit především báňští inženýři...

Souhlasím s tím, že kdyby se zavedla 100% preference, výrazně se jízdní časy zkrátí. Jenže zde je nutno si uvědomit, že je to jednak zatím politicky neprůchodné, jednak jeden druh dopravy dle mého názoru nemůže existovat na značný úkor jiného... I když to zde bude znít možná paradoxně, řidiči jsou taky lidi a nejde je tak výrazně omezovat... To musí být otázka kompromisního řešení. A kompromis nalézt lze - prostě IGK částečně přesunout na jinou ulici, než po které jezdí tramvaj... Samozřejmě to nejde všude, ale např., jak jsem již psal dříve, zjednosměrněním Nádražní ulice pro IGK v úseku Hotel Palace - HDJ s dostatečnou provozní alternativou ulic Porážkova a Poděbradova pro IGK by se dosáhlo zajisté rozumného kompromisu, na kterém by vydělaly všechny strany...

Zastávky: Neříkám, že i zde by se dalo popřemýšlet, jak optimalizovat, ale základem principu MHD je to, že zkracuje vzdálenosti. Osobně považuji stávající rozmístění tramvajových zastávek v Ostravě za rozumné (snad jen Rodimcevova je možná diskutabilní přežitek, ale to je subjektivní)... Prodloužíme vzdálenosti a lidi budou chodit pěšky, protože když si vypočítají, kolik kroků musí dojít na nejbližší zastávku, raději si už zbytek dojdou tak jako tak...

Unavení padesátníci? Hned, když jsem to napsal, jsem do závorky uvedl, že to silně zjednodušuju... Nemyslím to nijak pejorativně, ale prostě se mi zdá, že čím je člověk starší, tím méně je náchylný na zavádění změn, prostě chce mít svůj klid... Ale to je přirozený proces... Nebudeme jiní. Proto je nutná mezigenerační kooperace - prostě mladší ročníky více tlačí na změny, takže někdo to musí vždy tlačit vpřed a někdo to zase musí posoudit a případně přibrzdit.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 9-2004
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 08:52:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

UMOb Jih: zajimal by me priklad toho tretiho typu provozu, ja zadny takovy neznam. Ona jakakoliv MHD tezko nabidne jizdu od dveri ke dverim (od vytahu do podzemni garaze k vytahu z podzemni garaze; mozna tak metro v NY, ale tam jsou zas jine problemy) a sezeni ve vlastni pohodlne sedacce. To jen k tomu "pohodlna MHD". Jen upozornuju, ze auto, ani sluzebni, nemam a po meste se prepravuju v 95% MHD.

Pako: souhlas, absolutni preference je nemozna, je to kompromis. Zalezi na mistnich podminkach. Oni by pak totiz v tech zacpach stali i hasici a zachranky a sotousi jedouci nekam hromadne sotit, coz je taky nazadouci.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace