K-report
 

Archiv do 7. listopadu 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv do 7. listopadu 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
the egoist
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.186.30.64
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 17:59:38    Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs c. 3468:
Inu, to vite, skromnost nade vse...
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 18:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: Nějak mi ta tvrzení v příspěvku (17:14) přijdou trochu přitažená za vlasy.
Pokud fotím na nějakých hromadných akcích, tak se také dívám, kdo s čím fotí. Jelikož mám Canona, tak koukám po nich. Jestliže má někdo na 350-450D seťák, tak bych netvrdil, že má supertělo. Zatím jsem nepotkal nikoho kdo by měl třeba třeba na 40D (50D) či 5D (nemluvě o 1D), seťák od 350-450D. On třeba ten seťák na 5D ani nejde nasadit.
Buď jsem viděl v "horším" případě nějaký zoom od jiného výrobce nebo nějaké L sklo od Canona. Tvrdit, že třeba 24-105mm /4,0 L je šunt mi přijde trochu nadnesené. Zatím jsem ani nenarazil na to, že by nějaký prodejce nabízel kvalitnější tělo společně s tím nejméně kvalitním objektivem.
Někdy nabízejí v setu i pevnou 50mm /1,4 nebo zoom se světelností 2,8 či 4,0 v celém rozsahu. Světelnost 2,8 považuji za dostatečnou a nevím proč by měl být zoom omezující či svazující. Ostřit manuálně se s ním dá stejně dobře jako s pevným objektivem a nemusím zoomovat nohama a jeho pohotovost a flexibilita je rozhodně lepší než pevné ohnisko.
Podotýkám, že vlastním a používám i několik objektivů s pevným ohniskem.
Tudíž mi tvrzení o "supertělech" zhanobených seťákem přijde dost nadnesené. Kdo si kupuje tělo za cca 30-60 tis., tak snad není takový blázen, aby na něj rval ten nejhorší objektiv.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Martin_hrubeš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 18:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eightyfour: Vážené bratrstvo kočičí pracky. Po tom, co jsem si zde přečetl, se mi lehce zvedl žaludek. Nečekám, že by kdokoli z vás dokázal přiznat, že jsem nenapsal nic o tom, že by kdokoli měl upřednostńovat tělo před objektivem...

Ty jsi zřejmě nepochopil proč se tu toto rozpoutalo. A nebo to spíš pochopit nechceš.

A něco do pranice pevný sklo vs. zoom sklo. Seťákům se taky vyhýbám když je nemusim použít. Radši dám pevnou "padesátku" a popojdu(hlavně dozadu, to mě naučil starej Zenit s pevnym Heliosem 58mm) a nebo nasadim zoom Nikkor 35-70mm. Sice starší a levný sklo v dnešní době(pořizovací cena 600 na aukru), ale kresbou nesrovnatelně lepší než seťák. A člověk si s nim vystačí celkem dost.
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 18:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, jistě že jsem to pochopil - jednoduše nedokážete pochopit, že nejste jediní, kdo o focení, a přistrojích k tomu určených, něco ví. To je tak pokaždé, když do nějaké skupinky, která se vytvořila a existuje jen sama pro sebe, přijde někdo s jiným názorem, bohužel. Zde spíš pomalu sekty.

Technická: Seťák je typicky objektiv, který se přidává do setu s tělem, nikoli obecné označení pro objektiv s proměnlivým ohniskem. Obecně se tohle označení vžilo pro objektivy dodávané k levným tělům, typicky 18-55/3.5-5.6 a 55-200/4-5.6, taktéž nazývány plasťáky. Nikoli však proto, že by měly mít plastové čočky, ale kvůli své nevalné hmotnosti, která prozrazuje nadměrné užití tohoto materiálu, nezřídka také (bohužel) na bajonetu...seťákem bych v tomto ohledu rozhodně nenazýval "zoomovací" objektivy konstantní světelnosti (nejčastěji) 2.8, a to jak továrních, tak třetích stran (Tamron, Sigma, Tokina.) Proti pevným objektivům nic, sám používám padesátku asi více, než je zdrávo.
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1837
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo si kupuje tělo za cca 30-60 tis., tak snad není takový blázen, aby na něj rval ten nejhorší objektiv.

Na to bych použil motto v podpisu jednoho zdejšího uživatele. Zní asi takto: "Nikdy neříkej že něco nejde, protože vždycky se najde blbec co půjde a udělá to."

Schválně jsem vzal svůj setový Nikkor 28-80/3.3-5.6 G z Nikonu a Pentacon 1.8/50 z Praktiky a jen tak na rukou je potěžkal. Které sklo si myslíte že je těžší? Pentacon. A nejen tím že má kovový tubus a Nikkor plastový. On z toho plastu bohužel není jen ten tubus. Dále Nikkor 70-300/4-5.6. Optickou kvalitou sice o trochu lepší jak ten seťák, ale nejlevnější ve svojí třídě. Uvažuji nad tím že Nikona i s jeho objektivy prodám. Se starými skly od Zeisse nebo Pentaconu jsou dnes spokojeni i digitálisti. Ovšem musí se umět používat. Pamatuji, že si tu nedávno někdo stěžoval na pentaconní padesátku, že neumí správně ostřit. No, na objektivu kde se ostří manuálně už to chce holt to oko.
S focením vlaků jsem skončil.

Teď už jen napůl sponzoruji město Groningen v Nizozemí, bo jsem přestal kouřit.
Martin_hrubeš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: Nepochopil. " ...jednoduše nedokážete pochopit, že nejste jediní, kdo o focení, a přistrojích k tomu určených, něco ví..." A opět není chyba na tvé straně... Já myslím, že to hovoří za vše. Koukni PROČ jsem se do tebe na úplném začátku navezl.
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_H: Protože jsem se pustil do halfmistra, když označil seriózní diskusi za digiprůjem? nezlob se na mě, ale tohle entréé si mohl odpustit
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:35:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halfmistr: Mohl bys mi prozradit co plyne ze srovnání hmotnosti pevného sklad od Praktiky a levného či nejlevnějšího zoomu od Niokona, kromě toho, že je těžší a z kovu?
Nějak jsem nepochopil co tím chtěl básník říci.
Martin_hrubeš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: Zase nic, ale už se blížíš. Nejde o to, že jsi se do něj pustil. Jde o to jakým způsobem. A přitom víš kulový jak se věci opravdu mají. Ale dyť ti to musí bejt jasný. Teda pokud čteš i ten "odpad", jak si to sám nazval.
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_H: Ano, a to je ono!! To, že "ostře" fotím dva a půl roku, a vy tady dohromady znáte asi dvacet mých fotek i s obalem fotoalba, podle vás nutně znamená, že vím kulový? Nezlob se, ale to je skutečně pokrytectví, a zavání to fotrismem první kategorie...hlavně že tady je to samej profík, hm? Podobné nonsensy si skutečně nech od cesty, nemají pražádné opodstatnění. Opravdu mi to tady připadá jako domov důchodců pro šotouše - každej "ví", a kdokoli, kdo jejich názor nesdílí, je prostě exot. To je trapný, nemyslíš? (jistěže nemyslíš, to je řečnická otázka...)
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1838
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:49:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím jsem chtěl říct že je tím zajištěna určitě větší odolnost objetivu a taky to vypovídá o tom že v Pentaconu jsou čočky celé ze skla. Běžně se u levných objektivů Made in China vezme jen skleněná platforma a dolije se "kvalitním" průhledným plastem do požadovaného tvaru lámajícího světlo.

Pro ilustraci: Kulaté skleněné spojky do brýlí průměru cca 7 cm od Carla Zeisse, 0,5 dioptrie mě stály 700 Kč jedna. Čočky objektivů jsou menší, ale tlustší, a třeba v setových objektivech je většinou 8 čoček. Pokud budeme počítat jedna čočka= + - 1000 Kč, tak jen sklo přijde na 8 tisíc. Do toho tubus, motorek ostření, mechanismus a lamely clony, čip který mluví s tělem, a jsme někde kolem 15 litrů, což jsou kvalitní objektivy od Sigmy. Vážně vám někomu přijde ta 28-80 od Nikkoru za 3500 Kč celá ze skla?
S focením vlaků jsem skončil.

Teď už jen napůl sponzoruji město Groningen v Nizozemí, bo jsem přestal kouřit.
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 19:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halfmister: Počítáš i s tím, že čočky do brýlí mají nějaký antireflexní coating, a ač toto má i první čočka objeltivu, ostatní to už nepotřebují? navíc čočky jsou menší, jak říkáš, a i když je na trhu tuna objektivů, čichám v tom jisté ucelené výrobní řady, a tedy velkosériovou produkci čoček požadovaných rozměrů. Do brýlí máš přecijen čočky o něco větší, a na pasující rozměr do obrouček se musí brousit docela dost...k tomu si přičti náhradu kovových dílů plastovými, a méně přísné montážní vůle...a řekl bych, že skutečně není nutno dojít k závěru, že ve všech levných zoomovacích objektivech jsou plastové čočky.
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Martin_hrubeš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 20:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: a zase nic. Tak já už nevim. Na samém počátku stála hláška o digiprůjmu... Urazil tím snad někoho? Na straně druhé tvoje reakce o tom, že ještě musí vyrůst a že se má stále co učit... A to není jen v tomhle případě. Na mě si se taky jednou tímhle způsobem zkoušel povyšovat. A já tohle chování jednoduše nesnášim. Nejde o to kdo má jaké zkušenosti, kdo je a neni profík. Nechme toho, stejně to nepřiznáš.
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1839
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 20:04:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a řekl bych, že skutečně není nutno dojít k závěru, že ve všech levných zoomovacích objektivech jsou plastové čočky.

To ne, ale už někdy přišlo z Číny něco kvalitního?
S focením vlaků jsem skončil.

Teď už jen napůl sponzoruji město Groningen v Nizozemí, bo jsem přestal kouřit.
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 20:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_H: Nikdo z vás taky ne, takže se vlastně není o čem bavit.
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Martin_hrubeš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 20:17:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: Ne není. Nechť to každý posoudí sám. Někteří to již udělali.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3470
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 20:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No , koupil jsem si pro potechu (a sjednoceni objektivu) pred casem kinofilmovy telo i s 2 tamronama. Jeden 28-80 a druhej 28-105. Rikal jsem si ze na hrani buodu dobry. Uz pri blizsim pohledu mi bylo jasny ze oba jdouco nejrychleji z domu .Mam jeste Sigmu 28-80 a porovnaval jsem ji s tamronem 28-80. Podstatne horsi kresba u tamronu , ne az tak jiste ovladani .. Tamron to prohral. Navic i pri pohledu zevnitr je to dost ubohy. Kde ostatni skla maji alespon uzavreny tubus, tam tamron ma volne pristupny zavit a krasny vyhled na vnitrni stranu obalu. O dalsich nemluvim. I na vaze je dost poznat rozdil. Sigma je poctivejsi kus neceho. Sice ani s ni nema clovek jistotu, tak jak se staryma kovovyma sklama, ale aspon nemam pocit ze se to musi ulomit.
Cim vic mi projde tukama objektivu, tim vic se utvrzuju v dojmu ze soslidni skla se pod 10 000 asi koupit nedaji. A to se nemusim zatezovat s motory, stabilizatory a pod. Radsi si na aukru koupim stary pentaxi sklo, nebo neco zavitovyho a mam vcelku jistotu , jak to bude fungovat.Navic starsi skla neni problem rozhodit opravit/namazat (grafit je dokonaly) a stale pojedou .Novy skla, jak se trebas diky blbymu padu pohnout, tak se muzou vyhodit..
Uz tu byl zminenej Helios 58. Nedavno jsem ho rozebral (sel tezko) a po oskrabani zatvrdle vazeliny od nekoho prede mnou , jsem mechanicky casti vypral v izopropylu, lehce namazl grafitem a bez problemu slozil. Sklo funguje dal a po drobny uprave (vyhaknuti pruziny) idealne cloni i na digi tele. A v ostrosti se muzou zahrabat i lecktery jiny skla.
Proste radsi si nasadim kvalitni pevny sklo a zoomovat budu nohama (krasny vyraz) , nez tam cpat nejakej levnej zoom a pak se muzu divit , co mi to vykouzli za nechteny svetelny efekty.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Redbird
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 20:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Myslím ze nákup 400D nebo 450D se setovým objektivem jsou vyhozené peníze. Brzo každý příjde na to že se seťákem moc kouzel nenadělá, a chce nakoupit nový nebo nové objektivy. Chápu že každý nemá na L ka od Canonu. dají se pořídit i relativně slušné objektivy v cenové relaci 7000 - 10 000 Kč. Problém je v tom že se seťáku již nelze zbavit, je neprodejný. Vyzbrojen radami od Tebe a jiných kolegů jsem chybu nákupu fotoaparátu se seťákem neudělal. Rozdíl v prodejní ceně D400 samotného těla a nebo Kitu se seťákem byl dobrým základem ke koupi slušného objektivu. Nyní využívám především Sigmu 17 - 70/2,8 - 4. Je to universální objektiv pro focení kolem kolejí. Ale i jinde. Mimo jeho nosím pouze sadu šedých přechodových filtrů Cokin, k nezaplacení je též dálková spoušť. Dlouhé sklo využiji pouze občas. Koupím si již pouze jenom pevnou 50 ku/ 1,8 od Canonu pro případ extrémního deficitu světla.
redbird

Nevymýšlej důvody proč to nejde.

http://www.home.karneval.cz/00009480/Ferda-Morris-Redbird.htm
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 21:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: Nikdo Tě nenutí cpát na foťák levný zoom. Já tvrdím a mám to ozkoušený v praxi, že nejkvalitnější zoom je naprosto vhodný objektiv pro dosažení velmi vysoké kvality stejně jako kvalitní objektiv s pevným ohniskem. Když si pořídíš levný zoom, tak od něj těžko můžeš očekávat nějaký supervýkon. Mě jen taková tvrzení o "prznění supertěl" levnými zoomy přijdou dost a teď bez urážky jako "ultrašotoušskej" výrok z druhé strany barikády. Přesně zapadající do schematu "vy chudáčci šotoušský, co mi tady vykládáte o focení, když já fotím s pevným sklem ňákej rok a to je jedině to pravé umění". Trochu více tolerance a respektu k názorům druhých by to chtělo.
Celkem výstižně to napsal Vašut. Někdy to s pevnýmn ohniskem fotit jde a někdy ne.
S tvrzením, že slušné sklo pod 10.000 (až na ojedinělé výjimky a většinou pevná ohniska) souhlasím. Nepotřeboval jsem k tomu, aby mi prošla rukama řádka objektivů, ale stačilo mi zeptat se lidí co se focením živí a umí to a nemyslet si, že jsem "sežral všechnu moudrost". Klidně si foť pevným ohniskem co chceš a nech jiné ať si fotí taky čím chtějí. Pokud se někdo chce zabývat focením trochu hlouběji, tak na to, že není od věci mít dobrý objektiv, přijde časem taky. Je jenom na jeho uvážení, zda si nechá poradit či ne.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3471
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 21:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pisu jenom o tom co mam doma .Nikomu nenutim pevny skla, jenom pisu ze malokterej zoom da stejnej vysledek. A bohuzel i mezi cenove podobnyma zoomama je dost rozdil. Ja vyuzil sance a pujcil si skla od jinych kolegu.Kazdy ma trochu jiny cit a jiny nazor na kvalitu, proto jsem si radsi delal vlastni. Za "supertela" zacinam povazovat az plny stredoformaty, ostatni jsou jenom lepsi. A furt zastavam nazor ze dobrej fotograf udela pekny snimek i s krabickou od mydla, kdezto "takyfotograf" ani kdyby vlastnil celej fotolab.

Ja fotim pro svy poteseni, ne pro penize , nebo nejakou chvalu nekde na netu.Proto nedavam na net ani desetinu toho co vyfotim.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 21:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halfmistr: To už někdy z Číny přišlo něco kvalitního?
Budeš se divit, ale nemálo. Alespoň jeden příklad. Vezmu to ze svého oboru, kde mám trochu přehled. Třeba audiokompomenty značky Vincent jsou vyráběny v Číně a jejich kvalita je špičková. Tady je odkaz s ukázkou jak vypadají: http://www.melissa.cz/vincent-menu.htm
Upozorňuji, že s jejich dovozcem nemám nic společného, jen v rámci své profese mám jakýsi přehled o tom, co a v jaké kvalitě je na trhu.
Takže bych Tvůj výrok o tom, že nic z Číny není kvalitní označil (abych použil Tvůj termín) jako "xenofobní průjem". Takovéto výroky házející do jednoho pytle vše z Číny či odkukoliv odjinud jsou projevem jisté intelektuální nedostatečnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 22:05:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak elektronika jakž takž jde, ale ostatní je na pytel. Viz ten dnešní článek o zabavených plyšákách na Novinky.cz nebo to závadný mlíko.

"xenofobní průjem"

Jsem Čech.
S focením vlaků jsem skončil.

Teď už jen napůl sponzoruji město Groningen v Nizozemí, bo jsem přestal kouřit.
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 22:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halfmister: Ano, a Němci byli Němci, a proto chtěli vyhladit Poláky...
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 887
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 22:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A furt zastavam nazor ze dobrej fotograf udela pekny snimek i s krabickou od mydla, kdezto "takyfotograf" ani kdyby vlastnil celej fotolab.

Tesat do kamene a pozlatit :D
Kolegovi se už půl roku snažím vysvětlit, že s pevným nastavením priority času a pevnou závěrkou 1/160 (a opravdu na tohle nastavení půl roku nesáhl, WB i měření má auto) to moc dobře nejde.
Bojovat za mír je jako souložit za panenství
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 22:29:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halfmister: Bodejť, máš recht. Papír, porcelán, hedvábí, kompas, střelný prach, čínská kuchyně, Li-po, Konfucius atd., to jsou všechno jenom takový dreky. Hlavně ta první věc byla zcela bezvýznamná pro rozvoj vzdělanosti lidstva.
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 23:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, co s tim ale ten komunismus taky udělal. Dneska je to země co importuje ve velkým uhlí a ocel, ale vyváží jen hadry, elektroniku a kopie všeho možnýho. Nebýt toho tak to není země s nejvyspělejší ekonomikou.
S focením vlaků jsem skončil.

Teď už jen napůl sponzoruji město Groningen v Nizozemí, bo jsem přestal kouřit.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 10:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: no takovych exotu se supertelem a setakem uz sem potkal.. Nejvic se usklibali, ze sem kolikrat nevytahl supersklo, jak nekteri , ale oby manualni sklo, idealne s prenosem clony a holt ostril rucne.

Za "supertela" zacinam povazovat az plny stredoformaty, ostatni jsou jenom lepsi.

To tvrdíš ve dvou komentářích nedlouho po sobě a já se v tom nějak nemohu vyznat. To jsi už opravdu někde viděl někoho se středoformátovým aparátem s nasazeným plastovým objektivem z DSLR? To by opravdu byl exot. Nejsou to tak trochu báchorky?
Vašut
Moderátor

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 10:49:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že není třeba výletit až do středoformátu - takovej pentax k 20 D se svými cca 14 mega a formátem APS je přístroj s největší hustotou bodů na čipu. To ovšem znamená, že běžný seťák prostě jeho rozlišení nemá šanci využít. nemám rád čistě laboratorní testy, ale když si najdeme rozlišovací schopnost setových objektivů (např 18-55) a počet čar na plochu zachytitelnou čipem, jsme někde jinde. A to seťáky od pentaxu zase nějak super špatné nejsou, spíš naopak.
ČD: Zákazník? Co je to? ...
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3473
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 11:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vasut: mam oba pentaxi setaky a ve srovnani s ostatnima levnyma se v potisvetle chovaji asi nejlip. Ovsem zas rychloti ostreni (na my K100D) uz zas tak slavny nejsou. Idealni by byla sigma s pentax vrstvama .
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Vašut
Moderátor

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 11:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mam oba pentaxi setaky a ve srovnani s ostatnima levnyma se v potisvetle chovaji asi nejlip
S tím 100% souhlasím, osobně jsem tedy mohl porovnat kvalitu seťáků pouze pentax vs. canon, ale co vím i od jiných, tak antireflexní vrstvy jsou stále silnou zbraní pentaxu. Aby nedošlo k mýlce - sám pentaxí "seťáky" také používám, ikdyž se je snažím eliminovat.
Taková pevná 100 f2,8 makro od pentaxu, to je žrádýlko :-))
ČD: Zákazník? Co je to? ...
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 11:39:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych rád, aby se debata odbývala věcně a správně. Takže když vidím dvě protichůdná tvrzení od jednoho autora v rozmezí 4 hodin (zde Pvvs), tak mi to nedá se zeptat, co tím pisatel myslí. To jen pro pořádek i když se zřejmě odpovědi nedočkám. Nebo ano?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 12:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pánové, dle vašich instrukcí jsem se dopídil k tomuto. Jsem na hranici stroje nebo jěště obsluha je mimo?

Za mlhy, která se chvílema dala krájet:


(Příspěvek byl editován uživatelem oldcerry.)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 18:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: Ja osobne uz mam na ruznych akcich akorat srandu kdyz k focenymu objektu nabehne hromada krabickaru a par lidi s necim "lepsim" , kteri dohaneji mizernou svetlost standartniho setaku tim, ze jedou na krajni ohnisko..

Nakonec z Tebe "vypadne", že taky používáš seťáky a tak by mě zajímalo jak doháníš mizernou světelnost Ty a co to je to "lepší"?
Když si přečtu všechny Tvoje příspěvky související s dotazem na výběr fotoaparátu, tak jsou to zajímavé názorové kotrmelce. Napřed opovržení nad těmi jež na supertěla rvou plastové seťáky. Pak se ze supertěla vyklube středoformát. Následně píšeš, že raději používáš pevná ohniska. Nakonec se dozvíme, že používáš i ty opovrhované seťáky, ač se jejich uživatelům zpočátku vysmíváš. To je teda pěknej guláš. Mám pocit, že jsi tomu, kdo chtěl poradit s výběrem foťáku příliš nepomohl a tak nakonec musím konstatovat, že nejrelevantnější informace zde uvedl Martin Grill. Navíc velmi dobře uspořádané.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3474
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 19:36:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepouzivam setaky. Mam pevny svetly sklo a holt stojim o neco dal jak zbytek. Setaky mam jenom proto ze jsem to s nima koupil , abych mohl vubec fotit. Vetsinou mam ted nasazenou sigmu 28/2,8 A macro II.
S tema telama jsem si nabehl sam na sebe , to uznavam. Holt nepovazuju vetsinu canonu a nektery nikony za neco extra.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 20:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mam pevny svetly sklo a holt stojim o neco dal jak zbytek
No tak jestli fotíte s pevným ohniskem 28 mm někde v davu (resp. tedy před davem, protože s 28 mm to asi jinak nejde, pokud ten vlak nemám pak na fotce luštit lupou), tak to z Vás teda ostatní musej mít radost. Ať žijou "rybáři"... Jako na krajinky dobrý rozměr, ale na siderodrom? No nevím.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 21:18:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do mesta akorat.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Němec z Ova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.2.226
Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 07:58:03    Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs:Ovsem zas rychloti ostreni (na my K100D) uz zas tak slavny nejsou. Idealni by byla sigma s pentax vrstvama
Mohu se zeptat, co fotíte tak rychlého, že Vám nestačí autofokus PENTAXu? Jako majiteli čtyř kino těl a jednoho středoformátu (PENTAX 645N) mi nepřišel PENTAXí autofokus pomalý. Spíše ve své době patřil k rychlejším a hlavně je přesnější.
Když jsem fotil pohyb na železnici, vždy jsem s ním vystačil. Je ale pravda, že jsem ke konci hodně používal zaostření na nějaké předem vybrané místo (třeba styk kolejí) a fotku "pleskl" až se vlak na něm objevil. To pro kontrolu hloubky ostrosti.
Na "většího" PENTAXe mám jen jeden autofokusový objektiv (75/2,8), ale se středoformátem bych na jedoucí vlak nešel. A to pro jeho relativně pomalý synchronizační čas (1/60 sek). A tak jej tahám po horách. Je docela sranda pozorovat reakce "taky"fotografů na tohoto "prcka".
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3476
Registrován: 7-2003

Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 08:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Srovnavam rychlost ostreni ruznych skel. PEntaxy jsou sice vyborny v protisvetle , al eu nekterych jim trva dlouho nez se rozhodnou. Sigma sice dela strasne rada prasatka od cipu, ale polarizak to resi. A ostri podstatne rychleji.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Němec z Ova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.2.226
Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 08:41:27    Odkaz na tento příspěvek  

To samozřejmě chápu. Jen mě zajímá k čemu potřebujete tak rychlý autofokus?

S mými sedmi autofokusovými objektivy pro kinofilm jsem byl vždy spokojen.
Pouze pokus zachytit létící rorýse jsem vzdal jako neuskutečnitelný.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 7-2003

Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 10:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obcas fotim i momenty (ve spolecnosti) , nebo ruzny akce. A tam je rychly AF potreba. Hruza a des v tomhle byl setak 50-200 od pentaxu. Trochu tma a malem nezaostril. Sigma no problem . A na manual je to jeste pohotovejsi.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Plha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 2-2007
Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 12:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Musíš si to krapet přiblesknout... :-) Asi takhle:
Němec z Ova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.2.226
Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 12:31:21    Odkaz na tento příspěvek  

Uznávám, u momentek je třeba rychlejší ostření. Osobně bych na takové akce bral asi jiné skla. U tohohle objektivu bude problém v malé světelnosti. A fotoaparát může mít chaos v zaostřovacích bodech při sníženém osvětlení.
Já pro takové příležitosti používám (u kinofilmu) pevné objektivy 43/2,8 a 135/2,8. Občas se mi stalo, že neteř utekla ze záběru, ale to se u malého dítka stává. Na svatbách mi svatebčané ještě neutekli. Pravda, stačí zaregistrovat fotografujícího a upravit pózy. Ale s ostřením jsem problémy neměl. U svých fotoaparátů mám ovšem jen jeden až tři zaostřovací body.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 18:31:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plha : pěkný automobil, škoda že do záběru lezou ty cácorky, kazí to dojem
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 5-2006

Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 19:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky mě to napadlo.
Tak jak jsem žil,žiju dál
Matus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 8-2008

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 12:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..auto pekne..tety pekne..ale prepalena obloha mi tam nesedi.. :-) aby som k tejto kritike dodal aj otazku: ako sa da predist prepaleniu oblohy?
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5840
Registrován: 11-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 13:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Matus: a kdo na tý fotce kouká na oblohu??
Matus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 8-2008

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 16:54:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jena: tak, prvni co mne na ty fotce zacalo tahat oci byla propalena obloha. a druhy byla prepalena bila na tom aute. a pak jsem se zaostril na cele auto.. :-)
Atb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 17:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Matus: snížit expozici nebo použít filtry
10 years of ATB 1998 - 2008
Dennis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 10-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 22:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl bych se zeptat co je lepší ?
- NIKON D40
- SONY ALPHA 200
- OLYMPUS E-420
- CANON EOS 1000D

Díky ...
http://www.dennis.webnode.cz/ - Fotoblog
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 22:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chybí ti tam EOS 450 D, což by asi bylo vůbec nejlepší...jinak bych šel nejspíš do Sony, ale vůbec nevím jak to mají s objektivy. Olympus je sice cool, protože má four thirds, ale pidisnímače docela šumí už od ISO 400. A EOS litr s D40...pokud hraješ na cenu, D40 je k mání za osmičku. Tisícovka od Kanónu však má vyšší rozlišení, CMOS snímač, a tunu kompatibilních objektivů...budeš si muset stanovit priority, takhle obecně to seřadit nejde.
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Věnceslav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2008

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 23:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jó to za mých mladých let, to jsme fotili na celuloidové pásky, Hangman-Wietzenthale, měl jsem na ňej takovej špecielni objektiv a dělalo mě to ohnisko asi 4,7 metrů při nějaké světelnosti kolem 8. To fotilo samo takovej aparát. Kam se hrabou ty dnešní Nikóny nebo co. No někde na půdě bych ho ještě našel v truhle. Měl jsem k temu takovou krabičku s pískem, hrotem a nakloněnou hladinou, takový prototyp expozimetru. Pak to ode mě odkoukal nějakej pán co tvrdil že je emeričan z pentaxu, no já houby věděl kdo to je, a pak začali vyrábět expozimetry pro celej svět... psal se rok 1937 a Hitler začínal vytahovat drápky. Po okupaci jsem nějaký němce fotil, no to jste neviděli jak ty kucí z wermachtu na ten expozimetr hleděli. Nějaký oficír si ho ode mě dokonce chtěl odkoupit. No nakonec ze mě udělali kommandanten-fotografa.
A po válce jsem šel na páru do Libně, kde jsem byl ještě dlouho po důvhodu.
Důchodce
Standa_blábol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 09:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: k Olympusu, vyzkoušel jsem E-300, šuměla dost, teď mám E-520 a šumí velmi snesitelně. Opravte si předsudky. K ostatním se moc nebudu vyjadřovat, protože holt mám svoji oblíbenou značku
Vidím jen výjevy...
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 10:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Standa_blábol: To nejsou předsudky. Prostě vím, že třístovky šuměly, a protože má E-420 stejně velký snímač (17,3 mm x 13 mm "four thirds"), a dokonce o 2,5 MPx vyšší rozlišení, není důvod předpokládat, že to se šumem bude lepší...
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Standa_blábol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 10:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: tys to vyčetl, já vyzkoušel. Není nutno se hádat
Vidím jen výjevy...
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 10:56:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Standa_blábol: Nehádám se, nějakou třístovku jsem zkoušel taky, a ten šum tam skutečně byl, nehledě na slabý dynamický rozsah, a náchylnost k výpalům...takže to o 420 je dedukce. Já jen že není nutno mě hned obvińovat z předsudků, značka Olympus jako taková je pro mě osobně naopak velmi zajímavá
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 12:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...jinak bych šel nejspíš do Sony, ale vůbec nevím jak to mají s objektivy...

Malé zhodnocení z vlastní zkušenosti (Alpha200):
- nejprve používány různé letité ex-kinofilmové Minolta AF objektivy (byly v rodině zdarma), fotilo to docela použitelně, ale nebylo to úplně to, co jsem čekal.
- pak byl zakoupen "superuniverzál" Tamron AF 18-250 - hodně to pomohlo, ale pomalé ostření + nic moc světelnost = opět ne zcela spokojenost
- nyní "jede" Sigma 28-70/f2.8 EX DG a to je asi to pravé ořechové, už "jenom" zbývá naučit se po 20 letech šotopraxe i fotit :-)

No a v budoucnu asi přibude nějaká pevná 50ka...
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2705
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 12:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věnceslav
Jakožto kommandanten-fotografa a jezdícícho na páře očekávám v nejbliší době hromadu krásných a neznámích fotografií z parního provozu.
Standa_blábol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 14:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: tak to jo, já jen, že většina lidí se tu zásadně dorozumívá hádáním. E-300 měla svoje optické mouchy, ale troufám si říci, že byla po mechanické stránce daleko lepší než EOS350D... jinak to byl první foťák, který jsem neodvařil během záruční doby (za 3,5 roku je počitadlo na 60000). E-520 mi po téhle zkušenosti sedla jak ušitá na ruku i oko. Výsledky jsou slušné, proti E-300 znatelně lepší (proti Canonům asi horší, ale s těma se mi nedaří skamarádit), nad editací fotek si stejně zásadně nelámu hlavu a funkci snajpra plní bez zaváhání Jediné, co bych vytknul, že kterýsi setový objektiv ve kterémsi extrému strašlivě soudkuje, ale to se časem spraví.
Vidím jen výjevy...
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 15:24:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Archivem proběhl dotaz na D90. Mám ji od konce října a můžu srovnávat nejen se starou D70, ale i s D2.

D90:
+++ čip - větší rozlišení, při nižších citlivostech vysloveně NULOVÝ šum a parádní tonální gradace.
++ fps - udává se 4,5 snímků za sekundu, cože je proti takové D80 skoro o třetinu víc, D90 se tím posouvá o kategorii výš.
++ velký buffer - mám ozkoušeno, že klapání zrcátka se zasekne až při 12 snímcích, takže pokud nejste "filmaři", tak s tímhle vystačíte naprosto luxusně i na koncerty, sport nebo v případě šocení i na extrémní případy, při nichž sledujete vlak hodně dlouhou dobu.
+ ovládání. Rychlejší, přesnější, intuitivnější, při srovnání přes dvě generace je znát, že přebírá hodně prvků od D2.
+ ergonomie. I když je ve srovnání s D70 menší, nakonec jsem s překvapením shledal, že se drží lépe.
+ jemné a přesné ostřící body, po vzoru D80 jich je vážně hodně a práci to dost usnadňuje.
+ velký displej a detailní zvětšení, také práci usnadňuje.
+ živý náhled je sice dost nepružný a foťák se v něm chová až příliš jako kompakt, ale je to rozšíření možností. V noci na stativu to oceníte - zaostříte přes zrcátko, pak ho zapnutím displeje sklopíte a můžete fotit i delší časy, aniž by se projevily vibrace.
+ video. Já vím, teď jím asi pohrdáte, ale když se na vás požene dvojice chrochtajících bardotek, rádi D90 upnete na stativ a na focení si vezmete něco staršího. Obrazová kvalita velmi dobrá. Malé mínus má jen výstupní formát AVI, který při 25 fps a plném rozlišení udělá z klipu 1:30 soubor o velikosti 200MB.

Nu a teď kritika:
- naprosto zbytečný přechod na konvertor NX2. Alokuje obrovské množství RAM a než s ním fotku vyexportujete i na slušným počítači, zešedivíte. Navíc není stále součástí dodávky a měli byste ho za draho kupovat, nepochopitelné.
- vyvážení bílé. Oproti D70 velký krok zpátky. Zatímco dřív všechny posuny v intenzitě světla venku pokryl posun po ose -3 až +3 a fotka vypadala pořád dobře, tady je to strašlivý punk. Fotky obvykle velmi táhnou do purpurova a musí se hodne kompenzovat, nic moc neřeší ani přidání druhé osy k WB (purpur/zelená). Ještě větší boj potom dělá Nikon Capture, který si pod fotkou kalibrovanou na 5200 K představuje purpuru na plotně. Ale třeba ještě nějaké řešení najdu.

(Příspěvek byl editován uživatelem JTB.)
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4318
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 16:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JTB: Moc děkuji, tohle jsem potřeboval!
VEB Verkehrsbetriebe der Stadt Dresden - Ihr Partner im städtischen Nahverkehr