K-report
 

Archiv do 30.prosince 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv do 30.prosince 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7920
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 17:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

iHNED.cz: OBRAZEM: Jak bude vypadat pražské hlavní nádraží

V článku ale žádné nové vizualizace nejsou, furt ty samé, staré už několik let.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3839
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 18:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem dnes procházel kolem nových obchodů na Wágusonu. Všude hafo novinářů a s nimi Kotas. Čekal jsem alespoň novou podlahu a podhledy. Nic. Jenom se tam strčily skleněný krámy s hadrama. Doufám, že další část nádraží bude vypadat jinak.

Gregor:
Odfláknutí bych se nebál. Narozdíl od haly mají být nástupiště rekonstruovány kompletně.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 18:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Koukám, že se musím také mrknout dolů. Tam není nová podlaha? Vďyť to bylo to první, co se slavnostně ničilo, za účasti novinářů.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3841
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 19:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimochodem, na těchto dvou snímcích je podoba vždy jiná. Přitom se jedná o stejný kout nádraží.
 
 
Přičemž ten první obrázek bude asi odpovídat realitě. Na druhém obrázku jsou krásný nový dlaždice a kompletně nové podhledy. Jak to tak vypadá, jediné co se změní, jsou opravdu jenom ty obchody
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4277
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 20:09:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podlaha tam je snad nová (anebo co to loni rozbíjeli při slavnostním zahájení), na druhou stranu, má se zachovat původní styl haly, takže může být udělaná nová vypajající stejně, jako stará.
Mmch, co je to tam za krám? Viděl jsem to jen z dáli, je to nějaké oblečení, sice jsem neočekával značky typu Pierre Cardin, či Olaf Benz, ale opravdu mi to (jak říkám, viděl jsem to jen z dáli) připadalo jako Kenvelo, či jiná levná "móda"
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4278
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 20:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na druhém obrázku jsou krásný nový dlaždice a kompletně nové podhledy.

No, Martine, obávám se, že tady si za své zklamání můžeš sám, protože již nějakou dobu je jasné, že design sedmdesátých let bude zachován (tj. stejné dlažby, dveře, či třeba přechod podlaha-stěna), pouze bude doplněn soudobými prvky v místech se změněnou funkcí.
Na těch vizualizacích z Poborkiiiho odkazu je více nepřesností, viz. třeba prostor nynější Fantovy kavárny.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3848
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 22:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Obchod s hadrama je nějakej Sansushi, ani to neznám.

No, Martine, obávám se, že tady si za své zklamání můžeš sám
Tak počkat. Vizualizace krásných podhledů a nových dlaždic se objevují stále oficiálně a vypouští je na veřejnost i Grandi Stazioni. O "vyleštěné architektuře 70. let" jsem také četl, ale že by tam byla zmínka o přepracování projektu? Až do dneška jsem stále doufal v to, že se nádraží promění v to, co prezentuje dnes ihned.cz. Po dnešním "rautu" je mi jasné, že nádraží se maximálně umyje, vymění se pár okenních tabulí, udělaj se nový kasy a do cesty cestujícím se strčí obchody. Moc jsem doufal v moderní krásné reprezentativní nádraží Prahy
Čd4ever
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 10-2006


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 22:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Nevím co máte proti Kenvelu :-) Luxus to není, ale oproti Megasekáči :-) je to výrazný pokrok......
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4282
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 22:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Po dnešním "rautu" je mi jasné, že nádraží se maximálně umyje, vymění se pár okenních tabulí, udělaj se nový kasy a do cesty cestujícím se strčí obchody.

A to se vylučuje? Ono to nádraží jako takové není ošklivé, problémem jsou neúdržba, "provozní nánosy" v podobě heren, "občerstvení" a jiné provozovny umístěné bez ladu a skladu, bezdomovci,...
Aneb zachování stylu sedmdesátek nevylučuje "moderní krásné reprezentativní nádraží Prahy", až mě to svádí říct, že přesně naopak, že z toho nebude další tuctový prostor splňující soudobé (a po pravdě řečeno nikterak přehnané) požadavky, ale nic víc.
K tomu, co jsi viděl dneska, bych nebyl tak příkrý. Odstranění ohrazení a částečné zprovoznění neznamenají dokončení, naopak podhledy evidentně nejsou dokončeny, mmch, ty z tvého druhého obrázku nejsou nové, ale evidentně původní natřené na bílo a prosvětlené, něco ve stylu podhledů ve stanici metra, zbytek jsou "nepřesnosti vizualizace v rámci tolerance".
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4284
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 22:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čd4ever:
To samé, co proti Terranově, Zaře a spol.: Jsou to levné, z dálky rozpoznatelné, imitace skutečného oblečení (dodávající svým majitelům nepřiměřené sebevědomí).
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3851
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 23:07:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Osobně si myslím, že architektura 70. let patří k tomu nejhoršímu za posledních 100 let. Čest výjimkám. Hlavní nádraží je typickou ukázkou architektury 70. let v ČS, ale nikoli na světě. Tehdejší doba se potýkala s výrazným nedostatkem kvalitního stavebního materiálu. Pominu-li absolutní ignoranci bezbariérového přístupu, na Wágusonu jsou špatně zvolené barvy podhledů. V budovách bez denního světla se mají používat světlé materiály. Současnej hlavák je příšerně tmavej. Ačkoliv nemusíme souhlasit s dnešní architekturou, rozhodně bere v potaz invalidy a používá kvalitní stavební materiály. Hlavní nádraží Praha nemá být ukázkou architektury 70. let, ale má být přívětivým prostorem pro cestující. Doba se mění a my s ní a i kdyby se hlavák umyl, stále mu budou chybět ty soudobé trendy. Proč nemůže hala hlaváku vypadat alespoň částečně tak jako hala letiště Ruzyně? Nebo má snad být železnice jako taková hlavně připomínkou doby minulé? Nebo má splňovat to hlavní - přepravovat lidi z bodu A do bodu B za konkurenceschopných podmínek letecké a automobilové dopravy? D1 ze 70. let taky nechybí ji jenom přeasfaltovat, ale chybí na ní moderní kapacitní odpočívadla s restauracema a se záchodama úrovně 21. stol. A že tyto věci standardem před 30 lety rozhodně nebyly.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4288
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 21. prosince 2007 - 23:24:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale tady se nebavíme o bezbariérovosti. Ano, ta tam prostě bude, ale nikterak nesouvisí s designovým ztvárněním objektu.
Stavba hlavního nádraží byla ve své době preferovaná, rozhodně se na ní nešetřilo a materiálově se neodbývala, v rámci tehdejších možností to byl nadstandart.
Ano, dosavadní řešení podhledů hlavního nádraží z něj dělá dost ponuré místo a je vhodné to změnit. Jestli to řeší tato rekonstrukce nevím, a nechci to podle nedokončené nulté etapy soudit.
Se zachováním detailů typu vzorek podlahy nemám problém, nevypadá špatně a třeba zaoblené přechody mezi schody a stěnami nedělají ostudu, spíše naopak. Ano, dneska se dělají barevnější (viz. Palladium), ale zítra bude třeba zase in černobílá. To samé například dveře a výdejní okna z kombinace rozměného kovu a skla. Ano, ani to není in, ano, odkazuje to na 70. léta, ale nevypadá to špatně, nevidím to důvod to odsoudit a už vůbec si nemyslím, že to snížuje konkurenceschopnost železniční dopravy.
Ať je hlavní nádraží moderní, ale nemusí to být za cenu bezvýhradného odstranění designových prvků 70. let.
A aby jsme byli důslední, co tak v rámci toho, aby nebyla "železnice jako taková hlavně připomínkou doby minulé" zbourat Fantovu budovu a nahradit ji něčím soudobým? Ale asi budeš proti, protože proti secesi nic nemáš (?), zatímco proti sedmdesátkám ano. No nic, vidímm, že cesta k rehabilizaci některých staveb z 50. - 80. povede ještě dlouhá cesta.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 01:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak v této debatě o "prosvětlenosti a celkovém dojmu" musím dát za pravdu Martinovi - i umytý hlavák bude pořád jen ponurý hnus (viz například Jáchyme, hoď ho do stroje), který už svým celkovým řešením prostě nutně přitahuje ten druh činností, co se tam provozuje doteď - zajeďte se podívat třeba do Norimberka, jak má vypadat nádraží, nemá-li být plné bezďáků: světlé, hlavně světlé. Pak není problém zvyšovat standard prostředí. Ale snad se to ještě změní... Mimochodem, házet do jednoho pytle "50.-80.léta" je i z hlediska architektury dost na pováženou - ať už na nádraží (srovnej hlavák nebo třeba - nově opravenou!!! - Libeň s novými budovami v rámci poválečné obnovy /pokud jde o interiér/), nebo mimo něj (Poruba vs. Bohnice)... Nebo co tím chtěl básník říci?

No abych jen nekritizoval ( :-) ), tak ještě "takovou pěknou tečku za tím naším případem" pokud jde o různé cenové úrovně (nádražních) hospod: odkaz (1.část). Berte to prosím nikoli jako nemístný spam, ale svým způsobem PF a takové ty věci.
nezmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.31.26.224
Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 11:57:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin & Tomas Zaruba: Myslim, ze prosta vymena oblozeni stropu za svetlejsi (v tomhle stavu by to byla dobra mapa do Dooma) by hodne pomohla. Dale se mely zkultivovat nektere provozovny (obcerstvaeni) a jine zrusit (herna). To ale uz neni vec puvodni architektury.

Bezbarierovost lze obvykle do budov ze 70. let pomerne bezbolestne doplnit (vytahy apod.)

Soucasna rekonstrukce je urcite vyhodnejsi pro Grandi Stazioni nez pro kohokoli jneho.
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 12:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím že architetura 70-80 let je v Praze jednou z nejděsivějších ... ohavná kombinace nabubřelosti staveb spolu s provedením poplatným době. Budova Hlavního nádraží je sice lepší než průměr (pakul, fs, bojiště ...) ale pro cestující mimořádně nevlídná. Relativně velká ale temná hala s laciným zářivkovým osvětlením, a poté špatný přístup jak do horní části haly, tak k peronům ...

Když už se konečně rekonstrukce provádí, měla se provést co nejdůkladněji, a ne že tu bude na 50 let vpodstatě tatáž budova s novými obchody a pokladnami. Prosvětlení je skutečně základ, jednak pro pocit bezpečí samotných cestujících, druhak celkově světlejší interiér je nutné lépe udržovat, a výsledný dojem je mnohem lepší.

Přítomnost herny a jiných, byť méně problematických, ale podivné živly přitahujících provozoven snad proboha po rekonstrukci skončí.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3853
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 12:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Nesouhlasím. Hlavní nádraží v hlavním městě, které odbaví více jak 100 000 cestujících za rok má být především reprezentativní. Je to to první a poslední s čím se cestující na železnici setkávají. Odtud si odnášejí největší dojem. Současnými trendy (jak píšeš o Palladiu) nejsou jen pompézně vyhlížející obchoďáky. Je to především volba stavebního materiálu, rozmístění jednotlivých prvků v budovách apod.

Pokud má být hlavní nádraží vstupní branou do ČR a zároveň něčím, co má lidi přesvědčit o cestování vlakem, pouhé vyčištění nestačí. Co by mělo hlavní nádraží hodno 21. století splňovat je:
1) být čisté bez bezdomovců
2) být světlé, což víceméně eliminuje ty bezdomovce a krádeže
3) nádraží je prostorem, kde se čeká na přestupech nebo na odjezdy vlaků i několik desítek minut. Proto by tu měli mít cestující možnost posedět v restauracích, v moderních čekárnách s čistými toaletami nebo si třeba nakoupit v obchodech. Restauracemi by měly být fastfoody, protože nádraží je místo kudy se prochází a zdržení při čekání nejsou delší než hodinu.
4) mělo by být bezbariérové
5) mělo by být otevřeným prostorem bez zákoutí, kam se schyluje lecjaká chátra.

Pokud se shodneme na tom, že výše zmíněné body by měl Wilson splňovat, stejně nezabráníme absolutní přestavbě, i kdybychom chtěli. Vše výše zmíněné znamená totiž totální přestavbu celého prostoru hl.n. Tudíž z architektury 70. let ti zbyde maximálně opláštění, podlahy a podhledy (které jsou stejně mizerné).

Hlavní nádraží by mělo okopírovat styl zařízení hal letišť, které jsou nuceny jako tržní subjekty bojovat o zákazníky (letecké dopravce). Ony to totiž mnohdy umí, zatímco především drahám, jako státním subjektům je to někdy jedno. Je mi jasné, že nepoměr počtu letišť a nádraží nedovoluje železnici komplexní přestavbu, ale my se teď bavíme o hlavním nádraží v Praze. A to by mělo být obdobou právě těch letišť. Zatímco čekárny na letišti Ruzyně pro první třídu vypadjí takto:
odkaz odkaz odkaz, tak čekárny ČD Lounge neodpovídají ani čekárnám na Ruzyni pro cestující z třídy economy. Přičemž bych třeba čekal v ČD Lounge aslepoň obyčejnou sprchu.

Ad. podhledy: světlost neznamená jen modernost (viz. Palladium), ale především šetří energií. Bílá prosvětluje prostor, a proto nepotřebuješ tolik umělého osvětlení.

Ad. Fantova budova vs. nová hala: Tady slučuješ jabka a hrušky. Fantova budova patří k tomu nejlepšímu, co v Evropě v období secese vzniklo. Zatímco nová hala k tomu nejhoršímu. Ano, možná u nás to bylo něco lepšího. Přesto většina prvků haly ze 70. let byla podřízena tehdejšímu socialistickému nedostatku čehokoliv. Proto ani nevěřím, že architekt do haly bez denního světla umístit tmavě červené podhledy chtěl - zkrátka co bylo k mání a co tehdejší fabriky vyráběly, to se muselo brát. Italský designér taky navrh Škodu Favorit zaoblenou. Jelikož už bylo vyrobeno tisíce předních světel, musel ji zahranatit.

Snad ani nevěříš tomu, že zde Grandi Stazioni chce vyleštit architekturu 70. let, protože má k ní úctu. Celá přestavba hl.n. na mě dělá dojem, že chce investor co nejvíce muziky za co nejméně peněz. Aby z toho nakonec nevnikl paskvil se soudobými trendy a s podhledy připomínající letištní halu ve Varně.

Architektura 50. let byla daleko kvalitnější než ta ze 70. let. Takže rehabilitaci nádraží z 50. a 60. let lze udělat kvalitně. Většině nádraží ze 70. let pomohou snad jen buldozery.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3854
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 12:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek p:
Souhlas
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7926
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 12:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Víte vůbec, jak Grandi Stazioni řešili v Itálii ty bezdomovce? Žádné vyhánění a represe, žádné znepříjemňování prostředí pro ně. Udělali to tak, že založili charitativní organizaci, která poskytuje přístřeší a pomoc několika tisícům bezdomovců! Tímto se jich zbavili na nádražích. Jsem zvědavý, jakým způsobem to provedou v Čechách, protože zatím žádný takový plán k této problematice neprezentovali, což si myslím, že je dosti závažný problém.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3856
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 13:02:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/hlavak_obcho dy20071222.html

Ad. bezdomovci:
Myslím si, že tady hlavně pomůže prevence. Vyhodit je z místa A, znamená, že se přesunou do místa B a tak dále. Nakonec bychom je mohli převážet raketama na měsíc. Problém je v tom, že pokud Praha postaví "loď pro bezdomovce", rozkřikne se to v Ostravě a máme jich tu ještě víc. Měl by vzniknout zákon, který každému krajskému městu stanoví určitý počet lůžek pro lidi bez domova poměrný k počtu obyvatel. Myslet si, že když zavřu vestibul Můstek nebo, že uřežu lavičky na Národní a tím se zbavím bezdomovců, je mylné. Místo na Můstku lezou do vestibulu NR a místo na Národce teď sedí Na Příkopě. Celý problém je ten, že Praha "neubytovává" jen pražské bezdomovce, ale také bezdomovce z celé ČR. Pokud se ostatní regiony nezapojí do řešení problémů s bezdomovci a nepřestanou jim "platit" jízdenky na vlak do Prahy, nikdy jich tu v Praze nebude méně.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4297
Registrován: 8-2003


Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 13:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud se shodneme na tom, že výše zmíněné body by měl Wilson splňovat, stejně nezabráníme absolutní přestavbě, i kdybychom chtěli. Vše výše zmíněné znamená totiž totální přestavbu celého prostoru hl.n. Tudíž z architektury 70. let ti zbyde maximálně opláštění, podlahy a podhledy (které jsou stejně mizerné).



To se shodneme; ona třeba dolní hala bez stánků je velká hala pouze se vstupy do metra a provozovnami na bocích; se světlými podhledy docela počítám, viz. rozhovor s Kotasem i vizualizace (které lze brát pouze jako námět, ne jako písmo svaté), že to při rozpracování nulté etapy není vidět bych příliš neprožíval. Na druhou stranu nemám problém se současnou podlahou, či keramikou na stěnách. Ta podlaha je docela nadčasová.

ekárny ČD Lounge neodpovídají ani čekárnám na Ruzyni pro cestující z třídy economy

Tak tady souhlas.

Celá přestavba hl.n. na mě dělá dojem, že chce investor co nejvíce muziky za co nejméně peněz.

Samozřejmě; kdybych byl investor, nepostupoval bych jinak, no a ty patrně také ne.

Většině nádraží ze 70. let pomohou snad jen buldozery.

Si nemyslím. Třeba Havlíčkův Brod nevypadá špatně.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4298
Registrován: 8-2003


Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 13:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Celý problém je ten, že Praha "neubytovává" jen pražské bezdomovce, ale také bezdomovce z celé ČR.

Kdyby jen z celé ČR... Jednou jsem četl ten jejich plátek (Nový Prostor, nebo jak se to jmenuje) a byl tam příběh jednoho z nich: Pochází z Ukrajiny, kde pracoval v továrně za nízký plat. Tak si řekl, že to zkusí na západě jako bezdomovec. Zamířil řekněme do Varšavy*, potom zjistil, že lepší podmínky pro bezdomovce nabízí Praha, tak se "přestěhoval"...
Řešení problematiky bezdomovců musí být chápáno jako síť, která má tyto "lidi" vrátit do běžného života, ne ten bezdomovecký usnadňovat. No a když někdo nebude chtít nic jiného dělat, tak ho hnát tak dlouho, co mu budou zbývat síly...

__________
* ilustrační příklad, přesně si to nepamatuju
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7929
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 13:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pražský Deník
Železnice v Nuslích bude tišší. Trať čeká rekonstrukce
včera 18:43
Nusle - Lidé bydlící v Praze 2 u železniční trati si v budoucnu snad oddechnou. Hluk projíždějících vlaků, na který si již dlouho stěžují, by měla vystřídat moderní trať s protihlukovými stěnami.
Rekonstrukci plánuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Hluk by měl být snížen při modernizace trati Praha hlavní nádraží – Praha-Smíchov. „Předpoklad zahájení stavebních prací je okolo roku 2010. V současné době se zpracovává přípravná dokumentace pro územně právní řízení,“ potvrdil za SŽDC Jiří Šťastný.
Při opravě je také počítáno s technickými prostředky, které by měly podstatně snížit hluk v zástavbě. „Mezi ně patří především výstavba protihlukových stěn. Protože je ale městská zástavba podél trati velice blízko kolejí, nelze jimi mnohá místa vyřešit, neboť protihlukové stěny těsně podél domů by stínily přízemním bytům a výše položená podlaží by před hlukem byla chráněna nedostatečně. Z tohoto důvodu budou, zvláště na této stavbě, uplatněna individuální protihluková opatření,“ dodal Šťastný. Mezi ně bude patřit především osazení nových protihlukových oken a případně i dveří. Ty ale nebudou pro všechny. „Kterých domů se tato opatření budou týkat určí hluková studie zpracovaná hygieniky,“ upřesnil Šťastný.
Hluku zamezí také pružné upevnění kolejnic k pražcům pérovými svěrkami. „Jimi se podstatně snižují vibrace a tedy i vznikající hluk. Pružné upevnění uplatňujeme již na všech námi modernizovaných tratích,“ řekl za SŽDC Jiří Šťastný.
Všechna protihluková opatření budou podle SŽDC splňovat požadavky památkové péče.

Hana Válková
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 14:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
se světlými podhledy docela počítám
Já po včerejšku už právě ani ne.

Ta podlaha je docela nadčasová
To neumím posoudit. Barva je ale tmavá. Já bych byl pro zesvětlení.

Samozřejmě; kdybych byl investor, nepostupoval bych jinak, no a ty patrně také ne
Samozřejmě, že ne. Ale ten investor s někým podepisoval nějakou smlouvu a ta byla nastavena blbě. A tu smlouvu nastavovaly ČD.

Havlbrod: Většině neznámená všechny.

Řešení problematiky bezdomovců musí být chápáno jako síť, která má tyto "lidi" vrátit do běžného života
A ty, které by se jimi mohli stát, připravit na to, aby se jimi nestali.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4301
Registrován: 8-2003


Odesláno Sobota, 22. prosince 2007 - 23:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Já po včerejšku už právě ani ne.

Tak jsem se tam byl dneska ještě jednou podívat. Podle mého názory ty podhledy ještě nejsou dokončeny, jakou barvu bude mít tedy "poslední" vrstva těžko soudit.

To neumím posoudit. Barva je ale tmavá. Já bych byl pro zesvětlení.

Barva je světlotmavá, ale nezářivá. Mě se na té dosavadí dlažbě líbí některé ornamenty.

A ty, které by se jimi mohli stát, připravit na to, aby se jimi nestali.

Tak, tak.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Tomas_palyza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 12-2003


Odesláno Neděle, 23. prosince 2007 - 00:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Posilam PFku......
 
Oběhy 350, rok 2007 KNIHA JÁZD rušňov 350 Babitron Poloha vlaku ČD XLS Brno-Praha
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 16:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V těch Běchovicích už je definitivní SZZ?

Jinak co se týká těch cen rychlého občerstvení, mě to při přepočtu na EUR připadá úplně stejné jako v Rakousku a Německu. A připravte se, že i v supermartektech budeme mít na konci roku 2008 úplně stejné ceny jako u našich západních sousedů. To vše díky "skvělé a bezchybné" politice soudruha Topolánka!
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 20.6.2007)
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 1-2005


Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 16:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukam ze se tu zas sesla skupina architektu a trendsetteru... Pominu svoje nazory, kdy si myslim ze koridorizovane stanice jsou vetsinou daleko vetsi prasarny (Svinova ci Zabrehu nevyjimaje) - myslite ale panove, ze je resenim zbourat/prestavet vsechno co bylo podle mnohych vymysleno v 'spatne dobe'? (a nejde treba jen o Wilson, ale i ex-RFE nebo Laternu magiku) Ono totiz napr. v porovnanim se zahranicim te doby jde o arch. velmi kvalitni a prave primerena rekonstrukce ji muze tak predvest i oku rekneme... laickemu (viz napr. Makromolekularni ustav na Petrinach).
O tom ze Wilson oficialne prestavuje Kotas, ovsem za znacneho prispeni puvodnich autoru, se v tiskovych zpravach moc nepise...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3866
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 24. prosince 2007 - 23:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono totiz napr. v porovnanim se zahranicim te doby jde o arch. velmi kvalitni
Tak to se hluboce mýlíte. Nebavíme se tu o špatné době, ale o špatné architektuře. A Nová scéna nebo RFE jsou prasácké stavby. Novou scénu bych zboural okamžitě. Architektura je to poslední, čemu by se nádráží mělo podřizovat. Nádraží má být především funkční a odpovídat soudobým nárokům cestujících. Tomu Wáguson neodpovídá ani jedním coulem.

Mimochodem, SJ magistrála je asi taky hodna ponechání jako architektonický pozůstatek nějaké doby, že? Kdyby byla železnice v ČR více podporována, k žádné pseudopřestavbě přes GS by nedošlo. Tady by se totiž musela stavba strhnout a postavit jinak. Leč u nás se miliardy raději investují do Pandurů a podobných hovadin. Stále opakuji, že se nebavíme o nádraží v Břeclavi, ale o hlavním nádraží v hlavním městě ČR.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 10:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak něco pro ty,kteří nemají možnost se podívat na hlavák....

Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 14:11:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger: lépe bych to neřekl.

Martin: RFE a prasácká stavba? Z tvého pohledu možná. Mimochodem jak se ti líbí budova Makromolekulárního ústavu AV na Petřinách?
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.203.81
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 14:39:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rail2005: Co se týče těch cen občerstvení, no průměrná mzda o roku 1989 stupla nominálně asi 9x a ceny jsou taky tak vyšší, čili se prakticky zas až nic nezměnilo. Co se týče cen hypermarketech, já tedy nevím jak souvisí p. Topolánek a s nárůstem spotřeby potravin v Číně, cenami obilí na burze v Chicagu, cenami ropy v Rotterdamu či elektřiny v Lipsku. Navýšení DPH u žrádla o 4 %, čili 4 Kč na 100 Kč útraty se stejně ztrácí v běžné fluktuaci cen. Mimochodem ekonomika ČR je 5. nejotevřenější na světě, čili ceny v ČR dělají víceméně hlavně burzy mimo ČR. Těch "nekonvetibilních" cen je u nás hodně málo (např. doposud nájmy atd.). Podle toho jak lidé nakupují tak zrovna bídou netrpí.
Co se týče železnice jako celku, kdypak si začne na sebe vydělávat?? Ze silniční dopravy stát vybere možná 100 GKč na spotřební dani, další miliardy na DPH z prodeje a oprav aut a servisu okolo silniční dopravy a do dálnic a silnic investuje podstatně méně než kolik vybere. Výroba aut úspěšně živí stovky tisíc lidí a kolikpak ztrátová železnice? A pak chcete luxusní nádraží.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2646
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 15:13:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger:
Přesně. Všechny uvedené stavby z té doby jsou na úrovni jak architektonicky, tak po stránce materiálů. Oproti dnes převažujícím "sklo-prefa-krabicím" přinášejí něco nového, mají nějakého ducha. Pravdou ale je, že oproti několika těmto preferovaným stavbám to tehdy odnesly stovky dalších.

V případě hlaváku mám ovšem o podobu rekonstrukce vážné obavy, po nedávné návštěvě haly s otevřeným obchodem mi nebylo nejlépe Ta vestavba vypadá dost primitivně, absolutně se tam nehodí. Kvalita nové dlažby ani náznakem nedosahuje kvality původní dlažby, podhledy vypadají zcela zoufale,...
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2647
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 15:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali:
No teď jste to rozlousknul
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3505
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 16:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Mno s prvním odstavcem bych i souhlasil, s druhým už ne!
Bez dotací nežije a nebude žít z 95% ani osobní železniční doprava ani autobusová.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 16:54:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pépa rákos: Nádherný pohled na ten hlavák,dvacátá léta minulého století, už bych tam ty dráty nevracel a bylo by to super. Ještě si tam představit nějakou tu čoudu s vlakem a nemělo by to chybu. . Aspoň už by to tam nekazily ty plechový krabice plný mědi...
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 17:16:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bez ohledu na to jaká budova byla- pro někoho hnusná, pro někoho pěkná (pro mě na tu dobu nic moc) se spíš obávám jiné věci:
Vzpomeňte si na rekonstrukci zaplavených stanic metra A a B. Při ní zmizely původní podhledy s vestavěným osvětlením, typické vestavěné osvětlení na nástupištích trasy A a nahradili to uniformními součástmi. Obložení stěn z eloxovaného hliníku se nahradilo sololitovými pásy (eskalátory na Míráku, Muzeu, apod.). Z některách míst osvětlení úplně zmizelo. Takže bych byl rád, kdyby to takhle nedopadlo. Ale k nahrazování designových prvků sériovými asi stejně dojde.

PS: Krom toho se architekt Kotas neblýskl přílišnou nápaditostí při realizaci ražených stanic Vysočanská, Kolbenova (Vybral jsem tyto, protože na na těch je srovnávací základna). Neříkám, že je špatný, ale jeho rukopis mi přijde trošku okoukaný.

(Příspěvek byl editován uživatelem fousekx.)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2494
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 21:28:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mě to při přepočtu na EUR připadá úplně stejné jako v Rakousku a Německu.

Já tam jezdím docela často a nevšiml jsem si, že bych si tam (třeba na Frankfurt (M) Hbf.)kupoval buřta za 30-70 korun - většinou stojí tak okolo 5 EUR.

já tedy nevím jak souvisí p. Topolánek a s nárůstem spotřeby potravin v Číně, cenami obilí na burze v Chicagu, cenami ropy v Rotterdamu či elektřiny v Lipsku. Navýšení DPH u žrádla o 4 %, čili 4 Kč na 100 Kč útraty se stejně ztrácí v běžné fluktuaci cen.

Pochopitelně že nijak, ale je "na koho" to hodit a alibistická část obyvateltva má opět důvod hedat viníka kdekoliv jinde, než v sobě.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2497
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 21:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A připravte se, že i v supermartektech budeme mít na konci roku 2008 úplně stejné ceny jako u našich západních sousedů.

Zajímmavé - já a mí kolegové nic takového neprognózujeme.

PF 2008
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 25. prosince 2007 - 21:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ, Dali a další: Toto je technické fórum a neměli bychom se tu bavit o takových kravinách jako ceny občerstvení na jednolivých stanicích atd. Proto nebudu na vaše příspěvky reagovat, abychom to tu nezaneřádili. Pokud tak chcete učinit, můžete někde založit téma k tomu určené, případně se ozvat na mail.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 20.6.2007)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3870
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 22:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fousekx:
RFE je stavba naprosto šílená. Jak z architektonického tak z dispozičního hlediska. Makromolekulární ústav ve mně nevzbuzuje žádné emoce. Je to stavba určité doby, která nekazí okolí. RFE mezi Státní operou a Národním muzeem je prasárna šílená. Asi stejná jako celá magistrála.

Mašinka:
Všechny uvedené stavby z té doby jsou na úrovni jak architektonicky, tak po stránce materiálů. Oproti dnes převažujícím "sklo-prefa-krabicím" přinášejí něco nového, mají nějakého ducha
Netvrdím, že dnešní stavby jsou nějaké extra, ale to co vzniko v 70. letech je z 99% naprostá hrůza. Bez minimálního ducha, poplatné své době a zkonstruované z materiálů, které byly na západě již zastaralé. 70. léta jsou největší skvrnou v české architektuře.
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 22:45:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rail2005: Poučte mne, jak se pozná z názvu "Železniční uzel Praha", že jde o technické forum???
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4318
Registrován: 8-2003


Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2007 - 23:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, aniž bych chtěl dále rozdmýchávat tuto spíššsedohospodyhodící diskuzi, chtěl bych připomenout, že existuje jistý rozdíl mezi "nelíbí se mi" a "je obecně špatné".
Jinak co říkáš na interiér Škodova paláce?
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 11-2002


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 15:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha hl. n. - 28. 12. 2007


Tak jsem se byl mrknout na Hlavas a tady je pár fotek. Škoda, že jsem neměl stativ...
Sice to asi není úplně definitivní podoba, ale extra nadšený z toho nejsem. Kolem obchodu je stále stará zašlá dlažba, se kterou asi nikdo nic nedělal. Nechápu proto, proč rekonstrukce začala právě likvidací staré dlažby. Mimochodem přechod mezi "novou" dlažbou a starou dlažbou je vyřešen velmi vkusně - betonem Očekával bych třeba lesklou mramorovou dlažbu, která by celý prostor celkově zesvětlila a ještě odrážela světlo. Ještě jsem zvědavý na finální podobu podhledů.
http://eldar.cz/kank
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 7-2002


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 16:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli jsem to dobře pochopil, tak se podlaha o několik málo cm zvedá, takže přechod bych chápal jako záležitost provizorní.
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 16:16:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Martina: Mozna to pro vas bude prekvapeni (posuzuji podle toho, ze kvalitu architektury hodnotite podle toho co se libi a nelibi vam, resp. v jake dobe to bylo postaveno), ale znam hodne zahranicnich architektu, co se sli radeji podivat na RFE a divadlo nez treba na Sazku, letiste atd.
Zkuste si vzit nejakou knihu zachycujici historii ceske resp. evropske arch. rekneme v 20. stoleti a zjistite ze v porovnani se 'zapadem' na tom nejsme zas tak spatne
Pro ostatni omluva za odklon od tematu
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3874
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 19:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger:
posuzuji podle toho, ze kvalitu architektury hodnotite podle toho co se libi a nelibi vam, resp. v jake dobe to bylo postaveno
To se mýlíte

znam hodne zahranicnich architektu, co se sli radeji podivat na RFE a divadlo nez treba na Sazku, letiste atd
To nevypovídá nic o tom, že ty stavby jsou lepší nebo horší. Stejně tak jich mnoho neznáte (těch architektů). Stejně tak se mnoho architektů přišlo podívat na sochu Stalina. Některým třeba mrazilo v zádech, některým zas zaplesalo srdíčko. RFE je budova, která výrazně zastínila Státní operu a necitlivě působí i k Národnímu muzeu. A nemá to nic společného s mým nesouhlasem té doby. Stejně odporné stavby vznikly před desti lety a vznikají dál - hotel Don Giovanni, Charles Square Center nebo adm. c. Těšnov. Procento kvalitních staveb ze 70. let je velmi mizivé. V těch ostatních desetiletích je to mnohde jinak.

Zkuste si vzit nejakou knihu zachycujici historii ceske resp. evropske arch. rekneme v 20. stoleti a zjistite ze v porovnani se 'zapadem' na tom nejsme zas tak spatne
O architektuře mám načteno docela dost. 20. století je široký pojem. V tomto století se na území Čech postavilo mraky kvalitní architektury. Já se tu ale bavím o architektuře 70. let - architektuře poznamenané normalizí (protěžovaná architektonická studia s kadrovými posudky) a socialistickým nedostatkem čehokoliv (od toaletních papírů po stavební materiály typu sádrokarton). Azbest se taky v této době hojně a rád používal, i když se už dávno vědělo, že škodí zdraví.

V celé diskuzi o přestavbě hlavního nádraží mi ani nejde tak poukazovat na architekturu hlávaku, jako takového, ale připustit si, že železniční stanice má být především funkční a má odpovídat soudobým standardům kvality. Těch se za absolutní přestavby hl.n. nedá nikdy dosáhnout. Jakékoliv sentimentální nářky spíš železnici uškodí.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 22:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp+Stranger: souhlas

Martin: Z tvého vyprávění je spíš vidět, že máš na 70.léta pifku. Mohl bys mi vysvětlit, co je to architektura poplatná době? Dispozičně, či jak?
architektuře poznamenané normalizí (protěžovaná achitektonická studia s kadrovými posudky) - jak se to projevilo v architektuře... Byl arch. Práger (RFE) v KSČ? Nebyla tehdy na budovu Federálního shromáždění vypsaná architektonická soutěž? Proč vyhrál právě tento návrh?

RFE je budova, která výrazně zastínila Státní operu a necitlivě působí i k Národnímu muzeu.
Ano, v tom souhlas. To je autorův "rukopis". Ale tobě to spíš slouží jako záminka k odsouzení architektury jako takové. A přitom to o kvalitě budovy samotné nereferuje nic špatného.

A nakonec malé rýpnutí: Tvrdíš, že jindy to bylo lepší. Třeba v 80.létech?

(Příspěvek byl editován uživatelem fousekx.)
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 772
Registrován: 1-2005
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 00:32:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě bych připoměl kauzu Paláce republiky v Berlíně.
V jeho případě se rozhodli radní o zbourání, (azbest, ale taky snaha zatočit s komunistickou minulostí). Ale dnes už jsou slyšet názory, že to není dobře, protože se Němci nedokáží postavit čelem k vlastní minulosti a tak jí raději smazali ze světa.
Takže ať už se komu daná stavba líbí, nebo ne- měla by se její hodnota posuzovat také podle významu, který za svůj život něla, či má.

No a pokud se vás v budoucnu třeba vnuk zeptá na to proč se u nás nezachovala žádná Brutalistická stavba v Česku, tak abysme se nemuseli stydět, tak jako se dnes stydíme za to, že se v 80s zbourala* budova nádraží v Těšnově.

*pokud pomineme politické důvody, tak tehdy se různé neo- styly považovaly za kopie, ba přímo póvl. Novorenesanční nádraží v Těšnově mělo tehdy stejnou historickou hodnotu, jako obyčejný Žižkovský činžák.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 10-2003


Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 13:05:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, jestli se to tu už neprobíralo, ale nějak jsem si toho nevšiml, tak se ptám teď. Kam se poděl hrázděný přístřešek 2. nástupiště a podchodu na Vyšehradě??? Pokud vím, tak se snad říkalo, že je také památkově chráněn. A důvod tak náhlého snesení/rozebrání? Ani jsem při shonu předvánočním nepostřehl, kdy to zmizelo.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 15:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

. let - architektuře poznamenané normalizí (protěžovaná architektonická studia s kadrovými posudky) a socialistickým nedostatkem čehokoliv (od toaletních papírů po stavební materiály typu sádrokarton). Azbest se taky v této době hojně a rád používal, i když se už dávno vědělo, že škodí zdraví.

No tak třeba v Paříži na La Défense a v okolí se přestavovalo, přestavuje a bude ještě asi přestavovat řada výškových budov kvůli azbestu. Kdypak se to stavělo ?

Stejně odporné stavby vznikly před desti lety a vznikají dál - hotel Don Giovanni, Charles Square Center nebo adm. c. Těšnov.

Eifelovka byla první léta taky hodnocena jako odporná stavba a připravovalo se její sešrotování. Není příliš brzy na takovéto soudy ?




ekárny ČD Lounge neodpovídají ani čekárnám na Ruzyni pro cestující z třídy economy

Páč lítám většinou ekonomy, taxe ptám - ony jsou na Ruzyni nebo i jinde nějaké čekárny ? Na letištích se člověk na rozdíl od nádraží nasedí docela dost.
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 11-2002


Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 16:50:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha Libeň - Praha Kyje - 29. 12. 2007






Dnes tu máte jednu malou fotoreportáž z úseku Libeň - Kyje. Chtěl jsem si hlavně nafotit stávající stav tratě, než se zde začne rýpat ve velkém. Zatím se odstraňovala překážející flora a bylo vysázeno několik patek.
http://eldar.cz/kank
Lermik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 16:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Don Giovanni je odporná stavba? Mně se tam líbí To ovšem nemůžu říct o tom co je na Karláku, tam to chtělo vytříbenější architekturu.

Jinak telegraficky z 011:
-Z Masny na Sluncovou stále velmi pomalu (asi 40 nebo 50)
-Za odbočkou na Malešice vysekané křoví
-prvních 15 patek sloupů TV je vybetonováno kolem zahrádek směrem na Kyje
-U Kyjí je na 100 metrovém úseku TV převěšeno na nové sloupy
-O kousek dál vybetonované patky (už nějakou dobu) a také díry pro patky
-Další patky jsou u viaduktu v Hostavicích
-Za Dolními Počernicemi to vypadá, že je v hlavním tělese hotovo (bohužel nevím, kolik kolejí je zrekonstruováno, na pochůzku mi už se mi nechtělo - byla zima
- V Běchovicích jsou podchody natřené a chodí se přes staniční budovu, které zatim nevypadá nějak pěkně...

Mobil mi selhal už brzy odpoledne, takže ani ilustrační fotografie nejsou
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7947
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 20:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukal jsem, že ten SASCH zabírá celou polovinu z obchodního prostoru uprostřed dolní haly, to toho tam už moc dalšího asi nebude. Jinak, když stojíte před vchodem do toho obchodu pod odjezdovou tabulí, tak tam protahuje v průvanu dost brutální smrad od bezdomáčů.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1881
Registrován: 10-2003


Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 21:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poborskiii: Tam byl poslední dobou neskutečnej smrad a dělaj to právě ty betonový podesty kolem sloupů, kde se neustále válej. Tam se nikdy moc dlouho nezdržuju. Ono ovšem stačí jeden "dobře naloženej" bezdomáč a nemusí vypadat ani na první pohled extra odpudivě a je vymalováno.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7948
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 21:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimochodem, jak tu už byl zmíněn ten betonový výškový přechod mezi starou podlahou (která je vyspádována) a novou podlahou kolem těch obchodů (která je vodorovná), tak se mi o něj dnes podařilo dvakrát zakopnout, jelikož je téměř neviditelný.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 22:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RFE je budova, která výrazně zastínila Státní operu a necitlivě působí i k Národnímu muzeu.

Působení vůči NM je subjektivní pocit, mně tam ta budova vůbec nevadí.

Navíc to není budova nová, ale pouze přístavba budovy burzy z první republiky, takže operu nijak zvlášť nezastínila. Ano - je větší, to ale podle mě není obecně nijak špatně, nejedná se o obchoďák nebo činžák, ale budovu srovnatelného významu. Mnohem horší je "obklíčení" magistrálou a zejména pjerestrojkovoje garáže vedle, to je vskutku na blití.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7951
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 00:58:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem začal tak nějak postupně dokumentovat Fantovu budovu a zjišťuji, že je to obrovské dílo a restaurátoři budou mít místy co dělat. A místy už bohužel nebudou mít co dělat. Výběr z ksichtíků nad magistrálou (celkem je jich asi kolem padesáti + další zvířecí):





http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 02:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poborskiii: Jeste se ujistim, ale myslim ze na Fantovu budovu se krome obsahle fotodokumentace (nejen pred dostavbou nove casti) dochovaly i originalni plany - tak si snad pani restauratori budou moci uplacat pripadne nove :-)

Martin: Mimochodem RFE uz JE Narodni muzeum. A verte ze tech architektu znam hodne, i osobne, naposledy treba jisti Spanele momentalne vystavujici v Praze.
A ze sem tak smely, jake nerealizovatelne standarty kvality mate na mysli? Mam za to, ze jsem za zivot uz videl neco stanic; a funkcnosti, tedy schopnosti prostorove odbavit cestujici, mi na tom Wilson nikdy spatne nepripadal - byl to taky jeden z ukolu, ktere resila ona vami zatracovana dostavba... A ze provozovatel dodnes (ne)nabizi sluzby na nejake slusne urovni je vec dost rozdilna.
Tomasek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 02:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem rád, že je u nás tolik odborníků na architekturu.

Hlavně Martin musí být bezvýhradný odborník, protože prohlášení typu Mě se to nelíbí, takže je to špatný, mě dostávají do stavu blaženosti. Že se vůbec takovej nýmand, jako je Kotas, snaží o tu rekonstrukci. Jak mohli opomenout takové odborníky, jaké lze nalézt právě zde?
Tomasek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. prosince 2007 - 03:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud se člověk nedokáže smířit s tím, že v jiných dobách vznikají jiné stavby, je mi ho docela líto. Určitě by bylo krásné, kdyby se doposud stavělo výhradně v novorenesančním stylu, ale bylo by to správné? Nebo by se našli kritici, kteří by volali po návratu gotiky? :-)

Kritizovat podobu, když se ještě prakticky nekoplo do země, je snadné. Já si radši počkám, až bude hlavák hotovej

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace