K-report
 

Archiv do 23. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Budějovické trolejbusy » Archiv do 23. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek

Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.120.194.93
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 08:12:42    Odkaz na tento příspěvek  

manualně to de, ale kdyš ho dojede jiná linka třeba zde č.2 dojde bohužel k automatyckému přestavění.
Nalim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 13:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- manualně to de, ale kdyš ho dojede jiná linka třeba zde č.2 dojde bohužel k automatyckému přestavění.

Nedojde, protože první trbus vyhybku zablokuje proti přestavění.
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 2-2010

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 15:30:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže na prvních pěti pořadích linky 1 nesmí jezdit kloubové nízkopodlažní vozy, protože na točně v Haklových Dvorech je takové převýšení, že by to tam brali podlahou...
Fajn, tak jak mi někdo dokáže vysvětlit, že na odpoledním šejdru 9/1(která do Haklu jede minimálně 2×) se obejvila 159, což je kloubový nízkopodlažní vůz, který tam údajně nesmí ??!!

Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Irisbus Citelis 18m? Forever in ČB!
Modrej, kloubovej, nízkopodlažní, rozvrzanej vrak.
-> Nezáviďte !!!
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 676
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 19:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepříliš blbá úvaha ohledně linkového vedení
Premisy: Pokud dojde k zatrolejování linky 1, měl by do Haklových Dvorů jezdit z Máje nějaký minibus, či co. To znamená, že všichni cestující z Haklu a ze Zavadilky budou muset přestoupit. Jestli jste někdy studovali historická linková vedení v Budějovicích, dobře víte, že "nuceně přestupní" systém se tu nikdy neosvědčil a vždy vedl k úbytku cestujících na dané lince/směru. Prostě to nefunguje jako autobusové napaječe metra a silných tramvajových linek v Praze. Nejsme Praha, nemáme metro, máme kratší vzdálenosti a delší intervaly.

Napadá mě, co zabít dvě mouchy jednou ranou.
Autobusová linka (ať už nějaké mini, nebo standardní sóla)
Haklovy Dvory - Zavadilka - Máj-MiladyHorákové - Dubenská (na Milady Horákové) - dál (nyní ještě nepostavený úsek Milady Horákové, který se však plánuje) - odbočení do ulice Na Sádkách - nové obytné oblasti "Stromovka" - ústavy akademie věd Na Sádkách - Kaufland (a to přímo u něj, ještě na vedlejší, né až na hlavním městském průtahu) - .... kam dál???
verze 1 ... jako 19 k nádraží (ona linka 19 tu navěky nebude)
verze 2 - přes světelnou křiž. u kauflandu k Zelené ratolesti a dál buď přes sady někam, nebo přes IGY a Pekárenskou někam.

Přepravní úvahy:
Lidé od nádraží, z oblasti Pekárenské, od IGY i od Ratolesti by mohli chtít jezdit ke Kauflandu.
Lidé z oblasti poliklinika Jih/Ludvíka Svobody by také mohli chtít ke Kauflandu.
Od nádraží by měl být zájem jízdy k ústavům ČSAV Na Sádkách a do obytných oblastí Na Sádkách a Stromovka (které jsou nyní zcela bez obsluhy MHD). Dobře vím, že spoustu pracovníků ČSAV chodí pěšky, jezdí na kole či autem, neboť MHD od Výstaviště se například pro cestu na Senovážné nevyplatí vůbec a k nádraží jen mírně.
A koneckonců, lidé z Máje by mohli chtít ke Kauflandu.
Pro cestu ze Zavadilky do centra města by ve špičce při určité konstelaci mohl být rychlejší přestup na jedničku, ale o víkendu a pro méně prestupuchtivé cestující je tu vždycky ta možnost jet až do centra, byť mírnou oklikou.
Pokud by se navíc ve vrcholných funkcích na dopravním podniku našel schopný manažer, věřím, že by uměl dojednat i mírnou finanční spolupráci hypermarketu Kaufland, avšak za dodržení všech dalších důležitých funkcí linky.

Jasně, dneska to ještě není na pořadu dne, ale je třeba hledět do budoucnosti!
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4594
Registrován: 12-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 19:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libcha: Nikdo tady nic nepsal o tom, že by cíl měl vliv na přehazování výhybek. Na přehazování výhybek má vliv správně zadaná jízda, což se projevuje mimo jiné odpovídajícím automatickým nastavením panelů. V jízdě (palubní počítač to pojmenovává jako "směr") je definováno číslo linky, číslo cíle, číslo kurzu, posloupná řada čísel zastávek na trase, povely pro hlásič, tarifní zóna a u trolejbusů čísla výhybek na trase (ve směru) a povel pro jejich přehození do odpovídajícího směru. Ten povel pro výhybku je definován vždy mezi určitým mezizastávkovým úsekem, takže i opomenuté zmáčknutí hlásiče v zastávce má vliv na to, zda se výhybka přehodí. Samotná výhybka má několik virtuálních oblastí, které jsou definovány v databázi palubního počítače a pokud do té oblasti vůz vjede, odešle rádio příkaz výhybce. Výhybka má tzv. přihlašovací oblast výhybky, kde dochází k přihlášení vozu a přehození výhybky. Je i možné výhybku ručně přehodit přes palubní počítač a pro ostatní vozy zůstává zablokována. Následuje vlastní oblast výhybky, ve které není možnost výhybku přehodit a pak je odhlašovací oblast, kde dojde k odhlášení vozu a uvolnění výhybky pro ostatní vozy. Jestli si to dobře pamatuji, tak ta blokace pro ostatní vozy se týká automatického stavění, ručně přehodit jde. To aby nezůstala permanentně zablokovaná vozem, který třeba uvízl pro poruchu a který nemá vynulovánu jízdu. Ale ruku do ohně za to nedám.
Manipulační a cvičné jízdy se řeší několika způsoby. Jednak jsou určité, nejčastěji projížděné, trasy v palubním počítači nadefinovány (stačí zadat odpovídající číslo služby) a jednak lze každou výhybku ovládat i bez zadané služby ručně - zmáčkneš odpovídající šipku na palubním počítači, napíšeš číslo výhybky a potvrdíš.

Felix: Neuvažuješ hloupě. Přestupovat se nebude, to nikdo nikde netvrdil (noviny a fámy nepočítám, tam už byl nejeden nesmysl). Do budoucna se, myslím, uvažuje velice rozumně, ostatně z toho důvodu proběhly dva rozsáhlé přepravní průzkumy. A píšeš zcela správně, že řešení dopravy této oblasti není na pořadu dne.

(Příspěvek byl editován uživatelem m - r.)
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 759
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 22:17:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: díky za vysvětlení do hloubky.
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 09:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

167 s novou CVR nám dneska vyjela na 11, a vozy 228 a 225 o svou CVR přišli. A vůz 202 také bez CVR sem zahlídla ráno na 1/19 (mám takový pocit)
Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Irisbus Citelis 18m? Forever in ČB!
Modrej, kloubovej, nízkopodlažní, rozvrzanej vrak.
-> Nezáviďte !!!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58225
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 09:52:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už tu byly nakousnuty žluté reklamy - co vlastně bylo na 130 a 132? Mám pocit, že to byla taky žluté reklama (možná i 133?), zatímco 131 byla pěkně červená. :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4597
Registrován: 12-2004

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 17:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

130, 132 a 136 měly reklamu na Bosch.

Žlutou 132 nemám...
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
Jpribil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3854
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 17:28:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na křižovatce Strakonická - Pražská u OBI se už předělávají pruhy z Pražské směrem na Vltavu a Nemanice.
Při pohledu na řadu stojících aut ve špičce v nynějších dvou pruzích rovně a jednom odbočovacím si myslím, že po změně budou ty samé kolony rovně a odbočení na Vltavu bude snadnější. To ukáže až čas, celkově se mi ale jako řidiči co tudy jezdí několikrát za den řešení křižovatek a jízdních pruhů na křižovatkách u OBI a na nové u Benziny moc nezamlouvá...

Martin_zlivský: Žluté reklamy byly na 130, 132 a 136 a byl to BOSCH. Dole žlutý pruh, přes vůz velké nápisy a nějaké další informace. Na 136 a 130 vydržela reklama déle v novější variantě, 132 o ní přišla poměrně brzo a jezdila chvíli jen se žlutým pruhem, později přelakovaným.
131 měla reklamu Citroën (Hlásek), spodní pruh a střecha červené. Červená barva je na ní patrná dodnes.
Proč? Proto...
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4598
Registrován: 12-2004

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 19:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jpribil: Osobně bych se kolon ve směru na Nemanice nebál, naopak odbočení na Strakonickou je tragické a vozy zde nabírají zpoždění mnohdy i v exponovanějších časech o víkendu.
Nová křižovatka u Benziny je extrémně nebezpečná. Mimochodem už tam bylo několik závažných bouraček - auto, které porazilo celý semafor, pak tam byl údajně snad i nějaký smrťák. Já osobně jsem se tam také málem vyboural. Vidím tam dva zásadní průsery. Ve směru od OBI to každej mete více jak 70 a najednou se mu z pruhu rovně stává pruh vlevo. Pozornější si toho všimnou a sejmou v lepším případě ten semafor a ne protijedoucí auto (odbočující do Pekárenské), ti méně pozorní to odbočující auto sejmou. Druhým kritickým místem je odbočení ve směru od nádraží, kdy člověk naprosto logicky očekává připojovací pruh, jenže ten tam není. V přehlednosti ubírá naprosto nesmyslný bilboard, který je umístěný na ostrůvku, prakticky tam není vidět na přijíždějící auta. Hlavně že tam je chodník široký jak jízdní pruh. Když vezmu, po čem chodí stovky a tisíce lidí denně u železniční polikliniky... To by člověk brečel. Mimochodem, po tom okruhu nikdo nejezdí. To v takové M. Horákové je ten provoz intenzivnější. Já osobně se tudy vyhýbám kolonám, které stojí od semaforů s Pražskou, mnohdy až k Benzině, někdy i dále. Stačí to vzít kolem vozovny, Budvaru a Sparu a ušetří se hned 5 - 10 min poposkakování. Holt zkratka, která stála miliardu. Naše město vždy zůstane městem zkratek. Do i z práce vlastně jezdím pouze obytnou zástavbou, hlavním tahům se vždy vyhnu. Někde je něco špatně .
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
Vencabocku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2499
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 19:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě pár poznámek k Boschům: 130 dojezdila s původní verzí reklamy nalakovanou/nalepenou na počátku 1996. 132 ji měla zpočátku stejnou (vlastně ta byla první) a pak ji trochu inovovali. 136 byla jiná verze a zdá se mi, že taky jednou inovovaná.
Roman Drechsler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.49.12
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 19:58:19    Odkaz na tento příspěvek  

Milá STONKO,k tvým příspěvkům mám jen jeden názor. Až ti bude alespoň osmnáct a vyrosteš z kindermafie v něco normálního, tak pak možná pochopíš ironii. Do té doby ti dám jen jednu radu: utři si nos a běž si dělat úkoly a přestaň se plést mezi dospělí.
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 21:25:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RD: Tak teď jsi mě srazil na kolena, asi půjdu brečet k mamince. Uvědom si, co píšeš, kam to píšeš a komu to adresuješ. Osmnáct mi bude zachvilku, požádej o radu někoho zkušenějšího, ať ti vysvětlí, co to je "kindermafie", ironii chápu moc dobře a velmi ráda jí používám. Děkuji, rady se hodí, nos jsem utřela, úkoly nemáme a ne, nepletu se, já tam žiju Jo a kup si slovník českého pravopisu, třeba pak bude tvůj příspěvek na trochu vyšší úrovni.
Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Irisbus Citelis 18m? Forever in ČB!
Modrej, kloubovej, nízkopodlažní, rozvrzanej vrak.
-> Nezáviďte !!!
Lampard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 21:38:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježiši, můžete se tu přestat hádat?! Už mě to docela nebaví číst, buď si to vyřeště v ústraní, nebo sem tyhle hádky neveďte!! Koukněte se do jiných diskusích, skoro žádný hádny.. Jenom my se tu hádáme jako malý "Frantové" na písečku..
Jinak, já sem přidám tři fotky pouze z Rožnova..


(Příspěvek byl editován uživatelem Lampard.)
Karosa B741 je nejlepší co z Mýta vyjelo :-)
www.karosab741125.blog.cz
ICQ: 372-375-827
Nekran
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 21:45:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To RD: jestli mohu poprosit o vysvětlení co znamená slovo "kindermafie" , sic jsem v pokročilém středním věku ale nerad bych zaostával ve vzdělání
Bmocz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 22:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_r: máš svatou pravdu ta křižovatka u benziny je je fakt pěkně blbá já osobně jsem to v levém pruhu metl od obi sice maličko víc než těch 70 a to že je to odbočovací pruh jsem si všimnul až když jsem byl v křižovatce. Ten ostrůvek je tam naprosto na nic kolik tam za den přejde lidí 10 kvuli 10-ti lidem se tam dělá ostrůvek. Jak říkáš další zkratka která nic neřeší...
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58239
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 07:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r:
Kde asi tak může být co špatně.
Po tom, co se udělala těsně vedle kruháče u Globusu udělala světelná křižovatka, jsem nad tímhle městem zlomil hůl definitivně (jediný štěstí je, že se to ještě víc ucpe na diamantu, kde jsou nechutně krátký cykly i v při výskytu kolon, takže případnej průser v tomhle místě už vlastně ani moc nevadí).
Že na nový křižovatce jsou narvaný dva pruhy doleva od Jatek na Okružní, to už mě snad ani z míry vyvést nemůže. Snad možná při uzavření viaduktu (nebo případné dostavbě zanádražky a uzavření přednádraží pro běžný provoz) by to mělo smysl (ale proto to tam nemusí být snad už nyní...). Dětičky z virtualbusu by to možná i bez místních znalostí vymyslely líp.


HP, MR, VB:
Díky za ty žluťásky, je to už nějaká doba a vypadlo mi to. Každopádně na tehdejší dobu to byla reklama povedená, byť třeba jednoduchá.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Roman Drechsler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.49.12
Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 14:26:08    Odkaz na tento příspěvek  

Stonka: tak a Teď sem sy sednul na zedak, muc si omlóvám, sem to ale necyta.
Jpribil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3855
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 21:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: Dneska jsem situaci na Pražské párkrát sledoval. Dopoledne byly namalovány nové pruhy a pak začlo divadlo.
Pravý pruh klasicky, druhý ovšem byl dobrá komedie. Je vidět, že řidiči jezdí po paměti a zvyku a změny neregistrují. 95% aut ve druhém pruhu dnes jezdilo rovně i když na silnici jsou krásné nové odbočovací šipky... Situace, kdy trolejbusák troubil na nechápající řidiče jsem viděl dvě.

Co se týče křižovatky u Benziny, tak dle mého názoru je připravená na zprovoznění zanádražky, kdy by stávající uspořádání mělo jakž takž smysl. Momentálně je to ale spíš jen pro zlost a směs blatníků, střepů, pomuchlaných zábradlí a semaforů po 14 dnech provozu je toho důkazem.

Přidám sem pár fotek likvidace vyřazených Karos č.136, 272 a 280. Po policejním cvičení byly rozřezány ve sběrných surovinách. 272 jsem zastihl už po akci... Odjezdily si svoje a čest jejich památce.


Proč? Proto...
Redjams
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 22:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 677
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 12:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad velké téma pruhy:
Dva levé odbočovací pruhy na Pražské ve směru od IGY na Strakonickou jsou dobře, neboť na levé odbočení se tam zcela běžně čeká dvě, tři i čtyři zelené. A nejenom MHD tam chytala pětiminutová zpoždění.
Ve směru rovně je naopak křižovatka propustná dostatečně, vždy na zelenou odjedou všechna vozidla i ve špičce. Po změně pruhů se dá očekávat, že si i směr rovně počká ve špičce na druhou zelenou, ale rozhodně ne hůř.
Je to dobré řešení a mělo se to udělat už dávno.

Zvyk je železná košile, ale tím nejde argumentovat. Před začátkem řadících pruhů každé křižovatky je vždy "modrá cedule" - značka IP 19, na které je jasně vyznačeno, který pruh bude v křižovatce kam odbočovat. Velké křižovatky mají navíc takzvané portály = směrové značky nahoře nad jízdními pruhy.
Když řidič profrčí pruhem ze zvyku původním směrem, je to jeho chyba, neboť nerespektoval minimálně dvoje dopravní značení.
Globálně je samozřejmě zakopaný pes v tom, že je na silnicích dopravního značení moc. Je ho tak moc, že se vlastně nedá všechno sledovat a každý řidič jede z 80% paměti. Co s tím? Být ministrem dopravy i vnitra v jedné osobě, věděl bych. takhle s tím nic nenaděláme.

Nová křižovatka Nádražní X Jírovcova (a propojení okruhů)
Ony ty pruhy nejsou zas tak úplně blbě.
Jsou spíš na budoucí stav, který ještě v současnosti nenastal. Samotná komunikace "propojení okruhů" je na správném místě, ale její čas teprve přijde. A postavila se teď už proto, že bude velmi třeba při stavbě budějovického úseku 4.koridoru. Protože až nebude Rudolfovská, nebude Pekárenská a Pražské bude jen půl, tak by se z Nemanic, Vráta, Rudolfova, Suchého Vrbného, Srubce dalo do města dostat jedině přes Hlubokou nebo Borovany. Protože všechno ostatní bude neprostupně zacpaný.

Co je na těch řadících pruzích nejvíc špatně, je, že se navrhují podle určitých výpočtů a nikoliv podle selského rozumu. U nových staveb se to tak musí. Vezmou se návrhové intenzity dopravy spočítané pro určitý výhled, ty se "picnou" na křižovatku a podle určitých postupů buď kapacita křižovatky vyjde nebo nevyjde. A tak se změní řazení pruhů tak, aby to vyšlo.
Samozřejmě, že návrhové intenzity předpokládají, že odbočení z obou stran nádražní na propojení okruhů budou podobně silná jako samotný průjezd rovně po nádraží. A proto tam musí být hodně odbočovacích pruhů a stačí jen jeden pruh rovně. Teď, když po novym propojení téměř nic nejezdí to vypadá jako nesmysl, ale není.

Martin Zlivský: tak zrovna kvůli takovéhle prkotině lámat nad městem hůl? Jde najít tisíc lepších důvodů.
Křižovatku u Bauhausu si prosadil finančně silný investor, prosadil by jí i v jakémkoliv jiném městě, v jakémkoliv.
Navíc je v koordinaci - zelené vlně se sousední světelnou křižovatkou a dopravu vůbec nebrzdí.... narozdíl právě od diamantu.

(Příspěvek byl editován uživatelem felix.)
Sysel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 12:51:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Křižovatku u Bauhausu ..... Navíc je v koordinaci - zelené vlně se sousední světelnou křižovatkou a dopravu vůbec nebrzdí....


Jsi tudy asik mockrát nejel. Koordinace bych řekl tam teda moc dobře nefunguje
Já jsem chcuk mít Krokodýla ....................... a už ho mám;-)
Jpribil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 13:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Felix: Přihodím pár reakcí a postřehů z dneška.
Dva levé odbočovací pruhy na Pražské ve směru od IGY na Strakonickou jsou dobře - souhlas... Hlavní přepravní směr je z tohoto směru na Strakonickou. Z dnešní zkušenosti je vidět, že směrem rovně krátké kolony budou, ale vzhledem k dlouhé době "zelené" víc jak jeden cykl se snad čekat nebude. U odbočení na Strakonickou byl hlavní problém velice krátká zelená. Dva pruhy tomu sice pomůžou, ale křižovatka by si zasloužila i přeprogramování semaforů vůči hlavním směrům provozu.


Zvyk je železná košile, ale tím nejde argumentovat. Před začátkem řadících pruhů každé křižovatky je vždy "modrá cedule"
- včera bylo svislé značení ještě při starém, vyměněno bylo až dnes. Včera teda vznikaly zajímavé situace, nevím jak by se řešilo v případě nehody, když si vodorovné a svislé značení navzájem odporovalo. Každopádně kdo jezdí podle zvyku (a že jich je!), tak nemá na silnici co dělat!!

Jsou spíš na budoucí stav, který ještě v současnosti nenastal. - přesně tak. Nemá cenu to hned odsoudit, ale nechápu jednu věc. Někdy v záři byl položen nový asfalt od nové křižovatky k Obi. Nějakou dobu na to na něm bylo namalováno nové značení a teď při zprovoznění okruhu bylo to pár dní staré značení přemalováno a hnusně odstraněno, že je stále vidět. Proč se tedy při takovém postupu značení vůbec dělalo a proč se na nové křižovatce neudělalo prozatím tak, aby respektovalo současný provoz... Vodorovné značení se dá provizorně změnit, dělá se to běžně.
Dále mi nějak nejde na rozum absence Brna na ukazatelích na nový okruh. Ano, všichni ví, že směr J.Hradec je ten správný, ale pro tranzitní provoz je to matoucí. Zajímavé, že směrem z centra na Pražské Brno na odbočení je

Celkově mi to přijde, že se to dělá všechno na rychlo a jen dle "norem", na praxi se moc nehledí. Ono se na všechno dá zvyknout, za dva měsíce tudy budeme jezdit poslepu, ale při stavbách za X miliónů by se mohlo trochu líp uvažovat a plánovat s rozumem, né aby to bylo postavený co nejřív a management se mohl chválit, jak to stihli pár měsíců před termínem.....
Proč? Proto...
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 13:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když umíme "Pozor změna přednosti v jízdě", což vzniklo na základě často vznikajících problémů a nehod, proč bychom neuměli "Pozor změna řazení jízdních pruhů" ?
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 15:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jpribil:
Zákon č. 361/2000 S. o provozu na pozemních komunikacích, § 76, odstavec (2), říká:
"Svislé stálé dopravní značky jsou nadřazeny vodorovným dopravním značkám."
např. zde:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/silnicni-provoz/c ast1h2d4.aspx

Honziku, jako řidič několika autobusů bys měl alespoň tenhle jeden jediný zákon znát celý, může se ti to hodit. Doufám, že řidiči DP, kteří čtou zdejší diskusi, toto ustanovení znají...

Cíle (jména měst) na směrovém dopravním značení u silnic I.třídy by mělo koordinovat Řediteltsví silnic a dálnic. A krajská policie. Těžko říct, rpoč to nedělají dobře. Asi na to má každý jiný názor.
Já osobně bych upřednostňoval "J.HRADEC" - neboť to je nezpochybnitelný směr. Na Brno se z Budějc přeci taky často jezdí na Tábor a Chýnov.

Libcha: umíme. Chceš do toho maglajzu přidat další dopravní značku?
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58273
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 16:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď, když po novym propojení téměř nic nejezdí to vypadá jako nesmysl, ale není.

Nezlob se na mě, ale tenhle přechodný stav není na tejden, ale minimálně na pár let. A že se to tak dělá? To není omluva, to je výmluva. Dělá se to v tom případě špatně, případně je špatná norma - navíc i normy nemusí být nutně závazné. Přemýšlet není zakázáno. Jo, nemusí se to vyplatit, za normu se dá krásně schovat i po vytvoření paskvilu a vyhazování peněz okny.

Ta hůl už byla nalomená, teď už akorát nevydržela, všechno má své meze.

Koordinace je tam taková, aby téměř každý vjíždějící do města musel zastavit, resp. aspoň výrazně zpomalit? U vjezdu do obytné zástavby bych snad ani nebyl výrazně proti, tady ale nic takového není. Navíc samotná kombinace křižovatky se světly a kruháče není ideální. Pravda, tenhle kruháč má aspoň více pruhů, vedle klasického by to byl průšvih větší (doporučuji navštívit Chrudim, tam člověk uvidí, jak to nedělat).
A že si to protlačil investor? Překvapivě. Ať se pak ale netvrdí, co všechno nejde a proč, když téměř jediné kritérium je, zda se chce nebo nechce (=zda je k tomu náležitá "motivace").


Každopádně kdo jezdí podle zvyku (a že jich je!), tak nemá na silnici co dělat!!

Máš pravdu. Ale zkus si někdy přečíst třeba při vejzdu na Hlubokou od Bavorovic všechny značky. Tam abys ještě před městem jel maximálně 40, pokud bys to měl stihnout.
Kdo tamní rojení povolil, zasloužil by pověsit za koule do průvanu!
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Roman Drechsler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.49.12
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 17:03:24    Odkaz na tento příspěvek  

Křižovatka u OBI: Tak dnes jsem tam viděl nervózního řidiče, který ještě v křižovatce začal troubit na souběžně jedoucí trolejbus a pak mu vjel před čumák a prudce zabrzdil, to aby BLBÝHO řidiče trolejbusu upozornil, že je debil a neumí předpisy. Trolejbusák toho měl plný kecky, ale ustál to. Myslím si, že největší agresoři jsou právě řidiči, kteří vůbec nevědí jak se má jezdit, natož aby znali zákon 361.
Mirbusak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 17:15:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od středy do úterý začnou dělat diamant a to znamená, že město se stane neprůjezdné, a kdo půjde pěšky vyhraje....Holt dám zavděk náhradnímu mostu na Hluboké
Tak to je ta ČSAutobusováDoprava národní podnik...
Fousik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2010
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 18:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na jakém vrakovišti byly 280,272 a 136.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4600
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 18:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Svislé stálé dopravní značky jsou nadřazeny vodorovným dopravním značkám."
To je sice hezké, ale protože jsem povinen se plně věnovat řízení, tak nemám rozhodně čas se věnovat nějakým značkám mimo moje zorné pole. To je stejné, jako kdybych se měl dívat při řízení na tachometr, absolutně nereálné.
Také nemám rád, když se plká ve smyslu "řidič autobusu by měl", "řidič kamionu by měl", "profesionál by měl". To je stejná blbost, jako když se řekne "řidič má předvídat".
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3369
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 14:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V N. Hodějovicích (linka 11) je nalepen JŘ podle kterého spoje ani náhodou nejezdí. Pravděpodobně byl původní JŘ nedávno vyměněn za tento chaotický (platnost do 11.12.2010).
Dost lidí, hlavně těch, kteří nejsou místní, je z toho vykulených. Já taky. Asi se vloudila chybička...
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4601
Registrován: 12-2004

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 19:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, žádná chyba se nevloudila. Tohle je zde již podruhé. Nějaký blb totiž s oblibou přehazuje jízdní řády mezi zastávkami/směry. I jinde po městě byly již dříve JŘ zpřeházeny (něco na 1, 9 a 13). Ví se o tom, zítra bude vylepeno odpovídajícím způsobem.
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3371
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 20:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky. To mne vůbec nenapadlo, že někdo může mít takovou kratochvíli. Lidé jsou fakt různí.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3372
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 20:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V souvislosti s tímto jsem si vzpomněl, že na zastávce Mladé točna byly kdysi do desky s jízdními řády zakouslé falešné zuby. To bylo ještě bizarnější.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Bar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 6-2009
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 20:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak vypadá rekonstruovaná točna v Hakl. Dvorech? Došlo k nějaké půdorysné změně nebo jen nové povrchy stávajících komunikací? Případně foto, dík.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4603
Registrován: 12-2004

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 20:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BmbČ: No to už je taková móda. V těch Hodějovicích byly prvně přehozené směry. Jednou byla 13 z E. Beneše vylepena na Pětidomí. Dále byl tuším na Nové Vráto - U Pily vyvěšen jř ze zast. Vráto. Pak byl na Dobrá Voda - U Kapličky vyvěšen jř z Pohůrka - U Rybníka a na Dobrá Voda - Domov důchodců jř z Dobrá Voda - U Křížku (a naopak). Bylo toho ještě více, ale nepamatuji si konkrétně. Bohužel cestující se jř plně nevěnují, takže se domnívají, že chyba je na straně DP. To už jsou lepší klasické krádeže jř, protože to nepřináší zmatek. Musí jít ale také o práci lehce zaostalých osob. Tak kupříkladu na zast. U Severní zastávky mizí jř (někdy v jednom, někdy v obou směrech) i několikrát za měsíc. Totéž Zvonárna a Rudolfov, Kostel. Velice často mizí jř i v Boršově (zejména Podjezd). Občas se objeví i nějaké série. Takže jednou chyběly jř linky 1 od kostela až po Rozcestí Hlinsko.
Je to prostě bordel.
Bar: Točna zatím zrekonstruovaná není.

(Příspěvek byl editován uživatelem m - r.)
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 11-2004

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 11:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: a nemůžou být některé z těchto systémových operací se zastávkovými jř dílem pošahanějších šotoušů?

Plně se věnovat řízení znamená především nedělat žádné činnosti, které s řízením nesouvisí (dalo by se vyložit, že i kouřit a telefonovat byť s handsfree). Sledování všech značek se máš také plně věnovat, neboť to je bezpochyby součástí řízení.
Řidič má předvídat, vše obvyklé a důležité. Pokud to neděláš, jsi špatný řidič.
Jpribil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 21:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Felix: Nevim, přijde mi, že to moc řešíš v teoretické rovině... Předpokládám, že autem taky jezdíš, takže snad trochu chápeš, o co mi šlo.

Honziku, jako řidič několika autobusů bys měl alespoň tenhle jeden jediný zákon znát celý, může se ti to hodit. Doufám, že řidiči DP, kteří čtou zdejší diskusi, toto ustanovení znají... - řízením se neživým, autobusy jsou jen jako záliba... Samozřejmě vím, že něco má nad něčím přednost, ale já se za volantem všeho řídím hlavně zdravým rozumem. V autoškole jsem už byl, je to nějaký pátek, takže nebudu říkat, že znám všechny předpisy a zákony. Ale v praxi je dokážu správně používat a když pominu to, že občas "přehlídnu" nějakou zákazovou značku, tak jsem nikdy problém tohodle směru neměl a to najezdím ročně kolem 50 tisíc km.

Plně se věnovat řízení znamená především nedělat žádné činnosti, které s řízením nesouvisí (dalo by se vyložit, že i kouřit a telefonovat byť s handsfree). Sledování všech značek se máš také plně věnovat, neboť to je bezpochyby součástí řízení.
Řidič má předvídat, vše obvyklé a důležité. Pokud to neděláš, jsi špatný řidič.
- právě, to je ono. To je všechno moc hezký, ale je to jen teorie. Můžu sledovat všechny značky, věnovat se plně řízení a předpokládat v každé zatáčce a při jízdě kolem chodníku překážku. Pak ale pojedu krokem, budu se křečovitě držet volantu a budu nebezpečnější než když pojedu "normálně".
Dost lidí zde ví jak jezdím, dokážu za volantem psát smsky, jíst, telefonovat (hlasitým odposlechem), mlátit spolucestující vepředu a další s řízením nesouvisející činnosti. Ale i tak se dokážu soustředit na řízení tak, abych něco neprovedl. A jestli se podle tohodle určuje špatný řidič, tak bych chtěl v praxi vidět ty dobrý. A rozhodně to nebudou ty, co jedou v obci 45, v omezení na 30 při rozkopané škarpě zpomalí na 25 a těsně u cedule opět zrychlí na 45, mimo město na 80 a pečlivě sledují dopravní značky...
Proč? Proto...
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 12-2009

Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 09:03:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu řeší křižovatky - netuší někdo, jak a kam budou napojena ta nová nákupní centra vyrůstající u Strakonické? Předpokládám, že se k nim bude jezdit autem, ale docela by mě zajímalo, kudy to bude. Přece nerozeserou okruh po Strakonické nějakou další světelnou křižovatkou... Nebo jo?
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 14:38:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novými nákupními centry myslíš to pod zastávkou MHD "Voříškův dvůr"? - jedno z nich má být Sconto nábytek.

Kam mají být nakonec napojena, nevím. Ale vím určitě, že investor o vytvoření nové plnohodnotné křižovatky usiloval.
Ber jako mou spekulaci, že mu nakonec prošlo udělat tam jen odbočovák...a připojení zpátky na Strakonickou se musí řešit po systému místních komunikací. Něco tam kutají, takže odbočovák asi bude.

Jpribil: U piva. Být tebou, nebyl bych tu tak sdílný.
Dobrého řidiče neurčuje rychlost, jakou jede, to je jasné. Natož křečovité držení volantu. Jako příkladnou předvídavost mám na mysli například následující:
1) když vjíždíš do světelné křižovatky okamžitě, jak ti padla zelená, koukat, zda ještě nejede nějaké auto ze směru, jenž právě dostal červenou
2) když jedeš na silnici za autem, které se chystáš předjíždět, vnímáš i malé bezvýznamné křižovatky či sjezdy z lesních cest, z nichž by mohlo něco vyjet

Řídit se zdravým rozumem je samozřejmě nejlepší. Ovšem, to si myslí i ten největší blbec.
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 12-2009

Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 14:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Felix: Ano, přesně to mám na mysli. Odbočovací pruh by nevadil, vlastně ani připojovací. Jen by to pak fungovalo tak nějak jednosměrně... Což zrovna konkrétně mně by bylo vcelku jedno. Leda by tam vyrostla nějaká prodejna, která by mě opravdu neskutečně lákala.

No, i když, teď mi došlo, že při naznačeném jednosměrném fungování by zřejmě přibylo dost "otáčečů" u zastávky Vltava - střed, takže otravné by to nakonec přece jen bylo.

(Příspěvek byl editován uživatelem nemanický_kaňour.)
Fousik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 5-2010
Odesláno Středa, 17. listopadu 2010 - 16:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes 232 na lince 7.
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 17. listopadu 2010 - 21:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, skutečně, vůz č. 232 dnes na lince 1/7, tak si dovolím pár fotek.



Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Irisbus Citelis 18m? Forever in ČB!
Modrej, kloubovej, nízkopodlažní, rozvrzanej vrak.
-> Nezáviďte !!!
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. listopadu 2010 - 20:12:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A dnes nám vyjeli všechny vozy, 231 na 3/7, 232 na 4/11 a 233 na 2/11. Jediné, co mě zarazilo, že po 8mi hodinách provozu už to začlo vrzat jako pět let starej citelis, tak jsem zvědavá, jak to bude vypadat za těch pět let :-))
Btw, vzhledem k tomu, že fotek 232 je tu dost ze včera, tak dnes jen střídmě 231 a 233.


Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Irisbus Citelis 18m? Forever in ČB!
Modrej, kloubovej, nízkopodlažní, rozvrzanej vrak.
-> Nezáviďte !!!
Halada
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.17.128
Odesláno Čtvrtek, 18. listopadu 2010 - 21:33:27    Odkaz na tento příspěvek  

Po správnou odpověď nevíme, po kolika hodinách /dnech, měsících, rocích/ začal vrzat nový, teď tedy už pět let starý, Citelis. Pokud by čistě teoreticky začal vrzat už od počátku provozu, tak provrzal, opět teoreticky, 43 800 hodin. Nový vůz začal vrzat po osmi hodinách provozu, z čehož plyne, že za pět let provrže jen 43 792 hodin. Zde vidíme jistý pokrok. Druhou věcí je hlučnost vrzání (dB) a hlavně zdroje vrzání. Pokud starý Citelis měl jeden zdroj tvorby vrzání a nový vůz třeba dva, nebo tři zdroje vrzání, neznamená to, že nový vůz bude vrzat 2x či 3x hlasitěji, neboť jak víme jedná o logaritmickou míru při které nelze tyto jednotlivé vrzy v dB jednoduše sčítat.
Problémů by jistě bylo daleko více, ale přesáhly by rámec této diskuze.
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 11-2004

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 14:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.dpmcb.cz/docs/documents/2010-08-31-TZ-Informacni-syste m-pred-ostrym-startem.pdf

Informační systém před ostrým startem začíná ostře nefungovat.

Přibližně do změny času (letní/zimní) fungoval téměř spolehlivě alespoň jako "odpočítávadlo k jízdnímu řádu." Tedy bral informace ze zastávkového a psal čas do odjezdu, bez ohledu na polohu vozidel.
Nyní už je 14dní například linka 11 totálně rozsypaná na všech svých digitálních zastávkách po cestě. Když má jet autobus podle jízdního řádu za 3 minuty, ukazuje digitál 49 minut, i přesto, že víkendový interval je 30. Podobné chyby jsou i na jiných označnících a jiných linkách.
A dál mi dle pozorování přijde, že neustále spoj "odjede" na označníku, i když vůbec nejel. Podle mě je menší zlo, když tam bude několik minut svítit "jede za 2 minuty" a pak se to třeba změní na skutečně odhadnutý čas dle zpoždění. Než současnost, kdy spoj jakoby odjede a už tam skočí čas do jízdy příštího spoje.

Problémů by jistě bylo daleko více, ale přesáhly by rámec této diskuze.
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 13:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budějcký DP proniknul do médií :-)

http://zpravy.idnes.cz/skolaci-dostali-po-minute-v-autobusu-pokut u-nestihli-jsme-si-stipnout-tvrdi-1we-/domaci.asp?c=A101122_11121 0_budejovice-zpravy_pp
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6632
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 19:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt je, že v Pardubicích není někdy si šance označit lístek ani do 5 minut po odjezdu, protože se vezete na posledním schodě a hledíte se držet tyče a uhnout se otevírajícím dveřím...
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4606
Registrován: 12-2004

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 19:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že k dětem by se mělo přistupovat citlivě. Pokud si zjistím, že jezdí posledních x let na průkazky, tak bych osobně pokutu odpustil, možná bych vyrozuměl a upozornil rodiče. Proč trestat pravidelného zákazníka za ojedinělé pochybení?
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus

ŠOTOUŠ = nepřítel moderní veřejné dopravy
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6633
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 20:53:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná je škoda, že neexistuje vyměřování pokut v určitém rozmezí (tak jak to má policie). Takovýmto třeba dát po stovce a notorikům za tisíc. Jenže u nás by to bylo hned druhej den zneužitý .
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 22:10:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: Tak mě napadá, že by se předplatitelům mohlo dovolit jednou do roka zapomenout. Jednou do roka tolerovat opomenutí koupit si nový kupon. Řekněme tak max. 3 dny po vypršení platnosti.

Jinak citlivý přístup se za mého mládí praktikoval v Ústí nad Labem - pokud dítě zapomnělo průkazku, platilo stovku. Na rozdíl od dospělého, který platil třicet. Těžko říct, jestli v tom bylo to moudro o "ohýbání proutku", nebo jen vyčůranost...
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1132
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 22:31:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jednou viděl iv ČB od revizora citlivý přístup. Načapal nějakou malou holčičku, jak jede bez jízdenky. Akorát ji postrašil, že bude muset nechat zavolat pány policisty a také, že to oznámírodičům. Pak se jí zeptal, kde vystupuje, když to bylo hned na další zastávce (Nádraží), tak ji nechal vystoupit, ještě udělal nějaký to "tytyty" a bylo to.
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 07:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi má každý jiné zkušenosti.
Fámy, že revizor svým tělem zastoupil označovač a dožadoval se pokuty, říkají i mí nejbližší kamarádi, kterým věřím.

Na fejsbuku někdo aktuální článek komentoval takto:
"souhlas, poblitej divočák kropící krabicovým vínem spolucestující, dožadující se rozbití huby nějakého revizora pokutu nedostal.. a mě naopak ta minuta už dvakrát neprošla, byť měl po trase bus zpoždění...."

Před pár lety, kdy si dopravní podnik nechal dělat ISO kvality, probíhala prověrka: vybranní cestující se nechávali "chytat" od revizorů a pak odevzdaly zprávu, jakým způsobem revizor postupoval.
Podle mě určitá kontrola kontrolorů je rozhodně správně. Navíc, pokud dopadne dobře, vyvrýtí se tím fámy, kdy si mnohý černý pasažér snaží do revizorů "kopnout" za to, že ho chytli.
jindřichIV
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.120.195.111
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 09:42:35    Odkaz na tento příspěvek  

A nezavánělo by nějaké odpouštění pokut protizákonným jednáním? To je jako říct: "Poslední rok sem nespáchal přestupek za volantem, takže když mě chytí policajti, musí mi tu naměřenou rychlost prominout."

Pokud cestující něco poruší, musí následovat stejný trest pro paní z Mokropsů, která tu jede poprvé s DP a i pro člověka, který má deset let průkazku a poprvé si "zapomněl" štípnou. Nebo jsou to snad občané rozdílných kategorií?

Dle mého je nutné postupovat metodou "padni komu padni", tzn. pokud nemáš ozančený lístek, zaplatíš pokutu. Je to sice tvrdý a chápu, že člověk si může zapomenout štípnout, ale neni v silách přepravce posuzovat každého černého pasažéra na detektoru lži, jestli si zapoměl štípnout nebo jestli neoznačený lístek drží v ruce schválně. Za mých mladých let sem také v Praze jezdil s neštípnutým lístkem strčeným v označovači, nicméně počítal sem s tím že pokud mě přesto revizor vyhmátne, bude pokuta.

A co se ohánění právníkem od pána týče, tak to sice chápu, ale myslím že šance na vyhrání sporu jsou pramalé...
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 12-2009

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 11:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JindřichIV: To je jasné, já mluvil o předplatitelích. Tedy o stálých zákaznících DP. Ti také nedostanou plnou pálku, když si platný průkaz zapomenou doma.
Nejsou to občané jiných kategorií. Ale svého prokazatelně stálého zákaznika přeci nemusím hned tak tvrdě trestat. Ale když zapomene podruhé, tak už by se nad sebou holt měl zamyslet...

Popravdě řečeno, nevím, jak moc veký je to problém, jestli se tu nezabývám nějakou marginálií.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 14:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Informační systém před ostrým startem začíná ostře nefungovat.
Jak vlastně funguje ten systém pokud se zhorší dopravní situace. Někdo tady naznačil, že zjišťuje vozy v určitých bodech a podle toho počítá minuty do příjezdu.
Jak je to, pokud se od toho bodu jen popojíždí? Dokáže si to upravit třeba podle rychlosti předchozího spoje nebo má nějaké přednastavené hodnoty?
Tak například o včerejší dopravní situaci bych se nebál tvrdit, že byla nejhorší, co jsem tu kdy viděl a např. označník u soudu za cca 3 minuty co jsem k němu dopopojížděl z mostu tvrdošíjně informoval, že linka 2 přijede za méně než jednu minutu. A to ikdyž jsem se ohlídnul a nic nestálo ani v předchozí zastávce Senovážné náměstí (v tu chvíli cca 5minut "vzádlenou"...
Renault Espace 1989 2,1TD a Fiat Mulipla 2000 1,6 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG)
25.11.09 Renault Espace 1986 vyřazen a prodán novému majiteli
31.1.2010 Zařazen Fiat Multipla s alternativním pohonem na CNG do běžného provozu
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 15:18:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert popisoval, jak má fungovat.
Bohužel tak ještě nikdy nefungoval.

Houmre, máš oči jak rys, vidět z jednoho místa na číslíčko na označníku u "ká-en-vé" a přitom zároveň checkovat přítomnost vozidel na Senovážnym, to snad není možné!!
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 18:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To zas né, ale když stojíš v koloně a ten označník máš tři minuty před sebou, tak se snadno otočíš, jestli nevidíš střechu nějakého vozu stojícího v zastávce na Senovážném
Renault Espace 1989 2,1TD a Fiat Mulipla 2000 1,6 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG)
25.11.09 Renault Espace 1986 vyřazen a prodán novému majiteli
31.1.2010 Zařazen Fiat Multipla s alternativním pohonem na CNG do běžného provozu
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3390
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 18:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v 16:15 označník pro linku č. 11 u nádraží ukazoval také blud. Úplně vynechal jeden zpožděný spoj směr Staré Hodějovice-nářez.
Kdo neví a odešel by, má smůlu. Dle označníku jel následný spoj do Mladého a do N. Hodějovic až ten další, tedy asi za půlhoďku...
Na zpožděný do Starých Hodějovic a podle označníku neexistující, jsem čekal snad jen pět minut...
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!