K-report
 

Archiv do 16.září 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » GVD připravovaný » Staré archivy » Archiv do 16.září 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 08:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čsad_zastávka: tu konkurenci zahraničním gigantům si taky představujete tak, že se ČD dohodnou s ministerstvem dopravy, aby s podporou státního rozpočtu společně vypálili zlému gigantovi rybník? V tom případě držím palce, ale Mehdorn není Šimral, takže by bylo zaděláno na další prohranou arbitráž
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.13.88
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 09:03:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad linka SA Praha-ČB: Ty 2x2 spoje na JŘ Pha-ČB, co vím, straší od doby co dostal licenci. Jsou tam jen proto, aby tu licenci dostal. Před uvedením linky do provozu bude nepochybně vydán nový JŘ. Už jen proto, že mezi některými zastávkami jsou naprosto nesmyslné jízdní doby, matně si vzpomínám, že například z Florence na Smíchov má 5 minut nebo tak nějak.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 10:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

bručoun:
tak předem bych chtěl říci, že Student agency neobhajuju. Jako máte argumenty vy, tak je mám i já...
1. podle vás se Student agency dopustil neetického chování. Můžu vědět jakého? To že zpočátku jezdil za korunu bylo pro cestujícího plus. To že nyní zdražuje je jeho plné právo a vzhledem k tomu, že jeho potenciálními konkurenty jsou silné společnosti (ČSAD Liberec a jiné), dává jim tím prostor k opětovnému vrácení se na provozování linky.
2. mluvíte o přeplňování Pá a Ne spojů. Já se ptám proč jim nikdo nekonkuruje, když jak říkáte spoustě lidí jde především o to dostat se z Liberce do Prahy?? Odpovím si sám. Ono takových lidí zase moc není. A to že jste to od několika slyšel? To může být náhoda...
3. Nelíbí se vám internetový nákup, resp. nákup z předstihem?? Myslím, že pro velkou část cestujících je toto spíše pozitivní faktor, který je přitáhne do veřejné dopravy...
4. Naopak se domnívám, že za hranice etických norem se dostali společnosti, které zabranovaly vstupu na autobusové nádraží (Liberec, Jihlava). A stejně dominantně se chovají i ČD, pokud se jedná o případné uvolnění dopravní cesty. Ono je totiž rozdíl, jestli budou danou linku provozovat ČD (můžou případně soupravy umístit na jiné spoje, stejně tak i zaměstnance a další náklady) nebo nějaký menší dopravce, který je na lince životně závislý.... A od toho se pak už odvíjí i to další..
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 10:31:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mates111:
Z Busportálu:
Kdyby se vrátila ČSAD, byli bychom rádi. O linku je obrovský zájem, ve špičkách mají lidé bez rezervace problém se do autobusu dostat,“ doplnil Jančura.

Takže ty lidi budou existovat.
Podle mě je 1 Kč za lístek je neetické chování (dumping), je jen otázkou, kdo donutil Jančuru k tomu kroku. Takže neetické chování přebyto jiným, prostě na hrubý pytel, hrubá záplata.
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 10:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Příští GVD bude několik zajímavých obratů souprav, které se pravděpodobně nebudou realizovat pokaždé včas:

R 700 Praha hl. n. příj. 8:00
R 627 Praha hl. n. odj. 8:38

R 626 Praha hl. n. příj. 19:20
R 701 Praha hl. n. odj. 19:38
To bude hodně zajímavý obrat, za 18 minut při výlukách v okolí Prahy... Jen by mě zajímalo, jestli se bude provádět uklízení košů během jízdy, protože ta souprava bude na posledním večerním vlaku vypadat odpudivě.

R 705 Luhačovice příj. 11:39
R 704 Luhačovice odj. 12:06

R 707 Luhačovice příj. 15:47
R 706 Luhačovice odj. 16:06
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4031
Registrován: 8-2003


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 10:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi nedokážete pochopit, že jsou lidi kteří jezdí dálkovým vlakem/busem zejména v pátek (resp. sobotu) a neděli, a že jim různé povinnosti nedovolí si přesný čas odjezdu naplánovat pár dnů předem.
Mmch, co podle Vás dělají ti, na které často nezbývá místo směr Liberec? Myslíte že jedou vlakem? Nebo všichni přes Jablonec?


No, vidím, že tu tržní ekonomiku opravdu chápete.
Proč tedy je SA neodveze? Vždyť to zní jak když někoho bezdůvodně nepustí třeba do restaurace. Odpověď bude celkem prostá - protože by na nich prodělala.
Se zvýšenou poptávkou ve špičkové dny se dá vypořádat různými způsoby: mít dostatečnou (tj. přebytečnou) kapacitu v "běžných" spojích, nasadit posilové spoje (ale to naráží na problém co ty autobusy budou dělat mimo tuto špičku), anebo to nechat být. Vzhledem k tomu, že první dvě řešení by patrně neúměrně zvýšily ceny služeb SA, rozhodla se firma pro třetí řešení. Úplně stejně, jako se pro toto řešení rozhodly hoteliéři, kteří prostě neuspokojí veškerou poptávku na konci roku a o jarních prázdninách, stejně jako provozovatelé stadionů, kteří neuspokojí všechny zájemce o lístky na reprezentační utkání, stejně jako restauratéři, kteří i přes poledne mají jen omezený počet stolů...
Anebo byste snad považoval za lepší, kdyby SA následovala příklad ČD, kteřé např. v EC Vindobona v lednu v úseku Praha - Ústí n. Labem vozí převážně vzduch, protože v turistické sezóně v úseku Brno - Praha se ten spoj zaplní, no a následně prodělávají, co se dá?
Část lidí ve dnech silné poptávky prostě odjede autem. Hotovo, od toho ta auta ostatně jsou.

V normálně fungujícím státě je každý, kdo ovládne více než nějakých 50-70% trhu potenciální podezdřelý z porušování pravidel.

No to jaké výborná myšlenka. Až na to, že toto nejsou Haló noviny

Ono je totiž rozdíl, jestli budou danou linku provozovat ČD (můžou případně soupravy umístit na jiné spoje, stejně tak i zaměstnance a další náklady) nebo nějaký menší dopravce, který je na lince životně závislý.... A od toho se pak už odvíjí i to další..

Tak toto bych považoval za bezpředmětné. ČD mají na danou trasu úplně stejný nárok, jako kdokoli ostatní. Závislost dopravce na dané trase nemůže být kritériem při rozhodování, kdo dostane přednost.
Mmch, tak mě napadá, jaká vlastně existují pravidla výběru, když se o jednu trasu zajímají dva dopravci, oba pro nedotované vlaky?
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 11:37:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: "No to jaké výborná myšlenka. Až na to, že toto nejsou Haló noviny"

S naivními zastánci trhu, jak jste Vy, je řeč jak s kozou . Nevím jak Vy, ale zažil jsem divoká 90.léta jako aktivní účastník. Děkuji, nechci. Jediné co mi vadí ještě víc, je socialismus.

S pravidly trhu je to těžké. Váš samoregulační princip bez pravidel je v civilizovaném státě nepoužitelný, přemíra regulací zase vede k nefunkčnosti.

"Proč tedy je SA neodveze? ... Odpověď bude celkem prostá - protože by na nich prodělala. "

Samozřejmě . Právě proto měla být SA v období získávání lokální dominance vyhodnocena jako potenciální podezřelý z porušování pravidel, a za každý sebemenší prohřešek tvrdě sankcionována. Protože na pokřiveném trhu, kde nějaký subjekt získal (lokálně) dominantní postavení, logicky dochází k omezení nabídky.
Až Vám tohle všechno dojde, tak si oddechnete.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 11:43:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mates 111:
ad 1. Ježdění za korunu je zjevný dumping. Pro cestujícího je to pouze dočasná výhoda. Dlouhodobě je to kontraproduktivní.

ad 2. Nesouhlasím. Těch vyšplouchnutých je poměrně dost, ale jde o nárazy v určitých dnech a časech. Typické jsou např. velikonoce. Dále víkendy kdy už je hezké počasí, a zároveň ještě je semestr na VŠ. Jezdit linku jen jako posily podle počasí, to se nikomu nevyplatí. A jít celotýdenně proti SA, která je dle všeho kdykoli znovu ochotná nasadit dumpingové ceny za účelem zničení protivníka, to leckdo neriskuje.
Další věc je, že spousta lidí už se naučila, že si na pátek musí obstarat lístek předem. Když je vyprodáno, rovnou si obstará náhradní dopravu. Čili ty davy neodvezených v určité pátky (soboty po ránu) z větší části nevidíte.

ad 3. To je to jádro pudla. Nákup s přestihem jako možnost se mi nesmírně líbí. Ovšem nákup s přestihem jako podmínka použití VHD neberu.

ad 4. Plně souhlasím. Management postbolševických molochů, zajišťujících dotované (resp. regulované) služby, se zhusta chová jako ten nejsprostší dobytek. (Právě jsem asi hrubě urazil skutečná hospodářská zvířata.)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 11:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

}ČD mají na danou trasu úplně stejný nárok, jako kdokoli ostatní.

To samozřejmě ano, ale bylo to myšleno spíše tak, že soukromý dopravce si to hodně rychle rozmyslí v momentě, kdy vidí, že nemá jistou dopravní cestu. Ono když se uchází ČD a náhodou to nevyjde (což se zřejmě nestalo), tak případné soupravy dají jinam. To není u soukromníka tak snadné, zvláště v momentě, kdy se jedná o nedotované linky. Navíc je rozdíl v tom, že ČD soupravy vlastní, zatímco soukromník je většinou pronajímá.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 12:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:Celkem bych i souhlasil,na druhou stranu by mohli na SA zapracovat na posilových spojích a obrátit tak časem momn.negativ.reklamu na svoji stranu.

Teď to vypadá,že o tom přece jen přemýšlejí,ale 50kč za posilu navíc mě přijde přemrštěný vzhledem k tomu,že by bus v opačném směru nemusel jet prázdný,jen řekněme "ne dostatečně zaplněný"
Přece jen Liberec není Podlešín.

Pokud v ČSAD Liberec nadávají,že SA neúměrně zdražilo atd.tak ať začnou jezdit pořádně znovu anebo raději drží hubu.Oni jsou poslední,kdo můžou ve veřejné dopravě někoho moralizovat.

Mě se taky nelíbí zrovna všechno co řekne nebo udělá p.Jančura aspol. ale nemám pocit že by nesli nějakou odpovědnost za to,jestli se jejich konkurence udrží na trhu nebo se spakuje.....

Anebo SA podplatili Úřad na ochranu hos. ,Antimonopolní...,Min.dopravy,všemožný soudy atd.aby konkurenci škodily???
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 12:03:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Část lidí ve dnech silné poptávky prostě odjede autem. Hotovo, od toho ta auta ostatně jsou."

Tohohle jsem si prve nevšiml, a přímo to volá po okomentování. Právě jste bezděky uvedl důvod, proč je společensky nejvýhodnější, aby státní orgány vždy nejvíc hlídaly, eventuelně sankcionovaly toho, kdo získává na trhu zřetelnou převahu. Tím získávají menší konkurenti šanci nějak přežívat, a vyplnit mezery v nabídce dominanta.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 12:08:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zzz: "Pokud v ČSAD Liberec nadávají,že SA neúměrně zdražilo atd.tak ať začnou jezdit pořádně znovu anebo raději drží hubu.Oni jsou poslední,kdo můžou ve veřejné dopravě někoho moralizovat."

100% souhlas

"Anebo SA podplatili Úřad na ochranu hos. ,Antimonopolní...,Min.dopravy,všemožný soudy atd."

Myslím, že hlavní hráčem je zde všeobecná úřední neschopnost a liknavost.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 12:08:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zzz: "Pokud v ČSAD Liberec nadávají,že SA neúměrně zdražilo atd.tak ať začnou jezdit pořádně znovu anebo raději drží hubu.Oni jsou poslední,kdo můžou ve veřejné dopravě někoho moralizovat."

100% souhlas

"Anebo SA podplatili Úřad na ochranu hos. ,Antimonopolní...,Min.dopravy,všemožný soudy atd."

Myslím, že hlavní hráčem je zde všeobecná úřední neschopnost a liknavost.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 12:25:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

bručoun: když tady tak čtu ty poslední příspěvky, tak to vypadá, že se vám nelíbil ani přístup ČSAD Liberec. Můžu tedy vědět, jaký průběh tedy měl mít nástup SA na linku Praha-Liberec? Jako racionálně uvažující cestující bych totiž stejně zvolil postupem času SA, takže k stávající situaci bychom se stejně patrně časem dostali.

Ano jízda za korunu není férová, ale současná cena za cestu Praha-Liberec je pořád s přihlédnutím na kvalitu lepší než byla předtím...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 13:03:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"jaký průběh tedy měl mít nástup SA na linku Praha-Liberec?"

Myslím, že ta otázka by spíš mohla znít, jakým způsobem se měly "státní dozírací orgány" k tomuto nástupu stavět. Když se pere agresivní podnikatel nemající zábrany s postbolševickým molochem, tak je podle mě chyba někomu z nich fandit. Hlavně je třeba silného nestranného rozhodčího, který oběma stranám přísně posuzuje dodržování pravidel. Osobně si myslím, že těch 60 Kč obstojí jako krátkodobá zaváděcí cena. Jako dlouhodobě platná cena je to nejspíš už za hranicí dumpingu.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 13:12:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Od VHD si slibuju, že přijdu a jedu. Takže Jančurovy busy považuju spíš za zájezdovou dopravu, kterou si člověk objednává předem. Za tři týdny jedu do Vídně, tak jsem si "zájezd" u nich objednal (už nyní mají jenom 8 volných míst), ale jinak jsou pro mě nepoužitelní.
Protože posilová doprava je prodělečná, tak by se o to měl postarat stát. Jenže dotování busů ministerstvem se nikdy nedělalo.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7278
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 13:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Semolina: Taky jsem zvědavý. Většina rychlíků od Č.Budějovic má mít obrat za 14 minut. Přitom letos jejich průměrné zpoždění přesahuje minut 20! Navíc v období složitějších výluk jejich zpoždění klidně dosahovalo v průměru (např. za týden) kolem 40 minut.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2977
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 17:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poborskiii, Semolina:
To je na nějakou relativně univerzální náhradní soupravu ve Vrškách/hl.n./Libni, která by v případě potřeby zaskočila. Problém ovšem je, že:
a) se to tak nikdy nedělalo
b) nejsou vozy
c) mohly by se pomíchat oběhy vozů různých DKV


ad Jančura, ad.:
Čili ty davy neodvezených v určité pátky (soboty po ránu) z větší části nevidíte.
V tom případě nevím , proč se nějaké posilky řeší. Jsou neefektivní (viz Bkp) a ani by tím v podstatě nikdo nejel, takže v zásadě nechápu o co tu jde.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 17:48:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"ani by tím v podstatě nikdo nejel"

???

Jeli by s nimi právě ti lidi, co si chtěli koupit místenku, ale nekoupili, protože bylo vyprodáno.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 18:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
No vždyť sám píšete, že žádné davy neuspokojených cestujících se nekonají. Mimo jiné proto, že si raději rovnou zajistí odvoz autem.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 18:58:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud si myslíte, že mě zajišťování náhradního odvozu uspokojuje (nehledě k tomu, že pokud se jedná o odvoz, a ne o spolujízdu, pak dotyčný musí jet tam i zpátky), tak jste na velkém omylu.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 19:11:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Možná jsem se nepřesně vyjádřil. Část lidí když neseže místenku, tak na Černý Most ani nejede, a vymyslí jiný způsob dopravy (= nejsou vidět). Přesto jde o neuspokojené cestující. Spolu s těmi, co vyrazí na blint na autobusák, jsou to v některé dny skutečně davy. Překvapuje mě, že Vás to překvapuje.

Pro ilustraci: před časem jsem jel jednu letní neděli busem směr Jablonec. Na Florenci na nástupišti čekalo značně přes 100 lidí. Řidič když přijel, tak se dost vytřeštil, zastavil kus před zastávkou a začal telefonovat. Teprve pak dojel na zastávku, řekl, že vezme koho pobere, ostatní že mají necelou hodinku počkat na posilu. Ta pak skutečně dorazila, a pobrala zbytek. Oba busy braly i na stání.
Máte nějaký důvod si myslet, že směrem na Liberec se obdobné návaly nestávají? Řekl bych naopak. Tím, že neexistují místa k stání, tak jsou odmítnutí cestující u SA daleko častější.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2979
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 20:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
...tedy i ti, co se na AN neobjeví by autobus určitě použili (kdyby byl)? Pak je vše OK.
A pátečněnedělní "stěhování národů" Vám rád věřím, poněvadž ho mám tu čest často sám okoušet.
Jak píšu ... Jančura nemá žádné "Bg apod."
To, že se cestující nevešli do autobusu jsem kdysi zažíval v neděli večer z Kladna. Tedy stalo se tak až v některé nácestné zastávce a o náhradním spoji pochybuju. Ovšem tam to jezdí v tu dobu líp jak leckterá linka MHD v Praze.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
pryž
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.171.135
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 20:38:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Bručoun: skutečně obdivuji Vaši nebetyčnou trpělivost, s jakou vysvětlujete elementární věci lidem, kteří socík nezažili a v první půlce 90. let žužlali maminčinu kozičku... Nepřijde Vám to jako ztráta času?

ad babilon:
"Protože posilová doprava je prodělečná, tak by se o to měl postarat stát. Jenže dotování busů ministerstvem se nikdy nedělalo."

No právě to mi trochu nesedí - já jako soukromý subjekt si postavím úspěšné podnikání na tom, že si nasadím laťku na obsazení blížící se konstantnímu a odvoz špičky (která je kvůli dodatečné kapacitě vlastně nejdražší) hodím na stát? Z pozice podnikatele fajn Z pozice toho státu by mi mnohem víc seděla pozice tzv. kontrolované konkurence, tzn. nikoli soutěž na trhu, ale soutěž o trh - tzn. vypsat a vysoutěžit linku Pha - Liberec (třeba na bázi negativní cenové poptávky, jako byly v GB frančízy na dráze) a tím zajistit i odvoz špiček - výsledek by byl, že soukromník by vydělal (ale méně než teď - ale zato by měl po dobu zakázky garantovánu exkluzivitu) a stát by nejenže nedotoval, ale zároveň by byla linka "začlenitelná" do ostatního systému veřejné dopravy...
Poslední poznámka ke špičkám - zastávám názor, že mnohdy může být (při zachování stejné ceny za přepravu v sedlo/špička) odvoz špičky tak drahý (kvůli dodatečným zdrojům - vozidlo+personál), že i normálně "zisková" linka se tímto může dostat na hranici rentability - proto např. SA logicky nemá zájem o odvoz špičky za "stejnou" cenu...
Meridian
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.230.129
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 21:25:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pane Hroch,hluboce se omlouvám,že Vám tykám...
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 21:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pryž: Konečně názor se kterým lze souhlasit.

Prostě špičky se řeší velmi špatně a v podstatě jediný způsob jak je vyřešit je zdražit páteční a nedělní jízdenky...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2980
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 21:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pryž:
(Tedy až na to cucání maminčiných koz. Kolega Bkp je přeci jen poněkud starší-tj. >15 let)

Meridian:
Omluva se příjmá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 22:14:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

promiňte ale jen tak k vaší diskuzi...pravidelnou dopravu by měl zajišťovat stát,je sice hezké mít v dopravě soukromé subjekty(konkurence)ale pak by se musel stát postarat o řádné zpoplatnění dopravní cesty.ČD platí za km 5 Kč (přibližně)a autobusy? Je sice hezké že má člověk na výběr ale ne všichni občané bydlí na přepravních proudech. Takže dochází k tomu že lukrativní trasy zabírají soukromníci a stát na ostatní musí poskytovat stále více peněz (jenže je nemá) a tak dochází k omezování spojů. Nejsem proti tržnímu hosp. ale pokud stát někomu vydá licenci měl by mu dát do podmínek kde a kam musí zajistit dopravu.A ne mu nechat jen lukrativní linku a dotovat "vesnickou" dopravu.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 22:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Problémem mnoha tratí je jejich odlehlost od vesnic a městeček. Dříve jezdil k vlakům autobus a pak objel okolní vesničky a doprava jakžtakž fungovala...Jenže se ČSAD rozbilo na mnoho společností a ty se začali chovat "tržně". Když už cestujícího naložili přece ho nepovezou ke konkurenci(nádraží) ale povezou ho rovnou do cíle. A tak dochází k tomu ža v průběhu několika minut přijede z místa XY vlak i autobusy několika společností. A o nákladní dopravě ..to je škoda mluvit takhle to pustit ze řetězu to je snad jen možné v Mongolsku a v ČR.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 22:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S200:
na unitární železnici konkurence neexistuje

Ano, máte pravdu, napsal jsem to zmateně. Unitární železnice je můj ideál a vím, že už neexistuje ani dnes. Proto je potřeba se přizpůsobit realitě a připravit České dráhy na konkurenční souboj. Třeba tím, že budou na dopravním trhu bojovat se skutečně provozovanými spoji různých dopravců a ne se vzdušnými zámky některých snílků.

Racek:
Mehdorn není Šimral, takže by bylo zaděláno na další prohranou arbitráž

Nejsem odborník na arbitráže, ale není to spíš RailTrans, který by se měl obávat případného vyšetřování svého postupu vůči konkurenci? Jestli například do celého byznysu nešel s tím, že ani jezdit nechce, ale chce poškodit konkurenci? Nevím, nehodnotím, jenom se ptám.

O kvalitě a pracovním nasazení českých úředníků si po pár arbitrážích iluze nedělám stejně jako Vy, ale myslím, že ČD lze na konkurenci připravit i legální cestou.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.14.102
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 23:19:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"(třeba na bázi negativní cenové poptávky, jako byly v GB frančízy na dráze)"

Tam se to myslím týkalo spíš regionální dopravy. Pro regionální dopravu mi to přijde opravdu jako velmi dobrý princip, který bych použil i v ČR. Jak v autobusové, tak ve vlakové dopravě.

Se základním rozdělením na dotovanou a nedotovanou dopravu bych ale moc nehýbal. T.j. ponechat dotované busy-couráky a vlaky Os, Sp, R. Rychlou autobusovou a expresní vlakovou dopravu ponechat ať se živí sama, pořádně dopilovat pravidla hry, a přísně pískat fauly.

"odvoz špičky tak drahý"

Pro firmu, která má vše na leasing, je v růstové fázi, a přitom jezdí výhradně dálky, je to beze zbytku pravda.
Naopak u firmy, která má vysloužilé vlastní vozy a jen zuby nehty se drží na trhu, je špička poslední příležitost jak si trochu vydělat.
Stejně tak je dálková víkendová špička výhodná třeba pro firmu, která nasazuje nejvíc busů v ranní špičce na ZDO. Pro ni je výhodné od pátku odpoledne do neděle část vozů posílat na posily dálek. Nejlépe na nějaké ne moc exponované, aby se použitý typ busu snesl.
Fanfán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 23:42:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Oldcerry:
Nejsem proti tržnímu hosp. ale pokud stát někomu vydá licenci měl by mu dát do podmínek kde a kam musí zajistit dopravu.A ne mu nechat jen lukrativní linku a dotovat "vesnickou" dopravu.

No jak jinak?

Příště radši nemluvte o věcech, ve kterých máte zimní kolektivní sport.
Liberté! Égalité! Sexualité!
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 00:03:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pryž: Myšlenka vypisovat výběrové řízení na všechny linky má taky něco do sebe. Znamená to mít úřad, který bude tvořit jízdní řád pro celou republiku, což je určitě taky plus. A teď si představte, že tento úřad budou řídit ti, kteří nyní řídí dopravu v Ústeckém kraji. Proto raději říkám takovému systému ne.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 00:29:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: To, že jsem se nevešel do autobusu z Kladna, jsem před nástupem CNE zažíval sedm dní v týdnu po celý den, nejen v neděli večer. Sám se divím, že trvalo mnoho let, než se nový dopravce objevil.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4034
Registrován: 8-2003


Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 00:36:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolega bkp je dost starý na to, aby se připojil ke Káemově teorii, že největšími škůdci jsou její příznivci. No a dokonce ji rozvádí dál - kolega bkp totiž tvrdí, že škůdci jsou naivní ortodoxní šotouši, ale ještě nebezpečnější jsou nejrůznější "experti", kteří navzdory realitě a (obecně) platným faktům staví VHD někam, kam nepatří, kde nepřináší požadovaný efekt. Mezi jejich hlavní omyly patří pohrdání preferencemi zákazníků-cestujících, kteří se chovají jinak, než by se podle nějrůznějších teorií našich "expertů" chovat měli.
Jak již z názvu vyplývá, bavíme se o veřejné hromadné dopravě, jejímž opakem je doprava individuální. Znamená to, že smysl má pouze tam, kde je dostatečná koncentrace poptávky, jinde je její provozování spíše beznadějným pokusem o nakreslení kulatého čtverce.
Doprava nestojí nad ostatními odvětvými ekonomiky (jak se někteří nesprávně domnívají), neplatí pro ni žádná zvláštní (nad)pravidla. Proto je zcela přirozené, že tak, jak ve velkých (větších) městech je nabídka řekněme pohostinství docela široká - od nevábných náleven, přes slušné jídelny, "průměrné" restaurace, specializované podniky (pizzerie, vegetariánské, mexické restaurace,...) až po řekněme luxusní podniky, zatímco na malé vesnici je sotva jedna pivnice, kde se třeba i vaří. Všichni to chápou, rozumí tomu, vědí, že to je jedna z (ne)výhod života na vesnici/ve městě. Na vesnici, kde se nachází jedna hospoda, nikoho nenapadne při vyčerpání volných míst dožadovat se dalších a obviňovat stát a systém, že vůbec umožnil vznik podniku, který zcela neuspokojí poptávku, a už vůbec nikoho nenapadne v této situaci, kdy tento podnik má faktický místní monopol, pohlížet na jeho majitele jako na "potenciálně podezřelého z porušování pravidel, a už vůbec ne jako na případné gaunery.
Stejně tak každý chápe, že kapacita divadla je omezená, že kapacita fotbalového stadionu je omezená, že kapacita letadla je omezená... a že když je vyprodáno, tak další zájemci už zůstanou bez lístku.
Jen v dopravě je to jinak... Tedy, alespoň to někteří tvrdí. No a otázka do pranice: je to jinak v dopravě, anebo v myslích oněch jedinců?
Zásadním problémem jejich úvah je přepoklad, že poptávka musí být zcela uspokojena. Kdyby - čistě teoreticky - znali ekonomii, věděli by, že stav na trhu neodpovídá poptávce zcela, ale jejímu střetu s nabídkou a (výsledným) stavem na trhu je tak kompromis mezi těmito, z principu protichůdnými, silami. Neodpovídá-li výsledný stav na trhu představám těchto teoretiků, označí to jako tržní selhání, nedokonalost,... čímž si připraví prostor pro prosazování pravidel jednostraně nahrávající poptávající straně, popř. pro tuhou státní regulaci. Těžko říct, když se pak nazývají antisocialisty, tak jestli kvůli nepochopení věci, či je to zvláštní druh černého humoru.
O tom, jak tito "zastánci tržního hospodářství" jednostraně vnímají situaci svědčí i fakt, jak do celé věci vkládají morální imperativy. Poté, co se pro zásahy moci ve prospěch poptávajích poněkud zprofanoval výraz "veřejný zájem", nyní se pro zohýbání eufemizuje pomocí slov typu "morálka", "slušnost", atp. Klasickým případem mohou právě případy vyčerpání kapacity, kdy o poptávající, kteří se již nevešli, se ze "slušnosti" má nabízející postarat, ať ho to stojí, co ho to stojí. To už ale neplatí na opačnou stranu, nepožadují od cestujících, o které by se dopravce chtěl postarat, aby takovouto pomoc ať to stojí, co to stojí "ze slušnosti" odmítli.
Ať tak či onak, nezbývá než udělat vše pro to, aby nápady takovýchto "expertů" se nikdy nedostaly do praxe, čímž by, již tak dost zkoušené VHD, zatloukly i onen pomyslný poslední hřebíček do pomyslné rakve...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 01:02:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Škoda, že jsem ten příspěvek nepochopil. Rozdíl mezi pohostinstvím a dopravou je ten, že stát nedotuje ani jednu restauraci, zatímco dopravu některých obyvatel ano a jiných ne. Kdyby stát dotoval hospůdku na vesničce, kam budou chodit tři důchodci a současně by ve větším městě existovaly stovky potenciálních strávníků, kteří se do současných pohostinství nevejdou, pak budu zastávat názor, že i oni mají právo na podobnou podporu ze strany státu.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.14.102
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 07:56:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Dost staří znalci ekonomie by mohli vědět, že:
a) trh ve VHD v podmínkách ČR není čistým trhem, že je určitým způsobem regulovaný. Systém vydávání licencí, a podmínky, kterým musí žadatel vyhovět, to je dlouhá kapitola. Jak správně uvedl babilon, stát obvykle nedotuje restaurace. I když se nedotují dálkové autobusové linky, tak fakt, že je většina VHD dotovaná, tento volný segment deformuje.

b) trh, který nemá dobrého rozhodčího, schopného opravdu kvalifikovaně spočítat veškeré náklady, a tudíž ani usvědčit někoho z dumpingu, či na druhé straně z kartelu, má náchylnost k různým deformacím. To platí i ve VHD.
Jak známo, značná část dálkových linek dlouhodbě funguje na principu plný tam, prázdný zpátky, nebo poloprázdný oběma směry. Na požádání uvedu příklady.
Jančura sice nebyl nikdy z dumpingu usvěčen, ale naléhavě se vtírá otázka, zda se o to někdo dostatečně snažil.

c) trh, na který existuje existuje snadný vstup, a zároveň nutnost přísně dodržovat pravidla, umožňuje přežívat menším hráčům, kteří bez jakýchkoli direktiv vykryjí větší část mezer v nabídce velkých firem. Trh ve VHD v ČR je spíš opakem tohoto stavu.

Jediné, o čem dokážete přesvědčit, že jste nezkušený teoretik, naivní fanda trhu, zato však nesmírně sebevědomý a arogantní. Fakt nevím, co Vás nutí při věcné polemice uráčet oponenta (přečtěte si kdo s urážkami začal). O praktikách v podnikání víte s prominutím kulový. Jste jako Klaus v 90. letech. Ten taky nepochopil, že stát tu není od toho, aby blahosklonně pozoroval, jak účastníci hry (trhu) dělají ze zákonů cár papíru. Že stát tu je mj. od toho, aby jejich dodržování tvrdě vymáhal.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.13.117
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 08:06:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

babilon: "Sám se divím, že trvalo mnoho let, než se nový dopravce objevil."

Podle toho, co se psalo v autobusové diskusi, tak CNE dlouho nechtěli vydat licenci. Značná část diskutérů dodnes považuje za chybu, že byla licence pro linku CNE vydána. Prý i ta podivná trasa přes Kladno je důsledkem licenčního řízení, protože dopravní úřad údajně odmítl čtvrtou licenci na stejnou trasu.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 4-2004


Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 11:06:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doprava nestojí nad ostatními odvětvými ekonomiky (jak se někteří nesprávně domnívají), neplatí pro ni žádná zvláštní (nad)pravidla.

Nad ostatními odvětvími ekonomiky jistě ne. To je ale redukcionismus par excellence, protože doprava není jev pouze ekonomický, což zdejší "ekonomové" rádi ignorují. Zkrátka školství (alespoň základní a střední), zdravotnictví, bezpečnost (jak na ni aplikujete ruku trhu?) a doprava (chcete-li: ZDO) je něco jiného než pohostinství nebo řekněme sexuální služby. Jinak většinou souhlas s Bručounem.
Ris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 9-2006


Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 16:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, jinak k Ex Brno - Praha přibudou ještě jména.
Po noci strávené ve voze WLABmz můžu říci, že WLABmz = pojízdná postel, WLABmz = pojízdná garsonka pro nenáročné.

Ampz 10-91 a Bmz 21-91 jsou super :-)

T3R.EV 1560 :-))
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 4-2004


Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 22:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ris: A jaká?
Náhodou jsem vytáh zpod repráku JŘ 1995/96. Nalistoval jsem 250 a zarazila mě následující podobnost s návrhem 07/08: jednak Pannonka odjížděla z Prahy dřív (22:39) - a hlavně Galileo je Metropol jak vyšitý, tedy aspoň v úseku Pha (0:32)- Brno (3:42) -BP, jen s tím rozdílem, že jedinou zastávkou nejsou Pradubice, ale HavlBrod. Škoda, že nakonec ženou Galilea do Františkovek; ačkoliv Drážďany asi neměly moc cenu; snad se dočkáme R nebo EN Berlin-Budapest třeba za rok.
Jinak je tam mnoho podobností se souč. JŘ spíše negativních - i tehdy jel poslední R z Phy do Brna v šest odpoledne...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 22:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Oldcerry: pravidelnou dopravu by měl zajišťovat stát - jí bych neřekl úplně zajištovat, ale měl by z ní dělat fungující systém. Například způsobem, který popisuje kolega pryž o pár řádek na vámi. Jinak ty autobusy do vesniček, to je úplně jiná kapitola, na rozdíl od linek SA jsou objednávány krajem a záleží na schopnostech objednatele, jestli bude veřejná doprava efektivní, nebo bude vypadat tak jak popisujete vy. V různých krajích jsou k vidění oba přístupy.

Čsad_zastávka: ani jezdit nechce, ale chce poškodit konkurenci? jak podle vás poškodil konkurenci fakt, že RT Express nejezdí? Jediné možné poškození vidím v existenci doměnky, že za neschválením Siemensů není elektromagnetická (ne)kompatibilita, ale dlouhé prsty ČD sahající až na Drážní úřad ...
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2007 - 23:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Racek:
jak podle vás poškodil konkurenci fakt, že RT Express nejezdí?

1. zavedení e-lišky snížilo tržby ČD. Vzhledem k podmínkám si ji koupí spíš někdo, kdo by vlakem jel tak nebo tak.

2. ČD mohly svou nabídku přizpůsobit novým spojům v domění, že je spojení Pha - Ova dostatečné a snažit se pokrýt dálkovými spoji i trať přes Valašské Meziříčí. Na prázdných vlacích teď asi zrovna nevydělávají a cestující se zlobí "na ty pitomé dráhy", čti ČD, které nejezdí do Ostravy častěji.

Jsou to samozřejmě jenom moje spekulace, nemám s ČD nic společného, takže netvrdím, že to takhle určitě bylo. Ale mohlo to tak být, proto ta otázka, jestli to byl úmysl nebo jenom neúspěšný podnikatelský záměr. Je to myslím stejný dohad, jako že ČD zařídily, aby DÚ něco neschválil včas. Pan Šimral ale tady na K-reportu psal, že DÚ je v neschválení nevinně, i když do sdělovacích prostředků tvrdil opak. Buď on, nebo ten druhý, p. Štift, už si to moc nevybavuji, omlouvám se, je to přeci jenom skoro rok.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 09:13:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak trochu nechápu, proč když kritizujeme SA, že se chová jako monopolní přepravce, proč zároveň podporujeme podobné chování u ČD. Kolega přede mnou to naprosto ukázal. V momentě, kdy ČD viděly před sebou konkurenci v podobě RT začali vytvářet akční nabídky. Nyní už jen jízdu s Pendolinem opět zdražují....To je typický monopol
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 09:19:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nezpomenme na dumpingovou cenu KV-OV za 140 Kč..
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 11:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Racek:moje vyjadřovací schopnosti jsou někdy na přesdržku :-)) shodneme se na tom že by měl stát udělat fungující systém...jenže jak dlouho to bude jěště trvat?? Mám obavy že to dopadne jak v dost věcech kdy se po letech experimentů vrátí k tomu co bylo...
Fanán : jsem obyčejný zaměstnanec a opravdu nerozumím různým věcem ale vidím často jak se vyhazují moje peníze neb jsem daňový polatník. 6 mil na dotaci dopravy ne ,140 mil na cyklostezky ano...?? Qui bono? Ale to nepatří do diskuzi o gvd. Tak se všem ostatním omlouvám.
A ty fešáku, na aroganci jsem dost háklivý tak trochu brzdi!!
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 11:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Otázka je zda je stát schopen vytvořit fungující systém. Příkladů, kde stát zpackal co se dalo, je fůra...
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 12:45:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čsad_zastávka: ČD mohly svou nabídku přizpůsobit novým spojům v domění, že je spojení Pha - Ova dostatečné a snažit se pokrýt dálkovými spoji i trať přes Valašské Meziříčí.
Už to bylo řečeno mnohokrát, ale pořád to nepomáhá. O převedení "slovenských EC/IC" přes Horní Lideč bylo rozhodnuto v době, kdy RTEx existoval maximálně v bujných snech pana Šimrala.
Ris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 9-2006


Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 19:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Wałbrzych: nevím, ale z návrhů např. Moravan, Brněnský drak, snad i Špilberk... no prostě jména mít Ex Brno - Pha budou (třeba jen částečně), ale část spojů jména bude mít určitě.
Po noci strávené ve voze WLABmz můžu říci, že WLABmz = pojízdná postel, WLABmz = pojízdná garsonka pro nenáročné.

Ampz 10-91 a Bmz 21-91 jsou super :-)

T3R.EV 1560 :-))
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2981
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 23:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No Moravan se bude pěkně plést, když dřív jezdil na Ostravu. Nechápu, proč se s těma názvama pořád tak čaruje.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 10-2003


Odesláno Sobota, 15. září 2007 - 11:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ris: Taky nechápu, proč jen část. Tam budou nějaké "lepší vlaky"?
A ne že bych měl něco proti Moravě, ale musejí všechna jména být spojená jen s ní? Což takhle "Středočech"..... Ne, to ne, ale půl na půl by to být mohlo.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 15. září 2007 - 12:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlasím s p. Zapou, proč pořád všechno podle Moravy? V Rakousku jezdí vlak se jménem "Dovolená v selské usedlosti", "Urlaub am Bauernhof", je to ÖBB-EC 660, kdybyste se chtěli svézt. Navrhuji, aby se ten nejlepší expres nazýval "Krátkodobý poznávací pobyt v Praze".
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 15. září 2007 - 14:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: ještě původněji jezdil Moravan z Prahy do Bylnice jako páteční / pondělní posila ...

Zapa: názvy vymýšlejí pražáci, takže se samozřejmě inspirují 'exotikou' na to mvzdálenějším konci trasy, to je jasné
Ris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 9-2006


Odesláno Sobota, 15. září 2007 - 15:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Racek: tak to není úplně pravda, část názvů vymysleli i cestující, nebo zájemci o železnici. Čd je k tomu vybízeli formou reklam a kdo chtěl, tak se mohl připojit. Odměna za názvy byla v podobě km banky, propisek, batohů a různých upomínkových předmětů.... Jedno minus- pokud ještě chcete něco vymyslet, tak termín byl do 31.8.2007, konkrétně tedy pro Ex Brno - Praha. O těch by tedy mělo být nyní již víceméně rozhodnuto co a jak. Tedy alespoň co se týče JŘ, názvů a tak.
Po noci strávené ve voze WLABmz můžu říci, že WLABmz = pojízdná postel, WLABmz = pojízdná garsonka pro nenáročné.

Ampz 10-91 a Bmz 21-91 jsou super :-)

T3R.EV 1560 :-))
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1708
Registrován: 10-2003


Odesláno Sobota, 15. září 2007 - 16:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ris: Tak to jsem nějak nezaregistroval. Uvidíme s čím přijdou, ale jsem pro ten "Pobyt"
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.14.195
Odesláno Neděle, 16. září 2007 - 00:06:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"názvy vymýšlejí pražáci, takže se samozřejmě inspirují 'exotikou'"

Přeháníte. Existují i R Praha, Vltava, Hradčany. Pamatuju i R Karlštejn, nebo Berounka, a pokud vím, tak ani jeden nebyl název pro žábu skákající do Berouna. To poslední jsou zrovna dobré názvy, protože se podle nich dá uhodnout trasa Plzeň-Praha.
Nezapomeňte taky na to, že kdyby se Ex do Prahy jmenoval Pražan, tak do něj průměrný brňák kvůli své brněnské hrdosti ani nenastoupí. Přitom tyhle Ex budou vozit nejméně z 50% zrovna brňáky.

Pro Ex Brno-Praha by se podle mě nejvíc hodí jednak tradiční Brněnský drak, jednak zeměpisné názvy podle úseku Brno-Česká Třebová. Třeba Macocha, Svitava, Punkva. Naopak mě nenapadá žádný šikovný zeměpisný název, který by napovídal, že ten vlak pojede do Prahy přes Pardubice.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 16. září 2007 - 00:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Naopak mě nenapadá žádný šikovný zeměpisný název, který by napovídal, že ten vlak pojede do Prahy přes Pardubice.

Pokud by nemusel být zeměpisný, tak by byl zajímavý název "Železník". Jednak evokuje železnici, jednak se tak jmenoval kůň, který vyhrál 4 x Velkou pardubickou se známým žokejem Váňou. Když začínal s dostihy, byl chován ve Slavkově u Brna.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 4-2004


Odesláno Neděle, 16. září 2007 - 01:52:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

šikovný zeměpisný název, který by napovídal, že ten vlak pojede do Prahy přes Pardubice.
Kuňka, Semtex, Pernikář! }
MCh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.224.205
Odesláno Neděle, 16. září 2007 - 06:43:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Psal jste "Nezapomeňte taky na to, že kdyby se Ex do Prahy jmenoval Pražan, tak do něj průměrný brňák kvůli své brněnské hrdosti ani nenastoupí."
Spíše bych řekl, že průměrný český cestující díky své primární orientaci na cenu do těchto vlaků bez relační slevy nenastoupí. Možná by proto skutečně stálo za zvážení, aby tyto vlaky zastavily v MuN - mohly by tak alespoň svézt režíjkáře a tím od nich ulehčit ostatním vlakům na trati MuN - Praha.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.13.163
Odesláno Neděle, 16. září 2007 - 09:41:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Walbrzych: Rychlík Semtex, to by byla bomba. Ale kuňka, to je pokud vím druh žáby, co má společného s Pardubicemi?

Čsad zastávka: Přiznám, že mě by ta spojitost Železníka s Pardubicemi asi nenapadla. Jinak je to dobrý nápad.


MCh: "stálo za zvážení, aby tyto vlaky zastavily v MuN - mohly by tak alespoň svézt režíjkáře a tím od nich ulehčit ostatním vlakům"

... a pak by mohly stavět v Třebové jen vlaky katagorie R a Ex. V tomto počítači zrovna nemám návrh GVD, takže nevím, jak by z Třebové bez IC a EC vycházely během dne intervaly směrem na Prahu, Brno, a Olomouc.

Trošku problém by mohl být v tom, že projíždění Ex a zastávka EC v Třebové má vyrovnat jízdní doby. Ex by zastavováním získaly +2 min. k plánované JD, EC -2 min. Víc asi ne, protože se přes Třebovou vlaky jen plouží. Možná by to nevadilo, protože stavba Libeň-Běchovice stejně udělá z GVD cár papíru.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace