K-report
 

Archiv do 20. listopadu 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv do 20. listopadu 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13809
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 23:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomínáte pánové na jednu klíčovou věc (spíš na dvě): máme tu necelý rok fungující ČD Cargo a hlavně pár měsíců "novou" posílenou SŽDC. Takto úplně nově rozdané karty pochopitelně generují řadu třenic, mezi něž jednoznačně patří to "nedorozumnění" na trati 132. Počkejte si pár měsíců.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.103
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 07:13:26    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Chcete důkaz? To bohužel, takovej důkaz, kterej by vás dokázal přesvědčit, neexistuje. Jak už jsem řek, není to z mý hlavy, takže si ani nejsem jist, jestli to budu umět správně vysvětlit. No .. aspoň se o to pokusím. Ekonomika se rozděluje na tři části: statistická (někdo říká úřednická nebo papírová), skutečná a šedá. Šedá nou cement, statistická je ta, kterou zapisujou úředníci a ekonomové do svejch papírů (dobře ji tu popsal Káem). Skutečná je ta, která funguje ve skutečnosti a řídí se fyzikálníma zákonama, obzvlášť zákonem zachování hmoty. V praxi v dopravě to znamená to, že co je třeba někam přepravit a nepřepraví se to jedním druhem dopravy, taxe to přepraví jiným. A teď jde o to, kterým druhem je to všeobecně po započtení opravdu veškerejch vlivů, levnější. Statistická ekonomika neumí (nebo spíš úředníci nechtěj) započíst veškerý vlivy. Jakmile se to neveze po dráze, pro drážní ekonomiku to skončilo a více se tím nezabývá. Zabývá se tím silniční ekonomika (pokud to jde po silnici) a už jí nezajímá, kolik by to stálo jiným druhem dopravy (občas je maximálně schopna hrubýho srovnání)a už vůbec jí nezajímá, co na to ekonomiky ostatních resortů, který doprava přímo ovlivňuje. Z toho plyne, že co se upeče v dopravě se sice odrazí i v jinejch resortech (zvláště v životním prostředí, zdravotnictí aj), ale ve statistický ekonomice dopravy se to neobjeví, zatímco tu skutečnou obalamutit nejde, ta je totiž skutečná a všechno nám to počítá a v praxi se to projevuje. Dokázat se to však nedá, páč lidi jako důkaz přijmou jen to, co si sami zapíšou. Takže se maximálně můžeme přít o to, čí zápisy jsou správný.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.103
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 07:33:44    Odkaz na tento příspěvek  

Zbejvá ještě osvětlit, proč tvrdím, že jsou lokálky levnější než hlavní tratě (to je asi to, co jste po mě chtěl). Je to poměrně jednoduchý a v podstatě jsem to tu řekl už při vysvětlování americkýho extrému, kterej je tou nejryzejší ekonomikou, co znám, nejvíc se přibližující tý skutečný. Jde o to, že pokud by železnice fungovala jen pro nákladní dopravu, rozdíl mezi lokálkama a hlavníma tratěma by nebyl tak výraznej. Lokálka a hlavní trať je v podstatě jen pojem v osobní dopravě rozdělující tratě s rychlíkovou a bez rychlíkový dopravy. A to taky určuje jejich stupeň údržby a nákladnosti a jelikož osobní doprava je po železnici všeobecně ztrátová platí, že čím rychlejší trať, tím ztrátovější. V nákladní dopravě by se rozdělení spíš pojmenovalo na tranzitní tratě a vlečky, všechny tratě bez tranzitní dopravy by spadly pod pojem vlečka. Skutečnej rozdíl mezi vlečkou a lokálkou je zase jen v osobní dopravě a z toho plynoucím stupni zabezpečení, takže o5 jen úřednická (legislativní) záležitost. Pokud by byla jen nákladní doprava, všechny lokálky bez tranzitní dopravy by se mohly udržovat v levným vlečkovým režimu tak, aby udržely potřebnej nápravovej tlak a nějakou rozumnou rychlost.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 09:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz pro kouzelníka Zababu: Kolik procent (vozových zásilek) je dnes generováno na tzv. lokálkách ??
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1203
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 10:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch: Jenže vy to berete z nákladové stránky a ještě špatně. Co příjmová strana tj. Kolik procent (vozových zásilek a ucelených vlaků) je dnes generováno na tzv. lokálkách ?? Jednoduše, když ořežu většinu lokálkové sítě, tak se to na zbytku sítě vůbec nepozná, pže generují jen malé množství přeprav a synergický efekt sítě (tak tomu říkal páně Dušek, blahé paměti) se vůbec neprojeví.

čím rychlejší trať, tím ztrátovější
Čím rychlejší trať, tím nákladnější, ty skutečný ekonome.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.49
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 10:15:56    Odkaz na tento příspěvek  

M_k toto Ti těžko někdo spočítá, protože na jednotlivých "lokálkách" je velký množství tarifních bodů a navíc se taky musí rozhodnout, zda se budou lokálkám k dobru připočítávat i vlečky a nákladiště ležící na lokálce, ale tarifně spadající pod přípojnou stanici (např Nová Huť železárny Hrádek)
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.49
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 10:22:31    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: já počítám s obojím. Nebo mi chcete tvrdit, že pendolína a rychlíky jezdící 160km/h dokážou poplatkama za DC zaplatit náklady na koridory? Takže se opravuju (resp. doplňuju): čím je trať rychlejší, tím nákladnější a ztrátovější
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.49
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 10:44:53    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: netvrdím, že jsem ekonom a hned na začátku jsem přiznal, že to není z mojí hlavy, takže pokud to říkám špatně, vůbec se tomu nedivím. Koneckonců co vám brání uvést moje bláboly na pravýho míru? Můžete se se mnou směle utkat, jsem v ekonomice velmi slabý protivník. Pouze pokud bych sem na tuhle diskuzi dostal toho, od koho ty informace mám, byste tu měl v ekonomice zdatnýho protivníka, ale toho se bát nemusíte, jistí lidé na jisté diskuze nechodí.
Ohledně lokálek by tuhle věc nerozštípl ani výčet přeprav uskutečněných na lokálkách, protože jsou v nich značný výkyvy a je spousta firem (hlavně dřevařů), který nakládají porůznu a pokud by neměli možnost nakládat celosíťově, nakoupili by si auta a nenakládali by ani na hlavních tratích.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4808
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 11:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB, 13801 a 2: Podivej se o mě se celkem ví, jaký mám vzdělání a co dělám a jak dlouho. O tobě se neví celkem nic,jen tajemně naznačuješ jakej seš insajdr, ani mejl tu nemáš, až na to že to tu občas promažeš a že rozumíš ve všech oborech všemu. Občas se ale prozradíš pitomou otázkou (jako naposled v pražskejch tramvajích). Kdybys jenom čet tolik co já, třeba jen na K-r, velmi by ti to prospělo (a to ani nemluvim o chápání čteného). Tvoje odpověď na problematiku letiště byla ukázkou ignorance a neználkovství.
Lemrouch - bohužel nechápete nic. Nejde přeci o jakousi vámi generovanou hypotetickou ekonomiku silniční a lokálkovskou (bože to je pitomost), ale o ekonomiku toho , kdo si dává něco přepravit. Víc nemám co dodat. Jo potěšilo mě že jste souhlasil s prvním mým příspěvkem, třeba se časem budete lepšit a bude souhlasit ještě víc.
PS: A mou trpělivost s vámi a mekbajnem neobdivujete?
Budoucnost patří bagrům!
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.49
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 12:53:05    Odkaz na tento příspěvek  

Káem, moje souhlasení s vámi nezávisí na mým lepšení, ale vaším :-)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5098
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 13:52:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch:
Lokálka a hlavní trať je v podstatě jen pojem v osobní dopravě rozdělující tratě s rychlíkovou a bez rychlíkový dopravy.
Ono ty lokálky lze také brát z dvojího pohledu - jednak z pohledu provozního, jak jste naznačil Vy a jednak z pohledu stavebního (z tohoto pohledu je lokálkou i trať 225, kdežto celostátní tratí by mohla být taková trať 241).

Ohledně koridorů je pravda, že ze současných poplatků placenýc osobkou by se toho moc nezaplatilo a pro nákladní dopravu je jejich přínos diskutabilní.
Na druhou stranu (a už jsem to tu i psal), od poplatků očekávám především úhradu provozu a údržby (a tyto položky jsou na hustotě provozu jen velmi málo závislé), ne investice. Mám obavu, že i z mýta a dálničních známek by se těch dálnic moc nepostavilo.

Mcbain:
Takto úplně nově rozdané karty pochopitelně generují řadu třenic, mezi něž jednoznačně patří to "nedorozumnění" na trati 132.
Ze svého "outsiderského" pohledu vidím jako problém této trati víceméně jen v osobních třenicích.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.49
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 14:43:08    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: to je samozřejmě pravda, jenže stavební rozdělení je podle doby, kdy se ty tratě stavěly a to už dnes dávno neplatí. Administrativní rozdělení tratí závisí čistě na politický orientaci území, ve kterým se ta či ona trať nachází, pokud se jedná o osobní dopravu. Nákladní doprava má zase jiný rozdělení: podle směru přepravy zboží. A taxe klidně může stát, že pokud osobní dopravu opustíme, bude "hlavní" trať mezi uhelným dolem a elektrárnou, zatímco do hlavního města povede z toho dolu jen "lokálka".
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.77
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2008 - 17:18:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Lemrouch: Dokázat se to však nedá Ale dá - už jsem se to tu snažil naznačit, klíčové slovo CBA analýza.
Vaší "statistické" ekonomice říkám "ekonomika účetního" (vidí jen má dáti/dal, resp. přímé příjmy a výdaje v konkrétní kase).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13812
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 09:00:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze svého "outsiderského" pohledu vidím jako problém této trati víceméně jen v osobních třenicích.

To já bohužel ne. A rýsuje se tu ještě jeden, zatím netušený problém - vzhledem k historicky zdaleka nejvyššímu objemu peněz na investice, jakými SŽDC momentálně disponuje, dojde k vybudování řady nákladných umělých staveb. A bohužel vůbec není jasné, za co se to bude v budoucnu (hlavně po roce 2013) udržovat (to se tak po insiderských chodbách šušká ).

KáeM - Občas se ale prozradíš pitomou otázkou (jako naposled v pražskejch tramvajích).

To jako myslíš tu, proč někdo platí v nočních tramvajích strážníky, kteří ani nejsou schopni vyhodit bezdomovce a reagujou, až když je celá tramvaj politá červeným krabicákem?

Tvoje odpověď na problematiku letiště byla ukázkou ignorance a neználkovství.

Neználkovství? A v čem zase?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13814
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 09:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tvoje odpověď na problematiku letiště byla ukázkou ignorance a neználkovství.

Jo ty asi myslíš mojí reakci na ty tvoje pohádky o probuzení se letiště a hrozbě zavážení paliva autama. Tak to už jsem se trochu nechal unést emocema, to je fakt .
Ale na obsahu své odpovědi neměním ani písmeno .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13815
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 09:35:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jedna věc, z trochu vážnějšího soudku: začínám mít pocit, že celý současný systém fungování CZ železnice je poněkud šišatý. Na jednu stranu umožňuje úplně abnormálně vysoké investice do infra, s mnohdy mírně řečeno sporným přínosem (hlavně pro nákladní dopravu), a na druhé straně silně opomíjí údržbu, a to jak současnou, tak hlavně tu budoucí (jak už jsem psal o kousek výš).
Typickým příkladem jsou dvě důležité "nákladní" stanice v okolí Prahy - Nučice a Středokluky, do kterých jsou zjevně dlouhodobě investovány částky limitně se blížící nule. Hlavně některé části stanice Středokluky už nemají daleko k havarijnímu stavu.

Trochu OT, ale s Tratěmi v U-kraji to dost souvisí .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4809
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 10:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vida. Tak mekbajn už přišel na to, že peníze se nedají z různých kapes různě přelévat. Že může být na investice, ale ne na údržbu. Že může být na leasing, ale ne na zaplacení vlastních zaměstnanců. To je účetnictví, podle šotoušů určitě podružnější než D3. Postupuješ do druhého semestru kursu ekonomie a chválím tě.
K těm tramvajim: Vidim víc zásahů než nezásahů. Prostě i těma nočkama jezdim víc než ty.
Taky sorry za OT.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13818
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 14:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mekbajn už přišel na to, že peníze se nedají z různých kapes různě přelévat

Jestli jsem na to přišel nebo nepřišel já není vůbec důležitý. Prů*er je, že si to asi teprve teď začínají uvědomovat někteří pánové z našeho "nezávislého" správce infrastruktury. A mám dojem, že vůbec netuší, jak si s tím poradí. Takže pravá sranda nás teprve čeká .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5108
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 16:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain:
Typickým příkladem jsou dvě důležité "nákladní" stanice v okolí Prahy - Nučice a Středokluky, do kterých jsou zjevně dlouhodobě investovány částky limitně se blížící nule.
Souhlas.

vzhledem k historicky zdaleka nejvyššímu objemu peněz na investice, jakými SŽDC momentálně disponuje, dojde k vybudování řady nákladných umělých staveb
Je pravda, že pro nákladku nejsou koridory nějak moc přínosné. Na druhou stranu třeba elektrifikace Lichkova zas nemá cenu kvůli osobce.
Ovšem s těmi megastavbami bych to tak suprově neviděl - nejnákladnější stavby třeba na IV.koridoru se odsouvají a staví se stále jen úseky víceméně ve stávající stopě.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13826
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 16:39:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu třeba elektrifikace Lichkova zas nemá cenu kvůli osobce.

To je bohužel jediná čestná výjimka. A doufám, že ty roky výluk a komplikací skutečně něco přinesou.

nejnákladnější stavby třeba na IV.koridoru se odsouvají a staví se stále jen úseky víceméně ve stávající stopě.

Odsouvají, nicméně se s nimi neustále počítá. A např. příští rok má začít ražba ejpovického tunelu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 16:44:12    Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna tunel Ejpovice - Doubravka bych jako problémovou akci neviděl, tam je přínos jasný...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 17:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: vzhledem k historicky zdaleka nejvyššímu objemu peněz na investice, jakými SŽDC momentálně disponuje, dojde k vybudování řady nákladných umělých staveb
Já mám obavu, že valná část peněz skončí v koridorech a zbytek včetně lokálek (i těch potřebných) z toho uvidí zlomek. Pořád se mluví o různých projektech, některé již měly být realizovány a nic (viz Kutnohorský oblouk, Východočeský diametr aj.). Kvůli taktu se měly budovat výhybny a nic (Bartoušov aj.). A o zrychlování na lokálkách se toho taky namluvilo dost, ale realizace pokulhává. Do roku 2013 už je sakra málo času.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 17:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: a jaký je přínos Ejpovického tunelu? Že se od železnice a potencionálního S-bahnu v podstatě odřízne silně se rozvíjející oblast Chrást/Dýšina a rychlíky budou mít o 3 minuty kratší jízdní dobu? Přitom vazba na MHD v Plzni bude na pořád, to jest 10-15 minut chůze přes různé schody a podobná barierová zvěrstva. Kdyby se investovalo např. přednostně do přestavby tohoto nádraží, tak přínos pro atraktivitu cestování po železnici bude 1000x větší za naprostý zlomek nákladů. A tak je to s investecema na železnici všude. na jednu stranu výstavba megalomanských rádoby bezbarierových stanic s neuvěřitelnými barierami pro všechny skupiny obyvatel, výstavba nesmyslných protihlukových zdí, rovnání tratí často s velmi diskutabilním přínosem, na druhou stranu likvidace tzv přebytečné infrastruktury, tj. kolejí ve stanicích, snížení počtu dopravních kolejí, likvidace nákladišť, úprava zab. zař. tak, že se radikálně sníží propustnost tratě. To jsou rozumné investice?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
Jsem ultrazzz - snažím se o to, aby veřejná doprava fungovala bez ohledu na představy hobbystů a lobbystů
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 17:26:40    Odkaz na tento příspěvek  

Chrást by se dal vyřešit (pokud by se ovšem chtělo...) spojkou pro přímou jízdu S-togu ze Stupna na Plzeň, to ovšem ve schváleném řešení není.
Jinak ovšem s příspěvkem musím souhlasit.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5112
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 17:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ejpovice jsou podle mě pořád nic proti celé stavbě Plzeň - Cheb. A je pravda, že i když jsem v tomto určitý patriot, tak i některé stavby na IV.koridoru jsou asi zbytečně mega. Naproti tomu Choceň - ÚnOr zatím stále nic.

McBain:
To je bohužel jediná čestná výjimka. A doufám, že ty roky výluk a komplikací skutečně něco přinesou.
Noo......ještě by se našlo. Hostivice - Středokluky, i když tam to byl spíš návrat k zákonnému stavu. Nebo ČB-ČV by podle mého názoru také nemusely být dráty (kvůli osobce). Nákladka nevím, jak je tam využije. Jinak je to, pravda, bída. Jen si nejsem jist, zda (alespoň donedávna) byla nákladka schopná své potřeby specifikovat (viz třeba rušení manipulačních kolejí).
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 18:24:40    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Např. ve Velenicích se maj drátovat téměř všechny koleje a přitom je skoro jasné, že se to nikdy nevyužije.
Plch: Raději bez komentáře

A ve zprávách momentálně proběhly reakce občanů Zvíkova (4. TŽK) na dementní PHS.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.81
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 18:30:51    Odkaz na tento příspěvek  

Nákladka je opravdu silně podfinancovaná a důvod je jednoduchej: investice do ní se nedaj prodat u voleb, zatímco penězma do koritorů (ať už potřebnejch nebo zbytečnejch) se dá dobře chlubit a když MD nařídí SŽDC dělat to a to, nemůže si sždc přelít peníze někam jinam.
Na Nučice mi nešahejte, ty mechaniky tam, to je paráda a před cca šesti lety se tam zprovoznily předvěsti, tak přece tuhle megainvestici nejde znehodnotit náhlou rekonstrukcí :-) Před pěti lety už sice bylo "jistý", že se na ně peníze najdou, ale asi jim těch čerstvě zprozněnejch předvěstí přišlo líto. V tý době byly na šestým místě v objemu nakládky u nás a na druhým po uhříněvsi v pražským obvodu :-) A hlavně, Nučice jsou na lokálce, takže by nám tu nějakej ekonom mohl vysvětlit, že investice do lokálek se zásadně nevyplatí.
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 18:56:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W:
Ale jedna nástupištní hrana se tam nepochopitelně zkrátí a kolej navíc zašturcuje.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1695
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 19:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: ad Chrást - ono se celkem chtělo a byla i vůle, jenže to nešlo, páč by to měl někdo daleko na vlak. Tak se to "muselo" zabít na věčné časy. Ale to už je hodně OT, takže mlčím ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
Jsem ultrazzz - snažím se o to, aby veřejná doprava fungovala bez ohledu na představy hobbystů a lobbystů
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 20:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T-m 1694: Jo, s tím bych souhlasil.
Hroch: No tak PlCh se dělat už musel,to DZZ z r 1968 bylo již na konci životnosti,sdělovací kabely se rozpadaly po 40 letech pod rukama a opravu svršku a spodku byla potřeba jako sůl.
Já pamatuji třeba okolo r. 1993 pomalé jízdy na PlCh-u 50 km/h v délce několika desítek km.

Jinak teda to betonové šílenství je hnus.

A k těm "přehnaným" investicím třeba do 220:
Kdo ví,jak moc se bude ještě škrtat,do čeho ještě zasáhnou ekologové,občané,politici.
Snad vyjde alespoň to zdvojkolejnění a to dřív,než za 20 let.
Když vidím tu "rychlost" na 221...A do toho se přidávaj rychlíky a ptg..
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5115
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 20:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:
PlCh - na spoustě a spoustě tratí je pořád ještě telefonika nebo "bábablok", to je snad vyhovující? Já bych se zaměřil především tam. Kabely na PlChu by měl být věc údržby.

rychlost na 221 - Dokud nebude paralelní trať do Benešova (jakože to i přes ty "obří" finance jen tak nehrozí) dostačuje. Při vyšších rychlostech by rychlík doháněl před sebou jedoucí osobák a předjíždění zde považuji za nepřijatelné.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 20:57:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch a PlCh: Přesně tak. Řešit nedostatečnou údržbu velkými investičními akcemi (po které zase nezbydou peníze na údržbu upgradeovaného díla) je zrůdnost.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 21:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "rychlostí" jsem myslel rychlost přestavby.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13827
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 21:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řešit nedostatečnou údržbu velkými investičními akcemi (po které zase nezbydou peníze na údržbu upgradeovaného díla) je zrůdnost.

No a to přesně se tady odehrává a momentálně to dosahuje vrcholu .
Celej ten systém je prostě silně nakřivo.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2558
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 22:28:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku vstoupím do vaší diskuse. Nikdo tu tuším nezmínil (pokud ano, omlouvám se za vsuvku), že na trati číslo 135 je výluka v úseku Louka u Litvínova - Osek město a to nepřetržitě od 18.11. do 11.12.2008. Viamont už si vybudoval zázemí na nádraží v Louce, mají tam dvě buňky, karavan, stroje, dva jeřáby a hromadu kolejových polí (betonové pražce) + nějaké samostatné kolejnice.
Že by nějaká rekonstrukce tratě?? Nicméně přejezd v Lomu bude před koncem uzavírky rekonstruován, bude uzavřena silnice č. 27.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.84
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 03:33:05    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, je pravdou, že SŽDC investuje i do některejch zanedbanejch lokálek. Například do konce roku je na DD naplánováno mnoho menších výluk a o kozině se intenzivně jedná.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 07:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch: Já bych zkusil oddělit investice do "zachování zákonného stavu" (DD a Kozina) a investice do zlepšování (tj. zvyšování rychlostí, výhybny, nové zastávky a mnohé další). Skutečně mám pocit, že do toho druhého se nebude v případě (potřebných) lokálek investovat ani při současném přechodném vyšším objemu financí.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4812
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 09:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Která lokálka v současnosti nestíhá a tvoří se před ní kolony vlaků, a nemá už rezervy v provozu , např provoz v noci a pod., aby bylo nutné investovat do výhyben a zab.zař.? Konkrétně,čísla, prosím, bez žvástů. Ukažte že jste lepší než já. Vynechme výjimky, jako že na Šumavě popadalo pár stromů a vyvolalo to potřebu jezdit po volarskejch i v noci (a stejně ne po všech, takže rezerva byla). Jen pravidelnosti prosím.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13830
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 09:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak můj nápad s oživením tratě 132 už je oficiálně medializován .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13831
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 09:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - investice do zlepšování (tj. zvyšování rychlostí, výhybny, nové zastávky a mnohé další). Skutečně mám pocit, že do toho druhého se nebude v případě (potřebných) lokálek investovat ani při současném přechodném vyšším objemu financí.

To já taky.

KáeM - Která lokálka v současnosti nestíhá a tvoří se před ní kolony vlaků, a nemá už rezervy v provozu , např provoz v noci a pod

Zajímavé závary asi brzo nastanou na trati Frýdek-Místek - Český Těšín. A problémy jsou i na trati Častolovice - Solnice.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4813
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 10:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na trati Častolovice - Solnice záhy pominou.
FM-ČT, pokud je to ze stejného důvodu, tak tam to asi chvíli vydrží.
Ovšem vzhledem k tomu, kvůli čemu to je , bude třeba budovat i silniční síť ani ne tak v okolí ale hlavně všude jinde. A kruh se uzavírá. ;-)
Budoucnost patří bagrům!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 11:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káeme, výhybny se nebudují jenom kvůli tomu, že lokálka nestíhá. Takových lokálek na našem území zas tolik není (i když se najdou). Schválně, jestli přijdeš ještě na další důvod. Napovím: Proč je vhodné vybudovat výhybnu Bartoušov o což údajeně OREDO (nebo KH kraj) požádalo? I v ústeckém kraji bych taková místa našel napadají mě třeba Ploskovice, Radonice nad Ohří, možná v budoucnu Radejčín.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.38
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 11:44:19    Odkaz na tento příspěvek  

Káeme, investice do infrastruktúry ohledně nákladní dopravy nejsou takřka vůbec potřeba. Bohatě postačí nerušit, neliqidovat a neoptimalizovat a pokud optimalizovat, tak pouze zbytečný lidi ve stanicích. Bohužel je tu ještě osobní doprava a stavební loby, který říkaj: budovat, optimalizovat a rušit, liqidovat vše, co osobka nepotřebuje. Takže ideální stav pro dnešní lobysty: prostavět miliardy v zájmu osobky, vytlačit tím nákladku a poté osobku zrušit. Naštěstí tu jsou i lidi a organizace, který tlačí SŽDC aspoň k nějaký činnosti v zájmu nákladní dopravy, ale nevzpomínám si, že by se za posledních 15 let postavilo něco novýho v zájmu nákladní dopravy (nepočítám 121, to byl jen návrat do zákonýho stavu).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4814
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 12:03:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Opravdu si nedovedu představit, že by se investovalo "pro strýčka příhodu, co kdyby jednou..." Nevěřím, že je na trati 061 taková tlačenice, že by se to nedalo vyřešit pouhou organizací.
Lemrouch: Souhlas s první třetinou , nevylučuju že mužete mít pravdu i v druhé třetině, ale vidíme tu posloupnost každý trochu jinak: Poptávka po nákladní dopravě musí tlačit na provozování nákladní dopravy a to na investice. Prostě tržní chování. Moc prostě nevěřím na moudré spasitele co to myslí dobře. V žádném odvětví.
(Ta 121 mi to potvrzuje, žádnej zákonnej stav nikoho nepálil, ale konkrétní obava z obrovský ztráty vzniknuvší byť jen z jedinýho dne kolapsu letiště ano - ona stačí celodenní mlha a lomí se na letišti rukama)
Budoucnost patří bagrům!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 732
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 12:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Výhybny vyžaduje taktová doprava. Typický příklad 061. Je zeveden cca hodinový takt, ale to znamená čekat v podstatě zbytečně v Kopidlně, protože mezi Kopidlnem a Třincem je pouze 20 minut. přesun křížování do Bartoušova by znamenal zrychlení o 10 minut. Podobně Ploskovice by umožňovaly zavést hodinový takt ve špičkách Česká Lípa-Lovosice, stejně Radejčín (i když ba této trati spíš dojde k zastavení provozu než zavedení hodiny, stejně jako v případě Bartoušova by zrychlila dopravu výhybna v Radonicích (místo Koštic).
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.38
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 13:18:35    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to já na moudré spasitele co to myslí dobře, věřím, jen nevěřím, že by je někdy někdo pustil na takový místo, kde by svoje spasování mohli páchat :-). Kdyby šlo opravdu o letiště, už by 121 byla dávno zprovozněná a nejspíš by se ani nikdy nezastavila.
Co se týče Radejčína, musím se tomu jen smát. Pokud někdo zavře osobku na 113 a plánuje hodinovej takt na 097, která má asi třetinovej potenciál co 113, tak tomu se opravdu dá jen smát a to i pokud to myslí vážně, páč pak je to obrázek o něčí kompetentnosti.
Nevím, možná jsem mimo, ale mám za to, že v Bartoušově výhybna je i když teď funguje možná jen jako hláska (myslím).
Glagol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 13:44:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky-podle mne je 1hod takt na 097 blbost. Domnívám se, že je současný stav celkem vyhovující.
Mmch v Radejčíně samozřejmě těch kolejí bylo povícero (zrušeno).
(Chotiměř obsazená, D2?)
V souvislosti s 097-proč se doprdele nevyužívá dráha na svoz štěrku z Dobkoviček. Ty okresky, po kterých to ty náklaďáky vozej, jsou fakt brutální. Nevím, proč bych měl ze svých daní platit každých 10 let celkovou obnovu postižených komunikací (jistě se najde hromada projektů, pro mne a spoustu dalších lidí podstatně přínosnějších) pro něčí soukromý profit (totéž v Libochovanech na 072, ale x10).
Tak co pání kupčíci, je to po silnici levnější?
A když ano, tak pro koho?
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 14:04:01    Odkaz na tento příspěvek  

Chotiměř: Podle mě závazek do RBP z Lovosic.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 14:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bartoušov je hláska se závorářem - klikotočem pro hlavní silnici. Zbyly tam 1-2 vexle na manipulační kolej ke šroťáku, ale jen od Jičína.

Bez Bartoušova nejde jezdit v hodinovým taktu Nymburk - Jičín a vázat přitom do skupin v Nymburkovi. A ve špičkách se tam ta hodina snese.
Ovšem dle návrhu JŘ mám dojem, že spíš dojde k útlumu - putovní výstavka Regionoh (žádná sláva ale aspoň něco), dříve hyder aspoň na některých vlacích bude "civilizována do původního stavu" kompletní šukafonizací. Nebo ne?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 14:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice jsme "zabrousili" i k tratím mimo Ústecký kraj, ale když už, tak také přispěji do diskuse.

Pokud jde o trať č. 061, tak ta je podle mě typickou ukázkou zastaralosti zařízení a nízké produktivity práce. Závorářská stanoviště v Nemyčevsi a Kopidlně, obsazené odbočky Kamensko a Obora, hláska Bartoušov; celá trať by si podle mě zasloužila dálkové řízení z jednoho místa, spojené se zvýšením propustnosti trati.
Myslím ovšem, že takový přesun křižování z Kopidlna do Bartoušova by nebyl vhodný, protože by vlaky přijížděly zbytečně brzy do Jičína, stejně tak naopak by odjížděly zbytečně pozdě z Jičína, a to s ohledem na přípoje na trati 041; pokud by se měla nějak upravovat infrastruktura s ohledem na hodinový "špičkový" takt, tak bych spíše zřídil (nebo by šlo o obnovení někdejšího stavu?) výhybnu Oskořínek a křižování prováděl právě tam (a potom v Kopidlně).

A teď zpátky do Ústeckého kraje.
Pokud jde o hodinový takt na trati č. 114, tak tam bych se snažil "stačit" jízdní dobu Louny - Libochovice pod 30 minut, aby došlo ve špičce ke křižování "o půl" v Lounech a potom ke křižování "v celou" v Libochovicích. Případná výhybna v Radonicích by podle mě nebyla vhodná, protože by znamenala, podobně jako v případě Bartoušova, příliš brzký příjezd do Loun a tam příliš dlouhé čekání.
Pokud by se vlaky v Libochovicích křižovaly "v celou", potom by ještě stihly dojet do Lovosic na přípojovou skupinu osobních vlaků "o půl". Přípoje na trať 114 by v Lovosicích byly od osobních vlaků, ale zato ode všech, na rozdíl od dnešní situace, kdy je na většinu vlaků přípoj od rychlíků, ale na některé (posilové) vlaky není žádný přípoj, protože ve stejnou dobu žádný posilový rychlík nejede.

U trati č. 097 bych spíše než zavedení hodinového taktu upřednostnil vlaky vedené ve špičce v trase cca Teplice - Žim, které by využily prostoje 1 h 19 minut, který jinak (předpokládám) tráví motorový vůz v Teplicích, za tu dobu by uvedenou trasu "tam i zpět" měly zvládnout, byť za cenu odchýlení se od přesného 1 h taktu, na druhou stranu by stále byla potřeba pro tuto trať jen 2 vozidla, takže by šlo svým způsobem o jejich lepší využití.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 735
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 15:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Zrovna u 114 si myslím, že je žádáná skupina v Lovosicích v 00 jako vazba na rychlíky, která se zdá být do budoucna stabilní. Myslím si, že do budoucna by měl být takt rychlíků na 090 minimálně v PD ve špičkách hodinový.
Co se týče 061, tak je třeba si uvědomit, že Křinec je uzel v "půl" a oboustranný přípoj od Městce. Taky je otázka, co radši - delší přípoj v Nymburku nebo v Jičíně?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4816
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 15:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: To je ovšem otázka, je-li třeba taktová doprava v každém prdelákově. Navíc, priority se mění každým okamžikem a může se stát, že se za milióny vybuduje výhybna a od nejbližší změny přestane být využívána. Nebo naopak - máme výhybnu, musíme tam křižovat ať to stojí co to stojí. Ani jedno není dobře.
Jinak, co je to prosím za takt na trati 061? 4,00-5,44-6,09-6,41-7,13-8,09-10,18-11,09-12,18-13,09-14,09...pra vda tady odpo tedy jakýs takt je...17,09-18,19-19,28-22,00?
Taky zmíněný takt v 00 v Lovosicích je půvabný. Jak známo, směny končí taky v 00. Optimální spoj v 90% případů je kolem 30 minut po skončení směny. Čeho je v takovym vlaku v 15,01 víc - nasranejch dělníků nebo kravaťáků od rychlíku? Neglorifikoval bych to.
Budoucnost patří bagrům!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 15:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: S tou 114 jsem to nemyslel ve smyslu, co je "žádanější", ale v tom smyslu, že by jistě bylo žádoucí zkrátit JD mezi Louny (nebo Lounami? fakt nevím) a Lovosicemi z dnešních cca 80 minut (to je vzhledem k tomu, že jde o vzdálenost 34 km, dosti neúnosné) na cca 58 minut. Kromě onoho zkrácení jízdní doby by to přineslo i další úspory ve smyslu ušetření jednoho vlaku, a to jak vozidla, tak strojvedoucího a vlakvedoucího.
Ovšem podmínkou takovéhoto systému by bylo, jak jsem uvedl již dříve, aby vlak stihl dojet z Loun do Libochovic za těch 29 minut a tam měl možnost rychlého křižování s vlakem protijedoucímm což dnes asi tak úplně možné není.

K té trati 061 - v minulém příspěvku jsem zapomněl uvést ještě jeden pádný argument, a to návaznou autobusovou dopravu z Kopidlna směrem do Dolního Bousova v pracovní dny (Kopidlno je uzel "v celou"), která navazuje na vlaky jak v Kopidlně, tak i v Dolním Bousově; myslím, že HK kraj coby objednatel by i při případné aktivaci výhybny Bartoušov nadále trval na křižování v Kopidlně.
Protože ovšem trať 061 vede i přes Středočeský kraj, který může také trvat na křižování "o půl" v Křinci (podle mě by bylo možné je oželet, a pokud by existovala druhá dopravní kolej v Oskořínku, tak křižování přesunout tam), tak k tomu čekání vlaků bude muset někde mezi Kopidlnem a Křincem nadále docházet, to se nedá nic dělat.

Edit: Samozřejmě jsem to u trati 114 myslel i z toho ohledu, jak uvedl Káem, a to lepší návaznost na pracovní směny v Lovosicích a pokud možno i v Litoměřicích, kam by mohly vlaky od Lovosic (potažmo Loun) přijet již v cca X:42, což je snad ještě jakž takž dostačující pro dojíždění do škol apod.

A ještě něco k trati 061 - kdybych si měl již pohrávat s detaily, tak bych ono čekání mezi uzlem "v celou" v Kopidlně a "o půl" v Křinci realizoval v Rožďalovicích. Pokud by měly někdy jezdit nákladní vlaky od Nymburka do Kopidlna a dále směr MB, alespoň by nemusely v Rožďalovicích zbytečně zastavovat kvůli křižování. Ale to už jsou opravdu drobnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13835
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 16:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch - ale nevzpomínám si, že by se za posledních 15 let postavilo něco novýho v zájmu nákladní dopravy

Snad ta elektrizace Lichkova a možná Dvořiště? Jenže obojí je vykoupený rozsáhlou výlukovou činností. Která hlavně na "dvořišťskej" nějak nebere konce .

KáeM - Poptávka po nákladní dopravě musí tlačit na provozování nákladní dopravy a to na investice. Prostě tržní chování.

Přesně tak. O to přesně jde i u trati 132. Hledání úspor a zároveň využívání tratě nákladní dopravou.

Ta 121 mi to potvrzuje, žádnej zákonnej stav nikoho nepálil, ale konkrétní obava z obrovský ztráty vzniknuvší byť jen z jedinýho dne kolapsu letiště ano - ona stačí celodenní mlha a lomí se na letišti rukama

Asi tomu nebudeš věřit, ale Letiště Praha má na dodávky paliva leteckým společnostem přesně nulový obchodní vliv. Ta hra kolem znovuobnovení tratě Středoplky - Hostivice byla mnohem komplikovanější, a hrálo jí víc aktérů, než si myslíš. A věř tomu nebo ne, kdyby někteří zúčastnění nebyli taky trochu nadšenci (nechci říkat šotouši ), tak se tam nejezdí dodnes.

A mmch. - abychom se drželi thematu - na počátku jejího zneprovoznění byly podobné osobní šprajcy, jakých jsme dnes svědky okolo trati 132.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5121
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 17:10:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kaem:
Která lokálka v současnosti nestíhá a tvoří se před ní kolony vlaků, a nemá už rezervy v provozu , např provoz v noci a pod., aby bylo nutné investovat do výhyben a zab.zař.?
Na lokálkách se jednak může investovat do PZZ, to je na těchto tratích obvykle "pole neorané". Jednak vyvstávají potřeby výhyben, jak již bylo řečeno, při uplatňování taktových grafikonů.

To je ovšem otázka, je-li třeba taktová doprava v každém prdelákově.
Je-li takt na hlavní trati, měl by být i na tratích na ní navazujících, jinak jaksi nevycházejí návaznosti.

Taky zmíněný takt v 00 v Lovosicích je půvabný.
To máte sice pravdu, ale dokud se budou preferovat návaznosti směr Drážďany nebo pokud Němcovi nerupne v bedně, tak to asi tak zůstane. Ovšem při uzlech i symetrii ve 30 budou výhybny potřeba totéžné.
Také jsem byl poučen, že směny končí obvykle v půl (vzhledem k zákonné přestávce 30 minut).

Orky:
I v ústeckém kraji bych taková místa našel napadají mě třeba Ploskovice, Radonice nad Ohří, možná v budoucnu Radejčín.
Minimálně Ploskovice a Radejčín považuji za zbytné. Radonice (resp. 114-ku) jsem nezkoumal.

Lemrouch:
investice do infrastruktúry ohledně nákladní dopravy nejsou takřka vůbec potřeba
Pak nevím, v čem je problém...

061:
Dokud se trať nezrychlí natolik, aby bylo možno zajet z Nymburka do Jičína za cca 55 minut, tak je Bartoušov vcelku k ničemu - zkrátí se prostoj na trase, ale návaznosti budou v jednom z uzlů (nebo v obou) o to horší.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 17:24:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jaký je tranzit přes uzly Jičín a Nymburk? Troufám si tvrdit, že menší než přes Kopidlno, kde teď vlaky z Nymburka do Jičína skoro 20 minut tvrdnou. To tu trať zabíjí.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 17:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Také jsem byl poučen, že směny končí obvykle v půl (vzhledem k zákonné přestávce 30 minut).

Tomu poučení nevěř. Nevím o žádné firmě jedoucí ve směném provozu končící např. v 14:30. Směny bývají 6:00-14:00, 14:00-22:00 a 22:00-6:00, přičemž toto je standardní osmihodinová pracovní doba. Pokud někde mají 8,5 hodiny tak se obvykle jede 5:45-14:15, 13:45-..., ale od toho se už snad téměř všude opustilo. Pro řadu firem je lepší zaplatit zaměstnanci onu 30 minutovou přestávku po 4 odpracovaných hodinách a neřešit problémy s časovým překrýváním směn (v podstatě platíš lidi 15 minut na začátku a 15 minut na konci směny za pobyt v šatně).

Pravda, ve svém přesvědčení vycházím z firem v Blatné, Strakonicích a Písku, ale nepředpokládám, že např. na severu Čech by to bylo zásadně jiné. Platí tam totiž stejný zákoník práce a další právní předpisy.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 18:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

investice do infrastruktúry ohledně nákladní dopravy nejsou takřka vůbec potřeba

Tady bych si jako teoretik, zastánce taktu a hlavně osobní dopravy dovolil docela zásadně nesouhlasit, neb nepředpokládám, že nikdo nebude zpochybňovat zkapacitnění úseků, kde má nákladní doprava vzhledem k husté osobní dopravě problém project - namátkou mimoúrovňový přesmyk v Libni, dtto v Lysé, druhá kolej Koterov - Nepomuk, druhá kolej Jihlava - HavlBrod, ... výrazné zkapacitnění Brno - Přerov, ... To vše jsou stavby, které by nákladní dopravě prospěly, neb by jí umožnily jezdit plynuleji.

Co se týká šišatosti železnice a propírání koridorů, tak nutno říci, že koridory se nebudují ani osobce na míru. To se jen postupně rodící taktový jízdní řád umně přizpůsobuje SŽDC vytvářené infrastruktuře. Jinak by si objednatel celkem logicky pohlídal, aby někde byla výhybna o půl km delší nebo aby nedošlo někde nejprve k zrušení stanice a při následné koridorizaci okolních úseků k dočasnému vzniku dlouhé jednokolejky bez výhybny. Podobně pokud by se bral ohled na cestující, tak se mezi Prahou a Plzní nejprve postaví tunely u Ejpovic a až se zkrátí jízdní doba, tak se teprve začně stavět mezi Rokycany a Berounem a díky tomu se nenatáhne jízdní dobu oproti stavu před koridorem.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 18:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: ...druhá kolej Jihlava - HavlBrod, ...
Myslím, že nedávno dokončený autoblok je zde dostačující. Horší už je v tomto případě skutečnost, že obnova svršku mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem se tam neudělala najednou, ale že to bude nadvakrát, a o to déle bude tato trať neprůjezdná. To je jistě velký problém (nejen) pro nákladní dopravu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5123
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2008 - 18:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Tomu poučení nevěř.
Tak to jsem jedině rád a podporuje to moje představy. (Mmch to poučení proběhlo právě při debatě s Tebou a TZ.)

druhá kolej
I druhá kolej Benešov - ČB by mohla pomoci v tomto směru.

Orky:
Jaký je tranzit přes uzly Jičín a Nymburk?
Bohužel mám dojem, že nebude záležet na tranzitu, ale na krajích - a Křinec je ve Stč kraji a Kopidlo v Kh kraji...
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.