K-report
 

Archiv do 15.listopadu 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Tratě 240, 244, 245, 246, 247 a 248 » Archiv do 15.listopadu 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 17:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AS: Ale já se nehádám, který zábor je větší. Prostě pokaždé vydělá na prodeji někdo jiný, chtěl jsem tím říct, že to není argument odsun/neodsun...
Ad procházky: Jerry píše, že mu bude chybět procházka Hbf.-Svoboďák. To taky omrzí, ne?:-)
Jerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 8-2007
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 22:13:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím všechny brejlovce co tahají R po 240 obecně-s tím rokem výroby.Ale je fakt, že by před nimi měl člověk pokleknout a hluboce se poklonit.

To A.S.: no a právě o to zdržení jde, takže kde je ta VYŠŠÍ KULTURA CESTOVÁNÍ???? Že z nádraží budu muset jet šalinou do opravdového centra? Pokud vím tak se ČD chvástají všude tím ,že jako doprava Z CENTRA do CENTRA.No v v případě Brna to bude Z CENTRA na PŘEDMĚSTÍ.
Další argument, že vlaky projíždí přes Hl. N. rychlostí jen 30Km/h-souhlas!!...ale vždyť tam všechny zastavují.Takže vyšší průjezdná rychlost asi bude vypadat takhle: pendolíno letí skrz Brno 100Km/h, protože nové nádraží se bude dát projíždět rychleji tak 10metrů před nástupišťěm začne brzdit a vítězoslavně zastaví-Ha-Ha-Ha.To je argument jak noha.

Rekonstruované nádraží v původní podobě bude vyžadovat mnohem menší vykupování pozemků, protože se využijí hodně ty stávající drážní-nezpochybnitelný fakt.

A k těm procházkám: Já chodím do školy(na Komenského nám.) z hl. n. pěšky.Stejně jako další stovky cestujících.Proč? Protože poloha nádraží je dokonalá.Vyskočíte z vlaku a za 5minut jse na svoboďáku, za 10-15min na Moravském nám. atd. Tak a teď si představte tuhle štreku jít až od zvonařky(od nového nádraží)!!! Nejsem sice invalida, ale to už je na "pěškobus" pěkný kus cesty.

A závěr? Konkrétně ve spojení s 240? Jednoduchý.Rekonstruovaná 240 ušetří u rychlíku řekněme 10-15minut času.Přijedete na nové nádraží a půjdete na šalinu.Než přijede, než si všichni nastoupí, než vás vůbec doveze za špilas= těch ušetřených 15 minut v .A nemluvím ani o dalším prodražení cestování=logicky nutná šalinkarta.Pokud teda v té době nebude IDS-JMK až do Třebíče.

Nechtěl jsem psát román, ale věřte, že jsem byl velmi stručný.
Díky bohu že budu mít dostudováno ještě za starého nádraží.
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 08:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jerry: Souhlasím, ale věř že je plno lidí kteří budou věřit že ta varianta nového nádraží přinese pro cestující lepší cestování aj rychlejší.
Hlavní podle mne je že ti co o tom rozhodují tak těm vůbec na tomto nezáleží, ti maj podíly v různých aktivitách úzce spojených s tou akcí a voto celé jde!
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 6-2006


Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 10:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Český člověk bude brblat asi nad vším. Paradoxně vy tady chcete tahat dráty na lokálku 240 a pořád tam něco modernizovat, ale v Brně chcete nechat umouněný starý nádraží císaře pána, kde se vlaky plouží 30tkou po viaduktu starém 150let o kterým nikdo neví, kdy se rozpadne úplně a jeho rekonstrukci za provozu si fakt nedokážu představit.
Jasně, bylo v centru, zatímco o kousek dál u Zvonařky je podle vás předměstí a Dolní nádraží periferie a 10minut chůze šílená štreka, skoro maraton, přitom když si vyhodíte kombinované spojení BUS-vlak někam přes Brno, v plno případech vás IDOS posílá z hlavního na Zvonařku. V Praze zase běžně lítáte z Masaryčky (centra) na "předměstí" Wilson, vzdálenost bych tipnul asi tak tu samou jako z hlavního v Brně na Zvonařku.
Takže tohle brblání je jen klasické české brblání na cokoliv nového a až se stane, za chvíli už ani nikdo nevzpomene, že by to mělo být jinak.
Naopak myslím, že když se z pod Petrova přenese ten nádraží a přednádražní blázinec, bude v této lokalitě hezčeji, klidněji. Naopak oblast kolem nového nádraží se může a bude rozvíjet. Věřím, že k novému nádraží bude přivedena smysluplně síť MHD a nikam pěšky od něj muset nebudete. Historický střed města si naopak oddechne. V Praze taky nepřijedete vlakem přes Karlův most na Malou stranu, aby jste stáli pod Hradčanama (leda musíte jet do Dejvic), jako v Brně pod Petrovem.
A teď si klidně dál brblejte
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 11:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jerry: Není to tak, že nemáš na lístek?
Fýra:
Jerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 15:52:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není to tak, že nemáš na lístek?
Vtipné ale zcestné.Cestování z nového nádraží do centra se prodraží všem ne jenom mně.Takže o nějaké mání či nemání na lístek tu nejde.Bohužel zastánci odsunu používají podobně "věcné" a "stupidní" připomínky. Pokud bych se jim měl přiblížit tak: nevím kdo naposledy chystal stávku kvůli nízkým platům

Český člověk bude brblat asi nad vším.
To není o brblání nad vším, to je především o zravém rozumu.

V Praze taky nepřijedete vlakem přes Karlův most na Malou stranu, aby jste stáli pod Hradčanama
To je přímo výstavní argument, takže v Brně to taky zrušíme, protože"...v Praze taky nepřijedete vlakem přes Karlův most na Malou stranu, aby jste stáli pod Hradčanama ..."Potom nechápu proč jsou zastánci odsunu takoví troškaři a nepřesunou to nádraží rovnou třeba do Sokolnice, nebo do Rajhradu.To nebylo míněno jako vážný argument že?? ale spíš jako dobrý vtip ne???

V Praze zase běžně lítáte z Masaryčky (centra) na "předměstí" Wilson, vzdálenost bych tipnul asi tak tu samou jako z hlavního v Brně na Zvonařku.

Opět dobrá myšlenka, ale jaksi jste zapoměli na něco co má Praha na rozdíl od Brna a co má stanici přímo na(spíš pod)hl. nádražím.Napovím: jezdí to na kolejích v podzemních tunelech.V Brně jsem nic podobného zatím nenašel, ale možná jsem nehledal pořádně
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 9-2005


Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 16:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Copak se to dneska děje ?? Babitron na mě bleje obrovská zpoždění kolem Brna????
mrtvej šukafon,dobrej šukafon
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 6-2006


Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 16:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Happy: koukni na meteo mapu a třeba zjistíš, že tam padá to bílé svinstvo...stejně jako třeba na Liberecku.
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
..." Systém vašich železnic je ve své podstatě dokonalý, ale během svého studia jsem ho nepochopil ".(M.Šimek, J.Krampol)
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 17:25:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jerry: Prosím, zamysli se nad tím, čemu říkáš centrum. Co je dnes centrum Brna? A jezdí většina "přespolních" do centra? Jaké jsou pracovní příležitosti v centru? Není jich většina spíše na těch periferiích? Nenasedá většina cestujících po výstupu z vlaku náhodou na MHD a nepokračuje dál? Jestli odpovíš ne, tak asi každý vystupujeme v jiném Brně. Já osobně tohle dílo taky nepropaguju bez výhrad, vadí mě nástupiště bez zastřešení a např., nedořešený průjezd nákl. dopravy. Ale pracuju nepravidelně od roku 93 na Hbf a vím, co je to zač - viz. Fýra o několik příspěvků výše. Chce to trochu nadhledu - žádná takto velká akce nebude mít jen kladné stránky a na všem se dají najít mouchy. Ale Brno si nové nádraží zaslouží, po tolika letech.
Jerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 19:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co je dnes centrum Brna?
Pro mě je to pořád Náměstí svobody.
A jezdí většina "přespolních" do centra?
Většina ne, ale není to rozhodně zanedbatelné procento.
Jaké jsou pracovní příležitosti v centru?
Obchody, banky, úřady, soudy, školy, kanceláře..mám pokračovat?
Není jich většina spíše na těch periferiích?
Těžko posoudit.Záleží čemu se dá říkat periferie...
Nenasedá většina cestujících po výstupu z vlaku náhodou na MHD a nepokračuje dál?
Nasedá, aby dojeli do částí Kr. pole, Řečkovice, Žabiny... tím že cestu busem nebo tramvají prodloužíme o řádově 10min jim taky moc nepomůžeme
vadí mě nástupiště bez zastřešení a např., nedořešený průjezd nákl. dopravy
ano to jenom dokazuje, že nové nádraží je mírně řečeno nedořešené(nákladní +os. doprava dohromady), počítám, že podobně nedořešená bude i dopravní obslužnost MHD
Ale Brno si nové nádraží zaslouží, po tolika letech
to si rozhodně zaslouží, ale né "paskvil" ušitý horkou jehlou, který je potřeba postavit stůj co stůj aby" nám neutekly peníze z EU"
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4466
Registrován: 9-2002


Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 20:35:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jerry:
ale no tak no tak:-)docela mě baví číst co vše si vymyslíš pro to, aby bylo důkladně poznat jak moc si proti:-)
Z Dolního to na hlavní přes zvonařku a vaňkovku je nějakých ubohých deset minut, nechápu ty lidi co jsou proti, prostě zarputilý brňáci co jsou na něco zvyklý řadu let nedokážou snýst něco nového, já jsem pro odsun a už aby to bylo...a na nynějším hlavním ta dopravnmí situace opravdu kolikrát stojí zato, sice nejsem výpravčí či na stavědle ale věřim že tam kolikrát je ruch jako blázen a jednej efektivně a rychle pokud možno tak abys nasral co nejmín cestujících...věřim že s novým nádražím tyto problémy pudou stranou

jo a všimnul jsem si tvého příspěvku o vypínání topení do rapálu, nevim jak ostatní já vždy topím, samože na místech kde se topit nesmí nee, ale to po štrece do jihlavy nikde není...někdo to dělá proto aby vyjel kopec snadněji, ale mě se kolikrát zdá že loko jede naopak lépe s topením zapnutým než-li vypnutým...
Cargo nebo ČD oboje dopadne jednou stejně...
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 10-2007


Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 21:40:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nové nádraží ano,staré taky.Praha jich má taky milion
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 9-2005


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 00:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Jgcp: No kdo by to byl řekl,že sněží??A to chceš jako říct,že brňáci sou vysraní kvůli pár cm sněhu to působí problémy???Hmm co budou dělat až začne opravdová zima??
mrtvej šukafon,dobrej šukafon
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4477
Registrován: 9-2002


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 00:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vivatfrance:
Koneckonců ta myšlenka že by příměstská doprava jezdila v místech nádraží starého vubec není na škodu, dálkové vlaky na nové to by nebylo tak hrozné si myslim a i tak by to splnilo svůj účel...
Cargo nebo ČD oboje dopadne jednou stejně...
Jimr1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 10:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím

Jeden zimní pozdrav z Ivančic. Vlak 14421 v neděli byl na dlouhou dobu poslední, který jel na čas, pak už to jaksi nešlo, a tak se nejezdilo vůbec (14426,14429), nebo autobusy(14430,14431,14433). Další vlak,který jel celkem včas byl 14432.
 
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 897
Registrován: 5-2006


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 11:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Happy:
V Brně napadlo asi 15 cm těžkého mokrého sněhu, tak se nediv (Praha by se z toho za velké mediální pozornosti vzpamatovávala týden).Takových blbostí jako 5 cm prašanu (co zastaví dopravu v Práglu a na dálnici na celý den) si tady nikdo nevšímá.
Tak jak jsem žil,žiju dál
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 9-2004


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 12:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Toho brejlovce z roku 1984 bych chtěl vidět Poslední 4086 byl dodán 30.6.1980, pak už ani ťuk.

Co se týká přesunu nádru, já bych ho nechal tam kde je.

Ad Vivatfrance: važte si jednoho centrálního nádraží, ať už odsunutého nebo zakonzervovaného. Závidět Praze odjezdy z hlavního, TGM nebo Holešovic? Fakt není o co stát.
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 10-2007


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 16:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No myslím že myšlenka regionálního a dálkového nádraží není tak špatná,samozřejmě druhá čast jsou přestupy a přípoje,ale tech pár metrů o kterych by bylo podle zastanců odsunu nádraží dál přece nejsou žadnej problem
Jerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 22:48:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na Konferenci nejen o revitalizaci, která se konala v listopadu v Praze, se hovořilo i o revitalizaci nádražních nemovitostí; aktuálním příspěvkem se zapojila do diskuse i koalice Nádraží v centru:
V Brně se již 80 let vede vášnivý spor o nejlepší polohu hlavního nádraží. Dnešní nádraží patří mezi vůbec nejlépe umístěná nádraží v celé Evropě, neboť leží přímo v centru, na křižovatce dvou hlavních tříd, návštěvník Brna okamžitě po opuštění výpravní budovy vstoupí do živého městského prostředí. Před nádražím vznikl největší terminál MHD v republice, kudy prochází 8 ze 13 zdejších tramvajových linek a 2 linky trolejbusů, takže od hlavního nádraží je přímé spojení do prakticky všech největších brněnských čtvrtí. Navíc je tento terminál umístěn ideálně i z hlediska města, takže plní podvojnou funkci: kvůli obsluze nádraží není nutno mít zvlášť vedené tratě a nevznikají závleky či prázdné jízdy, jak je tomu obvykle tam, kde je nádraží umístěné mimo centrum. Mezi dopravními odborníky převládá názor, že právě díky této ideální poloze si železnice na Brněnsku - i v době drastického poklesu zájmu o veřejnou dopravu - udržuje význačné postavení.

Přesto je toto nádraží omezujícím prvkem v dalším rozvoji železniční dopravy. Důvodem je jednak jeho malá kapacita (má jen 10 peronních hran, přičemž pouze 6 kolejí je průběžných), jednak celková konfigurace brněnského železničního uzlu (ŽUB), která vznikla živelně postupným zapojováním tratí a nádraží původně soukromých a navzájem si konkurujících společností. Dostatečné plošné rozšíření nádraží není možné, aniž by se zboural sousedící obchodní dům Tesco, navíc pouhé zvýšení počtu kolejí v případě stržení tohoto obchodního domu by stejně nevyřešilo problémy, vyplývající z celkově nevhodné podoby ŽUB. Podstatné je i to, že úplná přestavba nádraží za plného provozu je prakticky nerealizovatelná.

Návrh na odsun tohoto nádraží o asi 800 metrů jižněji, do lokality dnešního Dolního nádraží, je však motivován především urbanistickými zájmy - železniční problematiku tento přesun řeší jen částečně, některé dnešní problémy odstranit neumí a navíc některé, velmi podstatné, nově vytváří. Nejkritičtější bod je vedení nákladního průtahu (jde o jeden z hlavních evropských nákladních koridorů!) přes nové hlavní nádraží a po samé tečně nové městské City, ačkoliv evropská velkoměsta postupují přesně opačně - snaží se o odklonění nákladní dopravy mimo svá centra, a to i za cenu velkých investičních nákladů. V Brně jde navíc o absurdní krok zpět, neboť v 70. letech minulého století zde byl vybudován zcela segregovaný nákladní průtah, což bylo vždy hodnoceno jako velmi příznivé opatření. Vedením nákladní a osobní dopravy ve společné stopě navíc vznikají kritické kolizní body zatížené nad všechny povolené normy, takže nové a velmi nákladné nádraží neznamená žádoucí a proklamované zlepšeni situace. Je zřejmé, že projekt nádraží v odsunuté poloze byl do dnešní pokročilé podoby rozpracován výhradně na základě politické objednávky, která vůbec nebrala v potaz technologické požadavky.

Nádraží v odsunuté poloze má samozřejmě i řadu předností:
- Jde o stavbu na "zelené louce", takže stavební práce nebudou narušovány vlakovou dopravou.
- Areál není prostorově nijak omezen, lze zde tedy vybudovat nádraží o libovolné kapacitě.
- Jedině na tomto místě lze v Brně vybudovat skutečně velkorysé a hypermoderní nádraží, které splní všechny představy i požadavky.

Při modernizaci dnešního nádraží půjde vždy jen o kompromis mezi omezujícími prostorovými možnostmi a dopravně ideální polohou.

Zásadní nevýhodou je však jeho podstatně nižší uživatelská hodnota. S výjimkou tratí od východu se vždy prodlužuje doba na dosažení skutečných cílových míst v metropoli, u velkého počtu cest vzniká nutnost dalšího přestupu. Až 85 % uživatelů železnice jsou každodenně dojíždějící, tedy kategorie cestujících, která je na kvalitu, rychlost a pohodlí veřejné dopravy obzvláště citlivá. Městský segment, kam směřuje drtivá část této dojížďky, bude po vzniku Jižního centra představovat elipsu o délce cca 3,5 km, přičemž tato dojížďka převážně směřuje do prostoru severně od dnešního historického jádra a tedy i severně od nádraží - nádraží v nové poloze se však odsune přesně opačným směrem! Navíc se ocitne na samém jižním konci této elipsy. Každé doposud známé řešení navazující MHD vždycky znamená zhoršení dnešní kvality! Vzhledem k excentrické poloze nádraží je totiž prima vista patrné, že zde není realistické vybudovat terminál se stejným plošným záběrem (co do počtu a vedení linek) jako je tomu u dnešního nádraží.

Rychlá a kapacitní doprava k novému nádraží byla od prvopočátku řešena na principu podpovrchové kolejové trasy, pro kterou se vžil název Severojižní diametr (SJD). Město Brno v průběhu 25 let nechalo zpracovat několik studii jeho řešení, vždy se však jednalo o segregovaný systém, s železniční dopravou zcela nekompatibilní. V severojižním směru by tato trasa byla bezproblémová, pro cestující v ostatních (tangenciálních) směrech by však představovala zhoršení, neboť by museli u dnešního nádraží, tedy po ujetí jediné zastávky, znovu přestupovat. Zároveň by to znamenalo, že tento diametr bude zatížen velmi nerovnoměrně.

Proto již v roce 1992, když právě probíhala diskuse o řešení ŽUB, navrhlo tehdejší ředitelství ČSD v Olomouci městu Brnu, aby tento SJD nebyl koncipován jako tramvajový, nýbrž jako železniční, přičemž do této tunelové trasy by byly zaústěny všechny směry regionální osobní dopravy vyjma od České Třebové (neboť z této strany to není možné). Cestující v příměstské dopravě by tak nevýhodu nádraží v odsunuté poloze vůbec nepocítili, neboť osobní vlaky by pokračovaly od nového nádraží přímo dál, k dnešnímu nádraží, na Moravské náměstí a ve směru nejfrekventovanější, tedy severojižní dopravní osy. V prostoru Králova Pole by tento SJD byl zaústěn do tratě Brno - Tišnov, takže cestujícím z tohoto směru by odpadla dnešní obrovská a neúčelná zajížďka přes Maloměřice. Veřejná doprava by se tak nejen významně zrychlila, ale i stala příjemnější a konkurenceschopnější, zlepšila by se dokonce i proti dnešnímu, příznivě vnímanému stavu. Železnice by tak v Brně v podstatě vytvořila metro a výrazně odlehčila městské dopravě.

Pokud ovšem bude vybudován SJD jako železniční, zanikají důvody k odsunu nádraží. V podzemí totiž zmizí zhruba 80 % regionálních vlaků, takže dnešní nádraží již bude možné přestavět i za plného provozu a kapacita jeho horního patra (dnešní kolejiště, rozšířené pouze o 2 nové koleje, pro které zde místo je) bude dálkové dopravě postačovat. Protože po převedení příměstské dopravy do tunelu ztrácejí využití dnešní 4 kusé koleje tzv. V. nástupiště, je možné nádraží koncipovat mnohem příznivěji než tomu bylo v předcházejících projektech, především je zčásti narovnat a zbytek situovat v mnohem menším oblouku, takže odpadá námitka, že jednou z hlavních nevýhod dnešní polohy je protisměrná křivost nástupišť. Takto vyřešené nádraží je schopné přijímat i vlaky nejvyšších rychlostních kategorii. Protože nástupiště pro mezinárodní dopravu musí mít standardizovanou délku 400 m, která je pro vlaky vnitromoravské nevyužitelná, je možné všechna nástupiště rozdělit cestovými návěstidly na obvody Sever a Jih, čímž vzniká dvojnásobný počet nástupištních hran, celkem by jich zde bylo 16. Pro takto koncipované dnešní nádraží byl zpracován dopravní program, zahrnující i budoucí dopravu vysokorychlostní, který prokázal, že toto nádraží má mnohem méně kritických míst (kolizních bodů) a jeho praktické fungování může být z technologického hlediska téměř ideální.

Nové nádraží na dnešním místě by tedy bylo z revitalizačního hlediska umístěno ve třech úrovních:

Horní patro, čili dnešní kolejiště, by sloužilo především dopravě dálkové - a to jak vysokorychlostní, tak i klasické, jen zčásti (2 nástupištní hrany) i příměstským vlakům od České Třebové, protože tuto trať jako jedinou nelze do SJO zaústit. Spodní patro je podzemní nádraží se dvěma kolejemi (typ metro), které je umístěno pod dnešním nádražím, a to zhruba kolmo vůči stávajícímu kolejišti. Prostřední patro je umístěno pod dálkovým kolejištěm a může využívat celou plochu, která je k dispozici. Převážná část prostor pro cestující (jak odbavovacích, tak komerčních) by byla umístěna pod kolejemi, pouze vstupní hala by byla umístěna na místě někdejších budov tzv. V. nástupiště a obrácená směrem do Nádražní třídy. Severní a západní hrana nádraží by tak pod Petrovem vytvořila pohledově ucelené moderní průčelí. Protože dnešní nádraží je umístěno na přirozené říční terase pod patou Petrova, odbavovací prostory by byly ze strany historického jádra přístupné eskalátory, na stranu budoucího Jižního centra by se však otevíraly přímo do ulice elegantní prosklenou stěnou, takže dojem bariéry, kterou dnešní nádraží tvoří, by byl minimalizován. Výstup z takto přebudovaného nádraží by byl možný prakticky na všechny strany, přičemž komerční prostory by byly volně průchozí, takže nádraží by pro pěší netvořilo žádnou, zastánci odsunu obvykle zdůrazňovanou, bariéru. Veliká obchodně využitelná plocha přímo v srdci města a v místě s nejvyšší kumulací lidi vytváří skvělou příležitost pro pozdější velice efektivní zúročení této jinak samozřejmě velmi nákladné investice.

Město Brno má tedy vynikající šanci uchovat si nádraží na dnešním, dopravně veskrze ideálním místě a navíc jeho prostory využít pro posílení významu i image jeho dnes problematické centrální části.

Mě se tedy tato varianta zdá mnohem logičtější a smysluplnější...
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 7-2006


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 23:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mallard

(Praha by se z toho za velké mediální pozornosti vzpamatovávala týden)

Ty máš u nás ještě seznání,že ...


ICQ 237-113-861
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 5-2006


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 23:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To už nemám,ale byl čas kdy jsem tam byl i třikrát za týden.Dnes mně stačí se motat kolem Petrova na dohled.
Tak jak jsem žil,žiju dál
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 7-2006


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 23:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tam je krásně ...

P.S. A že bys tam kamarády/ky někdy vzal na "poznání" ..??


ICQ 237-113-861
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 06:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jerry: Kde jsi to opsal? A co znamená "...po samé tečně nové městské City?" A poslední a zásadní otázka: Kde na tenhle skvělý projekt chceš vzít peníze?
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 10-2007


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 09:06:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak myslím že otázka peněz by mohla byt davno vyřešena díky štědrým fondům EU nebýt naprosto podivneho a lobistického postoje zdejsich radnich.
add:Jerry-tomuhle návrhu tleskám a pokud by se o něm někde rozhodovalo,nebudu váhat jej podpořit.Jinak jsem asi tak před 3-4 roky jel ze školy v ČT s dvema studenty VŠ a myslím že mi podobný návrh vysvětlovali.Říkám si jestli jeden z nich nejseš ty.Ještě by mě zajímalo,jedna věc.Je známo že brno jako historické centrum je podkopano různými podzemními katakombami(jednou sem slysel ze i to je duvod proc brno nema a nebude mit metro)Byl by s tímhle problém při výše zmiňovaném projektu?Je tento projekt někde veřejně prezentován?
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 09:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na tom návrhu mně není jasná jedna věc,o které se autor nezmiňuje.Došlo by k rozšíření počtu kolejí o 2 na celkový počet 8.Kde je podle autora místo na tyto dvě koleje?
Tak jak jsem žil,žiju dál
nereg.Jiří.Kocurek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.134.50
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 15:45:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vivatfrance: kupodivu na webu koalice Nádraží v centru. http://www.nadrazivcentru.cz/070903-projekt-prestavby-zub-s-nadrazim-v-centru.html

Jinak pár rychlých odkazů:

Ortofotomapa + zákres:
http://www.zeleni.cz/getfile.php?id=3638&cid=247

Zákres do leteckého snímku: (4,3 MB)
http://www.zeleni.cz/getfile.php?id=3641&cid=247

Zákres do ÚP. Prý by se musel bourat Špilas, posuďte sami:
http://www.zeleni.cz/getfile.php?id=3646&cid=247

A rozpočet (pravděpodobně z roku 2006):
http://www.zeleni.cz/getfile.php?id=3648&cid=247
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 10-2007


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.nadrazivcentru.cz/070903-projekt-prestavby-zub-s-nadrazim-v-centru.html -bohužel tady se nic nezobrazuje
Jinak děkuji,zajímavé
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1300
Registrován: 6-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Luboš_ct Tak taky, taky si říkám, že ti brňáci musej být strašný lenoši, když 10minut volné chůze je pro ně strašná dálka. Asi tak jako v Praze Masyryčka od Wilsonu a tam se nad tím nikdo nepozastavuje.
A nejvíc si myslím, že když zmizí ten čtyřkolejný tramvajový blázinec před nádražím a bude tam třeba pěší zóna, až na Svoboďák, tak to historickému centru Brna jen prospěje. V Praze už se nejezdí tramvajema ani po Václaváku, ani po Karlově mostě.
Já nejsem nějaký šílený zastánce, ale prostě si myslím, že nádraží v centru nevystačuje, je ubohé na hlavní město Moravy a krajské město a myslím si, že tak často argumentovaná véééélmi veééélká vzdálenost nového nádraží je úplnej dementní kyd
a malichernost.
Jerry jo scifi patrové nádraží v Brně už znám z průmky, (84-88) kdy nám to jeden z profesorů taky tak předkládal. Ovšem přestal jsem tomu věřit, co se v brněnském podzemí ztrácejí bez stopy lidi

Mallard to by mě taky zajímalo, kam chce kdo nacpat ještě dvě koleje, jedna povede oddělením obuvi OD Tesco
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 10-2007


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

add Fýra:a kam bys ten 4 kolejnej blázinec přesunul?
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 6-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 17:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vivatfrance no asi nejspíš před to nový nádraží, ne?
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 10-2007


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 17:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No myslím že to asi nemá cenu řešit,kor v této sekci,co člověk to názor,nechme se překvapit,ostatně v téhle zemi nám nic jiného než nechat se překvapit nezbývá
nereg.Jiří.Kocurek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.122.34
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 20:49:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vivatfrance: chyba na stránkách, okdaz funguje, jenom se to zobrazuje až pod tabulkama vlevo.
Fýra, Mallard: Pánové, račte se podívat! :-)
Odměřeno z katastrální mapy (digitální, ne papírové): Mezi severozápadním rohem Tesca a hranou 4. nástupiště (kolej 6.) je vzdálenost 35,8 m (tato je nejmenší, zastřešení pojízdných schodů neberu v úvahu). Vzdálenost hrany 3. nástupiště (4. kolej) a zábradlí na 4. nástupišti je 24,7 m. O přibližně tuto vzdálenost (měřeno od hrany 6. nást.) by se nádraží rozšířilo v případě dostavby 7. a 8. koleje.
Zbyde 11 metrů mezi nádažím a fasádou Teska. A pokud rozšíříte ostrovní nástupiště z 8,8 m na 10 m, tak zbyte prostor šířky 7,5 m.
Jskrdla
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 21:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Od 17.11.2007 do 26.11.2007 bude-jak zde již občas lehce zaznělo rozsáhlá výluka na 240 v úseku Brno-Střelice . Na stránkách Alana Butscheka http://zeleznice.e-metro.cz/rosice/vyluky.htm je podrobný rozpis NAD. Myslím, že pokud se bude někdy v dohledné době 240 modernizovat nebo elektrizovat, stane se podobná show na dlouhou dobu každodení realitou. Přejme si jen, ať v uvedeném období moc nesněží a nemrzne, časy, kdy před autobusem jezdil pluh a měl dokonce i radlici dole, jsou dávno pryč.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 6-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 21:42:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zbyde 11 metrů mezi nádažím a fasádou Teska

Tak to je skvělé, tam se ještě vleze aj depo
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 10-2004


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 22:03:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jskrdla: ještě doplním, že uvedená akce je přležitostí pro "projížděče" tratí - rychlíky totiž budou po dobu výluky jezdit z hlavního do Židenic (sunutí), pak po nákladním průtahu na Dolní a dál po koleji č. 90 na heršpické zhlaví Státní silnice, tedy po nadjezdu přes trať Brno - Břeclav, kde jinak jezdí jen nákladní vlaky. Po skončení výluky by měla být kolej 90 i s nadjezdem snesena.

Pro ilustraci - osobní vlak jede z Heršpic po obvyklé koleji 93, která bude vyloučena, vlak nákladní sjíždí z nadjezdu po koleji 90 - právě tudy budou po dobu výluky jezdit rychlíky:
 

Z opačné strany - nákladní vlak stoupá na nadjezd, dole jede Mallard s krokodýlem směr Střelice:
 
Cargo? Co to je? Neznám!
Atsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 22:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Krysolet: no, to jsou výživné snímečky! Rád bych se s Tebou domluvil na použití pro publikační činnost někdy v budoucnu (např. v roce 2016 ).
Jinak k té výluce pro fotografy: po 90. koleji pojedou denně i Sv / Lv vlaky mezi Heršpicemi a Střelicemi. Málo kdy je nutno využít až 9. nsl!
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 10-2004


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 22:37:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jestli mi do roku 2016 neumře hadrový disk...

Ještě jsem našel jednu - náklad opět na koleji 90, vzadu je vidět hlavní trať na Břeclav a nadjezd nad ní. Vlevo kolej 93 vedoucí k nástupuštím v Heršpicích:
 
Cargo? Co to je? Neznám!
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 22:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Krysolet:...dole jede Mallard s krokodýlem směr Střelice...

Jseš si jistý,že jsem to byl já? Nevzpomínám si,že bych jel kolem takového vlaku na odbočce.
Tak jak jsem žil,žiju dál
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 10-2004


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 23:03:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, to bylo jen obrazně. Heršpičáci jsou všichni Mallardi.
Cargo? Co to je? Neznám!
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 23:16:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Krysolet:...Heršpičáci jsou všichni Mallardi...

Tak jako Majlonťáci jsou všichni Krysoleti?
Tak jak jsem žil,žiju dál
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2914
Registrován: 10-2004


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 23:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikoliv. Strejda je jedinečný a nezaměnitelný.
Cargo? Co to je? Neznám!
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 23:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ó.Buď pozdraven nejvyšší.
Tak jak jsem žil,žiju dál
Joe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 10-2007


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 01:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dalsi variace na tema 90./93. kolej:
 
 
Jerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 8-2007
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 22:15:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak jsem asi tak před 3-4 roky jel ze školy v ČT s dvema studenty VŠ a myslím že mi podobný návrh vysvětlovali.Říkám si jestli jeden z nich nejseš ty
Tak to asi zklamu-to jsem určitě nebyl já.

No peníze, peníze a to nové nádraží na zelené louce se postaví samo a zadarmo?

Brněnské podzemí- to je bohužel kapitola sama pro sebe.Průběžně se o ně docela zajímám, ale ten důvod proč Brno nebude mít metro to je trochu výmluva.Jednoduše proto, že kapitalisti už ho nepostaví-nejsou penízky.
A myslíte si, že v Praze pod historickým centrem nejsou podzemní prostory?????

Tou adresou si nejsem jist, ale je tam fůůůůůra článků-jeden zajímavý- tuším něco okolo vrácení smlouvy od ANTIMONOPOLNÍHO ÚRADU Jo jo ono to hold tak čisté nebude.O prachy jde vždycky až v první řadě...
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4489
Registrován: 9-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 00:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jako Majlonťáci jsou všichni Krysoleti

Maximálně ti co zbyli pro ČD...:-)
Cargo nebo ČD oboje dopadne jednou stejně...
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 11:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nereg.Jiří.Kocurek: Vysvětlené je to hezky,ale:

1) Je jisté,že s tímto návrhem by souhlasilo město (při stavbě několikaletý totální chaos v dopravě)?

2) Ponechat volné místo mezi Tescem a dostavbou pouhých 11 m je na hraně bezpečnosti.

3) Na mapách vypadá všechno pěkně a snesou všechno,ale pokud to nástupiště by mělo vyhovovat mezinárodní dopravě,tzn. délka asi 400 m,stačí přippočítat místo potřebné pro kolejová spojení a naskytne se otázka,zda se tam vejde.
Tak jak jsem žil,žiju dál
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 6-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 12:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2) Ponechat volné místo mezi Tescem a dostavbou pouhých 11 m je na hraně bezpečnosti.

Takové Pendolíno v Tescu ještě nemají

Tak tak v centru Brna je místo možná tak nádražíčko co je někde na Tišnovce,ale ne nádraží krajského města a hlavního města Moravy.
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 10-2007


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 12:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové to jsou trošku zvláštní názory.
1.)chaoz v doprave nastane pri kazde rekonstrukci nebo stavbe neceho velkeho
2.)11m co je na tom nebezpečného?čekáte že vám Pendolina začnou lítat vzduchem?Naopak v tom vidim efektivní využití plochy v centru na kterém se jinak shromažduji cigáni boveráci a jiná pakáž.
3.)myslím že seriózní navrh o přestavbe stávajícího nádraží už v zakreslení do mapy s problematikou umístění vsech potrebnych soucasti pocita(nebo se pletu Jerry?)
4.)nevím jestli jste si nevšimli že ve zminovaném članku se mluvi o vícepodlažním nádraží,což je dle mého názoru velice zajímave a né tak náročné na plochu
5.)konec:-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No myslím,že je pozdě plakat nad rozlitým mlékem.Buď bude přesun na jih,nebo nic.Nádraží mělo zůstat v těch místech kde je,akorát posunuté více k Novým sadům a to na vícepodlažní nástupní prostory.OK bude tedy nové nádraží na novém místě,no proč ne.Ale nikdy se nevyřeší provázanost na tramvajovou MHD.Navíc Brno je šmudl město a nálepku šmudl města mu žádné nádraží,ani žádný nový bulvár nevezme.
mrtvej šukafon,dobrej šukafon
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 6-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1.)chaoz v doprave nastane pri kazde rekonstrukci nebo stavbe neceho velkeho

Nikoli, při stavbě nádraží v odsunuté poloze nenastane prakticky žádný chaos, za to v opačném případě bych to chtěl vidět...

2.)11m co je na tom nebezpečného?čekáte že vám Pendolina začnou lítat vzduchem?Naopak v tom vidim efektivní využití plochy v centru na kterém se jinak shromažduji cigáni boveráci a jiná pakáž.

Nechtěl bych, aby mi 11 metrů od okna jezdily vlaky, počítám, že po vaší modernizaci už nepojedou 30tkou, což by bylo ještě snad snesitelné je fakt, že obchoďáku je to asi jedno, dokud tam třeba něco nevypadne a nevlítne dovnitř. Ale vlaky zásadně nikde nevykolejují, je mi to jasný.

nevím jestli jste si nevšimli že ve zminovaném članku se mluvi o vícepodlažním nádraží,což je dle mého názoru velice zajímave a né tak náročné na plochu

Ano to zajímavé je, už jsem psal, o tom jsem zaslechl už v době mých studií na průmce v roce 84-88, že někdy snad Brno bude mít patrové nádraží. Ale od té doby, co jde pokojný brňan na Mendláku na tramvaj a zmizí někde v katakombách o kterých moc nikdo neměl a nemá ani tušení kde přesně jsou, jsem tomu přestal docela věřit
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 6-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale nikdy se nevyřeší provázanost na tramvajovou MHD

Ale vyřeší, co by se nevyřešilo bože. Stávájící napojení nebylo taky až tak hyper super a před nádražím byl dokonalý blázinec, ještě když byla nějaká NAD z Brna hl.n, byl blázinec dokonán.
Naopak myslím, že když to odtud zmizí a přesune se to k novému nádraží, jen to historickému centru bude k prospěchu. To je jen takové brblání na cokoli nového jako u všeho a hledání proč to nejde. Ale ono to jde, prostě to jde.
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Happy:...Navíc Brno je šmudl město a nálepku šmudl města mu žádné nádraží,ani žádný nový bulvár nevezme...

Například okolí holešovického nádraží v Praze je příkladem vstupu do metropole,že?
Tak jak jsem žil,žiju dál
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikoli, při stavbě nádraží v odsunuté poloze nenastane prakticky žádný chaos, za to v opačném případě bych to chtěl vidět...

A materiál na stavbu se bude posílat helikoptérama nebo potrubní poštou ??

Naopak myslím, že když to odtud zmizí a přesune se to k novému nádraží, jen to historickému centru bude k prospěchu

Historickému centru to prospěje,tramvaje nahradí auta,protože z té ulice nikdo park dělat nebude...Navíc kudy chcete vést tramvajové linky 1 (nemusím říkat,že jde o páteřní linku),4.Na toto téma bych rád viděl nějakou studii.A myslet si ,že to odjezdí od nádraží 12,13 je úplná blbost...
mrtvej šukafon,dobrej šukafon
Jerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak určitě studie rekonstruovaného nádraží některé problémy vyřešila. Pochopitelně že vícepodlažní nádraží je velmi dobré řešení-co se týče prostoru.

Mimochodem se objevují zprávy, že by se ponechalo zrekonstruované staré nádraží v provozu nadále.Na nové by jezdili R, Sp, Ec, Sc,+náklaďáky no a na staré Os.Za účelem přestupu by se museli tato dvě nádraží propojit-nadzemka v tubusu!!Hmmm je neuvěřitelné co jsou vše schopni vymyslet, aby to nové prosadili.

No a k tomu Tescu: pokud by zůstalo nádraží tak jak je- Tesco byh srovnal se zemí(náhr. pozemky se budou dávat i v případě nového nádraží, takže by si tam někde mohlo Tesco postavit úplně nový a dvakrát takový obchoďák)Tak a teď si představte toho prostoru.Od Nových Sadů až po Zvonařku(Vaňkovku).Nádraží by bylo průchozí několika podchody, všechny koleje by se mohli narovnat a to opravdu znatelně, nádraží by dostalo minimálně 2-3 další nástupiště-1,2,3,4 + 5,6,7-na místě Tesca- pochopitelně bez kusých kolejí-průjezdné,pod novými nástupišti by vzniklo podzemní parkoviště a komerční prostory(zdá se vám to jako malá plocha? připočítejte k současnému parkovišti ještě plochu Tesca,)současné 5 nástupiště- bych ponechal jako 8 s kusými kolejemi pro příměstskou dopravu z jihu,současné šesté spolu s jídelnou Anny Šenkyříkové zbourat a zde vybudovat vyústění eskalátorů a výtahů z podchodů a novou moderní nádražní budovu.
Stavba by začala zbouráním Tesca a stavbou tří nových nástupišť na jeho místě+úplně nový viadukt-do těchto tří nástupišť by se prozatím převedla doprava.A pak by se začalo s II. etapou-zbourání a rekonstrukce stávajících kolejí a nástupišť včetně starého viaduktu a staré nádražní budovy.
Pravda byl by to blázinec, ale pro nové nádraží na starém místě by to šlo přetrpět- nějaký čas.Nákladní doprava by dál jezdila po okruhu přes "dolní".
Jo- nejspíš železářstí Vichr by padlo za oběť a možná nějaký ten dům na Křenové, ale nové nádraží taky bude muset srovnat se zemí nemálo domů(mimo jiné Masnou burzu)

Tuto vizi nenajdete na žádných stránkách-prostě jsem během této debaty trochu zapřemýšlel a co mě napadlo to píšu.
Můžete mě pochopitelně považovat za idiota- na to máte svaté právo. Opravdu nejsem stavební inženýr, ani projektant...
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 9-2004


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

okolí holešovického nádraží v Praze je příkladem vstupu do metropole

No ale má čestný podtitul Nádraží Franze Kafky

Jasně, souhlasím že Holešovice (a 90 % nádraží v ČR) jsou humus odpuzující všechny lidi, kromě bezdomovců a modrejch gum. Stejně tak mě se*e zneužívání Kafkova jména v celém turistickém byznysu. Předpokládám, že 90 % poutníků po stopách FK od něj nic nedočetlo. Ale to sem nepatří
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Mallard: automaticky mně nedávej k srovnání Prahu,ta je taky na periferii znečně EE.Tyhle dvě města co do čistoty jsou nic moc.Máme tu třeba hezká města s hezkým nádražím,třeba Liberec :-).Brno znám a měl sem tu "čest" tam bydlet....NEVER MORE
mrtvej šukafon,dobrej šukafon
Vivatfrance
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 10-2007


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 15:05:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Postavte nové nádraží honem,co když na to staré jedenact metrů od tesca spadne meteorit:-)kdo chce nadraží nové argument si najde,kdo chce staré tak taky,tak to nechme zas nejakych deset let spat
Joe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 10-2007


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 16:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

vivat! je to tak jak rikas, bitva argumentu nikam nevede...

kazdopadne prestavba uzlu uz zacla a novy nadrazi bude jen tresnicka na dortu

tak se s tim smirte a furt nefilozofujte...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1201
Registrován: 9-2004


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 16:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Copak nové nádraží bude vcelku fajn, když:

1) bude sem rozumně zavedena mhd, stejně tak bude-li se sem dostat i rozumně i pěšky (to jest bez překonávání nějaké magistrály, která tu je teď (městský okruh),
2) že se zachová stávající nádraží, myšlenka sem vést osobní příměstskou dopravu považuji za velice dobrý nápad.
Je rozumné v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 17:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jerry, Happy: Vy jste rození stavaři. Divím se, že máte tolik času sem psát, vždyť vy musíte být na roztrhání.
Happy: Šmudl město? A odkud jsi ty? Z kterého super města?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace