K-report
 

Archiv do 9. července 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Tratě na jihu Čech » Archiv do 9. července 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 30. června 2008 - 21:03:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Rzeczpospolita :
nebylo by více podrobností o tomto .."Po dokončení prací na IV. koridoru přijde na řadu revitalizace trati Plzeň–České Budějovice, která bude zdvojkolejněna, zvýšeny traťové rychlosti a instalováno nové sdělovací a zabezpečovací zařízení."....?
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 30. června 2008 - 21:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs: Nechci být vyloženě skeptický, ale to se jedná o tak vzdálený horizont, že do té doby může být vše jinak. Asi jako realizace koridoru ČB-HD v nové trase.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 30. června 2008 - 22:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:je škoda,že budu jinde ....
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 08:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 190:
SUDOP zpracovává/zpracovával studii na modernizaci 190, cílem je komplet dvojkolejnost a dosažení SJD 90 minut. Osobně jsem k realizaci dost skeptický a za úspěch bych považoval, kdyby se povedlo zdvojkolejnit úsekově tam, kde je to nejvíce třeba (Nezvěstice - Blovice, Číčenice - Protivín a Strakonice - Katovice).
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 10:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nám probíhají výluky před Budějicema.Nevím,čím to je,ale na výluky na 190 mám alergii.Ne,že bych nepřál opravám,ale při těchto "dobře" naplánovaných pracech na kousku tratě,ale vždy to s sebou nese velká zpoždění na dlouhém vozebním ramenu z Pl-Brna-(Bohumína).O tom,že jízdní řád na 190,225,240 je to tálně rozhozen netřeba mluvit."Půlhodina sem půlhodina tam" .Takže bych byl příště povděčen,kdyby se udělala velká výluka na týden či dva a během této doby se vše dalo do kupy.Platil by upravený jízdní řád a jezdilo by se delší vzdálenosti busy a ne,že pár km před Budějovicema (v Dívčicích) se lidi budou přemisťovat.Měl sem tu čest včera v 661.
12:03 ..kupodivu odjíždíme z Pl hln
13:55 ..odjíždíme z Dívčic (4 sedmičkové Karosy-z toho 2 kloub)Vražedná jízda ČB (aneb jak se jezdit nemá)
14:35 ..poslední lidi nastupují do soupravy v ČB
15:05 ..stojíme a čumákujeme ve vlaku,teprve teď se ze staničního rozhlasu ozve,že zpoždění je 60 min z důvodu poruchy na zab. zař.(čili půl hodiny bez info,kdo by se taky namáhal....)
15:10 vyrážíme směr Zámostí,dojedeme k vjezdovému návěstidlu a stojíme cca 10 min. potom jedeme do stanice.
Ve stanici stojíme dalších 20 min.Tamní personál kmitá.Ozve se i strohé hlášení pro cestující.
Do Kostelce u Jihlavy přijíždíme cca 17:40. Na protijedoucím vlaku 666 jede šedá brejle.Takže dochází k přepřahu loko.Musím pochválit rychlost s jakou byl "ostrý" přepřah učiněn u obou vlaků.Dále tedy vyrážíme do Jihlavy v čele s 754.Opravdu vidět brejlovce na transverzále je nevšední zpříjemnění.Jinak mé očekávání o lemroidnosti se nenaplnilo,ba naopak jsem byl překvapen kondicí "šeďáka".Toť vše na městě jsem vystoupil.Na Os do Brans. se už mně čekat nechtělo.

Takže výluky ano,ale tak,aby nedocházelo k půlhodinovým zpožděním.Jinak mně celkem dost vadí to,jak byly podávány informace cestujícím.Neúplné,strohé a pozdě.
K té poruše zab. zař. (mé dohady,prosím upřesněte),pravděpodobně u Hluboké-Zámostí a pravděpodobně bouřkou,která se tudy přehnala chvíli před tím.
Podporujme regionální pivovary s originální českou recepturou a ne nadnárodní europatokáře!
Cisalpino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 10:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pépa_rákos,Martin_b: Já zase viděl případ když 810tka tahla dva kaput brejlouny z Liberce na opravu do Nymburka.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 11:36:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Mibl: můžeš mi osvětlit jak jsi přišel na kde je to nejvíce třeba (Nezvěstice - Blovice, Číčenice - Protivín a Strakonice - Katovice).
Abych řekl pravdu tak se tu dozvídám samé nové a zajímavé věci.
Začnu od prostřed Číčenice-Protivín je jednoznačně potřeba, ale jeho stavba bude z těch nejnáročnějších, skála a zrádná Blanice. O úseku Zliv - ČB raději pomlčím.
Jaký význam by podle tebe mělo mít zdvojkolejnění úseku Strakonice-Katovice? Snad ne jen kvůli tomu, že se tam teď křižují rychlíky... Třeba za dva roky vyjde křižování někam úplně jinam.
No a největší pecka je úsek Nezvěstice - Blovice. Ano je docela dlouhý, ale naprostá většina tratě Plzeň-Nepomuk je slušně vedena a místo na druhou kolej tam je, kór když se podíváme jak se rozšiřuje na 3. a 4.TK. Zde je oprávněné v dohledné budoucnosti očekávat další zahusťování počtu spojů.
Osobně bych preferoval právě stavbu 2.TK do Nepomuka no a pak bych šel teprve k nám na Jih. Stavba krátkých dvojkolejných úseků konzervuje stav na hodně dlouho dobu... Ale zas tolik toho neřeší.
Martin
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 12:05:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak k těm úsekům:
Nezvěstice - Blovice je minimální rozsah dvojkolejného úseku u Plzně, aby se dal provézt hodinový takt rychlíků a regionálka (ve špičce) v půlhodinovém taktu, přičemž regionálka v Plzni v polohách 15/45. Samozřejmě, že lepší by bylo zdvojkolejnit to komplet z Koterova až do Nepomuku, ale to jsme na trochu jiném rozsahu prací a jiném objemu peněz. Nepopírám, že úsekové zdvojkolejněné může na dlouho zablokovat další vylepšování trati, ale současný stav je na "příplzeňském" úseku ve špičce zoufalý.

Číčenice - Protivín a Strakonice - Katovice jsou do jisté míry komplementární, neb případný posun křižování rychlíků blíže ke Strakonicím (stačí nějaké 2-3 minuty od Strakonic, tedy vytažení druhé koleje z Katovic do cca Pracejovic) řeší část problémů s kapacitou mezi Protivínem a Číčenicemi. Stejný efekt vyvolá posun těchto křižování mezi Pískem a Putimí. Takže nejde jen o "křižování" rychlíků tak, aby jeden nemusel stavět z dopravních důvodů, ale řeší to kapacitní problémy o kus jinde.

Uzel v Plzni (a tedy křižování někde cca u Strakonic) je dlouhodobě fixován (MD ani kraje neuvažují do budoucna o jeho rozebrání na nějaké jiné uspořádání - např. jen směrové vazby odněkud někam) a posun křižování za dva roky někam jinam tedy není ani trochu pravděpodobný (tedy pokud to nebude jednou nějaké opatření reagující na pomalé jízdy z důvodu stavební činnosti na 190, ale to si ještě počkáme), to k tvé námitce Třeba za dva roky vyjde křižování někam úplně jinam.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 876
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 17:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže to je všechno špatně, na rozvoj tratě nejde pohlížet jen z pohledu jízdního řádu, to je dost nešťastné hledisko. Moc se mi líbí jak máš všechno spočítané a promyšlené, abys vyjezdil osobáky, ale co náklady? Dostat se z Nepomuku do Plzně je přes den naprosté utrpení. Jen té elektřiny co se spotřebuje. Nemohu si pomoct, ale na hlavní trati by měla být volná trasa i ve špičce pro nákladní vlak aspoň jedna za hodinu v každém směru... Ale rozumnější jsou dvě za hodinu v každém směru, stačí když pojede OTV a rozhodí celou dopravu... A to nemluvím o tom, že při 30ti minutách + R a částečně jednokolejném úseku je hodně velká šance, že nebudeš dodržovat JŘ.
Proboha, hlavně né žádné Dobřejice... Věz, že pokud by se to udělalo podle tebe, tak bys to budoucím generacím zakonzervoval na hodně dlouho.
A co když by začaly jezdit R každou hodinu? Nebo by se z Budějic jezdilo v lichou?
Prostě schrnuto, jízdní řád musí respektovat současnou infrastrukturu a její případné rozšiřování musí být děláno více s pohledem do budoucnosti a né jen pro odstranění aktuálního bolavého místa JŘ.
Martin
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. července 2008 - 09:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť já nezpochybňuji druhou kolej Koterov - Nepomuk, vzhledem k zahušťování regionálky (půlhodina je ve špičce nutná) i dálkovky (minimálně ve špičce má hodinový takt smysl) je druhá kolej nutnost, aby se to všechno vešlo a ještě projely náklady.

Jak rychlé mohou být náklady mezi Plzní a Nepomukem? Bude to srovnatelné s osobákem nebo pomalejší?

A co když by začaly jezdit R každou hodinu?

Tak na současné jednokolejce zbude ještě méně místa pro Cargo.

Nebo by se z Budějic jezdilo v lichou?

To není problém, celý systém zůstane tak, jak je a jen se všem lidem přeřídí hodinky o 60 minut, z hlediska skladby JŘ to nemá vliv (= na plachtě posuneš časy o hodinu, ale ta plachta zůstane jinak stejná).

Spíš bych na to koukal tak, zda je lepší teď úsekově zdvojkolejnit s rizikem, že se to na dlouho zabije, nebo čekat neznámo jak dlouho než dojde na komplet modernizaci (což mohou být i desítky let, i když je otázka, kam stavební firmy nasměrují svou lobby po dokončení koridorů a modernizaci Brno - Přerov). To úsekové zdvojkolejnění dělat samozřejmě v parametrech požadovaných modernizací. O stabilitu JŘ s částečně jednokolejným úsekem bych neměl až tak obavu.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 02. července 2008 - 13:40:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to něco mezi osobákem a rychlíkem, ale jen pokud nezastaví. Jakmile náklad někde zastavíš, tak je zle a JD je delší než u osobáku a to je kámen úrazu.
Myslel jsem, jen z jedné strany v lichou a z druhé v sudou, to se pak křižování posune. Varianty jsou různé. Neboj v grafikonu se vyznám, kdysi jsem počítal jízdní doby, následná mezidobí křižování a tak podobně:-).
Podle me, tak neznámo není zas tak daleko a jde o trať zařezenou mezinárodní síti.
No nějakou dobu jsem dělal na frekventované jednokolejné trati a i když tam nebyl takt, tak relativně malé zpoždění v ranní špičce se drželo až do oběda. Pokud byla na trati výluka, tak se drželo až do večerních hodin.
Martin
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. července 2008 - 14:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslel jsem, jen z jedné strany v lichou a z druhé v sudou, to se pak křižování posune.

To ale pak není nulově symetrické (tedy bych se toho při současném obsazení MD "nebál"). Ale dobře, řekněme, že bychom s jedním směrem hnuli o 30 minut na jednu stranu a s druhým o 30 minut na druhou, aby to odpovídalo Tebou zmíněné variantě na plachtě. Ale pak se stejně ukáže, že krizová jsou při současných JD ± ta stejná místa. I to mám z hlediska osobky promyšlené a zkreslené.

Současné JD dálkovky na 190 jsou konstruovány s cca 10% přirážek, osobáky u Plzně taky nejsou na krev, takže by problém nastat neměl. To mohla být příčina problému na té jednokolejce.

Jestli dojde k zahuštění rychlíků a ve špičce bude na současné trati regionálka dvakrát do hodiny (z Plzně odjezdy 47 (na kříže v celou do Plzence) a 09 (na kříže ve 30 v Nezvěsticích), tak se obávám, že ve špičce už trasa pro náklad nezbude. Jinak budou po většinu dne k dispozici osobákové trasy s odjezdem ve 47 z Plzně s křižováním s "protinákladem" v Plzenci a nutností dojet před rychlíkem aspoń do Blovic, když už by se Nepomuk nejspíše nestinul.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 02. července 2008 - 15:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Do Kostelce u Jihlavy přijíždíme cca 17:40. Na protijedoucím vlaku 666 jede šedá brejle.Takže dochází k přepřahu loko.Musím pochválit rychlost s jakou byl "ostrý" přepřah učiněn u obou vlaků.Dále tedy vyrážíme do Jihlavy v čele s 754.Opravdu vidět brejlovce na transverzále je nevšední zpříjemnění.

Možná se to teď stane pravidlem, v neděli se podobný přepřah mezi stejnými vlaky odehrál už v Cerekvi.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 02. července 2008 - 18:13:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Mible nemluvím o žádném posouvání o 30 minut a vůbec nechápu proč o tom mluvíš. Prostě z Budějic třeba v lichou hodinu a z Plzně v sudou hodinu anebo naopak. Chci naznačit, že se může stát cokoliv a to tvé úžasné vytažení druhé koleje ke Katovicům bude naprd. A doufám, že tohle nekoncepční řešení nenapadne někoho povolaného a ty jim naštěstí nejsi. Ten povolaný se snad bude zabývat tratí jako celkem a osobně si myslím a co se ke mne zatím doneslo, tak na druhou kolej v úseku Babiny-Ražice si ještě počkáš. Dřív by snad mohla být druhá kolej u Budějic, Číčenic a Plzně.
Jenže to je špatně, když trasa pro náklad nezbude, kór když špička bude ráno dvě hodiny a odpoledne možná i tři. To se pak můžeme jít klouzat a 30 minut pro osobáky ve špičce by prostě nemělo být.... Jo a zapoměl jsem na průjezd Nepomukem, tedy projíždět(odjíždět) Ždírcem nejpozději dvě minuty před příjezdem předchozího vlaku do Pačejova. Jo a také se šíří různé fámy o nárůstu počtu nákladů, ale kdo ví... Každopádně už je zrušen noční klid do Nepomuku. Je mi z toho tak nějak na nic, když vidím jak se prosazuje osobní doprava a na nákladní si pořádně nikdo nevzpomene.
Prostě si myslím, že 30 minutový taktový interval na jednokolejce nemá co dělat. Ještě, kdyby byl jen v jednom směru, ale mi potřebujeme soupravy vracet...
Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 02. července 2008 - 19:31:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: hlavně furt nechápu, kde se tam vezme taková frekvence cestujících na takový takt. Do hajzlu s osobní dopravou:-))
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 887
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 02. července 2008 - 19:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tam bych tomu i docela věřil... Už jenom ty docela plné 6ti vozové osobáky přes všední dny něco říkají.
Ale tfuj do prdele se Oldcerry neříká. Je potřeba aby se jízdní řád sestavoval rozumně a jak říkám aby po celý den byla každých 60minut aspoň jedna volná rozumná trasa v každé směru. Pokud je budou sestavovat lidi co je zajímá jen osobní doprava a chtějí její maximální rozsah, tak náklady moc dobře jezdit nebudou. Jízdu od stanice ke stanici za rozumnou a ekonomickou nepovažuju.
Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 08:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2 : njn, jen jsem plácl rádoby vtipnou poznámku...pokud tam jezdí 6 vozové os a naplněné tak koukám jak tele.Budiž osobákům přáno.Tak se holt budem courat po nocích.Dáme si do znaku netopýra a jedem :-))
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 09:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě z Budějic třeba v lichou hodinu a z Plzně v sudou hodinu anebo naopak.

To není nulově symetrické, tedy to žádný rozumný objednatel neobjedná. Tou poznámkou jsme se snažil naznačit, že i tato varianta může být nulově symetrická, ale musely by být skupiny v Plzni a ČB kolem třicáté minuty. Tedy stejná plachta, jen o 30 minut jinak položená časová osa.

A doufám, že tohle nekoncepční řešení nenapadne někoho povolaného a ty jim naštěstí nejsi.

Nejsem, ale veledrahá SUDOPí veleakce mi ve výsledku nepřijde o mnoho lepší. Jde o to, jak moc jsme bohatí, abychom tady mohli utrácet hodně a jinde nám třeba nezbylo ani doplnění nějaké potřebné výhybny.

kór když špička bude ráno dvě hodiny a odpoledne možná i tři. To se pak můžeme jít klouzat a 30 minut pro osobáky ve špičce by prostě nemělo být....

Jenže co s tím, když tím ty lidi jezdí?

Je mi z toho tak nějak na nic, když vidím jak se prosazuje osobní doprava a na nákladní si pořádně nikdo nevzpomene.

Není problém spíše na straně SŽDC, že fofrem nepřipravuje druhou kolej Koterov - Nepomuk? Dokonce si myslím, že tady by ty peníze byly proinvestované rozumněji než na PlCHu. Opravdu za nedostatečnou kapacitu může osobka?

Jo a zapoměl jsem na průjezd Nepomukem, tedy projíždět(odjíždět) Ždírcem nejpozději dvě minuty před příjezdem předchozího vlaku do Pačejova.

Mohu poprosit o bližší vysvětlení?

Ještě k té (ne)koncepčnosti:
Na 190 máš nejspíše pravdu v tom, že je třeba do ní sáhnout pořádně, ale jsou tratě, kde by z hlediska osobky (taktu) a ve výsledku i ND pomohlo drobné "doflikování", tedy tu vytažením druhé koleje, jinde doplněním výhybny, onde zase úpravou zabezpečovačky tak, aby se zkátila mezidobí.

Samozřejmě podmínkou je to, že se zkreslí finální takt a k němu se bude směřovat (viz švýcarský Bahn2000).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 14:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No novotám typu takt moc nerozumím. Co znamená nulově symetrické a proč se to musí používat a jiné řešení je špatné?
SUDOP zpracovává projekt na základě podkladů SŽDC, otázka ceny je relativní. Pokud bys jen vytahoval druhou kolej, tak ušetříš, ale náklad na kilometr by mohl bý vyšší než při rozsáhlejší stavbě.
No zatím to nechat ve stavu v jakém to je, než se zlepší infrastruktura. Zde je prostě požadavek na 30min. takt nad rámec možností.
Jenže PlCh je tranzitní koridor a jednou se musela stanovit jistá priorita. A abych řekl pravdu, tak je dobře, že se do Chebu sáhlo, protože ZZ a DZZ bylo v zoufalém stavu, tedy hlavně DZZ. O velikosti prací se dá diskutovat, ale zase říkám, když už se v něčem vrtáme, tak spíš více než se tam za pět let vracet.
To je jednoduché, za Nepomukem je kopec a je mnohem lepší být s nákladem rozjetý. Na průjezd je norma až 1700t, se zastavením 1300t u směsek je to 1500t/1150t a jen tak pro informaci, když je lezavo, tak i s 800t se dá zůstat vyset pod Kovčínem. Takže se solo mašinou a směskou prázdných vozů o hmotnosti 1000t bys mohl mít problémy a těch 70 km/h nahoru určitě nepojedeš a budeš zdržovat.... A na postrk nemáš správně nárok.
Spíš si chtěl říct provozní intevraly nebo jak se to jmenovalo. Kde bys rád doplňoval, abych tak měl představu...
Jenže Švýcar je o několik desetiletí před námi a u nás se stále tak trochu hledá ideál.
Martin
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 15:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co znamená nulově symetrické a proč se to musí používat a jiné řešení je špatné?

Vlaky stejné linky se potakávají vždy ve stejnou tedy cca nultou minutu v hodině (i když v praxi to často bývá spíše padesátá osmá minuta v hodině). Všechny linky v síti musí tuto (konvencí stanovenou) symetrii dodržovat, jinak někde v síti budou fungovat přípoje jen tam a už ne zpět.

Zde je prostě požadavek na 30min. takt nad rámec možností.

A proto jsou tam odpoledne už nyní dva vložené vlaky?

Za vysvětlení díky.

Jenže Švýcar je o několik desetiletí před námi a u nás se stále tak trochu hledá ideál.

A nebyl na tom ten Švýcar před lety stejně? I on měl síť, která nebyla příliš připarvená na takt, řekl si čeho chce dosáhnout a cíleně dělal úpravy aby to bylo možné vyjezdit.

Cheb nezpochybňuju, bylo to třeba, ale teď je třeba aby aspoň "příplzeňský" úsek 190 běžel hned po dokončení koridorů.

Kde doplňovat? Kromě z hlediska jihočeského taktu dost zásadní druhé koleje ze Strakonic do Katovic, pak zrychlení dolního úseku 197 (dosažení křižování ve Strunkovicích) a dolního úseku 198 (dosažení Lčovic za 30 taktových minut ze Strakonic a Vimperk za dlaších 30 minut) nebo výhybna mezi Volyní a Lčovicemi (opět s výhledem na přípoje ve Strakonicích na R z obou stran a zároveň chytání celé ve Vimperku). K tomu trochu zrychlit horní 198. Tím nám pak přijedou vlaky do Volar ze 197 i 198 najednou a navzájem na sebe přípojují v obou směrech. Zároveň to šetří 2 motory, 2 fíry a 2 průvodčí.

Podobně pokud jednou dojde na zjednovrstvování dopravy (Os a R přejdou na shodnou zstavovací politiku typu Sp), tak na 225 výhybna Švábov.

Pokud by se nákladní doprava rozhodla zataktovat (= mít katalogové trasy každou hodinu stejné), kolik tras za hodinu bude třeba na jednotlivých tratích na jihu Čech a jak rychlé v porovnání s osobáky by měly být?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 891
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 18:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No taky se tam hodně těžko s nákladem dostává už teď a hlavně 30 minut je jen v jednom směru. Pokud by to bylo ve stejnou dobu tam i zpět, tak to bude pohřeb.
Koridory skončí v letech 2013-16 což je času na přípravu až až a osobně si myslím, že se 190 se začne dříve. Uvidíme jak za rok budou vypadat Strakonice, zda už bude provedena příprava na dvě traťové koleje.
Proboha než dávat velké peníze do horních úseků 197 a 198, tak to bych je tam raději dal do lepších silnic. Co jsem na 197 jezdil, tak pokud tam nejela nějaká škola, víc jak 10 lidí jelo málokdy. Rozumný člověk jede busem do Pt, kterej je rychlejší a levnější.

Na otázku kolik volných tras na jaké trati je hodně složitá odpověď a já určitě nejsem tolik znalej, abych ji znal. Jde i to, že volnou trasu můžeš použít třeba po posilovej nebo zvláštní či odklonovej osobák, proto je vhodné mít každou hodinu aspoň jednu volnou trasu v každém směru, ale né se stavěním v každé stanici.
K jízdním dobám u e. trakce je výhoda, že pokud se jednou náklad rozjede, tak je schopnej jet stanovenou rychlostí 65-80 km/h podle brzdění a zábrzdné vzdálenosti na trati, tedy osobáku ujede i na úsecích, kde je 140 a AB. U motorové trakce to je mnohem horší, do kopce jede třeba 25.
Co jezdím tu na jihu, tak se ještě trochu bojím, až začnou jezdit rychlíky Praha-ČB každou hodinu, do toho často osobáky Tábor-Budějice, jak se projede z Budějic do Veselí. I teď tam je docela sranda jet přes den. V noci se to stíhá za cca 40 minut, přes den neni vyjímka 1,5 hodiny nebo i více.
A trať Veselí-Jihlava čeká určité zlepšení, protože dle podkladů MD jde o odklonovou trať pro 4. koridor. Aktivace AB u Jihlavy je první vlašťovkou.
Martin
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 19:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do horní 197 sahat netřeba, tam jsou z hlediska taktu JD vyhovující. Na horní 198 v případě svižných nových vozidel chybí minuty (no spíše nějakých 6-7 minut, což je dost), ale jak to tam vypadá mimo sezónu frekvenčně nemám zdání. Chápal bych to jako nultý krok ŠED, tedy Šumava dostupná kvalitní ale nezadrátovanou železnicí.

Ad ČB - Veselí:
Tam by pomohlo jindřichohradecké rychlíky zastavit na Zámostí, v Ševětíně a ve Veselí n. L. zastávce, z prostředků kraje to doplnit na hodinový takt takovýchto Sp a trasy současných osobáků nechat nákladní dopravě s tím, že obsluha zbylých vesnic bude konána gumokolně. v Ševětíně vázat busy směr Dolní Bukovsko a Týn n. Vlt. a stejně tak busy do Lomnice nad Lužnicí na vlak. Na Zámostí pak mít přípoj busem na Hlubokou.

Vydělala by na tom většina cestujících z osobáků zkrácením JD a zkrácením intervalu i cestující z rychlíků a nákladní doprava by taky nepřišla zkrátka, neb by měla každou hodinu jednu trasu tam i zpět a to i včetně špiček.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 20:41:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešek na 225, monitorováno od 9h v Carganově Řečici.

9:50 náklad od Jihlavy 2x23O+37v. směs
10:25 rovněž od Jihlavy 2x240+16v. směs
kolem jedenácté Mn od Hradce 210+4/3v., jeden EANOS odstaven
11:50 od Veselí 2x230+20 Shimms
12:10 od Jihlavy 230+17v., hlavně Škodovky
14:10 od Veselí Mn 210+2v, jeden Es dovezen, jeden odvezen
14:40 od Hradce 230+35 Shimms
na R661 242+240.107
16:30 od Veselí 2x230+6v. směs
17:00 od Veselí 2x230+15v. směs
artur
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.60.134
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 23:29:07    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, co se dělá při té výluce Zliv ČB?
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 08:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

artur: já bohužel nevím.

Pokračujeme nocí na dnešek:
22:50 od Hradce 240.107+auta GEFCO
23:40 od Hradce směska nejméně 14 vozů
2:05 od Veselí 2x240+22 vozů, hlavně prázdná auta
3:45 od Veselí 2x240+32Eas
4:10 od Veselí 240+12 směs
5:00 od Veselí 2x240+17 modrých obilných rakouských
5:55 od Hradce 240+8Eas dříví hlavně
6:30 od Hradce 2x240+25 Eas uhlí LIKO
7:50 od Veselí 230+16 Es,Eas dříví, šrot
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 09:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad Martin2:

Koridory dokončení spíše 2016+, minimálně Nemanice - Ševětín a Praha - Beroun půjdou dost pozdě.

Na trati Veselí - Jihlava bych kromě postupné obnovy a plíživého zvyšování rychlosti nic nečekal.

Na Strakonice jsem zvědav, zhlaví už budou doufám s druhou kolejí počítat, ale na zbytek si počkáme.

Ať už tak či onak, přijdou mi mnou zmíněné investice smysluplnější než dráty na 226.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2183
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 19:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jedna z dnešního Platanova...



a R 360 v Číčkách...

Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 20:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je potřeba Mible mít nejdříve vstupní podklady než začneš nad něčím přemýšlet:-). A mohu se zeptat jaká nová vozidla máš na jazyku, abychom byli konkrétní....
Jo to jsem zvědav, zda Straky už budou mít přípravu na 2. kolej.
Jenže politika je politika. Ale furt jsou lepší dráty na 226 než na 199.
Ten úsek Nemanice - Ševětín bych do 2016 viděl docela reálně, pokud budou prachy. Snad varianta, která je daleko od všeho nebude nikomu vadit....
Martin
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 20:27:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo to jsem zvědav, zda Straky už budou mít přípravu na 2. kolej.

Počítá se s tím.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 20:33:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vozidla pro Šumavu: Dle mého soudu RegioShuttle RS1. Svižné, pohodlné, přiměřeně kapacitní, vyzkoušené na druhé straně Šumavy.


Ale furt jsou lepší dráty na 226 než na 199.

Mohu se zeptat proč? Z hlediska osobní dopravy se lze s těmi na 199 jakž takž ztotožnit (přímé spěšňáky ČB - Wien ve 2h taktu + průvoz strakonických osobáků do Borovan a tedy šetření posunu v ČB), ale na 226 drátování kvůli osobákům zcela postrádá smysl, tedy pokud se to nebude prezentovat tak, že cílem je mít všechny "hlavní" jihočeské tratě pod špagátem a tedy bude možné jednou na všem provozovat shodné elektrické jednotky. Jen by mě zajímalo, kde se na ně vezme, neb když si člověk napočte obnovu vozového parku u nás na jihu a dojde k ročním odpisům ve výši cca 140-180 miliónů a porovná to s krajem v současnosti vynakládanými 320 miliónů ročně a prohlídne si rozpočet kraje, tak to vidím dost skepticky a než drátovat 226 bych z hlediska osobky raději honil soupravy typu 842+954 částečně pod dráty a 226 vozenou ve velkých motorech vozil až do Tábora. Jen si nejsem jist, jak by si to kapacitně odpovídalo, tady přiznávám, že mi chybí fakta.

Nemanice - Ševětín:
Podle toho co psal K.A.F. někdy ani ne před měsícem je těch 2016 spíše optimistická varianta. Stále není platný územní plán kraje, takže to bude viset spíše na předprojektové a projektové příparvě než na penězích.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 23:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešek na 225:
9:30 od Hradce 2x240+11 směs
11:35 od Hradce 2x240+20 cisteren
12:10 od Hradce 210+1Bat,6 Eas
14:40 od Veselí 2x230+19 směs
15:40 od Veselí Mn 210+Bat, odvezl 1Es a 1 Eanos
16:05 od Veselí 2x230+22 směs
cca 19:30 od Veselí 230+27 EAS Liko
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 05. července 2008 - 08:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokračujeme nocí:
23:20 od Hradce 2x230+32 směs
23:35 od Hradce 240.086+ auta GEFCO
1:15 od Veselí směs nejméně 23
1:15 od Hradce 4x240+ 10 směs
2:15 od Veselí 2x240+25 směs
3:00 od Veselí 2x240+22 Shimms
6:25 od Hradce 240+20 Shimms
6:40 od Hradce 2x240+24 směs
7:10 od Veselí 230+17 dříví, cisterny
7:30 od Veselí 2x240+20 Shimms
Tinhi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. července 2008 - 13:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Regent: koukám, že ty snad ani nespíš a sleduješ co všechno jezdí. no je vidět, že se z trati 225 stává spíš nákladní trať než osobní :-)
Martin II
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.92.32
Odesláno Sobota, 05. července 2008 - 15:32:48    Odkaz na tento příspěvek  

Rád bych pronesl několik poznámek ke sporu Martin2xMibl.
Martin2 napsal: "Prostě schrnuto, jízdní řád musí respektovat současnou infrastrukturu a její případné rozšiřování musí být děláno více s pohledem do budoucnosti a né jen pro odstranění aktuálního bolavého místa JŘ."
V současné době opravdu JŘ musí respektovat současnou infrastrukturu. Ale investice musí být vynakládány s pohledem do budoucnosti, kde musí být definováno co a jak chci jezdit a proč. A to přesně přednesl Mibl. R potkávat mezi Strakonicemi a Katovicemi, aby se mohlo připojovat na obě dvě strany ve Strakonicích a Číčenicích. Já osobně toto považuju zejména ve Strakonicích za důležité.
Sahání na tratě 197 a 198:
U 197 si nejsem jist, možná že by bylo nutné provést někde drobnou přeložku. Ale je možné, že by stačil mezi Číčenicemi a Strunkovicemi průjezd podbíječkou na drobné zvětšení přechodnic, zabezpečení přejezdů a nasazení lepších vozů (RegioShuttle RS1 - nejsvižnější diesel jednotky i Desiro je výrazně línejší). To by asi mohlo zajistit potřebné potkávání ve Strunkovicích. Bohužel neznám technický stav tratě, takže nevylučuju nutnou obnovu neudržovaného stavu.
Když to rozeberu s odhadem poloměrů oblouků podle mapy (ty samozřejmě mohou zkreslovat) by šlo rychlost zvednout asi takto (v předpisu D3 nikde není omezení rychlosti, jen rychlosti 70km a více vyžadují předzvěst pro lichoběžníkovou tabulku):
Vodňany-Číčenice : 60-70km/hod (poloměr oblouku uprostřed kolem 250m)
Vodňany-Pražák : 90km/hod (poloměry oblouků kolem 1000m)
Pražák-Svinětice : ten by asi zvednout nešel
Svinětice-Bavorov :70-80km/hod (poloměry oblouků zhruba přes 400.
Bavorov-Strunkovice : první 2km 60-70 (oblouky kolem 250 a více), zbytek stávající stav.
Pokud by byly nutné přeložky, tak v prvé řadě zvětšit oblouk mezi Číčnicema a Vodňanama popř. přeložky mezi Pražákem a Sviněticema. (odkazy na studie Jihočeského KU A1_12/4 jsou již zde někde na K_reportu v dřívějším nějakém příspěvku, bohužel nevím, jestli v této diskusi nebo v diskusi tratě 194,197,.....).
U 198 by museli být přeložky. Ovšem někde s ohledem na terén by nemuseli být extrémně drahé.

Jinak BUS (courák) s vlakovým spojením Prachatice-Č. Budějovice je dnes JD srovnatelná. Takže trať 197 bych rozhodně pro úpravy nezatracoval. A naopak bych se ji postupně snažil vylepšit. Přičemž, jak psal MIbl je důležitej úsek Číčenice-Strunkovice. Ostatní lze ponechat zatím ve stávajícím stavu.

Musím uznat, že názory, které jsem zde od Mibla četl jsou mi velmi blízské, často vyjadřoval to, o čem jsem nezávisle na něm již delší dobu přesvědčen.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 13:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uznávám, že při pohledu na plachtu by druhá kolej Strakonice - Katovice byla užitečná, ale jak jsem říkal, pokud se postaví, tak už nikoho nebude tlačit, aby se do úseku Číčenice-Babiny dál sahalo. Stav bude na dlouho zakonzervovaný. To je bohužel reálné riziko, proto je lepší brát modernizaci 190 více komplexně a nechť pořadí staveb určí majitel a investor podle potřebnosti.

Jsem mluvil o horních úsecích 197 a 198, kde se velké stavby typu přeložek a spol. nedají rozumně zdůvodnit... Spodní úseky obou tratí jsou hodně perspektivní a lidé tu jsou a další se vhodnýma trasama dají získat. 197 docela dobře znám, reálné bych viděl tak cca 80km/h, abychom se furt nerozjížděli a nebrzdili po ten Pražák. Dál by se dalo udělat všude alespoň 60km/h a nezapomíjme, že pokud by tam náhodou někdy bylo nové vozidlo, tak se dá používat horní rychlostník... Ale je zde jeden háček a to přejezdy. Jeden přejezd vyjde na cca 5mil. Kč. Jen na Pražák by se musely udělat minimálně dva. Pak tak asi další dva až čtyři do Strunek. Prostě je otázka jak bude štědrá státní kasa.
Jinak Mibl chce zrychlovat horní 198 a tohle mi přijde opravdu zbytečné.
Martin
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 13:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tinhi: Spát se dá mezi vlaky
Tinhi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 13:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Regent: hm, tak to ti závidím, to musí být lahoda. taky bych to chtěl někdy zažít
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 13:43:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tinhi: Pokud nemáš poblíž trati zděné bydliště, tak stačí vzít karimatku, spacák a někam blízko trati si lehnout
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1618
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 14:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2:
pokud by tam náhodou někdy bylo nové vozidlo

Pokud nebude, tak budou lidi pomalu ale jistě mizet. 810 na věčné časy je cesta do záhuby.

Jen na Pražák by se musely udělat minimálně dva. Pak tak asi další dva až čtyři do Strunek.

Čímž jsme na ceně jednoho turnusově uspořeného vozidla a navíc jsme pro cestující rychlejší. "Zrada" je jen v tom, že to zaplatí SFDI a kraj na tom ušetří.

Jinak Mibl chce zrychlovat horní 198 a tohle mi přijde opravdu zbytečné.

Mibl chce chytat taktový uzel ve Volarech, neb má dojem, že 10 minutové nepřípoje ve Vimperku či Volarech nebo 25 minutové přípoje na obou stranách či dlouhý vyrovnávací pobyt někde uprostřed nebudou obecenstvem (a to ani tím turistickým) přijímány s povděkem. Pokud by se dolní 198 zrychlila tak, že by do horní nebylo třeba sahat, tak by to taky šlo, ale nějak tomu nevěřím. Samozřejmě je otázkou, kolik by to stálo a zda to za takovou cenu má ještě smysl.

Mohl by ses prosím Tě vyjádřit k těm drátům na 226?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 14:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po ,,letech" na záloze v Číčenicích 210 067
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 16:26:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neděle je na náklady slabší, od 11h doteď na 225 jen jedno uhlí do Linze ve 12:10, jinak ještě ve 14:45 Lv od Veselí 2x230 - to byl možná Pn 68202 bez zátěže.

Ještě k těm nákladům ze čtvrtku a pátku - některé směsky byly možná odklony ze 190, byla výluka ČB-Zliv.
Tinhi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 17:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, taky sem koukal že toho moc dneska nejelo. Byl sem na lovu od 7 do 12 hodin a za tu dobu jeli jen dva náklady (7:30 a 11:50 h.) směr Veselí n.L.
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 08:33:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě večer v 17:10 ve Velkém Ratmírově směr Veselí laminátka a 26 Shimmsů. Dál jsem již nemonitoroval.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 11:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně 25mil. za přejezdy není moc a jak povídáš, tak to jde z jiné hromádky, kde jsou i mnohem potřebnější věci. Neplatí to SFDI, ale SŽDC. SFDI to může, ale taky nemusí proinvestovávat. Jenže jsme stále nezvedli rychlost, takže bude třeba najít x dalších mil. či spíše desítek mil. abychom zvedli rychlost a dosáhli požadovaných jízdních dob. I to blbé projetí podbíječky něco stojí. Jednou jsem zažil, že vyrazila podbíječka z Temelína do Tejna, ale vozy ze štěrkem byly objednané na další týden. Takže se tam podbíjela jen ta hlína. A další týden jsem tam byl s pracákem a sypal se tam štěrk.

K uspoření 10 minut na celé 198 by možná ani nebyly potřeba žádné velké přeložky. Na celé trati máš 4xomezení kvůli přejezdu, ale nevím jestli jsou na širé trati a nebo v blízkosti zastávek. Pak někde není nějaká přechodnice nebo převýšení chybí. Použitím samovratů a hlavně vysílačky ušetříš taky dost času. Zrovna na spodní 198 se musí fíra hlásit skoro všude, kvůli kontrole PZS.
No osobně si myslím, že dráty na obou velenických jsou zbytečné a mnohem raději bych je viděl třeba od Brna na Zastávku a dál. Co jsem si všimnul, tak o víkendech na 199 zpravidla stačí sólo motor, ale na Třeboňské mi přijde, že lidí jezdí více i o víkendech a přes týden jsou tam vlaky docela plné. Nejezdím tam moc, tak přesnější čísla nevím, ale i tak to mašinu a 4 vozy nezaplní. Třeba se tam někdo pohybuje pravidelně a nebo má někdo údaje ze sčítání, protože tohle jsou jen mé doměnky.
To si myslíš, že na Sp vlaky ČB-Wien ve 2 hodinovém taktu je takový potenciál, abys aspoň trošku rozumně zaplnil 3 vozy z ČB do rajchu? Čas se stejně neuspoří, protože v Gmundu bude 10 minut pobyt, protože OBB jezdí dál minimálně s 5ti vozy.
Martin
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 13:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To si myslíš, že na Sp vlaky ČB-Wien ve 2 hodinovém taktu je takový potenciál, abys aspoň trošku rozumně zaplnil 3 vozy z ČB do rajchu? Čas se stejně neuspoří, protože v Gmundu bude 10 minut pobyt, protože OBB jezdí dál minimálně s 5ti vozy.

Samozřejmě nemyslím, ale pokud se dráty na 199 zdůvodňovaly takto, tak to tam prostě jezdit musí. Z hlediska naplnění lze 199 dost pomoci spuštěním skutečného IDS (po Boro jezdit po hodině a tam přípojovat busy 1) do Svinů, 2) do Jílojc a Suchdola, 3) do Kojákovic a Třeboně, + busy ČB - Ledenice - Borovany - "někam dál" zlomit v Borovanech). Dál to holt bude slabší, ale slabé úseky bývají na každém rameni.

Ohledně (ne)šetření času: kromě varianty dobírat vozy je taky možné stavět jen do místa, kde se souprava (nejspíše 3,5 či 4 vozy) naplní, a pak jet durch a to klidně i celou hodinu, tedy ČB - Sigmundsherberg stavět a Sigmundsherberg - Wien průjezd, tak nějak si to prý představují ÖBB a chtějí to mezi ČB a Vídní sjet pod 3 hodiny (samozřejmě je to myšleno bez přepřahu).

Kromě toho si myslím, že by obsazenosti do budoucna (až bude hotový Wien HBf.) pomohlo provážení až do Blavy (pak by průvoz přes hraniční čáru ve Cmuntu mohl optimisticky činit i půl vozu). Samozřejmě, že by se to muselo nějak tarifně dořešit, ale věřím tomu, že by to šlo.

Ad 198:
Jj, vysílačka je jeden z nejsnadnějších způsobů zrychlování dopravy. V "mém" modelovém JŘ by navíc vlaky mezi Vimperkem a Volary nekřižovaly, takže jde o to, aby se Vimperk - Volary na "krev" dalo sjet za nějakých 52-53 minut a tedy bylo v klidu možné to "nakreslit" s JD 59 minut. Pokud bych hledal, kde zrychlovat, tak bych se v první řadě poohlížel v úseku Volary - Lenora (- případně Zátoň), tam by se snad všude dalo jezdit 60km/h.

Samozřejmě, že to zvyšování rychlosti bude něco stát a z té hromádky se platí i jiné důležitější věci, ale pokud se Šumavou bude s výjimkou zavedení radiobloku čekat až na dobu po zdvojkolejnění 190, tak to vidím z hlediska počtu cestujících dost černě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 16:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešek je na náklady podobně slabý jako včerejšek, od 12h doteď pouze ve 12:10 od Hradce 2x230+2 prázdné autovozy, pak ještě 14:05 Lv od Veselí 2x230.

Jinak v Pelhřimově se nám nějak hromadí vozy Es, včera jich na poslední koleji stálo 16, dle papírů přivezly v průběhu května a června uhlí ze Světce nebo Ostravy středu.

Taky začla cca 3denní výluka Pelhřimov - Dobrá Voda, tuší někdo jaké práce tam mají proběhnout?

Teď ještě projelo od Veselí 210+Bat
Martin II
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.92.32
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 17:02:21    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče horní 198, tak tam se zázraky očekávat nedají. Podle mapy to vypadá, že by šlo rychlost v podstatě zvýšit jen mezi Horní Vltavicí a Kubovkou, Soumarákem a Volarama. Ale svižnější vozítka by taky trochu pomohla, neboť je tam několikaminutový rozdíl mezi jízdou Volary-Vimperk a Vimperk-Volary. Holt do kopce se 810 vleče.

199 : Taky se přikláním k názoru Mibla, že 199 má větší smysl než 226. Na 226 je možná víc cestujících, ale víceméně dnes již neperspektivní dálkové vazby. Naopak na 199 vazba Vídeň-Plzeň a dál lázeňská oblast (mariánky, Františkovy Lázně, popř. Karlovy Vary)perspektivu dle mého názoru má. Ideální by bylo, kdyby ten rychlík v úseku Borovany-Č. Velenice se choval jako courák. Bohužel páni ze SŽDC šetřili jako obvykle na nepravém místě a tudíž máme velmi krátká nástupiště. Klasickej průjezdnej courák skrz Budějce by končil v Borovanech.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 17:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že 199 má větší smysl než 226
Spíše bych napsal, že je to menší nesmysl.

kdyby ten rychlík v úseku Borovany-Č. Velenice se choval jako courák.
Měl by stavět všude i ČB - Borovany.
Čtyři vozy by snad v případě správného umístění tabulek "místo zastavení" vejít měly.

Naopak na 199 vazba Vídeň-Plzeň a dál lázeňská oblast (mariánky, Františkovy Lázně, popř. Karlovy Vary)perspektivu dle mého názoru má.
Bral bych to opatrně, jako marketingové heslo je to hezké, ale vlaky to nenaplní. Vlaky na 199 musí naplnit především místní frekvence a skrzoví cestující jen trochu vylepší obsazenost soupravy.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 21:45:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V těch busech se nevyznám a nemám přehled jak je co silné na lidi, ale nevím jak by politicky prošlo jezdit ČB-Třeboň s přestupem v Borovanech. Nebo jsem to pochopil špatně?

Pokud je taková představa OBB, tak proč ne. 3 vozy z ČB a v první třetině Rakouska by se za to vzalo a jelo durch nebo s naprostým minimem zastávek. Někdy je půl vozu i v současné době a pokud by to bylo pod tři hodiny, tedy z čáry za necelé dvě, tak by si to mohlo získat zákazníky. Jen ta cena by měla být trošku rozumná.
Radioblok by v konečném důsledku mohl být i rychlejší, protože by se snad vůbec nemělo telefonovat, ale podrobnosti zatím nevím. Takže při samovratech a současných vjezdecg by pobyt při křižování opravdu mohl být u obou vlaků do 1,5 minuty. Narozdíl od současných cca 2-3 plus skrytá minuta pro srovnání vyhybky za sebou. Na spoustě tratí, kde je 50 by rychlost šla zvýšit na 60, směrově na to většinou mají.
O nějakých podstatných injekcích si můžeme asi nechat zdát, jen kolik handrkování stály přejzdy v Černé, Vrábči. Teď se snad dá do kupy 197, aby se rozchodil radioblok a pak se uvidí....
Kdyby se šetřilo jen na nástupištích, bohužel i na technologii, takže více jak 100km/h se nikde nepojede. Na 199 jsou úseky, kde by to mělo cenu a o 226 ani nemluvě. Je krásně vidět, že se drátuje jen na politickou objednávku a aby to stálo co nejméně... Krásně jsi to vystihnul jedna trať je větší nesmyl a druhá menší nebo stejnej.
Martin
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1621
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 22:48:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo jsem to pochopil špatně?

Špatně pochopeno, nejde o obsluhu Třeboně, ale o obsluhu území mezi Borovany a Třeboní a jen se ty lidi z ČB do Borovan povezou rychleji vlakem. Jak je co silné, moc nevím, ale o síle dopravního proudu mezi ČB a Borovany (a přech.) vypovídá množství jezdících busů.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 22:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen ta cena by měla být trošku rozumná.

Dle www.jihoceskedrahy.cz --> Vlakem levně do Rakouska je nyní zpáteční ČB - W FJB s in-kartou za 454 Kč, což mi přijde velmi rozumné. Tedy méně než zákaznická Praha - Ostrava.
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 23:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až dnes jsem si všiml jistých prací v Děbolíně: manipulační kolej je ukončena kuse a chystá se budování lepšího přístupu k vlakům (panely).
Milanm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 10:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoštice u Volyně...s novou betonovou "čekárnou".
Škodá té plechové boudy, že ji vzal vítr...s tímto betonovým monstrem ztratila zastávka svého genia loci. Vyrábí se přece pěkné a pevné dřevěné čekárny a přístřešky...tak proč zrovna tady toto?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 43545
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, u měst bych víc než ten ingot nedával, ale takhle na venkov by to něco vzhlednějšího chtělo. :-(

Ale třeba je to příprava na splynutí s PHS.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:34:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku Mible porovnáváš neporovnatelné. Do Vídně to máme 219km. Ujetí tolik kilometrů ve vnitru stojí zpáteční jízdné se zákaznickým jízdným snad 366Kč. Teda pokud jsem se dobře kouknul.
Praha-Ostrava je 351km, cože je docela podstatný kilometrický rozdíl. Tohle by mělo stát 580Kč.
Martin
P.S. asi vlivem kurzu koruny už stojí 440Kč
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:28:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, nějak mi nedošlo, že je Vídeň z Budějc tak blízko, přesto na 219 km je vnitro zpáteční za 366 Kč (hledal jsi správně) a EURegio je dle jizdenka.cz nyní za 433 Kč. Mě osobně to EURegio přijde jako přijatelná cena. Opravdu je znát, že koruna posiluje. V podstatě už nechybí mnoho*, aby se ceny vnitra a EURegia vyrovnaly.

*) nějaké příští zdražení vnitra a další posilování koruny
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Tinhi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 16:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jedno mlhavé ráno na Kanclově
Vlakomil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 09. července 2008 - 14:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska asi v půl desátý v Táboře ňákej náklad od ČB 742.440+742.438.
Křemík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 09. července 2008 - 16:51:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlakomil: Byl to Mn 68860/88240 Veselí - Tábor - Branice.
Tinhi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 09. července 2008 - 19:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať 225: dnes na R925 jela 242 206 a náklad cca 10 minut za ním v čele s 230 084.