K-report
 

Všeobecná silniční diskuse  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná silniční diskuse « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv diskuse Všeobecná silniční diskuse do 01. 05. 2011326060 01-05-11  12:33
Archiv diskuse Všeobecná silniční diskuse do 24. 07. 2011že_by60 24-07-11  17:35
Archiv diskuse Všeobecná silniční diskuse do 28. 11. 2011Vojtik60 28-11-11  21:08
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9211
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 21:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1995 - první jízda VW Golf II 1.6 GTD, pak několik jízd Favorit Silver Line, jako druhý žák vůbec Citroen AX Diesel a na závěr a zkoušku na Mazdě 323.

S autoškolou (resp. majitelkou a učiteli) udržuji přátelský vztah dodnes.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Jurajs_89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 6-2011
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 21:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky bych se rád vyjádřil k autoškole.
To, co některé ústecké autoškoly na silnici předvádí, to mě přivádí do hrobu.
Autoškolu jsem dělal v roce 2008 v R Clio GrandTour 1,5 Dci (super auto, mělo najeto jen 8 tis), takže si poměrně pamatuji ty pocity žáka.
Ale aby instruktoři brali své svěřence na hlavní tah mezi Ústím a Teplicemi, a tam jezdili 60 (ještě ke všemu tachometrových!!!), tak to už přestává každá sranda. Od autoškoly si nechávám velký odstup, nedorážím na ně a dávám jim přednost, ale při těhlech situacích se jí snažím zbavit při první možné (bezpečné!) příležitosti.
Prostě ať se vyjezdí na silnicích 3. třídy, a nebrzdí provoz ta důležitých tepnách.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2711
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 21:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Chcípnout to může každému, ne jen autoškole. Komu se to nikdy nestalo, ať hodí kamenem

Autoškolu jsem absolvoval relativně nedávno, v roce 2008, na Citroënu Saxo 1.5 D, nemělo to ani posilovač řízení a vůbec to nikomu nevadilo. A 90 km/h to jelo bez problémů. Instruktor vždycky říkal, že nesmíme zdržovat, a to by se v autoškole měli naučit všichni.

Mě by spíš zajímala jiná věc. Jak se díváte na to, že dneska žáci dostanou moderní auto s automatickým rozsvícením světel, signalizací úplně na všechno a parkovacím asistentem? Nebylo by lepší, aby se učili rozvíjet své schopnosti, než poslouchat "příkazy" auta?

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5011
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 21:54:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že taková anketa už to jednou byla, ale zopakuji, že autoškolu jsem dělal v roce 2003 a to na Fordu Escort 1.8D. Takže jsem se letos vlastně k do Forda (ale o dvě generace mladšího) po osmi letech vrátil.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6678
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 22:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No abych pravdu řekl, ani si nepamatuju, kdy jsem přesně tu autoškolu dělal, a už vůbec ne s čím, bylo to nějaký Peugeot 307, jednou jsem dostal i Fabii 1.4, u zkoušek jsem si zcela záměrně vybral opět toho Peugeota, neboť se mi zdál více user-friendly, no a taky je blbý dělat zkoušky na něčem, na čem jel člověk jen párkrát.

No vlastně jediné, co si pamatuju, že jsem měl zkoušky v zimě. První den a hned plno sněhu. To bylo veselo :-)) A pak jsem málem vystoupil zadníma dveřma ven, když kolega u volantu nereagoval na kamion, který na nás couval docela značnou rychlostí. Nicméně instruktor byl rychlejší a zadupl to přesně ve chvíli, kdy jsem byl odpásanej a sahal po klice :-)

Na bus pak vypůjčená C934 z ČSAD, neboť autoškola vlastní bus neměla (resp. prej se samovolně rozpadl). Pak jsem si chtěl udělat kondičky s Chavdarem (nebo co to bylo) místní autoškoly, žel než jsem se rozhoupal, pořídili si Recreo. Tak si asi udělám kondičku s lepenou šestkou, kterou má kdosi ve Zlíně. Stejně jsem od dob autoškoly s autobusem prakticky nejel, takže si to musím oživit (a zase orvat špígl o zastávkovej stojan).

K tomu, co píše Tr_man.
Já si myslím, že je moderní doba a ty věci, které píšeš, bude mít za chvíli každé auto, navíc, a to si řekněme na rovinu, jsou to věci, které schopnostem moc neubližují, protože a poněvadž na přepínač světel stejně každý automaticky sáhne (teda skoro každý z lidí, co znám já) a to i v případě, že má automatický rozsvícení, no a parkovací asistent je docela dobrá věc, žel v autoškole se stejně nevyužívá, protože třeba já jsem se parkovat učil až po autoškole s tím, že u zkoušek to není potřeba, tak to by se to mělo učit.
Takže za mne, ať se učí s tím, co je může potkat, ne s tím, co je už nepotká nebo potká minimálně. Samozřejmě, má to jistá omezení, dělat autoškolu s autem, který čte dopravní značky, by už bylo trochu hardcore :-)
Kdo chce, s autem se naučí i tak (ať už v autoškole nebo potom sám), kdo nechce, tak mu nepomůže ani umělá inteligence ála KITT. Ačkoliv já bych se třeba nezlobil, kdyby na mne auto mluvilo, neboť jsem nedávno rozjebal rádio (omylem) - a kdo má poslouchat to ticho, ačkoliv teda prej ticho léčí :-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4625
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 22:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já ji dělal na Favoritu v roce 1993. Sedadlo řidiče držela v poloze aby neodjelo dozadu kancelářská sponka. A když jsme dělali zkoušky a po mně tam sedla nějaká slečna, tak si tu sedačku kousek dozadu šoupla. Tím natáhla tu sponku a odjela až nadoraz. A protože čas je drahej a druhá sponka nebyla tak odjela jízdy se sedačkou kterou jsem držel ve správné poloze zezadu kolenama....
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4626
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 22:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jeden postřeh odjinud: Středočeskej kraj "vylepšil" zimní údržbu. Tam kde dřív bylo "udržuje se jen pluhováním" se vylíhnul rovnou zákaz vjezdu všech vozidel s dodatkovkou "při sněhu a náledí". Viděno:
a) na kraji okresu Beroun na hřebenu mezi Bukovou a Hostomicema (ano, zančka byla až nahoře na hřebeně, tudíž předpokládám že od Bukové až po hranici okresu Příbram se může...)

b) mezi Nečumětelama a sedlem na Housině nad Bykošem, přičemž značka není v Nečuměteln¨ích ale až pod stoupáním u odbočky k prasečáku.

A jsem fakt zvědavej jak to v praxi myslej - asi jako že až někdo dojede nahoru tak se otočí a vrátí? nebo budou silničáři místo údržby jezdit osazovat značky "slepá" a vyznačovat objížďky?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6169
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 22:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man - jasně, i mě se stane (zřídka samozřejmě ), že si auto školácky chcípnu, a to můžu tvrdit, že jsem docela vyježděnej.

Jinak k tomu dotazu, myslím, že by měl každej začínající řidič mít možnost si auto osahat, čili nejenom jezdit s plnoautomatem, kterej sám rozsvítí, detekuje místo při parkování a tak podobně, ale získat si návyky, jako automaticky po nastartování rozsvítit, zkontrolovat zrcátka, umět odhadnout místo, kam se vlezu, nebo kam se taky nevlezu (to jde ovšem s přibývajícími kilometry). Pravdu má i Mauricio, těch automatických úkonů, co za řidiče převezme auto, bude přibývat, ale některý věci je prostě nutné jaksi umět ovládat sám.

S tím automatickým rozsvícením, u nás na firmě máme několik aut, z nichž většina automatické svícení má, některá ne. Takže ono to člověka nutí si kontrolovat a automaticky šahat po knoflíku, kterým světla zapnu, ale taky už jsem kolikrát zapomněl s tím, že tam ta automatika je, a vona zrovna nebyla. Takže co teď, ideálně ten vozovej park v tomhle punktu sjednotit, pak ale člověk sedne do jinýho auta bez automatiky a zapomene rozsvítit...nevím.

Jsem ale rozhodně pro v autoškole modelovat a vytvářet různé situace, které se pak můžou stát v provozu. To znamená cvičně vyměnit kolo, jezdit s vozejkem, i s naloženým, zkusit táhnout na laně jiné auto, jezdit po dálnici, a podobně. Osobně jsem v autoškole z tohoto výčtu ukecal instruktora, abychom na dálnici vyjeli, jinak ale sám by tam nejel. Tenkrát jsme jeli po R52 do Klentnice do sklípku . Ale ten zbytek mě jaksi minul, s vozejkem nemám například pořádně zkušenosti doteď.

Pravopisný EDIT.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 09:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autoškola:
A/50 - Simson 50, rok 1995, Prostějov
B - 2x Škoda Felicia 1,3 MPI, rok 1998, Prostějov
D - Karosa LC 735, rok 2006, Praha
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9214
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 10:39:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k délce trvání autoškoly (14 dní) a začátku července jsem nejel za tmy, sněhu a hustého deště. Dálnci několikrát, přívěs jsem jednu jízdu také měl.
A jestli se chcete naučit "chcípat", tak mám dobrého pomocníka - Fabii na CNG. Ani nevíte jak potěší na duši, když chcípne řidičům s více jak dvěma miliony najetých kilometrů včetně mnoha závodních.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6849
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 11:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autoškola - 2010 - VW Polo 1.2 HTP (keine ABS a posilovač).
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 15:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Já jsem se potmě najezdil dost, po dálnici 3x, s přívěsem jedna dvouhodinovka.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo jste dělal "C" na V3S? Já si teprve až poté mohl říci, že už umím řídit.

Při zkoušce na pionýra s komisařem 100kg+ měl jet po mě kluk také 100kg+. Ani se s tím Simsonem nerozjeli (komisař seděl vzadu na nosiči).
Při zkoušce na osobák se komisař zeptal jedné slečny, jaké nářadí musí v autě vozit. Ona že jí ve služebním autě stačí mobil (v roce 94).
Při zkoušce na C ještě za dob těch starých testů (do roku tuším že 2000) měl s sebou jeden borec tabulku výsledků. Bohužel si spletl číslo testu, takže to "napsal" na 15 bodů.
Při zkoušce na E bylo venku nad 30°C, tak jsme si akorát napsali testíky, slíbili si, že o tom nebudeme nikde povídat :-) a šli domů.

(Příspěvek byl editován uživatelem raspi.)
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
Jojo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 9-2009

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 08:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raspi : Ja som to mal aj s terénom. Inštruktor staval chatu a materiál sme vozili aj cez " výuku ". Leto, kapota otvorená, podopretá dreveným poriskom, rev motora a prach od cementu.To boli zážitky.
On the Internet:
Men are Men.
Women are Men.
Children are FBI Agents.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6194
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 08. prosince 2011 - 15:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I/43
VIDEO: Řidiči předjíždějí na plné čáře přímo pod policejním vrtulníkem
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3373
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 08. prosince 2011 - 16:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem dělal autoškolu v roce 1993 na favoritu a připadalo mi tehdy, že je to auto, které jezdí v podstatě samo.
Tím myslím, že hezky držel směr, zrychloval a ovládání je takové lehounké, alespoň tedy ve srovnání s auty, ke kterým jsem měl přístup jinak - rodinný VAZ 2104 jezdil slušně, ale k ovládání bylo někdy třeba vyvíjet značnou fyzickou sílu, jinak jsem si vyzkoušel Š 100, Š 120 a W 353 Tourist v různých stupních rozkladu... až tak po dvou letech jsem občas začal řídit Renault 21 Nevada a Ford Sierra 2.0i, což byl vždycky svátek.

Jízdy jsem měl v zimě, což považuju ke sbírání zkušeností za to nejlepší. Hlavní část výuky se odehrávala v kopcovatých uličkách severozápadu Prahy + občas v centru města. Mimo město snad jen jednou. Takže jsem se slušně naučil manipulovat i v úzkých místech a popojíždět v zácpách, ale v podstatě vůbec jsem nerozvíjel dovednosti jako rychlý průjezd zatáček atd., takže jsem z autoškoly bez bázně vyjel na pražská nábřeží a magistrálu, ale na klikatých venkovských silničkách jsem byl brzdou provozu...
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6869
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. prosince 2011 - 21:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdy jsem měl v zimě, což považuju ke sbírání zkušeností za to nejlepší.
Souhlasím a kdo může, ať si dělá autoškolu v zimě. Podle mého je to nejlepší (taky jsem jí dělal v zimě).
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6196
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 09:37:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono stačí v zimě vzít auto, odjet večer na zasněžený parkoviště a tam laborovat chování vozu na sněhu při smyku a podobně.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 10:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Kde se v dnešní době dá nachází prázdné zasněžené parkoviště? To leda čekat na třetí ráno, jestli toho napadá dost u nějakého obchoďáku.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6197
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 10:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Brně třeba mezi Kampusem a R23, nebo u Globusu, případně Olympia.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2336
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 10:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ale tyto plochy bývají přes den udržované a využívané, takže pokud nezačne padat v noci a já to během ní nevychytám, ráno už mám zase smůlu. A v noci bych takové blbinky radši nedělal, snadno se přehlédne sloup apod.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6198
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 10:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten Kampus se zase tak moc neudržuje, ty plochy jsou vzhledem k nedostavěnosti přilehlé části Kampusu naddimenzované a určitě se od sněhu nevymetají, co mám alespoň zkušenosti z minulých let. U těch obchoďáků asi jo, i když otázka, jak u Olympie v zadní části...
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 10:43:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou i vhodnější plochy než parkoviště. U nás je k "samovýcviku" začínajících řidičů v hojné míře využíváno v zimě i v létě (bývalé) vojenské záložní letiště
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6199
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 10:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky možnost, ale ne každý město má vojenské záložní letiště za humnama .
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Pavluscha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2232
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 09. prosince 2011 - 12:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://auto.idnes.cz/nova-skoda-smoov-ma-svezt-v-terenu-sedm-lidi -fzm-/ak_aktual.aspx?c=A111208_154050_ak_aktual_fdv
studie o podobě SUV od Škodovky
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4682
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 12. prosince 2011 - 18:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem dnes úspěšně složil písemný test, technickou zkoušku a praktickou zkoušku z jízdy a podal žádost o vydání řidičského průkazu :-)

Zkušební komisař Maruška (někteří možná znají i z doslechu, "brněnský kat")... vyhodil 6 z 8 lidí v naší skupině, převážně na nepodívání se při jízdě na šipku vpravo. Tak jsem se na každé křižovatce při šipce nakrucoval, aby bylo vidět, že se koukám Tak teď počkat na vydání řidičáku a může se zvesela jezdit
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6204
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 12. prosince 2011 - 19:53:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..na nepodívání se při jízdě na šipku vpravo

Eee, jsem asi v podvečer poněkud natvrdlej, ale co tím míníš? Jinak ke složení zkoušky, tedy úspěšnému složení zkoušky gratulace.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4683
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 12. prosince 2011 - 19:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Červená na semaforu, rožne se doplňková šipka vpravo. A člověk se musí podívat vlevo, jestli nic nejede a až potom se smí rozjet. Tři lidi to takhle neudělali a doplatili na to...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6766
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 12. prosince 2011 - 20:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

?
Já měl až dosud za to, že když svítí šipka vpravo, nic nemůže zleva jet (vyjma tedy vozidel pod majákama, a ty můžou jet i v případě, že bude klasická zelená pro všechny směry - a v tom případě se snad mám dívat vždy).

Nebo to blbě chápu?
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4684
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 12. prosince 2011 - 20:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šipka vpravo je kolizní, když svítí, můžou jet auta zleva na svoji zelenou a jako bonus i přecházet chodci v pruhu, kudy jedu. Pro názornost doporučuji křižovatku mezi zastávkami Merhautova a Štefánikova čtvrť, v uvedeném směru.

Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2728
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 12. prosince 2011 - 22:45:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: Blbě to chápeš. V zákoně je napsáno, že na tenhle signál musíš dát přednost všem vozidlům a chodcům ve volném směru...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2361
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 13. prosince 2011 - 14:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak, jen je zajímavé, že volným směrem se pro chodce rozumí jak přechod přímo u šipky, tak za rohem.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6772
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 13. prosince 2011 - 14:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, no já si hned představil minikřižovatky v "mém" městě, kde podobná situace nehrozí, ale je fakt, že na výše uvedeném příkladu je to něco jiného. Ale ono je to u mne jedno, já stejně pořád čumím všude kolem sebe.
Zase jsem o něco chytřejší.
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2374
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 13. prosince 2011 - 18:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinmarilynmanson "6849": Polo 2010 bez ABS a posilovače? To nebude pravda.
Jinak opožděně: Autoškola 1995 se Š 125L
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2729
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 13. prosince 2011 - 19:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokonalý paradox ale vzniká na jedné křižovatce v Pardubicích (kdyžtak dodám někdy v týdnu fotky). Jedná se o klasickou křižovatku, kam auta přijždějí ze 4 směrů. Jeden směr je vytížen podstatně víc, takže když se na jedné straně rozsvítí plné zelené světlo, tak se z opačného směru rozsvítí šipka pro směr rovně a doprava.

Tím pádem nastává situace, kdy by podle zákona měla auta jedoucí na šipku umožnit protijedoucím vozidlům odbočení doleva. Ze směru plného zeleného světla zase řidiči nemůžou vědět, co za signál svítí naproti a že jim řidiči jedoucí na šipku mají dávat přednost, proto vozidla jedoucí na šipku jedou dříve než odbočující doleva na zelenou.

Jak je to správně? Kdo má jet dřív?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6879
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 10:37:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polo 2010 bez ABS a posilovače? To nebude pravda.
To bylo myšleno tak, že autoškolu jsem dělal v roce 2010. Polo bylo starší, v té době mělo najeto asi 120 tisíc km.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63668
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 11:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man:
U stadionu, co? Taky jsem už nad tím uvažoval. Tam navíc je to složitější o to, že se křižovatka často zablokuje vozidly jedoucími do AFI. Neměnily se tam letos nějak fáze?
Nejjistější je u šipek počítat s tím, že řidiči o významu signálu vůbec netuší (občas se někdo najde...).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4685
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 20:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, jakým způsobem couváte? Na zrcátka, nebo s pohledem upřeným přes zadní sklo? Samozřejmě za předpokladu, že přes zadní sklo je vidět (a člověk neřídí dodávku).

Já od začátku autoškoly couvám na zrcátka. Jednou jsem to zkoušel (ještě bez řidičáku, ve Škodě 120) otočen přes zadní sklo a dopadlo to strašně... kroutil jsem volantem úplně jinam a zaboha se nemohl trefit. Na zrcátka mi to přijde jednodušší...
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6886
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 20:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrcátka + zadní sklo. Takhle mě to učili v autoškole a takhle se mi to osvědčilo zatím nejvíc.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6217
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 20:59:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Couvání na větší vzdálenost přes zadní sklo, pokud potřebuju větší přesnost třeba při parkování, tak na zrcátka.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2380
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 10:50:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem se naučil využívat z 90% zrcátek, ačkoli mi to v autoškole bylo výslovně zakázáno. Prý až budu mít papíry na autobus, můžu couvat podle zrcátek. Tak jsem si je udělal :-)
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6787
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 11:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Já teda používám většinou zrcátka (protože doma couvám do kopce v úzké ulici, kde je z jedné strany plot a křoví, z druhé strany křoví nebo zaparkované auto, a tam využívat zadní okno je poněkud na houby). Do garáže taky pomocí zrcátek, případně i z garáže, podle toho, jak tam najedu. Asi jedninou vyjímkou je couvání kolmo do ulice, kde jezdí auta, případně na chodník, tam využívám tak nějak všechno, zejména zadní boční skla. Nebo spolujezdce.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2381
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 11:15:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to je těch 10%, kde mi špígl nepomůže. Víceméně mě z autoškolního couvání vyléčila služební jedničková Fabia Combi, z níž při couvání není zadním sklem vidět de facto nic.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9242
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 13:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po autoškole, kde jsem couval spíše na "okno", jsem pak s Trabantem na "okno" nacouval všude a bez problémů. Poté už s modernějšími vozy v podstatě jen na zrcátka.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4694
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 15:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A od dnešního dne jsem majitelem řidičského průkazu skupiny B, opravňujícího řídit na pozemních komunikacích osobní automobily do 3500kg, traktory do téže hmotnosti a motocykly do max. konstrukční rychlosti 45 km/h. Ani jedno z toho sice nemám, ale třeba časem

Celková suma za řidičák (včetně poplatku magistrátu za zkoušku a vyřízení papírů od doktorky) dosáhla téměř 8500Kč. To jen pro představu, kolik dneska stojí již základní věc (hledání zaměstnání bez řidičáku si nedokážu představit; na práci v kanceláři ani nepomýšlím).

A největší sranda je, že ta plastová kartička jen znamená, že MŮŽU řídit. Nic neříká o tom, že UMÍM řídit. To si o sobě může troufnout říkat někdo, kdo má již naježděno více kilometrů a stejně ho může cokoliv nového představit. Řízení je o stálém učení.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6907
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 18:36:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem toho názoru, že "umět řídit" je takový ideál, ke kterému se člověk může přiblížit, ale nikdy toho nemůže dosáhnout.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2738
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 18:44:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: Občas si to troufne tvrdit čerstvý vlastník kartičky, ale stromy u silnic a příkopy by mohly o schopnostech takových "řidičů" dlouze vyprávět.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4667
Registrován: 7-2003

Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 19:04:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tester karticek, maly bily bordel uz napadl, ted se ukaze, kdo umi a kdo ne :-)))
8bity vseho sveta spojte se .