K-report
 

Archiv do 27.srpna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Staré archivy » Archiv do 27.srpna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 09. července 2007 - 15:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Kolíně nad Rýnem je prý nepřestupní jízdenka na 20 min. za 2,20 EUR (cca 65 Kč), tedy asi čtyřiapůlnásobek v Praze, ale průměrná hodinová mzda v ČR je proti Německu jen pětinová. Myslím, že jsme si fifty -fifty.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1374
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 09. července 2007 - 16:05:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že jsme si fifty -fifty.

Nejsme - jednak průměrná statistická mzda (to je ta, kterou skoro nikdo nemá ) je v Německu (Belgii, Rakousku) kolem € 2000, v CZ řekněme pod € 700.

Ale z hlediska dopravy a volby dopravního prostředku je podstatnější to, že v DE je benzin za € 1,20 (a tramvaj za € 2,20), v CZ z € 1,- (tram € 0,70).

Jinak ovšem v druhém grafu (cena jízdného) mají nesmysly - v Bruselu je jednorázová jízdenka za € 1,50 (a žádná dražší neexistuje, neboť Brusel se na přestupní lístek s platností pro nástup 60 minut dá projet).
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 09. července 2007 - 20:23:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska jsem si v Kontaktu přečetl článek "Co přinesly změny tarifu PID" v domění, že se konečně dovím jaký vliv mělo zdražení na počet cestujících. Nic takového tam není. Je tam oslavováno jak tržby vzrostly o 30%, což je asi v pořádku. Z údajů v článku jsem si spočítal, že ceny vzrostly průměrně o 45% . Ale to asi nevypovídá o ničem, na bližší rozbor je tam málo údajů nebo by se možná daly dopočítat, ale dělat to nebudu.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 09. července 2007 - 20:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Každý asi čerpáme z jiných zdrojů:

V roce 2005 byla německá průměrná hodinová mzda 16,18 EUR, což je zhruba … , zůstává největším spotřebním trhem v Evropě Německo. Nominální kupní síla … v Německu • Podle statistiky OECD je průměrná hrubá hodinová mzda v Německu ve výši 23,39 EUR. …

www.exportdosrn.cz/?m=11
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 09. července 2007 - 21:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě na doplnění:

Průměrná mzda v Německu
Podle statistiky OECD je průměrná hrubá hodinová mzda v Německu ve výši 23,39 EUR. Hrubá měsíční mzda je 2.818 EUR a Němci na ní odpracují průměrně 129,5 hodin. (prosinec 05)
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pedro74
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 09. července 2007 - 23:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doufám, že převedení činnosti "ÚKLID" na soukromý subjekt pomůže při důsledné kontrole (v což moc nevěřím) zvrátit první negativní obraz o MHD. Umýt v metru tramvajích a busech častěji mastné tyče + okna a povrch sedaček vyprat, to by fakt chtělo. No uvidíme co akční ředitel ekonom všechno zvládne a jak bude s molochem bojovat.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 07:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V metru soupravy a stanice uklizí firmy už docela dlouho a nejsem si jist zda je to na kvalitě nějak znát.

(Příspěvek byl editován uživatelem drak.)
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1376
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 11:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky - no, rozdíl mezi € 16,18 a 23,39 je dost značný, zvlášť, když se znásobí nějakými +150 hodinami (k uváděnému číslu 129,5 odpracovaných hodin se dopočítává tak, že se vezme "standardní" fond pracovní doby za rok, odečtou od něj státní svátky, dovolená, průměrná nemocnost + další "povinné důvody" ne-práce). Ale znovu říkám, že o tohle jde při srovnání mezi státy-regiony, ale z hlediska rozhodování "jaký dopravní prostředek použiji" v daném místě vycházím z místních konkrétních nákladů a obsahu své peněženky.

Takže ten obyvatel Kolína n.R. vyjde z ceny benzinu (€ 1,20 až 1,40) a průměrné spotřeby na trase bydliště-pracoviště a případných nákladů na parkování u pracoviště a od toho odečte € 0,12 za každý km vzdálenosti bydliště-pracoviště. Proti tomu postaví cenu jízdenky - která ovšem není € 2,20 za 20 minut, jak tvrdí studie, ale € 1,90 za 90 minut a k tomu si představí tu hrůzu se zpracováním daňového prohlášení.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 12:44:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Při rozhodování, jaký dopravní prostředek použiji, samozřejmě cena benzínu k ceně za MHD u průměrného občana roli hraje, i když jak píšeš, velkou váhu má i celá řada dalších faktorů (co si pamatuji, tak v okolí velkých aglomerací jsou v Německu na dálnicích v době přepravních špiček pravidelné zácpy), ale původně jsme řešili, zda je pravda, že cena jízdného v Praze je oproti okolním zemím výrazně podhodnocena, a i z tvých příspěvků mi vychází, že vzhledem ke kupní síle (např. u nás a v Německu) nikoli. Takže abych to shrnul: skutečně jde ze strany placených příspěvků v tisku a případných dalších médiích jen o účelovou masáž občanů. Lidem se vsugeruje pocit, že jezdí nehorázně levně a někdo si v tichosti namastí kapsu.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 13:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: To, že poměr ceny benzínu a MHD u nás a v Německu je u našich sousedů ve prospěch benzínu, vůbec nevypovídá o tom, zda je MHD u nás pro občana levnější či dražší než za hranicemi. Vypovídá to jen o tom, že v Německu je v této relaci dražší MHD a u nás benzín. V celé řadě jiných relací to ale může být úplně jinak. Asi jen demagog by mohl říci, proč na základě tohoto jednoho srovnání by u nás měla být MHD zdražena.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 11. července 2007 - 10:18:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Tramvaje ve Strašnicích již uklízí také najatá firma. Pro kvalitu odváděné práce je asi nejdůležitější znění smlouvy a kontrola jejího dodržování. Pokud jsou to známí nějakého známého, bývá to s kvalitou na štíru. Např. nově vybudované či rekonstruované toalety na konečných jsou již za velmi krátkou dobu značně zanedbané. Dokonce prý není ani jasné, kdo by měl kvalitu nasmlouvané práce externích firem v konkrétních místech kontrolovat.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 11. července 2007 - 18:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: DP znění smluv tají tak úzkostlivě, že se ani osoby, které by měly být odpovědné za jejich plnění nedoví co v nich je. Zřejmě vedení ví proč to dělá, snadno by se zjistila jejich nevýhodnost pro DP. Pokud se nezavede systém odpovědnosti, kontroly a přebírání práce odváděné fimami včetně nástrojů na zjednání nápravy, tak outsorcování nic dobrého nepřinese. Ať třeba smlouvy zůstanou přísně tajné, ale příslušní zaměstnanci DP by měli mít z ní vše potřebné.
Však brzy nastane čas kdy bude možnost zjistit kdo vám hajzlíky ničíte.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1378
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. července 2007 - 08:38:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže se omlouvám za "šíření poplašných zpráv" (že by snad měla proběhnout nějaká skutečná transformace DP Praha). Jedná se jen o prachsprosté zdražení, řádově o "inflaci ala Jugoslávie 1985".
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. července 2007 - 11:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Přesně tak. Tímto způsobem je nastaveno fungování DPP a pochybuji, že s tím Dvořák pohne. Nejspíš to již zjistil a jako expert na média vyrukoval s "nutností" zdražení jízdného. Na současném způsobu "efektivního" parcelování rozpočtu DP je finančně zainteresováno příliš mnoho lidí.

Drak: To jsem slyšel také. Mají prý být zavedeny čipové karty ke vstupu na toalety, s možností vyhodnocení celodenního pohybu v těchto prostorách. V roce 2060 má být podle výpočtů Isaaca Newtona konec světa, tak se toho nejspíš ani nedočkáme.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. července 2007 - 11:10:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Rozvířil jsi diskusi, ve které jsi měl už na začátku jasno. Díky.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. července 2007 - 14:23:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: Aby si se nedivil. Mě už tu jeden hajzlík komunikuje. Ale nikomu to neříkej. Pokud chytíme někoho s kohoutkem v ruce, tak to bude namontováno rychlostí blesku.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. července 2007 - 17:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: "Arj: Rozvířil jsi diskusi, ve které jsi měl už na začátku jasno"

Ne, já fakt až do doby před 48 hodinami myslel (tajně doufal), že třeba nejde jen o peníze od cestujících, ale i nějakou racionalizaci firmy. A cestu "úspor" bych nehledal ani ve snižování ředitelství, ani odzdrojování služebních záchodků.

P.S. Zná někdo částku, kolik DP stojí náhradní dopravy při plánovaných, ale třeba i neplánovaných výlukách (= nehody, spadlé baráky atd)? A kolik stojí tramvaj obousměrná versus jednosměrná?
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 18:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co říkáte novému papíru, za který bude DP utrácet každých 14 dní? Ráno mi ho slečna vnutila na bráně, cestou jsem usoudil, že bláboly v něm nejsou asi určeny pro mě, tak skončil v modrém kontejneru. V těchto dnech bych (a určitě nejen já) uvítal, kdyby slečna rozdávala pití. Zřejmě namáme nárok, i když počítač měl dneska na teplotu v místnosti zcela jiný názor než moji nadřízení. V těchto dnech nejsem rozhodně žíznivý po tak důležitých informacích, jako je ta, že se můžu nechat vyfotit do kalendáře na příští rok. Jak je vidět, tak se toho tam někde na vrcholu ujali odborníci a brzy se můžem jít vyfotit všichni.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 21:48:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Mělo by se najmout ještě pár vizážistů.

V poslední větě má být opravdu "fotit" a né "klouzat"???
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 18. července 2007 - 10:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To klouzání se mi tam nehodilo
Mmm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 11:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Novinky.cz-V nejbližších měsících čeká pražský dopravní podnik vlna propouštění, která je součástí úsporných opatření. O práci přijde více jak 800 zaměstnanců, převážně úředníků. Z celkového množství pracovníků firmy je to přibližně šest procent. Rušit se budou zejména pracovní místa v administrativě. Naopak v klidu mohou zůstat řidiči, které bude vedení společnosti nadále přijímat.

19.7. 2007 10:28
PRAHA - "Úspora plynoucí z celkové redukce nadbytečných pracovních míst dosáhne 350 miliónů korun," uvedl ředitel podniku Martin Dvořák.

Ušetřené peníze chce podnik investovat do činností, které přímo souvisejí s přepravou cestujících. Sem patří například modernizace vozového parku nebo vylepšení pracovních podmínek řidičů.

"Dopravní podnik změny uvnitř firmy preferuje před razantním zdražováním jízdného," obhajuje propouštění Dvořák. Náklady společnosti na provoz pražské hromadné dopravy jsou nyní trojnásobně vyšší než tržby z jízdného.

Dopravní podnik nyní zaměstnává 12 600 pracovníků a denně přepraví více než tři milióny cestujících. Některé činnosti zrušených nebo redukovaných oddělení převezmou externí dodavatelé.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 19:19:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

800 je v pohodě. Určitě by šlo i víc, ale z toho by soudruhy z odborů trefil šlak. Podle dnešního přípisu generální manažerské primadony je to okolo 500 normálních míst, 100 neobsazených a zbytek vedlejšáků. Konkrétní lidi to prý dostanou písemně do konce srpna. Snad se tím vykompenzují náklady na zřízení postů dvou ředitelů, jejich ansáblu a různých jiných pro dopravu nezbytných hurá akcí.

(Příspěvek byl editován uživatelem drak.)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 22:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Pokud by změnili neefektivní a zastaralý systém práce v DPP, tak by přišly o práci tisíce lidí. Takto jsou to jen kosmetické úpravy. Ti lidé i za tohoto stavu uměle vytvořených pracovních míst asi opravdu neměli co na práci.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 10:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha je s Lincem na stejné rovnoběžce, a pokud by DPP byl stejně důsledný, jako linecký, byla by to pro většinu jeho zaměstnanců skutečná tragédie.

Posuďte sami:


Linecký dopravní podnik zaměstnává celkem 504 zaměstnanců, přičemž 385 je řidičů. Převedeno na podmínky Prahy je to jen 5500 zaměstnanců.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 10:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.S.: Na stejném poledníku.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 11. srpna 2007 - 22:06:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rád bych se vyjádřil k podobným, zažitým názorům, jaké prezentuje např. kolega Radek31, ohledně "motivování" řidičů. Obecnou snahou u DPP je vytvářet neustálý tlak na řidiče, s cílem dosáhnout u nich naprosto bezchybný pracovní výkon, který, k mému údivu, doporučují i lidé z řad řidičů ještě prohloubit systémem "dokonale" propracovaných kontrol. (Kam vedou podobně propracované systémy, si můžeme přečíst v knize Teorie modernizace od J. Kellera: "Tvrdost bolševiků nelze vysvětlovat, jak to činí mnozí historici, carismem a Orientem. Nebyl to režim podle Ivana Hrozného. Inspiroval se ještě hroznějším systémem německé pošty, kterou Lenin uváděl jako vzor bezchybné organizace." Čeho se nakonec Rusko a Německo dopracovalo, je dostatečně známé.) S individualitou jedince se zřejmě nepočítá. Jsem přesvědčen,že je to chybný přístup: tlak vyvolává protitlak, podezírání, nejistotu a z toho pramenící zbytečné chyby, ke kterým by v atmosféře důvěry nikdy nedošlo.

V této souvislosti mne napadá, že ve většině zemí si nedokáží představit policistu beze zbraně. Skvělým příkladem, že je to jen neopodstatněná, zafixovaná představa, je Velká Británie. A dokonce má jednu z nejnižších zločinností.

Jiný příklad, tentokrát z prostředí DPP, se týká periodických zdravotních prohlídek řidičů tramvají, které je každoročně každý řidič povinen podstoupit. Tyto prohlídky slouží k jinému účelu, než je proklamováno a než si drtivá většina veřejnosti myslí. Znal jsem řadu tzv. loajálních řidičů, kteří díky pokřivenému chápání lékařských prohlídek zemřeli takřka ze dne na den při své práci. Jiní, tzv. problémoví řidiči, jsou (i na žádost nadřízených) zevrubně vyšetřovaní ( určitě z "obavy" o jejich zdravotní stav), přesto je ale již řadu let, a v dobré kondici, potkáváme na kolejích.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 00:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nesouhlasím
v Praze jezdí desítky řidičů prasat u kterých je jen otázka času, než někoho zabijou (přes výhybky 30, nezajištěné couvání, psaní SMS za jízdy - to jsem viděl dneska 2x - atd. - jezdím jako cestují tramvají průměrně 2 hodiny denně a není týden, aby se mi nestalo, že se s někým vyloženě bojím - občas mám skoro cukání zavolat na dispečink, ať mu stáhnou tacho - např. před rokem jsem v MO tramvaji zažil 25 km/h přes Palačák ve směru z Karláku na most a poslední podvozek vytáhnul z výhybky 35 - to je normálně o život!) - ty je potřeba eliminovat za jakoukoliv cenu - potom bude teprve možné uvolnit kontroly
samozřejmě bych také dával přednost situaci, kdy bych si mohl otevřít kabinu pokud bych chtěl, v noci si pustit za jízdy potichu muziku atd. - ale to je zcela jiný problém, než jsem popisoval - kontroly mají především zvednout bezpečnost provozu a ne řešit kraviny

k tomu odměňování - nikdo ještě nenašel lepší způsob jak motivovat zaměstnance k lepšímu výkonu, než je diferenciace odměn
pokud řidič dobytek uvidí, že kolega dostane o 5000 měsíčně víc díky tomu, že jezdí slušně, nemá nehody, SH a stížnosti, tak se nad sebou 100% zamyslí víc, než když mu jde o mizernou 1000 měsíčně

ad perioda - souhlasím - řidič, který nedělá podniku problémy projde jak nůž máslem (ani EKG se nedělá) - ale je to známka mnohem většího problému - proč musí zaměstnavatel zaměstnávat někoho, kdo nedělá dobře svojí práci? a složitě se pokoušet ho "dostat" pryč přes zdravotní stav? protože máme debilní zákony, které skoro neumožňují vyhodit zaměstnance, který dělá špatně svojí práci
máme například kolegu, který když má l. 9, tak veze na kufru daší 3 pořadí - k čemu je takový řidič dobrý? když se ho zeptáš, tak ti odpoví, že jede pomalu, protože umí jen l. 12 a na té taky 99% času jezdí (samozřejmě o 10 pozdě) - nakopat je málo - pokud jezdí takhle, tak za panelem nemá co dělat - ale on to zvládá, když chce - jen se mu v 99% případů nechce

zaměstnanci by se měli konečně naučit, že jejich jediná POVINNOST je poctivě pracovat a ne dělat podniku a potažmo cestujícím naschvál problémy

než se začnou chovat slušně zaměstnanci nemůžeme to čekat od podniku (vím, že ve vedení je pěkných pár idiotů, ale odzhora změna nepřijde, to je snad každému jasné)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 07:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je otázkou, když to tak čtu, jestli tedy nebude nutná cesta změny ještě hlubší - buďto, že by technik jízdy/kontrolor vůbec NEBYL řidičem. Možná že by to přispělo k objektivitě hodnocení, protože by nebyl "jedním z vás". A nemusel by být na vozovně , ale na podniku. To je jedna možnost k úvaze. Druhá je pak o tom, že by technik jízdy na vozovně byl přímo on sám zainteresován na kvalitě(pozor, ne na nekvalitě, čili počtu nalezených prohřešků) jízdy svých podřízených. Je otázkou, zdali by se vydal cestou školení a vyučování svých řidičů, nebo cestou zatloukání prohřešků. No aspoň by neevidoval každou blbost, jako jsou dveře či rádio. Prostě dotaz nadřízených na jeho práci by zněl: jakto, že jste tohoto řidiče nenaučil nemít tyto prohřešky (dneska je spíš dotaz: Kolik jste prohřešků odhalil?).
Kontrola práce je všude a leckde je i účinná, čili musí existovat nějaký model i pro řidiče tramvají.
PS: off topic pro R31 (on ví): Ano, podle JŘ nikdy. Šedý je jř a zelený strom praxe. 4 aktuálně taky nikdy nejede před 16, že???
Budoucnost patří bagrům!
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 10:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 KM - obávám se, že technik řidič být musí
1) opravdu nejde hodnotit, pokud o tom nemáš páru a můžeš mi věřit, že na hromadu věcí přijdeš až po delší době za panelem - několik let čtení k-repu a t-fora ti určitě něco dá, ale nestačí to
navíc technik MUSÍ mít řidičák, aby mohl převzít řízení - pokud by ho neměl, tak by to dopadlo tak, že by jezdil spolu s někým dalším, kdo řidičák má a to by bylo fakt plýtvání na n-tou
2) ať si klidně jsou pod ředitelstvím, i když bych je radši viděl pod odd. vzdělávání - to je mi fuk
3) nevím, kdo může za přísné postihování drobných prohřešků typu otevřené kabiny, jestli to je technikova iniciativa, nebo na ně tlačí zezhora
4) JŘ je sice pouze orientační, ale v 90% případů se dá docela slušně dodržet - bohužel jsou stále řidiči, kteří jsou pod 179 s jen na prvním kontrolním bodě a nezáleží na okolním provozu :-(
5) odd. JŘ dělá neskutečné prasárny a NIKDO to neřeší, ale to řidič nijak nemůže ovlivnit, takže musíme jezdit podle toho co máme a držet hubu a krok
třeba l. 15, která jezdí v úseku Hradčanská - Palmovka trvale ve vláčku s l. 12 a to i o víkendu při intervalu 15 minut!!! těch případů je hodně - oni argumentují, že se standardně při výluce nemění JŘ, takže když to vyjde blbě, tak to holt pár měsíců jezdí spolu - já bych za to vyskočil z kůže jak mě to štve :-(

(Příspěvek byl editován uživatelem radek31.)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 13. srpna 2007 - 18:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad kontroly/
Dopravní kontroly chodí z vozoven, a pokud se řidiči nic mimořádného nepřihodí, tak se na něho přijdou podívat 1x za půl roku. Existuje i "dopravní dozor", ten chodí z magistrátu, ale chodí tak řídce, že jsem je za 9 let zažil jen jednou. V této souvislosti mne ale napadá jiná otázka, na kterou obtížně hledám odpověď (zajímal by mne názor Radka31), proč je na autobusech oddělení kontrol daleko subtilnější (nejen poměrně, ale i absolutně), přičemž autobusy mají podle ročních statistik víc zaviněných nehod, než tramvaje.

Já si myslím, že v kontrolách to všechno není. První síto je již škola ED. Pak zácvik a zkušební doba. Jenomže oni mohou vyřasit člověka - řidiče, který by byl po roce vynikající a naopak. Pak jsou tu řidiči s dlouholetou praxí. Jak jim vysvětlíš, že najednou nevyhovují? Mají dlouholetou praxi, jsou hodní a úslužní, nic moc nejezdí, ale kdo by měl to srdce je vyhodit? Už na škole nám říkali, že podle zjevu nikdy výborného řidiče nepoznáš. Naopak to bývají často "vágusové". Pak je třeba mít na pamněti, že "né každý den je posvícení". Někdy prostě člověk nemá svůj den (den blbec), a hloupý nebo bezcharakterní kontrolor by z toho byl schopen hned dělat dalekosáhlé závěry.

To je jen několik málo postřehů k této problematice. Ano, souhlasím, že motivace k trvale vynikajícím pracovním výkonům je minimální. Ale i ta motivace má svá úskalí... Co zahrnout do kritérií? Nehody?, služební hlášení?, dejme tomu, ale co hodnocení výpravčích (že přinesu výpravčímu picu, pomáhám mu s lejstry), to snad ne; i zde by musela být jasná kritéria.

A jak hodnotit toho, kdo odjezdí z nejrůznějších důvodů jen suma sumárum čtvrtinu roku? I tací na vozovnách jsou. Jistě mi dáte za pravdu, že zatížení takového řidiče se nedá srovnat s řidičem , jenž odjezdí 100%. Noční služby, případně ježdění mimo turnus, se také nedají porovnávat se službami v turnusu. Nároky jsou zde velmi rozdílné.

Podle mne je to nesmírně složitá a citlivá oblast. Co to raději nechat "zdravému, selskému rozumu". Klade sice obrovské nároky, zejména na lidské kvality a životní zkušenosti vedoucích, ale je to cesta daleko přirozenější.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 13. srpna 2007 - 18:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek31: Nároky na vyjetí jízdních řádů jednotlivých linek se opravdu velice liší. Mám značné zkušenosti s l.22 a l.26. Ačkoli je l.22 asi o 1 km delší, jezdí přes velmi frekventované a turisticky atraktivní centrum, tak má o 2 min. kratší jízdní dobu z konečné na konečnou, než l.26. Díky tomu také nabírá l.22 velice často zpoždění od 5 do 8 min. Přitom tento stav trvá již řadu let bez jakékoli snahy o nápravu.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 00:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad kontroly autobusy vs. tramvaje - imho jezdí autobusáci většinou tak nějak klidněji a i když mají momentálně mimořádně hodně zaviněných nehod (snad každá druhá? u tramvají každá 7. nebo 8.), přesto závažné nehody se zraněním nebo dokonce smrtí u nich nejsou tak časté - přece jenom se můžou vyhnout nebo řádově víc brzdit - a co je velmi důležité: u nich nikdo neřeší kraviny typu bavení za jízdy, puštěné rádio a tak - naopak u tramvají jsou to nejčastější SH (spolu s předjetím - jestlipak se někdo zamyslel, jaký vliv na psychiku řidiče má postihování za jednosekundové předjetí? u autobusů by něco takového asi těžko prošlo - u tramvají je s tím hromada papírování a neskutečně hodně zlé krve, ale stejně, když se řidič předjede o mizernou 1 sekundu dostane napomenutí a pokud se mu to povede 5 a víckrát do měsíce, tak za to platí prachy!!! to je prostě něco neuvěřitelného)

důvod, proč řidiči tramvají jezdí tak jak jezdí? podle mého názoru je to tím, že autobus i když má zpoždění, tak nikoho nebrzdí a navíc na to mají většinou stavěné jízdní doby - zato řidič tramvaje má při zpoždění vždy někoho na kufru, lidí je najednou 2x tolik a to spolu s utaženejma jízdníma dobama vede k podvědomému spěchu a tím pádem u mnohých k porušování předpisů (taky na sobě občas pozoruju, že zatímco vím, že bych to honit neměl, tak podvědomí pracuje a jedu rychleji než normálně - sice v rámci předpisů, ale není to prostě ono - ta bezpečnostní rezerva je mnohem menší - nevím proč, ale tak to prostě je)
dám příklad jak by to vypadat nemělo: dnes jsem jel l. 17 z Modřan na Letenské nám. - bylo to cca mezi 17. a 18. hodinou, auta všude, takže měl sekeru asi 6 minut - místo, aby jel normálně, tak to začal honit a třeba přes křížení na křižovatce Špejchar protáhnul druhý vůz asi 35 km/h - musím říct, že jsem se trochu bál, jestli ještě jedeme po kolejích - ptám se, jak takové řidiče eliminovat? tohle přece nesmí nikdy udělat! neřeknu když by jel o 5 km/h rychleji (nějaké rezervy tam jsou), ale tohle smrdí průserem jako kráva
ad jízdní doby - znám horší případ - l. 20 (za nevýlukového linkového vedení) má na Barrandově na obrat 6 nebo 7 minut (a to je tam omezená rychlost na 10 km/h, takže z výstupní do nástupní to trvá snad 2 minuty) - přitom jízdní dobu z Hrančanské na Újezd je trvale 10 minut (a je jedno, jestli to je v 5 ráno nebo v té největší špičce, kdy je celý tento úsek totálně zasekanej autama) a v opačném směru 11 minut - je to normální? to prostě řidiče neskutečně silně nutí hnát to na krev a tak právě vznikají nehody - buď by se tam mělo ve špičce přidat pár minut, nebo aspoň udělat slušnej konec, aby nejel řidič celou trasu stresovanej, že přijede na konec a ani nestihne vyjet na čas (btw pokud to stejně nestihne - l. 14 tam před 20 vjede nechutně často - tak vyjede na trať později a z přestávky na Šárce mu zbyde tak polovina)

ještě se vrátím k těm řidičům - nový řidič je tvárný a tím pádem by na něl měl být přísnější dohled, aby si hned ze začátku neosvojil blbé praktiky některých kolegů - musí se hned ze začátku naučit, že pokud bude jezdit jak dobytek, tak se mu to šeredně nevyplatí
u starších řidičů to je problém - toho imho může změnit jen opravdu silný strach z vyhazovu ve spojení s metodou cukr+bič
1) pokud bude jezdit jako prase dostane třeba o 5000 měsíčně méně, než pokud by jezdil dokonale
to znamená: velmi dobrá technika jízdy, žádné stížnosti (oprávněnou nikdy a neoprávněných ne víc než 3 za rok), SH maximálně za nějaké předjetí nebo podobně (rozhodně ne za překračování rychlosti), vlastní nehodu maximálně nějakou menší a jen výjmečně a nezaviněné tak max. 2x do roka (samozřejmě jako dnes po nehodě musí přijít kontrola, to bych nechal)
2) pokud je nepoučitelný - to znamená trvale děsivé výsledky kontrol techniky jízdy + SH za rychlost atp., tak prostě vyhodit - aspoň si další dají bacha (problém jsou zákony v ČR, tam by se mělo zapracovat - do té doby to řešit písemnýma výtkama za všechny prohřešky a s dohledem právníků, aby to bylo košer a nemohl u soudu vyhrát při případném sporu)
3) při přezkoušení po 3 letech zařadit i zkoušku z jízdy - prostě jako na konci kurzu

ad řidiči, co toho moc neodjezdí - napřed odlišit řidiče, kteří se prostě flákají (neschopenky před volným víkendem, náhlá nemoc, když dostanou náhodou noční, opakované absence, opakované směšné pracovní úrazy atp. - jsou snadno poznat, protože mají tak nízké IQ, že si ani sami neuvědomují jak jsou nápadní) a poctivé řidiče, kteří prostě po mnoha letech dobré práce mají najednou delší neschopnost ze zdravotních důvodů
s první skupinou bych to řešil tvrdě - za cokoliv okamžitě trest + časem žlutá karta, případně vyhazov a pokud neudělají alespoň 1900 hodin za rok (aby se mi to lépe srovnávalo tak je to včetně dovolené a školení), tak bez nároku na prémie
např. já odpracoval (jsou v tom samozřejmě i dovolené a školení) v roce 2005 asi 2250, v roce 2006 2190 a letos za pololetí 1133 hodin
druhá skupina imho není v rámci podniku problémová, takže po návratu z neschopnosti měsíc bez bonusu, jen standardní prémie - po měsíci kontrola techniky jízdy a pokud bude OK, tak bych k nim přistupoval jako k normálním řidičům a bonusy bych jim k platu dával

stálé noční - tak tam bych zcela bonusy vynechal, protože to opravdu není tak náročné a pokud stálých řidičů nebude tolik, zbytek si to v pohodě rozdělí mezi sebe a podniku problém nevznikne - btw docela mě štve, že noční mají i v turnusu stále stejní lidé, protože někteří jedinci je prostě odmítají - odmítáš? tak za každou odmítnutou noční dostane tvé denní prémie řidič, který jí za tebe odjezdí (dřív v systému R+N nebyla noční problém, ale dneska? 3 noční, polonoc, zbytek dne volno a pak na ranní - to je ten správný zabiják a mělo by to být spravedlivě zaplaceno)
pokud jde o stálé ranní, to bych dovoloval jen naprosto výjmečně a bonusy přiznával jen za nejbezchybnější výkony, protože proti lidem v turnusu je to opravdu pořádné zvýhodnění
stálé odpolední - stejné jako ranní, je to prostě výhoda díky pravidelnému režimu
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 06:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek31: "imho jezdí autobusáci většinou tak nějak klidněji..."

Ani jsem to nedočet a už tady musim hrubě nesouhlasit !!!
Sem tam do nějakýho autobusu musim zabrousit a zrovna pár několik posledních jízd bylo takových, že jsme z přesunů po Praze autobusem nadlouho vyléčenej.
Tak třeba teď v sobotu (nevim co mě to napadlo, normálně bych použil z IPP tramvaj a kousek došel...) jsem jel l.215 z Kačerova na Libuš a pan pilot se tak vehementně otáčel za nějakou kočkou na chodníku, že při tom začal nevědomky používat středovej travnatej pás jako vozovku...
Při cestě zpátky l.165 (Connex), po vyhledání jediné čisté sedačky (kam se hrabou nejstarší T6...) sem zjistil, že se na ní stejně nevejdu, jelikož moje nohy zřejmě narostly do neautobusové velikosti, takže sem celou cestu vlál na tyči, protože jízda byla všechno možný, jen ne klidnější !
A dovršil to řidič housenky na l.177, kterej dokázal skoro celej Košík projet takovým kontrolovaným smykem, že by se od něj měl i sám velký Doktor Valentino hodně co učit...

Takže autobusy fakt ne, to už je lepší horská dráha a určitě je i bezpečnější.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 10:51:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Demon3 - nevím, já jezdím hlavně 253 nebo 117 a na vyložený problém jsem tam ještě nenarazil (snad jen jeden řidič, co jsem s ním jel loni to fakt přeháněl a zastavoval na fleku) - je teda pravda, že v tramvajích toho jako cestující najezdím 100x tolik, tak jsem měl možná spíš kliku
215 - to musel být debil
165 - je to Connex, to opravdu radši nehodnotím, strašně mi leží v žaludku (to srovnání jsem psal samozřejmě na tramvaje vs. busy DPhlmP)
177 - naštěstí jsem nezažil
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 15:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Klidnější jízda tramvají v Praze je nejspíš hudba budoucnosti. Řidiči jsou velice často nuceni brzdit ze 40, 50 km/h na 10, 15. Samozřejmě by mohla být jízda klidná, to by ale musely být postaveny JŘ na projetí Prahy do 30 km/h nebo nesrovnatelně kvalitnější vrchní stavba.

Ona i pracovní atmosféra na autobusech je od základu vytvářena dalek klidnější, chovají se tam možná trochu tolerantněji (nadýchal jsi?, tak se jdi vyspat a zítra přijď; pokud rovnou nejsou řidiči informováni předem, že se bude dělat dechová zkouška). U tramvají přetrvává snaha o vojenský dril. Asi to je přežitek z doby, kdy přesuny armád byly zcela v režii železnice. Dráhy, potažmo i tramvaje, tím v dnešní době tratí na operativnosti a přizpůsobivosti oproti automobilové dopravě. Je pro to ale skutečně důvod? Je zraněno a umírá v kolejové dopravě o tolik více lidí, než v automobilové (autobusové)? Nebo je to jen pocit jakési stavovské nadřazenosti a důležitosti, (protože je to "tradice" a dělalo se to vždycky, na vše je třeba mít xx kontrolorů, pomahačů a pod.), staromilství a přežitek z doby, kdy neexistovalo elektronické zabezpečení a poruchovost kolejových dopr. prostředků byla daleko vyšší? V dnešní době si na tom jen účelově přihřívá polívčičku spousta lidí.

Jinak, ohledně posuzování řidičů a hodnocení jejich práce, s tebou vcelku souhlasím.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 19:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Milky - 100% souhlas s posledním příspěvkem
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9856
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 08:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

(nadýchal jsi?, tak se jdi vyspat a zítra přijď; pokud rovnou nejsou řidiči informováni předem, že se bude dělat dechová zkouška).

Takováhle selanka fakt někde funguje??
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 16:28:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že drasticky zveličovat desetinky zbytkového alkoholu, je neadekvátní. To pak jen svádí k bagatelizaci a promíjení daleko závažnějších prohřešků řidičů. Jako by ta 0,000000... alkoholu v krvi bylo nějaké posvěcené dogma bezúhonnosti. Tak to ale vůbec není. I odborníci se shodují, že do 0,2 promile při krevní zkoušce není prokazatelná konzumace alkoholu a jedná se o fyziologickou hranici a na dotyčného je třeba se dívat, že nepožil alkoholické nápoje před jízdou.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 16:33:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

přístroje do kterých dýcháme v DPP jsou pouze orientační, takže i když ukáže 0,1 promile, neznamená to, že řidič nemá třeba 0,8!!! takže nechat ho jíz domů, aby to příště provedl třeba když půjde na střídání je zadělávání na průser

proto se posílá na krevní zkoušku, kde se hladina alkoholu přesně zjistí (a dopočítá do doby kdy proběhla první zkouška) a pokud to je pod 0,2, tak se vyhodnotí jako negativní

je to imho jedna z věcí, které se v DPP řeší správně

samozřejmě pouze za předpokladu, že se taková pozitivní dechová a negativní krevní zkouška nepíše do karty řidiče - to by byl problém
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 17:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebezpečí takových faktorů, jako je časový stres, chronická únava, nevyspání či rozrušení, bych stavěl přinejmenším na stejnou úroveň, jako alkohol v krvi řidiče. A jsem přesvědčen, že z výše uvedených příčin dochází i daleko častěji k mimořádným událostem, než kvůli zbytkovém alkoholu. Osobně jsem snad ani zatím neslyšel, že by bezprostředně po mimořádné události byl zjištěn u řidiče tramvaje alkohol. Uvážíme-li, že kontrolami je zachycena jen asi 1/10 řidičů s alkoholem, tak je to docela zajímavé. Zkrátka a jasně, na tramvajích se bourá z docela jiných příčin, než z "alkoholového opojení". Tím nechci brojit proti zrušení kontrol na alkohol, jen bych jim odkázal realističtější důležitost.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 17:43:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jestli ono to není naopak - díky tomu, že se u DPP téměř podařilo vymýtit alkohol za volantem/panelem, tak jsou nehody z jiných důvodů
možná kdyby se to tolerovalo, tak se to změní

samozřejmě, že k nehodám dochází z jiných příčin, protože pokud se chytne 1 řidič z (tipuju) 20 000 kontrol, tak samozřejmě 1500 nehod za rok u tramvají bude mít jiné příčiny

časový stres - souhlas, imho nejdůležitější příčina nehod - chtělo by to co nejdůslednější preferenci spolu s úpravou jízdních dob v místech kde jí zavést nemůžeme
chronická únava + nevyspání - 1) z turnusu (ten současný není nic moc - například šichta do 1:22 ráno, zbytek dne "volno" a poté nástup na zálohu 3:30 ráno - a to šlo o volno po 3 nočních a jedné polonoci - to není normální!)
2) díky nic moc platům na pražské podmínky si někteří musí brát druhou práci a tím pádem si neodpočinou nikdy (znám kolegu, který dělal pár měsíců na pokladně v hypermarketu a pak udělal železárnu na T6 - část škody platí dodnes)

rozrušení - s tím se toho moc dělat nedá, to se stávat bude
ale nemělo by jít o rozrušení z neustálé buzerace, jak se to dneska občas povede (třeba neustálé čekání na trest při otevřené kabině, nebo potichu puštěném rádiu)

btw slyšel jsem zvěst, že se chystá pozitivní motivace pro řidiče, tak jsem zvědavý co z toho bude
a údajně částečné nahrazení tvrdé represe lepší osvětou (tomu se snad ani nechce věřit)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 18:37:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Uvážíme-li, že žijeme v 21. stol., tak už bylo na čase. Změnu přístupu k řidičům to opravdu chtělo, doufám jen, že "propadne" až na vozovny. Osobně to velice vítám.

Řadu let na všech místech argumentuji, že ohodnocení řidičů se musí odvíjet od turnusu. Je nesmírně obtížné to prosadit, protože by "odzvonilo" všem výhodářům, což je kupodivu velice silné lobby. Nesmíme podceňovat ani tlak brigádníků, v jejichž zájmu také není preference turnusové práce. Pokud by se ale odstup řidičů v turnusu udělal jen symbolický, nebude to mít žádný přínos pro změnu chování řidičů tramvají a kýžený efekt pozitivní motivace řidičů se nedostaví.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 18:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

souhlasím, že práce v turnusu by měla být lépe odměněná, než např. práce brigádníka (kdo jiný taky odjezdí nejhorší šichty, než řidič v turnusu? brigádník třeba u nás ve vozovně si zajde tak maximálně na l. 9, případně si jde zajezdit o víkendu, ale opravdu hnusné kousky vyžere běžný řidič - čest výjimkám - znám pár poctivců, kteří si nevybírají, kdyby takových byla většina ...)
navíc podle statistik na tom pokud jde o nehody nejsou brigádníci nijak dobře (zvlášť když se vezme v úvahu kolik toho odjezdí v opravdu špatných podmínkách)
nemluvě o tom, že zatímco řidiče občas pošlou domů po 3 hodinách v záloze, brigádník má vždycky pěknou šichtu

problém je, že o našich odměnách rozhodují řidiči brigádníci a odboráři (kteří toho často taky moc nenajezdí), takže si to samozřejmě píšou "na tělo"

(Příspěvek byl editován uživatelem radek31.)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 19:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže jsme tam, kde jsme byli. Bude to motivace - nemotivace a k žádnému projasnění vztahů na ED nedojde. Na GŘ jen "experti" popíší stohy papírů a bude se hlásat do světa, jak přišli s pozitivní motivací řidičů, ale ve skutečnosti půjde jen o to, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá". Jednoduché je geniální, ale o to v DPP vůbec nejde. Kapři si svůj rybník nevypustí a klientské kliky budou dál parcelovat rozpočet podniku.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 10:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minulou sobotu si zavolala paní Š. do vozovny,že chce brigádně l.č.14 (má jí ráda) a tramvaj 14T (tam na ní kaštani nemůžou).
Co se stalo?
Měla l.č.14 a 14T,na l.č.9,kde jsou sice negarantované jich ten den prostě vyjelo méně.
Mě by zajímalo,co by mě na tohle řekl výpravčí,kdybych si takhle diktoval:-)

Jinak trestat řidiče za nemoc je blbost.Naopak trestat ty,kteří nemocní jdou do práce.
Skupina_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2007
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 10:39:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo klientské kliky..a to si představte, až se bude většina prací v DP provádět dodavatelsky, to bude frmol na strejčky a známé v DP. Poslední městský podnik, kde ještě neproběhla privatizace...
Aby to ve finále pak nebylo ještě dražší, než v součastnosti..
V Londýně si už drbou hlavu :-)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 10:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Akribius:
Jinak trestat řidiče za nemoc je blbost.Naopak trestat ty,kteří nemocní jdou do práce.


S tím plně souhlasím. A vůbec je mi celé zdravotní zabezpečení občanů velice podivné. Možná, jako právní expert, by se k tomu mohl vyjádřit Lord ..., viz. následující podivnosti:

Všichni si musíme platit ze zákona zdravotní a sociální pojištění. Jen ve výjimečných případech je za nás bude platit stát. To ostatně všichni víme. A nyní k meritu věci. Já si platím zdravotní pojištění, ale necítím-li se fit, tak to, že mi není dobře, musí "posvětit" někdo druhý, tedy lékař. Bez papíru od doktora vlastně moje nemoc neexistuje. Abych to přiblížil, dám příklad z jiné oblasti: mám hlad, jdu do obchodu, abych si za své peníze něco koupil k jídlu a najedl se, ale nejdříve musím zajít do místnosti, kde se na mne podívají, a až potom mi řeknou, že mám skutečně hlad a mohu si tedy jít něco koupit k jídlu.

A teď tomu vláda nasadila ještě korunu: první tři dny v nemoci nebudu dostávat nemocenskou. S tím bych naprosto souhlasil, kdybych, necítím-li se fit, se mohl ty tři dny v klidu na vlastní náklady zregenerovat, ale ouha, já musím jít k doktorovi, ten se na mě podívá a řekne, jestli se opravdu necítím fit, a až teprve pak se mohu ty tři dny regenerovat, ale už to nebudou tři dny, ale jen dva, protože ten jeden den ztratím zbytečným chozením k lékaři pro neschopenku a pak zas pro uschopenku. Místo skutečného léčení a odpočinku tak nastupuje nesmyslná birokracie, a to ještě za naše vlastní peníze

.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2428
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 14:22:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsou podniky, které dávají tzv. "sick day" - někdy až 3, na které nemusí být neschopenka. Bohužel nevidím jiné východisko, protože bez lékaře by asi do práce nešel vůbec nikdo. Lidi podvádějí i tak. S hladem to není úplně přesný příklad :-) Je otázkou, je-li podnikový lékař v tomto případě výhodou či nevýhodou, protože "obvoďák" je často blíž a tolik času neztratíš.
Budoucnost patří bagrům!
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 14:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

u DPP není podnikový lékař podmínkou, naopak jednu dobu se podnik cíleně snažil všechny vyhnat k obvoďákům
byl bych pro "sick days" v této podobě:
zaměstnanec by mohl 3 dny za rok odstonat "na čestné slovo" bez neschopenky - ale pouze v době, kdy to není problém z hlediska vypravení = zavolal by do výpravny, že je nemocný a jestli potřebují neschopenku nebo mají dost řidičů - výpravčí by ho informoval a zaměstnanec by se podle toho zařídil
protože jinak by tu byla každý pátek před volným víkendem epidemie a to samé třeba 24.12. a další podobné termíny
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 16:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM:

No tak třeba u nás, máme první tři dny (každé) nemoci bez neschopenky, a teprve když nepomůže vyležet, je nutné jít k lékaři. Neznám celý podnik, ale minimálně na našem oddělení s tím zatím nikdy problém nebyl (i když myslím, že ani jinde). Nevím, jestli jsou všichni takové "poctivky", nebo prostě vědět, že práce nemá nožičky a ona si tam na člověka počká (spolu s novou), stačí k tomu, aby člověk raději nestonal, pokud to už není opravdu nutné.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 25. srpna 2007 - 15:43:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavé je, že vycházíte z předpokladu, že je nutné řidiče do práce nutit. V jiných profesích a na jiných pracovištích to až tak nepředpokládáte. Jako by u někoho byla práce přirozenou potřebou a u někoho utrpením.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 01:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Milky - pokud se kolem sebe rozhlédnu ve vozovně, tak minimálně 1/10 kolegů nějaká loajalita nebo smysl pro povinnost naprosto nic neříká a ti se ulejou, kdykoliv se jim dá příležitost - a pak to za ně odnášejí ostatní

takže ANO, některé je stále potřeba do práce nutit
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 12:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek31: Myslím, že hledáš ze setrvačnosti problém, který neexistuje. To, že zavolám do výpravny (třeba v pátek nebo v pondělí), že mi není dobře, že mne bolí hlava, břicho, zuby,..., a že tedy nepřijdu, mohu klidně dělat do omrzení i nyní, jen si stačí dodatečně dojít k lékaři. Pokud bych k němu nemusel, znamenalo by to jen tolik, že nebudu vozit cestující, když se necítím fit (mnozí to raději překousnou, než by se handrkovali k doktorovi), přičemž za pár dní se mohu cítit dobře. Nebude obtěžován lékař malichernostmi a nebudu obtěžován ani já zbytečným chozením po zdravotnických zařízeních.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 13:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.S.: Je to apriori o důvěře. A ta u DPP, ale především v provozu tramvají, vůbec neexistuje. Co existuje, je nevraživost, podezírání a takřka absolutní nedůvěra. V takovém nenormálním prostředí kvetou i velice pokřivené vztahy, jež jsou navíc ze strany nadřízených účelově pěstovány a záměrně stimulovány a podporovány systémem odměňování řidičů tramvají. Není náhodou, že jediná stávka u DPP od roku 1990 vzešla právě z řad řidičů tramvají.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 13:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: Tak v takovém prostředí bych nepracoval ani minutu .
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 17:37:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Upřímně, myslím že tyhle pocitové záležitosti jsou na prd. Jasný seznam povinností a jasný seznam finančních postihů. Jedině peníze fungují. Sorry.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9937
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 00:38:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To, že zavolám do výpravny (třeba v pátek nebo v pondělí), že mi není dobře, že mne bolí hlava, břicho, zuby,..., a že tedy nepřijdu,

Milky, jak by jsi si to představoval s penězi za takovouhle zameškanou službu? Plný peníze, nebo jak?

mohu klidně dělat do omrzení i nyní, jen si stačí dodatečně dojít k lékaři.

Když vystačíš s penězi za neschopenku tak to klidně dělej. Ale to můžeš dát výpověď a pokud zvládneš vomarodit v ochranné době tak můžeš být na neschopence až na věky věkův.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9938
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 00:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není náhodou, že jediná stávka u DPP od roku 1990

Já mám pocit, že to byla první stávka u DPP (a jeho předchůdců) od roku 1890.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 11:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Díky "encyklopedii" MHD za upřesnění.

Ad marodění/
Jádrem diskuse je fakt, že první tři dny nemoci nedostanu nemocenskou, ale přesto musím, necítím-li se dobře a chci se doma zregenerovat, kvůli takové "pidinemoci" běhat k lékaři pro neschopenku. Od zaměstnavatele nic nedostanu, od státu také ne, ale nutit běhat pro papír mne chtějí dál... . (Já tvoji poznámku dost dobře nechápu. Myslel jsi to tak, že bych se se zaměstnavatelem dohodl, že mi ty první tři dny bude platit, i když nebudu v práci, ale budu mít papír od doktora? To asi ne!). Jádro pudla je ale jinde. Před lety jsme si libovali, jak jsme se zbavili posuzování lidí podle původu a legitimací, ale ono to dnes funguje v jiné formě dál. Řada lidí zde psala, že tolerance tří dnů bez neschopenky u nich ve firmách funguje. V DPP nikoli. Někde je člověk donucován k práci i za nestandardních podmínek, jinde ne (za nevolnictví a roboty tuto úlohu plnili drábové). Dnes je to trochu jinak. Určitá sorta lidí se nemusí nutit (birokraticky) pracovat, ale ti, kteří mají zabezpečit, aby nějaké sorty vůbec existovali, ti se nutit makat za každou cenu musí dál. Takže od toho středověku, ani totalitarismu, se zas tak moc nezměnilo.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9940
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 12:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Od zaměstnavatele nic nedostanu, od státu také ne, ale nutit běhat pro papír mne chtějí dál... Já tvoji poznámku dost dobře nechápu.

Víš co to je fond pracovní doby? Jde totiž o to, že kdybys zůstal doma "jen tak", taxi ty zameškané dny musíš nadělat (ale zase dostaneš plnou mzdu). V případě neschopenky se ti ty tři dny odečtou (ale zase dostaneš míň peněz ). Takže proto je ta neschopenka nutná.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace