K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 30. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží » Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 30. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 744
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 09:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul2no: O tom se samozřejmě uvažuje, ale jen to samotné by nestačilo. Aby to bylo skutečně efektivní, muselo by se přestavět jižní zhlaví a zabezpečovačka už taky zaslouží upgrade.
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 10:12:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: tak ale tyhle úpravy přece nemůžou vyjít dráž než celé nové nádraží. Ale teda kdyby se přidělalo tohle nástupiště tak by to kapacitně pak už stačilo?
http://www.youtube.com/paul2no
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 10:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě, že stačilo, protože osobka by se vyhodila hezky do podzemí do severojižního kolejového diametru, který se musí postavit, tak jako tak. Nechápu, jak někdo může kalkulovat s dočasným řešením v podobě tram linek na nedostatečné jedné trase TT. Uměle budou muset změnit kvůli tomu linkové vedení v celém městě, protože budou muset natáhnout ty linky k novému nádraží. Výsledkem bude rozbitá síť linek ve městě. Narvané tramvaje z nového nádraží, kde lidi budou čumákem na dveřích a vození vzduchu na opačných koncích těchto tramvajových linek. O Brnu už tolik kolovali vptipů a nadsázek, jak je něco dobré nebo špatné či brněnské. Ale toto nestačí, tak nové vedení Brna chce přesvědčit, že těch "brněnských skutků" bude ještě převelice.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 951
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 11:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono ať se to bere z kterékoliv strany, tak se asi variantě "celé nové nádraží" nelze vyhnout. Počínaje nedostatečnou výškou nástupišť a zchátralým zastřešením, přes podjezd Křenové (památkově chráněný = rozebrat a znovu vystavět), potřebu jižního podchodu, který by propojil tramvaje a kusá nástupiště na Nových sadech s ostatními nástupišti vč. toho nového a prostorem za nádražím, a zejména, jak zcela správně píše Goldfinger, nové zapojení tratí od jihu a východu, protože to stávající je hlavním problémem nedostatečné kapacity uzlu Brno.

Návrh nezávislých odborníků na "nádraží v centru" to řeší tak, že ta kusá nástupiště na Nových sadech umisťuje pod zem, což je samozřejmě docela drahé, ale má to několik výhod: umožňuje to mimoúrovňově přivést na ně i obracející vlaky od východu, což dále uvolní průjezdné koleje nahoře; získá se tím prostor pro mírné napřímení a prodloužení nástupišť nahoře; a výhledově umožní zapojení tunelové VRT od Prahy s možností přímých odjezdů na Vídeň i na Ostravu ... (mimochodem docela zajímavá informace je, že stávající projekt odsunutého nádraží sice "počítá" se zapojením VRT od jihu podél střelické trati, ale nová studie ukazuje, že se bude muset buď rychle předělat projekt, nebo potom velký kus nového nádraží, jinak se tam vlaky od VRT mezi ostatní dopravou neprocpou).

ad 3xH: zapomínáte na to, že pokud zůstane nádraží tam kde je teď, tak diametr není nezbytný. Samozřejmě by pomohl dopravě ve městě i vlakům od Tišnova (ta zajížďka přes Obřany je tragická), ale ještě dlouho to bude luxus, na který Brno nemá.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 11:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já popravdě nechápu kde přicházíte na to, že nádraží hoří a doprava po městě (tramvaje) jsou ok a stačí ji udržet ve shodném stavu. Já to tak tedy vůbec nevidím, samozřejmě že nádraží je tragické, ale pokud jde o tramvaje, je to tam ještě horší, každý rok je vidět zhoršení a předstírat, že jde o funkční a perspektivní systém bude brzo nemožné už i pro Onderku. Pokud se ten ve velmi dohledné době nezrychlí a nezlepší, nemá cenu řešit nádraží, protože tu už stejně nebudeme mít žádné město o kterém bude mít cenu se bavit.
http://bahnhof.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 12:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

popravdě nechápu kde přicházíte na to, že nádraží hoří
Těch indicií je celá řada: od samotného vzhledu nádraží, přes zabzař (vč. neexistujícího ohřevu, který rozvrátí provoz vždy když nasněží ..), dále fakt, že už stávající rozsah dopravy se na nádraží nevejde, a co se vejde, má bohužel polohu fixovanou možnostmi uzlu Brno* a ne přepravní potřebou.

Doprava po městě rozhodně není ideální a nad některými vylepšeními z poslední doby mi zůstává rozum stát (např. systém "preference aut" na Šilingráku) ... ale je potřeba s tím průběžně něco dělat, a ne pokračovat v dosavadním trendu plíživého zhoršování s výhledem, že jednou (za 30 - 300 let ? ) budeme mít diametr a ten to všechno vyřeší. Což mimochodem opět směřuje k nutnosti nechat nádraží tam, kde je, protože nutnost obsluhovat v dostatečném rozsahu nádraží na Rosické by sežrala všechny dostupné investiční i provozní peníze na mnoho let dopředu a pro zbytek sítě by tak měla velmi fatální následky.

* což způsobuje systémové nepřípoje v Brně mezi řadou linek (nepříjemné zvláště při víkendových 60 - 120 min intervalech), nesymetrické jízdní řády reg. linek (velmi nepraktické pro zajišťování přípojů na ně), ale i nepřípoj v dalších místech na síti, např. v Přerově mezi linkami Bohumín - Brno a Olomouc - Břeclav - Brno
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 12:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Píšeš pravdu - ale jak dopravu zrychlit? Asi největší průšvih je prostup radiál přes MMO, případně jiné frekventované križovatky. Namátkou Lidická/Štefánikova-Kotlářská/Pionýrská. Preference šalin žádná, zelená váze hodně krátká, časová ztráta klidně 1.5 a to je dost často. U Muzejky je to díky preferenci o chlup lepší, ale pak máme Mendlák. U d5 zase chybí ten tunel pod Špénou a u všech linek, co projíždějí přes rolu, rozumné uspořádání přednádražního prostoru.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 14:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Brně by se toho při upgradu stávajícího nádraží hodilo...

K TESCO by se vešly nejspíš i 3 koleje (tj. jedno ostrovní nástupiště + jedno krajní), akorát ty pozemky se tam "výhodně" prodaly TESCO krámu, takže by musel někdo inteligentní dojednat dohodu co s tím (jak by se do nádraží výhodně mohlo TESCO zapojit), aby to město nesvlíklo donaha.

Napřímit severní konec nádraží (tj. nové přemostění Koliště, přece jen tam na Skořepce kromě kousku kasína nic nezavazí). Památkáři by se měli už vykašlat na ten viadukt u Křenky, určitě by šel "repasovat" (stejně až mu skončí i ta uměle prodlužovaná živostnost, tak se do něj bude muset hrábnout). Ne vždy je lpění na historických jednotlivostech přínosem.

Hodilo by 3-kolejné propojení do Židenic (to by se podle všeho v pohodě vešlo) a zdvojkolejnění komárovské spojky (až k oddělení tratě na Chrlice to už 2-kolejné vlastně je, hahaha)

Napojit komárovskou spojku v místě doteku s průtahem v Černovicích výhybkami, aby se z/do ní dalo jezdit i do/z Židenic - jistě, bylo by to úrovňové křížení, ale na mimoúrovňovku tam prostor není.

Pokud možno doplnit triangl u Židenic, aby se dalo (ve spojení s výše uvedeným doplněním komárovské spojky) jezdit z hl.n. prakticky odkudkoliv kamkoliv (snad vyjma ze severu do Chrlic a nebo na Rosice, které by byly dostupné jen z jihu).

Btw. co se týče "šimického" trianglu, tak mne cestou přes Majlont napadla šílená představa, že když to nejde odbočit na tom potenciálním trianglu, tak jestli by se vešla mimoúrovňová smyčka (tj. dala by se otočit souprava ze severního konce Židenic a vrátila by se zase na sever Židenic, hahaha)...

Ovšem všechno to má společné jmenovatele:

- chtít
- peníze
- slušně jednat s majiteli pozemků, aby se nešprajcli, ale aby to bylo výhodné i pro ně... (viz. TESCO apod...)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 14:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Btw. podkopávat celé Brno (a to ani nemluvě o tom, jaké geologické podloží tam na ražbu čeká - lidi z kolektorů by mohli vyprávět) kvůli S-J diametru mi připadá jako obrovské mrhání časem (než to vykopou, tak už nejspíš nebudu ani na světě) a penězi...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 15:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono nejde jenom o ty tramvaje, ale i o to jak se na ně dostat. Bydlím kousíček od České, teoreticky bych měl být hrozně šťastný protože bych se měl být schopen pohodlně a rychle dostat všude, ale nejsem, protože než na tu Českou dojdu, tak se musím probít s lidma v uzoučkém proužku co zbyl po odečtení „parkovací daně“ z chodníku a nějak přejít na Žerotínově náměstí. Což prostě nejde ani rychle ani pohodlně.
http://bahnhof.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 15:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost:
K TESCO by se vešly nejspíš i 3 koleje ... - současné 4. nástupiště je krajní, takže +3 koleje by znamenaly nahradit ho dvěma ostrovními. Hranice městských/Tesco pozemků jdou zhruba středem té plochy (je tam řada stromů) a +2 koleje se tam ještě vejdou, o třech bych pochyboval. Tesco už má na své rozšíření schválený projekt, takže dost pochybuju, že by si do toho nechali vrtat.

Komárovská spojka je evidentně nejlepší ze špatných možností, jak se před 80 lety dala vlárská trať zapojit do hlavního nádraží. Její další vylepšování už je krok špatným směrem. Na obrázku je vidět, jak vlak z hlaváku do Ponětovic objíždí Černovickou terasu. Modře jsem vyznačil přeložku mimo Šlapanice, která má vzniknout v rámci modernizace trati na Přerov --> pak se nabízí podejít dálnici krátkým tunelem a Komárov s letištěm spojit přímo (na obrázku zeleně), je to o tři kilometry kratší než přes Slatinu:

Udělat v Židenicích triangl naráží na nemožnost mimoúrovňového křížení s nákladovým průtahem. A v úrovni by to bylo dost nepoužitelné (to by snad bylo ještě horší, než co navrhuje SUDOP pro odsunuté nádraží, a to už je co říct ). Otáčení v nějaké hypotetické smyčce na Majlontě zase naráží na to, že většina cestujících spěchá někam a nechtějí trávit čas vyhlídkovými jízdami přes ranžír ... pro srovnání vzdálenost hl. n. - letiště ve variantách: smyčkou v Majlontě 14,5 km, komárovskou spojkou 12 km; z Komárova na letiště "rovně" 9 km. Mimochodem - viděl jsem načrtnutou variantu, že by se na Ostravu skutečně dalo jet přes Židenice - na jižním zhlavím Majlontu doprava podél ulice Zimní, tunelem pod Líšní a dál podél dálnice do Rousínova. To by bylo sice rychlé, ale straaašně drahé ...

Propojit komárovskou spojku s průtahem směrem na Židenice by jistě šlo, ale nějak mi uniká, k čemu by to mělo být dobré ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Racek.)
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 16:51:31    Odkaz na tento příspěvek  

1. Zajímalo by mě, jestli naši dědečci už se taky těšili na nové nádraží a nakonec se ho třeba nedočkáme ani my

2. Řekl bych, že Tesco přijde o dost zákazníků, když se nádraží odstěhuje. Kdyby se domluvili na rozšíření a zakomponování obou staveb do sebe, snad by z toho mohly těžit obě strany

3. Dá se vůbec něco udělat pro to, aby se věci někam pohnuly? I do politiky bych třeba vstoupil, ale do zelených zrovna:-(
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 17:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco udělat pro to, aby se věci někam pohnuly? I do politiky bych třeba vstoupil ...
Je potřeba vyhrát volby a mít nadpoloviční většinu v radě města. Nebo uspořádat vnitrostranický puč v ODS, která má tu většinu teď
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 746
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 17:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: A jednokolejná spojka v Šimicích, která by umožnila výjezd na Vláru přes severní zhlaví by nestačila? Chápu, že opačný oblouk s dvojím křížením by kapacitu toho místa hodně snížil, ale toto poloviční řešení by snad šlo rozumně vyjezdit.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 18:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: propojit komárovskou spojku s průtahem by umožnilo příjezdy/odjezdy z jižního zhlaví na sever...

Obecně by bylo ideální, aby se z hl.n. dalo jezdit pokud možno libovolným směrem ze severu i z jihu (tedy nejspíš do Chrlic to ze severu nepůjde nikdy)...

Jinak chápu, že úrovňová křížení jsou špatná možnost, ale v současných prostorových dispozicích a finančních možnostech asi jediné reálné. Ale kdoví, třeba někoho napadne jiné či vylepšené vedení tratí...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 22:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chápu, že úrovňová křížení jsou špatná možnost, ale v současných prostorových dispozicích a finančních možnostech asi jediné reálné. Ale kdoví, třeba někoho napadne jiné či vylepšené vedení tratí ...
Podle mne vymýšlíte vymyšlené - tohle se vám nelíbí, nebo to neznáte?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 01:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tunelu SJD se nebojím. Ani toho brněnského podloží. Lítáme na Mars, máme Ipody atd. Takže to nebude problém. Víte, jaké podloží muselo překonávat pražské metro? A jak hrdině zvítězilo. Navíc železniční tunely a tratě bývají více odbyté než tunely metra, takže bych se tohoto tunelu nebál. Máme suprové nové moderní razicí štíty, které se dají použít i na to nejhorší podloží a nadloží. Viz současná stavba VA v Praze Dejvická-Motol.
Navíc má SJKD výhodu před SJTD tím, že nikoho nenapadne omezovat a rušit TT na povrchu nad tratí diametru.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 09:20:35    Odkaz na tento příspěvek  

S tím zvládnutím "jakýchkoli" geologických podmínek bych si nebyl tak jistý. V Bratislavě, kdyby chtěli razit metro ve zvodnělých štěrkových naplaveninách Dunaje, tak se asi nevyhnou zmrazování čelby tunelu při ražbě. To by bylo nechutně drahé, takže podtunelování Dunaje v Bratislavě se nejspíš nedožijeme.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 09:46:22    Odkaz na tento příspěvek  

Kolik dlouhých let se v Brně stavějí tunely "Dobrovského" (nebo v Praze tunely "Blanka"). A to jde o stavby pro blaho automobilistů, tedy s podstatně vyšší prioritou.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 13:45:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No takže ty stavby dokazují, že to jde. Dobrovského tunely se zpomalují kvůli žalobám a neschopnosti vedení stavby udělat zákonně čistou stavbu.
Bude se stavět silniční tunel tam, kde je to úzký místo TT tunelu, nebo se skutečně čisté tram daj do podzemí a špinavé auta se rozšíří o TT pás?
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 18:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost: (příspěvek z 12:09:24 )
Naprostý sohlas

Trať 257 nemusela být nikdy zrušena.
Jenže co naděláme když někdo musí mít zas*anou cyklostezku ....!!!!
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 19:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Co se dá v tomhle schematu udělat se Židenicema, aby zastávka přímo navazovala na zastávku tramvaje?
http://bahnhof.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Židenicích je v této variantě respektován záměr prezentovaný městem a krajem - posunout nástupiště tak, aby jižním koncem navazovala na podchod cca v km 157,99 .. to znamená, že od zastávky Kuldova na začátek nástupiště to bude nějakých 170 metrů chůze (včetně schodů). Není to bůhvíco, ale je to méně než polovina (asi 40%) dnešní vzdálenosti.

Tady je část situace:

a tady je schéma:
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 11-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:20:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není mi jasné proč k oddělení směrů HB a ČT dochází až za nástupišti (nedostatek prostoru?).
Další věcí která mi nepřijde praktická je chaotické oddělení osobní (směr hl.n) a nákladní dopravy (směr Sl+d.n). Proč nedojde k definitivnímu odddělení nákladní od osobjní na severním zhlaví v Maloměřicích?
mnitka.webnode.cz/
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 11:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já celkem nechápu, jaký je přínos takového zesložitění Židenic, pokud by se ani nikam v podstatě neposunuly. Akorát tuna výhybek a dalších werků navíc, co jsou dobré leda k tomu, aby se ve vhodný čas posraly.
http://bahnhof.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 22:39:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: přínos je dvojí - jedním je právě to výrazné přiblížení nástupišť k Bubeníčkově (zastávka Kuldova), druhým pak možnost jezdit souběžně od KrPole i od Adamova na hlavní nebo naopak.

Mnitka: je to tak - pokud chcete nástupiště posunout na jih, tak už se tam další kolej nevejde. A to s tím neoddělením nákladní od osobní jsem nepochopil: tohle řešení právě úplné oddělení umožňuje, na rozdíl od varianty s odsunutým hlavním nádražím.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 23:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V takovém případě by mě teda zajímalo, proč rovnou nenavrhnout posunout celé Židenice opravdu až na ten most přes Bubeníčkovu (který teda dost tvrdě ztloustne, ale odsunuté nádraží s tím počítá, tak to jít musí), směrem na hlavák nechat jenom rozdělení Adamov/KrPole (až někde na úrovni Šámalovy), a do Maloměřic a depa teda jezdit přes nově postavené severní zhlaví někde v místě současné zastávky (co nejjednodušší, pokud možno).

(Souběžně jezdit na Krpole a Adamov je taky možné už dneska, stačí buď jet jedním vlakem pak dál po nesprávné (problém, protože Lesná nebo Bílovice, kde lidi při přebíhání budou šílet), případně jet jedním vlakem přes Maloměřice (a problém, protože zastavit u toho pseudonástupiště u kraje v Židenicích, ale co jako, hnusné je tam všechno, tak už na tom tak nesejde).)
http://bahnhof.cz
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4010
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 11:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U osobáku na KrPole je možno překličkovat na správnou kolej na konci v Majlontě, jsou tam spojky. Akorát jen na rychlost 40, takže by to trošku zdržovalo.

Osobák na Bílovice bych "proti srsti" rozhodně nebral, musel by zastavit na druhé straně v Bílovicích, Babicích a jako bonus by na docela slušnou dobu zablokoval traťový úsek. Tady je třeba si položit otázku, proč nejsou u St.6 (Hády) vloženy kolejové spojky pro přejezd z jedné do druhé koleje...
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 17:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
měl jsem ma mysli naprostou segregaci nákladní od osobní dopravy již na severním zhlaví v Maloměicích. Židenice by tedy byly bez možnosti jízdy od Černovic do traťových kolejí T1A, T1, T2, T2A a opačně. Tím by se Židenické zhlaví velmi zkrátilo a bylo by možno výstupy z podchodů nástupišť přemístit blíže nebo dokonce nad ulici Bubeníčkovu (zastávky MHD). Budovat severní (nové) zhlaví v Židenicích pro případné možné přechody nákladních vlaků z traťových kolejí k Černovicím mi nepřijde účelné...

Další možností by bylo zastávku posunout přímo na most (rozšíření mostu o šířku nástupišť) a veškerá kolejová propojení od hl.n -> Malo stanice a Černovice traťové koleje posunout do prostoru dnešních nástupišť.

(Příspěvek byl editován uživatelem mnitka.)
mnitka.webnode.cz/
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 19:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnitka: Mně to sice přijde jako rozumné, ale nevadilo by, že by se pak do depa od hlaváku muselo jezdit mnohem složitěji? (A do Chrlic jakbysmet.)
http://bahnhof.cz
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 19:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolejové spojení hl.n -> Malo stanice by v obou případech zůstalo zachováno
mnitka.webnode.cz/
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 21:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: to můžu jenom spekulovat, ale řekl bych, že se autoři chtěli vyhnout rozšiřování mostu z toho důvodu, že právě rozšiřování tělesa v Židenicích zlomilo vaz prvnímu územku na odsun. Tohle se vejde do stávajících drážních ploch.

ad možnost jezdit souběžně i bez dodatečných spojek ("proti srsti"): to se dá dejme tomu využít při mimořádnostech, ale pro pravidelný provoz je to nepoužitelné, zbytečně by to omezovalo kapacitu návazných úseků. Pro konstrukci použitelných přestupů v uzlu je velmi užitečné, pokud se vzájemně neblokují vlaky z různých směrů, které potřebují nejdřív současně dovnitř, a pak zase současně ven.

Mnitka: podle mne nejde o nákladní dopravu. Spíš za tím vidím, že projekt vznikl v době rozmachu linky S1, takže autoři automaticky počítali s osobákovou linkou od KrPole na Slatinu. Po pozdějších zkušenostech s S1 by asi nebyl problém tento směr obětovat.

Suma sumárum - pokud chci udržet most přes Bubeníčkovu v nějaké rozumné šířce, tak nemůžu umístit nástupiště tak, aby na ně vedly schody z chodníku pod mostem. Dnešní most má nějakých 22 metrů (pro 4 koleje), odsun tam měl mít 6 kolejí a "narazil" u židenických obvatel (a jejich právníků). Vy byste tam přihodili ještě 2 peróny? Samozřejmě se dá udělat kompromis, most rozšířit jen málo a jižní podchod mít třeba 60 metrů (místo 110) od Bubeníčkovy .. ale jak známo, kompromis bývá to nejhorší řešení
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 23:49:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemůžu nic najít k tomu, že by za zrušeným územním rozhodnutím byl právě ten most. Určitě by to nějak udělat šlo.

Na tom schematu taky není nakresleno jak konkrétně pak bude vypadat ta zastávka tramvaje, umístěním peronů až na most by se dalo zařídit, že na tramvaj cestující přestoupí bez větších problémů a pod střechou, zatímco tohle řešení ho vyplivne z podchodu na nějaký úzký chodník 100 metrů od zastávky, a co. Vejde se tam vůbec chodník kterým bude moct najednou pohodlně projít 150 lidí z vlaku na tramvaj? Teď tam docela jistě není. A co ta zastávka? Bude třeba se nějak uhýbat autům? (Docela jistě jo, aspoň v jednom směru…) To není výhra (viz třeba http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=18833). Naproti tomu je tak nakreslený tramvajový trojúhelník či co?!

O tohle mi šlo mnohem víc než jestli to bude 100 nebo 200 metrů. V Brně není jediný aspoň maličko lidsky zvládnutý přednádražní prostor a přístup na nádraží (i v Lesné vede východ z lávky směr Halasák na něco, co není víc než parkoviště Lidlu…). A nějak nevidím snahu to zlepšit.
http://bahnhof.cz
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 05:32:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se mělo myslet dopředu, nestavět Kauflandy a přestupní uzel Stará Osada měl být přemístěn k Židenickému nádraží.
To by však vyžadovalo součinnost mnoha stran a to je, jak známo v ČR nemožné.
mnitka.webnode.cz/
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2748
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 12:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnitka, a co když ty Kauflandy zajímají mnohem více lidí, než nějaké nádraží? U nás má Kaufland 3x více pokladen, než všechny železniční stanice a zastávky v okolí dohromady. A to ještě nepočítám Interspar, Hypernovu, různé Penny a Lidly...
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 16:26:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

samozdřejmě, jen mi to přijde trošku jednoduché... . Sám se neřadím mezi příznivce této Schwarz Gruppe dovolující si u nás to co by jí ve své domovině nebylo trpěno.
Svou poznámkou ke Kauflandu jsem měl spíše na mysli zcela jinou koncepci prostoru kombinující přestupní uzel jednotlivých druhů doprav a nákupní zónu. Toto řešení by myslím bylo přínosné pro všechny zúčastněné, pouze počáteční ivestice by byla vyžší.
Toto je u nás buhužel utopie. SŽDC staví minimalisticky, takže bychom se možná dočkali místo zastřešených nástupišť pouze přístřešků pro pět osob, zato by celá stavba byla obehnána třímetrovou PHS. A o komunikaci, případně skloubení investic SŽDC, Velkého BRNA a dokonce obchdníka víme všichni své...

Konec snění
mnitka.webnode.cz/
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 20:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: no linky S1 je docela škoda, protože to bylo v ranní a odpolední špičce luxusní expresní spojení po severu Brna.
Chápal bych omezení spojů po 8h (stejně tam jely snad v tu dobu už jen dva), ale to, co z toho vzniklo teď je dost paskvil a navíc mít S1 vlastně ve dvou provedeních (jednou do Slatiny jako původní S1 a zbytek na hl.n. jako S1 zamaskovaná na S3).

Rozhodně medvědí službu S1 udělalo zaříznutí v období letních prázdnin. Jako vlak končící v průmyslové zóně zrušit přes léto na 2 měsíce, to opravdu udrží klientelu. A na odstřel se to dostalo od loňska - jediný spoj jedoucí do Slatiny (dojezd těsně před 7:30) je pro ty co začínají na 7h v průmyslové zóně moc pozdě a pro tu část, která tam začíná mezi 8-9h moc pozdě.

Výsměchem bylo též už předloni, kdy ranní spoje jedoucí ze Slatiny zpět odjížděly zhruba 5 minut po konci noční šichty v největších závodech na Terasách. By si někdo měl nejdříve zkusit jak reálné je dostat se na konci směny z těch fabrik a pak na nádraží ve skutečnosti.

A úplný výsměch je teď jediný odjezd S1 ze Slatiny odpoledne ve 14:09. No kdo tím asi tak v tuhle dobu pojede? Dnes jsem měl možnost to vyzkoušet (náhodou mi to vyšlo) a počet cestujících jsem spočítal na prstech jedné ruky.
Ovšem v časech 15h a 16h nejede nic.
Opravdu se "těším", až letos na podzim někdo z KORDISu apod. "vykáže" nevytíženost S1 a zruší ji úplně. Potom to bude zase super cestování Slatina-Řečkovice MHD busy hodinka a půl místo 20 minut vlakem...

Cynicky, s takovou se můžeme rovnou na celou železnici vykašlat a za ušetřené prachy by bylo levnější zaplatit všem cestujícím (co ho ještě nemají) řidičák i s nějakým příspěvkem na auto (a ještě by stát vydělal na spotřební a DPH dani z paliv)...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Ono taky dostat v Židenicích do vlaku je skoro dobrodružství. Pokud si vezmeme těžší případ, přijedeme na Starou Osadou, třeba trajflem z Vinohrad, a chceme za tetou do Letovic, co teď? Cedule nás žádná nenavede, protože… tam žádná není, že (a pokud jo, tak asi v nějakém stealth režimu). Pokud poučeni mapou vyjdeme zhruba očekáváným směrem, nějak se probijeme na parkoviště u čehosi a pak skončíme bůhvíkde mezi domy. Nejspíš na Kosmákově. To jsme nechtěli. Když to vezmeme delším, ale aspoň možným směrem podle tramvajové trati, projdeme park (fajn) a nakonec skončíme u odbočky ke Kauflandu, která vypadá jako nějaká podezřelá ulička kamsi mezi staré sklady a tovární haly, kam normální lidé nechodí a najdeme to jenom proto, že tam už je pak dál ta trať. Za Kauflandem je ještě jako bonus autobusové nádražíčko, kde není žádný zjevný přechod. A samozřejmě, když už, jakkoliv, trefíme, čeká nás ještě výzva v podobě nutnosti smířit se s představou, že ta divná temná věc před náma je fakt to nádraží a za ty dveře můžeme fakt vzít a nebudeme jenom marně cloumat vraty do jakéhosi polozapomenutého skladu, který to připomíná mnohem víc. A tohle není žádná přehnaná dramatizace, to jsou moje reálné zážitky z hledání nádraží v Židenicích. Fakt je to tak špatný.

A kdo jako kdy hodlá řešit tohle, to netuším. Že namísto Kauflandu není smyčka nepovažuju za problém, protože by se tam stejně nehodila, tam kde je je lepší. Že ten Kaufland je hnusný a zprasený, to se by taky nějak sneslo, kdyby tam nebylo zprasené všechno. I když budeme mít rychlé a pohodlné vlaky a krásnou a moderní zastávku, k čemu to bude, když to pořád bude někde kdesi zašantročené bůhvíkde? Ten přestup může být i relativně daleký, ale musí být první třídy, najít ho i slepý (a to myslím doslova) a dívenka 20 kilo vč. postele přes něj musí být schopna odtáhnout tunový kufr (to už tak doslova nemyslím), aniž by musela hledat kde kdo jak jí s tím pomůže.

(A nemůžu nedodat, že tohle v Brně samozřejmě nikdy nebude, protože je to Brno.)
http://bahnhof.cz
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: s tím přestupem v Židenicích musím potvrdit, už několik lidí jsem překvapil ukázkou "zkratky" mezi paneláky a domovem důchodců. Drtivá většina to chodila ze St.Osady po trase těch busů, které jedou ze St.Os. na konečnou za Kauflandem :-(

O nevlídnosti budovy Židenic snad ani netřeba mluvit. A najít večer to správné křídlo dveří (pro neznalé), no comment... A případné překvápko, když by čirou náhodou vlak dojel na ten polozarostlý rádobyperon u výpravny. Nehledě na to, že informace o odjezdech minimální (a to ani nemluvě o absenci jakékoliv zmínky o odjezdech vlaků na cedulích na St.Os., takže je to vždy sázka do loterie - stojí to ještě za to pospíchat na nádraží a nebo už je to jedno?)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 748
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:59:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: nemlich to smaé v bleděmodrém je dostupnost průmyslové zóny v Blaukecu - kdyby jezdily busy od nádraží do parku, je to luxusní spojení ze severu na jih a opačně. Takhle se kaštani musí tlouct d1 přes centrum se dvěmě přestupy.

Thingie: pamatuju si, že za bolševika byl neřešitelný problém udělat další vstup ze šimické role do tehdy ještě fungující Zbrojoffky. Možná se to ujme, až tam Tkáč začne stavět tu fungl novou čtvrť.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 12:13:09    Odkaz na tento příspěvek  

http://brno.idnes.cz/nove-nadrazi-udela-z-vidne-uzel-stredni-evro py-brno-na-to-sve-ceka-pyx-/brno-zpravy.aspx?c=A110517_185630_brn o-zpravy_dmk

mnoho emocí
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 15:41:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost:
To vám nezávidím. Já jsem naštěstí na Židenice trefil bez mapy, jaké koliv příručky. Jel sem z Hlavního na Židenice tam sem vystupil. ( byl sem tam poprvé v životě) a připadal jsem si jak v Bordel doupěti. Pak jsem jak záhadou našel tramvajovou zastávku (cca. po 5 minutách chůze- ale že mně to tam děsilo u teho Kauflandu a t bylo prosim 9:00 v létě). Zastávka to byla Kuldova-ta se mě zdá nejblíž nádraží...Ale oparvdu tak hnusný barák sem nikdy neviděl. To i ty některé budovy kde už 6 let nejezdí vlak jsou na to mnnohem líp.

(Příspěvek byl editován uživatelem zdenek102.)
Trať 257 nemusela být nikdy zrušena.
Jenže co naděláme když někdo musí mít zas*anou cyklostezku ....!!!!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 18:03:13    Odkaz na tento příspěvek  

Se jim to staví, v tej Viedni, keť tam možů mať perony do oblouka
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 19:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: já pochopitelně Židenice znám dobře, přece jimi často projíždím z/do Kr.Pole do/ze Slatina a když mám lokonáladu, tak do Kr.Pole jezdím i z hl.n. (tak nějak nosím v hlavě základní takt těch S-linek a když to vyjde a mám náladu na vláček, tak se svezu)...
Ale chudáci kamarádi (tehdy studenti z celé širé ČR) byli ze Židenic trochu vyvedení z míry. A přitom by to mohl být tak pěkný uzel - busy tam staví (no sice ty co jen projíždí St.Os. jsou na tom hůř), na tram. Kuldovu by se dalo říct, že to není až tak nesnesitelné (jistě, mohly by být východ z peronů i na tom konci co nejblíž tram.), vedle Kaufland a na druhé straně koupaliště... Potenciál by tedy jistě byl...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2164
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 22:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek 957:
ty šimice by se teoreticky daly řešit takovouhle estakádou. :-)
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 07:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: ty bláho, durch tolika zastavěnými plochami. A to si tam na tu oblast brousili zuby developeři, takže žádný vlak...

To už bych realističtěji viděl vmáčknout ten trojúhelník do té špice tovární zástavby u Jílkovy ulice. Sice by to také znamenalo nějaké bourání, ale kdyby (bohužel zase to KDYBY) se dokázaly investoři dohodnout s majiteli těch areálů na jejich přestavbě (při pohledu z cest okolo je tam stejně dost starých a omšelých budov), tak by se to tam vešlo (rozměrově se to prakticky shoduje s trianglem černovickým).

A potom zdvojkolejnit komárovskou spoju (místo kolem řeky tam je a od ulice Lomené je to vlastně skoro 2 kolejné už díky trati na Chrlice).

Pochopitelně úrovňové křížení a z toho vyplývající nutnost dokonalého zabezpečení (včetně jištění proti selhání a rovnou i antizlodějským uložením kabelů)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 15:34:43    Odkaz na tento příspěvek  

Mnoho dalších měst v Evropě i ve světě průjezdné linie příměstské železnice provozuje. Některá města mají to štěstí, že mají průjezdná nádraží v centru a náročné stavby, jako jsou městské železniční tunely, v tuto chvíli nepotřebují (Köln, Brno), jiná města mají složitou „železniční historii“ a dnes musí dohonit (a již dohánějí) modernější trendy (Wien).

haha, citace z článku:

http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/mestske-zeleznicni-tunely- nova-dimenze-mobility-v-aglomeracich/
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 23:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dyť jo. Brno si musí vyzkoušet, jaké to je mít centrální nádraží na periferii mimo centrum. Brnu je líto, že si neprožilo takovouto dobu bez této výhody.
Kdo se odhodlá přesednout z IAD na vlak v budoucnu, když mu mnohé "chytré" hlavy nabízejí nádraží bez možnosti docházkové vzdálenosti do centra? Vždyť po přesunu vlak ztratí i tu poslední výhodu, co má třeba oproti autobusu.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2169
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 19:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost: Ano, zasahuje to hodně budov, ale až na asi 3 domky poblíž MRK jsou to všechno haly. Jílkova je buď naprd (s křížením nákladního průtahu v úrovni + kolejí hln-ži a sla-hln), nebo neprůchodná (osobní trať nad nákladním průtahem v blízkosti domků).
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 20:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

„Ale“ všechno jsou to haly? Není to spíš horší? Domky se dají nahradit snadno a skoro kdekoliv, tovární hala jenom někde ve Slatině nebo Modřicích zase nějakým dalším paskvilem, nějak mi nepřijde, že by se z Brna měl vyhnat všechen průmysl. Čemu se tím prospěje? Ta továrna je co do hluku, smradu a kdovíčeho pro své okolí možná už dávno méně nepříjemná než silnice pro tu samou někde na okraji města.
http://bahnhof.cz
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2170
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 20:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halu netřeba nahrazovat, stačí vedle ní zavrtat do země pár (desítek) pilot a postavit nad ní estakádu.

Alternativa je buď poměrně šílený tunel (tohle mezi body C a J a pravděpodobně s kolizí s VMO, byť by to výškově všechno vyjít mohlo), nebo vytvoření kapacitního hrdla pro VRT.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.126.23
Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 21:41:07    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.financninoviny.cz/zpravy/primator-odsun-nadrazi-v-brne -bude-mit-uzemni-rozhodnuti-letos/643003
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 751
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 10:44:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Primátor je pablb - územní rozhodnutí možná stavební ouřad vydá, ale nebude pravomocné a zcela jistě se proti němu NVC odvolá. Žaloba se bude projednávat v prvním stupni rok a v případě podání kasační stížnosti, pokud územko krajský soud nezruší, další rok. Spíš ale lze očekávat, že soud rozhodnutí znovu zruší, protože se nebude od toho původního lišit a platí zásada předvídatelnosti soudních rozhodnutí.
Takže primátor si může na Rosické postavit třeba pět vyhlídkových věží - budou svědčit jen o jeho tuposti.
Srovnání s Vídní je ubohé - tam se nádraží rekonstruuje na místě Ost a Südbahnhofu.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 11:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chacha, tak nádraží v Brně bude ještě dál než autobusák. No když blbě, tak ať to stojí za to. Takže vlakem Praha-Brno již budou jezdit jen šotouši a režijkáři. Gratuluji.
Wien Hbf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.153.94.140
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 20:03:57    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfingře, chce to trochu citu pro detail - vídeňské hlavní se nerekonstruuje, ale staví zcela nově na přeponě trojúhelníku, jež tvořila Ostbahn a Südbahn...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2791
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 14:30:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: "primátor je pablb"

Možná jo, možná ne. V každém případě územní rozhodnutí vydává sice magistrát, ale nikoli z pravomoci města, primátora či zastupitelstva. Tohle rozhodnutí je vydáno jménem státu (ČR) a primátor či zastupitelstvo ho mohou ovlivňovat pouze jako jeden z účastníků řízení. Jde o tzv. přenesenou působnost státu.

Aniž bych hodnotil výsledek, který je mi celkem volný, mám dojem že si tady někdo plete pojmy s dojmy. A navíc: cokoliv se bude v Brně s nádražím dít (ať již to bude odsun a nebo totální rekonstrukce stávajícího), investorem nebude město Brno, ale SŽDC, popř. ČD, kterým byl stávající barák vložen do vlastnictví.

Takže základní otázka: mají tyhle firmy na výstavbu čehokoli nového (ať již to bude odsun a nebo rekonstrukce)? No, nemají a spoléhá se na dotace z EU. Jenomže tenhle program dotací končí v r. 2013, pak už budou peníze jen na sanaci německých bank po krachu Řecka, Irska, Španělska a jiných "sociálních států"...

Čím dál je jasnější, že v Brně se pro místní spory prošvihla vhodná doba a že ještě mí vnuci budou tyhle spory poslouchat. Jenomže to už expresy Praha - Wien (budou-li v té době jaké) pojedou po čtvrtém koridoru. Je to kilometricky kratší a 160 tam bude taky. A cílem bude nové vídeňské nádraží, které skutečně leží jinde, než nádraží stávající...

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 15:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Město je hlavním (a vlastně jediný komu na tom reálně záleží) proponentem celého projektu. SŽDC bude investovat (by investovala) prostředky z SFDI, které by i tak potřebovala na dosypání prostředků z OPD… A opět, ten projekt nejspíš nikoho nezajímá tak moc, aby to udělal, pokud to pro něj bude znamenat nějaký problém, což stejně bude. Pořád se na to díváte tak, že ten projekt selhává kvůli nějaké opozici a tak… on je prostě tak špatný, že je určen k selhání tak jako tak. A není to špatně.

Co se té Vídně týče, tam je úplně jiný vztah k celému železničnímu uzlu (bude tudy jezdit nákladní doprava? bude to jediná cesta pro nákladní dopravu přes celé město?), jiný vztah k městské dopravě… to jsou zase jenom hesla (Ve Vídni nebude nové nádraží na metr přesně co to staré! Ha!), srovnat se to nedá (ne tak).

(Další věc je, že ne, pokud nebudou peníze z OPD, z národních prostředků nikdo na nic už nedá. Ale to je zase o něčem trochu jiném.)
http://bahnhof.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2792
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 15:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Ráčil jste si uvědomit, že zůstane-li "nádraží v centru", pak k jeho další existenci je nutno:

1) vystavět minimálně ještě jedno nástupiště, při zachování všech stávajících (na nějaké podzemní nástupiště zapomeňte, kdo by to platil),
2) postavit znova podchody k jednotlivým nástupištím tak, aby byl zajištěn bezbariérový přístup nejen na jednotlivá nástupiště, ale i pohyb mezi nimi (bez toho dnes nelze)
3) zvýšit veškerá nástupiště na 550 mm nad hlavu kolejnice, což ovšem znamená i nové zastřešení nástupišť (důvod snad pochopíte)
4) přestavět zhlaví tak, aby bylo možno 80km do odbočky, jinak budete omezovat kapacitu. To si ovšem vyžádá výrazné prodloužení zhlaví (je na to místo?)
5) vybudovat nové zabzař
6) přestavět odbavovací budovu tak, aby byla bezbariérová.

Jinými slovy jde o přestavbu stávajícího nádraží tak, že vlastně půjde o stavbu nového nádraží. Cena bude stejná jako při odsunu, neboť ze stávající budovy zbydou obvodové zdi. A to vše bude nutno provádět za udržení provozu, čili dlouho, moc dlouho. A při dlouhodobém obtěžování cestujících, kteří se mohou nas..t a přejít k jinému dopravci či k IGK.

Já vím, že při Vašem vstupu do KSČM (inzeroval jste to jinde na K-R) jste byl s Vašimi názory přivítán. Tak prosím, aby Vaše ZO vysvětlila, jak to vše vybuduje. A především, za co. A nebo to máte s investory předjednáno?

Aby bylo jasno, je mi jedno, bude -li "nadraží v centru", či ODSunuté. Jenom mám obavu, abyste z brněnského hlavního nádraží v důsledku nesmyslných sporů neudělali bezvýznamnou venkovskou stanici, což je docela dost možné.

Thingie: Prosímtě, vysvětli mi slovo "proponent". Nějak jsem ho ve slovníku nenalezl a tudíž nevím, o co Ti jde. Že by se našly v SFDI jakékoli peníze na cokoli v Brně - pochybuji. Brńáci, prosím, uvědomte si, že léta vedete spory o něčem, na co vám nikdo nedá. Nepřinášíte nic, co by přispělo něčemu, co je víc než 500 metrů od "nádraží v centru" a proto odnikud žádné peníze nedostanete. Tím myslím do městské kasy. A přestavba uzlu Brno buď bude probíhat dle cílů SŽDC, A NEBO NEBUDE PROBÍHAT VŮBEC. Tohle je třeba si uvědomit. Jinak jde o blábol o ničem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 16:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proponent je antonymum od oponent. Co se peněz z SFDI týče, bez nich nelze postavit nic, aspoň nějakých, i kdyby se dostala celá dostace z nějakého programu EU, bude k ní třeba spousta peněz vlastních. Že je nikdo nedá (v současnosti), ani na jedno, to jsem říkal. Bez nich nemá smysl chtít cokoliv z EU. Nevidím rozpor.

Stejně tak bude přestavba uzlu Brno probíhat podle představ města, nebo rovněž nebude probíhat vůbec. Od SŽDC zatím nikdo nepostřehl, že by mělo nějaký rozhodující názor, že to musí být právě nějak a nijak jinak, takový názor má především město, proto je tu rozhodující a bavíme se především o něm. Kdo by to čekal.
http://bahnhof.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2793
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 16:47:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bavit se o názoru místních politických sil v městě Brně (přičemž dnes není již pochyb, že ty názory nechtějí něco řešit, ale jsou publikovány jen proto, aby bylo možno napadat politického odpůrce) je skutečně ztrátou času.

Osobně soudím, že celé diskusní téma "Železniční uzel Brno" začíná být o ničem. K-R nevznikl proto, aby řešil lokální politické problémy. Rozumné by bylo tohle téma zcela uzavřít. Zbytek je možno klidně diskutovat v tratích, které do Brna přicházejí.