K-report
 

Archiv do 14. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » 380 - nové třísystémové stroje ze Škody Plzeň » Archiv do 14. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 14:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Si piš že budeme:-)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6596
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 14:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák:
Má zatím pro vozbu vlaků ve zkuš. provozu schváleny jen úseky, kde se právě vyskytuje, tedy Chrást - Hora, Chrást - Hněvice - Třebušice. Jen přes Prahu.

Disp011:
Místo tam moc není. Je to celkem smrsknuté stanoviště i strojovna. Koupelna s hajzlem a bidetem se tam nevejde určitě.
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 14:31:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chudince se přehřívá (a přehřál) compůter a dostala nová smykadla, tlumiče sběračů a měchy. Ale je pozitivní že pořád chtějí něco měnit, např. to madýlko u pultu...
generace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.204.115
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 15:18:14    Odkaz na tento příspěvek  

Mno, Skodovakum, po revlouci, moc ty podvozky nejdou.
Kdyz napr. prirovnam podvozky z tramvaji ( Astra, ForCity- kostitrasy), tak nic moc.
Ale mozna ze pletu veci dohromady se sebou nesouvisejici.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 902
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 15:24:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn díky za odpověď, budem muset holt zase dál čekat
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 16:36:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad generace: Vy nepletete dohromady jen věci nesouvisející, nýbrž rovnou jablka s hruškama. Porovnávat podvozek nízkopodlažní tramvaje s lokomotivním podvozkem opravdu nejde. Aneb jak říkal Ing. J. Pohl - tramvaj je sice kolejové vozidlo, ale s železničním vozidlem má společný maximálně rozchod koleje...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3875
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 16:37:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a mmch by mne zajímala rekace tvá a tvých souvěrců na to, kdyby zdejší železničáři chtěli pracovní (nedejbóže i mzdové) podmínky těch svých francouzských kolegů.

Tak hele, já se ve Francii pohybuju docela často, abych viděl, jak velká jsou třeba stanoviště na fr. lokomotivách a jednotkách.

Pak je to už prostor, kde už má určitý vliv protestatsví - přeloženo do reáného života -do práce se chodí makat a nikoliv za účelem udělání klidu a pohody zaměstnaci. Obávám se, že odboráři v těchto zemích by Vaše výhrady nebyli dost možná schopni ani pochopit.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6598
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 16:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:

Až poznáš nějaký turnus francouzského fíry na osobce a totéž na nákladce a rozložení výkonu a přestávek ve směně, můžeš porovnávat, jinak jen plácáš do vody. Jsem přesvědčený, že pevné přestávky v práci mají a mají je dostatečně velkorysé. 15ti minutové obraty bez možnosti se v klidu nažrat a vymočit bych u nich moc nečekal (teď píšu o osobce).
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 18:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor na lokomotivu 380 je podobný názoru Oldcerryho. Měl jsem na ní sice jen pár šichet ( od nehody na Jihu jezdím skoro pořád přetahy UL-Lovo ), ale pár postřehů bych měl. Co se trakčních vlastností týče, nemá chybu, i s těžkým nákladem zacvičí, na rychlíkách to bude žihadlo.

S vnitřním uspořádáním to už je horší. Vnitřní obložení stanoviště při rozjezdu kolem 50 km/h nepříjemně drnčí. V kabině je místo fakt jen pro jednoho, toho kdo sedí na sklopné sedačce dloube do zad vystouplý zámek - asi záměr výrobce, aby tam KV moc dlouho nepobyl a co nejdřív vymajznul.

Na ovl. pultě mi vadí madlo, které je moc vysoko a i když vypružení mašiny není zrovna nejlepší, je asi zbytečný. Navíc při držení se madla nedosáhnete prsty na tlačítka bdělosti. Ten pult z loko Prima, co poslal RadekŠ taky nemá madlo a navíc je nad sedačkou krásně tenký a fíra má víc místa na nohy.

Ovládání jízdy a brzdy jednou pákou se mi sice moc nezamlouvá ( kolik rajčáků má Taurus ?),ale dá se na to zvyknout. Displeje se povedly a pohyb v menu je intuitivní,bez problému. Co nepochopím, je rámeček na sešiťák i s pružinkama, ve Škodovce asi nepostřehli, jak dneska vypadají SJŘ ( navíc je tam místo pro displej elekr. jízdního řádu), proč tam radši nedali skřipce na rozkazy. Piktogramy na ovladačích jsou sice výstižné, ale koho napadlo je dát pod ty čočky? Blbce. Jednak to vypadá jak na rádiu z vietnamské tržnice a jsou vidět jen při pohledu zezhora. Jejich svit se dá regulovat, ale potenciometr je úplně mimo (vpravo dole pod pultem)a co je nejhorší, tak svit manometrů se regulovat nedá a svítěj fírovi do xichtu.

Proč je sluchátko vysílačky u dveří, kde překáží při procházení ? Klimatizace sice hezky chladí a topí, ale ovládání u země je totální úlet. Ze sedačky na to sice došáhnu, ale nevidim jak na trať, tak na ty piktogramy, takže musím vstát a pěkně na bobek. Na přepínači teploty nejsou žádný údaje, v jedný poloze to chladí, v další asi už topí...

Že je tam el.plotýnka místo mikrovlnky je krok zpátky, navíc je napájena jen při stání lokomotivy. Co je dobrý, je zásuvka 230V na noze pultu, podle knížky vydrží i rychlovarnou konvici. Na hrnek s kafem se pak místo už najde, když se vyleje,krásně steče do žlábku pod displeji a steče na zem aniž ohrozí spínače a neopaří fíru. Vnitřní osvětlení je dobrý, ale když si chci v noci posvítit na rozkaz, tak mě oslepí halgenová bodovka nad pultem, jiná lampička tam není.
Mirel netřeba komentovat, ten lepší nebude. Pak mně štve kompresor. Po napumpování mocně odfoukne do strojovny, takže se fíra lekne, že mu prásknul Mirel. Nešlo by to svést pod mašinu? Sušička vzduchu asi moc nefunguje, neboť z měchu sedačky crčí kondenzát, stejně tak z brzdových hadic. Hlavní jímky ručně odvodnit nelze. Za mrazu to asi daleko nedojede.
Navrhnout a vyrobit takovou mašinu není prdel, ale proč se konstruktéři aspoň nepoučí z předchozích řad nebo z ostatních lokomotiv Siemens a jiných. To, že něco odsoulasí zástupci zaměstnavatele a z odborů, kteří třeba za kniplem neseděli deset let,je na prd. Viz například umístění návěstidel, které nejsou vidět za tabulemi pragotronu schválil prej ten nejmenší cvičnej z depa, ten je jako jedinej viděl i vestoje.



Hajnej:To já na svém stole plném lejster taky ne a ani třeba u kamiónu jsem si ničeho takového nevšiml...
Že zrovna Vy......,to nemá cenu kometovat.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6602
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 18:34:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po napumpování mocně odfoukne do strojovny, takže se fíra lekne, že mu prásknul Mirel.
Je vidět, že ti chybí výcvik z žabotlamů. Po něm bys ani brvou nehnul.

schválil prej ten nejmenší cvičnej z depa, ten je jako jedinej viděl i vestoje.
Pepik O.??? Tý voe, až já ho potkám!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 18:51:20    Odkaz na tento příspěvek  

No co se týče kamionů, tak velký zábradlí na chlebníky před čelnim sklem, držáky na pití snad i ve víku schránky, někdy maj i takovej ten vysouvací na kafe .. a osobáky občas taky, to se s tim strohym škodováckym dizajnem vůbec nedá srovnávat.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3876
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 19:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až poznáš nějaký turnus francouzského fíry

O tom nebyla řeč a zavádíš debatu jinam.

Vnitřní obložení stanoviště při rozjezdu kolem 50 km/h nepříjemně drnčí.

To je u novýho typu úplně normální a řekl bzch, že vod vod toho je taky zkušební provoz. Pokud to budete psát jenom na k-report, tak samozřejmě bude drnčet dál.

ve Škodovce asi nepostřehli, jak dneska vypadají SJŘ

Proč by to měli postřehávat, když jim to FSČR i ČD odsouhlasily ? Chcete červenej čtvreček, tak Vám přeci nikdo nebude dávat zelenej puntík.
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 19:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radek Š: Obávám se, že odboráři v těchto zemích by Vaše výhrady nebyli dost možná schopni ani pochopit.
V jů-es-ej si odboráři prosadili na nových el.lokomotivách od evropského výrobce HAJZL. A ten hajzl tam skutečně je! Viz ŽM nevim jaký číslo.

To je u novýho typu úplně normální a řekl bzch, že vod vod toho je taky zkušební provoz. Pokud to budete psát jenom na k-report, tak samozřejmě bude drnčet dál.
Tak poraďte, kam to mám psát. Snad ne do přímo do Šádewerke? Tam by si s tím vytřeli . Myslim, že na okruhu toho najezdili dost a zástupci výrobce byli u toho, aby si všimli, jak je to zfušovaný.

Drn:

Pepik O.??? Tý voe, až já ho potkám!


Nevim jestli je to pravda, někdo mi to řikal, už ale nevim kdo. Třeba to schválil a až potom tam navěsili cedule a pragotrony, víme jak to chodí.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3853
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 19:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ha, už jsem si myslel že jsem jediný...
Robert_ul: ten blbinec s odfouknutím je i na Herkulesu. To je na přesdržku a o nervy.
Doplním: Stěrač stírá jen málo do šířky. Asi by to chtělo dva.
dotykovky..jen o zvyku celkem. Jen nepochopím proč mi mašina hlásí přehřátí a já jako obsluha musím 3x ťukat do obrazovky (pokaždé do jiného místa, abych náhodou nekoukal na trať nebo proč?)Pak pustím frčáky naplno mašina se vychladí a já zas musím frčáky vypnout (přepnout do automatiky). Buď ať si to lok dělá sama nebo ať je to na jedno ťuknutí či zapnutí spínačem.
Přepínač klimačky/teploty je naprosto stejně idiotský jako na Herkulesu.
Ta madla už předělávají. Na 8 už je nižší a ok.
Oslňování manometry, červená rafička je dost nezřetelná.
Houkačka rve za uši, to je tón...atd.

Hajnej: Tlačítka jen náhlý nápad. Když je to lok pro 21 století... Potřebuji v běžném provozu 5 tlačítek na obrazovce. Zapnout lok/ jízda/ jízda s přípřeží/ jízda na postrku/ stáhnout sběrače(vypnout proud)/ změna systému.
pro Os bych doplnil /Topení/ po stisku by se nabídl možný systém dle indikace...
Počítač, obrazovky 21 století a strojvedoucí musí dělat tři kroky pro jemné najetí, namáčknutí. Proč není rovnou toto definováno jedním samostatným tlačítkem a na fíru by zbývala jen jízdní páka?
Na sběrače a automat musí být ovladače tak jako tak dva. Nemusí, zvláště pak, když při stažení na ST.sys stejně vypíná HV. Tak to může být stejné na SS. A může být jen jeden. Jako nouzovka, když to nepůjde výše uvedenými tlačítky.
A jak dlouho když odejde tlakový spínač si bude strojvedoucí ukrucovat hlavu? Vpravo manometry zcela vlevo spínač stejný jako pro košťata? Za svoji kariéru jsem s tlakáčem měl problém jednou (že by nefungoval vůbec). A je to víceméně na dojetí k nebližšímu depu či pom. stroji.
Mnoho dobrých nápadů v té lokomotivě je, ale nedotažených.
A vzduchařina..tak to je opravdu nepovedené.

Haan: Kolegové píší a píší, jestli ovšem někdo to bude vnímat. Klidně si přisadím, ale už nevěřím, že by někdo tomu věnoval pozornost. Výmluvy, ohánění normami a já nevím čím ještě...
Euro stanoviště..tak jsem dal dohromady 4 Euro lok. A oni jsou každé jiné....
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Bllizzard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 20:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_ul: Taurus má nastavování rychlosti AFB, další je ovládání výkonu, pak EDB a nakonec ještě vzduchová brzda.
Pokud to byla řečnická otázka, tak se omlouvám za nepochopení.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6604
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 20:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radku, ty víš, v jakém stadiu byla FS přizvána k připomínkování 380 a zda vůbec a kolikrát se od té doby upravoval projekt?
generace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.168.158
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 21:08:28    Odkaz na tento příspěvek  

Ythomasct: Myslel jsme to tak, ze v kostrukci sedi jedni a tytez lide. V pulce 90 navrhli podvozek Astre, o cca 8 let dele pak navrhovali podvozek pro 380.
Takze jiste srovnani by zde bylo,nebo ne?
Podvozky pro II. generaci loko byly svym zpusobem spicka. To co plodi dnesni makaci, je neco jineho. Horsiho. Proc nenavazou na to co fungovalo a bylo odzkousene, pretvoreno pro dnesni naroky? To sendvicove oblozeni vnitrku je shodou okolnosti i v te zminovane Astre. Drnci od zacatku a stale.
Ale snad to bude o zvyku a o dovychytani much.
Preju Skodovce hodne uspechu i tak:-)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 21:14:55    Odkaz na tento příspěvek  

Třeba to pro přenos dvojnásobnýho výkonu ani přetvořit nešlo.
generace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.168.158
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 21:24:14    Odkaz na tento příspěvek  

..chapu, ze to neni prdel.
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 21:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radku, ty víš, v jakém stadiu byla FS přizvána k připomínkování 380 a zda vůbec a kolikrát se od té doby upravoval projekt?

Přesně tohle by mě taky zajímalo. To bude stejně jako s regionovama, vyrobili paskvil a teprv pak si zvou fíry do podniku, aby si nechali vysvětlit, co je tam vlastně na hovno a pak se tím ještě chlubí v každým čísle Zájmů, jak vycházejí milostivě fírum vstříc.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 21:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas 164: díky za zajímavý odkaz.
Wodě vale!
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 21:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: ten blbinec s odfouknutím je i na Herkulesu. To je na přesdržku a o nervy.Přepínač klimačky/teploty je naprosto stejně idiotský jako na Herkulesu.
No tak něco přece jen převzali od Siemensu, škoda, že zrovna to blbý, ach jo...To přehřívání jsem nezažil, co začly hicy jezdím jen výluky. Jeden spínač na ventilátory na by se na pult ještě vešel. Houkačka je převzatá asi z MUVky.

Blizzard: No jasně, že čtyři. Kolega, co nás učil 380ky má něco naježděno i na Taurech a prej je to nebe a dudy. Jak v ovládání, tak v dílenským zpracování. Je fajn, že 380 má trakci přizpůsobenou našim podmínkám a bude moct jezdit kam nesmí Taurus, ale proč některý věci, který jsou 30 let standardem, jsou najednou na výslovnou objednávku zákazníka.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 21:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

generace: loni jsem měl možnost prohlídnout si 380 zespodu a jako strojař musím říci, že podvozky jsou nádherná ukázka poctivé strojařiny.
Nevím jaké jsou jejich jízdní vlastnosti ale věřím škodováckým konstruktérům, že se jim podaří to odladit. Ono totiž dokonale vypružit podvozky při těch silách a momentech které jsou jimi přenášeny a namáhají je není žádná legrace.
Wodě vale!
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2236
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 22:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hajnej 3815: klidně může být jedna páčka jako na ešušu. Když se jede, tak se sběrač nestřídá. Buď se jede na zadní a nebo na ten nademnou (porucha, přípřež, postrk), to se klidně dá ošetřit jedním centrálním přepínačem jako na Taurusech nebo by se to dalo navolit pomocí monitoru.
Neříkám, že to tak musí být, ale je fajn při jednom pohybu páčkou najednou stáhnout sběrač a vypnout HV.
Ber to jako poznámku, že to jde udělat i jinak, než je to provedeno. S 380 nemám vůbec žádnou zkušenost a mít nebudu, takže asi tak.
Martin
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 22:04:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

robert ul :"To bude stejně jako s regionovama, vyrobili paskvil a teprv pak si zvou fíry do podniku, aby si nechali vysvětlit, co je tam vlastně na hovno"
Nedávno mi jeden známý fíra umožnil prohlídku tohoto úžasného stroje a po ní mi na otázku: "A jak to chodí" odpověděl:" na hovno". Na doplňující otázku: "a co hlavně je na hovno?" odvětil: "celý je to na hovno".
Wodě vale!
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 22:05:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejvíc stížností bylo na usazování vody v žlutém potrubí (hl. jímka). Po nějaké době se při pokusu otevřít kohout z hadice stává hasičská proudnice... A samozřejmě hlavní jímky nepotřebují odkalovací kohouty když je vzduch vysušenej, takže až se bude chtít fíra osvěžit, sprchu má k dispozici...
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 22:28:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym a stroj: , i když je to vlastně smutný.
Tomasvasicek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 22:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, pánové, když tady tak čtu vaše názory na tuto věc, chce se mi k tomu trošku reagovat. Nemyslím si,že inženýři ze Škodovky jsou nějací blbci. Zamyslete se, zdali byste byli schopni po absolvování vysoké školy a několika letech praxe navrhnout tak složitý stroj jako tuto moderní lokomotivu.Vy jste znalí provozu, ale kde to mají získat projektanti? I když sem slyšel, že projekt byl konzultován se strojvedoucími, tak nelze očekávat úplně perfektní výrobek.Tím ale nechci narážet na škodovku.Toto je však v běžném životě se všemi věcmi naprosto normální.
Všechno se musí vychytat.

Pokud by škodovka si dala s touto lokomotivou hodně velkou práci, tak bych si postup představoval trochu jinak. Na začátku projektu konzultovat problémy přímo se strojvedoucími.Pak vyrobit dva nebo tři prototypy a odzkoušet na okruhu. Dále nechat zaběhnout do běžného provozu, kde by se ukázaly všechny ty mušky, na které páni projektanti nepomysleli.Projekt lokomotivy potom poupravit a vyladit a pak přímo do sériové výroby.
Pokerna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 23:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn,Oldcerry: to že tam není mikrovlnka je naprd, ale co si Žaluda aspol. odjednal to tam má, přece nebude škodovka jim tam dávat věci které si neobjednali.
Dokonce se mi doneslo přímo ze škodovky, že ČD několikrát měnily požadavky. Jinak jak píše Oldcerry co se mu nelíbí tak se mu nedivím.
Já jako dopravce bych svým fírum řekl tady mate tolik a tolik peněz a do toho se musíte vlézt a jinak si tam dejte co chcete.

Jinak trochu bokem, chtěl bych se zeptat jaká je spolehlivost mikrovlnek na těch laminách?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3824
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 23:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert UL: To si už nemohu dovolit ani vyslovit názor, že podle mého nelze míchat práci s jídlem, pokud nemá utrpět kultura ani jednoho z nich...?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3877
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 07:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radku, ty víš, v jakém stadiu byla FS přizvána k připomínkování 380

- Zákazník má to co si objedná. Když si objedná blbost, má blbost.

- Stanoviště německých elektrik nevymyslel Siemens nebo Bombardier, ale DB. Asi proto, že DB měly názor, jak má takový stanoviště vypadat. Stejně tak DB měly názor na tvar kabiny a barvičky na lokomotivě a asi spoustu jiných věcí. Osobně si myslím, že je obrovská výhoda mít kompetentního a současně prachatýho zákazníka.

Kontrolní otázka - na co měly názor ČD ?

PS: Na to jak bude vypadat B747 měla největší vliv letecká společnost Pan American. Ona totiž věděla co chce.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3878
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 07:43:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak poraďte, kam to mám psát.

Já nevím (u ČD a potažmo u železnice nepracuji).

Vašemu zaměstnateli je to patrně asi jedno... . A výrobci tuplem - zákazník platí a nestěžuje si - no ideální stav.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18121
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 08:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zákazník má to co si objedná. Když si objedná blbost, má blbost.

Jsem si na 99% jistej, že v dobách, kdy se (politicky) rozhodovalo o zakázce na 380ky si nikdo - ani na straně objednatele, ani na straně zákazníka - takovými "prkotinami", jako nám tu popisuje Oldcerry a další, vůbec nelámal hlavu. Takže celá pasqilita lokomotivy je jen důsledkem vývoje od samého začátku. Prostě konstruktéři "po absolvování vysoké školy a několika letech praxe" měli spoustu jiných starostí, než řešit, jestli se fíra nalítá kolem nějakého ventilu, budou ho oslňovat kontrolky nebo se ve strojovně semtam praští do hlavy.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
PAUL RED ADAIR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 08:46:37    Odkaz na tento příspěvek  

ad Drn, Blizzard:

No s těma pákama se to má snad tak, že byť TAURUS má celkem 4, tak na základě nějakého toho technického EUDD-Voršriftu, který říká, CO, KDE a JAK se má zobrazovat a snad se nějak týká i ovládacích prvků mají být nově páky jenom 2 viz. TRAX 140DE na letošním Czech Raildays, ktrerý má vlevo výkon/EDB-brzdu a vpravo čistě samočinnou pneumatiku pro vlak - a tak nějak by se to mohlo držet dále do daleké budoucnosti..
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2842
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 09:29:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě je vidět, že se ve škodovce dvacet let lokomotivy nekonstruovaly a staré konstruktérské týmy jsou dávno v důchodu, nebo někde jinde. Jsou věci, které proste do učebnic nenapíšete, prostě je ví jen banda zkušených machrů a my mladí jsme odkázáni jen kupu let přicmrndovat a koukat, jak to borci dělají.

Na druhou stranu - když přidám příklad z automobilismu. Co jsem měl čest s novými soudobými auty - prostě konstruktéři dokáži auto vycpat auto (zvlášť když je v plné palbě), takovými vychytávkami (v oblasti výbavy), že zákazník nikdy nemá šanci je vyjmenovat, natož předem požadovat. Takže zákazním často neví co chce, ale obchoďník by měl být schopen mu nabídnout aby si zákazník vzpoměl.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6608
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 10:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda nebyl nikdy příznivcem jedné páky na všechno. Ale po 3 letech na ešusech musím říct, že je to podle mého srovnání optimální řešení.
generace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.204.115
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 11:39:29    Odkaz na tento příspěvek  

McBain: Tvuj nazor naprosto vystihuje situaci.

Stari kozlove jsou fuc a mladi to delaji od cisteho stolu.
Ne vzdy je tento pripad idealni.
Nejde mi pod fousy, proc po 40 letech vyroby el .lok.se ti mladi sibri neotoci trochu dozadu a treba nepozadaji o radu.
Vzdyt i v konstrukci plati " lina huba, hole nestesti".

Prave ty prkotiny hodne zneprijmenuji praci.
Kdyz jsme se docetl o halogence na strope, jako o jedinem moznem svetlu pri rozsivceni si na JR, tak bych vrazdil.

Holt Skodovce vladne uplne jina sorta novych lidi, kteri si do toho asi nechteji kecat.

Coz je skoda.

ale jak rikam, drzim novym makacum palce, oni to casem taky vychytaji.
generace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.204.115
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 11:40:51    Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: Ano, tak to je, jak pisete.
Z uhlu pohledu, docela smutne kino.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2237
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 12:16:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Drn 6608: na motorácích nebo 471, kdy stále jedeš minimálně na ARR a tedy ji používáš k udělení souhlasu k jízdě, výběhu a nebo s ní brzdíš je to velice příjemné.
Otázkou je, zda na nákladech nebo těžkých vlacích to bude stejně příjemné jako na esu nebo na Tauru, kde není žádný převodník a EDB se řídí jen mechanickým propojením dvou pák (které můžeš kdykoliv zrušit) a tedy si s EDB můžu hrát podle sebe bez ohledu na zabrzdění vlaku. Ještě ušetřím za převodník a plus všechno k tomu.
Martin
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3879
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 12:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

....ale obchoďník by měl být schopen mu nabídnout aby si zákazník vzpoměl....

Jako aby si pracovníci oboru kolejových vozidel na Pobřeží chujoviny vzpomněli na to, že chtí na pult lampičku ?

Nebo on byl problém do zadávací dokumentace v době kdy na 380 nic neexistovalo takový problém napsat, že ulička musí mít min výšku XXX cm ?

PS: Mně jenom facsinuje, jak za všechno můžou mladí nezkušení konstruktéři z Uruellu. To se týče pultů na X5X a X6X. tak mám dojem, že nejsou dílem Škody Urquell, ale nějakého ústavu pro průmyslový design a zadání polohy ovladačů bylo od FMD (dnes příslušný odbor ČD) a samozřejmě to v praxi prošlo úpravama.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18123
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 12:41:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo on byl problém do zadávací dokumentace v době kdy na 380 nic neexistovalo takový problém napsat, že ulička musí mít min výšku XXX cm ?

No já si třeba myslím, že byl. Že zrod celé slavné 380ky byl motivován především politicky, a na nějaké rozměry uliček a umístění lampiček nemohl být brán zřetel. Mmch. - co kdyby parametrům vhodné uličky vyhověl spíš Taurus ?

Ve škodovce jsou jistě rádi, že "to" vůbec rozjezdili, a těžko mohli brát při vývoji ohled ještě na to, jak rozmístit různé "drobnosti". Čímž "to" vůbec neomlouvám, fakt nevím, jestli vývoj musel být tak dlouhý a nešlo použít nějaké prvky z ciziny. Předchůdci dnešní škodováků se u bobin a myslím, že i u mikáda, použít cizích (švýcarských) patentů a vzorů neobávali.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pokerna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 12:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak sem tomu fandil, až je mi teď z té mašiny na blití
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6613
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 13:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:
Na esu není převodník? Oni na nich udělali rekokonstrukci? Kurňa co já to tam jen posledně odcucával, když mi nešla do výkonu v ARR?

Nezapomeň, že ta mašina není určena pro nákladní dopravu. Posuzuju z pohledu osobky. Ani tak bych ale v té zpřaženosti pák obou brzd neviděl problém. Na ešusu obvykle brzdím mimo AVV tak, že fous nabrzdím vzduchem a dál přibržďuji EDB tak, abych nebyl nucen hned povolovat (to pak odbržďuje vzduch spolu s EDB, to je fakt). Povolím až těsně před zastavením. A 380 má v EDB takovou sílu, že ti to případné mírné odbrždění vlaku vzduchem bohatě vykompenzuje následné mírné přibrždění jen EDB.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6614
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 13:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak sem tomu fandil, až je mi teď z té mašiny na blití
Ale no tak, hombré, netřeba se mlátit od zdi ke zdi. Ta mašinka není v souhrnu vůbec špatná.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 14:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkus si Drne ještě jednou přečíst co jsem napsal. Možná jsem měl použít jednu tečku navíc: ...jako na esu nebo na Tauru. Na něm (Tauru) není...
Doufal jsem, že to věci znalí pochopí, holt jsem některé přecenil.

No u těžšího rychlíku by mohlo vadit, že povolí oboje, ale jde jen o zvyk.
Jenže to následné přibrzdění může snižovat komfort pro lidi, třeba mne osobně dost vadí, jak někteří jezdí s nočníma vlakama na Slovensko. Zlatej mezikontrolér. Jednou jsem jel v pelechu na kolečkách hned za mašinou a moc jsem se nevyspal, jak to škubalo, i když byla kuple stažená.

Dotaz: jak se dá se sdruženou jízdní pákou namáčknut vlak? Na normální mašině přibrzdím vlak, zmáčknu OLku a po odbrzdění BP začnu couvat.
Martin

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6619
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 14:35:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doufal jsem, že to věci znalí pochopí, holt jsem některé přecenil.
Asi nejsem narozdíl od tebe věci znalý. No tak se nedá nic dělat a další diskuze se zdržím.

A ty se zatím nauč své myšlenky vyjadřovat česky tak, aby byly pochopitelné. Ona taková nezvládnutá interpunkce a větná stavba může dát větě zcela jiný význam. Ale o tom se poraď s někým z ústavu pro jazyk český. Nazdar.
Pokerna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 15:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: No na x6x musíš přes NJ ale jak tomu bylo na tauru to si už nevzpomenu
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2239
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 15:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně jako by ses měl Drne naučit chápat jazyk rodný, kór když moc dobře víš o co jde. Já vím, Drn žádné nepřesnosti v rodném jazyce neodpouští.
Jen mne překvapilo, žes odcucával převodník (když o něm byla řeč), jsem si naivně myslel, že se odcucává rozváděč, holt se stále učím.

Jojo, u drtivé většiny našich mašin je možné vlak namáčknout. Buď přes NJ nebo klasickou obsluhou. Proto by mne zajímal fígl (pokud je) na 380 nebo třeba 843.
Martin
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6621
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 15:45:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

žes odcucával převodník (když o něm byla řeč), jsem si naivně myslel, že se odcucává rozváděč, holt se stále učím

O.K. Jistěže rozvaděč, ono to vůbec není v souvislosti s tím převodníkem, že? Ostatně, od mého prvního kontaktu s řadou 163 jinou hlášku než "jdi si odcucat převodník", neznám. Každej ví, kam má jít a nebude pak ve strojovně blbě čumět na panel ventilů převodníku, kdeže to má to táhlo, že?

A jestli jsi chtěl jen zamachrovat, prosím, ale zkus příště něco betelnějšího, ogárku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 19:34:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2
Namáčknutí vlaku u 380 se provádí přes funkci rozmrazování brzd vlaku.Asi Ti to moc neřekne když o mašině asi moc nevíš ale tolik praví manual.

(Příspěvek byl editován uživatelem kilofok.)
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 19:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmysly, nesmysly, ale že je 380.007 v Kutné Hoře mezi laminama se tady člověk nedočte...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6633
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 20:01:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kilofok:
Jen doplním, že se vlastně jedná o obdobu namačknutí s x6x v režimu Nouzové jízdy a přibrždění soupravy pomocí OBE1. Je tedy ignorována funkce tlakového spínače průběžného potrubí. 380 při zavedené režimu rozmraz. brzd přibrzdí na 4,5baru v průběžném potrubí a do výkonu ji uvést lze. V MAN i ARR.
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 11-2009
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 22:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:To si už nemohu dovolit ani vyslovit názor, že podle mého nelze míchat práci s jídlem, pokud nemá utrpět kultura ani jednoho z nich...?

Ale můžete, dokonce bych s Vámi i souhlasil, jasně, odjezdit pár set kilometrů, pak se vystřídat s kolegou a jít se najíst v klidu do jídelny,koupit si studený nebo teplý pití a potom jít zase někoho vystřídat a jet zpátky. Ideální stav, ale tohle už nikdy nebude, ani u osobky ani u carga. Tak navrhněte mašinu, která odpovídá realitě. To samý s místem na psaní papírů, ty se taky budou psát furt. Že by to mělo příští rok skončit se už říká mraky let a nikdo tomu už nevěří. Nejvíc nás fíry může vytočit srovnání s kamioňákama - ti přece ty přestávky mít musí a udělaj si je tam, kde můžou jít na hajzlík a kde se můžou najíst. Fíra na osobce je nemá nejlépe vůbec a na nákladu nejlépe na ranžíru nebo někde na čekačkách, kde není široko daleko nic. Takže nám nezbývá, než jíst na mašině a často za jízdy. Tak když už na těch mašinách jezdíte při své bezesporu bohulibé činnosti, tak mějte oči otevřený a vnímejte taky realitu provozu.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3884
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 08:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fíra na osobce je nemá nejlépe vůbec

Mně bylo kdysi kde si v hospě řečeno, že jsem tzv. blbej (s nápady, proč to tady nefunguje jako na metru či u SBB), protože fírům ta absence přestávek vyhovuje a radši budou žrát na mašině, protože by jinak byli dýl v práci.

Jinak na ty lejstra v silniční dopravě žádnej pultík není (to se prostě položí desky na volant) a představa, že si řidič zastaví tam kde mu to vyhovuje za účelem je taky zhusta mimo realitu.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 09:21:18    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, řikal to jeden, tak to tak chtěj všici.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3825
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. července 2010 - 09:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: Dotaz: jak se dá se sdruženou jízdní pákou namáčknut vlak? Na normální mašině přibrzdím vlak, zmáčknu OLku a po odbrzdění BP začnu couvat.
Předpokládejme, že vlak stojí a je odbrzděna průběžná - pak stačí na klávesnici dlouze stisknout P+, čímž je zaveden čistící režim brzd, zabrzděna průběžná a aktivovány pomocné jízdní páky. Pak už jen stačí dát reverz vzad a pomocnou jízdní pákou souhlas a po natlačení pustit.

generace: Kdyz jsme se docetl o halogence na strope, jako o jedinem moznem svetlu pri rozsivceni si na JR, tak bych vrazdil.
V zadání bylo něco o pultu podle EUDD - z toho mimo jiné plyne, že SJŘ běží na tzv. ETD, což je v podstatě EBuLa. Na ten svítit potřeba není...

To ETD bude úplně vpravo, tam, co je teď plechová záslepka. To, že ho jeho subdodavatel ještě nedodal (asi nemá papíry) je přitom jen menší problém, větší je ten, že s největší pravděpodobností není dořešeno, jak ho krmit datama. Proto je tam zatím jen ten plech a proto je na pultě provizorní bazmek na sešiťák.

Dalším podobným provizoriem je Pyrilandia, protože Kapsch ještě nemá papíry na Polsko. Ta po získání papírů zmizí a přestane překážet.

Jo, na utišení toho odfuku se taky pracuje...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3826
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. července 2010 - 09:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Jeden rozhodně ne - když jsem na stesky ohledně nemožnosti se najíst nadhodil zvyklosti z metra, byl jsem poslán k šípu vícekrát...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2240
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 09:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No Drne, nechci se hádat, ale s příspěvkem 6633 nemůžu souhlasit. Vemu to konkrétně k řadě 363.
Při nouzové jízdě odpadá relé K113 - napájení sítě 115V. K jeho spínacím kontaktům jsou paralelně zapojené kontakty relé K143 - relé průběžné brzdy. K143 odpadá při použití rychlobrzdy, tedy pokles tlaku pod 3 bary a pokud není sepnuté relé K113 a jsme v tahu, tak mašina práskne.
Jinak řečeno: právě při nouzové jízdě je zapojen tlakový spínač (díky relé K143) v obvodu HV, aby mašina při rychlobrzdě práskla. Což ale nemá vliv na funkci namáčknutí, protože se vlak při namačkávání tolik nezabrzdí..
363 se v nouzové jízdě chová stejně jako traktor nebo obyčejná elektrika, kdy při rychlobrzdě mašina přestane táhnout díky odpadu BGčka nebo HV.

V ostatních režimech to hlídá CRČ a tedy tento tlakáč může být překlenut relé K113.
Martin
P.S. snad jsem tě správně pochopil, že první a především druhá věta se vztahují k 363 či 163 (kde to asi bude stejné)

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3827
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. července 2010 - 10:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn (6633) - jestli mluvíš o 163/363, tak se ignorují tlakáče za rozváděčem, jestli o 380, tak dokonce jen jeden z jich. Potrubí je ale respektováno vždy !
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 10:22:29    Odkaz na tento příspěvek  

No jestli za tim poslánim ke keři neni něco jinýho .. jednoduchej systém se třema tratěma a šesti konečnejma se snad nedá porovnávat ani s pražskou tramvají.