K-report
 

Archiv do 10. února 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » 380 - nové třísystémové stroje ze Škody Plzeň » Archiv do 10. února 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 04. února 2009 - 08:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR: ne, jen na šestistrunnou kytaru a raději klasiku. I když i tady spíš bejvávalo, nějak není čas a prsty tuhnou...
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 08:38:03    Odkaz na tento příspěvek  

No dobrýýýýý
já zkoušel kytaru, ale když jsem začal cvičit, tak spolubydlící z intru mě vyhnalui na umejvárku
Osoba X
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.109.51
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 09:28:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ale co v noci?

Tratě by pochopitelně byly vybaveny umělým osvětlením. V tunelech by se svítilo celodenně. Jinak by se tam solární vlaky štosovaly, to dá rozum.

Je to skutečně genitální zelená myšlenka, doufám, že MŽP už vypisuje grant!
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 10:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OsobaX: v tunelech v ČR se svícení stává skutečností. Co jsem viděl na vlastní oka, trvale se svítí v I. vinohradském a ve špičáckém.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sůva_duajer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 04. února 2009 - 10:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR
"Sakra zase mě někdo předběhl v mých geniálních nápadech. Ale co v noci? Myslím, že problém čeká na svého génia, takže se můžete pustit do práce. "

Nemají toto už Rusové vyřešený ? Zdeněk Izer kdysi říkal, že oni umí přistát na slunci a problémy vysokých teplot řeší přistáváním v noci. Něco mi tedy napovídá, že už to mají dávno zmáknutý..
Hairy_apple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 04. února 2009 - 11:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K solarku - no myslim, ze pouzitelnost nic moc. Max. jako dodatecny zdroj energie. Kdo si precetl ten clanek tak musel dojit k tomu, ze pokud pokryjeme strechu jednoho 25m dlouheho vozu temito clanky tak dostaneme (za idealnich podminek) vykon cca 2kW... to je tak pro pohon pracky - ne vlaku.

K mezipodvozkove vazbe - ono tim, ze je ta vazba hydraulicka, nefunguje tak jako vazba mechanicka. Ma i spoustu jinych vyhod. Ona totiz take tlumi ty pohyby podvozku. Myslim, ze prispeje k stabilnejsimu chodu i v prime. Ale to ukazou az zkousky.

K protismernym obloukum - neni dulezite jestli nekde protismerny oblouk existuje - je dulezite, aby vozidlo (kdyz se do nej dostane) tyto oblouky projelo. Nesmime zapomenout, ze napr. v depech koleje vypadaji ponekud jinak! Nehlede na to, ze pokud chteji s 380 do evropy - musi vyhovet vsude. Je sice hezke, ze na trati nam bude "pomahat" tato vazba - otazkou je co bude delat napr. v tom depu na krkolomnem "kolejodromu". Samozrejme, pokud to vyhovi zkouskam podle prislusnych norem - neni co resit :o) - to ale nevylucuje, ze i tak se muze objevit necekany problem. Je to ale zajimavy napad a fandim tomu. Precijen Skoda porad dokazuje, ze umi vymyslet nove veci. Bohuzel heslo "Naskok diky technice" [reklama audi] pak prestane platit kdyz to pokazi nejaky ekonom, manazer, politik nebo jiny kazisvet. (ja je fakt nemam rad! :o) )...
Applexpert
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 11:26:05    Odkaz na tento příspěvek  

Na innotransu byl autonomní chladící vůz se solárními články. Čím více pere slunse, tím více energie pro chlazení - prostě geniální.
JirikP.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.36.163
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 11:30:22    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: ještě mi něco není jasný.

Nerozptýlil jste mé obavy, že pokud jsou rovnice pro napětí a proud lineární homogenní, teče při polovičním napětí strojem taky poloviční proud. To, že P=U*I bych vám uvěřil i bez vzorečků :-)

Konkrétně ve své úvaze tvrdíte, že I není něčím omezen, ale to neznamená, že tam ten proud poteče. Dále uvažujete konstantní Fí, ale nevím, jak toho dosáhnete bez vnějšího buzení nebo permanentního magnetu (což by určitě byly věci, jejichž rovnice není homogenní). MMCH, i u motoru s permanentním magnetem by Pmax vyšel na polovičním napětí čtvrtinový.

Googlil jsem to, a našel akorát toto z jakéhosi návodu k čemusi. Komentujte.

Ad "motor se nechová jako odpor". Když se zamyslím, jak se chová odpor, napadnou mě tři věci:

1) U || I (U ve fázi s I)
2) U=k*I (2*větší proud => 2*větší napětí)
3) Ztrátový výkon přeměňuje na teplo.

Ad1: kolik % z celkového proudu dělá jalový proud u motoru?
Ad2: jaká je v motoru nelineární závislost?
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 12:24:31    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud můžu za Hajného, tak:
1. ujasněme si, zda-li mluvíme o ss nebo st motoru. V našich loko jsou v drtivé většině motory ss. Potom v této otázce neplatí režimka. (= tato otázka nemá smysl :-)

2. tak tohle zrovna platí pouze u motoru v režimu nakrátko, kdy je nulové indukované napětí. Jinak se musíte smířit s tím, že napětí jsou v motoru 2: indukované a svorkové.

3. to platí i v motoru. Největší část ztrát je teplo pana Joula, asi tak 80%, i víc. Zbytek jsou ztráty v železe, které se nakonec taky přemění na teplo, pak mechanické ztráty (a ty jdou opět do tepla), ventilační ztráty (aspoň že ty jsou do zimy :-))),...

Ad1: nemá smysl u ss. Pokud řešíme střídavý stroj, tak se to dá určit z fí pana kosína. Čím víc kosínus, tím víc adidas a menší jalovina.

Ad2: nelineární závislost je mezi proudem Í a velkým FÍ (na rozdíl od malého fí :-). FÍ je BÉ x S, BÉ je mí krát HÁ, HÁ je sice konst. krát Í, ale mí je závislé na tom HÁ. Od toho se pak odvíjí nelinearita momentu na proudu.

Zkusím ještě jednou rozptýlit vaše obavy o platnost zákona Ohma. On platí, nebojte se, jenže - jak už bylo řečeno - není napětí jako napětí. Proti svorkovému napětí motoru (které způsobuje průtok proudu) totiž působí indukované protinapětí. A tak i když je řekněme svorkové napětí 1000V a odpor kotvy 7 mOhm, odpor HP 6 mOhm a odpor PP 5 mOhm, tj. celkem ať nežeru 20 mOhm (reálné hodnoty motoru 5AL4446iP), tak motorem neteče proud 1000/0,02 = 50 kA, ale nějaký rozumný proud řekněme 500A, protože proti těm 1000V působí indukované protinapětí (v našem konkrétním případě 990V), takže proud "prohání" pouze jejich rozdíl (10V), který při odporu motoru 2 cOhm prožene právě těch 500A (odpor zbytku světa pro jednoduchost zanedbejme).
Obavy rozptýleny?
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 13:43:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš Liesk.:
Ano ano, tak už je to na tom světě zařízeno. Zatímco šibal pan Joule kasíruje spousty toho, co ostatní musí oželet jako nevyhnutelnou ztrátu, chudák pan Ohm furt jen platí a platí.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 14:07:33    Odkaz na tento příspěvek  

2tommasel
Né až tak pan Joule, spíše obecněji paní Entropa... čo to hovorím, Entrópije, která roste, když se pívo pije
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 14:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR:
No kerá dáma to pak vysaje z pana Jouleho už je další causa. Žádná polehčující vokolnost pro něj!

Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 15:49:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad problém v noci: Nenapadlo vás nainstalovat na opačné straně zeměkoule lapače světla a tyto spojit světlovody se světelnými zářiči u nás a rozmístit je podél tratí? Potom by i to zmíněné Desiro mělo v noci solární energii a mohlo dobíjet baterie. Navíc by se to dalo využít i v marketingu - zkuste si představit heslo "Nad železnicí slunce nikdy nezapadá" nebo "Zářná budoucnost našich drah". Také by to mělo pozitivní dopad i na bezpečnost cestujících - odpadla by různá temná zákoutí a v neposlední řadě by se z důvodu nepotřebnosti mohly všechny lůžkové a lehátkové vozy zrekonstruovat na klasické osobní vozy a problém s nedostatkem vozů by rázem byl menší
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 16:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Yalapeak:
No, když už jsme u toho: Do libračního bodu na noční straně vystřelit družice s pořádnám zrcadlem, které by soustřeďovalo světlo na ten vlak + nejbližší okolí. Každý vlak má svou, a přes vlakový zabezpečovač s ní komunikuje, jak má přesně zrcadlo natočit. Část (pruhy) střechy bez solárních panelů, jen prosklená, jako osvětlení až až. Část světla ať družice konvertuje do tvrdého svícení pana Roentgena, aby si vláček přišel na svý i v tunelu, kdyby vypadly akumulátory. No a máte to bez drátů, drahý Marconi.

Při odstavení přepnout družici do módu "ochrana před sprayery".

Když řešení, tak pořádné. Nechám si to patentovat, a to by bylo, abych nedostal nějaký ten podílek z dědictví pana Dynamita!

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 04. února 2009 - 16:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JirikP: Konkrétně ve své úvaze tvrdíte, že I není něčím omezen, ale to neznamená, že tam ten proud poteče. Dále uvažujete konstantní Fí, ale nevím, jak toho dosáhnete bez vnějšího buzení nebo permanentního magnetu (což by určitě byly věci, jejichž rovnice není homogenní).
No, už přihořívá - vyjděme právě z toho konstantního Fí a jemu odpovídajícího konstantního I. Z toho dostaneme stejný moment.
Při polovičním svorkovém napětí musíme mít zhruba poloviční indukované napětí, aby se odporem kotvy tlačil stejný proud. No a to zhruba poloviční indukované napětí nám vznikne při zhruba polovičních otáčkách, které s nezměněným momentem dají ten zhruba poloviční výkon.

Tím "zhruba" mám na mysli to, že jestliže je úbytek napětí na kotvě (schválně přeženu) 1%, tak to Ui musíme snížit z 99% U na 49% (aby do té půlky chybělo furt to 1%). Výkon motoru při U/2 je pak 49.5% toho při celém U.

MMCH, i u motoru s permanentním magnetem by Pmax vyšel na polovičním napětí čtvrtinový.
Nene, tam je to úplně stejné jako v předchozím případě.

Ad "motor se nechová jako odpor".
...zejména tím, že z něj na hřídeli leze mechanická práce.

Ad2) jaká je v motoru nelineární závislost?
Ale ona v kotvě ta závislost U = Ui + Rk*Ik lineární je, akorát díky členu Ui prochází hooodně daleko od nuly...
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 20:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co udělat články na tmu, to by se dalo jezdit v noci za polárním kruhem a na Sahaře nebo ve dne by se přes to dal plech.
Hodně často se to používá v zemích, kde nesvítí slunce.

Je vidět, že nám z (ne)zkoušek 380 už pěkně hrabe
Jaký bude přístup nové hejtmanky Ústeckého kraje k veřejné dopravě ??,
Program útlumu teplických trolejbusů snad přešel do jejich rozvoje.
jonáš prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.39.11
Odesláno Středa, 04. února 2009 - 23:01:22    Odkaz na tento příspěvek  

Hairy_apple: no předpokládám, že pokud je vazba hydraulická, dá se v takových situacích, kdy by něčemu vadila, odstavit vhodně umístěným hydraulickym ventilem/y .. ovládanými vhodně umístěnym čudlíkem. Což by zase u mechanický nešlo.
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.234.90
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 11:55:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ad neregPetrS.: Nevím, jestli to píšu dost česky, ale psal jsem, že solární články jako zdroj energie pro trakci považuji za totální nesmysl a že jako dobíjení baterií by to použít možná šlo! Moje angličtina není sice na nějaké vysoké úrovni, ale v tom článku pod Vaším odkazem čtu: The solar panels on the train’s roof do not drive it but provide energy for its air conditioning, illumination and safety systems. A navíc koukám, že jsem to s tím (čistě teoreticky fyzikálním) odhadem elektrického výkonu solárních článku trošku přepísknul...


Ad Qěcy: I. vinohradský tunel je sice osvětlen stále, ale ve špičáckém tunelu se svítí pouze příležitostně (kontroly apod.), přičemž vypínač se nachází - mám ten dojem - na nádraží na Špičáku!


Ad Osoba X: Kdyby už na to byl grant z MŽP, vůbec bych se nedivil! Když můžeme ve jménu ekologie lít do paliv biosložky, které se k nám dovážejí z Pákistánu a z Brazílie (kde v tomtéž jménu ekologie za tímto účelem kácejí deštné pralesy), protože jsou zde levnější, bo v nšich podmínkách spotřebujeme na výrobu těchto biosložek více nafty, než kolik z toho dostaneme!

Prostě rozhodování "ekonomů, manažerů, politiků a jiných kazisvětů" v praxi!!!
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 12:13:36    Odkaz na tento příspěvek  

Faktická poznámka
na výrobu bionafty se v drtivé většině používá řepkovej volej, lisovanej u nás. Tohle vím, páč jsem dvě výrobní jednotky pomáhal páchat.
Do benzínu se jako biopalivo přidává špiritus, Jestli pěstujou třtinu v Pakistánu, pak z ní dělaj špiritus a vozej to sem, nevím, ale pochybuju. Mohl bych napsat víc ale to bych se octnul out of theme
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 12:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR:
Mě by to zajímalo. To třeba to napsat sem?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Hairy_apple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 13:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jonáš prag -> To neni vubec spatny napad. Ale technicky by se to muselo doresit. Protoze pri "znovuzapnuti" te vazby nebudou podvozky v idealni rovne poloze a mohlo by se stat, ze v prime by vazba nutila podvozky aby byly natocene. Ale myslim, ze resitelne to urcite je... :o)

Ad.Bionafta... Hezky napad delat bionaftu - ale nedomysleny. Zkuste nekdo vypocist kolik hektaru pole bychom potrebovali na vyrobu bionafty abychom pokryli treba 30% spotreby...! K tomu jeste zapoctete naftu kterou spotrebuji traktory na obdelani pudy... :o) ...myslim, ze bychom tak kolem sebe videli řepku,řepku,řepku,řepku.... řepka kam se podivas! Takze budeme pestovat vsude repku a plodiny, ktere jime budeme dovazet (ostatne tak jak to delame uz ted = zase za to mohou kazisveti...nebo ne?)...
Takze tu nekoumejte kolem utopistickych napadu o solarni energii pro trakci, ale radeji uz nekdo vymyslete jiny ekologicky zdroj energie... - ropa uz je OUT - viz.clanky Ing.Pohla - Ropa a doprava
Applexpert
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 13:52:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HA:
Pokud tedy má jít o trakci, tak v nejbližší době stejně nikdo nevymyslí nic lepšího než Jaderná elektrárna -> dráty -> E mašina, Jaderná elektrárna -> dráty -> zásuvka -> AKU mašina, AKU gumokol, nebo Jaderná elektrárna -> H2 -> H2(nebo sloučenina) v cisterně -> H2 mašina, H2 gumokol.

+solárko na přilepšenou (topení, klimo), jako v rodinném domku.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Hairy_apple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 14:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel-> No, to je možna pravda. Jen kazisveti (ropna lobby) nejak nedovoli aby bylo ALESPON to co pisete. S kolika Gumo-Kolo-Plechovkama na elektriku jste se setkal v zivote? (tim nemyslim trolejbusy a jinou MHD ... ale individualni dopravni prostredek)... Ano, svou roli hraje cena - ale lidi stejne radeji priplati za kozene sedacky a audio-video doplnky do auta nez za ekologicky pohon - takze alespon u tech movitych obcanu bych sem tam cekal elektromobil - zatim to ma jen ten co se chce zviditelnit a hrat si na "pana ekologickeho"... Mozna jste zaznamenal v mediich, ze nekdo prisel s navrhem dotovat lidem auta (udajne zase kvuli tomu ze je "krize" - zrejme marna snaha zachranit propousteni ve SKODA AUTO)... samozrejme to je to o cem mluvim - kdyz nekdo rika ze nema na auto - at si ho koupi napr. bez klimatizace a nebo at si koupi ojete (tim nemyslim vrak!)... kdyby ten prispevek byl na auta napr. hybridni - pak to beru - byl by to prinos, ale u nas je nikdo nevyrabi a ani se nechysta. Dal to nebudu vice komentovat . . . je to mimo tema.

(Příspěvek byl editován uživatelem hairy_apple.)
Applexpert
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 15:06:51    Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct: Co víš? Samozřejmě plocha střechy by nestačila, ale co třeba TV napájené ze solárních článků? Anebo ze solární tepelné elektrárny? http://www.flickr.com/photos/f2g2/2749843139/ Anebo z vesmíru?
http://www.solarhaus.cz/zajimavosti/solarni_energie_z_vesmiru_na_ dosah.html
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 15:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neregPetrS.:

Odpověď zde.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.234.90
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 15:53:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ad neregPetrS.: Dobrá, to beru - vozidla elektrické trakce, sosající "šťávu" z trakčního vedení! Upřímně řečeno, trakčním motorům už je celkem buřt, jakým způsobem se k nim ty elektrony dostaly. Nevěřím sice stále možnosti "vyrábět" elektrickou energii pomocí klasických fotovoltaických článků (a to kvůli náročnosti výroby křemíku), ale to by opravdu bylo na jinou diskuzi. Nicméně hledat alternativní zdroje pro nezávislou trakci zrovna na železnici, kde je relativně jednoduché trať "prostě" elektrifikovat, mi přijde v současné době trošku uhozené...
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 16:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HA:
Odpověď zde.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 16:24:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct:
Odpověď zde.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2009 - 21:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klid pánové, spekulanti konečně zkrachovali, v Americe přestala jezdit hyperžravá auta,(30 na sto a víc) neb už na to taky nemají a ropa má letošní prognózu 25 USD za barel. Radši bych ale doporučoval na 60-80, neb je to reálná současná cena a tento pokles jen generuje 2 věci. Totální přesedlání na auta v Číně a spol. a povstání/válku v Íránu a spol. Pralesy Ti Jihoameričtí kre.t.ni kácejí furt (dá se na tom pěstovat tak 3 roky a pak ta půda nefunguje ani s hnojivy - vzniká následně poušť. Strávil jsem na tomto JA kontinentu nyní 38 dní, 9500 km v busech (bohužel) a cca 1000 km letadla. Nefrajeřím, jen je bohužel pravda, to co zde píšou odporné či odborné časopisy. Co Bivojové, kolik jich od prosince zatím postavili?
Chocholoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 06. února 2009 - 08:02:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radši bych ale doporučoval na 60-80, neb je to reálná současná cena a tento pokles jen generuje 2 věci. Totální přesedlání na auta v Číně a spol. a povstání/válku v Íránu a spol. Pralesy Ti Jihoameričtí kre.t.ni kácejí furt ...Strávil jsem na tomto JA kontinentu nyní 38 dní, 9500 km v busech (bohužel) a cca 1000 km letadla....Co Bivojové, kolik jich od prosince zatím postavili?

... tady do mne kopou neznámí telepati proudem a snaží se mě paralyzovat či dohnat k infarktu (momentálně míří do srdeční krajiny). Olomouc v okruzích ulic Karafiátová 1, Komenského 9, Kosmonautů 29. Sousedé z Karafiátovy mne neustále udávají a i křivě! Radnice mi nechce povolit výměnu bytů. Dne 7. 1. 2003 mě v Olomouci u obchodního centra "Senimo" okradli! V pátek 10. 1. 2003 jsem na Karafiátově 1 v Olomouci omdlel! Vykradli mi 3x chatu. Dne 27. 1. 2003, mne okradli na Wurmově 4 v Olomouci – obchod jménem Au..., o 500 Kč. Ještě ten den zástřel na nohy + ukájení hlasů. Při sepisování zástřel na týl, do ledvin a do hlavy. Škodná mi kazí přístup na síť! V jedné restauraci na ulici Kosmonautů v Olomouci (nejde však o restauraci v hotelu Sigma), mi namíchali do jídla sperma nějakého blba. Některé servery mou zprávu mažou. 14. 3. 2003 mi pokazily emailovou poštu. Dne 15. 2. 2003 mi neznámí telepati zlikvidovali vysavač! Kopou také do mého psa a do kočky, kterým se tvoří podkožní nádorky a bradavice! Prolévám se minerální vodou Magnesií, odvarem z meduňky, spím v alobalové krychli, pojídám hořčíkové tablety, ale to vše mou situaci pouze zmírňuje...

Jo, to známe.
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pátek, 06. února 2009 - 11:15:27    Odkaz na tento příspěvek  

Kdybych věděl, že reakce na můj(převáženě nevážný) příspěvek skončí až takhle, tak bych si nejradši polil klávesnici horkým kafetem
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 527
Registrován: 10-2006
Odesláno Pátek, 06. února 2009 - 18:32:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z nudy se tady kecá o nejrůznějších ptákovinách. Neměly se náhodou už 001 a 002 v tyto dny už prohánět v Cerhenicích?
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 06. února 2009 - 21:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

add Chocholoušek, toto se stává, sestři, maximálně 3x za 10 let.
A protože už 10 let určitě nevyjela ze Škodovky taková pěkná mašina, jako ke Bivoj, OPAKUJU DOTAZ:

Kolik už jich smontovali či předmontovali? Bylo tu před 1/2 rokem hodně nadšenců, co chtělo fotit přes plot, tak mě zajímá, zda už je aspoň dalších 5 rámů hotových
Sůva_duajer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 9-2008

Odesláno Sobota, 07. února 2009 - 01:35:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápu, že projekt 380-ka trochu stagnuje.. .Škodováci asi něco v rámci zkoušek s dvestěkilometrovou rychlostí dolaďují, možná je to i jinak, ale určitě chtějí mít mašinu, která nemá jen tak konkurenci a tak tomu dávají všechno... a já jim věřím.. Dejte jim prosím čas, a nebuďte "kurvy"... s těma kecama. Už přestaňte tlachat o hovadinách. Buďte rádi, že tu dnes ještě něco málo funguje - jeden z posledních nevytunelnovaných podniků. Hlavňe uznávám lidi, co daj dokupy HW - dimenzování IGBT (z toho bych měl v tomto případě trochu strach, možná IGCT by bylo spolehlivější při takových výkonech), a k tomu veškerý výpočty a "sofťáky", který tomu vdechnou život. Kdo tohle umí.... to je king...
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 6-2006

Odesláno Sobota, 07. února 2009 - 11:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víš co, ani by mne nenapadlo se smát tomu, že ŠT konečně něco vyrábí, ač je to v podstatě Zýmens nebýt xx krát oddalování termínů a keců jak to bude dobrý a skvělý i když ještě nic nebylo ani na okruhu a pod. Prostě měli vyrobit a hotovo a ne slibovat a bušit se u toho do prsou. Potom by leckoho překvapili. Ale tohle už je něco jako furiantská fraška. Proto, protože to bude nejlepší a všechno co existuje to překoná, říkám tomu Zázrak
Sůva_duajer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 9-2008

Odesláno Sobota, 07. února 2009 - 11:54:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra
Zýmens? Na mašině toho je kolik od Zýmense? Ani ty IGBT údajně ne - prý Mitsubishi. A jestli jich bude jezdit jen dvacet, tak aspoň něco. Možná jsem v konečným důsledku zaplatil za tenhle projekt plácnu 100 Káčé. To je úplný prd proti tomu, co se ve státním aparátu "projebe" miliard a nic z toho. A ještě víc mne jedujou slavný ČD. Když už jsem se před měsícem s cca 12-ti lidma nevešel do "nakaši našlapaný" 810-ky, tak by zato někdo potřeboval minimálně přes držku. Hlavně, že je všichni musíme platit z daní a ještě s ustupující kvalitou služeb zdražujou. To bych opravdu blil. Omlouvám se za offtopic.
Mtb_freeride
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 07. února 2009 - 12:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při čtení Fýrovského příspěvku jsem do poslední chvíle čekal na jeho už trapné označení Zázrak s ještě směšnějším smajlíkem v závěsu a...a dočkal jsem se opět...
Sportu zdar, bajku zvláště!
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2755
Registrován: 6-2006

Odesláno Sobota, 07. února 2009 - 13:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě víc mne jedujou slavný ČD
Ale nebýt ČD, tak by snad Zázrak ani nevznikl, ale to už je jen detail. A asi taky jen díky ČD se ujme, protože ty ho budou mít jako jediný dopravce, přece daňový poplatník to zacvaká. Jiný nestátní dopravce si ho koupí jen těžko.

Mistrteplýbratr volný jezdec
Váš příspěvek je celý k tématu, jasně můj smajlík je trapný, váš netrapný, jak by ne.
Mtb_freeride
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 07. února 2009 - 13:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže pár výtažků z letošního roku (pouze za poslední měsíc):

Ale ona už přezdívku má. ZÁZRAK ze Škodofky

Jo přezdívka Zázrak se docela ujala i v okruhu mých známých už každý ví, co je to Zázrak

No já bych to viděl na ten vagonek "S námi do Evropy" nebo dva a k tomu nějakou hospodu s discobarem a táhnul by to Zázrak, jooo vlak snů

Škoda-Eurozázrak, to zní dobře

+ ten poslední...

Pane, musím se tomu smát, bo vaše příspěvky jsou až na světlé výjimky zde též naprosto k tématu, že?
Měl byste Martinu Zlivskému napsat mejla, zda by vám do smajlíků nedal tento: "Zázrak "...
Sportu zdar, bajku zvláště!
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2756
Registrován: 6-2006

Odesláno Sobota, 07. února 2009 - 13:49:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Týká se Zázraku, tedy 380, tedy JE k tématu. Za to váš 588 je pouhopusté hodnocení něčích názorů a příspěvků. Smějte se čemu chcete. Mně jsou zase k smíchu fanatičtí zastánci této lokomotivy, čímž ovšem jen snižují možnost, že bych ji někdy mohl brát vážně. Celé Zázrakovské dění + fanatičtí blábolilové vašeho typu, je fraška typu Naši furianti.
Aquilegia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 03:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra: Nechápu co tedy děláte v tomto fóru, když obdivovatele této mašinky nemáte rád. Jdete rád do střetu viďte? Zamyslete se nad sebou.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2759
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 09:44:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, třeba si rád rýpnu. Na tom by až tak nic hrozného nebylo, nebýt reakce těchto fanatiků, kteří, kdyby mohli, tak mě za to snad postaví na hranici jako svatá inkvizice
Občas se i snažím normálně diskutovat, ale to mně tihle fanatici značně ztěžují
jjj
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.236.117
Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 15:12:08    Odkaz na tento příspěvek  

Co je na tom pravdy , že jedna ze zkoušených 380 vyhořela ? Jen jsem to slyšel , může to někdo potvrdit nebo vyvrátit ???
Pingu93
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 18:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jjj: No tak to by bylo blbý. By se 380 asi přejmenovala na Euro-Fire
Můj email: pingu93@seznam.cz
Sůva_duajer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2008

Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 19:48:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jjj
Že by vyhořela 002? 001 se snad na okruh ještě nedostala. Odkud info o "vyhoření" pochází? Není to od Kelišový z Hoštic?
jjj
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.236.117
Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 20:12:54    Odkaz na tento příspěvek  

No právě že to nepochází od "Kelišový" . Podle důvěryhodného zdroje vyhořela při zkouškách elektroinstalace. No snad jsem tolik neřekl , jen jsem se slušně pozeptal . Nemusíte mne hned napadat , musíte ale uznat , že by se s tím výrobce zrovna nechlubil. Ostatně se to podle zdroje projeví dalším opožděním zkoušek.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 22:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jjj: Pokud vím, tak se zkoušela požární odolnost mezistěny. Ta byla k tomu účelu extra vyrobena. Nevznikla Vaše informace zkomolením tohoto...?

Jinak na 001 jsem byl předminulý týden a vyhořelá rozhodně nebyla.
Sůva_duajer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 9-2008

Odesláno Neděle, 08. února 2009 - 23:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jjj
Ja jsem samozrejme nechtel nikoho napadnout. Nejsem "fanatik 380", jak si o mne Fyra patrne mysli. Jen na celkovy projekt "ktery uz jsem defacto chte nechte zaplatil" koukam trochu s nadhledem. Chci, aby se to dotahlo do konce - to je prace predevsim vyvojaru, ktery nemuzou byt zadny orezavatka, aby to vubec rozpohybovali. Jinak by tohle nikdy nedotahli ani na ten Velimskej okruh. Jen jsem chtel vedet, z ceho cerpate info., asi jak napsal Hajnej, jestli jste neco trochu nepopletl. Taky se mi to stane. Nahore jsem psal, ze ani IGBT nejsou patrne od Eupec-u (Infineonu). Mozna si budu sypat popel na hlavu, ale v jistym (pro mne renomovane pusobicim) clanku z roku myslim 2008 je info., ze jsou pouzity IGBT prave od Mitsubishi. Muzu poslat odkaz z PC na pdf. Ted pisi z mobilu, kde je to slozitejsi a proto i bez diakritiky. Upresni znalejsi a budu jen rad. Cerpam jen z mraky info nachzejicich se na netu, ktery nemusi byt na 100pro. Ja jsem hlavne fanda vykonovych stroju, kde ma dobre reseni "tlustoproudu" spolecne s dobre napsanym obsluznym softwerem velmi silny podil na vyslednych vlastnostech.
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pondělí, 09. února 2009 - 08:16:26    Odkaz na tento příspěvek  

Teď vážně:
Konstruktéři a projektanti to nemaj jako zdroj obživy ale jako životní náplň (toto jest poznámka pro pana Fýru)
za bé: nikdy nic nefunguje na poprvé tak, jak bych chtěl, od toho se zkouší.
za cé: jestliže nejsou žádné další novinky o 380,může to zamenat dvojí - buď se pohybuju víceméně v termínech harmonogramu a všechno běží jak má, nebo se vyskytly potíže. Tady jsou zase 2 možnosti, buď mám potíže pod kontrolou (to jest problém jsem identifikoval a vím jak, za jak dlouho a za kolik peněz jsem ho schopnej vyřešit) nebo potíže pod kontrolou nemám (negace předchozího). Pochopitelně doufám v to předchozí
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2617
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 09. února 2009 - 11:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sůva duajer:
Pošli mi odkaz na ten článek o IGBT od Mitsubishi. Dík.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sůva_duajer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 9-2008

Odesláno Pondělí, 09. února 2009 - 11:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy
www.cdrail.cz/VTS/CLANKY/vts26/2601.pdf

strana 4, druhý odstavec. Navíc je tam fotka 380-ky z okruhu, tak to asi nebude starý..

(Příspěvek byl editován uživatelem Sůva_duajer.)
jjj
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.236.117
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 00:00:44    Odkaz na tento příspěvek  

Tak mi to "zdroj" znovu potvrdil k požáru kabeláže mělo dojít minulý čtvrtek. Takže jestli jste ji někdo od té doby viděl v jízdě tak zklamal "zdroj" . No v každém případě už měla pomalu začít jezdit v provozu prozatím na přípřeži.
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 08:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta kabeláž je nějak chráněna proti požáru? Ve Vys. Mýtě právě z tohoto důvodu mají začít dávat do autobusů automatický hasicí systém a to i do již vyrobených kusů. Má to být na základě teplocitlivé trubičky na propálení.
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3065
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 08:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta kabeláž je nějak chráněna proti požáru? Ve Vys. Mýtě právě z tohoto důvodu mají začít dávat do autobusů automatický hasicí systém a to i do již vyrobených kusů. Má to být na základě teplocitlivé trubičky na propálení.

To je jako nasazovat si pás cudnosti až po znásilnění.

Sorry, ale ten hasicí systém chrání zbytek autobusu, nikoliv ty hořící kabely - ty už jsou stejně na vyhození.
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 12:15:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To já vím, však jsem jich také dříve pár navrhoval. Znáš lepší detekci požáru v kabelovém svazku?
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 12:50:10    Odkaz na tento příspěvek  

FireDetection
Používají se čidla citlivá na elmag. záření v určité části spektra (plamen), dále pak opticko-kouřová, teplotní a teplotního gradientu. Tohle vše komunikuje po sér. lajně s ústřednou, která si do eventlistu zapíše událost a přes kontakty relátka ev. spustí hašení.
Detekci požáru v kab. svazku neumím, v případě 380ky se asi chrání strojovna a rozvaděče v ní a určitě i cockpit.
Herr Foerster zde před časem psal o pož.signalizaci a s ní svázaným hasísím zařízením, takže zprávám vyhoření moc nevěřím. Nejvejš mohl shořet nějaký svazek (i když taky nevím jak). Totiž, když dáváte jakékoliv el. zařízení poprvé pod napětí, tak zpravidla, kouřové, optické, akustické a čichové efekty se projeví nejvejš za pár okamžiků a né skoro po půl roce.
BTW": když se zař. poprvé dá pod napětí tak mají všichni okolo pocity jak před prvním rande
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 13:45:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U teplotních čidel je dost velký problém s detekční teplotou. Jedna věc je poklidná klimatizovaná serverovna a jiná věc je strojovna dopravního prostředku. Hlavně s ohledem na max. teplotu v letním období. Kouřová čidla se v aplikaci, kde je použit ventilátor, zase rychle zanáší nečistotami. Výsledkem je spousta planých poplachů.

No ale hlavně el. zařízení dokáže shořet kdykoliv. Co lokomotiv by mohlo vyprávět.
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 14:08:34    Odkaz na tento příspěvek  

Požárku jsem před 14 dny dělal poněkud jinam než do poklidné serverovny (domeček plynové turbiny).
Jinak si musíte umět smyčky a čidla na nich vhodně zkombinovat. Teplotní čidlo reaguje na zvýš. teplotu a na teplotní gradient (přečtěte si můj příspěvek pořádně). Používám komponenty od jedné renomované firmy, hádejte od jaký?
BTW: vy už jste taky navrhoval nějakou firedetekci????
Hairy_apple
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 14:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ALL-> K článku na ktery se zde odkazal Sůva_duajer...( www.cdrail.cz/VTS/CLANKY/vts26/2601.pdf)... jak tak koukam, tak na tom obrazku podvozku (str.2) je jiz zrejme videt ta mezipodvozkova vazba. Jen jsem netusil, ze to bude takova "bedna"... !
Applexpert
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 10. února 2009 - 14:47:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by ESSER? Já ty čidla znám, dříve jsem tyto hasicí systémy navrhoval a i montoval.

Jó ty byly časy když jsme při kontrole činnosti AHS evakuovali jistou fabriku, nebo neustálé dohady s jistým blbcem že jim tam někdo opravdu zmáčknul ruční tlačítko.
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)