K-report
 

Archiv do 26.října 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Staré archivy » Archiv do 26.října 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 11:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad TMB: Ale nikoliv, právě proto, že se tu argumentuje TECHNICKÝMI parametry, tak je třeba mít platná data - a ne "marketingové" údaje, protože se pak z nich začne počítat i dále (a např. energetické parametry pak vyjdou zcestně).
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 2-2005


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 11:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pvvs: No já mám info takové, jaké jsem napsal :-)

Ale nic to nemění na tom, že Combinum se nevěří
MHD je pro lidi ! ! !
Trollino, Urbino, Vario...hvězdná trojka Ostravské MHD

Kouzlo dopravy - Stránky o VHD nejen na Ostravsku

ICQ: 260 116 510
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 13:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trollino15:
Samozřejmě nechápu, proč by měly mít LF negativní, ba až deformační, dopad na tramvajové systémy?

A co takhle finanční náklady na samotný provoz? Všichni tady básněji o waně a její lacinosti, jenže je doopravdy ta wana tak laciná? Linka na které bude jezdit solo wana může být bez problemu provozován i nízkopodlážní kloubový autobus, s tim že odpadne problem udržby tratě. A finance na zřízení vyhrazených jízdních pruhů jsou podstatně nižší než na TT. Je hezké že tu se srovnává wana s NP vozy z produkce Škody/ Inekonu, ale co takhle její provoz srovnat s velkokapacitnímy autobusy?

Wana má uspěch v ČR jen z toho důvodu že lze jí stavět na papírech starých vozů a že navazuje na vozy T/KT, takže zásahy do infrastruktůry nemusí být nákladné. Jenže tramvajový provoz kde tyto podmínky nejsou splněny je celá slavná wana bez šancí.
M1 - Maracaibo
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 765
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 13:45:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Go_go: Tady si dovolim nesouhlas já !
Jmenovitý výkon rozhodně neni "marketingový" údaj !
Právě proto, že jde o srovnání relevantních údajů - a jmenovitý výkon je skutečný údaj, na rozdíl od vypočítaného jízdního příkonu, je potřeba pracovat se skutečnými údaji.
Mimochodem výkon motorů 14T je rovněž softwarově upraven (snížen) !
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 13:47:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: A nějaká pointa, příčina proč je wana "bez šancí" ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 14:01:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A také tady nehovoříme pouze o sólo vaně, ale o spřažené soupravě, případně o verzích LF2 a LF3 a jejich srovnání s parametry 14T.
A ono i sólo vůz najde své využití. Třeba na brněnské lince 4 sóla jezdí a jejich náhrada autobusy je na pěší zóně nebo v kopci do Masarykovy čtvrti dost těžko představitelná. Ano mohu je nahradit kapacitní soupravou, ale za cenu dvojnásobných intervalů (soupravy T3 a T6 tam kdysi jezdily). No a spřažená souprava souprava má proti velkokapacitní článkové tramvaji také své přednosti. Nemluvě o ne zcela nemožné kombinaci LF2 + LF, jež by se na brněnské lince 1 uplatnila rozhodně více, než třeba právě 14T.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 14:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jako obrovskou výhodu pak vidím možnost skládat LF1 dohromady dle potřeby. Zatímco U18, C18, CT18, LF3 i 14T máš jenom jednu danou velikost, LF1 může jezdit v prac.dnech ve dvojčeti a o víkendu rozpojením soupravy máš z jednoho NP kurzu dva (samozřejmě za předpokladu, že to tak lze zrobit, např. o víkendu výrazně klesne přeprava). Společně s LF2 a LF3 pak můžou tyto vozy tvořit perspektivní a flexibilní základ vozového parku. A že je to pokračování řady T3? No když se spřahování do souprav osvědčilo, tak proč ne?

A proč se tedy téměř ve všech provozech v zahraničí ustupuje od rozpojovatelných souprav? Proč asi dráždany řeší náhradu velkých vlaků tvořených 2x T4D + B4D velkokapacitní tramvají? Celé je to prostě o organizaci MHD jako celku, tam kde jezdí tramvaje musí plnit ulohu páteřního systému. Samotné rozpojování je jen přežitkem a podstatě může být kontraproduktivní z hlediska nákladů, to je podstatně lepší řešní mít ve vozovém parku dvě kategorie tramvají o délkách 20 a 40 metrů.

Pokuď budu teda k tramvajové dopravě přistupovat jako k páteři MHD je třeba minimalizovat souběžné linky autobusů a naopak místa kde tramvaj není efektivní ji utlumit nebo zatraktívnit. Linka která se mě tahne přes celé město a jezdí na ní solo T3 nebo wana je jen degradace celého systému. Tam jediné rozumné řešení je tuto linku zrušit a nahradit jí kombinací tramvajových linek s výpravou souprav nebo vozů nad 30metrů v častějším intervalu. Useky kde jezdí jen toto solo a nevyplatí se soupravy to je zátěž pro autobusy. Samořejmostí toho to postupu je vazba na autobusy v přestupních terminálech.
M1 - Maracaibo
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1508
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 14:21:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nějaká pointa, příčina proč je wana "bez šancí" ?

A co když půjde o provoz kde nemají žádné zkušenosti s tramvajema z ČKD, kde tyto vozy nikdy nejezdily? Je otázkou jakou odvahu bude mít dopravce jít do vozidla jako je wana? A když vezmu v uvahu že bude ve hře ještě další dodavatel a pro domácky orientované politické zastoupení?

TMB: Trať v Masarykově čtvrti a ta trať na pěší zoně, to jsou ty jak by brněnský magistrát nejraději zrušil? Další věcí je otázka proč by na takovédle lince nemohli jezdit vozy o délce 20 metrů? Centrum s pěší zonou by si jistě obsluhu tramvajema s větší kapacitou než solo T zasloužilo, nehledně na to že by to nohla být další motivace pro lidi aby jezdily MHD.
M1 - Maracaibo
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2329
Registrován: 2-2005


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 14:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Vůbec netuším, proš to v Drážďanech dělají, ale je to jejich věc a srovnávat jejich provoz s jakýmkoli naším je blbost.
Na rozdíl od nás (OV) mají třeba hromadu, ne-li všechny linky, kde jezdí jen soupravy T4 nebo nové jednotky. U nás na 11 stačí sólo, ne tříčlánková tramvaj. A je-li třeba, dá se to stejné sólo spřáhnout s jiným a můžou vyrazit na 8, což je páteřní ostravská linka. A tramvaje úlohu páteřního systému plní a světe div se, o náhradě tramvají autobusy jenom proto, že jsme dali do kupy wany, se neuvažuje.
Ani ta sólo wana na páteřních linkách nejezdí. Je to asi zvláštní, ale jezdí tam dvojčata, případně LF3

Samozřejmě je třeba tratě udržovat, ale to by bylo třeba stejně, ať po nich jezdí LF nebo Combina či 14T

A co když půjde o provoz kde nemají žádné zkušenosti s tramvajema z ČKD, kde tyto vozy nikdy nejezdily? Je otázkou jakou odvahu bude mít dopravce jít do vozidla jako je wana
Odpovím otázkou...A co když půjde o provoz, kde nemají žádné zkušenosti s Combiny, kde tyto vozy nikdy nejezdily...??? Je otázkou, jakou odvahu bude mít dopravce jít do vozidla jako je Combino.

Z výše uvedeného odstavce snad jasně vyplývá, že je úplně jedno, jestli jde o Wanu, Combino nebo něco jiného. Dopravce si pořídí to, co mu vyhovuje víc...pokud nemá s nějakým typem zkušenosti, je jedno s jakým.

Brněnská čtyřka je linka skvělá na LF2 (Astry, Tria) :-) Ale zkus tam jezdit se 14T...její velikost je na této lince zbytečná

Go_go: Jestli lze něco srovnávat, pak je to jmenovitý výkon...softwarové omezení výkonu se dělá podle přání jednotlivých DP (aspoň v případě DPO a.s.)

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Trollino, Urbino, Vario...hvězdná trojka Ostravské MHD

Kouzlo dopravy - Stránky o VHD nejen na Ostravsku

ICQ: 260 116 510
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 14:44:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Současný magistrát provoz tramvají v pěší zóně obnovil, rušení tramvaje do Masarykovy čtvrti také není na pořadu dne. Nejsem vyloženě zastáncem provozu sólo vozů řady T nebo LF - dvacetimetrové vozy na lince 4 bych uvítal, ale pokud někde sóla stačí, není to hned důvod ke zrušení tratě. Třeba kvůli ekologii. A srovnání LF s kloubovým autobusem nebo trolejbusem? Cena srovnatelná (Vario LF 10-13 mil., autobus - trolejbus 10-15 mil.). Jenže jaká je životnost autobusu, jaká tramvaje? Z ekonomického pohledu - jaká je roční odpisoví sazba a tedy výše odpisů? Řidiče mám pořád jednoho. Náklady na energii lze vyčíslit těžko. Autobus je jasný,kolik projedu, tolik propálím nafty. Jenže když mám tramvajový systém s několika měnírnami, v němž vypravuji denně cca 180 souprav a zruším výpravu 16 sólo vozů, projeví se někde vůbec úspora nákladů za odběr energie? Ale tu naftu navíc zaplatím. Tím neříkám, že by sólo vozy jezdily zadarmo, avšak spotřeba nafty je jednoznače náklad variabilní, zatímco u energetického systému napájení tramvajových tratí převažují spíše fixní náklady, takže je právě vhodné jej maximálně využít. Tedy jedna linka se sólo vozy navíc je možná ekonomičtější, než tatáž linka provozovaná autobusy.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 14:56:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Řečeno ještě jinak. Pokud dopravní podnik bude mít k dizpozici i moderní sólo vozy jako je Vario LF, může si dovolit - v rámci svého existujícího systému tramvajvých tratí - provozovat i tratě do Obřan a Masarykovy čtvrti. Bude-li však mít pouze tramvaje typu LF3 nebo 14T, tím spíše tyto tratě zruší. Což se asi v těch západoevropských provozech v mnoha případech stalo.
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 15:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad jmenovitý výkon: Pánové, nemohu než zopakovat - to, že na štítku motoru je uvedeno nějaké číslo (a je bez rozmyslu přeneseno do technických údajů v nějakém materiálu = to je to, co napadám ), neznamená, že trakční pohon má daný výkon.
Motory, používané na LFx jsou navrženy pro určitou třídu trakčních pohonů (a to i pro režim přetěžování) - a jejich jmenovitý výkon je pro kategorii pohonů LFx zbytečně velký (90 kW). Proto nikdy nebyl využíván v plném rozsahu a moje informace upřesňuje vaše výpočty - protože jinak vyjde měrný výkon pro wany nesmyslně velký.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 15:53:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobře, ale ať to tedy lze srovnat. Máte údaje o výkonu nastaveném u pohonu Tria, 03T, 14T, LF, LF2, LF3?
A kdybych to jako zákazník požadoval, můžu mít LF2 s výkonem pohonu 540 kW?
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 16:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě, pokud si budete přát, tak LF2 bude mít výkon 540 kW (ale kde s tím chcete létat? )
LFx má jízdní výkon již zmiňovaných 75 kW/motor (detaily trakční charakteristiky kdyžtak e-mailem)
Údaje pro Trio znám, tam je na podvozek jízdní výkon 360 kW.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 17:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pár nesouvislých údajů a připomínek se :

1. Situaci v CZ a mimo lze srovnávat jen velmi omezeně. Na západě jsou provozní parametry tramvajové dopravy výrazně odlišné. Převládající šířka 2,2m, požadavek podstatně menšího zrychlení (s cestujícími nechtějí "létat", takové hodnoty jako má Vario nebo 14T by považovali jednak za uživatelsky nepříjemné a jednak za energeticky zbytečně náročné). Vozidla v kapacitě našeho sóla jsou tam velmi výjimečné -v ex BRD snad jen sólo M6 v Bochumi, v ex DDR sólo KT4 a sólo ojeté GT4 v Nordhausenu a Halberstadtu. Nový Leoliner pro Halberstadt bude mít taky takovou kapacitu. V NL nic, v Belgii sem tam zbylé sólo PCC a to je asi tak vše. Vozidla v délkové kategorii 30m tam díky menší šířce vozu odpovídají zhruba naší kapacitě Astra - Trio s tím, že za běžnou obsazenost se tam považuje "všichni sedí", nikoliv "nějak se to tam vešlo". Řetězení souprav nad 30m nebo různá mnohočlánková vozidla se pak poněkud vymykají naším kapacitám.

2. Porovnávání výkonů a hrátky s kilowatty - bacha na to Go_Govi můžete věřit, on je totiž spolupachatel :-) Co je ale podstatnější tak je třeba říct, že všchna současně vyráběná CZ vozidla nejsou omezena výkonem motoru, ale adhezí - prostě u rychlostí do 80km/h nemá cenu jít přes 90kW/náprava, leda že by se do ulic položla ozubnice. Čili jediné co tady hraje roli je úroveň regulace a % hnaných náprav. Jinak - jak lze vyčíst z příspěvku Go_Go č. 52 - pro rozjezdové / brzdové zatížení není problém "říct si" o 100% výkonu navíc. Hranicí je skutečně jen a pouze adheze.

3. Wana a zastaralost / nezastaralost : pro CZ trh je Wana geniální nápad. Pro jiné země už je to více či méně diskutabilní. Já osobně vcelku souhlasím s Wanou v provedení OV / OL / BM, provedení LBC chápu, ale neschvaluji, provedení PHA nechápu a odsuzuji. K samotné Waně bych samozřejmě měl moře technických připomínek, ale ty všechny by měly výrazný dopad na cenu, což je pro tuzemské DP rozhodující a dobře jim tak :-)

4. Uvědomte si, že Kč není Euro, a že příjmy a výdaje DP tady a na západě jsou jednak úplně někde jinde a jednak mají úplně jinou strukturu, třeba % personálních nákladů. U nás se zatím (a asi ještě dlouho) vyplatí mít 3 Franty navíc co budou věci opravovat kladivem a štětkou, zatímco jinde už odešlo 5 Helmutů na pracák a místo nich tam sedí jen jeden Jürgen, který si objednává výměnné celky on-line od výrobce.

Howgh.
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 18:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, pokud dostanu výměnné celky od výrobce ihned nebo v přijatelně krátké době. Pokud mám na vozech spoustu poruchových dílů, každý vůz jiný, žádnou zásobu ND a dodací lhůty na všechno jsou několik měsíců, tak potom můžu za těch pár měsíců odstavit polovinu vozového parku. Jinými slovy, pokud skutečně funguje logistika, tak všechno funguje, ale to jsme v jiné zemi.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 657
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 20:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

JENKI: Mozete uviest par z toho mnozstva technickych pripomienok ku vane?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 21:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Boris : to je ovšem jen a pouze neschopnost tuzemských DP. Proč asi jsme do Seattle poslali ten 40stopý kontejner narvaný až po strop, co jsme včera vykládali do 8 večer? Protože zákazník požaduje nějakou garantovanou dostupnost ND a je povinnost mu vyhovět.
Když se podíváte na kterékoliv tuzemské VŘ, a to i na autobusy, tak o servisu tam bývá velmi málo nebo nic. Nějaká garance dodávek nebo skladových zásob? K smíchu. Přece nebudete ubližovat kamarádům, když už jste s nimi domluvili tak prima kšeft...

Nodes : , nechci zabíhat do detailů, ale všeobecně můžu uvést :

- (ne)odolnost proti korozi - z hlediska konstrukčního, ale i technologické (ne)kázně v KOSu
- opravdu to musí být tak těžké? Více tenkých nosníků unese víc než jeden stejně těžký nosník, ale já vím, je to dražší a blbě se to počítá...
- elektrická výzbroj - nesmyslně komplikované schéma (příliš mnoho zbytečných relé), některé komponenty a postupy nevhodné pro drážní provoz (bez ohledu na to, zda to má razítko nebo ne, ale prostě to nevydrží).
- pokud si to zákazník koupí jako stavebnici, tak namísto postupu dostat - namontovat - odjet platí pravidlo dostat - opravit ty nesmysly co tam napáchali v Pragoimexu a v KOSu - poskládat - rozchodit - odjet - pohádat se, kdo to zaplatí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 21:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Go_go: Znovu opakuji že Vaše teorie platí pro 1W, 2W, 3W a zrovna tak i pro 14T !
V tomhle není rozdíl a proto jediný srovnatelný parametr je jmenovitý výkon motorů !
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 24. října 2007 - 06:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikoliv! Jako parametr má význam instalovaný výkon motorů vztažený na obsaditelnost vozidla, ale samotný výkon motorů nic neříká.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 2-2006


Odesláno Středa, 24. října 2007 - 12:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale jasně, já tady zrovna výkon motorů jako významnej parametr vyzdvihovat nezačal. Pochopitelně že tramvaj s výkonem 1000 kW by oproti druhé s výkonem 500 kW neznamenala dvojnásobné vylepšení, jen jsem chtěl, pokud je to možno, srovnávat srovnatelné parametry...

V areálu pražských dílen je ode dneška na rekonstrukci göteborgská M31.
Její shlédnutí bych doporučil všem škarohlídům, pro které je 3W a její klony, krokem zpět, českým specifikem a "degradací systému"...
Osobně bych se styděl s tím vyjet z vrat.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
vjkm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.88.26
Odesláno Středa, 24. října 2007 - 14:32:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad létání a výkon: Až u nás bude absolutní preference a přednost na křižovatkách a ne čočky dávající volno na dvě vteřiny apod., tedy možnost plynulé jízdy od zastávky k zastávce, bude mít smysl uvažovat o výkonech menších.
djg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.73.212
Odesláno Středa, 24. října 2007 - 15:03:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to vjkm: Ale na akceleraci není třeba výkon, ale hlavně MOMENT. A pak do toho zase vstupuje adheze ...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 24. října 2007 - 16:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale, to se tu dozvídám věci. Na akceleraci čehokoliv na kolech je potřeba síla na styku kol a podloží, resp. její část po odečtení všech odporů. Tato síla je na obvodu kol - z toho vyplývá nutnost dovést na osu kol moment (F = účinnost přenosu krát M/r) a aby bylo možné tento moment vůbec vyvinout, je potřeba výkon (M = výkon motoru / úhlová rychlost). Tato síla je pak limitovaná mezí adheze. Pokud si tohle všechno dáte dohromady, tak zjistíte, že do tramvaje můžete dát klidně 1MW motor na nápravu, ale že vám k ničemu nebude, protože tento výkon je využitelný jen z malé části nebo až při vysoké rychlosti. U Varií mám podezření, že mají vysoké instalované výkony kvůli vlekům.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 4-2005


Odesláno Středa, 24. října 2007 - 17:01:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V brněnské regionální příloze MF Dnes je dneska zajímavý článek:
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=248&r=mfjiznimorava&c=844745
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 9-2004


Odesláno Středa, 24. října 2007 - 17:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Článek se dá shrnout jako reálný pohled na tramvaj, to jest odklon od ustavičného vychvalování designu Porsche...
Je rozumné v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. října 2007 - 17:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To DJ: Tak jsem konečně přelouskal příspěvek, je to sice kostrbaté, ale celkem správně. Myslím, že by vše lépe vysvětlil rozbor trakční charakteristiky kolejového vozidla (ale teď opravdu nemám čas to vypisovat + kreslit) - možná se to na fóru někde objevilo (neví někdo?).
Výkon pro vlek se dá využít pouze u LF1, u ostatních je to pouhá setrvačnost tvorby projektů (zatím se jde do max. rychlostí okolo 65 km/h - jak psal Jenki a tímto ho srdečně zdravím !).
MMCH, aby vyšly energetické parametry lépe, tak se trakční charakteristika ještě dále upravuje.
(Jo, a můj nick správně zní go'go', ale založit to nešlo)
vjkm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.88.26
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 11:47:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

djg: Souhlas, další otázka je, zda chceme, aby to táhlo taky ve vyšších rychlostech, například u kopcovitých tratí v Brně na sídlištích.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.131
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 16:09:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K čemu jsou takové články ale dobré?LF 3 je pro nás lepší ale nehodláme ji kupovat?Jinak jestli můžu připojit svůj (skoro)laický názor.Jediný PODSTATNÝ rozdíl mezi 13/14 T a LF3 je ten že první má skoro 100% nízké podlahy,a neotočné podvozky,a ten druhý otočné podvozky a méně nízké dlažky.Pohon stejný,velikost stejná,kvalita a předpokládaná životnost stejná,vzhed je otázka názoru.Praha si vybrala to první,Ostrava to druhé,Brno zjevně váhá.Za čas se ukáže kdo si vybral lépe.Zatím se tady můžeme hádat donekonečna.Zábavná je jenom snaha jediného výrobce trolejbusů/tramvají v ČR za každou cenu(i cenu PR článků v šotočasopisech)přesvědčit velectěné publikum,že jedině jejich výrobky jsou ty pravé a fungující a proto přistupte blíže...A ještě mě tady pobavil názor,že DP které kupují kratší tramvaje než 14T,kopou hrob svému tramvajovému provozu.
Isidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 16:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

50% je "skoro 100%"? 50% je méně než 50%? :-)
(údaje z webu Škodovky/Pragoimexu, nepopírám že jeden schod je lepší než tři, ale podíl NP je stejný..)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 2-2006


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 16:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Jediný PODSTATNÝ rozdíl mezi 13/14 T a LF3 je ten že první má skoro 100% nízké podlahy,a neotočné podvozky,a ten druhý otočné podvozky a méně nízké dlažky."

Tak si z toho PODSTATNÉHO rozdílu ještě umaž podíl nízké podlahy, protože jak 14T, tak LF3 jí mají shodných 50%.
14T má výhodu pouze v nižší výšce "vysoké podlahy".
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3596
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 18:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kpt.Hejl:
Praha si vybrala to první
Ne, Praha si zvolila 15T. 100% NP s otočnými podvozky. 14T je jen přechodný typ.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1788
Registrován: 12-2004


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 20:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Ne, nemáte pravdu. Stačí se zanořit hluboko do archivu...
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3597
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 21:20:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Ale ale. Praha objednala 60 tramvají 14T a 250 tramvají 15T!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 2-2006


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 22:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No mě z toho plyne, že si vybrala 14T, nebo tobě snad ne ?

Kromě toho si Praha objednala 20 ks 14T s opcí a tu opci se posléze rozhodla využít (zřejme pro velký úspěch...) a objednala (tj.vybrala si !) dalších 40 ks.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2530
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 22:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, Praha si zvolila 15T. 100% NP s otočnými podvozky. 14T je jen přechodný typ.

Lež jako věž. Martine, to opravdu myslíš vážně??? Praha si s velkou slávou objednala 20 + 40 kusů 14T, tj. využila opci naplno. To na přechodný typ zrovna nevypadá. V době VŘ a uzavírání smlouvy na 14T se o přechodném typu nikde neobjevilo ani písmenko, naopak byla spousta PR typu "Porsche je nejlepší a se Škodou Plzeň na věčné časy".

A pak najednou bum a VŘ na 250 kusů něčeho, co ještě nikdy nikdo neviděl. Napsané na míru jedinému zadavateli. Není to náhodou tak, že Praha koupí všechno, co jí Škodovka nakuká???

Z hlediska Škody 14T možná přechodný typ je. Ale jen a díky tomu, že hlavní město Praha funguje jako spolehlivý odběratel úplně všeho.

Takže Martine, prosím - dodej mi JEDINÝ důkaz (článek, rozhovor apod) z doby PŘED soutěží na 15T, kde se o 14T bude hovořit jako o PŘECHODNÉM typu. Pak si vysypu popelnici na hlavu a hluboce se ti omluvím. V opačném případě tě budu muset zařadit do kolonky "neobjektivní Škoda - Irisbus fanatik", stejně jako některé jiné řadím do kolonky "neobjektivní Solaris - Inekon fanatik" :-)
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 12-2004


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 22:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: podej mi JEDINÝ důkaz... ...o PŘECHODNÉM typu. ...tak v tu chvíli je to spíše na podnět ÚOHS
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Nobody
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 23:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Napsané na míru jedinému zadavateli."

Ano, skvěle se vypisuje "na míru" něčemu, co neexistuje, že? Můj drahý Jenki, běž s touto rétorikou k šípku. Podobné řeči od pseudokonkurence se mi ale líbí, zejména když si vzpomenu na jistou "soutěž" alá dva střídače.

Kolik mega že už stihl Fat Joe utratit na prokázání téhož blábolu?
Pulitzer for Havlík
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 05:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Netvrdím, že jedině Škoda používá VŘ na míru... to bych si nedovolil :-)

Vy jste za ty dva střídače taky něco utratili, ne?

Takže bych to dál neřešil... diskuze je teď především o tom, že si někdo dovolil váš výrobek nazvat přechodným typem, což je zjevná kravina.

Jinak zdravím ze Seattle :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Nobody
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 07:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne že bych ti to nepřál, ale doufám, že Seattle a Washington zůstanou poslední města, která tam za mořem navštívíš
Pulitzer for Havlík
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3598
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 09:55:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki:
Lež jako věž
Co je lež? Že má Praha objednáno 250 tramvají 15T?

Praha si s velkou slávou objednala 20 + 40 kusů 14T, tj. využila opci naplno. To na přechodný typ zrovna nevypadá
V té době na trhu 15T nebyla a v Praze byl akutní nedostatek vozů. Proto byla využita opce. Chápu, Praha si nevybrala výrobky z Ostravy, a to nepřeneseš přes srdce.

Není to náhodou tak, že Praha koupí všechno, co jí Škodovka nakuká?
Zase tu někdo brečí z Inekonu.

Ale jen a díky tomu, že hlavní město Praha funguje jako spolehlivý odběratel úplně všeho
No tak z hlediska unifikace mi pražské tramvaje připadají nejjednotnější. T3R.P + T6A5 + KT8D5.RN2P + 14T + 15T + pár Wan na sólo linky. Kolik má Ostrava pseudorekonstrukcí? Kolik má Triií, které jsi tu před léty vychvaloval do nebes? Z hlediska unifikace má Praha velmi jednotný vozový park, a to na metru, u tramvají i u autobusů.

A pak najednou bum a VŘ na 250 kusů něčeho, co ještě nikdy nikdo neviděl
Mohu tě ujistit, že s typem 15T je DP hl. m. Prahy velice dobře seznámen. Neznamená, že když šotouši nebo snad konkurence (Ty) 15T ještě neviděla ani na papíře, že ten vůz je pouhou imaginární představou. Jako zaměstnanec Inekonu bys mohl vědět, že tramvaj není sériovka, ale kusovka. Je normální, že si Škoda tají své firemní informace. Jen pro zajímavost - Singapore Airlines a Emirates objednaly 25 resp. 55 letadel A380 v době, kdy je lidé znali maximálně jako skicu z Ábíčka. A to prosím, jedno letadlo stojí 7 miliard korun.

dodej mi JEDINÝ důkaz (článek, rozhovor apod) z doby PŘED soutěží na 15T, kde se o 14T bude hovořit jako o PŘECHODNÉM typu
Proč bych ti měl dodávat důkaz? Jsi natolik inteligentní, aby sis spočítal kolik má Praha ve svém vozovém parku tramvají a kolik z těchto tramvají (vyjádřené v procentech) bude nahrazeno typem 14T. Z hlediska počtu je tramvaj 14T přechodným typem, protože i při finální dodávce šedesáti kusů, půjde stále sotva o 10% vozového parku. Zatímco typ 15T v počtu 250 kusů (1 15T = náhrada dvou tramvají T) bude tvořit zhruba 50% celkového vozového parku. A tohle mě utvrzuje v tom, že 14T přechodným typem je.

Ostraváci: hrrr do mě
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3599
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 10:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Ne, mně z toho plyne, že si nejdřív vybrala 60 ks 14T a pak 250 ks 15T. Z toho snad plyne, že přechodným typem bude těch 250 kusů?

Jenki:
že si někdo dovolil váš výrobek nazvat přechodným typem, což je zjevná kravina
Nikdo netvrdí, že 14T je ve Škodě Plzeň přechodný typ. 14T se určitě bude nabízet a prodávat dál. Praha koupila 14T jenom proto, že neměla pomalu s čím jezdit.

Začínáš kličkovat jak Bém s chobotnicí. Jen pro připomenutí, cos tu také napsal:
Nízká cena a úspěch různých Wan je dán tím, že základní ideou při konstrukci je pouze minimální "vejití se" do norem a ani o chlup víc. Žádné zbytečné udělátka, žádné hydraulické brzdy, ale (s)prostý "odkopávací" brzdič vzor 1929; žádný sklolaminát v interiéru, ale (s)prosté ABS, žádné složitě (a draze) vyvíjené vícestupňové převodovky, ale (s)prostý hypoid á la ČKD Tatra, vedení kabeláže metodou "kam padlo tam padlo"... není mi sice moc jasné jak, ale "nějak" se to podařilo narvat do norem na nehořlavost, pevnost skříně, chodové vlastnosti atd. Pokud ale můžu pohlédnout na Wanu z hlediska požadavků zahraničního zákazníka (s čímž momentálně bojuji na Portlandu) tak je takový vůz kdekoliv na západně od Plzně absolutně neprodejný.

Ti, kteří kreslili Trio, Astru, nebo 14T kreslili moderní tramvaj podle soudobých evropských trendů. Pragoimex (Wany) kreslí tramvaj, která se "nějak" narve do současných norem a ani o chlup navíc


Vzpomínáš si také na to, jak jsi v brněnské diskuzi psal, že cesta přes wany je pouze nouzovka a že Praha si asi vybrala tu nejschůdnější cestu k modernizaci tramvají? Bohužel je to asi rok a půl zpátky a k-report nearchivuje.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 10:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha. Takže 60 14T = 120 T je přechodnost. Sláva T6 jsou přechodným typem, KT8 jsou přechodným typem, sešrotovat okamžitě, bude me mít nepřechodný typ..
Asi jsem z jiného světa.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3600
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 10:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brejšín:
T6A5 a KT8D5 byly tramvaje, které nahradily minimálně 51% vozového parku? Jediným páteřním typem tramvají v Praze byla a stále je tétrojka. T6A5 i KT8D5 byly tramvaje, kterými se DP snažil vyřešit akutní nedostatek tramvají tím jediným, co na trhu v tehdejší době bylo. T6A5 ani KT8D5 nebyly páteřní tramvaje, které měly masově nahradit tramvaje T3. To se od tramvaje 15T očekává. Jaký bude nakonec výsledek, to netuším.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 10:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Praha koupila 14T jenom proto, že neměla pomalu s čím jezdit."

A já myslel že děláš do letadel...
Dost pochybuju, že by jsi měl o vozovém parku tramvají aspoň desetinu znalostí co mám já.
Takže tohle rozhodně a kategoricky dementuju. NENÍ to pravda !

Tím přechodným typem samozřejmě není těch 250 ks, úplně stejně jako jím není těch 60 !
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.131
Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 10:51:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nobody:tak ty budeš ten pravej čecháček.Zdechla nám koza,Bože dej ať zdechne i sousedovi.Vždycky když čtu takové názory,tak se stydím,že mám státní občanství ČR.Kdyby se Jenki náhodou stal zaměstnancem jisté plzeňské firmy,tak určitě změníš názor
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 11:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to jo.
V podstatě je všechno přechodné už od T1 což byl přechod na T2 to je přechod na T3 následuje T5/T6/KT4/KT8/něco z Plzně/ z OVY/ 14T/ 15T/ ..... .... . 3 222 886 237T.
P.S. A co na to Křižík?
Asi jsem z jiného světa.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 12-2004


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 11:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: buď jste demagog se vším všudy, nebo si nevidíte o pár řádků výše a máte problém s pamětí. V příspěvcích 3598 a 3599 si odporujete, že Povídačky o tom, že to není pravda, vynechte, tady nejste na schůzi strany, aby vám tu demagogii někdo žral, tady je diskusní forum. Pokud nevidíte rozdíl, je to váš problém.
14T je přechodný typ? K čemu? K nirváně? Takto se velice nabízí otázka, k čemu, že je mezistupněm 15T... Sám jste si naběhl
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3601
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 18:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
250 kusů nahrazujících 500 klasických tramvají T3 je pouze přechodných? Tý jo Demone, to není o znalosti vozového parku, to je o matice.

Norton:
Odporuju si v čem?

14T je přechodný typK čemu? K nirváně?
Považujete-li 60 kusů z devíti set tramvají za páteř vozového parku, tak prosím. 60 kusů z 900 je 6,6%. 23 Aster resp. Trií z tří set tramvají DPO je 7,6%. A nebyl to náhodou Jenki, kdo tu v roce 2001 vynášel Trio do nebes? Možná se sám divil, že jich DPO koupil dokonce až 9 (slovy devět). Astry a Tria mají v Ostravě procentuelně stejné zastoupení, jaké budou mít tramvaje 14T v Praze. Pokud tedy nejde u Aster/Trií v Ostravě o přechodný typ, tak o co tedy jde? O páteř vozového parku?

Takto se velice nabízí otázka, k čemu, že je mezistupněm 15T... Sám jste si naběhl
Nevím k jakému typu tramvaje je mezistupněm. Vím jen to, že je jich objednáno 4x tolik co tramvají 14T a že se s tramvajemi 15T počítá do budoucna, jako s páteřním typem tramvají, který nahradí většinu vozidel T3. Alespoň s tímto počítá pražský magistrát i DP.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3602
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 19:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brejšín:
Tramvají T1 bylo nakoupeno 133, T2 tu byly dvě. T6A5 je v Praze 150 a Kátéček 48 (dnes 47). Tétrojek se do Prahy dodalo bez mála 900 kusů!!! Z tohoto pohledu samozřejmě vše ostatní, než T3 bylo V PRAZE přechodné řešení. Ať už to bylo z politických nebo finančních důvodů. T5 a KT4 uvádíš proč? Bavíme se doufám o tom samém? Já tu neřeším výrobce, ale DP Praha.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 19:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"250 kusů nahrazujících 500 klasických tramvají T3 je pouze přechodných? Tý jo Demone, to není o znalosti vozového parku, to je o matice."

Tohle opravdu není o tom, že by jsi neuměl číst. Ty jsi opravdu skutečný DEMAGOG...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3603
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 19:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Uklidni se. Já se tady dopustil nějakých invektiv? Vím že bytostně nenávidíš Škodovku, proto možná ta zaujatost...
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 780
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 19:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikoli invektiv, nýbrž fabulací až lží...

To že bytostně nenávidím Škodovku nevíš, o tom se pouze domníváš a já tě ujišťuju, že se to naprosto nezakládá na pravdě.
Proti Škodovce nemám zhola nic, to s čím se nedokážu vnitřně srovnat, je jen jeden z její produktů, se kterým bohužel při výkonu své profese musím přicházet do styku a s kterým všeobecně (nejen u mě) nepanuje naprosto žádná spokojenost. Asi sám tušíš jaký produkt to je...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3604
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 19:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

fabulací a lží...
Takže ještě jednou. Praha nakupuje 60 tramvají 14T a 250 tramvají 15T. Z počtu se domnívám, že Praha dává přednost tramvaji 15T. To že Praha potřebovala na přelomu století nové nízkopodlažní tramvaje, je též pravda. V té době nebyla na trhu ani wana, ani 15T. Koupila proto 14T. Je to fabulace nebo snad lež?

s kterým všeobecně (nejen u mě) nepanuje naprosto žádná spokojenost
Nebyls to náhodou ty, kdo mi nedávno vyčítal něco o českém sportu nadávat na všechno? Taky jsem tehdy psal, že všeobecně a nejen u mě nepanuje spokojenost s řadou zaměstnanců DP. Pustil ses do mě stejně, jako teď a tady.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 19:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vkládáš mi do úst něco, co jsem nikdy neřekl - nikdy jsem nikde neoznačil za přechodný model ani 14T, natož abych tak označil 15T.
Ani jeden typ totiž přechodným modelem není a to ani z pohledu výrobce, ani z pohledu DPP.
Pokud by DPP vnímal 14T jako přechodný typ, pravděpodobně by nevyužil opce na dalších 40 ks, které nepotřebuje a které se budou, minimálně zčásti, dodávat souběžně s dlouho očekávaným modelem 15T.

To že Praha, jako jedno z mála českých měst na přelomu století neměla jediný provozní NP vůz je fakt, ale ty tu píšeš o tom, že "Praha koupila 14T jenom proto, že neměla pomalu s čím jezdit", což je samozřejmě naprostý nesmysl.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 3-2004


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 20:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Diskuse, co je lepší nebo není, jsou zbytečné a jejich výsledky (diametrálně odlišné dle pocitů, nálad, názorů a přesvědčení autorů) zavádějící.

Ona otázka lepší (použijem spíše vhodnější) se musí položit jinak. Nebo-li, CO JE VHODNĚJŠÍ DO KONKRÉTNÍHO PROVOZU?

Pak je to něco jiného. Opět ale je otázka, co se skrývá za slovem VHODNOST. Je to vhodnost technické k povaze a kvalitě tratí, vhodnost ceny vozidla. Tedy opět to ovlivní kritéria, kterým přikládáme různou váhu ve výběru toho nejvhodnějšího!

Ale nechme to třeba jen u těch rozdílných podmínek jednotlivých provozů.
Stačí třeba mrknout na stárnku Bombardiéru. Prakticky každé město má jiný typ vozů. Prostě proto, protože každé město, provoz, požadoval a chtěl něco trochu jiného, protože bylo trošku něco jiného vhodnější!
To, že jsme u nás zvyklí kupovat to, co se nám nabídne (setrvačnost od T3, KT8, T6) jen náš problém. Plus jsou tu ještě další tlaky, které také dost často věci ovlivňují.

Byly tady spory o tom, zda 14T nebo LF3. Co je lepší, či vhodnější?
Máme provoz 1) Rychlodrážní tratě za centrem města, ve středu města odděléné tramvajové pruhy, kolejový svršek moderně postaven, tratě v dobrém a dobře udržovaném stavu.
Provoz 2) Tratě vedou uličkami hystorické části města, odpovídají kvalitativně "českému standartu". Výhled na rekonstrukci tratí na výrazně lepší úroveň a technické provedení není, peněz na velmi dobrou údržbu kolejí a svršku není také.
Jasně, je to extrémní případ, ale dokresluje myšlenku! Provoz 1) 14T. Provoz 2) LF3.
Proč? V provozu 1) nemůže LF3 konkurovat komfortem jízdy na moderních rychlodrážních tratích, jednoduší údržbou (přestože na vybavení náročnější) a životností celku.
V provozu 2) nemůže opět konkurovat 14T. Na nekvalitních tratích bez potřebné údržby nemá takové vozidlo lehkou pozici. Neadekvátní tratě a finančně náročná údržba vozdilu nepřidají a životnost půjde dolů.

Myslete si co chcete, ale vychází z toho ještě jedna věc (tedy vlastně závěr). Moderní vozidlo, potřebuje moderní zázemí, moderní tratě. Ať je to tramvaj, metro, trolejbus nebo autobus. Ale zrovna tak kamion nebo auto.
Z toho to vše vychází, tak to prostě je.

Do Prahy pochopitelně 14T zrovna nejvhodnější není (přestože já s ním žádný problém nemám). Ale to nebude ani 15T. Otočný podvozek nevyřeší vše, přestože v mnoha věcech, bude 15T, s největší pravděpodobností, mnohem vhodnější.

Tím ale netvrdím, že LF a "delší" varianty jsou to nejlepší. Nejsou, protože zakonzervují současné systémy financování údržby tratí a jejich kvalitu, stejně tak jako zažité financování obnovy vozidel a jejich koncepci.
Je třeba si nalít čistého vína a říkat pravdu a skutečnosti tak, jak jsou, přestože je to nepříjemné nebo se to slyšet nechce.
Tak, jak se ve většině měst financuje MHD, je dlouhodobě nemožné a neudežitelné. Chlácholení se tím, že jezdí proti "západu" stále hodně lidí, je hloupost. Tomu je především díky setrvačnosti a zažitosti. Postupně počty mírně klesají a klesat budou.
Systémy VHD, tedy i MHD, budou muset dostávat mnohem víc, nebo prostě omezit rozsahy provozu. Prostě a jednoduše nejde požadovat a provozovat MHD či VHD "západní" úrovně za "východní" finance.

Proč tedy úspěšnost wan a jejich derivátů? Odpověď je snadná jak sama otázka! Tyto vozy nabízejí chtěné (nízkopodlažnost a v určitém provedení i vypadají jinak) a nevyžadují další investice, nebo-li konzervují současnost. Což se z hlediska financování (tedy především měst) jeví jako to nejlepší, co může být! Tedy krátkodobý přínos je bezesporu. S dlouhodobým je to naopak!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 20:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud by DPP vnímal 14T jako přechodný typ, pravděpodobně by nevyužil opce na dalších 40 ks
DP by je asi sám neobjednal. Tady v tom bude mít prsty jeho majitel. DP 14T vnímá jako předskokana 15T, aspoň o tom tak mluví. Jak vnímá 14T Škoda Plzeň, není pro Prahu podstatné. Podstatné je to, že generační obměnu tramvají T3 provede typ 15T. A stejně tak jako teď T3 tvoří hlavní kolorit Prahy, bude ho tvořit za deset let tramvaj 15T. Poršetry budou mezi 15T v Praze "vidět" asi stejně tak jako Kátéčka dnes mezi tétrojkama a Astry/Tria v Ostravě. A o to mi tu v celé debatě jde. 14T nebude nikdy základním pilířem tramvají v Praze. 15T nejspíš ano.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 12-2004


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 20:15:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: fabulací a lží... Takže ještě jednou. Praha...
No, možná běžně platí, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou, ale tady ne. Tady není tupé stádo, co vše odkýve, tady jsou odborníci, nadšenci a lidé se zájmem o věc.
Narazils a narazíš znova

(Příspěvek byl editován uživatelem norton.)
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1523
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 20:18:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud budou mít i 15T tak neprůchodné uspořádání jako 14T (a toto se prý zlepšit nemá), tak se těžko stanou pilířem tramvajové dopravy, pokud však nemá dramaticky poklesnout intenzita přepravy v tramvajích.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 20:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass:
Já souhlasím, ale nejspíš budeš odbyt někým ze severu Moravy, že Praha je zkorumpovaná Škodovkou, a že pokud by nebyla blbá, dávno by nakupovala wany. Moc dobře si vzpomínám na Jenkiho nadšení pro Trio a malování si krásné budoucnosti ostravských tramvají. Pak přišli zedníci a Krnov. Trií se nakonec koupilo jenom 9. Nakolik se při jeho vývoji podílela městská firma DPO netuším. Mě na celé debatě vadí klišé - Praha je zkorumpovaná, bere Škodovky. Ostrava je chytrá, bere wany. I za nákupem Wan a nepodporováním Inekonu ostravskou radnicí je hluboký politický podtext. Sice nevím proč Jenki dělá takové piruety, ale wany mu tady dříve vadili. Teď nikoli.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace