K-report
 

Archiv do 31.srpna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Zahraniční SPZ » Staré archivy » Archiv do 31.srpna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1546
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 13:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

minor: Zasadnim faktorem ktery urcuje strukturu a prumerne stari polskych vozidel je vyse povinneho havarijniho pojisteni, ktere je jedno z nejvyssich v postkomunistickych zemich

Zásadním možná. Že ale celá Evropa ví, že Poláci jsou "národem šmelinářů" mi nevymluvíte.

Mimochodem cerpadla stale nabizeji olovnaty benzin !!

Pokud vím, tak olovnatý benzín se v Česku neprodává možná deset let. Pokud nějaká pumpa nabízí Super nebo Special, pak se jedná o aditivovaný bezolovnatý benzín.
Již 300 let jsme špičkou technického vzdělávání ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 16:59:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to tak jak píše Martin_l, i když tedy první část jeho posledního příspěvku je značně "politicky nekorektní"...

Česká republika je podle mě nadstandardně "veteránistická" v tom směru, že tu pořád jezdí dost opečovávaných škodovek, žigulíků, wartburgů, Fiatů 127 apod. ze 70. let, výjimkou nejsou ani "stovky" nebo "embéčka" ještě z let šedesátých. Donedávna byl dost běžný i Polski Fiat 125p, často v "předfejsliftové" podobě z úzkými předními blinkry a svislými zadními světly, na který třeba v Polsku (kde jich původně nepochybně jezdilo mnohem víc) bylo obtížné narazit už v půlce 90. let. V ČR je prostě nějak statisticky víc lidí ochotných udržovat 30 nebo 40 let starou káru i přesto, že "emková" Š 120 z 80. let ve slušném stavu jde sehnat za pět až deset tisíc korun a Favorit o málo dráž.

A nesouvisí to nutně s "chudobou" obyvatel málo nakupujících nová auta - v Polsku (nebo třeba i na Slovensku) je obecně kupní síla nižší než v ČR, ale tamní řidič si místo nekonečné údržby "veterána" radši koupí patnáct let starý Opel Corsa nebo Ford Escort... který dobouchá a za tři roky dotáhne další ojetinu. Oproti uvedeným zemím je v ČR méně dvacetiletých "západních" ojetin a více "veteránů" ze 60. a 70. let.

V tomto směru jsou zajímavé i "bohaté" skandinávské státy, kde vždycky bylo přes těžké kliamtické podmínky a nadprůměrnou životní úroveň možné potkávat dvacet, třicet i více let staré vozy ve stavu jak z výrobní linky...
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 19:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravim z Andorry, fotim znacky jako blazen. V utery budu v CR. Mam uz skvele ulovky - Madagaskar, cele Monako, Andoru a nejake arabske znacky...RUL
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 21:34:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jef ochota nakupovat, nova auta-chudoba etc.
V kazde zemi se pristupuje k nakupu a udrzbe vozidel rozdilne. Cim vice prakticky a sporive zalozeny narod (napr. Nizozemci,Skandinavci) tim vetsi snaha mit vuz v perfektnim stavu co nejdele. Prave Polaci, kteri maji 4x nizsi prijmy nez treba Nizozemci a de facto stejnou nakladovou polozku (nakup, pojistne, udrzba)nevidi smysl v drzeni prestarlych vozidel, tam se projevuje ten koeficient. Fluktuace vozidel mezi dalsimi majiteli je pak vyrazne vyssi nez jinde. S ohledem na nejmladsi historii Polska (prisli o tretinu vlastniho uzemi a museli osidlit uzemi cizi) je obdivuhodne, kolik a jak osazenych maji veteranskych klubu.
Pokud se v CR budou chtit zbavit starob na silnicich (nema co delat se skutecnymi veterany)budou muset sahnout po polskem a slovinskem modelu zdrazeni povinneho ruceni. Pak by klasicka particka nachmelenych pubertaku v pororozpadle Skoda 120 s platnou STK+E byla minulosti. Povinne ruceni u 18leteho ridice-majitele s cerstvym ridicakem by cinilo 16.000 Kc rocne (jednorazove, sazba 130%), v mesicnich splatkach pak 1.800 Kc. Nepojistene vozidlo by pak policie zabavovala automaticky uz pri kontrole na silnici (B,D,F,GB,L,etc.). To by se vycistily ulice...
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 12-2006


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 22:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: VÁMOS (1864)

Odpověď Neila Parkera na dotaz:

"I have no idea where A636PX97 is from - our index chart has that format For Tanzania - but that is ridiculous !!"
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 9-2005


Odesláno Středa, 22. srpna 2007 - 07:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minor: právě kvůli povinnému ručení se v Německu plno aut píše na rodiče ev. prarodče, kteří nejsou v tom kritickém věku.

Pokud vím, tak u nás (aspoň ve skupinách vozidel - osobní, nákladní atd. ) pojišťovny na povinném ručení neprodělávají. Jen přetrvává nesmysl s objemem motoru, i když se už objevila pojišťovna, která jede podle výkonu.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 22. srpna 2007 - 21:03:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pajda
Pokud vím, tak u nás (aspoň ve skupinách vozidel - osobní, nákladní atd. ) pojišťovny na povinném ručení neprodělávají.

Prvni tri velke to maji dobre, ostatni cekaji az se to hne. Ja bych nasadil sice nemecke sazby ale nedovolil pojistovnam z toho tak drze tyt bez protisluzby jako je to prave v Nemecku. Cast zisku by se musela odvadet na financovani neceho rozumneho v silnicni doprave.

právě kvůli povinnému ručení se v Německu plno aut píše na rodiče ev. prarodče, kteří nejsou v tom kritickém věku.
Neni to pravidlem, protoze auto plati na Finanzamtu porad jako nakup vetsi investice, jedno kolik stalo. Finanzamt vi o kazdem aute co se zaregistruje, protoze se z nej povinne odvadi silnicni dan. Je sice u "normalnich" aut skoro symbolicka ale je. Prijemce socialni pomoci (hodne starych lidi) auto mit nemuze, protoze i to malo co dostavaji by se jim kratilo (podle: ma na auto nepotrebuje pomoc). Vyjimkou jsou prave mladi studenti (podpora ve studiu tzv. BAFÖG), na ty kraceni kvuli autu neplati. Jinak vic aut na jednoho drzitele, tim vic poplatku...
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 21:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odpověď Neila Parkera na dotaz:
"I have no idea where A636PX97 is from - our index chart has that format For Tanzania - but that is ridiculous !!"

To je docela prima, ze analyticky Vatikan si najde cas a slovy sveho papeze Neila Parkera zjisti, ze to je divne numero. Kdo ma kontakt na poldy v Praze by mohl zjistit alespon majitele auta. Nevim jak tam, jinde lze omezene pouzivat filmove cislo (a na to vypada) na technicky schvalenem aute na nezbytne prejezdy z mista filmovani napr. do garaze bez nutnosti cislo sundavat, ale filmove cisl musi prekryvat "prevozka". Pri parkovani nevim. Rikam jinde, nevim jak v Cesku...
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 12-2006


Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 14:20:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: MINOR (71)

Poslouchej, blbečku : neurážej něco a někoho, na co vůbec nemáš. Už stačí, když nás tady na komorách vzděláváš a opruzuješ svými žvásty a sděluješ nám jakési německé zkušenosti. Mluvím jen za sebe, další názory nechám kolegům do diskuse.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 21:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomcate, nevim kdo jsi a je mi to celkem jedno, ale vaz slova! Hlavne neurazej, predevsim pak nemas-li k tomu nejmensi duvod!

Pana Neila Parkera si osobne velmi vazim, mel jsem moznost se s nim parkrat osobne setkat a spolu se stovkami dalsimi z jeho klubu ocenuji co pro vec poznani svetovych znacek udelal a jake dilo se svymi kolegy vytvoril a stale vytvari.

Prave proto jak je touto tematikou vytizeny (chce jeste jednou aktualizovat svetovy almanach), s ohledem na jeho vek, zdravi etc. jsem jen VYSLOVIL OBDIV, ze se takovou prkotinou z Prahy byl ochoten zabyvat, coz je cely on.

Mas-li se mnou problem res ho ignorovanim mych prispevku, nebo primo. Tohle je verejne pristupny server navic zahranicni "komora" a kazdy prihlaseny tu muze v ramci danych reguli prispivat.
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 12-2006


Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 22:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad: MINOR (76)

Dobrá; beru svůj úlet zpět a omlouvám se ! Jen se divím, že používáš přirovnání k Vatikánu a papeži; on si nemyslí, že je neomylný, velmi rád přijímá nové informace. Taky ho znám osobně a že bere prkotinu z Prahy, je v pořádku. Zajímá ho totiž všechno a to je jen dobře. Pokud se týče jeho věku, je ročník 1939 a byl bych rád, kdyby vydal ještě jedno dílo (snad opět po 10 letech - v roce 2014?).
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 9-2005


Odesláno Sobota, 25. srpna 2007 - 09:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Před týdnem okolo Luhačovic trénovaly Fiaty na Barum rallye. Takhle vypadala jeho PZ - za zmínku stojí verze jako u nás - tedy jen folie a pak zvýrazněné I
 

Značky na doprovodném kamionu - návěsu

 
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 25. srpna 2007 - 19:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomcat - omluva
Omluvu prijimam. Zvolil jsem zrejme dost nesikovne dobre minene ironicke prirovnani Vatikan = europlate, papez = Parker protoze celosvetovym rozsahem zaberu i presnosti udaju nema tahle parta uz desitky let konkurenci hlavne diky Parkerovi. Proste, guru ten nejlepsi :-) Okoli mu pry radi aby zustal u internetove verze a do tisku se nepoustel a to je myslim chyba. Prirovnam-li celosvetovy almanach PZ k bibli, tak my vsichni verici ji potrebujeme. A ze co do aktualnosti zastara vubec nevadi - je tam zachycena HISTORIE a souvislosti k dnesku. V penezich to urcite neni, takze doufam, ze s partou dobrovolniku (urcite by se nasli i v Cechach) to prijde na svet.
Otazka ponekud cynicka co bude po Parkerovi...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 11:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při mé návštěvě v Německu jsem zaregistroval asi celkem vzácnost. Morocykl s přívěsným vozíkem, byl to takový fofr, že jsem nestihl vytasit foťák - bohužel. Jestli mě zrak nešálil, tak na motocyklu a vleku byla stejná kombinace na značce. Tak mě to šokovalo, že jsem si ani nestihl zapamatovat kombinaci, jen vím, že motocykl měl klasický dvojřádek a přívěs jednořádek, kombinace písmen a čísel stejná, číslice na konci 27. Víc nevím, xakru.
Prosím o info znalců (Volker a další) - je to obvyklé?
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 13:25:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že_by z Nemecka
Znalec nejsem, praxe v D je v tomhle pripade stejna asi jako v CZ. Je-li to "prives batoh" ma stejnou PZ jao "tazne vozidlo". Otazkou je, a to jak v CZ tak i D. kdyz ho pouziju za jinou motorku....a to je dotaz na odborniky v Cesku ;-)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 14:10:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Minor 81:
V D má ten motocyklový přívěs alespoň svou raženou značku. V CZ to vypadá, že tvůrci MMI na motocyklové přívěsy zapoměli a tak stále zde zůstávají značky samodomo (i když - kolik jich v CZ dosud je - stovka?)
Předpokládám, že v případě připřažení k jinému motocyklu asi je povinnost změny značky - vždy podle tažného vozidla.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 9-2005


Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 14:48:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám za to, že v CZ přívěs za motorku - Pav 40 je zapsán v TP motocyklu a není tak snadné ho přehazovat jako přívěs u auta.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Louňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 22:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pár zahraničních SPZ z mosteckého autodromu:
 
 
 
 
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 12:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přidám něco ze zahraničí, vesměs Dresden:
DD IQ 10 - tak nevím, je to číslo na přání? Ani jsem si nevšil, zda řídila blondýna (pes ne, seděl vzadu.)
DD VB 269 a 295 - série na přání - vozidla DVB, alespoň poslední číslice na značce ladí s poslední číslicí z evid. čísla vozidla.
DD CU 3733 - osmimístná ješte se starými fonty, nevím jak moc je vzácná, pro jistotu jsem ji vyfotil
DD 0657 - manipulační na VW Phaetonovi při výjezdu ze skleněné manufaktury - už večer - na fotce to je znát
A přidám rumuna BV 89 AVI.
 
 
 
 
 
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1177
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 19:26:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahoj všem, jsem o5 z5 z dálného západu.
Mám neuvěřitelné množství fotek, kterými se musím nejprve prokopat, řádně protřídit a postupně je zde vkládat (pokud mi to limit dovolí).

Začnu fotkama značek, které jsem hledal jak na Olavových stránkách, tak i na na WorldLicensePlates.com, ale bohužel jsem se nedopídil odkad jsou, obracím se proto na Vás - znalce, aby jste mi pomohli tyto tabulky identifikovat:
 
 
 
 
 
 

Všechny tři záhadné tabulky mají očividně francouzské fonty, jsou i ve Francii focené, ta poslední zelená je focená v Marseille (odpovídá i kód "13" na konci), že by nějaký městský zastupitel?
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 21:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dále zde mám na evropské poměry docela exotické značky (vše foceno na jižním pobřeží Francie).

Maroko:
 
 
 
 
 
 
Na jihu Francie jsem spíše doufal ve větší výskyt alžírských značek, ale Francie je oblíbenou destinací právě Maročanů - celkem jsem zahlídnul 6 marockých aut.

Madagaskar:
 
 
Snad nejkurióznejší značka, vídim, že, že "M" v europroužku neužívá jen Malta.

Québec & Rhode Island:
 
 
 
 
Američanům se taky na jižním pobřeží moc líbí, celých 10 kilometrů se na mě v dopravní zácpě tlačil Hummer2 s floridskou značkou - velice "stísňující" pocit.

Saúdská Arábie:
 
 
 
Nějaký saúdský ropný magnát si nechal do Cannes dovézt svůj Chevrolet, za povšimnutí stojí nápis TORCH na dveřích automobilu, který je vykládaný diamanty.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 22:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě jsem objevil jednu záhadu 12854 A6, značka byla jakoby samolepka, stejná byla i vzadu:
 
Foceno před kasinem v Monaku, tak zvláštní matnou barvu auta jsem nikdy ještě neviděl.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 00:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Monako (část 1.):
 
 
 
V Monaku se vydávají dva typy tabulek - 1. pouze s čísly, 2. s písmeny a s čísly. Tabulky jsou vydávány na přeskáčku. Podle mě, když si někdo chce zaregistrovat vozidlo v Monaku, stačí přijít na výdejnu, řeknou mu, která kombinace je volná a buď si vybere nebo mu ji počítač přidělí. Policie, sanitky apod. nemají žádné zvláštní série, výjimkou jsou diplomaté, kteří mají tabulky vzoru CC12 (viděl jsem CC99), vozy pošty 123E a historická vozidla starší 25 let X123. Monako používá všechny písmena kromě I, O a Q. Série s písmeny je v rozmezí od A001Z999. Všechna vozila, která mají tabulku, musí každý rok projít technickou kontrolou a je jim nalepena na tabulku samolepka s rokem provedení TK. Značky nejsou v plastových krytech, jako je tomu u nás, ale jsou přinýtovány k vozidlu - stejně jako ve Francii. Více v obrázcích:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 00:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Monako (část 2.):

Mopedy a motocykly mají stejný tvar kódování, rozměr tabulky je však jiný. Mopedy zjevně začaly sérií AA01, motocykly nejspíše od FA01:
 
 
 

Dočasné značky jsou samolepící:
 
 

Závěrem: Monako je dokonalý stát, kde bych se chtěl v příštím životě narodit, mohu jen všem vřele doporučit.
S Lamborgini a ani s Ferrari tam nikoho neohromíte - jde o zcela běžné automobily v provozu, v Monaku jsem si uvědomil, jak jsou ti naši čeští zbohatlící ubozí a chudí.
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 00:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Super fotky.Privezl sis alespon nejaky exemplar???
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 01:12:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Isoptin: Jo, v Monaku v suvenýrech prodávají za 10 Euro raženou tabulku MC a v Seborze (to je takové malé neutrální území v italské Ligurii) jsem se za 10 Euro zaregistroval a vybral jsem si tabulku s číslem 1562. Jinak jsem měl velikánskou chuť přelézt rozpadlý plot jednoho vrakoviště v Itálii a urvat z rezavého Mercedesu monackou regulérní značku, bohužel, svědomí mě přes plot nepustilo.

Fotky zakoupených značek dodám, až je sundám ze zadního okna naší Filcky a detailně je nafotím.
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 01:28:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono je problem,ze tyhle staty maji SPZ prinejtovane a jen tak to nesundas.Ja zazil podobny problem v Tunisku. Toho vrakoviste velka skoda...
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 9-2005


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 08:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Většinou se dá na vrakovišti domluvit a značku získat. Svědomí je hlodavec.......
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3530
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 10:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: fotku svojí felcki bys neměl?
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 6.8.2007 (xls)

Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 11:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, jednu mám, ale moc ty značky za oknem nejdou vidět. Fotka je z Andorry. V dopravní zácpě mě nějaký Francouz donutil stáhnout okýnko a ptal se, odkad jsme. Bylo super, jak to naše auto každý očumoval a pídili se odkad jsme, v tamních končinách se moc české značky nevidí, v Andoře jsem v podzemních garážích viděl pouze jedno auto s pražskou RZ (měl plastový rámeček Bohemians a šálu za oknem - nějaký extrémní fanoušek, tak jsem vedle něj zaparkoval, abych mu připoměl nedávnou prohru nad Baníkem 2:0)
 

A tady jsem vyfotil rodinku přímo na hranicích Seborgy:
 
 
S tou vlaječkou na anténě jsme dojeli až do Monaka.

Asi té naší Felicii vyrobím z papíru medaili, to co s náma všechno už zažila - 2002/Bosna a Černá Hora, 2003/Alpy, 2004/Švýcarsko, 2005/Benelux, 2006/Dánsko a Švádsko, 2007/Ukrajina, Alpy a Pyreneje.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3531
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 11:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi té naší Felicii vyrobím z papíru medaili, to co s náma všechno už zažila - 2002/Bosna a Černá Hora, 2003/Alpy, 2004/Švýcarsko, 2005/Benelux, 2006/Dánsko a Švádsko, 2007/Ukrajina, Alpy a Pyreneje.

Když trefíš na dobrý kus. Cos tu nebyl tak jsem jednu koupil a teď koukám, že stejnou barvu. Zatím jsem s ní jel pro hnůj na Lipůvku a pro skříň do Globusu.

 
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 6.8.2007 (xls)

Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 12:54:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Andorra:
V Andoře, stejně jako v Monaku, jsou dva typy kódování - 1. poze čísla (12345), 2. písmena a čísla (A 1234), značky se tam však vydávájí číselně i abecedně za sebou, aktuální číselná série se pohybuje někde na 56xxx a nejvyšší s písmeny jsem viděl J 4114. Policie ani státní složky nemají žádné specíální kódování, výjimkou jsou mopedy, historická vozidla, diplomaté a vozidla údržby (traktory, pracovní stroje, opravárenské a odtahové vozidla). Andorra vynechala písmeno I, jestli vynechá i O a Q je prozatím záhadou. První značka vydaná v Andoře byla 1 - je k vidění v automobilovém muzeu v andorském městě Encamp (bohužel byla přikrytá cedulí a nedala se vyfotit) , šlo o výjimečnou značku andorského knížete na počátku minulého století. Oficiální "lidová" série začala číslem "0001", taky byla schovaná v muzeu za cedulí, pouze se mi podařilo vyfotit 0006 a 0227:
 
 
 
V celé budově byl přísný zákaz focení, naštěstí jsem tam byl tak brzo ráno, že tam nikde nikdo nebyl, tak jsem rád alespoň za tyhle fotky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Značky mopedů na první pohled vypadají jako samolepky, ale jsou z velmi tenkého plastu:
 
 

Motocykly mají o něco užší značky, kódování je však stejné jako u osobních automobilů, na motocyklech jsem viděl písmena A, B, C, D, E, F, G, H, J:
 
 

Tuto značku jsem viděl pouze jednou, asi nějaký speciální tvar na terénní motocykly:
 
 

Údržbářské automobily a pracovní stroje je vzácné vidět, zvláště pak ve městě, tuto značku se mi podařilo zachytit v podzemní garáži, tabulka je malá, má červené písmo i olemování, kódování je bez písmen v rozmezí 0001 - 9999:
 

Diplomatickou značku jsem viděl pouze jednou, má modrý podklad a bílé písmo, tvar tabulky je standartní. Bohužel auto jelo velkou rychlostí a kódování jsem nezachytil, ale myslím, že bylo stejné jako u os. automobilů a motocyklů.

Závěrem něco o Andoře: Andorra je jedna velká bezcelní zóna, kde se dá lahev kvalitní whisky sehnat za 10 Euro a karton cigaret za 15. V Andoře se nic nevyrábí, žijí pouze z obchodu. Ulice jsou plné Francouzů a Španělů, kteří tam jezdí ve velkém nakupovat alkohol, cigarety, voňavky a textil. V Andoře se platí Eurem, Andořané se více cítí být Španěly, i když jsem si místy připadal jako v Rumunsku (chaos, podobná vlajka, podobné slova a podobní lidé). Do Andorry a z Andorry vede pouze jedna cesta, z jihu ze Španělska a ze severu z Francie. Značení a kvalita cest je dokonalá, Andorra se jeví jako velmi prosperující stát. Ve městech díky neustálým zácpám nezařadíte větší rychlost než dvojku, křižovatky a přechody pro chodce hlídají policisté a usměrňují dopravu. Největší klid najdete v horách 20km za hlavním městem Andorra la Vella. Andorské Pyreneje, které jsou těsně za městem a působí velmi stísňujícím pocitem, stojí za pohled.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 13:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přidám nějaké fotečky z Andorry:
 
 
 
 
 
 

3260: Zatím jsem s ní jel pro hnůj na Lipůvku a pro skříň do Globusu

Felicie jsou spolehlivé a lidové auta, udělal jsi dobrý kauf, budeš spokojený, navíc ta tvá Filcka na pohled vypadá hodně zachovale, s ní bych se do zahraničí taky nebál vyjet, kor když máš na každém rohu v zahraničí škoda servis.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 13:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: Výborné reportáže!

Jen na doplněnou: V Andoře jde číslená řada plynule kupředu, ale značky složené jen z pěti číslic přestali vydávat v roce 1989 (bez vyčerpání do konce) a přešli na formát s prvním písmenem.

Co se týče Monaka i Andorry, tak mají podle mě výborně nastavený formát a kódování v souladu s jejich velikostí. Vzhledově mi připadají hezčí ty monacké (obzválště fontem a i tou modrou barvou)

2002/Bosna a Černá Hora, 2003/Alpy, 2004/Švýcarsko, 2005/Benelux, 2006/Dánsko a Švádsko, 2007/Ukrajina, Alpy a Pyreneje X pro hnůj na Lipůvku a pro skříň do Globusu

Kdepak, osudy lidí i automobilů jdou kolikrát úplně jinými směry...
Již 300 let jsme špičkou technického vzdělávání ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3532
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 15:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: 5. dveře


 

aneb ošetřované dutiny+garáž:-)
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 6.8.2007 (xls)

Dan_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 16:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: Výborné fotky.

Tohle sem tak úplně tématicky nepatří, ale z těch fotek to vypadá, že v Monaku, potažmo Andoře jsou všechna auta docela čistá a i ulice vypadají na to, že se tam úklidu dost věnují. Ne jako na spoustě míst u nás.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 17:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky všem za chválu, to člověka potěší.

Martin L (1573): značky složené jen z pěti číslic přestali vydávat v roce 1989
Aha, já si říkal, proč ty s čísly jsou jen ta starších vozech.

Ještě jsem zapoměl na historická vozidla v Andoře, viděl jsem pouze 2 a to v muzeu. První mělo značku s červeným fontem A1 a druhé B1 - takže to vypadá, že série má rozpětí A1Z9.

Dnes si dám dohromady Itálii a zítra to tu vložím, zatím se poroučím...

3260 (3532): No, ty 5. dveře u starších typů Felicií na korozi trpí, ale je to taky nedbalostí majitelů, když umývají auto, neutírají je pořádně do sucha i zevnitř a pak to hnije, jenom když si vzpomenu kolik jsem už takhle prorezlých Felicií viděl, majitelé to kompenzují izolepou nepo přetřením, ale to nepomůže.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3533
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 07:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdepak, osudy lidí i automobilů jdou kolikrát úplně jinými směry...

Důležité je, že auto dobře poslouží. Krom ježdění pro hnůj a skříň :-) jsme kombíka kupovali taky kvůli rodině (kočárku). A v neposlední řadě mě vozí do práce.

Rul: je propastný rozdíl mezi Felicií provozovanou ve městě a Felicií z venkova. Na venkově se předpokládá, že musí vydržet víc let.

Apropó: mě se Tvoje reportáž z cesty moc líbí a klidně uvítám i víc fotek mimo obor SPZ.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 6.8.2007 (xls)

Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 35644
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 09:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I mně se fotky líbí, ale jen tak si opět drobet pošťouchnu - není škoda to dávat jen diskuse? Takový článeček formou cestopisu by se zde jistě dobře vyjímal. Viz např. jako tenhle: https://www.k-report.net/clanek-Z034d.htm
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Dan_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 09:43:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi budu vypadat jako naprostý ignorant, ale chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně britských SPZ.

Párkrát už jsem si všiml auta z británie, u kterého mě zaujal způsob umístění SPZ na voze, lépe řečeno její montáže. Značka nebyla v plastovém držáku, nikde na ní nebyly šrouby ani nýty.

Nenapadá mě jiná možnost, než že je taková značka na voze přilepená. To je v GB zcela běžné? A vyrábí se ty značky přímo se samolepící vrstvou na rubové straně nebo je to věc majitele vozu, který se rozhodne, že tu značku nebude ani šroubovat, ani nýtovat, dokonce ji nedá ani do držáku, ale prostě nanese lepidlo a přilepí ji na auto?
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 09:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_zlivský
....není škoda to dávat jen do diskuse?

Nemelo by se to ztratit, je to hodne dobry!!
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 11-2005
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 11:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: Ta znacka Seborga je origos,nebo nejaka suvenyrova? Ze je takova malinka. Jinak fotky uzasne.Uz se tesim na dalsi varku.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 12:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přidávám se ke vší zdejší chvále na Rula - krásné!!

Lamborgini a ani s Ferrari tam nikoho neohromíte - jde o zcela běžné automobily v provozu

O to větší úlovek je ten Favorit! V Německu nebo Francii už ho člověk nepotká... Pěkný je i starý Brouk kabrio a Porsche 914.

Bylo super, jak to naše auto každý očumoval a pídili se odkad jsme

Mno, ne že bych požadoval, aby každý obyvatel jižní Francie nebo Pyrenejského poloostrova rozklíčoval, že 1T4 je Moravskoslezský kraj (o ORP nemluvě), ale:
1) velké "CZ"
2) malá česká vlaječka pod ním, a
3) podložka pod RZ s nápisem a dalšími dvěma vlaječkami
mi přijde celkem jednoznačné...
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 13:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Itálie (část 1.):
Itálii netřeba moc představovat, kódování většina zde diskutujících zná. Někdo zde kdysi řekl, že v Itálii je možná regioanalýza, pokusel jsem se o ní v jednom malém klidném městečku a řeknu vám, že jen velmi těžko jsem hledal vozidla s podobnou značkou. Série jsou podle mě tak rozdrobené, že se pouštět do jakékoliv analýzy ani nemá smysl. Aktuální série v Itálii je DK xxxXX, na jistém odkazu nejvyšších spatřených již však uvádějí DL xxxXX. Itálie nepouřívá písmena I, O a Q.

Začnu fotkama jednořádků z aktuální řady PZ, nejvyšší bezproužkový jednořádek, který jsem viděl, je BB 225FT a nejnižší s europroužkem BB 099LE:
 
 
 
Na zajímavost jsem natrefil u vozidel italské pošty, kde nejenom udělali hromadný nákup vozidel Fiat Panda, ale i automobily hromadně zaregistrovali, takže většina nových poštovních Fiatů má značky začínající DK:
 
 
 
Značky s europroužkem mají na pravé straně předtištěné žluté kolečko, nejspíše záleží na výdejně nebo majiteli, zda v kolečku chce mít uveden rok registrace, popř. pod kolečkem kód provincie. U většiny provincií na severu je na značce uveden jak rok i kód, tak i znak dané province. Třebas v provincii Bolzano jsem neviděl ani jednu značku, které by chyběly tyto symboly. Čím však jižněji jedete, erby provincií se vytrácí, poslední jsem zachytil v Trentu.

Tuto značku jsem fotil v autonomní italské oblasti Seborga, po pravé strně tabulky má pěknou patriotskou samolepku:
 
 

Dvouřádky - nejvyšší bez europroužku mám ZA 915LJ, nejnižší s EP jsem bohužel zapomněl , ale vyfotil jsem nejvyšší s EP :
 
 
 

1. typ starých značek (pouze černobílé dvouřádky):
 
 
 
 
 
 

2. typ starých značek (černobílé jednořádky i dvouřádky, kód provincie oranžovým písmem):
 
 

3. typ starých značek (bíločerné jednořádky i dvouřádky, kód provincie černým písmem):
 
 
 
 
 
 
Nevím proč v těchto sériích byl kód provincie na tabulce zobrazen 2x (malým a velkým písmem), navíc ten větší kód je z jíného materiálu a není součástí tabulky. Proč to Italové dělalí tak komplikovaně a nevyrazili pouze celistvou tabulku, toť jest otázkou?
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 13:17:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Itálie (část 2.):
Státní složky
Carabinieri (dopravní policie):
 
 
 
 

Guarda di Finanza (finanční garda) Tyhle složky v ČR velmi chybí) :
 
 
 
Nepřipomíná vám Stilo něčím novou Fabii?

Vigli del Fuoco (požárníci):
 
 

Městská policie má standartní "občanské" tabulky:
 

No a více jsem nezachytil, pouze jsem za jízdy viděl armádní džíp a policii, tyto složky mají taky své značky (policie má nad číselným kódem červený nápis POLIZIA).
Italským a francouzským policistům se bojíte podívat do očí, všichni vypadají jako zabijáci. Policejní kontroly na cestách provádějí Carabinieri se samopalem v ruce - zkuste jim nezastavit.
-------------------------------------------------
Motocykly a mopedy:
 
 
Motocykly jedou svou vlastní číselnou sérii s písmeny pouze na začátku.
 
 
Mopedy mají v Itálii dvojí formát - 1. čtvereček, 2. podobný našemu typu 119, akorát má nahoře skosené rohy (foto bohužel nemám), kódování je velmi chaotické, nejspíše ho generuje počítač.

Závěrem něco o Itálii:
O Itálii se moc rozkecávat nebudu, nejspíš jste tam už všichni byli. Nevím kdo řekl, že jsou Italové agresivní řidiči, snad ti Italové dole na jihu (spíše bych řekl, že nejhoršími řidiči jsou Francouzi). Kvalita cest je dokonalá (i okresní cesty), značení nemá chybu ve městech a u pobřeží bych to však nazval "mopedovým marasem" - na to si dávejte pozor (jsou to ). Rozhodně v dopravní zácpě neotevírejte dveře, protože hrozí riziko, že je vám ustřelí divoký mopedista (já málem přišel o ruku vystrčenou z okna). V Itálii je velmi drahý benzín (39Kč/litr) i ubytování (ale asi jen v sezónu) - v Andoře vyšel benzín na (28Kč/litr - pohádka). S parkováním ve městech je velký problém, doporučuji vyhledat podzemní garáže a jít raději kus pěšky. Italové jako národ nikam nespěchají (až na mopedisty) a mají skvělou zmrzlinu (která vám z kornoutku nevypadne, ani když ji dáte vzhůru nohama.

MZ & Minor: Když já su strašně líné, mě se to nechce psát znova.

Isoptin: Ta znacka Seborga je origos,nebo nejaka suvenyrova?

Zatím suvenýrová, ale pokud se Seborga jednou osamostatní...

Jef: O to větší úlovek je ten Favorit!

No já jak to viděl, tak jsem málem spadnul z mola, velká škoda je, že mi před nosem ujela Fabia RS s monackou PZ.

podložka pod RZ s nápisem a dalšími dvěma vlaječkami
mi přijde celkem jednoznačné


Tomu Francouzovi, co se mě na dálnici vyptával, to asi jasné nebylo.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 13:23:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No řekněte, je toto normální?:
 
 
 
Foceno na jedné ulici v Janově.

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 15:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: opět jen droboulinké doplnění:

U většiny provincií na severu je na značce uveden jak rok i kód, tak i znak dané province

Právo používat erb mají pouze dvě provincie, Bolzano a Trento. Mluví se v nich drtivou většinou německy a mají určitou autonomii. Společně se nazývají Südtirol (Jižní Tyrolsko).

Nevím proč v těchto sériích byl kód provincie na tabulce zobrazen 2x (malým a velkým písmem), navíc ten větší kód je z jíného materiálu a není součástí tabulky. Proč to Italové dělalí tak komplikovaně a nevyrazili pouze celistvou tabulku, toť jest otázkou?

Bylo to kvůli tvarové variabilitě. Při registraci majitel dostal tabulku s číslem a malým kódem a mohl si vybrat, jestli chce velkej kód na malé tabulce do jednořádku, nebo na široké, která se dávala nad a vytvářela dvouřádek. Malý vyražený kód zajišťoval, aby k sobě obě tabulky patřily. Přední byla vždy celistvá.

Carabinieri (dopravní policie):

Carabinieri je vojenská policie. Bezesporu má v Itálii mnohem širší pravomoci než například u nás.

Guarda di Finanza (finanční garda) Tyhle složky v ČR velmi chybí)

Finanční policie v Česku existovala asi dva roky. Loni ji ministr Langer rozpustil.
Již 300 let jsme špičkou technického vzdělávání ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 18:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Carabinieri bych nenazval dopravní policií ani "vojenskou" policií, stejně jako "Gendarmerie" je to zkrátka a dobře četnictvo, ne? Před vznikem jednotného SNB u nás taky existovala policie i četníci.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9977
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 18:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Carabinieri bych nenazval dopravní policií ani "vojenskou" policií, stejně jako "Gendarmerie" je to zkrátka a dobře četnictvo

Přesně tak.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 20:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul Italie
Kde je POLIZIA DI STRADA (silnicni policie) neboli jak mi z Cech rikame stradajici policie, e? ;-)
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1197
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 22:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky vám za upřesnění.

Minor: Kde je POLIZIA DI STRADA
Tu jsem neviděl, silniční kontroly prováděli Carabineri.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 01:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minor: Kde je POLIZIA DI STRADA
Tu jsem neviděl, silniční kontroly prováděli Carabineri.
Aha, mozna je zrusili a jsou jen uz cetnici. Ja jsem pred lety vubec nezaregistroval mistni policii (Polizia Locale)- taky se to tam rychle meni. Jinak super materiál :-)))
P.S.
Italska specialita - mopedisti muzu v jednosmerce OBEMA smery!!!!
Kdyby tak nejaka ceska divcina zbalila nejakeho italskeho megastavitele silnic a dalnic a ne furt jen kupce cinzaku....
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 748
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 09:51:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jeden zajímavý odkaz. V USA se budou měnit diplomatické značky, takže nové budou jen ty co jsou v odkazu.


http://www.state.gov/documents/organization/85989.pdf

Jen bych chtěl vědět, zda v tom bude hokej jako u nás.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 10:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Italsky nehovořím a středně pokročilá španělština mi pomáhá jen částečně, ale myslím, že silniční policii nezrušili, že to naopak je složka státní policie, která má na starosti pořádek na silnicích a dálnicích. Takže už jen jak jsou dělené pravomoce mezi policii a četníky...

http://it.wikipedia.org/wiki/Polizia_Stradale
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 7-2006


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 13:47:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Francie (část 1.):
 
 
 
 
 
 
Francie, nejkrásnější země Evropy, kde mají snad všechny typy krajiny, několik tisíc druhů vín a sýrů (a snad nejhorších řidičů v Evropě), ale to jistě všichni dobře víte.
Ačkoliv francouzské značky se zde mnohým nelíbí, pokusil jsem se vám ve Francii nafotit pěkné značky, snad změníte názor.
Francouzské kódování se mi velmi pozdává a nebýt Paříže, která se pohybuje někde na xxx RAx 75 a díky které se brzy kapacita vyčerpá, by určitě všem jiným oblastem stávající kódování vydrželo na desítky let. Když už jsem u té Paříže, tak ta, jako všechny oblasti, začala u 10 AA 75, když došla k 9999 ZZ 75, přešlo se na nové kódování 10 AAA 75. Mnoho oblastí, např. Territoire de Belfort (jedna z nejmenších oblastí Francie), se nyní pohybuje teprve na xxxx HC 90. Myslím, že současné kódování pro Francii je ideální a nemá chybu (když vezmu v potaz rozlohu a počet obyvatel, není o čem diskutovat). Dojem z francouzských značek kazí hodně samodomo udělaných tabulek, několik druhů fontů, mnohdy nekvalitní materiál a také jsem viděl, že písmeno bylo vyraženo přímo v europroužku - no prostě hnus. Škoda, že s tím francouzská vláda neudělá pořádek a nestanoví jednotný font (třeba ten prvotní na černobílých značkách - ten se mi líbí). Chaos ve francouzských značkách je opravdu veliký. A teď už obrázky...

Začnu starými černobýlími (v těch byl ještě pořádek a měly jednotný font):
 
 
 
 
 
 

Pak přišly bezproužkové bílé a žluté tabulky, kde zpočátku byl zachován ještě původní font, ale už se začaly objevovat fonty nové a chaos nastal:
 
 
 

No a aktuální europroužková řada, kterou všichni dobře známe:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Škoda, že Francouzi nepoužívají mezi písmeny a čísly pomlčky, tím by ani nemuseli vynechávat písmena I, O a U.
Nevíte proč Francouzi vynechali U?

Značky exportní začaly od 10 WAL xx a budou končit 9999 WZL xx:
 
 
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 7-2006


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 13:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Francie (část 2.):
Diplomaté:
 
 
Záhada díky Tomcatovu e-mailu znalci Neilovi Parkrovi vyřešena - jde o Panamu (88), konzula (C), pořadové číslo (18) a konzulát v Marseille (13).
 
 
Něco jako hlavní mezinárodní funkcionář (H.F.I. - Hauts Fonctionnaires Internationaux - kód 500), diplomat (CD), pořadové číslo (449).
 
 
Unesco (U), Belize (348), diplomat (CD), pořadové číslo (20).

Dočasné tranzitní série:
 
 
Co jsem na jistých stránkách vyčetl, tak po vyčerpání série určené pro Peugeot, tj. do 999 TKZ 92, se pojede zase od začátku, tj. od 1 TDA 92

Francouzké vojenské jednotky v Německu (vůbec nevím, co tam ještě pohledávají):
 
 
Kód 11 - Baden-Baden, kód 35 - Villingen.

Motocykly mají stejné kódování, jako os. automobily, mají však menší tabulku i font:
 
 

Mopedy mají zvláštní sérii, začalo se u A 10 A (možná A 100 A), tento blok se již vyčerpal při Z 999 Z, zahlídnul jsem již novou sérii AB 123 C. Tabulky se vydávají celostátně a nemají žádné oblastní kódování:
 
 

Jak na tom jednotlivé francouzské oblasti jsou se dozvíte zde.
Maxxx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 14:02:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad RUL :Myslím, že současné kódování pro Francii je ideální a nemá chybu (když vezmu v potaz rozlohu a počet obyvatel, není o čem diskutovat)

Francúzka vláda si myslí niečo ine. Od 1.1.2009 by totiž malo Francúzsko prejsť na centrálny systém evidenčných značiek. Značky budú formátu AA-333ET, teda systém ako v Taliansku.

viď http://www.olavsplates.com/history.html
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 7-2006


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 14:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maxx: O tom vím, ale přijde mi to zbytečné, starý francouzský font je natolik úzký, že v Alžíru z něj skládají dokonce 12-místné kombinace. Viděl jsem francouzskou 9-místnou kombinaci u exportní značky (kdysi jsem zde dával foto), tak nechápu, proč nezavedou po vyčerpání pařížské série 999 ZZZ 75, právě čččč AAA 75.
Maxxx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 16:18:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tu ide skôr o to, že sa nebude zo značky dať vyčítať miesto registrácie. Francúzko bude totiž tretia veľká krajina v Európe, ktorá prejde na tento systém (po Taliansku a Španielsku).

Neviem, aké výhody má takýto systém.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 16:47:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: Jen obligátní drobnosti:

Když už jsem u té Paříže, tak ta, jako všechny oblasti, začala u 10 AA 75, když došla k 9999 ZZ 75, přešlo se na nové kódování 10 AAA 75

V roce 1950 při startu systému se začalo (kokrétně v té Paříži) od 1 A 75 a teprve když došla k 9999 Z 75 (už někdy v roce 1952), tak přešla na 1 AA 75. Po 9999 ZZ 75 (1975) přišel současný formát 1 AAA 75999 ZZZ 75, po jehož vyčerpání, které se očekává na rok 2009 bude tento systém po devětapadesáti (!) letech změněn na celostátní.

Pak přišly bezproužkové bílé a žluté tabulky

Přední bílá a zadní žlutá jsou povinné pro nové registrace od roku 1993. Předtím bylo určité období, kdy si majitel mohl zvolit z obou variant. Stejně tak si v letech 1993 - 2004 mohl vybrat mezi europroužkem a tabulkami bez něj.

Maxxx: Značky budú formátu AA-333ET, teda systém ako v Taliansku

Rozsah formátu bude pravděpodobně AA-10-AAZZ-999-ZZ. Po pravé straně v modrém proužku bude číslo departemantu a nad ním jakési logo oblasti, jak ukazuje tato stránka. Zdá se tedy, že od Italů opisovali dosti.

Informace z tohoto příspěvku jsem vyštrachal ze stránky Francoplaque, kde je mimo jiné i archiv nejvyšších spatřených od roku 1951.
Již 300 let jsme špičkou technického vzdělávání ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace