K-report
 

Archiv do 22. května 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Chodci, cyklisté a jiná podobná havěť po městech pobíhající » Archiv do 22. května 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4297
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 19:14:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Brno)
Radní: Cyklostezky brzdí vydírání

Brno - Brněnští zastupitelé včera odmítli koupit pozemek pro stavbu cyklostezky za cenu, již považovali za přemrštěnou. Majitel žádal za sedm metrů čtverečních 62 tisíc korun. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) byl pozemek předposlední, který pro stavbu zbývalo vykoupit.

Pozemky pro stavbu stezky mezi ulicemi Valchařskou a Olší vykupuje radnice už několik let. Stezka má začínat v parku u smyčky tramvaje v Maloměřicích a podél řeky Svitavy by měla vést k ulici Olší. Zastupitelé přesto obchod odmítli. „Cyklistické stezky nás stojí docela nehorázné peníze,“ řekl v diskusi opoziční zastupitel a starosta Brna-Komína Karel Hledík (ODS). Připomněl, že v zahraničí je cyklistická stezka prostorem, kde se cyklista cítí bezpečně. Vůbec tak prý není třeba za nadměrné náklady budovat asfaltové stezky, stačí zpevněný povrch. „Tento majitel by si pozemek za tyto peníze měl nechat,“ dodal.

Ander souhlasil, že majitelé se z prodeje pozemku městu snaží vytěžit co nejvíc. Ten, který včera neuspěl, chtěl za metr čtvereční plochy čtyři tisíce korun. Znalec navrhoval 660 korun. Další peníze si pak vlastník naúčtoval za trávu, ořešák a práci, kterou bude mít s posunutím branky a plotu. Dostal se tak na 62 tisíc.

Výkupy pozemků pro stavby cyklostezek jsou v Brně letitým problémem a stavby často zdržují. Mnozí majitelé se dlouhým vyjednáváním snaží usmlouvat co nejvyšší cenu. Jiní zase o prodej nemají vůbec zájem, protože si nepřejí, aby jim veřejná stezka za zahradou vedla. Stavbu pak mohou i léta blokovat.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno
Autor: * (ČTK)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 01. února 2010 - 14:01:04    Odkaz na tento příspěvek  

Něco z Prahy: http://www.novinky.cz/domaci/190808-praha-bude-mit-rekordni-cyklo stezku-stoji-vic-nez-silnice-i-tridy.html
Karosa_b731
Moderátor

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeli do hospody a tam sedí dodnes.


Bus-mafiaDance radio247 Drum'n'Bassrádio Beat
Mrkvofon, mrkvovlnka, Mrkvosoft, mrkvotenový sáček ... Že by to měl na svědomí pan Carotsson?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 12:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Brno)
Cyklostezky na březích Svratky má spojit lávka

Brno - Propojit oba břehy Svratky by měla v brněnské čtvrti Komárov nová lávka.

Z každé strany řeky nyní vedou stezky pro cyklisty a in-line bruslaře. Jenže nedaleko vznikajícího sportovního areálu v Hněvkovského ulici nemají rekreanti možnost řeku překročit. Změnit by to měl právě plánovaný most.

Není však jasné, jak bude vypadat. Závisí to na tom, jaká protipovodňová opatření v těchto místech vyberou zástupci města. Rozmýšlejí, jestli řeku od sportovišť oddělí betonová zeď, nebo zatravněný val. „Po vrcholu valu by vedla cyklostezka. Navíc by ze sportovišť bylo vidět na řeku,“ nechal se slyšet náměstek primátora Daniel Rychnovský. Betonovou zeď naopak upřednostňuje městská část Brno-jih.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno
Autor: * (jag)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4363
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 17:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlovarský (Kraj Karlovarský)
Začnou stavět další část cyklostezky

Karlovarský kraj - Tři nové úseky cyklostezky podél Ohře začne na jaře stavět Karlovarský kraj. Z Kynšperka do Třebeně a průtahy Sokolovem a Loktem. Celkem 14,5 kilometru většinou asfaltových chodníků, kde se cyklista nepotká s auty. Jen v Lokti si památkáři vyžádali cestu z přírodní šotoliny.

Stavba vyjde na téměř 134 milionů Cyklostezku do května nebo června 2011 postaví sdružení složené z firmy Álgon a Báňské stavební společnosti. To nabídlo cenu 133,9 milionu korun. Ze čtyř přihlášených byly levnější další dvě firmy. Ty kraj vyloučil, protože nesplnily podmínky výběrového řízení.

Většinu nákladů zaplatí Evropská unie Většinu nákladů akce platí Evropská unie. Po dokončení tří úseků už bude prakticky průjezdná celá 47 kilometrů dlouhá trasa cyklostezky mezi Karlovými Vary a Chebem.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj
Autor:* (bz)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 23:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo ta Poohřoidní stezka je docela dobrá. Problém byl trochu Sokolov (dal se ale vykličkovat, byť to chce to trochu znát a nedat se zmást skončením pod potrubím teplovodu... Dál je mizernej úsek do Královskýho Poříčí (úzká a rozflákaná silnice s dost provozem - nebo tam je nějakej utajenej kus stezky?). Loket se musel projet po silnici. Zdaleka nejhorší ale Vary - v Doubí vjezd na hlavní z nejhlavnějších, stezka míří kamsi do hor, takže k nádraží po silnici intuitivně.

Vůbec bych ze zkušenosti řek že největší problém je při příjezdu do neznámýho města najít od nádraží vůbec nějakej použitelnej nájezd na nějakou stezku - třeba i v takový Olomouci.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4430
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:30:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle je fakt na přesdržku!

Zlínský (Východní Morava)
Řidič srazil cyklistu a ještě mu vynadal

Uherské Hradiště - Neznalost dopravních předpisů, bezohlednost a navrch pořádnou dávku arogance předvedl ve středu ráno u železničního podjezdu na křižovatce ulic Jiřího z Poděbrad a Stojanova v Uherském Hradišti zatím neznámý řidič Škody Octavia tmavé barvy. Před půl šestou ráno totiž v tomto místě nedal přednost odbočujícímu šedesátiletému cyklistovi a srazil jej k zemi. „Po střetu vyskočil řidič okamžitě z auta. Nezajímal jej však zdravotní stav cyklisty. Sebral odpadlou registrační značku ze škodovky, zraněnému muži sprostě vynadal a ujel směrem k vlakovému nádraží,“ uvedl policejní mluvčí Aleš Mergental. Policisté se proto obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po pirátovi silnic v tmavé Škodě Octavia s viditelně poškozenou přední částí.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava
Autor:* (as)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4431
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. března 2010 - 19:32:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olomoucký (Střední Morava)
Cyklostezka propojí Šumperk s obcemi

Šumperk - Dalšími třemi a půl kilometry chce rozšířit síť cyklostezek ve městě šumperská radnice. Cyklostezka pomůže lidem především v často zahlceném centru města. Zároveň ale usnadní cestování i lidem z okolních obcí.

„Nejde pouze o cyklostezku pro Šumperk, pomůže také propojit do centra trasu z Nového Malína a plánované cyklostezky od Dolních Studének a z Koutů přes Vikýřovice do Šumperka,“ potvrdila šéfka oddělení strategického rozvoje šumperské radnice Eva Mičkechová. Podle ní nebude město na stavbu žádat dotace z Evropské unie. „Nejdřív musí být majetkově vypořádány pozemky, které bude potřeba získat. Teprve poté bude město podávat žádost o dotaci. Ne však z evropských fondů, ale ze Státního fondu dopravní infrastruktury, protože evropské dotace v roce 2013 končí.“ Radní doporučili maximální cenu sto korun za metr čtverečný. Část pozemků totiž musí radnice získat od jiných majitelů. Jde celkem o dvacet vlastníků, mezi nimi jsou velké firmy, čtyři soukromé osoby, Pozemkový fond a Olomoucký kraj.

„Věříme, že s firmami se dohodneme, protože cyklostezka pomůže také jejich zaměstnancům jezdícím do práce na bicyklech,“ podotkla Mičkechová. Nejvíc vyjednávání čeká město se soukromými vlastníky.

„Nejdřív musí být majetkově vypořádány pozemky, které bude potřeba získat.“ Eva Mičkechová

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava
Autor: * (rš)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4462
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 17. března 2010 - 19:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olomoucký (Střední Morava)
Okolí Němčic nad Hanou protne nová cyklostezka

Němčice nad Hanou - Obyvatelé Němčic nad Hanou a okolí na Prostějovsku se ještě letos projedou po zbrusu nové cyklostezce. Ta spojí město se sousedními Vrchoslavicemi a Mořicemi. Stavba přijde asi na dvacet milionů korun.

„Hlavní myšlenkou bylo dostat bezpečně děti z okolních obcí do školy v Nemčicích,“ vysvětlila starostka Němčic Ivana Dvořáková.

Radnice již získala stavební povolení, o údržbu cyklostezky by se staraly všechny tři obce společně. Město se bude snažit získat dotace. „Rovinaté údolí říčky Hané je v délce padesáti kilometrů od pramene na Drahanské vrchovině až po Kroměříž ideálním terénem pro budování cyklotras,“ uvedl Aleš Sekanina z kanceláře, která městu zpracovala projekt.

Cyklostezka zahrnuje asfaltovou komunikaci a dva mosty. „Jde o trasu mezi obcemi Mořice a Vrchoslavice s odbočkou do Němčic. Stezka začíná v severní části Mořic, pak se přimyká k pravému břehu Hané až do Vrchoslavic, kde se odklání jižním směrem a směřuje ke koupališti,“ popsal vedoucí odboru dopravy na prostějovské radnici Miroslav Nakládal. Cyklostezka bude mít délku téměř dva a půl kilometru, široká bude tři metry a povrch bude mít z asfaltobetonu. Překlenou ji také dva menší mostky, lávky přes říčku Hanou a přes Žlebůvku.

Stavba počítá mimo jiné také s obnovou stromů na březích obou potoků a má přísné podmínky pro uskladnění úrodné půdy. Ornici až do hloubky dvaceti centimetrů musí Němčice odvézt na pole v okolí. Půjde asi o sto kubíků zeminy a tuto půdu o ploše přes pět set metrů čtverečních úřady trvale vyjmou z kategorie zemědělské půdy.

Němčice kromě toho v příštích letech chystají dokončení kanalizace, u základní školy by chtěly postavit sportovní halu. Zpracovány jsou také projekty na opravu radnice a hřbitova a v plánu je i výstavba sítí pro desítku rodinných domů v ulici Šafaříkova. „Počítáme také s přírodním biotopem ke koupání, třemi čisticími lagunami a restaurací,“ dodala Dvořáková.

„Hlavní myšlenkou bylo dostat bezpečně děti z okolních obcí do němčické školy.“ starostka Ivana Dvořáková

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava
Autor: * (dík)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4469
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 23:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Krkonoše se na jaře víc otevřou cyklistům

Krkonoše - Největší české hory se letos zase o něco víc otevřou cyklistům. Po Luční a Labské boudě bude možné na kole dojet také na Voseckou bodu. Harrachov se navíc rozhodl připojit k cyklotrase Greenways Jizera.

„V západních Krkonoších jednáme o napojení trasy z Terexu na Voseckou boudu, kde by byla stopka. Dál už se jedná o vrcholové partie, které chceme za každou cenu nechat nepoškozené. Žádám proto veřejnost, aby respektovala podmínky, které budou pro letošní sezonu vytvořeny, a aby od Vosecké boudy dál už s kolem nejezdili,“ upozorňuje ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka, sám aktivní cyklista.

Ochránci budou i letos bedlivě dohlížet, jestli nedochází k ničení přírody a cyklisté nejezdí mimo cesty nebo dál, než smějí. „V případě, že by docházelo k jakémukoliv poškození, museli bychom přistoupit k určitým krokům, které by to minimalizovaly,“ varuje Hřebačka s tím, že věří, že žádná taková omezení či zákazy nebudou nutné.

Počet cyklistů, ale i pěších turistů na jednotlivých trasách by letos měly začít hlídat průchozí brány. Na základě jejich údajů bude moci správa parku eventuelně přistoupit k regulaci pohybu v extrémně přetížených oblastech.

Ochranáři chystají také trasy pro terénní bikery. Takzvané singltreky by měly vést kolem hranic parku, maximálně mohou lehce zasahovat do třetí, nejnižší zóny ochrany.

Na cyklisty se hodlají zaměřit i horská střediska. Harrachovské zastupitelstvo rozhodlo o připojení k projektu Greenways Jizera, který má provést nejen cyklisty od pramene Jizery až k jejímu soutoku s Labem. Přes Harrachov se cyklisté budou moci napojit i na cyklotrasy v sousedním Polsku.

„Cyklistika je jednou z možností, jak pomoci slabé obsazenosti Harrachova v letní sezoně,“ říká zastupitelOldřich Jakubec. Nová cyklostezka by do Harrachova měla vést z Mýta a neměla by být tak fyzicky náročná jako současná cesta. Podle starosty by partnerem projektu mohla být sousední Sklářská Poreba.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * (jh)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 09:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neuvěřitelný že někdo dostal s tou Voseckou rozum. Už proto že je to jediný místo na občerstvení nebo se schování na ca. 25 km cyklotrasy.
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3414
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 17:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až bude pěkné počasí, chystám se začít s natáčením mých kratičkých cyklojízd po Kladně a blízkém okolí. Prozatím jsem zhotovil komplexní schéma a schémata pro jednotlivé trasy.






Zatím mám hotové jedno video z trasy C0, zvažuji, jestli ho zveřejním...
» lc.rajce.net «

KAROSA - šlechtic mezi autobusy
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5670
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 18:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Smím ze zeptat, čím ho natáčíš?
WEB o MHD v HK (607 fotografií), WEB o železnici (461 fotografií)
WEB o veřejné dopravě

21272 = Hradečák
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3415
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 19:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nokia 5800 XpressMusic. Za chvíli by na Streamu mělo být video z trasy C0. Kvalita je celkem dobrá, jen je to video poněkud roztřesené. To jsem ale vyřešil a doufám, že příště to bude již lepší.
» lc.rajce.net «

KAROSA - šlechtic mezi autobusy
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5671
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 20:05:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějaký speciální držák na řidítka? Protože držet za jízdy mobil může být někdy nebezpečné. Já používám (resp. budu, ještě jsem nezačal) toto. Točí 640 x 480 i se zvukem, ale mikrofon je uložen v vodotěsném ppozdře, takže musí být velký hluk, aby se nahrál. V základní sadě jsou i různé držáky. Ještě pak je novější ATC 5000, ta by měla už mít i display . Když máš tohle, tak můžeš klidně do terénu :-).
WEB o MHD v HK (607 fotografií), WEB o železnici (461 fotografií)
WEB o veřejné dopravě

21272 = Hradečák
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3416
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 20:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď si připadám s vlastnoručně připravenou kartonovou krabičkou jak blbec. Ale řekl bych, že nevýhodou těhlech udělátek bude to, že jsou všechny na řídítka. Řídítka se prakticky neustále točí doleva a doprava, takže se obávám, že výsledný efekt nic moc. Já jsem si svoje udělátko připevnil na rám, takže bych tento problém mít neměl...

Tak tady máte zkušební jízdu z trasy C0. Pojedeme ze Strouhalovy ulice ( Str ) přes Sletiště na Sítnou.
odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem lc_736__c_954.)
» lc.rajce.net «

KAROSA - šlechtic mezi autobusy
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 22:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to už je trochu na palicu.
Hůů a hůůů a hůůůů, sovy v mazutu houkaj...
FOTO-OLOMOUCKAMHD.IC.CZ
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 1736
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 22:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lc_736: Nezlob se na mne, ale na autobus jsem si na kole hrál naposled ve 12 letech . A nenapadlo mě s tím někoho "obtěžovat". Nojo, net jsem měl snad jen na základce.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3421
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 21. března 2010 - 22:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jestli to někdo bere jako hru na autobus, tak prosím. Já jsem ty trasy rozdělil spíš orientačně... :-)
» lc.rajce.net «

KAROSA - šlechtic mezi autobusy
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5672
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 05:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jdou přidělat nejen na řidítka, ale i na helmu .
WEB o MHD v HK (607 fotografií), WEB o železnici (461 fotografií)
WEB o veřejné dopravě

21272 = Hradečák
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4279
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 07:03:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmak : A divil by ses , ze na zastavce se symbolem kola ,dokaze stat 20 duchodcu, nadavat ze jim to nejede (uzka silnicka) , a cumet na cyklistu, kterej se v urcenym case pririti na kole (oznaceno kurzem, linkou a cilem) , zastavi a po chvili odjede. A pak jim vysvetluj ze je na stanglu urco nevezmes .....
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3423
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 14:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý nápad. Číslo linky bych si mohl připevnit na helmu.

Pokud to někdo zase nebude brát jako dětskou hru na autobus, tak dneska bude trasa C1. :-) Večer, samozřejmě.
» lc.rajce.net «

KAROSA - šlechtic mezi autobusy
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3430
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 20:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokračujeme...
» lc.rajce.net «

KAROSA - šlechtic mezi autobusy
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12782
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 11:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale na autobus jsem si na kole hrál naposled ve 12 letech

Tohle je náhodou zajímavé téma k diskuzi. Kdo všechno z vás si takhle hrál, v jaké lokalitě a v jakém věku?
Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3434
Registrován: 6-2006

Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 15:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jak tak na to koukám, tak já asi dodnes... A lokality vidíte na videích a na schématech. :-)
» lc.rajce.net «

KAROSA - šlechtic mezi autobusy
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 945
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 18:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo si chce hrát na autobus tak má 1.května jedinečnou možnost na zvláštní linku po vojenském újezdě Libavá. Organizátoři totiž oznámili další ročník akce Bílý Kámen, vhodné nejen pro budoucí autobusové řidiče, ale taky pro pěškoturisty a neturisty (průjezd autokarem).
Více o jedinečné možnosti navštívit zapovězená místa za symbolické vstupné se dozvíte na http://www.akcebilykamen.cz

edit: Ještě odkaz na mapu s povolenými přesuny cyklistů z minulého roku

(Příspěvek byl editován uživatelem trupman.)
Hůů a hůůů a hůůůů, sovy v mazutu houkaj...
FOTO-OLOMOUCKAMHD.IC.CZ
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4280
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 18:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prvni tri rocniky cyklobusu v brne jsou tady :
http://mhdakce.svetmhd.net/
http://fotogalerie.svetmhd.net/index.php?/category/158
http://fotogalerie.svetmhd.net/index.php?/category/159
http://fotogalerie.svetmhd.net/index.php?/category/208
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4487
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 29. března 2010 - 22:22:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Cyklostezky přibývají. Pomalu

V Libereckém kraji je zatím jen 28 kilometrů cyklostezek. A pomalu budou přibývat další kilometry. Letos například začne výstavba úseku mezi Radostnou pod Kozákovem a Stružincem.

LIBERECKÝ KRAJ Pomalu, klopotně, ale přece vznikají nové kilometry cyklostezek v Libereckém kraji.

Letos začnou s výstavbou dvouapůlkilometrového úseku cyklostezky mezi Radostnou pod Kozákovem a Stružincem.

„Slibujeme si od ní zvýšení turistického ruchu. Také se děti bezpečně dostanou do školy, což doposud kvůli hustému provozu není možné a rodiče je musí vozit autem,“ vysvětluje Jan König, místostarosta Radostné pod Kozákovem. Na záměru vybudovat cyklostezku začali pracovat před čtyřmi lety, dokončena bude koncem roku. „Na tomto příkladu je vidět, že obce mají šance cyklostezky stavět, dostanou na ně peníze, ale není to bez práce,“ sděluje Jiří Rutkovský z občanského sdružení Cyklisté Liberecka.

V kraji je zatím pouhých 28 kilometrů cyklostezek. Nejdelší souvislý úsek je na Cyklostezce Varhany mezi Českou Lípou a Kamenickým Šenovem na zrušené železniční trati, přes osm kilometrů.

„První pětikilometrová etapa z České Lípy do do Horní Libchavy se dělala v roce 2008, vloni k ní přibyla tříkilometrová trasa do Volfartic,“ upřesňuje Jiří Samšiňák, projektový manažer českolipské radnice.

Trasa má cyklisty zavést až ke geologické památce Panská skála – Varhany, zbývá ještě devět kilometrů. Doposud stála cyklostezka 27 milionů, poslední část je odhadována na 40 milionů korun. Co se týče měst, nejdále jsou s cyklostezkami v Hrádku nad Nisou. „Tady vybudovali už přes čtyři kilometry, které vedou přes město,“ konstatuje Rutkovský. Jsou součástí plánované cyklostezky Nisa.

„V Liberci je kolem Nisy hotových 3,5 kilometru,“ uvádí Rutkovský. Další necelý kilometr přibude letos.

„Bude to na trase od ulice Milady Horákové přes Košickou do Melantrichovy v délce 570 metrů a 300 metrů od ulice U Nisy přes Kladenskou na třídu 1. máje,“ popisuje Tomáš Kubica, vedoucí odboru rozvojových projektů libereckého magistrátu. Cyklostezka podél Nisy bude součástí mezinárodního koridoru Odra – Nisa. Má vést od pramene Nisy až do Hrádku nad Nisou, kde se za vodní nádrží Kristýna napojí v Hartavě na německé cyklostezky. Odtud se dá na kole dojet až k Baltu. Má měřit 54 kilometrů. „Je prioritou Libereckého kraje,“ konstatuje IvanaMoravcová z odboru dopravy Libereckého kraje.

Dalším velkým cykloprojektem, který se připravuje, je Zelená cyklomagistrála Ploučnice. Po dokončení se cyklisté dostanou od pramene řeky až do Děčína. Délka trasy v Libereckém kraji je 85 kilometrů, náklady se vyšplhají na 150 milionů. Jednu část mohou již cyklisté využívat. „Jde o úsek Osečná, Lázně Kunratice – Lesní domky,“ objasňuje Luděk Suchomel z MBA. Nyní žádají z evropských fondů o peníze na další úsek z Osečné do Noviny pod Ralskem. Náklady jsou jednašedesát milionů, dlouhá bude přes 15 kilometrů. „Z toho je 10,5 kilometru cyklostezek. Zbytek jsou cyklotrasy, protože ne všude se daří vyloučit motorovou dopravu,“ vysvětluje. Úseky cyklostezek plánují podle něj i v Mimoni a Zákupech, i oni si podali žádosti o evropské peníze. Kolem další řeky, tentokrát Jizery, povedou další desítky kilometrů cyklostezky. Jde o Greenway Jizera vedoucí od pramene řeky k soutoku s Labem. Má měřit 190 kilometrů, je rozdělena do čtyř úseků – Turnovsko, Železnobrodsko, Semilsko a Krkonoše.

„Směřujeme ji ještě dále, k českopolské hranici a na druhé straně až k Praze. Cílem je propojení Prahy, Polabí, Českého ráje, Jizerských hor, Krkonoš a polského území,“ upřesňuje Jiří Lukeš ze Sdružení Český ráj. Jedinými částmi této trasy, po kterých již mohou jezdit cyklisté, je část v Semilech a část na trase Turnov – Dolánky.

Nejdále jsou přípravy na desetikilometrový úsek mezi Turnovem a Líšným. „Pokud získáme peníze z regionálního operačního programu, začne se stavět ještě letos, dodělaná má být v létě 2012,“ sděluje Lukeš. K projektu se rozhodl připojit i Harrachov. „Pravděpodobně cyklostezkou kolem Mumlavy se napojí na Jizeru, na druhé straně na polské Jakuszyce,“ míní Lukeš.

***

FAKTA Cyklostezky v kraji Celkem dnes funguje asi 28 kilometrů Nejdelší souvislý úsek Cyklostezka Varhany z České Lípy do Horní Libchavy – přes osm kilometrů. Zbývá dalších devět do Kamenického Šenova Připravované cyklostezky Cyklostezka Nisa – od pramene řeky do Hrádku nad Nisou – 54 km hotové jsou 3,5 km v Liberci a přes čtyři kilometry v Hrádku nad Nisou Greenway Jizera – od pramene k soutoku s Labem – 190 km dodělaný úsek Turnov – Dolánky, Semily Zelená cyklostezka Ploučnice – z Osečné do Děčína – 85 km v Libereckém kraji – hotový úsek Osečná – Lesní domky

„Obce mají šance cyklostezky stavět, ale není to bez práce.“ Jiří Rutkovský Cyklisté Liberecka

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * Oldřich Szaban
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 29. března 2010 - 23:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Článek jak prase, ale že by někde byla zmínka o Eurofondech, ze kterých lze nadále čerpat, to ani náhodou...
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4490
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 30. března 2010 - 19:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák - podobně jako v Brně, taky plno keců, jak se podmínky pro cyklisty zlepší, přibudou cyklopruhy, vybavení pro uložení kol, atd, atd...no a skutek pořád utek a nic se neděje.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4492
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 30. března 2010 - 21:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Královéhradecký (Kraj Hradecký)
Okolí Hradce: ráj jezdců na kolech, bude-li na něj

Po třech krásných cyklostezkách vedoucích přírodou a končících na zajímavých místech by už za pár let mohli vyjíždět cyklisté z Hradce Králové. Uskutečnění projektů ale závisí na dotacích: Nebudou-li dotace, nebudou ani stezky.

Marek Dostálek z Hradce Králové se už těší na novou cyklostezku z Hradce Králové do Pardubic. Zatím totiž musí na kole jezdit po silnici, a to zrovna moc bezpečné není. „Cyklostezku bych uvítal, hned bych vyjel na Kunětickou horu,“ říká Dostálek.

Dočkat by se mohl za tři roky, a nejen stezky do Pardubic. Po cyklostezce by mohl dojet i do Kuksu u Dvora Králové nad Labem nebo do centra experimentální archeologie ve Všestarech.

Cyklostezka z Hradce do Kuksu má být součástí dálkové Labské stezky, která má spojit Krkonoše s německým Hamburkem. V Hradci má nová část stezky navázat na stávající cyklotrasy u mostu přes Labe do Plácek. Odtud má cyklostezka vést převážně proti proudu Labe přes Smiřice do Jaroměře. Tam kolaři podjedou frekventovanou silnici na Náchod a podél Labe budou pokračovat kolem Heřmanic přes Brod nad Labem až do Kuksu. Ten se má stát velkým turistickým lákadlem kraje. Obnovu tamního barokního areálu za víc než miliardu korun plánuje Královéhradecký kraj, který chce většinu peněz získat z evropských fondů.

Cyklostezku připravuje obecně prospěšná společnost Královéhradecká labská. V ní jsou sdruženy Hradec Králové, Smiřice, Jaroměř, Kuks a Královéhradecký kraj. Stavba by měla začít příští rok.

„Už máme územní rozhodnutí o umístění stavby, nyní probíhá stavební řízení. V nejbližších týdnech a měsících bude probíhat vypořádání pozemků,“ řekl starosta Smiřic a předseda správní rady společnosti Luboš Tuzar.

Další část Labské stezky se plánuje z Hradce Králové do obce Ráby poblíž Kunětické hory, kam už vede cyklostezka z Pardubic. Trasa nazvaná Stezka mechu a perníku by se na území Královéhradeckého kraje mohla začít stavět už za rok.

„Dokumentace pro územní rozhodnutí je hotova,“ řekl mluvčí královéhradeckého magistrátu Václav Svoboda.

V brzké době má vzniknout obecně prospěšná společnost, která by stavbu připravovala. Mají v ní být zastoupeny oba kraje a obě krajská města a počítá se s účastí obcí podél cyklostezky.

Začátek stavby má navázat na stávající cyklostezky v Hradci u fakultní nemocnice. Dál má stezka vést podél Labe přes Vysokou nad Labem, Bukovinu, Dříteč, Němčice a Ráby, kde se napojí na cyklostezku z Pardubic.

Další trasa se plánuje z hradeckého labského nábřeží do areálu experimentální archeologie ve Všestarech. Z něj chce Královéhradecký kraj udělat další velký magnet turistů ve východních Čechách. Spolu s Univerzitou Hradec Králové tam plánuje vybudovat archeopark, na jehož výstavbu chce získat přes pětatřicet milionů korun z Evropské unie. Cyklostezka s patnácti zastaveními má zájemce zavést na význačná archeologická naleziště v okolí.

Na stavbu stezky do Kuksu chce Královéhradecká labská získat asi 115 milionů korun z evropských dotací. Celý projekt má stát 145 milionů a stezka má být hotova do poloviny roku 2012. Pokud společnost dotaci nezíská, stavba zůstane jen plánem. S trasou do Všestar je to obdobné. O dotaci bude žádat i společnost, která bude připravovat stezku do obce Ráby. Náklady na stavbu budou přes sto milionů korun. „Čekáme, jestli se objeví nějaká šance čerpat na stavbu peníze z Evropské unie,“ dodal Svoboda.

***

FAKTA Plánované cyklostezky Hradec-Kuks: Tři metry široká asfaltová stezka má být součástí Labské stezky, která má vést podél Labe z Krkonoš až do Hamburku. Má být dlouhá 26 kilometrů a mohla by stát v roce 2012. Hradec-Pardubice: Další část Labské stezky nazvaná Stezka mechu a perníku povede od hradecké fakultní nemocnice do obce Ráby. Tam už vede stezka z Pardubic. Mohla by být hotova v roce 2013. Hradec-Všestary: Cyklostezka s patnácti zastaveními má vést z labského nábřeží v Hradci do repliky pravěké osady ve Všestarech. Tam kraj plánuje postavit archeopark. Hotova má být v roce 2013.

O autorovi| Pavel Bednář, s přispěním Michaely Hellerové

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: * Pavel Bednář
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
uxux
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.126.198
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 19:46:47    Odkaz na tento příspěvek  

Už aby to bylo.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4544
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 23:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kola v Brně: místo cyklostezek pruhy na silnici
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 23. dubna 2010 - 00:10:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Řekla bych, že konečně vzal někdo rozum do hrsti. Samostatné cyklostezky podle mých zkušeností nejen, že stojí spoustu peněz, ale motají se na nich chodci, kteří navíc přítomnost cyklistů statečně ignorují, a navíc ve městě to znamená na každých 100 metrech zastavovat a dávat přednost autům z vedlejší ulice, i když de facto jedu na kole po hlavní. Ve chvíli, kdy bude cyklopruh na hlavní, tak můžu šlapat, žádní chodci mi tam nepolezou a nemusím pořád zastavovat a čekat až z vedlejší nic nepojede. Snad se to z Brna rozšíří i sem k nám na západ.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2520
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. dubna 2010 - 11:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pokud ty pruhy budou vypadat jako v Praze, t.j. budou mezi jedoucíma a parkujícíma autama a přes křižovatky pro jistotu vůbec tak jsou k hovnu.

Nebo když nějaký naprostý dement vyznačí cyklopruh vedle nového čtyřpruhu od Husákova ticha ke Švábkům místo aby byl cyklopruh veden vedle tramvají přes Invalidovnu kde je provoz aut 0 právě díky tomu novému čtyřpruhu a tramvaj tam má dokonce svoje těleso.

A v Německu asi platěj jiný fyzikální zákony když v Drážďanech je cyklopruh v podobě oddělené stezky a ten je stejně "hlavní" jako ta souběžná silnice, přičemž odbočující auta dávaj cyklistům přednost.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 24. dubna 2010 - 10:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, plány má pan Ander pěkný, jen by mě zajímalo, jak si to představuje v reálu. Hlavně na Kounicově mezi centrem a Nerudovou. Kam tam chce ještě vtlačit cyklopruh. A hlavně jak to bude legislativně ošetřeno, rozuměj křížení cyklopruhu s bočními komunikacemi a jeho přejíždění, podélné parkování atd. To, že by vpravo odbočující řidič měl dávat přednost souběžně jedoucímu cyklistovi v cyklopruhu mi přijde jako naprosta zhovadilost koledující si o průser. Celý se mi to jeví jako hurá akce. Nejdříve se budovaly víceméně nepoužitelný cyklostezky, pak konečně konšelé prozřeli, že tudy cesta opravdu nevede a nyní se budou všude malovat cyklopruhy bez promyšlení souvislostí.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & MHD Olomouc » http://tramvaj.wz.cz
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 55160
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 24. dubna 2010 - 14:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že by vpravo odbočující řidič měl dávat přednost souběžně jedoucímu cyklistovi v cyklopruhu mi přijde jako naprosta zhovadilost koledující si o průser.

A proč to v civilizované Evropě možné je? :-)
I když máš pravdu, že naši řidiči s tím problém asi mít budou - podobný prvek (výjezd z parkoviště přes stezku se značkou dej přednost v jízdě, na stezce s hlavní silnicí) byl v Pardubicích a při každém průjezdu jsem visel na brzdě a čekal, kterej ňouma mi tam vjede. Dočkal jsem se několikrát, jednou ho to stálo zrcátko a lak na blatníku (zastavil a pak se v ten nejdebilnější okamžik rozjel - strašně se pak divil, že měl dávat přednost, a snažil se mi tvrdit, že ta značka znamená, že mu dají přednost cyklisti... ).

V tomhle ohledu je pruh na silnici mnohem méně nebezpečný, neb to je pocitově souběžná jízda (i když i v takovém případě se najde dost expertů, co předjedou a hodí myšku doprava).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4555
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 21:15:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejdříve se budovaly víceméně nepoužitelný cyklostezky,...

Ony by byly použitelný, kdyby se nestavěly tak blbě (viz Botanická), kdyby kopírovaly hlavní směry, kudy cyklisté jezdí především a hlavně kdyby jednotlivé úseky na sebe navazovaly. Cyklisticky je Brno tisíce let za opicemi.

Doktor - už jsme to tu kdysi řešili, Kounicova v úseku, který zmiňuješ, není vyloženě nejužší (oproti kupříkladu vedlejší Veveří). Metr pruhu pro cyklisty v každém směru by snesla. Navíc není snad nikde psáno, že na cyklopruh nemůže vjet ostatní doprava, je-li to nutné. Jde o to zvýraznit, že tudy cyklisté jezdí a že je nutno s nimi v provozu počítat - což v případě Brna je kolikrát životní nutnost.

A hlavně jak to bude legislativně ošetřeno, rozuměj křížení cyklopruhu s bočními komunikacemi a jeho přejíždění, podélné parkování atd.
Se zeptej v Šumperku, v Uherském Hradišti, nebo v Břelavi, jak jim tam ty pruhy fungují.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1583
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 23:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkoušky úspěšně vykonány, tak mohu odpovědět. O civilizovanosti země bych si netroufl hovořit na základě vztahu přednosti cyklistů vs. IGK. K vlastní otázce přednosti - stejně se můžeme ptát, proč právě kolejová vozidla mají přednost před silničními. Je to o porovnání viditelnosti, manévrovací schopnosti, brzdné dráze a dalších aspektů cyklisty a motorového vozidla. Nic proti cyklopruhům nemám, souhlasím s nimi, pokud budou budovány s rozumem a nikoliv bezmyšlenkovitě stylem, kdy během týdne četa technických služeb na každé ulici vymaluje červenou barvou metr ze silnice. Proti čemu však jsem, je univerzální přednost cyklistů před odbočujícími auty. Důvody? Bezpečnost - obecně cyklista není tolik vidět, je drobný, není osvětlen výrazným světlem jako motorky a navíc zdejší cyklisti dělají vše proto, aby svoji již špatnou viditelnost ještě zhoršili - zásadně tmavé oblečení, absence jakýchkoliv reflexních prvků a s něčím, jako jsou světla si hlavu taky nelámou. Tato nevýrazná až maskovaná figura zasazená do prostředí rušné ulice se stává vpodsatě neviditelná i v ideálních světelných podmínkám, o šeru či protislunci ani nemluvě. A nemyslím si, že by bylo ideální činností při řízení v ruchu města dlouhé sledování pravého zrcátka, zda se náhodou v soubežném cyklopruhu neřítí nějaký cyklista. Nota bene při délce vozidla s návěsem či dlouhého autobusu. S tím souvisí další důvod - plynulost dopravy. Zhoustne-li doprava, ale ještě nestojí, pohybuje se jedoucí kolona rychlostí cca 40-45 km/h. Někdy i nižší, no hlavní je, že se pohybuje plynule. Chce-li někdo odbočit doprava, plynule za jízdy odbočuje a opuští hlavní tah. Při situaci se souběžným cyklopruhem, kdy by musel dávat přednost cyklistům, bude muset zastavit, tudíž zastaví celou kolonu nebo minimálně výrazně zpomalit, aby se přesvědčil, zda může odbočit a tím se opět naruší plynulost kolony. Cyklopruh se hodí někde na výpadovku či jinou silnici rozumné šířky s minimálním množstvím odbočujících komunikací, nikoliv do úzkých ulic centra s křížením co 100 metrů. Další otázkou je, proč by cyklisté měli mít nějaká privilegia a výjimky z výjimek omezující ostatní účastníky silničního provozu, když nejsou s to dodržovat ani ta základní pravidla. Ať jezdí na kole stejně jako já - vždy reflexní vesta, světla už v čase odpoledních dlouhých stínů a chování se na silnici jako kdybych řídil auto ovšem s vědomím, že musím používat mozek a předvídat reakce a možné chyby ostatních, neboť na kole mě plechy nechrání. Parafrázoval bych v souvislosti s chováním většinového vzorku cyklistů Quexův podpis - "Doba slepých střelců za řídítky neminula".

Souhrn: Cyklista leckdy není vidět ani přes čelní sklo, natož ve zpětném zrcátku. Opatření narušující plynulost dopravy. Opatření jdoucí proti fyzikálním vlastnostem pohybu bicyklu vs. pohybu osobního natož nákladního vozidla.

Janatak: Jsi Brňák stejně jako já jsem jím byl, tak netvrď, že Kounicova není úzká a už vůbec že by byla Veveří užší. Bavím se o úseku mezi křižovatkou s ulicí Slovákova a křižovatkou s Kotlářskou. Jeden pruh nahoru, jeden dolů, žádná krajnice, hned chodník. Opravdu si nedokážu představit, že by se z toho ještě další dva metry ukously. A tamní majitelé provozoven a bytů by byli dozajista nadšeni, že by jim bylo znemožněno i to krátké zastavení při kraji. Jaké mají zkušenosti v SU, UH či BV netuším, no rozhodně tam cyklisti nemají přednost při odbočování.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4573
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 22:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor - tak se na to podívejme. Udělal jsem si zkusmo několik cvičných měření šířky jízdních pruhů v různých profilech Kounicovy mezi křižovatkami se Slovákovou a s Kotlářskou. Šířky jízdních pruhů mi vycházejí v rozmezí od 4,6 do 5,0 m v každém směru, a to jsou poměrně velkorysé cifry. V oblasti křižovatky s Kotlářskou, kde jsou již odbočovací pruhy před křižovatkou, tam je šířka jednotlivého jízdního pruhu tři metry. Ty tři metry jako šířka jízdního pruhu je dostačující, vzhledem ke zdejšímu provozu trolejbusů, či jiných podobně tonážních vozidel bych navrhoval šířku jízdního pruhu na 3,50 m (dle TP 145 postačuje 3,10 m). Takže pořád mi přebývá 1,1 až 1,5 m asfaltu navíc - a to prosím v každém směru. Řešení se nám nabízí formou cyklopruhů, já prostě tvrdím, že tu místo je. Abych svoje tvrzení o něco opřel, mrkni se na obrázek - znázorňuje Kounicovu mezi křižovatkami s ulicemi Smetanova a Slovákova. Doporučuju srovnat šířku jízdního pruhu versus vozidla po něm jedoucí:



Tolik k mému pohledu na šířku Kouničky.

K problematice koexistence cykloprovozu versus ostatní městský provoz (první odstavec Tvého příspěvku), nelze nesouhlasit, až na několik detailíků. Nevím, nakolik máš odpozorovánu skladbu cyklistů jedoucích po Kounicové, mám na mysli vybavenost kola, oblečení, reflexní prvky. Já mám zato, že většina cyklistů takto vybavená jezdí - zvláště po městě, i když rozhodně ne všichni. Tento prvek ale beztak ztrácí při normálním slunečném dni. Počet odbočení z hlavní ulice - souhlas, to může být problém, stejně tak (ne)viditelnost cyklisty v běžném denním provozu, který se může ztratit na pozadí provozu. Ovšem tomuto velmi napomůže právě ten cyklopruh, který cyklistu zviditelní a ostatní účastníky provozu upozorní na svoje vymezené místo. O to jde především. Ono je nutno si uvědomit, že cyklisté tu jezdí už dneska, otázkou je, nakolik bezpečně.

Co se týče těch častých odbočení a možných kolizí aut odbočujících vpravo versus cyklisté jedoucí přímo - tady mělo platit pravidlo, že cyklista by měl dát přednost vozidlu, které se chystá odbočit vpravo a tudíž ho jakoby nepodjíždět. Řidič co chce odbočit vpravo by měl brát v úvahu cykloprovoz po vedlejším pruhu a počítat, že mu tam nějaký kolař přece jen může vlítnout. Berme do úvahy, že se bavíme o inteligentně uvažujících účastnících silničního provozu, pro hovada na obou stranách nemá cenu nějaká pravidla vůbec vymýšlet.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4574
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 22:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor - jinak ke zkouškám gratuluju.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 23:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Děkuju za gratulaci. Mohu si připsat další řádek do svého profesního CV

Tu šířku Kounicovy posuzuju spíše - jak to jen říci - pocitově, možná psychologicky. Vlastní jízdní pruh na Kounicově je širší než na Veveří, no je jen jeden nahoru, druhý dolů, sevřen chodníky a zúžen často parkujícími auty. Kdežto sousední Veveří je od chodníku k chodníku dosti široká, kolejový pás vedoucí středem lze považovat za součást komunikace. Zkrátka raději jedu po Veveří než Kounicovou.

Aktuální skladbu cyklistů na Kounicově odpozorovánu nemám, anžto zde již nějaký rok nežiju. Za dob mého žití na Slovákově a Čápkově jsem potkával převážně cyklisty ve stylu studentů FSS na obstarožních ukrajinách. Co však mám odpozorováno nyní, to jest skladba cyklistů v Olomouci, Hradci Králové, Přerově a v okolí těchto měst. Ti v reflexní vestě jsou výjimkou, v průměru jeden za týden až dva týdny. Co však výjimkou není, to je absence osvětlení v naprosté většině případů a tmavé či jinak nevýrazné oblečení. Stejně tak povětšinou postrádají zdravý úsudek a neuvědomují si rizika kolizních situací, a to leckdy jimi způsobených. Samostatnou kategorii tvoří důchodci zřejmě chvátající do hrobu, co potkávám hlavně v oblastech Přerovska a Bystřicka. Jejich adrenalinovým zážitkem je vytlačit kolo ze dvorku do středu silnice pár desítek metrů před autem a tam se na něj snažit nasednout či přetlačovaná s auty, kdy se bez rozhlédnutí spustí plnou rychlostí z chodníku do silnice. Faktem je, že tuto kategorii ve městech nepotkávám.

S posledním odstavcem by šlo souhlasit. No inteligentně uvažujících účastníků silničního provozu je žel na straně cyklistů zatím stále minimum. První známkou prozření bude, až se cyklisté obléknou do reflexních vest či alespoň výrazných oblečků s reflexními prvky a pochopí, že i když je ještě světlo, oni nemusí být vidět.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 17:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad nebezpečnost smíšeného provozu -

lidi se "jak prasata" chovají přirozeně - viz tohle video. Jsou tam k vidění téměř všechny nešvary dnešního provozu včetně myškujícího cyklisty. Nicméně tehdy to ničemu nevadilo diky praktické maximálce okolo 20 km/h, díky tomu se všichni v klidu stačili vyhnout. Za těch 116 let od natočení videa se lidské chování obecně moc nezměnilo i přes čím dál větší stohy pravidel, proto je IMO nějaké větší "zeslušnění" chodců a cyklistů nereálné. Viz taky nedávný obrázek z jedné železniční diskuse:

- zkuste si na něm napočítat průměrný počet přileb, reflexních vest, výrazného oblečení a reflexních pruhů na jednoho cyklistu.

Ta Jediná Správná Cesta (TM) je podle mě postupné vytěsnění tranzitní silniční dopravy z vnitřního města a zklidnění většiny ulic, tím zmizí problémy typu brzdění kolony, nevlídnosti města pro cyklisty a pomalost MHD (i u šalin, co fronty předjedou, protože míň semaforů a kratší cykly na zbytku).
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 55414
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 18:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vytěsnění tranzitu města neuvolní. Ať už přes větší města nebo přes republiku se sice bere tranzit jako zaklínadlo, ale je to z nemalé části jen dobrá výmluva. Stačí se např. podívat na intenzity na vjezdech do republiky a na nějaké kolem Prahy. Zejména třeba u D1 za Prahou bude tranzit v těžké menšině...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 19:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: myslel jsem tranzit z hlediska ulice nebo čtvrti, do čehož se vejde valná většina silniční dopravy ve městech.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 55416
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 19:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to pak ano. Ale o tom se bohužel nějak moc nemluví, resp. pokud se mluví, tak se málokdy koná. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4584
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 21:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor - Tu šířku Kounicovy posuzuju spíše - jak to jen říci - pocitově, možná psychologicky. Vlastní jízdní pruh na Kounicově je širší než na Veveří, no je jen jeden nahoru, druhý dolů, sevřen chodníky a zúžen často parkujícími auty. Kdežto sousední Veveří je od chodníku k chodníku dosti široká, kolejový pás vedoucí středem lze považovat za součást komunikace. Zkrátka raději jedu po Veveří než Kounicovou.

Tak to ano, co do absolutní šířky, je Veveří širší než Kounicova, ale jízdní pruhy má užší. Auta jsou do jisté míry šířkově omezena právě šalinami a hlavně dost častým parkováním v jízdním pruhu - hlavně blíž centra, kde je spousta podniků, obchodů a tak. Já tedy osobně raději jezdím na kole po Kounicové, tam je to míň o hubu.

Co do chování cyklistů na silnicích, je fakt, že se jich dost chová tak, jako by pro ně pravidla neplatila. Kolikrát jsem zažil případy, kdy se takovej borec rozhodl projet na kole křižovatkou na červenou...nezájem, že tam mají auta zelenou. Často je to dost hazard s vlastním životem.

David_jaša - zkuste si na něm napočítat průměrný počet přileb, reflexních vest, výrazného oblečení a reflexních pruhů na jednoho cyklistu.

Řekl bych, že na západ od nás, nebo ve skandinávských zemích je cyklistika brána tak nějak víc vážněji jak u nás. Jako druh dopravy. Tudíž se s ní v běžném provozu počítá a cyklista na sebe v uvozovkách nemusí tolik upozorňovat.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4590
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 19:36:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubický (Kraj Pardubický)
Cyklostezka spojila město se Žamberkem

LETOHRAD

Na konci května se už první cyklisté a bruslaři oficiálně projedou po trase Letohrad - Žamberk. Cyklostezka dlouhá necelých pět kilometrů vznikala od loňského dubna a celkem stála 36 milionů korun. „Vznikla významná spojnice mimo frekventovanou komunikaci pro rekreaci, cestu do školy a zaměstnání,“ řekl předseda svazku obcí Orlicko Miroslav Wágner. Dva až tři roky trvalo svazku vykoupit všechny pozemky. Cyklostezka vede po okrajích měst a majitelů pozemků bylo velké množství. Stavbu z velké části zaplatila Evropská unie, asi pěti miliony korun přispěl Letohrad, Žamberk a obec Lukavice.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3363
Registrován: 2-2007
Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 16:19:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Brně se od odbočky v Komárově až k Olympii klube podél Svitavy cyklostezka :-) Od Olympie po levém břehu, zhruba naproti Avionu to vypadá na plánované přemostění a dále po břehu pravém.

Nevím, nakolik je to nová informace, jelikož jsem na kole začal pořádně jezdit teprve nedávno :-)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4306
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 08. května 2010 - 11:23:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlík srazil cyklistu, neměl šanci přežít
web o Mansonovi Moje fotogalerie 25.4.2010 nové fotky DPCHJ!!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4609
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 22:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Královéhradecký (Kraj Hradecký)
Cyklostezky k Rozkoši budou bezpečné

ČESKÁ SKALICE

Z České Skalice v budoucnu vyroste síť cyklostezek k autokempinku Rozkoš. „Jde o místní cyklostezky, které pomohou cyklistům ze Skalice dojet bezpečně k Rozkoši a zpátky. Délky všech komunikací nebudou ani kilometr dlouhé,“ řekl investiční technik Luděk Ravinger. Zatím má Česká Skalice v plánu postavit pouze první trasu ze tří zamýšlených. „Pojede se ze Skalice do Zliče. Rádi bychom tuto stezku vybudovali v příštím roce pomocí státní dotace," řekl Ravinger. Další dvě na sebe budou navazovat a spojí se se třetí, kde se na lávce cyklisté obrátí a navrátí se zpátky do Skalice. Celá dráha cyklostezky bude v délce 760 metrů osvětlena 24 svítidly.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: * (he)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4624
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 15. května 2010 - 16:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
Břeclav plnou kolařů protne síť cyklostezek

Stop proplétání cyklistů rušnými ulicemi plnými aut chce vyhlásit břeclavská radnice. V příštích letech začne ve městě budovat na etapy síť cyklostezek. V souvislosti s tím postaví i nový kruhový objezd.

BŘECLAV Zástupy cyklistů plnící ulice v Břeclavi by se v budoucnu téměř neměly potkat s auty, i kdyby projížděly město z jednoho konce na druhý. Břeclav sice už několik let využívá speciálních červených pruhů pro cyklisty, ty však vedou na mnoha místech po chodnících nebo vozovkách, a tak se kola, chodci i auta mnohdy pletou jeden druhému v cestě.

Kolapsovým dopravním situacím a hlavně nebezpečným srážkám cyklistů s auty by ale mohlo už odzvonit.

Radnice totiž hodlá investovat desítky milionů korun do výstavby bezpečných cyklostezek, které protnou celé město. „Celý projekt vybudování nových cyklostezek není zaměřený na turistu, ale na zvýšení bezpečí místních lidí a zvýšení jejich přepravního komfortu,“ řekl tajemník radnice Dalibor Neděla.

Ruku v ruce s budováním cyklostezek půjde i osvětlení přechodů pro chodce a zpomalovací prvky pro auta.

„V rámci toho chceme také zvednout přechody do úrovně obrubníků, abychom donutili řidiče zpomalit,“ vysvětlil šéf břeclavského dopravního inspektorátu JiříMach.

Problémový je podle něj průtah celým centrem. „Ke střetům s cyklisty a chodci dochází zejména u místního supermarketu Billa, u budovy soudu i na ulici 17. listopadu, Jana Palacha a na Sovadinově,“ vyjmenoval kritická místa v centru města.

Dodal, že vše je ale závislé na penězích. To potvrdil i místostarosta Břeclavi Pavel Dominik. Podle něj už letos peníze na cyklostezky nejsou. „Pokud ale nějaké v pokladně zbudou, vybudujeme do konce roku kruhový objezd u hlavní pošty, který s projektem cyklostezek souvisí,“ přislíbil místostarosta. Stačit podle něj mají tři miliony korun.

Co se pak samotných cyklotras týče, má město již projektově připraveno několik z nich. První by měla vést od kulturního domu po ulici Na Řádku až k mostu přes Dyji u bývalého cukrovaru.

Již příští rok pak přijdou na řadu dva obří projekty. Jde o cyklotrasu od cukrovaru až k poštorenskému kostelu. Druhá povede od již zmíněného mostu u cukrovaru po ulici Na Zahradách a Stromořadní až k vlakovému nádraží. „Kolem pošty pak zamíří k podjezdu pod železniční tratí až na Bratislavskou. Končit bude na úrovni hřbitova,“ dodal Neděla.

Kde všude jsou cyklostezky stále ještě nedostatkovým „zbožím“?

Pište na hana.raiskubova@mfdnes.cz

***

FAKTA Auta versus cyklisté Břeclav si před časem nechala zpracovat rozsáhlý dokument mapující tamní dopravu. Z něj vyplývá, že denně městem projede 24 tisíc aut, mezi nimiž se cyklisté musí pohybovat. Studie prozradila také to, že při tragické nehodě mezi autem a cyklistou bývá většinou vina na straně řidiče auta. Například proto, že se ve změti pruhů pro cyklisty dobře nevyzná.

O autorovi| Hana Raiskubová, s přispěním Ivany Solaříkové

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * Hana Raiskubová
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4639
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 18. května 2010 - 21:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízda o život na cyklostezkách v Praze. Přes auta i vystouplé kanály
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4682
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:24:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi branickými baseballovými hřišti totiž cyklisté přejíždějí z asfaltu na prašnou cestu. Pokud pojedou do zatáčky neopatrně, může se stát, že jim kola podklouznou.

Když na tom neumíš, tak na to nelez!
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2568
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 23:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No spíš to je o tom že ta šotolina tam je ve stoupání a už v ní jsou solidní rejhy od vody.

Jinak je hezkej ten odkaz na článek jak cyklostezka spojí Beroun a Žebrák v roce 2010. Vzhledem k tomu že dosud "není hrábnuto" to asi bude poněkud scifi.

Bohužel ale mnohé cyklostezky - typicky ta z Berouna k Alkazaru - jsou pro cyklisty proplejtající se skrz inlajnisty a hlavně maminy s kočárkama (nejlíp dvě vedle sebe aby šlo klábosit) prakticky nepoužitelné. To je lepší to vzít po silnici okolo přes kopec. Podobně to nejspíš dopadne podle Jizery.
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4683
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 00:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě proto zlatá šotolina. Na té bruslaře neuvidíš.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2569
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 06:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně by mně neurazila na rovině šotolina a ve stoupáních aby to nevypadalo za rok jak rozlakatošená lesní cesta třeba zámkovku.

Jinak já jsem asi zvlášštní protože jezdím "odněkud někam". I stává se mi že jedu dle mapy a tu a tam potkám žlutou ceduli s číslem cyklotrasy která se ke mně připojí a vzápětí zas odpojí - mým směrem téměř nikdy nevedou
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4684
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 09:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže u nás je pořád zafixováno, že cyklostezka musí být rovná asfaltová dálnice, kde se zpravidla pro brusleře, batolata a psy na kole ani jezdit nedá. přitom snad 90% lidí má crossová nebo horská kola a silničáři na na takových stezkách nevyskytují vůbec.

Žlutě značené cyklotrasy je vůbec kapitola sama pro sebe. Na jednu stranu je vyznačená každá pitomost, na drusou stranu třeba několik kilometrů nepotkáš ceduli, tekže netušíš, jestli na trase ještě jsi. O tom, co se tam stříd za povrchy ani nemluvě.

Já včera nepohrnul třeba touhle "cyklostezkou:"

Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 12-2005

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 10:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže u nás je pořád zafixováno, že cyklostezka musí být rovná asfaltová dálnice, kde se zpravidla pro brusleře, batolata a psy na kole ani jezdit nedá.

Jenže tímto sám tvrdíš, že vlastně taková cyklostezka je využívaná, takže má vlastně cenu. Zaplaťpánbuh, že se tyhle cyklostezky vyskytujou většinou úplně nesmyslně či nesystematicky a tihle víkenďáci neotravujou nás - dálkové cyklisty
Hůů a hůůů a hůůůů, sovy v mazutu houkaj...
FOTO-OLOMOUCKAMHD.IC.CZ
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4685
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 16:08:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupman: Tak ať to hlavně neprezentují jako cyklostezky a nenutí nás tam jezdit (třeba zákazem vjezdu cyklistů na souběžnou komunikaci).
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!