K-report
 

Archiv do 27. října 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Trať Zdice - Protivín a blatenské lokálky » Archiv do 27. října 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.26.22
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 08:46:02    Odkaz na tento příspěvek  

A co sát vyteklý olej z ekovany zpět do motoru? Navrhni to jako zlepšovák, vyvěsí tě na nástěnku a dostaneč odměnu Jako koncem provozu u sergejů, z resívrů zpět do motoru.
749 sice dožívají, ale ČD teče do bot a nic lepšího (jiného) zkrátka nemají. Jsem zvědav na vozy, co za těmi bárami budou jezdit. Pro 5 souprav po 2vz je denně potřeba 10plesniváků+něco do zálohy navíc. Osobně neveřím tomu, že Desira na 200 budou do května, kdy začíná RL (= +2klasiky) sa Šumavě, což bude dvojnásob zajímavé. Myslel jsem si že větší napjatost v počtech vozidel než byla letos už být nemůže, ale ono jo.
Hypotetická výměna třeba se 750/754 v Plzni a (netopící) 749 v zimě se 6vz na Špičák, by taky nemusela být špatná. Obávám se však, že hodinu na plné pecky do 20promile by taky barčám už moc nechutnalo a na šumavských smrcích by kromě šišek a sněhu mohly být kousky ventilů a pístů...a v bloku díra jak po Faustovi.
Uvidíme čeho se dočkáme, je možné že až bardotky hromadně vychcípají, tak že se z Plzně případně odjinud nějaký ten brejlák vyždíme. Elitní výkon je elitní výkon, ten musí jet za každou cenu
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.26.22
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 08:49:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ché, ještě mě napadlo, není takhle nááááhodou v ČB zrušen noční turnus? Když ty mašiny budou celý den jezdit semtam, kdepak asi budou nulkovat? Při 600km denně vychází nulka co 3,5 dne
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 3-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 09:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, dílna v ČB pro matku v noci nedělá... A motoru by asi nedělalo dobře, kdyby se do něj zpět čerpal olej s vodou a ještě dalším sajrajtem, co se v ekovaně najde
Budějčáááááák

BEZDREV to je vlak, jede jako drak!!! (* 20.5.1951)

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/ (omluvte prozatím kvalitu našich stránek, vznikají za pochodu ;-)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45494
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 09:42:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude asi ještě docela veselo...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 14:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Často sleduji tuto diskusi a připadá mi opravdu zajímavé, kam až ta diskuse o rychlících Praha - Písek - ČB došla.
Neříkalo se původně, že MD takové rychlíky objednalo jako alternativní spojení z Prahy do ČB v době, kdy jsou plánovány výluky na 4. koridoru, tak ať existuje trasa mimo místa dotčená výstavbou koridoru (ještě se na tomto fóru připomínalo, jak se v tomto spletli). Tedy aby pokud možno co nejvíce cestujících jelo těmi nově zavedenými rychlíky z konečné až na konečnou. Aby bylo alternativní spojení atraktivní pro cestující, plánovalo se nasazení jednotek Desiro Classic.

Neuběhla příliš velká doba a všechno je jinak. ČD (které dostaly tuto relaci od MD k provozování automaticky, bez VŘ nebo nějakých záruk, co se týče "kvality vozidel") už o nákupu Desir snad ani neuvažují a na ony rychlíky není pomalu co nasadit.

Na předmětné trase Praha - Písek - ČB jsou potřeba 4 soupravy bez zálohy. Když se často píše o tom, jak jsou Desira spolehlivými a bezporuchovými vozidly, tak by jich bylo pro tuto relaci potřeba třeba jen 5, ale spíše raději 6.
Myslíte, že lokomotiv řady 749, které jsou, jak vidno z diskuse výše, "horkými kandidátkami" pro tuto vozbu, bude stačit také tak nízký počet? Že jsou podobně bezporuchové?
Také se tu nedávno objevil názor, že málokdo stejně těmi rychlíky pojede z Prahy až do ČB. Pokud tomu bude tak, ztrácejí tyto rychlíky svůj hlavní smysl, a to alternativní spojení z Prahy do ČB mimo "staveniště" 4. koridoru.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45501
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 14:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abyste se ještě všichni nedivili, kolik lidí těmi rychlíky bude jezdit, Čerčany asi taky nebudou zavřené jen na pár dní... U klasiky to půjde řešit celkem elegantně. :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 15:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Odbor veřejné dopravy MD nikdy neuvažoval o R-200 v nové podobě jako o alternativě k 220. Tak to bylo pouze prezentováno tiskovým mluvčím MD.

Desir mělo být 8, 4 měla jezdit na R-200 a 3 na trati 120 a jedno mělo být záložní.

Důvodem k nevypsání VŘ na rychlíky bylo (kromě toho, že tomu současný pan ministr nepřeje) především to, že se počítalo s rizikem přeplňovaní souprav (nikdo si netroufal odhadnout, kolik lidí tím vlastně bude jezdit a to především při výlukách na 220) a tedy se nechávala zadní vrátka v podobě toho, že v nejhorším se Desira zdvojí a na zbytku budou jezdit humusné klasiky. Ne, že by soukromník kromě Desir neuměl dodat též humusnou klasiku, ale poměrně těžko by se definovaly podmínky VŘ z hlediska kapacity souprav (vzpomeňme na problémy s R-160 v pátek a neděli těsně po výběrovém řízení, na R-030 to tuším bylo tehdy podobné), ale taky z hlediska kvality. Co kdyby to nakonec stejně vyhrály ČD a MD se s nimi v případě kapacitních problémů dohodlo na části humusných klasik a soukromník to následně napadl u ÚOHS? MD by toto zcela jasně prohrálo. Odpovědnost by nenesl ministr, ale konkrétní úředník.

Ze strany úředníků (a externích spolupracovníků) na MD bylo uděláno maximum. To, že ČD nejsou schopny Desira koupit je už jiná kapitola. Nemluvě o tom, že ČD zamítly i dočasný pronájem Desir u AngelTrains z důvodu vysoké ceny. Třeby ty zelené humusy s velkými diesely opravdu vyjdou dočasně levněji ...

Inu, je to zajímavá story ...
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4686
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 15:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to teď už všechno dobře víte, co? No a pokračování to bude mít s první, nejdéle druhou změnou grafikonu.
Budoucnost patří bagrům!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1930
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 15:42:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KMe, ale tomu věříš jen ty.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 16:29:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odbor veřejné dopravy MD nikdy neuvažoval o R-200 v nové podobě jako o alternativě k 220. Tak to bylo pouze prezentováno tiskovým mluvčím MD.

Ale tím,že se z toho udělala naoko alternativa k rozestavěnému koridoru,jsme se zbavili fůry pochybovačů typu Kaéma.Protože jednak by se soukromníci na nové relace domáhali VŘ(ne,že by se nepokoušeli) a jednak by se našlo dost vrtalů,co by hlásali,že jde o vyhazování peněz daňových poplatníků a že z Phy do Příbrami nikdo normální vlakem nepojede atd,atd.Známe novináře.POtom by třeba investigativní blb z Novy pobíhal po poloprázné Otavě a šokovaně zděloval občanům,že stát hází jejich peníze z okna.

a čemu věří Kaém?? to neví ani sám pánbůh :-)

Inu, je to zajímavá story ...

Zatím jsem ve stádiu komedie,jež se změní na tragedii(doufám,že jen na tu provozní)
Tak 8 miliard je už v prd... .
Honza_st1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 20:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

České dráhy několik dní po vyhlášení výběrového řízení na modernizaci 6 jídelních vozů na řadu ARmpee61 a dodávku 17 řídicích vozů řady 954 vyhlásily hned dvě další výběrová řízení. Kromě očekávané 34kusové modernizace vozů Bdt279 na řídicí vozy řady 961 vypisují i zcela nečekaný tendr na modernizaci všech 37 kusů motorových vozů řady 842. Vše může souviset i s tím, že nákup jednotek Desiro podle zdrojů blízkých ČD uvázl na mrtvém bodě a s největší pravděpodobností k němu vůbec nedojde.

Jeden řídicí vůz řady 961 = 29 milionů

První zmínky o vozech řady 961 padly již před více než rokem v plánu na modernizaci vozového parku osobní dopravy Českých drah. Ze zadání VŘ na dodávku vozů řady 961 vyplývá, že dráhy mají zájem o 34 kusů vzniklých přestavbou z vozů Bdt279, které mají být dodány v průběhu 47 měsíců od zadání zakázky. Celková cena je odhadována na 990 milionů Kč (bez DPH). Je pravděpodobné, že se do soutěže se přihláší i český výrobce Škoda Transportation, který na vlastní náklady v šumperské továrně Pars již takový vůz vyvíjí. Řídicí vůz má být po rekonstrukci schopen provozu rychlostí až 140 km/h a získat místa k sezení ve velkoprostorových salónech 1. i 2. třídy, bezbariérové WC s uzavřeným okruhem a univerzální prostor pro přepravu kočárků, jízdních kol a větších spoluzavazadel.
842 - neočekávaná modernizace

Druhou vyhlášenou zakázkou je modernizace všech 37 motorových vozů řady 842 v majetku Českých drah. Podobně jako u vozů řady 961 má být celý proces hotov do 47 měsíců od uzavření kontraktu. Při rekonstrukci půjde zejména o nahrazení agregátů LIAZ modernějšími jednotkami s nižší spotřebou i produkcí škodlivých exhalací, dosazení moderního WC s uzavřeným okruhem, opticko-akustického informačního systému a dálkově ovládaného akustického majáku VPN a vnitřních nápisů v Brailově písmu pro nevidomé. Za předpokládanou cenu 445 milionů korun bez DPH tedy půjde o výraznou modernizaci, kdy cena jednoho kusu přesáhne sumu 12 milionů. Stejně jako předchozí, i tato zakázka by měla být zhotovena do 47 měsíců od podpisu smlouvy.
Další výběrová řízení na modernizace jsou na obzoru

V blízké budoucnosti se rýsuje uzavření dalšího výběrového řízení. A to na modernizaci dalších kusů vozidel na řadu 814. ŽelPage to v připravovaném rozhovoru potvrdil náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu, Ing. Petr Moravec. Konečný počet jednotek 814 a 814.2 by dle jeho slov měl být 157 kusů motorových souprav. ZDROJ ŽELPAGE
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 20:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do budoucna jsou modernizace vozů a motorů holá nezbytnost. Ale příští rok na 200 nevyřeší.

Změně GVD v podobě vypouštění některých zastávek (třeba Heřmaň, nebo Čimelice u R), nebo přesunů křižování, bych se příliš nedivil. Jízdní doby na 200 jsou našponované nejen u R, ale ještě víc u Os. Když si vezmu, že SŽDC před časem údajně zablokovala o něco rychlejší GVD na 120, tak nechápu, že ulhanou 200 skousla. Buď jde v případě 120 o nějakou vendetu vůči Ropidu, nebo vůbec nic nechápu.
Marťa_rak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 6-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 20:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už pozbyla platnosti HL Dušníky? 4.října jsem kolem ní poprvé a naposled projel. Doufám, že si někdo uchová aspoň tabule s názvem.
Nespouštěj oči z tratě!
Petr__pj_blatná
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 21:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od odbočky Dolní Poříčí se cedule určitě uschovají Jen tak mimochodem, kdyžtak napište až skončí její obsazování. Dík
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 865
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2008 - 23:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle té verze GVD, která byla předaná rakušákům, mají v Lochovicích stavět všechny rychlíky bez vyjímky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 00:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spanihelf: na rakušácích jsou i osobáky, na ČD tudíž nekoukám. Ty rychlíky jsou dle všeho stejné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 867
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 00:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a osobáky mají všechny zastávky na znamení. I v úseku Zdice-Březnice. Tak se asi buď počítá se sólem, nebo s regionovou, nebo kdoví s čím. U neprůchozího motoru s vlekem si zastávku na znamení nějak neumím představit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 00:30:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: ...Tak se asi buď počítá se sólem, nebo s regionovou, nebo kdoví s čím...
Ovšem potom je zajímavá poznámka u Os vlaků "Úschova během přepravy v úseku Zdice - Březnice". Copak se asi v Březnici přivěsí/odvěsí, že při cestě dále směr Písek už služba úschovy během přepravy poskytována nebude?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 868
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 00:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: kde to na tom rakušákovi čtete? Já to tam nevidím. Nebo že už by někde visela aktuálnější verze v češtině?

Odvěšení, resp. přivěšení vleku v Březnici je původní varianta, která nevím, jestli ještě platí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Spanihelf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 01:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zajímavá poznámka u Os vlaků "Úschova během přepravy v úseku Zdice - Březnice".
Řekl bych že ze Zdic do Březnice bude jezdit průvodčí, který službu obstará a z Březnice se bude pokračovat bez průvodčího, dál nejspíš na "oko".

asi buď počítá se sólem, nebo s regionovou, nebo kdoví s čím. U neprůchozího motoru s vlekem si zastávku na znamení nějak neumím představit.
Je spousta Bafíků, které mají tlačítko zastávky na znamení (popř.označovač i hlasový systém)

Jinak co se týče těch přímých Os Zdice-Protivín, tak by měly být jen čtyři a to s odjezdem ze Zdic v 11:10,13:10,15:10,17:10 ten 7:10 je v Březnici rozlomenej, nicméně časy sedí jako u přímých jen si lidé přestoupí do jiné soupravy a ten v 9:10 je zkrácen jen do Březnice bez přípoje dále. Z Protivína pak v 12:35,14:35,16:35,18:35 a v 10:35 je v Březnici rozlomen s tím že časy opět sedí jako u přímého, jen s přestupem a ještě v 6:08 z Ražic do Zdic.

Já osobně bych se ani moc nedivil, kdyby se to na naposlední chvíli rozlámalo v Březnici všechno a severní část by vozil Rakovník a jížní část Blatná tak jako dosud. Alespoň by každá strana měla to co chce (severní úschovu+průvodčího a jížní "oko") solo 810 na jihu by to zvládala a Rakovník by si tam tím pádem mohl dávat "co by měl po ruce" protože JD ze Zdic do Březnice je o poněkud měkkčí než od Čimelic na jih. Vše ukáže až praxe, která ale také může ukázat to že v celé trase bude dostačovat sólo 810, zvlášť když R budou stavět v Lochovicích.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 08:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Omlouvám se , zrovna jsem si prohlížel několik návrhů JŘ z českých www stránek a spletl jsem jeden konečný návrh (trať 120) s jiným návrhem předběžným (právě trať 200), takže návrh tratě 200 jsem měl za definitivní.

Přidám svůj názor teď už to snad nespletu: Nevím, co bylo na dosavadním rozdělené vozby Os vlaků v Březnici tak "závadného", že se vůbec uvažovalo opět nad přímými Os vlaky ze Zdic až do Protivína. Navržené JD mezi Březnicí a Pískem stejně (nejen) podle mě 810 s přívěšákem nezvládne.
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 09:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z Březnice se bude pokračovat bez průvodčího
Nebude, zruší se v tomto úseku většina kasiček a znovu zavedou vlakvedoucí. To kvůli zavřeným pokladnám s postupným přepojováním na dálkovinu. Už dnes se snad nikde v tomto úseku lístky ve stanici neprodávají. A ještě jedna perlička. Protivínský a Zdický vlakvedoucí si pojedou naproti do Březnice a tam se budou střídat

(Příspěvek byl editován uživatelem Michal_čb.)
Budějčáááááák

BEZDREV to je vlak, jede jako drak!!! (* 20.5.1951)

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/ (omluvte prozatím kvalitu našich stránek, vznikají za pochodu ;-)
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 09:26:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, co bylo na dosavadním rozdělené vozby Os vlaků v Březnici tak "závadného" - z pohledu obyčejného cestujícího je každý přestup navíc závadný
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 09:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
810+010+810 na znamení není problém a na Blatenkách se to umělo již v roce 1998. Jen ty vleky musí být poněkud upravené na S-provoz (tlačítko signalizace, rozhlas a označovač jízdenek).

Co se týká Heřmaně: V principu nejsem proti a pokud vím, tak by se tomu (příliš) nebránil ani dopravce. Ale od změny mi to přijde dost drastické.

Ke zkreslení:
Na 200 by JD měly opravdu být počítány na Desiro na rychlících a sólo 842 na osobácích (s tím, že sólo 810 se taky nějak vejde), zatímco na 120, ač objednatel požadoval Desira, se JD počítaly na něco ze současného vozového parku. Někde to psal -aa-.

Na projetí Čimelic bych to neviděl. Tím se popře snaha dotlačit kraje k tomu to proložit osobáky na cca hodinový takt a tím pro rychlíkové stanice získat hodinovou obsluhu.

Španihelf:
Samoobsluha na jižní části pravděpodobně nebude, neb nejsou kvatra s AVJ. Navíc samoobsluha v kvatrech naráží i na nějaké předpisy, to je sice prolomitelné, ale je třeba napřed mít ty automaty.

David:
Nevím, co bylo na dosavadním rozdělené vozby Os vlaků v Březnici tak "závadného", že se vůbec uvažovalo opět nad přímými Os vlaky ze Zdic až do Protivína.

Tak se podívejde na spojení z Příbrami do Mirovic a Čimelic v odpolední špičce. Kromě rychlíku nic, tedy dvouhodina.

Ona je (tedy před vyhnáním cestujících zlomením a nepřípoji v Březnici, šukafony a hlavně tarifem bývala) v osobácích na 200 sice velká výměna v Březnici i Příbrami, ale nezlomení je lepší, neb se tím nevyžene skrz jedoucí část cestujících (= i z nerychlíkových stanic bude rozumné spojení do Prahy + to bude umět spojení z Mirovic a Čimelic do Příbrami).

P.S.: Co si se žlutým písmem přestat hrát na McBaina?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 09:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_ČB:
Už dnes se snad nikde v tomto úseku lístky ve stanici neprodávají.

Mám věřit Tobě nebo platnému JŘ?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 10:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyby se to na naposlední chvíli rozlámalo v Březnici všechno a severní část by vozil Rakovník a jížní část Blatná tak jako dosud

Moc tomu nevěřím, v současné vozové krizi už pomalu dochází i 810.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 10:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikofil, Mibl: z pohledu obyčejného cestujícího je každý přestup navíc závadný
Tak dobře, ať jezdí vlaky přímé, ale opakuji, že navržené JD hlavně mezi Čimelicemi a Čížovou nemůže 810 + 010 stihnout. Snad by to šlo, kdyby projela některou ze zastávek na znamení, ale když je veden "přípojňák", tak je to s tou funkcí zastávky na znamení problematické. Pokud tam ale budou jezdit kvatra, tak proti tomu nelze nic namítat. Snad jen, že postupně budou všechna kvatra modernizována, takže jich bude dočasně méně, ale snad zodpovědní lidé vědí, odkud je mohou vzít, aby je mohli dát na Os vlaky na trati č. 200.

Mibl: Dobře, už žádná žlutá. A co se týče "výdeje" jízdenek ve stanicích na trati č. 200, tak něco podobného, co o tom napsal Michal_čb, píše i Zelpage.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 10:52:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Je věrohodnější zdroj Želpage nebo platný JŘ?

Mirovice, Čimelice, Vráž a Čížová jsou dle platného JŘ s prodejem jízdenek.

Čížová by snad měla zkončit ke GVD, zbytek časem s napojováním na dálkovinu. Nepředpokládám, že někdo bude ochoten tam platit pokladní. I když v Mirovicích bych si za jistých okolností pokladního představit uměl (přestupní terminál IDS).

ale když je veden "přípojňák", tak je to s tou funkcí zastávky na znamení problematické

V čem?

Ještě ad Bručoun:
Projíždět Čimelice by bylo krátkozraké s ohledem na to, že budoucí R4 Čimelice mine a ony tím přijdou o svou obsluhu dálkovými busy.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1354
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 11:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Je věrohodnější zdroj Želpage nebo platný JŘ?
S tím prvním nemám zkušenosti, ve druhém případě jsem se setkal např. se situací, kdy již na podzim 2006 byl v jedné zastávce výdej jízdenek "dočasně zrušen" (ovšem již nikdy nebyl obnoven), ale příslušná značka se objevila až v letošním JŘ, tedy o více než rok později.
Opačný případ - s 1. změnou JŘ (počátek března) bylo oznámeno, že v jedné dopravně již nebudou vydávat jízdenky, ale výdej jízdenek stále fungoval, a to až do 1. června toho roku.

ale když je veden "přípojňák", tak je to s tou funkcí zastávky na znamení problematické
Opravdu mají všechny 010 tlačítko se "zastávkou na znamení"? Pardon, jen se ptám, sice jsem jel v takovém vozidle nesčetněkrát, ale tohle mi nějak vypadlo Ale opakuji - 810 + 010 se svou "dynamikou jízdy" podle mě nemůže zvládnout JD mezi Čimelicemi a Čížovou.
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 11:26:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že není věrohodný ani platný JŘ. Třeba zrušení výdejny v Libuni před několika měsíci ještě nezaregistrovala žádná změna. A výdejny se ruší dál - v poslední době např. Luštěnice. A naopak. To, že je v JŘ škrtnutá jízdenka nemusí znamenat, že už je výdejna zrušená.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 11:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nastane-li problém, budete průvodčímu tvrdit cosi o jakési Želpage? Nebo bude platit to, co je v KJŘ? Nebo bude platit ještě něco jiného?

Opravdu mají všechny 010 tlačítko se "zastávkou na znamení"?

Samozřejmě, že nemají.

Ale opakuji - 810 + 010 se svou "dynamikou jízdy" podle mě nemůže zvládnout JD mezi Čimelicemi a Čížovou.

Grafomani něco psát musí, i kdyby to měli opakovat pořád dokola? Snad jsem psal, že se počítá se sólo kvatry. Jak to bude s náhradami si netroufám odhadovat, ale snad se strojmistr v Rakovníku po dvou či třech rozvratech dopravy naučí, že tam nesmí poslat 810+010. S Rakovníkem nemám praktickou zkušenost, ale pokud by to měly vozit Budějce, tak bych se nedivil ničemu.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1937
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 11:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že je v JŘ škrtnutá jízdenka nemusí znamenat, že už je výdejna zrušená.

Pro mě jako cestujícího to znamená, že v klidu nastoupím bez jízdenky a budu se dožadovat odbavení bez písného.

Horší je opačný případ, ale o tom by měl být vlakvedoucí nějak zpraven.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1357
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 12:00:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Nastane-li problém, budete průvodčímu tvrdit cosi o jakési Želpage? Nebo bude platit to, co je v KJŘ? Nebo bude platit ještě něco jiného?

Tak to by mě opravdu zajímalo, když by došlo k případu, že dle JŘ by někde jízdenky neprodávali, ale ve skutečnosti by výdej jízdenek ve stanici/zastávce stále probíhal, tak se průvodčí bude řídit jízdním řádem, nebo tím, že ví, že "tam jízdenky prodávají"? A není nastavené přímo v POP, že není možné vydat z obsazené zastávky jízdenku bez přirážky?

P. S.: Omlouvám se za opakování údaje, který je pro příští rok irelevantní, ale "grafoman" opravdu nejsem.

Edit: tento příspěvek jsem začal psát dříve, než "naskočil" poslední příspěvek od Mibla.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 12:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No co tam pošle strojmistr z Rakváče si umím představit - pošle tam šukafon. Buď sólo s rizikem že se neposkládá substrát a bude řev (většinou nějak poskládá) nebo s krabičkou a bude řev taky. Regiošuk ty JD nevyjede stejně jako 810+010, 714+něco budou zaměstnány na 120 v podobě ať už turnusu nebo náhrad.
Spanihelf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 13:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není nastavené přímo v POP, že není možné vydat z obsazené zastávky jízdenku bez přirážky?

Není, to vím určitě. Třeba když nejde pokladna nebo když má pokladna jen omezenou provozní dobu a vlaky co jedou mimo tak se vydávají jízdenky ve vlaku.
Křemík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 15:11:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad rušení pokladen: Pokud se dobře pamatuju, tak k 1. únoru 2008 bylo na území Jč. kraje zrušeno značné množství pokladen, ale v KJŘ o tom žádná zmínka není. Namátkou: Balkova Lhota, Božejovice, Záhoří, Vlastec, Chotýčany, Jarošov nad Nežárkou atd.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 16:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Křemík:
V rámci této změny se ale na jižní části 200, pokud vím, žádná pokladna nerušila.

Proto jsem se tak divil, ale pravidelně tam nejezdím a skutečnost už může být jiná. Přesto argumentovat Želpage mi přišlo poněkud uhozené (= když nevím, tak raději nepíšu nic) a zapracování oněch v zimě zrušených pokladen do KJŘ čekám od nového GVD.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 18:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad zastávka R v Čimelicích: pokud by se opravdu nestíhaly JD, tak mě nenapadá nic chytřejšího, než vypustit Čimelice, aspoň pro tento GVD. Pokud bude v každé hodině chybět minuta až dvě, tak bude večer sekera 10-25 minut. Ale třeba se to bude stíhat.

V obecnější rovině by mě potěšilo, kdyby se stejná péče jako Čimelicím a Mirovicím věnovala stejně velkým a ještě větším obcím, ležícím mimo železnici. Například Divišov, Neveklov, Sedlec-Prčice, Kamýk, Krásná Hora, Nový Knín směrem do Dobříše, Milín ve směru do Příbrami, Hostomice ve směru do Hořovic, Spálené Poříčí, Komárov, Cheznovice, Bohutín. Tam všude si můžou o celotýdenní dvouhodině nechat jenom zdát. O hodině už vůbec nemluvě.

Hodinu nemají ani podstatně větší města ležící na lokálkách, nebo naopak na vyloženě hlavních tratích. Například Rožmitál, Blatná, Milevsko, Zbiroh město, Hrádek, Mirošov, Komárov, Sedlčany. Proč je důležitější hodinový interval v Čimelicích a Mirovicích, než v těchto městech?

Podle mě by měly kraje začít tím, že udělají celotýdenní dvouhodiny ve všech důležitějších směrech a do všech velkých obcí, bez ohledu na to, kde je vlak, a kde bus. Copak jsou lidi z míst mimo železnici občané druhé kategorie? Teprve jestli bude tento úkol splněn, bych řešil celotýdenní hodinu do nějakých Čimelic.

ad 810+010 na Os: u každého přímého Os je v Březnici čas na odpojení resp. připojení vleku. Nevidím důvod, proč by se měl vlek tahat až do Protivína. Otázka je, jestli by sólo 810 ty jízdní doby stíhala, jsou fakt hodně našponované.
JVC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.81.42
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 21:56:30    Odkaz na tento příspěvek  

17.10 2003 byla dána do provozu souprava 842026-7 s 954008 s cestujícími a vše dopadlo dobře bez závad.Tak že by řešení rychlíků mohlo být prozatím vyřešeno.V provozu to je zatím jen na Os v PJ HOR.HERŠP.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 22:19:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Provokativně se zeptám: Proč zrovna Čimelice a ne třeba Čížovou?

S těmi celotýdenními dvouhodinami pro větší sídla se v celku shodneme. U nás na jihu Čech bych si představoval celotýdenní dvouhodinu pro všechny trojkové obce, přičemž busy bych vázal na páteřní vlaky (např. linky Tábor - Mladá Vožice nebo Jindřichův Hradec - Nová Bystřice - Slavonice či JIndřichův Hradec - Kunžak - Dačice).

Proč pro Čimelice hodinu je snadné: Ten vlak tam stejně jede, skrzových cestujících není a nebude pravděpodobně tolik aby nebylo třeba jej "doložit" a skok od dvouhodiny k hodině je skokem od "občas něco jede" ke stavu "pořád něco jezdí" a tedy je to řádově použitelnější a je větší šance na oslovení cestujících.

Osobně věřím tomu, že se stíhat bude a když bude nejhůř tak se holt jednou za 4 hodiny přeloží křižování a zpoždění se v jednom ze směrů zase anuluje a druhý to v Praze srovná v rámci dlouhého obratu.

Otázka je, jestli by sólo 810 ty jízdní doby stíhala, jsou fakt hodně našponované.

Výpočtáři tvrdí, že i se sólo 810 by měl být JŘ konvergentní, ale 842 jsou na tom lépe.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1370
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 22:28:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná se tu o tom už dříve mluvilo, přesto se zeptám - odkud se vlastně ta 842 vezmou? Už se mluví (např. v příslušných zdejších diskusích) o několika kvatrech, co mají přijít do Brna, navíc jich bude brzy dočasně méně, protože u nich bude postupně probíhat ohlášená modernizace.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 23:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Čížové jezdí do Písku jen zlomek busů, co v Čimelicích. Doba, kdy se masivně dojíždělo do Příbrami, je asi navždy pryč. Dobu, kdy z Čimelic zmizí dálkové busy, v tuto chvíli neřeším.

Co jsou trojkové obce?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1372
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 23:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: jeden odkaz na "trojkové obce".
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 23:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Dík.

Mibl: Pokud to dobře chápu, tak trojkové obce jsou jen poměrně velká města (Milevsko, Blatná, apod.) Celotýdenní dvouhodinový interval, ve špičkách doplněný na hodinu, bych viděl i do menších obcí, ležících mimo hlavní trasy, řekněme už cca od 3 tisíc obyvatel/10 km trasy.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1940
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 23:30:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale do Čížové by v principu neměl být problém protáhnout píseckou MHD. Tedy za předpokladu, že by měla rozumně malý počet linek s hustým intervalem. To je ostatně kapitola sama pro sebe.

Doba, kdy se masivně dojíždělo do Příbrami, je asi navždy pryč.
To sice ano (Bpjo se už asi dělníky nenaplní), ale minimálně školáků jezdí pořád docela hodně a v případě kvalitní nabídky tak budou jezdit i lidi za prací. Vždyť je to do Písku z Mirovic cca stejně daleko jako do Příbrami. Z Čimelic je sice Písek blíže, ale ani tak bych to neviděl bez šance. Kromě toho je z Čimelic větší šance na sbírání frekvence do Prahy než z Písku (v Čimelicích už dost hrozí riziko, že ve špičkách neberou busy ani na stání, ale moc tak nejezdím, tak jsem třeba zažil nějaký nezvyklý výkyv). Sice nelze příliš dobře předvídat vliv SA, ale je možné se domnívat, že busy budou postupně mizet nebo rychlíkovatět.

Dobu, kdy z Čimelic zmizí dálkové busy, v tuto chvíli neřeším.

V tomto se neshodneme. Vyhnat teď lidi z vlaku, abych je tam za nějakých 5-7 let zase tahal zpátky, je podle mě cesta do pekel, neb v té době je nebudu tahat z busů (odkud sami postupně dobrovolně přejdou), ale výrazně obtížněji z aut.

Jakékoliv změny, které v linkovém vedení konám, musím konat s vědomím toho, že se chci vyhnout přepínání tam a pak zase zpět.

Trojkové obce = obce s rozšířenou působností. Jejich správní území se pak ještě dělí na území obcí s pověřeným obecním úřadem. K tomuto přikládám mapky. Formuloval jsem to předtím špatně, spíše jsem měl napsat, že by tu celotýdenní dvouhodinu měly mít všechny obce s pověřeným obecním úřadem.


Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 24. října 2008 - 23:41:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu doplním, že jsem si před časem dělal analýzu počtu obyvatel největších obcí v Jihočeském kraji a vytipovával celotýdenní bus linky. Vyšlo mi, že obsloužením 91 největších obcí celotýdenní dvouhodinou získáváme tento minimální snesitelný standard veřejné dopravy pro 74% obyvatel* Jihočeského kraje. Většina důležitých relací obsloužena železnicí a k tomu cca 20 celotýdenních bus linek. Tedy rozsah, který se v celkové objednávce busové ZDO téměř neprojeví.

*) Počítal jsem úřední počty obyvatel daných měst, městysů a obcí a předpokládám, že vzdálené neobsloužené části se cca vyrovnají s počtem obyvatel vesniček, které vymetou spoje cestou.

Neříkám, že by to měl být dlouhodobý cíl, ale oproti současnému systému na jihu, by to byl velký posun.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 00:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta celotýdenní dvouhodina byla myšlena jako minimum, tedy po značnou část pracovního dne pro všechny významnější obce hodinovou obsluhu v hlavním směru.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Spanihelf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 02:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázka je, jestli by sólo 810 ty jízdní doby stíhala, jsou fakt hodně našponované.

Proč by ne, když 810 zvládne udělat osobák Zdice-Příbram se všemi zastávkami i za 29 minut (viz.posl.Os ze Zdic) , ale zaleží i na konkrétním voze. Třeba 810.086 či 320 jedou jako ďas.
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 3-2006

Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 07:32:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Na Čížové ukončili prodej jízdenek někdy v březnu. A pokud vím, tak podobně je tomu všude, kdy rychlíky od Březnice po Písek staví. Zastávky jsou neobsazené a ohledně Vráže... Nevím nevím... Ale moc bych za to nedal, že je to tam podobně... Ani vlakvedoucí kolikrát netuší, že je někde zavřená pokladna!!! Např. v případě Mirovic (?) se to dozvěděli od cestujících...
Budějčáááááák

BEZDREV to je vlak, jede jako drak!!! (* 20.5.1951)

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/ (omluvte prozatím kvalitu našich stránek, vznikají za pochodu ;-)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 07:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_ČB:
OK, tak to tedy mé zdroje zklamaly. Budu muset někdy provést místní šetření.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 3-2006

Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 08:30:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ne moc intezivně, aby nebylo degustačně náročné
Budějčáááááák

BEZDREV to je vlak, jede jako drak!!! (* 20.5.1951)

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/ (omluvte prozatím kvalitu našich stránek, vznikají za pochodu ;-)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 874
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 09:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Čimelice: bojujete za ně jak lev. Myslím, že by si takto urputný boj zasloužily spíš Mirotice, které jsou stejně velké, a jsou mimo špičku pracovního dne obslouženy vyloženě mizerně. Nádražnicko-šotoušský přístup k plošné dopravní obslužnosti, jak ho na tomto fóru předvádí většina zde diskutujících, mě docela vytáčí. (Vzpomínám si na nesmyslně "krvavé" diskuse, zda je pro Kornatice u Nezvěstic dostatečná obsluha autobusovou linkou řekněme sedmkrát denně v kladiva, jednou v sobotu dopledne, a jednou v neděli odpoledne. A zda Spálené Poříčí potřebuje veřejnou dopravu víc než Kornatice. Přitom pro každého, kdo není zaslepený železniční fanda, musí být rozdíl mezi oběma sídly do očí bijící. Stačí se podívat na "kvalitu" spojení sousední vesničky Milínov ... Jméno toho ohnivého bijce za Kornatice už si nepamatuju, ale z Kornatic ani jiné vsi na trati nebyl.)

"celotýdenní dvouhodinu měly mít všechny obce s pověřeným obecním úřadem."

Analýzou mapky zjistíte, že pověřený obecní úřad mají Mirotice s necelým 1000 obyvatel, a Mirovice s 1400 obyvateli, ale nemají ho třeba Borovany (2700), Velešín (4000), Planá n.L. (3000).
Ve středních Čechách jsou ty rozdíly ještě větší, zde je ještě více poměrně velkých obcí a městeček, kde pověřený obecní úřad není. Kdyby se jako kritérium vzala existence pověřeného obecního úřadu, tak to bude pro mnoho krajů záminka, jak mnohé velké obce o víkendu téměř neobsluhovat.

Jako kritérium bych proto volil počet obyvatel obsloužených linkou ve vztahu k provozním nákladům na linku, a šanci na určitou vytíženost linky.

vytipovával celotýdenní bus linky. Vyšlo mi, že obsloužením 91 největších obcí celotýdenní dvouhodinou získáváme tento minimální snesitelný standard veřejné dopravy pro 74% obyvatel... Počítal jsem úřední počty obyvatel daných měst, městysů a obcí a předpokládám, že vzdálené neobsloužené části se cca vyrovnají s počtem obyvatel vesniček, které vymetou spoje cestou.

Vzdálené části obcí někdy v součtu představují překvapivě velké procento obyvatel obce. Například Bystřice u Benešova celkem 3900 obyvatel, z toho město samo 2100, 25 nesouvislých částí dohromady 1800. Neveklov 2400, z to samotná obec 1500, 21 nesouvislých částí 900. Sedlec-Prčice 2900 obyvatel, samo dvojměstí 1500, 35(!) nesouvislých částí 1400 obyvatel.

Administrativní území všech zmíněných obcí v některých směrech sahá až 10 km od centra obce. Třeba trasa busu Benešov-Neveklov má dvě alternativy. Na jedné z nich není žádná samostatná obec, na druhé jen jedna o pouhých 200 obyvatelích.
V řidčeji osídlených částech jižních Čech to může být obdobné.

Údaje o počtu obyvatel částí obcí jsou z roku 2004, zřejmě ze sčítání obyvatel, a byly (jsou?) na webu Českého statistického úřadu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 875
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 11:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě napadlo, že v případě nestíhání taktu by se dal udělat přepravní průzkum, a podle něj v Čížové a Čimelicích stavět jen s těmi vlaky, které jsou využívané. Uprostřed GVD by to sice bylo drsné, ale pořád lepší, než každý den v půli dne kvůli narůstajícím zpožděním překládat křižování. Pokud je u některých vlaků nástup a výstup 0-2 náhodní lidi, a přitom v časech, kdy jede souběžný bus, tak by to podle mě byla přijatelná cena za stabilitu GVD.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1374
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 25. října 2008 - 11:48:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jestli to tak daleko zajde, tak by taky bylo dobré říct lidem v Čížové a v Čimelicích, že stačilo, aby ČD koupily několik motorových jednotek
(o jejichž nákupu dokonce mluvily) a takové diskuse by byly zbytečné...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45521
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 26. října 2008 - 15:52:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud to budou jezdit 842 (s vlekem jen na severu - když započítám kapacitu služebáku, tak by se na jihu stát nemuselo ani ve špičce) a 749 se dvěma nebo třema (věřím, že jeden a půl vozu nebude minimálně na některých spojích stačit ani omylem), tak bych se nestíhání JD (při vstupu včas) nebál. Problémy by mohlo způsobit zavlečení 810 nebo čtyř a více zelených na více než jednom oběhu, případně ježdění 842 na jeden motor nebo polozdechlé 749.
Mnohem víc se bojím, jak to bude točit v ČB a jak to bude reagovat na výkyvy na 190 (zpožděný rychlík od Plzně, výluky, ...). Při současném stylu řízení dopravy (ne vždy docela citlivém...) se obávám, aby to nebyl masakr nejen na 200. A nějaké projíždění to už nerovná, do toho bych zbytečně moc nesahal, ono při optimálních podmínkách to (ne)zastavení moc sekund neušetří.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 876
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 26. října 2008 - 17:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"při optimálních podmínkách to (ne)zastavení moc sekund neušetří."

Ono se to nezdá, ale s bržděním a nový rozjezdem na traťovou rychlost to 1-2 minuty budou, zvlášť s klasikou.
No, nechme se překvapit. V tom lepším případě o tom diskutujeme zbytečně.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45542
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 26. října 2008 - 20:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, napsal jsem to nevhodně, úplná chvilka to samozřejmě není. Ale rychlost tam není zase tak velká a souprava je to docela svižná.
Když budu brát, že bych jel všude 75 km/h, tak na zastavení potřebuju o cca 10 - 15 sekund více, s pobytem pro běžný nástup se dá k 15 sekundám dostat (občas víc pro nakládku se rozplyne v čase) a rozjezd mi přihodí cca půlminutu, takže do minuty bych se měl v průměru vejít.
Samozřejmě to může být více, ale i méně.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 27. října 2008 - 09:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_ČB:
Tak Vráž má výdejnu zrušenou.

Bručoun:
Tak za
a) Kdysi jsme se o Kornatice vs. Spálené Poříčí hádali snad spolu, ale pokud jste si neráčil všimnout, tak se názorově posouváme, a to jak Vy, tak já.

b) Mirotice je samozřejmě třeba řešit, ale to neznamená, že by to mělo jít (zcela) na úkor Čimelic. Pokud by křižování rychlíku s osobákem vyšlo do Čimelic (a ne do Mirovic), tak by se jednoduché řešení nabízelo, takto to tak jednoduché není. Na dálkové busy do Prahy (a podmínku vydání licence v podobě zajetí do Mirotic) se ale dlouhodobě sázet nedá.

c) To, že jsem zmínil obce s pověřeným obecním úřadem, neznamená, že ostatní (větší bez pověřeného obecního úřadu) nemají mít nárok, ale že považuju za vhodné se podívat, jak na tom jsou, a VHD o víkendu a v sedle doplnit alespoň pro ony s pověřeným obecním úřadem ležící mimo železnici. Svět VHD je velmi konzervativní a je třeba spoň nějak začít a až pak usilovat o něco dalšího. Tady vidím šanci o tomto přesvědčit novou (či z části staronovou) krajskou reprezentaci. Myslet si, že se vše dá od přespříštího grafikonu překlopit do nějaké o 200% lepší podoby je naivní. Z toho Vás samozřejmě nepodezírám, neb sám jste před časem psal, že konzervativnost je do jisté míry třeba.

Jinak s Vašimi kritérii souhlasím, ale z hlediska politické průchodnosti považuju v prvním kole za reálnější ta moje (podívejte, oni jsou správním sídlem území o tolika a tolika obyvatelích kraje a skoro nic jim nejede).

Na web ČSÚ se podívám, o tom jsem nevěděl.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 877
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 27. října 2008 - 15:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, ad Kornatice: Přeli jsme se i spolu. Ale tím nejohnivějším bijcem za vísku Kornatice, který mě fakt nadzvedával, byl někdo jiný. (Teda nevšiml jsem si, že byste používal dva nicky.)

"Svět VHD je velmi konzervativní a je třeba aspoň nějak začít a až pak usilovat o něco dalšího."

Naprostá pravda. Je třeba najít vhodný kompromis.

"Tady vidím šanci o tomto přesvědčit novou (či z části staronovou) krajskou reprezentaci."

Odpovídám v tématu železnice a politika.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 27. října 2008 - 15:40:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nene, dva nicky nepoužívám.

Reakce ke zbytku v soukromé zprávě. V Železnici a politice reagovat nebudu.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.