K-report
 

Soukromí dopravci v osobní dopravě Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Staré archivyxvid565 11   
  Novější archivy:        
Archiv do 17.června 2007H_k60  17-6-07  18:45
Archiv do 12.srpna 2007Čsad_zastávka60  12-8-07  22:23
Archiv do 14.srpna 2007Flexo60  14-8-07  00:25
Archiv do 21.srpna 2007Petr_k60  21-8-07  13:18
Archiv do 25.září 2007Desiro60  25-9-07  14:17
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 25. září 2007 - 14:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro:
Problematiku omezujících interakcí ale musí řešit i unitární železnice

Jenže tam je to mnohem snadnější. Hlavně už předem se sestaví a objednavatelům předloží JŘ, kde se to víceméně vychytá. V tržím prostředí mají na tu trasu stejný nárok všichni. Jak byste dnes vysvětlil třeba p. Šimralovi, kdyby teda přivezl Herkulese a nějaké vagóny, že on bude jezdit do Vršovic a na Smíchov a ČD do Libně a na Hl.n.? Už to pravidlo, které stanovíte pro přidělování tras, je svým způsobem diskriminační. Třeba že objednaná státem má přednost. A hned se Vás jako cestující zeptám, proč z mých daní dotujete vlak, kterým nejedu a ještě omezujete vlak, kterým chci jet? Vždycky je nějaký celkem rozumný argument proti tomu stanovému pravidlu. Tj. tu nikdy nebude konkurence v pravém slova smyslu.

Edit: A jéje, než jsem to napsal, tak jste reagoval na jiný příspěvek. No ale ta druhá půlka snad pořád platí.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 25. září 2007 - 14:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro:
Děláte si legraci, že?, když srovnáváte dražbu slotu na letišti s dražbou trasy v GVD. To je jako by žáček základní školy prohlásil, že když se naučil řešit lineární rovnice, tak klidně zvládne i diferenciální.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 25. září 2007 - 15:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_Šimral:
Neumím posoudit, jestli je 120 Kč/km hodně nebo málo, neb nevidím do kalkulací té dopravy. Asi nejde jen o železniční dopravní cestu, to je u státní firmy stejně jen přehazování peněz sem a tam, ale o celkovou konečnou cenu jízdenky pro cestujícího. Zajímalo by mě, jestli byste Vy dokázal s touto dotací dopravu na určité trati zajistit vč. záloh lidských i strojových, podílení se na síťových celostátních jízdenkách apod. Chápu, že vozidla by se asi musela kalkulovat nějak bokem, jelikož zásobu odepsaných, tj. levných starších vagónů asi nemáte.


Při této výši dotace bychom mohli nasadit nové lokomotivy a z části i NOVÉ vozy nebo všechny rekonstruované. Počítal jsem to na trati Praha - Ústí - Cheb.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 6-2006
Odesláno Středa, 26. září 2007 - 17:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: s neovlivňováním na energetických trasách (zvláště elektro) bych dost vážně nesouhlasil.
Co tam nateče, musí ve stejném okamžiku i odtéct. A někdo musí určit, od koho a za kolik?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2007 - 22:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je možné mít liberální prostředí na železnici ale u nás k tomu chybí pár "drobností":
* přestat dělat ze (státní) železnice hladovou zeď
* odstranit technické nekompatibility, u kterých je to rozumně možné
* převést vše související s infrastrukturou pod SŽDC
* přestat dělat ze SŽDC charitu, aby nikomu nemohlo vadit, že někdo po objednané a zaplacené DC nejezdí (ztrátu v os. dopravě dorovnat dotacemi)
a nejspíš ještě pár dalších. Dlužno dodat, že podobné problémy zřejmě nejsou jen u nás...

Sants: argument s kolizemi mi připadá jako z kategorie "proč to nejde" nebo "nikdy se to tak nedělalo", ale nerozumím problematice natolik, abych si to dovolil tvrdit. Co dalšího podle vás brání liberalizaci trhu?

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.74.6
Odesláno Pátek, 28. září 2007 - 16:39:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

* přestat dělat ze SŽDC charitu, aby nikomu nemohlo vadit, že někdo po objednané a zaplacené DC nejezdí (ztrátu v os. dopravě dorovnat dotacemi)

Divím se, že toto už ČD dávno neprolobovaly. To by přece bylo ideální, vysoká cena dopravní cesty i pro osobák by efektivně v zárodku zlikvidovala jakékoli pokusy o konkurenci a vlastní platby by si ČD nechaly dosypat dotacemi jako prokazatelnou ztrátu z provozování "závazkových" vlaků (včetně IC/EC) :-)
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.150.166.18
Odesláno Sobota, 29. září 2007 - 21:28:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se omlouvám za pozdní reakci, ale jaksi nemám moc času a nerad píšu.
Liberalizace na železnici. Je důležité neplést si liberalizaci dopravních prostředků a služby. O liberalizaci dopr. prostředků není se třeba asi zmiňovat, ale především je to věc výrobců. Jinak sants za mě odpověděl přesně, děkuji.
A teď z praxe, protože to je strom zelený. Ještě za totáče jsem často jezdil do Ostrova n. Ohří služebně přes M.L. a K.V. Nemusel jsem se zabývat spojením z M.L. do K.V. protože jsem věděl, že když přijedu do M.L. vždy tam bude courák do K.V. a zpátky dtto. Tedˇjsem si vyhledal na IDOSu spojení z Prahy do Bečova nad Teplou (chtěl jsem na zámek) vlakem a zjistil jsem, že vlakem nepojedu, protože od každého rychlíku budu čekat 1h 15 min (a to už nemám malé děti), a co mě dodalo, že nejrychlejší spojení je když přestoupím v Plzni na osobák. Je to učebnicový příklad, když pod vlajkou liberalizace začnu síťový systém provozovat po jednotlivých liniích a tím ho znehodnocovat. A největší absurdistán je, že o tom jestli pojedu do Bečova vlakem nerozhoduje ČD nebo jiný operátor na hlavní trati (i kdyby nasadil IC 3), ale jakýsi bezejmenný úředník na krajském úřadě, který tvoří jízdní řád pro místní obslužnost bez vazby na celostátní síť.
A ještě pár poznámek
- ostatní sítě se privatizují a provozují vždy s dopravní cestou (vyjímka ze strategických důvodů je Čepro a ČEPS) a vstup a činnost ostatních dodavatelů služby je řešen vnitřním předpisem schvalovaným regulačním orgánem
- v Německu se chystá privatizace DB (prodej cca 40% podílu na burze) a hlavní spor je o to zda bude v prodaném majetku zahrnuta i dopravní cesta s nemovitostmi. Pro případné dlouhodobé investory je toto naprosto zásadní, zda budou kupovat službu s movitým majetkem anebo získají podíl na největším vlastníkovi nemovitého majetku a pozemků v BRD.
Zdravím
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.150.166.18
Odesláno Sobota, 29. září 2007 - 22:04:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě k vlastnictví ŽDC dopravcem. Všichni asi máme radost jakým způsobem se staví koridory a pokračuje elektrizace (mohlo by to jít rychleji samozřejmě), ale já osobně si myslím, že dost chaoticky a bez vazby na okolní státy a potřeby dopravců. Co tím myslím (teď mě asi jihočeši zabijí). Koridor do ČB měl být třeba až po koridoru do Německa přes Českou Kubici. Protože do BRD vede jediná elekrizovaná dvoukolejná trať a do Bavorska (největšího a nejbohatšího státu) 3 jednokolejné neelektrizované tratě, zatímco do Rakouska to bude reletivně brzy 5 tratí (chystá se Veselí-České Velenice). Myslím si prostě, že potenciál tratí do BRD (Bavorska a Plzeňsko) je tak 5x větší. Relativně přesně o tom vypovídá třeba zatížení silničního přechodu v Rozvadově (jak osobní tak nákladní doprava) nebo dálnice až do Prahy případně letecký provoz Ruzyně Frankfurt am Main. V případě unitární železnice si dopravce především hlídá potenciál dopravních cest a tam by investoval, a ne který státní úředník je s kým kamarád (příprava dokumentace ke stavbě).
Zdravím
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.150.166.18
Odesláno Sobota, 29. září 2007 - 22:24:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad M_g- takhle to nefunguje. Kdyby jste měl přepočítavat každý uzel tak by jste se z toho zbláznil (a mám pocit, že to technicky ani nepůjde). Funguje to jinak. Uvedu konkrétní případ- svého zaměstnavatele. Jsme velkoodběratelé v severních Čechách (distribuční vvn síť patří ČEZu) a jsme dotováni z veřejných rozpočtů, tzn. vypisujeme výběrové řízení na dodavatele el. energie. Teď vyhrál EoN. EoN u výrobce (u nás asi ČEZ) objedná smluvený odběr, který ČEZ z elektrárny (jedno jaké) dodá do sítě a my si ho ze sítě odebereme za smluvní cenu s EoNem. Vztahy výrobce a dodavatele (případně využití distribuční sítě v tomto případě ČEZu) neřešíme. A už končím
Zdravím
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 30. září 2007 - 00:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale funguje, výrobce není jen ČEZ. A pak je tam ještě ČEPS, který se stará přesně o to o čem jsem psal. Máte pravdu jen v případě, že máte stálý odběr podle smlouvy (MW ne MWh). Pak jste ale dost vyjímeční. Trh s elektřinou je několikastupňový.
Stejně jako pro vás nakoupí Eon elektřinu podle vlastního uvážení od dodavatelů a stará se s dalším koordinátorem Čeps o provoz síte, tak vám jízdní doklad může vydat např. KORDIS, SŽDC nebo jiná organizace a ta se stará podle vlastních ekonomicko technických pravidel o to, kdo vás ve skutečnosti poveze.
Uhli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 6-2006


Odesláno Pondělí, 01. října 2007 - 08:42:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

odkaz

Jančura shání penízky na vlak
Jak jste to jeli ????
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.46.205
Odesláno Pondělí, 01. října 2007 - 13:09:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přeji SA, aby jim (mu) to nezlomilo vaz.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 01. října 2007 - 22:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No bejt ním, tak jdu raději do těch hotelů, co měl v plánu.....
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 03. října 2007 - 15:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

odkaz

Dnešní rozhovor s ing. Jančurou o připravovaných vlacích a autobusech vč. toho, jak si myslí, že se povede vozidla schválit. Vysvětluje, že s RailTransem přestal spolupracovat, protože by prý staré vozy byly pro zákazníky SA zklamáním. Zajímavé je, že chce mít ve vlaku 6 tříd, cena jízdenky má být 300 Kč.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2007 - 10:05:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vlak je jen dlouhý autobus?

Jo to musí být zkušený a znalý člověk...
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 6-2006


Odesláno Sobota, 24. listopadu 2007 - 10:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavé je, že chce mít ve vlaku 6 tříd,

Asi tam chce udělat i základní školu
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1428
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 24. listopadu 2007 - 12:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč ne?
1. třída nekuřák tichá
1. třída nekuřák normální
1. třída kuřák normální
2. třída nekuřák tichá
2. třída nekuřák normální
2. třída kuřák normální
2. třída nekuřák pro cestující s dětmi
1. třída extra s výhledem nekuřák
1. třída byznys salónek
Mám pokračovat?
Hrdina_hlubin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 9-2006


Odesláno Sobota, 24. listopadu 2007 - 18:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1. třída nekuřák tichá
1. třída nekuřák normální
1. třída kuřák normální
2. třída nekuřák tichá
2. třída nekuřák normální
2. třída kuřák normální
2. třída nekuřák pro cestující s dětmi
1. třída extra s výhledem nekuřák
1. třída byznys salónek


No jasně...
Zvítězit, nebo zhebnout!
Balanta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 24. listopadu 2007 - 18:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě třída pro šotouše, kde nebudou záclonky a bude vidět na fýru.
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 2-2007


Odesláno Sobota, 24. listopadu 2007 - 22:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A vyhlídkový okno na straně a ve střeše, s oddělávacíma okenicama kvůli focení
Brejlovci!
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 26. listopadu 2007 - 13:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Simral:
A proč ne?
1. třída nekuřák tichá
1. třída nekuřák normální
1. třída kuřák normální
2. třída nekuřák tichá
2. třída nekuřák normální
2. třída kuřák normální


Tech prvnich sest tady funguvalo az do konce minuleho roku. Potom zrusili kuraky, takze zbyvaji 4.
Mista pro cestujici s detmi vlastne take jsou, ale nejak se od nich postupne ustupuje a misto detskeho koutku se pri rekonstrukcich davaji 4 normalni sedacky. Nektere vybrane vlaky maji jako bonus jeste chuvu.
U prvni tridy je v cene kava/caj/dzus, snidane, ovoce nebo zakusek a noviny.
:-)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.46.205
Odesláno Pondělí, 26. listopadu 2007 - 13:28:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapoměl jste dodat, že píšete o dotovaných DSB a velmi výrazně bohatší zemi, která si to může dovolit.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1430
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 26. listopadu 2007 - 16:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapoměl jsi dodat, že dotace v ČR na rychlíkách činí 170,- Kč od vlakového kilometru.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 26. listopadu 2007 - 16:51:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Petr_Šimral:

Je-li těch 170,- Kč/km pravda, pak nechápu, proč nejezdí na rychlíkách jen samé nové nebo modernizované vozy. Opravte mě prosím někdo, jestli mám ve svých úvahách někde chybu.

Vezměme si na ukázku rameno Praha - Plzeň - FL s ostrým obratem na Wilsonu a dvouhodinovým obratem ve FL. Potřebuju 5 souprav a každá bude mít denní proběh cca 1000 km. Uvažujme cenu nového vozu 36,5 milionu (ať se to dobře počítá), to máme při odpisech na 20 let a zmíněném denním proběhu odpisy 5 Kč/vozový km. Pokud na R do Chebu budou jezdit osmivozovky (jakože příští rok ano), tak to je 40 Kč na km soupravy, tedy mnohem méně než zmíněných 170 Kč. Jasně, neuvažuju cenu půjčených prostředků, ale pokud by se vozy koupily na leasing, tak to asi nebude stejně víc než dvojnásobek mnou zmíněné ceny.

A co je ten zbytek do 170,- Kč + jízdného? Předpokládám, že poplatek za DC, mašina, personál, úklid + údržba a případné posily na špičky. Při stavu, kdy mašiny zatím jsou a jezdí se odepsanými vozy, nevidím pro těch 170 Kč žádné opodstatnění.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 26. listopadu 2007 - 18:07:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je-li těch 170,- Kč/km pravda, pak nechápu, proč nejezdí na rychlíkách jen samé nové nebo modernizované vozy. Opravte mě prosím někdo, jestli mám ve svých úvahách někde chybu.

DC: 22,5 Kč/km
Elektřina: 38 Kč/km
Personál: 13 Kč/km
Čistota: 10 Kč/km
Loko: 52 Kč/km
Vozy: 130 Kč/km

Celkem: 265,5 Kč / km

Dotace: 170,- Kč
Jízdné: 100,- Kč (průměrné požadované obsazení cca 130 platících).
Jako souprava počítány úplně nové na pronájem 1216 + Amz + ADmz + Wrmz + Bmz + Bmz + Bmz + Bmz + Bmz

Pokud bychom chtěli šetřit, může to vypadat třeba takto:
DC: 22,5 Kč/km
Elektřina: 38 Kč/km
Personál: 13 Kč/km
Čistota: 5 Kč/km
Loko: 24 Kč/km
Vozy nájem, koupě: 30 Kč/km
Vozy reko: 67 Kč/km
Vozy údržba: 5 Kč/km

Celkem: 204,5 Kč / km

Dotace: 170,- Kč
Jízdné: 35,- Kč (průměrné požadované obsazení cca 40 platících).
Jako souprava počítány ojeté 363 + ABm + ABm + WRm + BDm + Bm + Bm + Bm + ABm (vozy SRN).
Vozy reko znamená měsíčně odevzdávání 10 mil. Kč na reko vozů - např. 1 klima měsíčně včetně kompletní zdrojové soustavy RIC. Za loko 363 počítána polovina sazby, za kterou jí ČD hypoteticky pronajímají mimo.
Uvažováno 6 souprav, proběh 1000 km denně, ta šestá souprava jako náhradní. Vlaková četa ve dvou lidech, strojvedoucí jednomužně.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 26. listopadu 2007 - 20:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě si můžme dát dvojDesiro nebo nějaký ekvivalent:
DC: 11 Kč/km
Nafta: 33 Kč/km
Personál: 22 Kč/km
Čistota: 7 Kč/km
Motovozy: 80 Kč/km
Vozy údržba: 10 Kč/km

Celkem: 163 Kč / km

Dotace: 170,- Kč
Jízdné: není potřeba, pro dosažení vyrovnaného hospodaření stačí dotace.
Uvažováno 6 dvojitých souprav, proběh 600 km denně, ta šestá souprava jako náhradní. Vlaková četa ve dvou lidech, strojvedoucí jednomužně.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 982
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2007 - 01:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Petr_Šimral. Zajímavý výpočet. Měl bych pár doplňujících otázek:
1) Jedno desiro má kapacitu 120 osob(?), čili na porovnání s tím rychlíkem by byly potřeba spíše 3-4, pak by to vyšlo na stejných cca 200-210 Kč/km.
2) Někde jsem četl, že evropské železnice si platí vyrovnávky cca 0,5 EUR/km (=13 Kč)(podle vozu, za hospodu např. více). Podle vašeho výpočtu to vychází na cca 16 Kč. V takovém případě by se ale spíše vyplácelo si pronajímat zahraniční vozy, zatímco ČD dělají pravý opak, tj. cizí vozy např. od nočních rychlíků z Německa raději nechají stát na ONJ, než by je nasadily na vnitro rychlík. I když v tomto případě se jedná spíše o srovnání s už odepsanými Béčky a tam bude cena vždy levnější.
3) Jak se měří spotřeba elektrické lokomotivy? Má každá vlastní elektroměr? Jaká by byla spotřeba, kdybychom elektrickou mašinu nahradili dieslem?
4) Dotace 170 Kč/km vznikla podělením celkové dotace a vlkm dálkové dopravy provozované ČD? Nebo se to nějak určuje např. podle kapacity, trakce apod.?
Děkuji předem za odpověď.

(Příspěvek byl editován uživatelem Chomutovák.)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2007 - 01:29:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Chomutovak:
1) já tam to Desiro nedával jako srovnání s elektrickými rychlíky Praha - Frantovky. To by mělo taky 1000 km denně a výsledky by byly ještě lepší. Ale představme si to třeba na linii do Tanvaldu nebo z Pardubic do Liberce nebo z HB do Pardubic. Vozit rychlíky z Prahy do ML v naftě i já považuji za zhýralost.
2) já neřeším, jak to dělají státní železnice mezi sebou. Nezajímá mě to a vím, že tito mastodonti (KEVy a další vyrovnávky) brzo zaniknou a přejde se na platbu penězi.
3) spotřeba elektrické lokomotivy se měří smlouvou s provozovatelem dráhy :-)
4) Dotace 170 Kč vznikla celkovou sumou děleno vlakovými kilometry.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 27. listopadu 2007 - 01:31:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

W.: Oznaceni nektereho oddilu v jednotce nebo ve voze jako tichy oddil nepredstavuje takove naklady, aby k tomu byly potreba nejake zvlastni dotace. Dela se to na zaklade dloudobe poptavky ze strany cestujicich. Stejne se v minulosti postupne snizoval podil kurackych oddilu nebo vozu - poptavka se stale snizovala - i kdyz to konecne zruseni bylo zpusobeno zakonem.

DSB, Arriva i dalsi dopravci zajistuji osobni dopravu na zaklade zakazek od ministerstva dopravy, kraju a obci. Za provedene vykony dostavaji zaplaceno podle smlouvy. Za neprovedene vykony, zpozdeni a spatnou kvalitu plati penale. Co je na tom tezke pochopit?
DSB se chovaji jako kazda jina firma. Dokonce nekdy i celkem efektivne a dokonce vykazuji kazdorocne zisk.

Petr Simral:
Jízdné: není potřeba, pro dosažení vyrovnaného hospodaření stačí dotace.

Dovolil bych si nesouhlasit - jizdne mozna neni potreba z ekonomickych duvodu, ale rozhodne je potreba z duvodu udrzeni kvality cestovani. Jinak by se takovy vlak zmenil na pojizdnou ubytovnu bezdomovcu a cestujici by se presunuli do aut.
(V Dansku neni jizdne primym prijmem dopravce.)

V tech kalkulacich chybi fixni naklady - budovy, administrativa atd. a chybi naklady na udrzbu vozu a loko. (I nove potrebuji udrzbu)

Mibl: Take nelze operovat tim, ze vozy jsou jiz odepsane. Jinak by nebylo za co modernizovat nebo koupit. A ani odepsane vozy a lokomotivy nejsou zadarmo. Cim horsi vozy a lokomotivy, tim drazsi udrzba (pricemz horsi nemusi vzdycky znamenat starsi).

(Příspěvek byl editován uživatelem j p.)
:-)
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 983
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2007 - 01:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Petr Šimral: Chápu-li to tedy dobře, kdyby Vaší firmě někdo nabízel současný rozsah dálkové dopravy a současné dotace ČD, tak do toho s radostí půjdete jako do velmi výhodného kšeftu?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 27. listopadu 2007 - 08:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

J_p:

Take nelze operovat tim, ze vozy jsou jiz odepsane. Jinak by nebylo za co modernizovat nebo koupit. A ani odepsane vozy a lokomotivy nejsou zadarmo. Cim horsi vozy a lokomotivy, tim drazsi udrzba (pricemz horsi nemusi vzdycky znamenat starsi).

Já tušil, že v mých úvahách bude nějaká chybka, ale neb nejsem ekonom, tak se optám následovně: Mám-li odepsané vozy (jakože ČD až na výjimky mají), tak nemohu jejich pořizovací cenu rozpouštět do nákladů vykazovaných objednavateli. Z čeho tedy ušetřím na nové vozy? Nějakým "rezervním" fondem ze zisku, který o takto převedenou částku ponížím a budu tím pádem vykazovat, že jsem dál ve ztrátě/menším zisku? To celé s tím, že ten fond smím použít jen na nákup těch vozů a pokud bych ho použil jinak, tak ho dodaním?

Já z toho mám prostě dojem, že za těch 170,- Kč + jízdné by na např. na R do Frantovek nemusely jezdit jen samé B, ale vyšlo by to i na něco lepšího (alespoň část soupravy).
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2007 - 09:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad J.P:
Samozřejmě si nedovedu představit, že by se jízdné neplatilo. To byla jen nadsázka. Minimálně z důvodů, které sám popisujete je nezbytné jízdné platit :-)
V těch kalkulacích nechybí fixní náklady. Jsou totiž schované pod jednotlivé kolonky. Údržba lokomotiv je pod částkou za lokomotivy, pouze u vozů jsem to vypíchl vedle. U nové soupravy to není, neboť jde o nájem a tam údržbu plně provádí vlastník. Jediné, o čem jde polemizovat jsou prostory pro prodej jízdenek a tzv. ošlapné. Ale pokud je vstupenka na nástupiště 5 Kč, tak na to je :-)
ad Chomutovák: za tyto peníze bychom se strhali, aby nás někdo pustil tzv. "k lizu".
ad Mibl: zcela správně. Vzhledem k tomuto je podstatně rozumnější nakoupit nové (málo ojeté) na leasing.

PS: S roční smlouvou ale do banky nechoďte :-(
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 20:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dají se třeba ta Desira pronajmout? Pokud ano, tak by to mohlo řešit problémy s roční půjčkou.

PS: ty příspěvky s kalkulacemi jsou zajímavé. Mohu je citovat někde jinde?
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 9-2003


Odesláno Neděle, 16. prosince 2007 - 04:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co vy na to?http://aktualne.centrum.cz/b2b/lide/clanek.phtml?id=516365
..pořádná mašina má kotel a komín..
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 16. prosince 2007 - 08:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem zvědav, jak si Jančura poradí s MD+ČD:

A: Bude obtížné, intergrovat "žluté vlaky" do jízdních řádů spolu se spoji Českých drah?

Dá se předpokládat, že se České dráhy budou bránit a tak i již dnes činí skrz ministerstvo dopravy, které se návrhem nového zákona o veřejné dopravě snaží znemožnit vstup Student Agency na koleje. Jsme však v právu, stát si neuvědomuje fakt, že jsme ve společné Evropě. Stát by neměl skrz české dráhy podnikat, jeho úloha by měla být jen a jen nastavení takových podmínek, aby mohla probíhat rovná hospodářská soutěž. Na té získá především zákazník a stát ušetří miliardy, které tečou do černé díry zvané České dráhy. Jak už to v naši krásné zemi bývá, všechny je jinak a osobní zájmy jednotlivců jsou nad zájmy státu a jeho obyvatel.

Pokud to celý není jen blamáž. Nebo pokud není Jančura neskutečně naivní.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
pryž
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.171.135
Odesláno Pondělí, 17. prosince 2007 - 21:47:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad PŠ: Vy asi předpokládáte, že všechno co jde dnes na rychlíky skončí v dálkové dopravě - v tom by mohlo být jádro pudla
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1446
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. prosince 2007 - 00:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Pryž: Ale nepředpokládám. Ale je to tak prezentováno
To chrochtání je z toho prostě moc vidět.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 15:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Veškeré zde uvedné teorie vycházejí pro omezenou lukrativnější část osobní dopravy, ale stát by měl mít zájem o zajištění plošné dopravní obslužnosti. Nebo může označit trasy, které není třeba dotovat - zde ponechat volnou soutěž (v Evropě se takto nikde nepostupuje) a dotace přesunout na trasy, které na sebe nevydělají.
Takto je to stále plácání já budu jezdit levněji.... zde tuhle trasu, a k nám do vesnice pak se zjistí, že je třeba dotovat 4x tak větší částkou - to je vše nesmysl - popírá to solidaritu s rozdílnou nutností sociální vyrovnávky.
Proto se v Evropě udělují licence většinou na na jednu lukrativní trasu, ale přiber si k tomu i to co je finančně totální propadák.
K vozidlům - i ve veřejné dopravě, dotované dopravě, je třeba nechat dopravci přiměřený zisk na obnovu vozidel - a nebo toto dotovat samostatně - v praxi se v Evropě používají oba modely (u nás se spíše používá u autobosových dopravců).
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 17:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcx: licence na "bundle" lukrativní trasy a propadáku je celkem spolehlivá cesta do pekel - dopravce nechá cestujícím na propadáku pocítit, že jsou druhá kategorie (samozřejmě vše bude v mezích licence, formálně v pořádku).
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4303
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 20:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dopravce nechá cestujícím na propadáku pocítit, že jsou druhá kategorie

Ale na druhou stranu - nebudou snad? Zákazníkem je ten, kdo platí. Tvoří-li například dotace 70 % příjmů a dalších zhruba 15 % je z jízdného od cestujících, kteří jsou na vlak (autobus,...) de facto odkázáni, a dopravce je tak na tržbách od skutečných zákazníků závislý jen asi 15 až 20 procenty příjmů, tak to podle toho bude - ať už více, čí méně viditelně - poznat.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 20:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě - ale tohle bude platit spíš na té lukrativnější části toho bundle. Takže ti na té méně lukrativní vlastně nebudou kategorie druhá, ale přinejlepším třetí...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 21:42:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To pouze za předpokladu, že udělovatel licence by na takto nečistou hru přistoupil, což si myslím v Česku nehrozí, lidé a obce by si to nenechali líbit. Jde právě o to, aby to plošné nelukrativní nezůstalo jako odstrašující zbytek, který nechce ani nikdo s dotací provozovat a k tomu právě všechny nabídky dalších subjektů na provozování potichu směřují.
Oddělit prosperující a zbytek zadusit nebo hodit na hrb státu - ale je zde závazek veřejné služby, solidarity. je to asi stejné jako kdyby byli pojištěnci zdravotních pojišťoven rozděleni na platící - a zbytek důchodci a děti s horšími podmínkami jen proto, že jejich službu je nutno dotovat - nezaplatí si ji.
Žijeme v 21. století a nechceme budovat vylidněné oblasti - nebo budou i lidé v odlehlých vesnicích platit za elektřinu více protože její transport stojí více peněz na údržbě zařízení!!!
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 22:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Šimral a výpočty: při uváděných cenách za nájem nových vozů Amz..... je ten pronajímatel tedy grand, protože při uvedených cenách si vydělá bez koruny zisku na nový vůz tak cca za 30-35 let, za to asi nikdo vůz nepronajme.
A loko 1216 - náklady 52 Kč/km - tedy za den 52000 Kč - vzhledem k dobám odstávky v údržbě x0,9, za 20 let co pronajmu loko jsem dostal - 341 640 000 Kč a to beru, že jsem peníze měl vlastní (nebral jsem si na loko úvěr), neměl jsem korunu zisku a nedal korunu do údržby. Tak do takového kšeftu bych nešel.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1455
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 23:07:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Mcx: A nespletl jste se někde? Uvedené údaje sedí.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 23:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Udělovatele licence se nikdo ptát nebude - opovrhovat cestujícím se dá i bez porušování licenčních podmínek (které nikdy nemohou být všeobsažné).
Váš problém s lukrativními a méně lukrativními linkami byl identifikován už dávno a existují na něj řešení: socialistické řešení přes tzv. prokazatelnou ztrátu a inteligentní řešení přes konkurenci. Kolo už bylo vynalezeno.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 17:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Šimral: ani ne, jen jsem násobil :-)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 22:17:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Mcx: ať počítám, jak počítám, je tam naprosto standardní zaplacení hodnoty vozu pod 10 let.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 00:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to počítáte velmi levné vozy (takové asi nikdo v Evropě nemá, on je asi nikdo nemá navíc takže by Vám zbyl leasing - to si ale zvedněte cenu za vůz), bez nákladů na údržbu, bez zisku (pak je jednodušší strčit peníze do banky a ne kupovat vozy a vydělávat na vozech).
Prostě ať počítám jak počítám nové vozy bych Vám takto půjčil pouze jako sponzorský dar :-))

To by mne zajímalo s jakou cenou nového vozu počítáte??

Odhadovaná cena pronájmu bude minimálně na úrovni 2,5 násobku pořizovací ceny vozu rozpočítané na období 20 let.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 02:27:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Počítám s 50ti milióny za kus. A je to tam spíše o kousíček dráž, než by byla skutečnost.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 02:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A mezi námi: slušný poskytovatel vozidel, třeba Mitsui za dvacet let nedosáhne ani dvojnásobku hodnoty a to včetně údržby :-)

PS: Nebo to berete podle českých finančních institucí?
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 12:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Šimral: tedy pravda levné vozy - kdo je vyrábí ?? a hlavně kdo tak levné vozy má a půjčuje je v počtu 80 vozů včetně restauračních které jsou za zcela jinou cenu??
a k Mitsui - asi je velký rozdíl loko a osobní vůz, který pokud má vypadat pro cestující přijatelně potřebuje cca po 10 letech kompletní obnovu interiéru. Rovněž náklady na běžnou údržbu - poškozování od cestujících je na zcela jiné úrovni jako u loko (myšleno procentově na hodnotu výrobku). Při četě 1 na 8 vozů bude devastace vozů na slušné úrovni. Předpokládám, že tento náklad vám tam chybí - budete to muset pronajímací firmě cálovat.
V restauračním vozu bude kdo?? Myslíte, že se najde firma která vydělá na sebe v restauračním voze?? Bude mít nájem zadarmo, nebo bude platit, nebo vy počítáte s platbou za ztrátovost provozu - pak to v kalkulaci chybí.
Ani odstavení souprav není zadarmo - pokud nechcete nechat vozy napospas na odstavné koleji.
a tak dále...
Máte to zcela očesáno o další náklady které s takovou akci souvisí - kolik asi budou ???
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10620
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 14:45:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŚ - slušný poskytovatel vozidel, třeba Mitsui za dvacet let nedosáhne ani dvojnásobku hodnoty a to včetně údržby :-)

Podle mých informací je elektrika Siemens z Dispoloku zaplacena za 8 let a pár měsíců (přesně si nepamatuju, asi 3 nebo tak nějak). To tedy dojde po této době k nějakému změkčení splátek?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 18:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad McBain: Není důvod. Nezapomínej, že po Tebou uvedené době se teprve platí údržba a finanční nároky.

Ad Mcx:
1) nikdy jsem nezvažoval koupi nových vozidel, ceny v prvním příkladu jsou leasingy.
2) kdo vyrábí takovéto vozy? Třeba Vrůtky. Ono by se dalo sice trochu šetřit, ale kvůli tunelům z Plzně do Rokycan a z Berouna do Prahy to zrovna bude rozumné postavit tlakotěsné a na 200 km/h. A nepředpokládal jsem, že po mě budete chtít vyhodit cenu za každý vůz extra. to jsou již zcela jiné kalkulace než pro osvětu :-)
Použita průměrná cena. A mám - li zakázku, což smlouva s MD třeba na 10 let zcela jistě je, pak mi vozy koupí třeba zrovna Mitsui nebo spíše AngelTrains.
3) Náklady na běžnou údržbu jsou procentuálně zcela jistě nižší než u lokomotiv. Vy si myslíte opak?
4) S náklady na čistotu je počítáno a je počítáno s provozem dominantního dopravce. V provozu dopravce s menším provozem by byly náklady mírně vyšší (chybí efekt z množství).
5) V kalkulaci je uvažováno s četou 1 strojvedoucí a dva průvodčí. Obsluha restauračního vozu si na svůj plat vydělá.
Pro srovnání: JLV je placeno za to že jezdí, Urblík platí za to, že může jezdit :-)

6) Ano, další náklady jsou očesány, protože kalkulace byla dělána jako by to bylo pod dominantním dopravcem. Ale ani v soukromém provozu by to nebylo nijak vysoké.
Určitě bych ale nenabízel v začátku vozy Xmz, spíše rekonstrukce ABm, Bm typu 234 z Německa, čímž bych se udržel na rozumné ceně.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 09:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

problém s lukrativními a méně lukrativními linkami ... existují na něj řešení: ... inteligentní řešení přes konkurenci

Tou konkurencí je myšlen souboj značek Jeep, Land Rover a Toyota o zákazníka v (sněhem) zapadlých oblastech? Nebo máte snad nějaký příklad úspěšného řešení ne-automobilové dopravní obsluhy podobných regionů bez potřeby dotace?
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 00:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Kdo tady mluví o linkách bez dotace? Konkurence přece může být i v boji o dotované linky.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace