K-report
 

Archiv do 12.listopadu 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » Letadla, letiště atp. » Archiv do 12.listopadu 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 11:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Ne, ale do Austrálie je to s větrem v zádech, kdežto zpátky proti větru. Možná upřesní nějaký pamětník, ale ČSA kdysi létaly na Kubu s mezipřistáním v Ganderu (New Foundland), kdežto zpátky to zvládli přímo. Vázala se k tomu i jedna humorná historka o nepovedené emigraci, kdy emigrujícím bylo líto přijít o zaplacenou dovolenou na Kubě, a tak se vrátili zpět do ČSSR. :-) Takových relací s tankováním jen jedním směrem bylo víc.

Pro hledání letu přes půl zeměkoule doporučuji hračičku zvanou Great Circle Mapper. Ovšem někudy se lítat nesmí (znalí případně upřesní), jindy je to výhodnější delší cestou s větrem v zádech, a taky je dobré mít cestou nějaké záložní letiště (ETOPS rules).

Když tam zadáš EWR-SIN (Martinem prvně zmíněná relace), tak to nakreslí trasu přes severní pol, ovšem zpátky se tuším lítá přes Pacifik. Je to sice delší, zato však rychlejší a s menší spotřebou paliva.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7565
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 12:10:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, ale do Austrálie je to s větrem v zádech, kdežto zpátky proti větru. Možná upřesní nějaký pamětník, ale ČSA kdysi létaly na Kubu s mezipřistáním v Ganderu (New Foundland), kdežto zpátky to zvládli přímo.

Tohle vím a chápu, ale nechápu proč je nutné netankovat "na konečné" v Austrálii a zmenšovat si tím nákladový prostor.
Nebo chce někdo pořádat nonstop lety Londýn - Londýn?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2355
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 12:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Nechci mluvit za Martina, ale podle mne to vůbec nemyslel tak, jak ty jsi to pochopil. Problém (ekonomický) je let Sydney - London bez tankování cestou.

S velmi omezeným tankováním "na konečné" se nedávnou lítalo z LHR, když jim vyhořel sklad PHM. To se pak směrem na východ dotankovávalo v Athénách či jinde cestou. Vnitroevropské lety tuším na LHR netankovaly vůbec.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7567
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 12:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechci mluvit za Martina, ale podle mne to vůbec nemyslel tak, jak ty jsi to pochopil. Problém (ekonomický) je let Sydney - London bez tankování cestou.

A jo, to mě opravdu vůbec nenapadlo... Pak je to samozřejmě jasné.
Ovšem z hlediska pasažéra si nonstop let Evropa - Austrálie nedovedu představit. Ta pauza v Singapuru/Bangkoku je docela příjemná.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2205
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 17:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Ale se zdržnením 2 hodiny. Je pravda, že v ekonomické třídě vydržet 20 hodin musí být utrpení, ale v business se to zvládnout dá. Pravda je taková, že poptávka po přímých letech z Londýna do Sydney existuje. A pokud vím, tak British airways chtějí nová letadla B772LR a dokonce o takové lince uvažují. Problém tu stále existuje s tím doletem a fakt v současné době nevím, jak ho chtějí řešit. Třeba se časem dočkáme i nonstop letu Keflavík-Auckland. Pak si, ale nejsem jist, jestli by to nebylo kratší druhou stranou nebo ještě přes pól.
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 18. října 2006 - 19:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ČSA kdysi létaly na Kubu s mezipřistáním v Ganderu (New Foundland), kdežto zpátky to zvládli přímo.

Mmch, někde u konkurence psali o charterech A310 ČSA do Fortalezy něco podobného.

Jsem jen laik a koníčkář, ale měl jsem za to, že zrovna pro ty jmenované lety vzhledem k typu není ETOPS problém.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7574
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 19:59:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pravda je taková, že poptávka po přímých letech z Londýna do Sydney existuje.

To by mě docela zajímalo, jak silná ta poptávka může být. Resp. pro kolik lidí má úspora dvo hodin při cca 20ti hodinovém letu nějaký význam. Zvlášť při překonání jedenácti časových pásem a příletu do úplně jiného ročního období, z čehož se průměrný člověk sbírá minimálně několik dní .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7575
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 21:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a ještě mi není jasná jedna věc - jak to chtěj BA řešit s personálem, kterej se při mezipřistání střídá. Nebo budou mít piloti a letušky dvacetihodinový šichty?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 18. října 2006 - 21:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jednoduse:
1. v letadle jsou komplet dve posadky, jak letova, tak palubni.
2. V cily se vystridaji s novymi posadkami a maj oraz do dalsiho stridani s priletuvsimi posadkami. V tomto pripade zalezi jen na delce cyklu mezi lety.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2356
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 18. října 2006 - 23:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Proč zrovna Keflavik? Z Aucklandu je to nejdál do jižního Španělska. Ale pochybuju, že zájemci o přímý let Malaga - Auckland by pravidelně naplnili letadlo. :-) Ono je vůbec na zeměkouli dost málo hustě obydlených protilehlých míst. Ještě možná Čína a Jižní Amerika.

Pjp: To bude další potíž. Proč vézt navíc dalších 10 lidí a ještě jim za to platit? Když je cestou jen pustina, tak se to může vyplatit. Ovšem na půl cestě mezi Evropou a Austrálií je docela atraktivní JV Asie. V tomto bodě sdílím Mcbainovy obavy.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 07:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proto taky vymysleli A380/A330/A340/B747/B767/..., aby na tech 10/15 lidi navic, bylo co nejvic platicich, ostatne za pristani se taky plati (a v souctu nemalo) + je stejne treba nahradni posadka a ta pod mostem v prestupni destinaci nespi + nutny cas, to za pet minut nevyresite.
Takze co se pak vyplati vic ?
Pavel
P.S. Pruser A380 tu neresme, ne aspon ted. Byt verim, ze to stejne nekomu neda.
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 08:18:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: To je super aplikace, co jsi sem dal. Dají se tam vyhledat úplně všechna letiště u nás, včetně kódů, i když u některých je poznámka, že údaje nemusí být aktuální (např. Žatec to stále vykazuje i s kódem LKZC, i když letiště již fyzicky neexistuje).
Taky mě přeqapilo, že IATA kódy má u nás třeba i Olomouc (OLO) nebo Zábřeh (ZBE)...
Dobrý je taky to vyhledávání relací - umí to najít i spojení LKKB-LKLT se vzdáleností 2 km...
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 11:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Takze co se pak vyplati vic?

Na tuto otázku asi není jednoznačná odpověď, takže aerolinky budou zkoušet obě možnosti. Pak se uvidí, která se víc chytne. Varianta s mezipřistáním bude velice atraktivní pro společnosti, které mají svoji bázi někde v půli cesty (Hong Kong, Singapore, Thajsko, Malajsie...). Tím jim odpadne problém spaní pod mostem.

V současné době vedou nejdelší non-stop relace přes oblasti, kde nic není a nikdo tam nebázuje (z New Yorku do JV Asie a Austrálie). Tam je jen nekonečný Pacifik, Arktida nebo Sibiř.

Průseru A380 je mi hrozně líto, snad se brzy vyřeší. Letadlo samo je impozantní. Ostatně nestaví se na pár let, vždyť B747 vzlétl poprvé na konci 60. let a dominoval v různých variantách 30 let.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 12:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, s tou atraktivytou mezipristani. Mam obavy, ze v tomto je to v prve rade na cestujicich, co jsou ochotni akceptovat, samozrejme za jakousi nabidkovou cenu.
Ostatne ten pruser A380 je v dane chvili jaksi neprimo prave o tomhle :-/
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 13:35:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky M_v za ten odkaz na hračičku. Když jsem v RGL viděl B747, považoval jsem to na trase do SYD za dost divný, ale tady je to krásně vidět.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7587
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 13:48:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mam obavy, ze v tomto je to v prve rade na cestujicich

Kdyby bylo na mě, tak vždy volím mezipřistání. Pochybuju, že letenka bez mezipřistání Evropa - Austrálie bude nějak dramaticky levnější. Ušetří se sice za (mezi-)přistávací poplatky, ale nepochybně vzrostou nároky na počet personálu (pochybuji, že "odpočinek" jedné party včetně pilotů na sedačkách v letícím letadle bude leteckými odbory brán jako plnohodnotná pauza) a navíc tedy bude zmenšen nákladní prostor.
Mluvím z vlastní zkušenosti, přímý dvacetihodinový let si prostě neumím představit, naopak hodinka na letišti v Singapuru byla velmi příjemným zpestřením.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7588
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 13:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A které společnosti vůbec dnes nabízejí lety Evropa - Austrálie/NZ?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 13:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle stanovisko zpochybnovat neminim. Ale osobne bych si na tech jejich "sedackach" tech 20 hodin nechal vcelku libit ;-)
Nemylte se predstavou, ze u modernich stroju, tato nahradni posadka "odpociva" mezi cestujicimi, ta ma svuj prostor s palandami a jakymsi "komfortem", sice uznavam, pripomina tento prosto obdobny prostor v ponorce, ale je to v ramci moznosti pohodlnejsi, nez co maj k dizposici cestujici. Teda pokud vynecham tu uplne nejvyssi tridu.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2360
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 15:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Nevím jak Airbus, ale u Boeingu piloty nacpali do "podkroví", takže mají svůj klid a nezabírají místo v nákladním prostoru. Boeing - odkaz 1 a odkaz 2.

Rekapitulující článek o historii projektu A380 se objevil na Digiwebu iHNed Doufám, že současná situace Airbusu je jen takové zhoupnutí a časem půjde zase nahoru. Před pár lety se podobně zhoupnul Boeing - o Sonic Cruiser ani o rozsáhlejší modifikace B747 nikdo zájem nejevil, prosadil se až Dreamliner a B747-800. Ovšem Evropa zná i některé drahé omyly vehementně protlačované politiky a placené z daní - třeba britský (po)válečný Brabazonův výbor nebo nadzvukový Concorde.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 15:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Zvlášť při překonání jedenácti časových pásem a příletu do úplně jiného ročního období, z čehož se průměrný člověk sbírá minimálně několik dní
To se sbíráš i u letu s mezipřistáním. Naopak si myslím, že člověk po letu Londýn-Singapůr je také úplně vyždímaný a nemá sebemenší chuť se plácat někde na letišti a čekat až vyluxujou jumbo. Zkrátka a dobře ty lidi chtěj být "už doma". Pro někoho může být přestávka dobrá na protáhnutí nebo na zaplavání si v bazénu (konkrétně Singapur), ale pro někoho jen další 2 hodiny navíc na tak úmorném letu.

Jo a ještě mi není jasná jedna věc - jak to chtěj BA řešit s personálem, kterej se při mezipřistání střídá. Nebo budou mít piloti a letušky dvacetihodinový šichty?
Jak to dělá Singapur Airlines na trase Sin.-NY? A pokud je mi známo, letenka na právě této trase je výrazně dražší než s přestupem v LA a přesto maj pořád full. Asi chtěj lidi lítat přímo...pokud na to maj.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 15:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A380 to ma v cumaku, aby to meli s prvni ruky v pripade nepodarku ... ;-)
A340 nevim, ale predpokladam stejne umistneni, pripadne i A330, teda tam pokud jo.
No, no, no, americane sve "nedodelavky" aspon taji, ale takova B2707, to by se me libilo .... ;-)
Ty evvropske "neydary" aspon letaly a tak byla vira a v pripade US to taky bylo placeno s dani formou vyzkumu a pod. Boeing tehdy na tom netratil nic.
Takze "vykriky" ze "US" ... neberu, to je trosku o neznalosti ;-)
Ten B2707 je jen v makete a ta je snad nekde v modlitebne umistnena, ci kdesi ...
A dluyno dodat, ze B2707 puvodne vysel s B70 Valkyra, ty taky byly jen dva jeden si bouchl .. kruci, at ziji jmena ... ten co prvni prekonal M ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7591
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 15:42:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin - To se sbíráš i u letu s mezipřistáním.

To se sbíráš, právě proto tvrdím, že je to úplně jedno.

Naopak si myslím, že člověk po letu Londýn-Singapůr je také úplně vyždímaný a nemá sebemenší chuť se plácat někde na letišti a čekat až vyluxujou jumbo.

Znova opakuju - mluvím za sebe, a mě se tam pauza líbila.

Jak to dělá Singapur Airlines na trase Sin.-NY? A pokud je mi známo, letenka na právě této trase je výrazně dražší než s přestupem v LA a přesto maj pořád full. Asi chtěj lidi lítat přímo...pokud na to maj.

No jo, ale jak dlouhej úsek NY-LA a LA-Singapur. Počítám, že to nebudou dva symetrický úseky...

Ale abysme si rozuměli - já proti přímým letům Evropa - Austrálie nejsem, ať si každý dělá co chce. Jen mi tak úplně nejsou jasný výhody.

A znova se pám - jaký společnosti teď nabízejí lety E - Aus?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2361
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 15:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Jistě, USA taky tlačí své(ho) výrobce. Proto si to navzájem s Evropou vyčítají. :-) Jen mám pocit, že v USA byli v ekonomickém uvažování (oproti politickému) o pár let napřed (u dopravních letadlech).

Kde se třeba fatálně netrefili, to je Space Shuttle. Představa, že to bude "kyvadlo", které přistane, prohlídne se, naloží, natankuje a během 14 dní poletí znovu do vesmíru, se nepotvrdila. Jednorázově použitelné rakety se ukázaly být levnější variantou. Ale ono je těžké takhle věštit na desítky let dopředu při rychlém vývoji různých technologií. Spíš konstatuju, než že bych (moc) kritizoval.
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 16:03:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

B2707 puvodne vysel s B70 Valkyra

To se sice v české literatuře objevilo, ale v článcích o XB 70 Valkyrie v L&K a na internetu jsem nic takového nenašel, nota bene, když projekt byl North American, která později fůzovala s Rockwell a do roku 1996 němela s Boeingem nic společného. Navíc Boeingův projekt sledoval dlouho po startu Valkyrie koncept měnitelné geometrie křídla a vzešel z konstrukce taktického vojenského letounu, který nakonec prohrál v soutěži s General Dynamics F-111.

Nehoda 2. prototypu Valkyrie byla způsobena kolizí s F-104 při fotografování pro firmu GE. Bylo to nádherné letadlo, na netu se dá najít pár videí.
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 16:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

E-Aus v současnosti tipuji BA, Virgin, Austrian Air., Qantas
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 717
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 16:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, tady ani tak nejde o to, ci to byl projekt, tady jde o to, kdo delal koncept. A v US se na podobnych vecech spolupracuje dele a vice nez v CR ci v EU.
Co se tyce menitelnosti, pokud me je znamo byli celkem tri projektove verze. Ktera s nich byla ta menitelna si ted nepamatuji a ani ktera se dockala maketove "realizace", ale mam za to, ze to nebyla ta menitelna, byt model 1:1 prislusneho ustroji existoval.
Co je na netu ci L&K je vcelku nedulezite. Ostatne panove s L&K a nekterzch "renovovanych" serveru by se v nekterych "pravdach" obcas mohli uklidnit a podivat se do literatury, jak to vlastne bylo. V tomhle smeru je dost "verohodnych" publikacich na dane tema, jen proste stoji a kupodivu penize a obcas kupodivu je to i nemalo. No nic, mala odbocka.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 17:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo ty renovované servery jsou prevít, člověk, jak se to furt mění, kolikrát neví, co tam bylo dřív.

Knihy, a kupodivu i o letectví, si taky kupuju a nekradu. Že v konceptu byly Boeign a North American soutěžiteli, předpokládám víte. Že by NA potom byla na Boeing tak hodna a půjčila mu mustr, jsem se nikde nedočetl, ale věřím, že Vaše knihy nelžou.
Tak kdybyste někdy tu vývojovou souvislost (ale ne ve smyslu, že se hoši od Boeingu chodili do Drydenu koukat) mezi Valkyrií a projektem Boeing SST našel, dejte vědět.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 718
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 18:40:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To zas nebylo mireno proti Vam :-)
A co se tyce US, tak tam je takova divna instituce dneska uz jen zvana NASA, drive tato instituce mela pomerne vetsi zaber a ucastnila se dost aktivne ruznych projektu.
Co se ty ce koncepci, neni problem projit Mirage/Concorde/Tu 144 a nejakou verzi B2707 a bude to porad stejna koncepce, neverite ? Vyjednejte vstup do prislusnych mist a moznost "podivat" se pod kryci plechy a neni problem. Ostatne je to neuveritelne, ale fyzikalni zakony a zakony mechaniky teles plati stejne v EU, SSSR, US ...
A predstava, ze konstrukter vymejsli porad to same, jen je to kazde jina firma, tak to Vas asi musim docela zklamat, ale nee. A co se tyce US sdileni svych poznatku, tak to jsme v EU docela v prdeli, na rovinu a jestli tomu verite, nebo ne, to je Vas problem.
Takze asi tak. Jo a kterou verzi SST mate na mysli ? Tu konecnou ? Nebo s menitelnou geometrii ? Nebo ze sipovym kridlem ? Schvalne.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 18:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_2707
Ale uznavam, ze tady se "odvolavaji" zase na "budouci" B-1. A maj tam dokonce nakreslene ctyri verze, no, zas neco noveho.A nejlepsi je seznam a pocet "objednavek" na konci ;-)
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 19:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nejlepsi je seznam a pocet "objednavek" na konci ;-)

Jo, tak ten je dobrej:-))) Zejména Air France a BOAC.

Ostatne je to neuveritelne, ale fyzikalni zakony a zakony mechaniky teles plati stejne v EU, SSSR, US ...

To vůbec nesporuju, zarazilo mě jen to tvrzení o vazbě na Valkýrii, protože jsem to sice v české literatuře četl, ale zase o tom nikdy nebyla zmínka v textech o XB70, které jsem jeden čas sháněl, kde se dalo. Nezdá se mi, že by sdílnost konkurentů byla až tak veliká v komerčních projektech. To letadlo se mi strašně líbilo, bylo prostě nádherný.

Vy nějak souvisíte s Airbusem, nemýlím-li se? Ten má z šotouškýho pohledu taky pěkný éra, ale nemůžu si pomoci, nejhezčí dopraváky byly od (McDonell)Douglase. Škoda, že byly.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 20:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vono s tim sdileni, v te dobe to byl v US chaos a nejen u letadel kdo s kym a co kam. Hledali cesty a stat (US), co zaplatil, to zverejnil, teda pokud zase to nebylo nejake "tajemstvi", ale zase posleze v ramci "vojenskych" projektu to nebyl vcelku problem vysdilet. Ostatne nejvic podkladu pro stavbu letadel se da ziskat s US, ale je to drahe, ku*va drahe a taky je to poplatne te dobe, ale zase na celokovovy stroj to staci. Zmenili se/pribyli materialy. Je fakt, ze moderni profily a kompozity jsou uz v tomto smeru horsi, prece jenom je to obcas jeste porad "vojenske" tajemstvi ...
Ostatne, tohle je chaos i u cs. leteckeho prumyslu, sice se tvrdi, ze L 29/39 je Vodochod a L 13/L 410 Kunovic, ale taky to az tak jednoduche a jednoznacne neni.
Souvisim, no asi v dane chvili uz dlouho souviset nebudu, prece jenom jako nenemec jsem tak nejak prvni na rane ... ;-)
No, DC, potazmo MDD, no, obcas to bylo zvlastni, byt se da rict, ze DC-8 a klony vlastne "vyprovokovali" design A300. Proc ? Protoze si lide s techto verzi, zejmena tech delsich stezovali, zesi pripadaji jak kdyby sedeli v tunelu, taky se tomu pak zaclo rikat tunelovy efekt a bojuje se proti tomu sirokymi trupy, to je ostatne i duvod, proc to obcas "obchodnici" tak ruzne zduraznuji. A A300 byl prave prvni seriove a provozne letadlo ze sirokym trupem, ted aspon AiB se tim chlubi. No nic, mala odbocka ... ;-)
Ale konstrukce ala motor v kylovce, no, je to pruser, sice je tam jeden motor navic, prece jenom ta technologie v te dobe byla jaka byla a ty vykony taky tak, lec v okamziku pozaru tohoto motoru, stejne tak i destrukce turbiny je to jednim slovem rychle ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Lukasek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 20:47:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale konstrukce ala motor v kylovce, no, je to pruser, sice je tam jeden motor navic, prece jenom ta technologie v te dobe byla jaka byla a ty vykony taky tak, lec v okamziku pozaru tohoto motoru, stejne tak i destrukce turbiny je to jednim slovem rychle ...

No zas tak rychlé ne, viz havárie DC-10 společnosti United, kdy dokázaly doletět na letiště. Nicméně se schodnem na tom, že pokud se něco pokazí, je havárie (ať už dříve nebo později) nevyhnutelná.
B952E = the best of KAROSA
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 723
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 21:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobre, udajne u Tu 154 je pet minut pro pripad pozaru prostredniho motoru nez prehori veskere instalace na zadi, tj. ovladani hodne veci. Kolik ma DC ?
Bez smerovky se litat da, bez vyskovky uz tezko, ostatne viz jedno "pristani" tusim ze japonske B747 do kopce, snad 80ta leta.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Lukasek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 15:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolik ma DC ?

Netušim. Já se tu nechci hádat (omlouvám se za to, jestli to tak vypadalo). Jen říkám, že za určitých okolností je schopna DC-10 (MD-11, popřípadě L-1011) s touto poruchou letět a doletět, oproti třeba vámi zmiňované Tu - 154 (ta je na tom koncepčně ještě hůře).
B952E = the best of KAROSA
Kotelník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 19:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela obdivuji lidi,co dokáží letět 20 hodin-mně stačí 4 a 1/2 do Egypta a zestárnu strachy o rok....20 h bych zvládl leda tak v narkóze....
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 19:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Lukasek - koncepcne hure, co to je ? ;-)
Ta mnou zminovana B747, tam na ocase doslo k explozi nejakeho hydraulickeho clenu, nasledek ? Pruser - prime vyrazeni ovladani smerovky + vyskovky a v konecnem dusledku deju komplet hydrauliky stroje. Ridelnost vysledna - 0, akorat trimy + motory. Takze koncepce, co s ni ? ;-)
Ostatne i to Tucko s tim dokaze letet, nejakou dobu ... ;-)
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 10-2005
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 20:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem Vám rozuměl tak, že jako profesionál považujete umístění třetího motoru u DC10/MD11 apod. za principiální zvýšení rizika vážné havárie v porovnání s motory na křídle.

Ale, pokud jsem četl, tak jediná nehoda tohoto druhu byla právě ta UA. Ani jsem nenašel nic podobného k L1011 a Tridentu. B727 se mi nechtělo, je jich moc. Ruské stroje do toho těžko tahat, tam je to také otázka údržby.
Na druhé straně jak píše Lukasek, že ta DC10 UA dokázala letět, kdo ví, jak by dopadli, nemít na palubě šéfpilota typu. Alespoň se mu přisuzuje dost zásluh (psali to na internetu)

U mně je to tak jako tak o libosti z pohledu na éro a trojmotoráky se mi líbily vždycky nejvíc. Užil jsem si B727 a let v MD11 KLM byl moc hezký zážitek, mohu-li srovnávat (A310, 330, 340 a B747), byla nejlepší. Doufám, že to ještě jednou zažiju.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 21:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to problem, protoze se najednou musi resit veci, co u motoru na kridlech nejsou, ale i tam jsou problemy s bezpecnosnimi zonami, kupodivu se nejedna o bezpecnost cestujicich, to se v podstate v takovem pripade neresi, teda jednotlivcu, celkove ano. Je to o urovni rizika a ochote "platit", vse stoji penize a je to horsi a horsi, ani ne tak cena konstrukce, ale nasledne prukazy, ze bylo dosazeno a zajisteno a a a ...
Co se tyce prusvihu, nesbiram co kde kdy, jen obcas, co ma/melo vliv na vyvoj konstrukce a certifikacnich pozadavku, je to dobre pro predstavu a porad lepsi, kdyz uz s tim clovek rovnou pocita, nez kdyz se nekdo probere dodatecne jak je modou.
Kdysi jsem tu uvedl odkaz na server, ktery monitoruje vsechny nezdary v civilnim letectvi podle typu, hledat se me to nechce.
Co se tyce ruska, tam bych to takhle nezjednodusoval, problem jest, ze to s tou udrzbou je obcas s podivem celosvetove, zase jsou to penize a obcas proste nekdo "setri" ...
Kvalifikace nejsou zarukou niceho, ale je to obcas dobre. Teda pokud "zasluhy" nezakali usudek ...
Ale co se tyce koncepci, je to otazkou, co jo a co ne. Prece jenom kazde ma sve a nelze smahem vsechno zatratit ci vychvalit, tady si musim rejpnout do sebe ... ;-)
Jinak osobne velke letadla nerad, ja radsi mensi, nejradsi kluzaky, ale tam je to zase uz takove konstrukcne v dane chvily nijake :-( Beru konstrukcni prilezitosti, neberu konstrukce, i kdyz sucastne masiny, uz taky ledasco v tomto smeru pamatuji a je to jen rovijeni znamych a overenych zalezitosti (az na vyjimky, zaplatpanbuh za ne ;-)) ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 10-2005
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 21:53:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdysi jsem tu uvedl odkaz na server, ktery monitoruje vsechny nezdary v civilnim letectvi podle typu, hledat se me to nechce.

Já to sosám z www.airdisaster.com

Nerad bych, aby to vypadalo, že podléhám módnímu leč trapnému negativnímu klišé o ruské technice, to určitě ne. Pouze nevím, zda je vhodné srovnávat západní kontinuální vývoj s východem, kde přecejen nelze vyloučit vlivy naprosto nesouvisející s konkrétním letadlem, či letectvím jako celkem.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 22:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha, tak tenhle jeste neznam ;-)
Ja mel na mysli jinou, ne senzacichledajici, jenze ten odkaz nemuzu najit ... :-(
Co se tyce udrzby, prusvihy a vetsi jsou kupodivu v africe a neco malo v asii a nemam namysli rusko. Obcas nektere srovnani selhavaji, pokud v nich neni uvedena podstatna informace o poctu hodin, lidi a nakladu prevezeneho, pak v tomto smeru muze mizerne vypadat i renovovana spolecnost s naprosto perfektnim zazemim a servisem. A to je to, co me v techto informacich a zpravach docela chybi, prece jenom z ohledem k rozloze SNS, lze predpokladat pomerne slusne probehy letadel.
Pavel
P.S. Nakonec jsem jej nasel v sousedni diskuzi o nehodach - http://planecrashinfo.com/index.html
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7668
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 13:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Znáte někdo trochu blíž tuhle společnost?

http://www.silesiaair.cz/indexcs.php
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 1-2006


Odesláno Úterý, 31. října 2006 - 17:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain: Je to takové luxusní aerotaxi, hlavně po Evropě. V Praze jsou jejich Cessny Citation vidět létat často, takže o movitou klientelu z řad byznysmenů, top managerů a jiných movitých klientů asi nemají nouzi.
 
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7699
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 10:00:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dík. A existuje u nás ještě někdo podobný?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 1-2006


Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 18:08:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain: Jsou tu například BMA Charter s.r.o. nebo ABAS s.r.o.
 
V tomhle oboru jim všem dost konkuruje světová jednička americká spol. NetJets, která jen v evropské pobočce má asi 80 letadel.
Jinak, taky se u nás v posledních letech objevují letadla firemní nebo soukromá, včetně špičkově vybavených strojů schopných transatlantických letů (např. Grumman Gulfstream V, Embraer Legacy). Většinou jde o "ojetiny" (i tak je cena v milionech dolarů) ale jsou u nás už i nové. Třeba tento Embraer Legacy stál údajně tolik co třeba dopravní Boeing 737:

 

Většina zákazníků ale volí "lidovější" stroje, třeba takové, jako je výše uvedená Cessna Citation.
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7704
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 09:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Můžete mi někdo vysvětlit smysl existence firmy SkyEurope? Já mám dojem, že akorát generuje další a další ztráty, a současně ku*ví celý trh svými nesmyslnými cenami za letenky.

odkaz

http://www.airways.cz/zpravy/zprava.asp?id=767
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 12:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, třeba se časem do plusu dostane. Když má všechny "výrobní prostředky" na leasing a nakupuje jich každý rok víc a víc, tak se ta účetní ztráta vykáže velmi rychle. Ryani se taky deset let (kdy s 2 eroplánama provozovali 1-2 linky mezi Londýnem a Irskem) pohybovali na hranici krachu. Když jsou jim to akcionáři ochotni podporovat, nelze jim v tom bránit.

Ale jinak je to i zajímavé poučení pro nenapravitelné železniční propagátory - tržby vzrostly o 114 %, ztráta o 154 %.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7707
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 13:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, třeba se časem do plusu dostane.

To od něj bude hezký.

Když jsou jim to akcionáři ochotni podporovat, nelze jim v tom bránit.

No nevím. Ničit konkurenci pomocí dlouhodobě dumpingových cen se mi nezdá moc sympatické. Přebyrokratizovaná Evropa nemá nějaké nástroje na regulaci takovéhle hospodářské "soutěže"? Podle mě je to jasné nekalosoutěžní jednání.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 16:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

FedEx ruší A380, Boeing skóruje se svým typem 777
8.11.2006 - Severní Amerika

Americká zásilková společnost Federal Express 7. listopadu zrušila objednávku na deset letadel Airbus 380. Jako první letecká společnost přikročila k tomuto krajnímu řešení v reakci na zpoždění dodávek obřího letadla. Celý program A380 se dostal do vážných problémů, a Airbus SAS byl nucen již několikrát posunout dodání prvního letounu. Ten měl podle původního plánu již půl roku létat ve flotile Singapore Airlines, ale jeho dodání bylo odsunuto až na konec roku 2007.

„Celosvětová poptávka po nákladní letecké dopravě a expresních službách stále nárůstá a FedEx investoval značné částky do své sítě, aby uspokojil potřeby zákazníků a naplnil své podnikové cíle. Proto je pro nás zařazení letadel Boeing 777F do flotily nejen rozumné ale i nutné“, uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti FedEx. „Dostupnost a čas dodání spojený s atraktivními provozními a ekonomickými charakteristikami dělá toto letadlo nejlepším rozhodnutím pro FedEx, jeho zákazníky ale také akcionáře a zaměstnance.“

Společnost objednala celkem 15 strojů Boeing 777F a zajistila si opce na dalších 15. Čtyři letouny převezmou aerolinie v roce 2009, o rok později pak dalších osm letadel a zbylé tři budou následovat v roce 2011. Tyto letouny umožní podle tiskové zprávy společnosti spojit více měst přímými lety, což povede ke zkrácení doby nutné k přepravě zásilek.

Podobný krok jako FedEx udajně zvažuje i jeho konkurent United Parcel Service. Naštěstí ne všichni zákazníci programu A380 se chtějí vydat stejnou cestou a to i přesto, že má Airbus s vývojem dálkových letounů nyní značné problémy. Singapore Airlines a Qantas Airways, kteří patří k nejdůležitějším zákazníkům obřího letounu, se rozhodly uplatnit opce, a navýšit tak své pevné objednávky. Singapore Airlines také ficiálně podpořily projekt nového letadla A350XWB, jehož vývoj bude teprve spuštěn.


Z A380 se stává pěknej p*****
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 16:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Emirates zrušily kontrakt na 20 A340-600.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 18:33:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A hele, dalsi odbornik. Sorry, ale evidentne o programu a casovani A380 vis stejne, jako ten ... co napsal ten nesmysl do novin.
a. Vona je B777F kapacitne srovnatelna s A380F ? Odkdy ? Neni to spis jen chyba v byznysu FedEx, ze potrebuji neco jineho, nez si puvodne nejaky kravatak predstavoval ?
b. Vis, kdy melo podle planu odstartovat prvni A380F a jaky je soucastny plan ? Schvalne, udelame anketu. Cokoliv jineho si strc tam, kde sedis.
c. Kdyz uz se tak trefujes do A380, proc se netrefujes i do B ? Dyk ty taky oznamili navyseni ceny vyvoje jejich "snu" a pravdepodobne prodlouzeni terminu na uvedeni do sluzby, zatim bez blizsi specifikace, tak se predvet. Co nam tu na tema B predvedes ?
Ostatne i ta jejich B747-8 neni u zakazniku az takove nadseni, jak to predpokladamo, nemluve o B787, ostatne posledni verze B747-8 uz ma o celych 17 sedadel vic, nez puvodni predpoklad. Jsem zvedav, kde a kdy se zastavi ... :-/
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2286
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 19:15:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hele milej zlatej
1) O programu A380 víme oba asi stejně. Tedy to, že se dodání neustále prodlužuje, vedení A nevydrží sedět na židli déle, než 3 měsíce, vážně se uvažuje o přesunutí veškeré výroby z D do F, Airbus platí nemalé penále všem, co si stroje objednali, plán návratnosti se zvýšil z 250 strojů na 450 a A340 se proti B777 neprodávaj vůbec zrovna tak, jako 3X překopaný projekt A350 v. B787.

2) Trochu klidněte hormón. Vaše přemíra lásky k Airbusu je více, než patrná. A u kohokoliv skálopevně přesvědčeného a zamilovaného přestávám mít iluze, že se jedná o odborníka. Teď mi přesně připomínáte ty, co zjišťují, že se přeci jen jejich "láska" hroutí a histericky kolem sebe koupou a snaží se všechny kolem přesvědčit, že to není pravda. Po přečetení Vašeho příspěvku má náklonost k Boeingu ještě povyrostla.

3) Od kdy si my dva tykáme?

4) Airbus má vážné problémy a ví to celá Evropa. Tržní úspěch se měří podle vygenerovaného zisku, počtu zakázek a lepším poměrem s konkuencí. Ve vščech těchto třech případech, milej zlatej, je na tom Airbus hodně bledě.

5) Pokud od někoho dostanu DVD, ten někdo si dá práci s vypálením, ten někdo ty DVD někam odveze, ten někdo ty disky koupí, je aspoň slušnost mu napsat Bů.

Nazdar
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 19:22:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, jakysi prispevek me tu chybi, takze odpovim na slepu. Za tykani se omlouvam, od teto chvile pouze vykam.
To ze o tomto projektu vite stejne jak ja je jen Vase zbozne prani, neoirajici se absolutne o nic.
Nejsem zamilovan do AiB, je me to vcelku ukradena.
Za DVD dik.
A co se tyce stehovani nejake vyroby z D do FR, tak o tom nevi ani vedeni AiB a co se bude stehovat ? To zas "nepodlozene" informace na jakesi domenky tady davat nebudu, ostatne AiB ma sve tiskove mluvci a ja nejsem placen za jejich suplovani.
Ano, AiB ma problemy, to je fakt, o tech trech mesicich nic nevim, protoze to zabalil akorat jeden a to neni cele vedeni, tak max u Letiste Praha, ale ne u fabriky s 55.000,- zamestnanci v nekolika zemich, to vubec nic neznamena. Pokud s toho nekdo dela aferu, jeho problem.
A o 787 nevite vubec nic, protoze ten je uz taky predelan 3x, to jen tak pro poradek.
Ostatne kdyby B ventiloval sve problemy jak AiB, tak by se nekteri mozna taky divili, ale amici jsou dal, sve pradlo si perou doma a ne na verejnosti. To je zaliba evropanu.
Na neco jsem zapomel ?
Pavel
P.S.I. Prvni A380F jako MSN 37 mela letet 2009, v dane chvili je plan 2010 s ohledem na nabeh vyroby A380 a plneni dodavek tak jake zdrzeni v pripade tohot typu ?
P.S.II. Co se tyce rozvahy o navratnosti, tak smutne konstatuji, ze tohle je o ekonomice a zpusobu financovani techto radovanek a tyto lekce zde davat zadar nebudu, proc ? Za to me to opravdu nestoji.
P.S.III Vite co je zajimave ? Ze TOP manager AiBu sam priznava, ze neni pro B vaznym konkurentem a v podstate s ohledem na obchodni aktivity B (vcelku, nejen commercial airplanes) maj pravdu, divne, ze ?
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. listopadu 2006 - 11:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.courier-journal.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061108/BUSINESS/61108032/1003
http://www.iht.com/articles/ap/2006/11/08/business/EU_FIN_EARNS_France_EADS.php
Ja jen abych to nezdrzoval.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 09. listopadu 2006 - 12:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně jsou zase ukradené Vaše domněnky. Jak je to s vývojem B787 je mi také úplně jedno.

Mé porovnání obou značek se opírá o jeden jediný argument. A tím jsou uzavřené zakázky. A tady to v posledním roce Airbus prohrává na plné čáře. A340 se neprodávají skoro vůbec, dokonce ti, co je mají objednané je stornují (Emirates). Narozdíl konkurenční B777 se prodává jak rohlíky na krámě.

A380 je v silném skluzu a penále společnostem dosahují astronomických výšek. Takových výšek, že původní předpoklady na návratnost se přehouply z 250 prodaných strojů na 450. Kolik je zatím objednaných strojů? Bude problém, aby Airbus do roku 2017 vůbec dostal zakázky, které by pokryly aspoň těch 450 kousků.

Počet objednávek A350 je zanedbatelný proti tomu, kolik společností si objednalo konkurenční 787.

Airbus v současné době vítězí na poli letadel s kapacitou 100-200 cestujících. U ostatních strojů krutě prohrává. Proto mi jsou Vaše domněnky šumák a jako Evropan mám vážné obavy o to, aby restrukturalizace Airbusu neprobíhala pomocí vládních záruk a přes významnou pomoc Bruselu.

Pokud jsou Vaše domněnky správné a Airbus se vrátí na úroveň roku 2004, budu jedině rád. Zprávy kolem, mě o tom zatím nepřesvědčují.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 780
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. listopadu 2006 - 13:19:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vite, domenky muzete psat akorat Vy, i kdyz si to nepriznate a je Vam to nemile. Me to nevnucujte.
A co ze se prodavaji B777 jak housky na krame a A340 ne ? Ostatne to storno Emirates bylo snad ve prospech A330 vcetne navyseni objednavky, ale hledat se me to ted fakt nechce a ani v budoucnu to nemam v umyslu, taky se trochu snazte sam.
Krom toho, kdyz uz jste u toho "Ceskeho" pesimismu, tak zase pro zmenu A320 family se prodavaji jak housky na krame, proti B, ale to Vas prece nezajima, proc taky ze ? To se proste nehodi do kramu.
A vladnich zaruk ? Sorry, ale Vy fakt netusite, v jakem "obchodnim" (vlastnickem ?) prostredi se AiB nachazi, tak si takovehle "domenky" strcte presne tam, kde sedite ...
Ostatne i B se ted zadarilu vuci Rynairu, ale to je taky nepodstatne, ze ...
A co vim o B787-8,-9,-10 (-11,-12,-13 .. ktera pak se to vlastne bude nakonec vyrabet ?) to vim a Vam je do toho vcelku prd. Vono to ostatne taky az tak tajne a nedohledatelne ve zpravach neni.
A vyrazne vice ? Kolik ? He ? Ja to vim, ja vim obe cisla, vcetne opci, co Vy ?
Ale to je jedno, nadale se mam v umyslu diskuzi na toto tema zdrzet, to je radost, ze ? :-/
A osobne si rikam, ze bych se mel zdrzet obecne veskerych diskuzi na tema letectvi, pri urovni "znalosti" ruznych "pindalu" ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 1-2006


Odesláno Čtvrtek, 09. listopadu 2006 - 18:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Sleduji problematiku civilního letectví více než dvacet let. V polemice s Martinem máte v mnoha věcech pravdu.
Ale je opravdu nutné se snižovat k takovým ješitným výpadům vůči jeho osobě? Vždyť i on má rovněž slušný přehled a hodně podložených argumentů. A navíc má dostatek inteligence, aby se nenechal lacině strhnout k opětování povýšeného, až urážlivého tónu.
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. listopadu 2006 - 18:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdyby byl sam, s takovym pristupem, tak opravdu neni duvod, ale me uz to proste nebavi, cely problem.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 10. listopadu 2006 - 11:51:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit:
Děkuji. Asi před půl rokem jsem mu slíbil, že mu vypálím několik DVD s letadly, koupím disky a ještě si dám sraz s někým, kdo mu je odveze. Od té doby se pjp neozval. Ozval se až teď, kdy mě posílá do černých hlubin
Za dobrotu na žebrotu. Některý lidi jsou fakt na

Pjp:
Pane, nejdříve se zamyslete hlavně sám nad sebou.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 10. listopadu 2006 - 12:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proc bych se mel zamyslet nad sebou, kdyz mam na to lidi ?
A nejlepsi obrana je utok, ze ?
A co se tyce DVD, ty se ke me dostali az ted nedavno, vono to s tim "postakem" taky nebylo tak jednpoduche, ale netusim duvvod, proc bych to tu mel ventilovat, to opravdu ne.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 18:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co s tim pošťákem mám společnýho já? Mohu-li se zeptat?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace