K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 23. 02. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 23. 02. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 12:31:24    Odkaz na tento příspěvek  

Lávka pro pěší přímo na 7. peron by to řešila sakumprásk, možná by "pořešila" i tu ubikaci pro bezdomovce. Nepřišla by draho, pokud by to nemuselo bejt monstrum jak ve Strančicích, a na Churchila by vedla v úrovni bez zbytečný ztráty výšky. Ovšem drobný zakázky nikoho nezajímaj ;-)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 13:21:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Borovička" = 3628:
Provoz po těch kolejí je v období jízd vlaků na S7 do Vysočan častý a ten čas se kryje s docházkou do VŠE.
Když do Vysočan, tak snad asi spíše "S29", případně souprav "S80", ale to je jedno: samozřejmě by bylo třeba 32b. koleje "dopravně" využívat co možná nejméně a jezdit po ní přednostně směrem na "severovýchod", aby strojvedoucí viděl na přechod od perónu z rozjíždějícího se vlaku, nikoli na ni vjížděl z oblouku od "NS" - z posunu souvisejícího s "objížděním" HKV bych strach rozhodně neměl, protože i ten by "jistilo" to přejezdové výstražné zeřízení.
Legalizace pohybu v části u Seifertky není třeba.
To sice (zatím) není, ale přístup tam může být časově omezen (v průběhu dne = jen na nezbytně nutnou dobu, kdy je do toho prostoru přístup "neslužební" veřejnosti skutečně potřebný), a především se nepočítá s tím, že by tudy "legálně" chodily "davy" lidí = ať již kvůli cestování železnicí, nebo jen kvůli zkrácení a zrychlení (pěší) cesty mezi Žižkovem a centrální oblastí města: (služební) přechod mezi nástupišti (včetně předmětného 7. perónu) a prostorem u "provozní budovy" rozhodně zatím veřejný není, a tedy (formálně) negeneruje žádné legálně se zde pohybující "osoby nekonající zde službu ani dozor".

Ad "prag" = 21.02.2011 - 12:31:24:
Lávka pro pěší přímo na 7. peron by to řešila sakumprásk
Já si to vůbec nemyslím: "výškové" (resp. předevšm "výškové") uspořádání takového řešení by sice samozřejmě bylo pro mnohé uživatele příznivé, ale nedovedu si je dost dobře představit "stavebně", protože úrovňový přejezd na konci perónu s možností vjezdu vozidla záchranné služby by bylo rozhodně nezbytné zachovat, takže "šířkové" řešení by určitě nebylo úplně jednoduché, a navíc by pochopitelně naprosto "neprošla" lávka neumožňující bezberiérový přístup - tedy s nutností instalace výtahu (= a la "polovina Strančic"), takže by zcela jistě nešlo o "drobnou zakázku" - proti tomu je úrovňový přechod s výstražným zařízením podstatně jednodušší a snáze realizovatelný (a navíc by si velmi pravděpodobně "štěkla" Chrdleho firma, což by mohlo ke snazší "realizatelnosti" takové akce výrazně přispět ...). Pokud budovat nějakou lávku, tak rozhodně spíše na opačném konci 7. perónu a do Španělské ulice, kde by bylo zřízení přístupu žádoucí úplně stejně, jako na "žižkovské" straně - ale přineslo by to obdobné problémy a neřešilo by to snadnou dostupnost "kachlíkárny".
Všechno by nejsnáze řešilo prodloužení aspoň jednoho z podchodů, ale kromě nějakých technických problémů (které snad řešitelné jsou) narážejí takové požadavky snad především na nějaké problémy majetkoprávní, jež prý zatím nikdo vyřešit nedokázal ...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 13:33:38    Odkaz na tento příspěvek  

Já teda nevim, ale co jsem slyšel z nejmanovanýho projekťáku SUDOP tak jedinej problém bylo to, že si to nikdo nezadal a nebyl ochotnej zaplatit, jinak by to prej rádi naprojektovali a dalo by se to během rekonstrukce kolejiště klidně sfouknout. Příští rekonstrukci lze očekávat cca za 20 let

Vedlo by to i s navazujícim chodníkem k Churchilovi vesměs po drážnim pozemku, čili majetkoprávní problémy bych nehledal. Spekulace s lávkou byla čistě z ohledu výškový realizovatelnosti, máte asi pravdu že napojení na peron by nebylo docela jednoduchý. Ovšem druhá lávka na Španělskou (dík za inspiraci) by udělala z nádraží průchoďák, a to souzi nelze dopustit, bo peron neni korzo.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 14:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě by se mohla zbourat část střechy 7. perónu nebo ta kadibouda na jeho severním konci, a schody (eskalátory) do lávky zbudovat přímo zde. A případně by nemuselo zůstat jen u severního konce (viz cesta na Vinohrady) a už vůbec ne jen u 7. perónu (viz případné cesty z 5. nástupiště na Žižkov/Vinohrady a ztracené spády).
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 14:52:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "prag" = 21.02.2011 - 13:33:38:
Projektant samozřejmě klidně vyprojektuje cokoli, co chce investor a co je teoreticky možné, a na majetkoprávní problémy samozřejmě investora upozorní, pokud je zjistí - důvodem k tomu, že vyprojektování delšího podchodu "nikdo nezadal", mohly být právě ty nevyjasněné nebo nevyřešené majetkové poměry, které investor nedokázal včas vyřešit, ale třeba i nemožnost "zneprůchodnit" podchod pro "necestující" veřejnost: vzpomínám si, že se o tom kdysi uvažovalo, ale kolik a jakých bylo příčin, proč to tenkrát nevyšlo, to už si nepamatuji.
Nejen "druhá lávka na Španělskou", ale i každý prodloužený podchod "by udělal z nádraží průchoďák", a nejen "peron neni korzo", ale i ten podchod "neni korzo": už "za bolševika", kdy se rozšíření hlavního nádraží začalo "koncepčně" připravovat, se právě o prodloužení aspoň jednoho podchodu jednalo - "střední" ("odjezdový") pochod tenkrát nepřicházel v úvahu, protože v jeho dalším pokračování je nějaký kryt ("objekt CO"), což v té době byla naprosto "svatá" záležitost (a ani v současnosti ji nelze úplně podceňovat - ne kvůli válce či hrozbě teroristů, ale třeba kvůli nějakým "chemickým" a podobným "mimořádnostem" a nechtěným nehodám), takže nejschůdnější alternativou byl právě ten tehdy nový "severní" podchod, kde v pokračování "technické" problémy nebyly - jedním z argumentů "proti" bylo ovšem právě to, že by nám "tam chodili lidi" = nejen "cestující" ("pojištění" prostřednictvím povinností dopravce proti následkům úrazům z titulu "držení jízdenky" = sjednané přepravní smlouvy), ale i "necestující", kteří, kdyby si v podchodu třeba zlomili nohu, by pak na (tehdejších) ČSD vymáhali odškodné, a jak by dráha přišla k tomu, aby za to odpovídala, když přitom i "město" převzetí odpovědnosti při jednáních o této problematice odmítalo. A ten "opatrnický" stav možná (resp. asi, resp. skoro určitě) trvá dodnes - a navíc "ve hře" už není jen "město" a "unitární" železnice, ale Magistrát, městská část (nejméně jedna, ale spíše dvě či tři), SŽDC, ČD a případně i další dopravci, protože až začnou jezdit i Jančura, "paštikáři" a další, tak každý takový postižený může tvrdit, že tudy šel proto, že chtěl odjet nějakým vlakem nějakého dopravce, a vlastně už byl na nádraží "v prostoru přístupném veřejnosti", atd. - jen tak mimochodem: aktuálním příkladem naplnění tohoto "principu" je třeba "cyklostezka" ve vítkovském tunelu ...
Je to stále stejné: kdo chce něco udělat, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod - a česká společnost je nyní v té "žumpě přehnaného opatrnictví" (ale hlavně asi i lenosti) zřejmě ještě hlouběji, než bývala "za bolševika" ...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 15:32:40    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, odpovědnost za případný následky, to beru. Navíc dneska se daj vysoudit za "ušlej zisk" těžký miliony, za bolševika byla zlomená noha nejvejš za deset litrů. Ostatně "zprůchodnění" nějaký oblasi města by měla být starost magisrátu, neni důvod aby to suplovaly dráhy.
Čili nejbližších padesát let se nedá žádnej pokrok předpokládat, maximálně zvýšenej výskyt černých hadrů na přechodech.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 15:40:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Pražan: jasně zbytečné, akorát jse s kapacitou uzlu jaksi někde jinde, než je potřeba, a rekonstrukcemi ji nezvednete

o nemožnosti natáhnout průjezdné linky jak je třeba ani nemluvě

o separaci dálkové a místní dopravy se taky nedá mluvit, ale jinak je vlastně vše ok a můžeme i dalších 100 let jezdit jak za císaře pána (tedy pardón, na sever z Hlaváku nevedou 2, ale 4 koleje a i 1 Vinohradský tunel přibyl a přeložka přes Holešovice přibyla, to je ale asi tak vše

Zkusil jste někdy vlak Wilson Smíchov jako rychlé spojení, já jo, teoreticky 5 minut, prakticky 30, od té doby nikdy více

otázkou je, jestli pak ještě někdo bude jezdit....
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 698
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 15:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šída: vlak váguson - Smíchoff může zrychlit lepší zabezpečovačka, nějakou minutku si ale připočtěte na zastáffku Vyšehrad/ Výtoň, což je ale taky bezkonkurenční čas.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 15:55:30    Odkaz na tento příspěvek  

Prakticky sedm (a teoreticky rovněž), ale musí to jet načas. Patnáct minut do Braníka je rovněž zcela bezkonkurenční, pokud trefíte odjezd.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 15:57:34    Odkaz na tento příspěvek  

Pozn. k tomu aby to jelo v čase předpokládanýho odjezdu a dojezdu, jakož i abych ten odjezd zrovna "trefil", mi NS2 ani NS3 a další nijak nepomůže.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:01:18    Odkaz na tento příspěvek  

ÚMČ Prahy 12 vydal Rozhodnutí o umístění stavby, "Stavba č. 8560 Komunikační propojení MČ Praha 12 s Pražským okruhem – stavbou 513", jejíž součástí je i přeložka trati Praha Modřany - Praha Zbraslav. Jak má nově kolejiště vypadat je vidět z výkresů v ÚR.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Nejen "druhá lávka na Španělskou", ale i každý prodloužený podchod "by udělal z nádraží průchoďák", a nejen "peron neni korzo", ale i ten podchod "neni korzo"

Zvláštní. GS se snaží co může, aby Nová hala korzo byla, a co nejvíc. Zatím se jí to daří tak, že se hadrárna ruší.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:11:26    Odkaz na tento příspěvek  

Dolní hala taky neni nádraží, ale pouhej vestibul metra .. zato do sekáče ve fantovce už se bez jízdenky nesmí.
Ovšem v situaci, kdy na to stačí šalinkarta, kterou má polovina pražanů, nebo dosud zcela neprojetá jízdenka na hodinu a půl, je to poněkud trapný staromilství. Na rozdíl od toho původního parafrázovanýho výroku Gustava Husáka, protože ten měl tehdy opravdu moc ho naplnit
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: k tomu aby to jelo v čase předpokládanýho odjezdu a dojezdu, jakož i abych ten odjezd zrovna "trefil", mi NS2 ... nijak nepomůže.

Nečekaný názor. Proč myslíte, že segregace nepomůže, Vinohradským tunelům, oběma Lahváckým zhlavím?

Petr Šída: můžeme i dalších 100 let jezdit jak za císaře pána (tedy pardón, na sever z Hlaváku nevedou 2, ale 4 koleje a i 1 Vinohradský tunel přibyl

Malé upřesnění: Za císaře pána byl Vinohradský tunel jen 1, druhý byl postaven až za protektorátu. A ty koleje na sever sice byly nedávno 2, ale žádná sláva. Jinak souhlas.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1728
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže nejzbytečnější zastávka v Praze nejen, že se nezruší, ale ještě se postaví jako dvoukolejná?! A pak se to jistě vykáže jako "nová zastávka" a řekne se, že proto vlastně nemusí být třeba RZ... :-/

Jinak tedy dvojkolejnost přeložky je samozřejmě pozitivum. To bude SŽDC spolufinancovat, nebo to komplet řeší silničáři?
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:26:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: je to poněkud trapný staromilství.

Chce se mi souhlasit, jen se trochu bojím přetížení těch podchodů, kdyby se tam hodně chodilo i za jiným účelem než jsou vlaky. Ale ono by jistě tak zle nebylo, jsou už tři a odněkud někam je to koneckonců příliš dlouhá procházka. Jo, a bezdomovci nemají tramvajenky.

Jednoho pošmourného dne se možná ukáže, že ten průchod nebo úrovňový přechod k Seifertce bude potřebný právě pro to, aby se uvolnila kapacita podchodů blízko Fantovky. A pokud dojde na NS2 + metro D pod sherwoodem, tak to možná právě z kapacitních důvodů třeba nepůjde ani bez dalšího podchodu nebo nadchodu. (To už tu troubu moc hicuju.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Šel jste někdy po nadchodu nad elektrifikovanou tratí? To je schodů - např. Strančice, Holoubkov.

Ano to je hrozné. Ale když se jeden zasní, jak by se vám líbila třeba nějaká další čekárnohospoda třeba i s kasou v patře Fantovky nebo i na vinohradské straně u průchodu k Italské napojená přímo na takový nadchod?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3630
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta frekvence v podchodech pod hlavním nevzroste. Na druhém konci na dolním Žižkově toho tolik není. Viditelně sem proudí jen davy z VŠE. V sobotu a v neděli tam chcíp pes. Na stavbu lávky nebudou peníze a asi zájem Prahy 3, případně Prahy 2.

I když P3 si naplánovala lávku z Vítkova na vrch sv. Kříže.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:37:13    Odkaz na tento příspěvek  

TZ
Mělo by to být komplet hrazené městem.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Z dokumentu: 5. Přeložka železniční trati
Začátek přeložky bude v km 11,600 (staničení z Prahy Vršovic), konec přeložky bude v km 14,230
(SO 6141 a SO 6142).
Celý úsek je koncipován jako novostavba železniční stanice. Prostorové uspořádání bude odpovídat průjezdnému průřezu UIC G-C ... Osové vzdálenosti mezi hlavními kolejemi budou 5,0 m.
Výškově bude přeložka trati řešena jako ochrana zastavěného území před povodní pro úroveň hladiny Vltavy Q2002, tedy s výraznými výškovými změnami nivelety.


No to bude dílo.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2102
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 17:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Ta frekvence v podchodech pod hlavním nevzroste.

Hm, asi ne. Naopak spíš vzroste, pokud zas pojede o něco víc vlaků (např. RegioJet, brněnské hodinové pendo), nebo dokud si lidi nezvyknou víc zaplňovat ešusy. A pak by to mohlo od Seifertky přitáhnout menší část davů trmácející se teď od tram zast. s černohumorným názvem Hlavní nádraží a tak naopak odlehčit. Bylo by to totiž o maličko blíž, a od východu o 1 tram stanici rychleji a bez otravného bludiště halami.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 18:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, ještě by Sekyra mohl místo Viktorky postavit nějakou příšeru 120 x 100 x 100 (200, 300, 400...) m ...

I když P3 si naplánovala lávku z Vítkova na vrch sv. Kříže.
Panejo, to ani nepřipomínejte.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 18:39:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tommasel" = 2102:
Pokud jde o hlavní nádraží, tak na to, že frekvence "spíš vzroste, pokud zas pojede o něco víc vlaků (např. RegioJet, brněnské hodinové pendo), nebo dokud si lidi nezvyknou víc zaplňovat ešusy", bych spíše zapomněl - například na příští GVD už MD ČR objednává pro "páteřní" západovýchodní spojení pouze cca polovinu "dotovaných" dálkových spojů s tím, že "superrychlé" spoje budou dopravci zajišťovat pouze na své vlastní náklady: "transtředoevropské" EC vlaky pojedou ve stejném "rytmu" jako dosud, "pendolín" je sedm, takže toho mnoho nezvládnou, Jančurova "kavalkáda" počítá s devíti páry vlaků denně, o "paštikářích" zatím mnoho informací není, a pro "ešusovou" (příměstskou a městskou) frekvenci má hlavní nádraží smysl spíše jako tranzitní či přestupní bod, než jako bod výchozí nebo cílový (pro "docentrické" a "excentrické" cesty je pro ni mnohem lákavější "Masaryčka" s podstatně lepší vazbou na MHD (pokud ji nějaká "developerská" lumpárna nezprzní) - tak jaký "nárůst" chcete očekávat? "Borovička" má v podstatě pravdu: na tu frekvenci, která tam může přibýt, současné podchody rozhodně ještě hóóódně dlouho stačí, ale prodloužení těch dvou krajních (střední je asi skutečně rozumně neprodloužitelný, takže "severního" s vyústěním k Žižkovu a "jižního" s vyústěním k Vinohradům) by určitě vhodné a pro lidi zajímavé bylo - ale problémy nastanou už ve stadiu úvah o jakémkoli takovém řešení právě s oblastí "majetkoprávní", tedy s "vlastnictvím a správou" těch komunikací, a z toho vyplývajícími povinnostmi a odpovědností ...
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 19:07:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Tommasel: Aha, ja myslel ze protektoratu se stavel treti a nedostavel, inu stale je co se ucit. Zdravi PS

To Prazan: je zajimave, ze odpurce obchvatu ve variante J je take odpurce upravy zeleznicniho uzlu na uroven 21 stoleti. Ale co, je to Vas nazor.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 20:33:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Petr_Šída" = 23:
Nevím, co na tom vidíte zajímavého - "NS2" totiž rozhodně není žádnou "upravou zeleznicniho uzlu na uroven 21 stoleti", ale nesmyslným plýtváním prostředků za zbytečnost místo jejich vynaložení na podstatně užitečnější záležitosti: obojí jsou to to tudíž podobně nehorázné pitomosti, takže nevím, co by mělo být zvláštního na tom, že jsem jich obou odpůrcem - bohužel současně musím i očekávat, že obě budou mít (jako naprostá většina nehorázných pitomostí) podobně velkou naději na realizaci (mně pochopitelně k zlosti) ...
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 20:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: daleko lepší by bylo zakopat Masnu pod zem s pokračováním pod Národní.

No nevím nevím, všechny ty základy, kinosály atd, jaké by asi byly sklony? Obešlo by se to bez zubačky?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 21:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
Zatím nevím nic o tom, že by z Prahy na východ jelo méně "dotovaných" vlaků než teď. EC/IC jsou nedotované už teď. A že Jančura někdy letos vyjede a přitáhne i další cestující nemá moc smysl pochybovat. O paštikáři nemluvím, tam by už mohlo hodně jít jen o přetahování se o stejné cestující.
Jestli bude nebo nebude nárůst cestujících na Brno jistě silně závisí na tom, jestli se podaří to spojení opravdu ještě zrychlit a nasadit něco rozumného. Nynější malý počet cestujících je nepřirozený stav daný těžko přijatelnou nabídkou. U NS2 nemluvíme koneckonců o této pětiletce.
Mimochodem, sedmice (6+záloha) zvládne brněnské hodinové pendo už dnes při nepohodlném obratu cca 37 min., i s nočním výletem do Blavy a Vídně, pokud nebude dělat nic jiného. Po mírném zrychlení s pohodlnějším obratem. A to už víc cestujících jistě znamená.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 21:13:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tommasel" = 2104:
Hlavně by si všichni zastánci těch "revolučních" řešení měli uvědomit, že veškeré návrhy na různá "NS2" a podobné zbytečnosti jsou jen "vodou na mlýn" všelijakým "developerům", kteří tím získávají jak (teoretickou) podporu, tak i náměty na to, jak snáze podložit argumenty své snahy urvat poslední nezastavěné plochy pro realizaci svých (jen pro ně samé výdělečných) zvrácených cílů: ty dopravní stavby samozřejmě ti "developeři" stavět (za "svoje" finanční prostředky) nebudou, ale díky tomu (či lépe vinou toho), že se "stát" či "město" uvolí, že je postaví za prostředky z veřejných rozpočtů (tedy z daní "nás všech"), otevírají tvůrci těch futuristických námětů privátním subjektům a strukturám velmi levný a výhodný prostor ke snadné "výrobě" privátních zisků na úkor celku (tedy celé české společnosti) ...
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 21:23:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
No, já to vidím tak, že zastánci těch "revolučních" řešení typu odprodeje velkých pozemků developerům by si především měli uvědomit, že až se za pár desetiletí bude realizovat chiméra VRT (podobně jako se zrealizovala chiméra NS), tak bude při stávajícím prudkém nárůstu přepravy každý metr čtvereční drážních pozemků dobrý.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 21:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel: Nárůst frekvence na Brno je podmíněn zejména cenovou politikou dopraffce či dopraffců - když pominu výpalné, tak dnes jezdí černá díra za dvojnásobek, co Radim. Další absolutní nezbytností je jízdní doba, která se co nejvíc bude blížit 2 hodinám, o kultuře přepravy nemluvě. Viděl bych to tak na regiojet.Pak si možná pár lidí bude ochotno i připlatit, ale dřív ne. A potom komunikační struktura - wifi a mobilní signál po celou délku trasy. Domácích úkolů tak na 5 let.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 22:27:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tommasel":
= 2106:
No, právě - jenže místo toho těm "developerům" ještě nahrávají tím, že tvrdí, že železnice například "Masaryčku" potřebovat nebude, protože se postaví "NS2" ...
= 2105:
Ke mně se dostala informace o koncepci MD ČR, podle níž z Prahy na (severo)východní Moravu a do Slezska budou na tratích SŽDC ministerstvem objednány pouze tyto jím "dotované" vlaky (údaje o jejich případných pokračováních na tratích ŽSR k dispozici nemám):
Ex 709 = 05:17 h. = Přerov (08:05) = jen v "X",
R 247 = 05:52 h. = Čadca ŽSR (11:29),
Ex 529 = 06:17 h. = Luhačovice (10:42),
Ex 129 = 07:17 h. = Horní Lideč (11:22),
Ex 527 = 08:17 h. = Luhačovice (12:42),
Ex 127 = 09:17 h. = Horní Lideč (13:22),
Ex 525 = 10:17 h. = Luhačovice (14:42),
Ex 125 = 11:17 h. = Horní Lideč (15:22),
R 245 = 11:52 h. = Čadca ŽSR (17:29),
Ex 523 = 12:17 h. = Luhačovice (16:42),
Ex 123 = 13:17 h. = Horní Lideč (17:22) = nebude-li jej chtít ZSSK, pak skončí v 17:04 h. ve Vsetíně,
R 243 = 13:52 h. = Čadca ŽSR (19:29),
Ex 521 = 14:17 h. = Luhačovice (18:42),
Ex 121 = 15:17 h. = Horní Lideč (19:22),
R 241 = 15:52 h. = Čadca ŽSR (21:29),
Ex 701 = 16:17 h. = Staré Město u UH (19:46),
Ex 623 = 17:17 h. = Vsetín (21:04),
R 601 = 17:52 h. = Bohumín (22:10),
Ex 531 = 18:17 h. = Zlín (21:55),
Ex 621 = 19:17 h. = Vsetín (23:10);
vlaky vedené trs Hranice na Moravě pojedou mimo Přerov.
Vše ostatní (čehož "koncepci" neznám) má být "nedotované", takže předpokládám, že "v režii ČD" to zřejmě budou pouze vlaky kategorie "SC" (= "příplatkové") a asi ještě něco do Polska (= EC) a možná "Košičan" (= EC), kromě toho pojede "Jančurova kavalerie" a případně ještě i nějaké (nedotované) vlaky dalších "privátních" dopravců ("paštikáři", apod.). První "obyčejný" (= "bezpříplatkový") vlak ČD z Prahy přímo na "dálnější" východ pojede až v 05:52 hodin, poslední "obyčejný" vlak z východu do Prahy přijede kromě neděle ve 22:41 hodin (z Horní/ho/ Lidče v 18:36 hodin, nebude-li jej chtít ZSSK, bude výchozí ze Vsetína v 18:54 hodin), v neděli ve 23:41 hodin.
V relaci Praha - Brno - Břeclav - SR / Rakousko má být údajně zachován přibližně stávající stav.
Nelze vyloučit snahu ČD opět zavést v případě vlaků EC (resp. i vnitrostátních IC, kdyby snad ČD nějaké zavedly "na vlastní triko") kvůli ztrátě "dotací" nějaké příplatky ...
To je zatím první důsledek "liberalizace železničního dopravního trhu" (mnohými tolik "adorované") ...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1729
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 10:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan 21:13 - A nebo naopak, "develotři" mohou, pokud už musí zabrat železniční plochy, alespoň tlačit na existenci NS2, zatímco jinak by tlačili na rušení bez náhrady (jako dosud).

Pražan 22:27 - Co je špatně na myšlence, že když někde bude hafo komerčních spojů (kromě Paštiky, RJ, TISů ještě ty různé Ostravany, Košičany, Hutníci? apod., zkrátka dnešní mimozávazková EC/IC), je lépe se soustředit na relace jiné? Třeba vidím zásadní zlepšení pro Novojičínsko (ty "R Čadca"), vidím dvouhodinovou nabídku pro 280 i Přerovsko - ... - Slovácko (dnes půlku vlaků jakoby "nevidí," neboť přestupům R/Ex stejného směru v Olomouci moc lidí nevěří), vidím smysluplné ukončení R na severu Moravy (Ostrava, dnes "tak nějak nikde" a plní se dost jednosměrně z/do Prahy).
Je mi jasné, že pokud se neudělá tohle, tak prostě a jednoduše Bárta "ušetří" a dnešní dotované nahradí novými komerčními, aniž by to přineslo něco jiným směrům.

De facto tedy dost podstatný nárůst počtu vlaků (o ty komerční, které nahradí dnešní ostravské Ex /ale ne už IC/, které posílí relace "středomoravské"). Co je na tom všem špatně? Jo aha, na režijku bez místenky půjde jet kromě 3 párů vlaků do Ostravy jen "pomalu"... teď už chápu asi leccos v této souvislosti, že. :-)

P.S.: Podle toho popisu se mi zdá, že by mělo dojít k výrazné redukci vzájemných předjíždění prakticky na nulu. To je taky blbě? ;-)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 10:53:53    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger .. asi máte zastaralý informace (nebo moc silnej matroš). Aktuálnim pohledem na net vychází ČD 190 vs Jan Čura 200, doba jízdy srovnatelná ..
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 11:05:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1729:
"Develotrům" bude "úplně buřt", co si železnice v součinnosti s "městem" a "státem" možná někdy postaví, a už vůbec je nebude zajímat, zda to nebude zbytečnost, či zda to vůbec bude ve prospěch stávajícím či potenciálním uživatelům železnice: oni chtějí pozemky koupit a stavět na nich teď a nic víc platit nechtějí a nebudou - tedy kromě nezbytných "úliteb" příslušným "vlivným" osobám. Vše ostatní půjde jen a výhradně z prostředků "vyždímaných" z daňových poplatníků, a o tom, že se za ně nebudují právě ty skutečně potřebné a užitečné stavby, a ne především hovadiny typu "NS2", je ze současnosti a nedávné minulosti příkladů víc než dost.
Ad "liberalizovaná" (dálková) doprava:
Co je špatně na myšlence ...? Především to, že se "staví dům od střechy", protože zatím nejen neexistuje žádný "celostátní IDS" (= ani "organizačně provozní", ani - a to především - "tarifní"), a ani neexistují žádné "signály" o tom, že by se takový IDS aspoň měl připravovat - tedy m.j. třeba i to, že potenciální uživatel "služeb" více dopravců bude muset být držitelem více různých vzájemně nekompatibilních "dokladů" (například slevových karet - vůbec totiž nejde jen o "režijku" ČD, ale třeba i o kartu "In-Gold", apod.), přičemž získání slev u více dopravců bude vinou různých podmínek a většího počtu těch potřebných "dokladů" náročnější a v důsledku pro cestujícího dražší (jednou řití lze v tomto případě sedět jen na jedné židli, ale karet bude při používání různých dopravců potřeba více).
A z pohledu "využitelnosti" železnice k cestám například ze středních Čech na Krnovsko či na sever Slovenska třeba i to, že se tam vinou této "fantastické" objednávky bude možno dostat denními vlaky až nejdříve v poledne a vracet se bude nutno o cca 2 hodiny dříve, než dosud, nebo (pojede-li snad později ještě aspoň vlak SC či nějaký jemu podobný, o čemž ovšem pochybuji) platit další poplatek za místenku, a především ji včas předem shánět, aby takový zájemce nakonec "neuvázl" do hluboké noci třeba někde na Ostravsku a nedojel domů až po ránu ...
Jsou to jen některá negativa, ale i ta stačí ke konstatování, že "líp už bylo" (naposled letos), a že se vracíme do doby před cca 10 roky, kdy platil podobně nevýhodný a obtížně použitelný jízdní řád, ale tehdy jezdilo aspoň víc a snáze využitelných nočních spojů.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3786
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 11:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je špatně na myšlence ...? Především to, že se "staví dům od střechy", protože

Takže je podle Vás lepší ať Bárta Ex Praha - Ova zcela vyřadí z objednávky, ušetří a bude vymalováno?

Jestli by se mělo o něčem debatovat, tak je to jedině to, zda by rychlá Ostrava neměla být provozována v nějakém regulovaném režimu (omezený počet zastavení, aby nevyžírala frekvenci vlakům nižších segmentů; doporučené trasy, aby nebylo nutné předjíždění vlaků nižších segmentů; požadavek na taktový uzel Svinov, aby byly dobré návaznosti na Havířov a Opavu; případný požadavek na to, aby se jelo poměrně dlouho do večera; atd.), ale obecně je naznačená třívrstvá dálkovka mezi Prahou a Olomoucí správné řešení.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 11:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag: Kde jste vzal těch 190? Já mám normální jízdné za 316! Výpalné nepočítám. Se žluťákem jezdím za 165 s kreditkou, tu si můžu pořídit úplně zadarmo a nemusím na ni projet ani km, když nechci, takže těch 200 je trošku nefair. Srovnatelnou jízdní dobu mají tak akorát EC/IC a to min. o 15 min. delší. A o připojení a mobilním signálu škoda mluvit. Tak jakej silnej matroš?
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 12:14:40    Odkaz na tento příspěvek  

Žádný výpalný, ani nevim co tim osobistym termitem chcete říct, normální sporotiket česko, ke koupení na síti ihned, stejně jak jančurovací jízdenka. Ani si nemusim pořizovat jejich kreditku (když tam jedu dvakrát za rok, proč bych to dělal). Deset minut nerozhoduje (a některý JČ spoje maj psaných taky 2:45) a nemusim se starat, do kterýho spoje se vejdu.

Jezděte si čim chcete, ale je zbytečný dělat z jiných voly a ze sebe minimálně ignoranta. Jsou dokonce i lidi, který po cestě nepotřebujou furt mobilovat.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 12:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sporotiket Česko musím koupit min. den předem, takže toho volá dělá někdo jiný. Deset minut to teda určitě není, je to skoro dvojnásobek, další podpásovka. Ano, některé žluté spoje jedou přes Iglau, proto mají papírově jízdní dobu 2.45, ale ty srovnávejte s rychlíky, co jedou přes Německý Brod a do Brna dojedou za krásné 4 hodiny. A dělat z technické zaostalosti výhodu to už chce fakt hodně velkou dávku demagogie.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 12:53:33    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mibl" = 3786:
Takže je podle Vás lepší ať Bárta Ex Praha - Ova zcela vyřadí z objednávky, ušetří a bude vymalováno?
Můžete nám laskavě sdělit, proč jste si ve svých představách takový nesmysl vydedukoval, když já jsem nic takového nenapsal - navíc když je tedy v praxi MD ČR z objednávky skutečně vyřadilo (pro Ostravsko budou objednány a "dotovány" jen vlaky kategorie "R")?
Jděte už konečně se svými "dedukcemi" a "vědátorstvím" jednou pro vždy do háje, Vy "vrstevnatý teoretiku" - uvědomte si laskavě, že (osobní) doprava je z principu především službou, kterou si společnost pořizuje k uspokojování potřeb svých členů, nikoli pro vytváření zisku vybraných privátních subjektů na úkor spokojenosti těch, jimž má ten "veřejný statek" sloužit. I proto (nejen já) tvrdím, že jediný rozumný přístup (postup) je začít vytvořením "celostátního IDS" s tím, že poté na vlastní "realizaci" jeho funkce v praxi se mohou podílet (nikoli jeho části "řídit" a rozhodovat o nich jen podle svých zájmů) různé subjekty na základě vítězství ve výběrových řízeních, ale systém musí fungovat jako celek a jednotně, a vždy alespoň na úrovni jednotně nastaveného minimálního standardu. Zda bude "nadstandardní" ("rychlé") spojení Prahy s Ostravskem záležitostí pouze "komerční" či "příplatkovou", je mi lhostejné (a chápu, že je logické, aby takové bylo), ale jako "normální" občan a uživatel železnice požaduji zajištění aspoň dosavadního standardu u spojení "obyčejné" kategorie (co do jeho ceny i použitelnosti), tedy zachování prvního denního spojení až na Slovensko už z Prahy (nikoli jen z východních Čech) a posledních denních spojení až do Prahy (nikoli jen do Olomouce či ze Slovenska jen do Ostravy): pokud mi "stát" (= objednávka MD ČR) tuto podmínku (tedy de facto zajištění jakési "ZDO" na "republikové" úrovni) zabezpečí na úrovni adekvátní současné nabídce, pak ať klidně třeba tolik (i dalších) dopravců, kolik jich propustnost infrastruktury umožní, nabízí "komerčně" a "na vlastní triko" libovolné množství a druhy "nadstandardních produktů", které já (a jistě i mnoho dalších občanů ČR) ke svému žití nezbytně nepotřebuji - ale nikoli na můj úkor. A to samozřejmě platí i pro Vaše úvodní tvrzení, které jsem citoval na začátku příspěvku.
Pouštět se do destrukce aspoň jakž-takž fungujícího systému bez toho, že není nijak kvalifikovaně a kvalitně připravena jeho adekvátní "náhrada" aspoň na stejné úrovni, je přesně ten postup, který dovedl do situace, v níž se nyní nachází, celé hospodářství v ČR, a nevidím žádný racionální důvod, proč se takovou cestou má pokračovat i v devastaci posledních ještě aspoň trochu fungujících zbytků systému VHD.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 13:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Prostě teď je možnost "nehrabat na to" (a ovšem zrušit Ex bez náhrady, až si soukromníci toto vyřžvou u ministra pod heslem dotovaná nekalá konkurence), nebo s objednávkou včas ustoupit a aspoň zlepšit to či ono jinam.
Volím raději za druhé.

Krnovsko: Tys pil? Z Kn se jezdí po 310 do Olomouce. Vlastně bych měl nejvíc skuhrat já: mám zmiňovaný In-Gold a navíc jezdím občas do Opavy (ještě k tomu na západ), což je přesně ta cílová skupina, která bude potrefena. Ale já místo režisty inspirovaného řvaní raději vidím ty lidi z 280 a 330...
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 13:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, milí diskutující,zavítal jsem sem výjimečně a chtěl bych znát váš názor:
Používám hlavní nádraží z 90% jako přestupní bod. Ne vždy se podaří,že vlak, který jede dále směrem na západ, odjíždí z toho samého nástupiště, na které jsem přijel od východu (a totéž platí pro cestu zpět). A pak nastává velký orientační problém - musím vždy jít i se zavazadly např. z třetího nástupiště až do haly (za pozorného sledování "cedulí" těch nástupišť, která míjím), podívat se, odkud mi to vlastně jede, abych tam zjistil, že to jede z pátého. Přitom mne napadlo: byl by opravdu velký problém a velká rozmařilost dráhy, kdyby proti každému schodišti byla v podchodu malá informační tabule k získání okamžitého přehledu, kterým směrem se vydat k přestupu na požadovaný vlak, a nemusel bych se zbytečně trmácet do haly a zpět? Poslouchám i hlášení rozhlasu, ale to pravidelně začíná hlášením místních spojů a někdy mám pocit, že tak důkladná hlášení se nemohou do času, potřebného na přestup do všech v úvahu přicházejících vlaků,ani vejít. Takže: Co vy na to?
Děkuji!
Ferdinandka přežije!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 13:03:59    Odkaz na tento příspěvek  

Podpásovka .. dneska na netu žlutý 2:30 nebo 2:45, modrý EC 2:43 .. dvojnásobek? Ste na ty dvojnásobky nějak vysazenej. Já se holt místo mobilování radši projdu, asi že jsem technicky zastaralej ;-)

Den předem? A co mi to teda nabízej?
Odkud: Praha
Kam: Brno
Datum: 22.2.2011
Zákaznická sleva: Ne
Cena: 190 Kč
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3787
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 13:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zderadíček:
Zkuste po vystoupení z vlaku vyhledat informace na LCD infopanelech na nástupištích. Pokud tam odjezdová tabule není, tak by se měla na pár kliknutí dát zobrazit.

TZ:
Jen mám z těch Pražanem uvedených časů dojem, že ta srágora bude někde jednou předjížděna.

Pražan:
Bez komentáře.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 13:37:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1730:
Samozřejmě i já "volím to druhé" - ale za podmínky, že bude zachováno i to "minimum" v "okrajových částech dne", které je všeobecně užitečné - když jsme několik roků učili (a naučili) ZÁKAZNÍKY, že první vlak sž na severní Slovensko pojede z Prahy sice v "nekřesťanskou" hodinu, ale pojede z Prahy, tak je nehorázná pitomost jeho trasu po těch několika letech zase zkrátit jen na úsek HK - Pardubice - Čadca - SR: má-li přitom jet z Prahy v 04:17 hodin (jako dosud), nebo už v cca 03:52 hodin (jak by vycházelo z "taktu"), je v podstatě lhostejné, protože je dostupný jen noční MHD nebo taxíkem. A totéž platí i pro opačný směr ve večerních hodinách.
Krnovsko: Tys pil? Z Kn se jezdí po 310 do Olomouce
Omyl: dnes jsem ještě nevypil ani celou kávu či čaj (takže by to mohl být spíše dopad "žízně" či "absťáku", ale ani v tom to není) - nevím, jak bude možno stíhat (jako dosud) z Prahy a okolí v Olomouci vlak do Krnova s odjezdem v 07:07 hodin, když "Beskyd" z Prahy nepojede (ani další vlak do Krnova s příjezdem až po 10. hodině "oklikou" přes Opavu nebude zjevně stihnutelný z Prahy "bezpříplatkovým" vlakem ČD) a další "normální" spojení znamená příjezd do Krnova v 11 hodin (budiž, připouštím, že to není "poledne"). Podobně to platí i pro návrat z Krnovska (kromě neděle), protože ani z Olomouce do Prahy už nic "bezpříplatkového" v "režii" ČD trase "sudého Beskydu" kromě neděle jet nemá, a v podstatě totéž se týká severu Slovenska (= v Žilině opět jako kdysi nejdříve v poledne, zpět nejpozději někdy brzy po 15. hodině).
Pro pořádek uvádím, že píši jen o vlacích ČD - možná tam něco nabídne nějaký jiný "agilní" dopravce, ale pak nastává už zmíněný problém "nekompatibility" slevových nabídek a další související tarifní komplikace ...
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 13:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak že to mají Švýcaři s jednotnou jízdenkou,kde se nakonec všichni "šábnou"? Nebo je to jenom pověst?
Ferdinandka přežije!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 14:27:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mibl" = 3787:
Bez komentáře.
No, konečně bez obvyklých zbytečných hovadin - ale stejně se mi nechce věřit, že byste snad začal dostávat rozum ...
Ad "srágory":
= "lichý" směr:
- R trs Čadcu na Slovensko = pobyt 5 minut v Chocni (lichá hodina = xx:17 - xx:22),
- Ex do Luhačovic (na "Slovácko") = pobyt 9 minut v Olomouci (sudá hodina = xx:48 - xx:57),
- Ex do Horní/ho/ Lidče (a trs = ?) = bez patrného delšího pobytu;
= "sudý" směr:
- R trs Čadcu ze Slovenska = pobyt 5 minut v Chocni (sudá hodina = xx:34 - xx:39),
- Ex ze "Slovácka" a Přerova = pobyt 7 minut v Olomouci (lichá hodina = xx:01 - xx:08),
- Ex od Horní/ho/ Lidče (a trs = ?) = bez patrného delšího pobytu;
rychlíky ze Slovenska trs Čadcu pojedou v "sudém" směru z Olomouce ve sledu za Ex vlaky ze "Slovácka" (pobyt v Olomouci = lichá hodina xx:13 - xx:15, tedy bez dostižení toho "Ex" vlaku), ale zatím prý "ani bohovi" není možné, aby omezení jízdy jen na neděli platilo místo pro poslední "sudý" vlak (Ex 528, po němž už nic "dotovaného" do Prahy nejede) už pro vlak předchozí (Ex 526, za nímž ještě jede "plíva" ze Slovenska), a aby poslední vlak od Čadce neskončil hloupě v Ostravě, ale dojel jako přípoj až do Přerova ...
Všechny "dotované" R vlaky ČD přes Ostravsko pojedou zásadně trs Bohumín = přes Havířov tedy možná jen něco "nedotovaného".
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3633
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 14:32:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, Zderadíček - je fajn, že přibyly informace na nástupištích. V podchodech, kde to má svůj smysl a je to běžné ve světě, ale informace nadále chybí. A podle vyjádření ČD (dotaz byl na ČD), chybět i nadále budou.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 984
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 14:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cit ÚR: Železniční most v km 12,709 (SO 6163)
přes ulici U Soutoku, cyklostezku a Cholupický potok bude o 4 polích s rozpětími 7,0 + 2 x 10,0 + 7,0
m. Jeho šířkové uspořádání umožní výhledové převedení tramvajové trati (po zrušení vlečky
Modřanské potrubní a.s.).


Mibl: To nic nemění na tom, že v každé normální zemi jsou již dnes u každého výlezu z podchodu LCD s odlezdy vlaků ze všech nástupišť (třeba München)

Ad Praha - Brno: Ale Sporoticket není normální tarif, to je akce. Já mám IN-50 a i tak mě jízdenka vyjde na 154Kč (z UNIPAJ), takže srovnatelně s Jančurou. Takže je Jančura z určitého pohledu skutečně skoro 2x levnější. Mě prostě vadí, že ČD mají kilometrový tarif a ne tarif skutečné vzdálenosti měst. Hned by jízdenka vycházela jinak. Přece není moje starost jako cestujícího, že někdo před 160 lety postavil železnici mezi Prahou a Brnem místo 200km dlouhou 280km. Proč bych za to měl jako platit?

Další věcí je jízdní doba. Pořád se tu říká, že na JD tolik nezáleží, že nejdůležitější je komfort, klimatizace, vakuová WC, tisk, nápoje atd. Ale měl jsem tu čest tuto trasu nedávno absolvovat a musím říct, že kdyby vlak jel 0:58 místo 2:40, využil bych čas mnohem efektivněji. Třeba bych ještě stihnul trochu si zašotoušit, vylézt na Špilas atd. Takhle jsem zabil celé odpoledne jízdou tam a celou noc jízdou zpět. JD je prostě podstatná pro konkurenceschopnost železnice.

Mimochodem - taky dobrý, že od 20:35 až do 1:00 nic z Brna do Prahy nejede, takže z koncertu jako já či celkově večer se již člověk nemá šanci rozumně dostat do Prahy. A Metropol jede trasu ještě k tomu 3 hodiny, takže se člověk ukládá ke spánku v 5:00. Já třeba ve vlaku blbě spím, když vedle rozlévají alkohol ožralí Skoti a zároveň jsem moc unavený na čtení.

Vůbec si nechci představovat, že bych ve 23:00 nasedl do vlaku, v Praze byl 23:58 a stihl předposlední metro. To by byla hodně velká pohoda.
Alpha 1983
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 14:55:09    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Rzeczpospolita" = 984:
v každé normální zemi jsou již dnes u každého výlezu z podchodu LCD s odlezdy vlaků ze všech nástupišť (třeba München)
Nač kvůli tomu jezdit do "Říše", když v České Třebové je taková "obrazovka" v podchodu i s informacemi o odjezdech autobusů z nového "terminálu"?
Třeba se časem dočkáme i jinde, jen je třeba udolávat ČD podněty a stížnostmi - podle aktuální informace Českého rozhlasu získal Petr Fejk (bývalý ředitel pražské ZOO a následně neúspěšný ředitel "Českého domu" v USA) od března 2011 zaměstnání u ČD jako "ombudsman" s náplní činnosti "zabývat se stížnostmi cestujících", takže to třeba pomůže prosadit on, když v minulosti tak zvelebil pražskou ZOO ...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 15:57:47    Odkaz na tento příspěvek  

No já nevim, a nějakej autobus z Brna do Prahy taky po jedenáctý večer nejede? Dyť je dálnice dočista prázdná
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 703
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 16:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten sporoticket má v podmínkách napsáno, že pokud si ho kupuju na kase, musím nejpozději den předem. Ze šalingradu do cajzlova žádný bus po 23h nejede, pouze v 01.00 dálkáč z Rimavské Soboty do Škopkogradu, ale opačným směrem jezdí žluťák v 0.30 z deflorence nach Wien a u grandu bývá tak v 02.55 nejpozději, takže se stíhá rozjezd trojka. To je ideální třeba z nějakého muzikálu a tak.Většinou jede Mercedes travego.
K jízdní době mezi cajzlovem a šalingradem - kdyby se udělala rozumná úprava úseku Golčův Žankov - Německý Brod - je to 40 km a optimalizace z Brodu do Kéniku, tak by se to možná pod 2 hoďky dalo stihnout. Záleží, kde všude a za kolik by se podařilo dostat na Vmax 160, případně po změně legislativy i vyšší.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 985
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 17:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag: A proč bych měl jet busem, když vlak je přeci jen pro mě levnější a pohodlnější? K tomu jsem šotouš, to uznávám, ale to nic nemění na tom, že 4 hodiny nejede nic.
Alpha 1983
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 17:14:57    Odkaz na tento příspěvek  

No nemusíte, ale když v tu dobu nejezděj ani ti nejflexibilnější busníci, co byste chtěl od zkostnantělý dráhy :-)
Třeba se to pro těch pár nočních fťáků ani nerentuje.
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 5-2010

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 18:04:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zderadíček: V Praze na HL.N. jsou LCD stojany na každém nástupišti s aktuálními odjezdy, příjezdy, zpožděními, a i řazení vlaků, a z jakých nástupišť.Zkuste se lépe dívat, než hned kritizovat.
Bohužel, někteří lidé se ještě neprobudili z let minulých...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3637
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 20:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Figwert: To, že jsou na nástupištích LCD stojany jsem tu už konstatovali. Ale bohužel chybí v podchodu. Nejde o to, že za sluníčka jsou na nástupištích nečitelné, to by se dalo pochopit. Ale v podchodech je to praktické a v ostatním světě běžné. Nicméně opakuji, že ČD mi odepsaly, bohužel a nebude...
Neříkám, že při sestupu od VŠE se to na těch nástupiších nehodí.
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 20:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Fiqwert, asi jste si nevšiml, že jsem se pouze ptal na názor ostatních a vůbec jsem nekritizoval.
A ostatním děkuji, že mne podpořili, a jsem rád, že moje otázka nebyla úplně blbá...
Ferdinandka přežije!
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 22. února 2011 - 22:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také se lze držet jednoduchého pravidla, které vyjma nějakých výluk platí docela obecně: pokud vlak jede směr Libeň nebo Smíchov, nástupiště je 1-4, Vršovice, Vysočany a Holešovice jsou 4-7.

A teď mám jeden dotaz já. V Praze-Kbelích prý bývala výhybna (nádraží mělo dvě koleje, takže se mohly křižovat vlaky). Kdy byla zrušena?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1731
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. února 2011 - 00:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdy kolem 1965, pokud vyprávění pamětníků neklame.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 23. února 2011 - 09:29:48    Odkaz na tento příspěvek  

Později (cca do r. 1969-70) ještě na té neužívané koleji bývalé výhybny Kbely stávaly odstavené traťovácké mechanismy (jeřábky Vošahlík apod.) - jako malý kluk jsem to tam prolézal.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 23. února 2011 - 09:47:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1731:
Podle mě to muselo být (mnohem) později, než okolo roku 1965 = možná až někdy nedlouho před rokem 1975 - ještě počátkem 70. let minulého století dopravna ve Kbelích podle mě fungovala jako "činná dopravna s kolejovým rozvětvěním obsazená výpravčím a dalšími (dopravními) zaměstnanci": zkusím příležitostně "nahledat" nějaký jízdní řád z doby cca 1965 - 1970, jestli v něm nebude nějak "zřetelně" zachyceno pravidelné křižování vlaků osobní dopravy. Jinak se domnívám, že ve Kbelích výhybna fungovala jako "dopravna s kolejovým rozvětvením" nejspíše někdy od dob 2. světové války ...