K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse » Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6017
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 00:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík - co to znamená, když cyklista dodržuje předpisy a zároveň jezdí defenzivně?
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4507
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 01:22:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z mého pohledu ten, který například při objíždění dává znamení o změně směru jízdy a ještě se před tímto manévrem podívá za sebe, jestli někoho neomezí. A k tomu se nerve úplně všude "na krev", ale radši si pár vteřin počká a ušetří si nervy (svoje i cizí).

Napadla mne otázka. Jedu od Výstaviště směr Pisárky, metu po silnici (a zdržuju za sebou provoz... tam ten spojovací úsek cyklostezky sakra chybí), dojedu k zastávce Lipová a za ní si najedu do svého cyklopruhu (což jde mimochodem dost špatně, přes hranu potřebuju najíždět co nejvíc kolmo, a to tam kvůli provozu za mnou nejde... vždycky jsem jel jakoby vpravo nahoru a na přechodu se měnil operativně v chodce). Pokračuju dále cyklopruhem a dojíždím k zastávce Pisárky.

A teď, jak je to s přednostmi? Pruh vede přímo mezi zastávkovým přístřeškem a samotnou zastávkou, není tam žádná značka, která by jej rušila. Mám jako cyklista přednost? A neodporuje toto provedení nějaké vyhlášce, protože zde ten pruh vede prostorem zastávky?

Při jízdě jsem to řešil kompromisem, výrazně jsem zpomalil, případné lidi slušně poprosil o uvolnění pruhu (případně objel, bylo-li jinak volno) a pokračoval dál. Lepší pro obě strany, než tam dolítnout 30, zvonek na plný kule, kola ve smyku a nadávání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6018
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 01:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

První odstavec souhlas.

Situaci vedení cyklostezky Hlinkami znám, no není to vyřešeno úplně ideálně. Za prvé průjezd za zast. Lipová dál na Pisárky je trochu ošemetný v tom, že v prostoru přechodu a cyklopřejezdu u zastávky navazuje cyklostezka, která se následně stáčí o devadesát stupňů a kříží ulic Lipovou. Takže jedouc Hlinkami zde musím najet na chodník/cyklostezku a vzápětí překřížit Lipovou. Problém spočívá ve velké frekvenci aut, takže chce to koukat hlavně za sebe, jestli za mnou nikdo nejede a nechce odbočit na Lipovou. Krom toho, ta hrana je tam bezbariérově snížena, takže si tam nemusíš nijak výrazně najíždět. Nicméně, dá se to jednoduše objít tím, že pokračuješ jakoby dál Hlinkami a na nejbližším vjezdu k domu si najedeš na cyklostezku.

Jistej problém je v opačném směru jízdy - z Pisárek na Výstaviště - hned za prostorem zastávky cyklostezka dopravním značením končí. A teď co? Sjet na silnici, v tom ale brání řada parkujících, takže se to chce prosmýknout první volnou mezerou, nebo to projet vedle chodníku, kde je už prostor na protažení cyklostezky připraven, ale to hlína, která ale za mokra není úplně to ono...

Vedení cyklostezky přes zastávku Pisárky - nevím, proč projektant nevedl cyklostezku za přístřeškem. Omezující značky tam nejsou, takže jako kolař jet tudy můžeš. Ale jako inteligentní a hlavu užívající jedinec víš a koneckonců i vidíš, že na zastávce jsou lidé, takže chce to tudy projíždět s citem a případně počkat, pokud tu stanicují mhd povozy a provádí se výměna pasažérstva. Sám jsem se tu nesetkal s výraznějším nepochopením (co tu na kole dělám, byť jsou na cyklostezce výrazné piktogramy)), a když už tu někdo byl, většinou zavčas uhnul.

Mnohem rizikovější je následující křížení cyklopruhu s rampou z Hlinek na Žabovřeskou. Tady je nutno jako kolař si hlídat záda, jestli ten za mnou o mě ví a nechce náhodou odbočit, a já jako řidič si zase musím zezadu hlídat kolaře. Už jsem se nachytal v obou případech, že jsem si to nepohlídal.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 62899
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 10:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A v archivu gůglu víc než název nevydoluju...


Janatak:
Asi tak. Ono jde i o to, že ta mobilita má mít protiváhu. Nyní se mobilita obyvatel i zboží často bere za samozřejmost bez ohledu na vyvolané následky.
Takže se pak zboží vozí klidně dvakrát kolem planety, protože je to tak "levnější".
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6019
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 11:16:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No levnější nevím, spíš něco jako politika hospodářské soběstačnosti a vyvážení, viz třeba EU a její zemědělská politika.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4442
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 12:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"No levnější nevím, spíš něco jako politika hospodářské soběstačnosti a vyvážení"

Tak soběstačný v otravinách jsem byli do Plyšáku a moížná chvilku po něm...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1940
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 20:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vyhrazenej pruh znamená povinnost v něm jet, nikoliv možnost. Protože: Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít. Já jen pro ilustraci pro ty, co poučují ty, co na kole jezděj jenom po lese, kam si ho dovezou "rozumně" na střeše.

Janatak (č. 6015): Argumentace, jako kdyby před staletími někdo říkal, že nárůst počtu koňských povozů v ulicích je naprosto normální a přirozený vývoj, no jako nenormální by mu ale přišel vzrůstající počet koní v ulicích. Nárůst mobility jde ruku v ruce s nárůstem automobilismu, jelikož jde o dvě neodlučitelné věci. Co možná tobě nepřijde normální, jiní jako normální berou. Jinak by lidé v kolonách neztráceli čas, v přecpaných ulicích by se nesnažili najít volné parkovací místo. Dobrovolně a svobodně si vybrali tuto variantu dopravy a vybrali si ji i přesto, že jsou ztotožněni s možnými komplikacemi z tohoto vyplývajícími.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4445
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 21:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít."

Tak to máme v Praze výhodu že se nás toto netýká, tadys žádný pruhy nejsou a přes křižovatky už vůbec... Akorát MÁME POVINNOST se procpat kolem čekající kolony protože před semaforem je někde - zdaleka ne všude a zdaleka ne tam kde jsou nějaké cyklopruhy - vyznačen před jízdním pruhem vymezený }prostor pro cyklisty (pokud to teda dotyčnej zná - značení mu to neprozradí) - ba zjevně MÁME POVINNOST se v něm případně nastavět vedle sebe neb tento jest tak na dýlku kola ale šířku jízdního pruhu...

O tom že tu máme společné pruhy bus-taxi-kolo kde by dle tohoto znění měl cyklista povinně překážet busu nemluvě. Ideální v takovým Brániku v Kekrční ulici. Tam je totiž buspruh nejdřív VLEVO, pak končí přes přechod a pak pokračuje už normálně jako pravej. Tudíž cyklista musí nejdřív najet skrz kolonu doleva a pak dávat bacha kterej blb ho při zařazování zprava sejme. To je asi stejně na palici jako cyklotrasy po tramvajovejch kolejích na Smíchově a Zlíchově...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 22:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to máme v Praze výhodu že se nás toto netýká, tadys žádný pruhy nejsou a přes křižovatky už vůbec...
Pražák nejsem a Prahou, byť často, jen projíždím hlavními tranzitními tahy, ale takhle z hlavy mě napadá jízdní pruh pro cyklisty na Rohanském nábřeží v Karlíně.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4448
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 08:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tak jistěže. Akorát zrovna ten celkem nikdo nepoužívá páč vede odnikud nikam a tudíž každej normální na kole jede stejně starým Karlínem a přes Invalidovnu. Už proto že je to "zklidněná" oblast a tranzit jede po tom nábřeží. Na Invalidovně pak máme dokonce čtyřpruh s tram tratí kde je stavebně zabráněno průjezdu aut...

A takovejch míst je - když pojedu ráno směr Mas/hl nádraží tak brzy ráno projedu po náplavce k Mánesu a pak se nějak propletu centrem k čemuž využiju pěší zóny. Odpoledne to ale prakticky nejde neb na náplavce se mrcasí hejno opilců před hospodama u přístavu. To radši projedu od Pankráce kolem magistrály a za mostem po chodníkách...

Až pojedete do Prahy tak se koukněte jak vypadá takovej pruh třeba ve Vršovicích a Nuslích...

O smyslu těch "vymezených prostorů pro cyklisty" vepředu před jízdním pruhem jsme se dohadovali už s víéce lidma a ani kolaři ani řidiči aut jsme nepřišli na to jakej maj praktickej smysl...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6023
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 09:33:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrovolně a svobodně si vybrali tuto variantu dopravy a vybrali si ji i přesto, že jsou ztotožněni s možnými komplikacemi z tohoto vyplývajícími.

No jistě. Jenomže svobodný výběr varianty autem do města, zvlášť kdy se takto rozhodně dalších x tisíc jedinců, pak prostě naráží na svobodnou volbu jiných skupin lidí, kteří se rozhodli pro mhd, kolo, a které množství aut v ulicích omezuje. Nenormální mi přijde to množství lidí, kteří se rozhodnou pro auto, přestože vědí, že budou trčet v koloně, že v cíli budou půl hodiny jezdit kolem bloku kvůli zaparkování, atakdále, přestože existují alternativy. K tomu parkování v ulicích, no fakt libě nesu, když je povoleno parkování na chodníku části ulice Husova u Šilingráku v Brně, kde mi jako chodci zbýva slabej metr místa, stejně tak v dolní části Pekařské.

Nebo řekněme před Vánoci, kdy se Brno totálně ucpe jenom proto, že několik tisíc jedinců se rozhodne vyřešit vánoční rekvizity tím způsobem že sednou do auta a vyrazí do obchodního centra Vaňkovky (naprosto debilně umístěné v centru), ale i jinam, a nedá se pak po městě rozumně pohybovat. Tohle mi přijde jako tupé jednání a absolutním nezájmem o okolí.

Nárůst mobility jde ruku v ruce s nárůstem automobilismu, jelikož jde o dvě neodlučitelné věci.

Ee, automobilismus je jenom varianta mobility.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 10:27:16    Odkaz na tento příspěvek  

PV: no von hlavně je cyklista povinen vědět, na kterých křižovatkách má ten chlívek namalovanej. Já tuhle stál asi za pěti autama, který byly dočista neprůhledný, a když se to hnulo, tak jsem s úděsem zjistil, že tam ten chlíveček byl, a že jsem tudíž porušil přikázání.
Pak se taky dobře používá pruh pro cyklisty, když v něm parkuje nějaký auto, nejlíp ještě pomocnou policií opatřený botičkou, jako tuhle ve strašnicích. Ale předpis je předpis, dvě dávky.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 10:31:24    Odkaz na tento příspěvek  

A Doktorovi děkuju za objasnění, že je ohledně ježdění po Praze jen automobilovym teoretikem. Myslel jsem si to už dávno.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 12. října 2011 - 23:37:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Každý si může pojem "mobilita" vyložit různým způsobem, no nejběžněji užívaný a nejčastěji tak i chápaný význam tohoto slova je schopnost pohybu, možnost přemístitelnosti na libovolné místo v libovolném čase, libovolnou trasou. Ostatně, běžně se řekne, když jedinec nemá k dispozici vozidlo, že není mobilní. Pak do "mobility" lze zařadit pouze individuální druhy dopravy, kde téměř 100% podíl zaujímá automobilismus (včetně motorek). Bicykl je v tomto ohledu pouze okrajová záležitost.

Znovu zopakuji - co tobě přijde nenormální, jiní berou jako normální (patřící k věci) a samozřejmě i naopak. Ti lidé stojící v kolonách a hledající místo k zaparkování toto podstupují dobrovolně a dobrovolně si tuto variantu dopravy zvolili se všemi důsledky. Netuším, kterak tito automobilisté omezují cyklisty. Já se jimi nikdy necítil jakkoliv omezen a současně nepociťuji, že by má přítomnost na silnici jakožto motoristy nějak omezovala cyklisty, resp. nepozoruji, že by se tito nechali nějak omezovat.

Nevím, proč nelibě neseš, když ti jako chodci zbývá metr na chodníku, když tento prostor bohatě postačuje cyklistům, jež chtějí jet v protisměru.

Petr Vlček: Já s tebou nepolemizuji o vhodnosti té které trasy průjezdu Karlínem na jízdním kole, já jen, že nejprve (opět) něco plácneš bez přemýšlení a pak se ukáže, že věci se mají poněkud jinak. Z původního tadys žádný pruhy nejsou se vyklubalo, že ony ty pruhy v Praze vlastně jsou. Smysl vymezeného prostoru pro cyklisty je vysvětlen na serverech věnujících se cyklistice - bezpečnostní (cyklista je před vozidly vidět, tudíž mu nehrozí boční srážka v souběžném směru), zdravotní (cyklista čeká před vozidly a není tolik obtěžován exhalacemi), dopravní (cyklista vyjíždí první). Toť smysl pro cyklisty. Smysl pro motoristy je takový, že do křižovatky musí vyjet za cyklistou, tudíž tuto křižovatku projíždí rychlostí cyklisty, tudíž za jeden cyklus projede křižovatkou méně vozidel, tudíž se před křižovatkou hromadí více vozidel, tudíž kolona před křižovatkou je delší. A tudíž cyklospolky, Pražské matky a jiné aktivy mohou lát na ucpané ulice a argumentovat jimi pro přijetí souborů opatření ;-)

Prag: Prahou necestuji prstem po mapě, nýbrž v reálu za volantem vozu. Ohledně ježdění po Praze jsem tedy automobilovým praktikem. I přes tvé problémy v užití nepřesných výrazů asi tuším, co jsi tím chtěl říci - že nejsem obeznámen s problematikou cyklistiky v Praze, protože neznám Prahu z pohledu cyklisty. Je-li tomu tak, při troše bystrého rozumu si lze povšimnout, že se ke konkrétním věcem v Praze nevyjadřuji, veškeré mé komentáře jsou v rovině obecné a města, která znám z cykloperspektivy jsem taky již zmínil (Praha mezi nimi opravdu není). Pak gratuluji k mému brzkému odhalení ;-)
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 14:17:31    Odkaz na tento příspěvek  

No já spíš myslel tohlecto, Prahou, byť často, jen projíždím hlavními tranzitními tahy .. tam bude opravdu těžiště městský cykloprodopravy a přidružených problémů. Například ty pruhy v Karlíně jsem neměl tu čest vyzkoušet, protože cca 100m blíž k Vltavě vede docela pohodová cyklostezka, dokonce neni v asfaltě takže tam nepruděj bruslouni a bruslounky. A má na rozdíl od těch proužků na obou koncích rozumnou návaznost dál. Pokud pojedu od Invalidovny na Hrabovku, vemu to zas uličkama pod Vítkovem, když mi Sokolovskou zkurvili. Sice tam jsou občas nějaký nesmyslný jednosměry a zákazy průjezdu, ale určitě tam zbejvá o hodně víc místa než metr. No problem, ale z auta na průtahu to holt bejt vidět nemože.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 16:05:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to jsem pochopil správně a v předchozím mém příspěvku najdeš i odpověď. Zopakuji tedy - z Prahy znám zpoza volantu zejména hlavní tranzitní komunikace, a proto mi Praha cyklistická a s ní spojená problematika je cizí. Z tohoto důvodu se ke konkrétním otázkám týkajících se cyklistiky v Praze nevyjadřuji a veškeré mé komentáře jsou vedeny v rovině obecné, popřípadě souvisí s místy, která znám z pohledu cyklisty a/nebo řidiče přicházejícího v těchto místech do kontaktu s cyklisty.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 22:42:51    Odkaz na tento příspěvek  

No myslim, že jsme si to už vysvětlili dostatečně
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4524
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 00:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes, chvíli po západu slunce. Jedeme po hlavní cestě Jihlava - Znojmo v autě, najednou vpředu na silnici nějaký podezřelý pohyb. Zbystřím zrak a co nevidím.

Cyklista, černé oblečení, světla neznaje, metr od kraje silnice a bez ruk na řídítkách... v kombinaci s nastávající tmou opravdu delikátní kombinace. Některým opravdu chybí aspoň trocha schopnosti uvažovat...
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63024
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 17. října 2011 - 11:53:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jak když na přechodu (obvykle) ženská čeká, než se dostatečně přiblížíš (bez ohledu na to, zda blikáš, kyneš atd.), a až na poslední chvíli Ti tam vlítne.

Ale včera mě v ČB u viaduktu jedna blondýna málem "dostala". Odbočovala pod viadukt doleva. A přesně ve chvíli, kdy byla v mé dráze (jel jsem proti ní rovně), zastavila.
Manévr by stihla úplně v pohodě, pod viaduktem bylo volno. Každopádně takto jsem pak brzdil i očima, abych zastavil (od nádraží bylo volno, takže jsem tak 40 - 50 jel).
Pak pochopila, že asi má odject (objel bych ji jedině protisměrem), tak zmizela.

Co ji ale k takovému zastavení vedlo, netuším. Jet proti ní naloženej náklaďák, asi by tak dobře nedopadla.

Asi budu muset zase zaject naštípat nějaký to dříví, na nesvítící (kteří to kompenzovali mlhovkama) jsem pak už nadával docela nahlas.
Cyklista jel jen jeden a osvětlen byl dostatečně (i když jel v úseku, kde bych na kole jel snad leda tak v jednu ráno...).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4488
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 17. října 2011 - 14:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nojo, já jel v sobotu z lesů qlaku a na naprosto prdelní okresce na mně v protisměru vyjuknul tmavošedej Favorit zcela potmě. Bylo tak kolem 18,35 - to pro představu jaký asi světlo bylo na ouzký silnici v lesním průseku...
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4609
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 20:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A je zajímavé si porovnat situace z různých úhlů. Proto jsem teď od listopadu osedlal auto a vydal se brázdit brněnské ulice, na střeše označen jako "autoškola".

A abych se držel tématu, tak jen 2 věci. Stálo by za zvážení zakázat vjezd cyklistů na městský okruh, třeba instalací dopravních značek "Zákaz vjezdu cyklistů" a toto důsledně hlídat. Protože když vidím cyklistu, co se plahočí rychlostí 10 km/h, v odpolední špičce po ulici Koliště, tak se nestačím divit. A pak jen přemýšlím, jak ho předjet, když je ve vedlejším pruhu hromada aut, onen dotyčný kvůli nízké rychlosti relativně kličkuje a já bych se opravdu rád dostal před něj. Na zabití.

A druhá věc, už mám pravidlo "cyklista na přechodu má prostě smůlu". Takže nepouštím, i když se tváří, že prostě chce. Ať si z toho kola sleze, udělá ze sebe chodce, to mu zastavím milerád (anóbrž musím). Ono stačí, že i tak musím co chvíli brzdit a někoho pouštět, protože přechodů je hromada.

Takže až uvidíte vozidlo autoškoly Kubis, ve kterém budu sedět za volantem, tak se raději mějte na pozoru... na nováčka prý jezdím až moc živě... (ale bezpečně, jak na kole... nezdržovat provoz, ale současně neohrožovat ostatní).
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3110
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2011 - 13:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtíku, připoměl jsi mi vtip, který končí větou malého černouška odbarveného na bílo: "Pět minut jsem bělochem, ale jak už mě ti negři ..."

Blahopřeji Ti k odhodlání pořídit si ŘP! Je vidět, že je to léčivé. Občas by do auta měli usednout všichni cyklisti, hlavně ti ukřičení. Já, co_by trvalý propagátor segregace cyklistů a motoristů, Tvůj pohled vítám. Svůj pohled si utvářím za volantem auta téměř denně a občasně i ze sedla bicyklu.

Souhlasím s Tebou, že na páteřní městské komunikace cyklista z bezpečnostních důvodů nepatří (jak tvrdím vždy, je zranitelnější), stejně jako nepatří v sedle na přechod - pokud si chce vynutit přednost. Snad si záhy také uděláš názor, že člověk obecně je hovado neopatrné a těžce vzdělavatelné. Neukázněně se chovají cyklisti i motoristi, ale ten motorista si na rozdíl od cyklisty je vědom, že je identifikovatelný pomocí SPZ/RZ a tak se nechová až tak hovadsky jako spousta sebevrahů na kole.

Vojtíku, přeji Ti mnoho štastných kilometrů za volantem i v sedle. A za motoristy dodávám - vítej mezi námi!
A opatrně!!!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6110
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 11. listopadu 2011 - 13:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - ale ten motorista si na rozdíl od cyklisty je vědom, že je identifikovatelný pomocí SPZ/RZ a tak se nechová až tak hovadsky jako spousta sebevrahů na kole

Ne?
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3112
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2011 - 13:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne. Průměrný řidič alespoň tuší, že může být pomocí SPZ/RZ "vychytán". Průměrný cyklista ví, že ho nikdo identifikovat nemůže. A od toho se odvíjí jejich konání.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4574
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2011 - 18:58:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad přechod: no já potkávám tady v Praze hodně normálních řidičů co radši jedou než stojej. Tudíž zpravidla nevyžadujou stupidní slezení a pomalé přejití přechodu ale lehkým zpomalením, bliknutím nebo kejvnutím umožní přechod poměrně rychle přejet mně i sobě... Podobně to dělám i za volantem - fakt nevím proč bych měl prudit jeho i sebe.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1971
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 14:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Objevují-li se před přechody cyklisti, byť i jízdní kolo vedoucí, můžeme si položit vícero otázek.

Buď k přechodu vede cyklostezka, která pokračuje i na druhé straně přechodu. Proč pak není vedle přechodu pro chodce vyznačem i přejezd pro cyklisty? Jaký pak mají význam komise pro cyklistiku či pověřenci pro cyklistiku, kteří působí při úřadech místní samosprávy? Proč tudy nesměřují svoji aktivitu rozličné cyklospolky namísto boje proti fujfuj autům či jiným, s cyklistikou nesouvisejícím věcem?

Nebo k přechodu ani od přechodu nevede cyklostezka. Jak se k přechodu tedy cyklista dostal?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6114
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 20:07:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - no kéž by to tak fungovalo, některé jedince za volantem za provedenou prasárnu na silnici nejlépe kolikrát pro výstrahu zastřelit a je v tu chvíli jedno, že má snadno identifikovatelnou RZ.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4576
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 21:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nebo k přechodu ani od přechodu nevede cyklostezka. Jak se k přechodu tedy cyklista dostal?"

No jak asi - buď tam kolo dotlačil po chodníku od baráku, ouřadu, metra, nádraží... což je zcela legální nebo tam prostě dojel což je nelegální leč mnohdy to není nic proti ničemu protože na širokým chodníku se bojej dva chodci na každý straně jeden a daleko horší by bylo kdyby např. odbočoval na křižovatce "čtyřpruxčtyřpruh" vlevo ve směru kde jsou i pro toho odbočení dva pruhy.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1972
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 23:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ony to byly spíše řečnické otázky, přesto odpovědi na ně vyvolávají další otázky. Když souběžně s frekventovanou komunikací o dvou či čtyřech pruzích vede zřídka užívaný chodník, kde by soužití chodců a cyklistů bylo bez problémů, proč pohyb cyklistů po tomto chodníku není zlegalizován tím, že se z chodníku stane stezka pro chodce a cyklisty? Náklady v řádu tisícikorun. A opět se vracíme k otázkám z druhého odstavce mého předchozího příspěvku.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3122
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 11:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, Doktore, proto, že_by tu stezku museli pumpičkáři používat a nemohli by si na odborných komisích a v médiích stěžovat jak jsou jejich nezadatelná práva pošpiňována zlými motoristy.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 12:29:24    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, konšpirácia, co by za tim bylo jinýho.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4578
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 18:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"proč pohyb cyklistů po tomto chodníku není zlegalizován tím, že se z chodníku stane stezka pro chodce a cyklisty? Náklady v řádu tisícikorun"

Optejte se na magisrátě Prahy proč se takto neřeší mnohde. A proč se nedělají žádné cykloúpravy ani u nově rekonstruovaných ulic jako třeba Antala Staška.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 12:05:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo k přechodu ani od přechodu nevede cyklostezka. Jak se k přechodu tedy cyklista dostal?
Doktore, cyklisti jsou jak holubi - dostanou se všude

A tady něco pro potěchu místního osazenstva:
Experti chtějí dát cyklistům přednost před autem odbočujícím doprava
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3136
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 12:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo, děkuji. Odkaz mě potěšil - a tak kousek překopíruju i sem:
"...Pokud povede cyklostezka souběžně se silnicí a auto bude odbočovat přes stezku, bude muset dát přednost cyklistovi, který po ní pojede," popisuje návrh dopravní inženýr Květoslav Syrový. Podotýká však, že nové nařízení by se týkalo pouze křižovatek s dobrým výhledem."
Už se těším na zákonnou definici křižovatek s dobrým výhledem! Tato NAPROSTÁ JEDNOZNAČNOST zákonitě musí ochránit zdraví a životy všech cyklistů v celé sluneční soustavě.

Pokud by se cyklisté více věnovali praktické ochraně svého zdraví a ne takovým kokotinám, tak bude na silnicích mnohem bezpečněji.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4619
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 16:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cyklisti jsou jak holubi

Spíš jako trpaslíci. Ti se taky dostanou všude, a navíc se strašně rychle množej

Ještě bych se vrátil k mému nadhozenému tématu "pouštění cyklistů na přechodu". Samozřejmě, pokud by z dopravní situace vyplynulo, že o pár (desítek) metrů dál budu zastavovat (kolona vozidel, semafor s červenou), tak klidně přibrzdím a mávnu, ať jede. Ovšem když mám volnou cestu, tak jsem rád, že jedu a beru ohledy jen na chodce na přechodech.

K navrhované úpravě o povinnosti pouštět cyklisty i při odbočování přes cyklostezku vpravo nemám slov... u chodců se dá vcelku dobře odhadnout, jestli zvládnu ještě projet, nebo už mám brzdit. Ale odhadovat totéž u cyklisty, co povalí třeba 30 km/h? To se při odbočování kouknu do pravýho zrcátka, kouknu na obě strany přechodu, vjedu na přechod a mám v boku zuřícího kolaře, který byl v době mého koukání na obě strany přechodu ještě vzdálen. Tady někdo zjevně potřeboval vykázat činnost :-(
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2693
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 17:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda J.: A co si myslíš o tom návrhu ty, jako cyklista?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4583
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 19:29:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík: tak to probůh nejezděte třeba do Němec. Tam tohle funguje už léta - hlavní je totiž hlavní pro všechny jízdní pruhy....
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2163
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 19:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklostezka pár metrů od silnice oddělená travnatým pásem se považuje za jeden z jízdních pruhů?
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4585
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 21:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Drážďanech zjevně ano.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1973
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 01:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Optejte se na magisrátě Prahy proč se takto neřeší mnohde.
Vždyť si kladu otázku Jaký pak mají význam komise pro cyklistiku či pověřenci pro cyklistiku, kteří působí při úřadech místní samosprávy? V případě Prahy mohu být konkrétní a ptát se, jaký význam pak má existence komise Rady hlavního města Prahy pro cyklistickou dopravu. A cyklistický aktív má v této komisi své zástupce.

Jendo_j, kdepak holubi. Jak správně píše Vojtík, trpaslíci, ti se dostanou všude.

Ad článek. Pominu-li zoufalou úroveň článku, která mě však v případě MF Dnes, resp. iDNES.cz už nikterak nepřekvapuje, pozastavil bych se nad plány "expertů".

Pokud povede cyklostezka souběžně se silnicí a auto bude odbočovat přes stezku, bude muset dát přednost cyklistovi, který po ní pojede. ... nové nařízení by se týkalo pouze křižovatek s dobrým výhledem
Jaká je definice "křižovatky s dobrým výhledem"? Jak budou v praxi rozlišeny a hlavně označeny křižovatky s dobrým výhledem a křižovatky se špatným výhledem? Je vůbec reálné, aby řidič ve zpětném zrcátku byl schopen zaregistrovat cyklistu blížícího se po souběžné cyklostezce? Nebude docházet k blokování dopravy na hlavní komunikaci kvůli stojícím vozidlům, která odbočují a dávají přednost cyklistům? Nepovede toto opatření naopak k větší nehodovosti cyklistů? Neměly by pak dle stejné logiky dávat vlaky a tramvaje přednost automobilům, půjde-li o přejezdy s dobrým výhledem?

Druhým křiklavým případem je situace, kdy cyklista jede po stezce, kterou má společnou s chodci. Pokud dnes taková stezka křižuje silnici klasickou "zebrou", člověk by měl z kola sesednout a přes přechod ho převést. ... Dopravní experti teď navrhují, aby se sloučil přechod pro chodce s přejezdem pro cyklisty, kteří by pak mohli silnici volně přejet... řidič by byl varován novou dopravní značkou
Neměli by dopravní experti i mrdky mediální zvednou zadky a vyrazit do ulic, aby zjistili, že i u nás jde o vcelku běžnou věc, kdy je vedle "zebry" pro chodce namalovaný i přejezd pro cyklisty? Pokud někde chybí, jeho doplnění je záležitost na jedno dopoledne pro partu silničářů. Netřeba kvůli tomu svolávat mozkový trust dopravních expertů a vymýšlet nové dopravní značky - stačí pod značku "přechod pro chodce" umístit na stejný sloupek již existující značku "přejezd pro cyklisty".

Evropský parlament v září "důrazně" doporučil svým členským zemím, aby kvůli lepší ochraně chodců či cyklistů paušálně omezily rychlost na jednoproudých silnicích a v rezidenčních zónách na 30 kilometrů v hodině. ... Odborníci upozorňují, že pokud by se rychlost snížila, nebylo by ve městech nutné v budoucnu budovat tolik cyklostezek jako dnes. Cyklisté by totiž byli mnohem více v bezpečí.
To snad ani nepotřebuje komentář. I když - kdyby byli odborníci opravdu odborníky, navrhli by omezení rychlosti na 10 km/h a pak by nebylo potřeba budovat ani chodníky, neboť i chodci by byli mnohem více v bezpečí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 12:33:28    Odkaz na tento příspěvek  

Nojo, z rychliku Hradec/Pardubice je to snadný a jednoduchý .. von asi bude hák zaťatej v tom, že přechod i přejezd maj nějakou normovanou minimální šířku a "společnej přechodopřejezd" legislativa dosud nezná. Nikdy se to tak nedělalo (mmch na území Prahy vim dosud o tolika cyklistických přejezdech, že by je spočítal na prstech i dřevorubec s dlouholetou praxí těsně před penzí).
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 13:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když píšu slovo vedle, myslím tím vedle. Přejezd pro cyklisty je vedle přechodu pro chodce, žádný společnej přechodopřejezd.

Dopravní experti vymysleli následující řešení:

Pro srovnání dvě ukázky, jak to vypadá venku, mimo kanceláře dopravních expertů:

Pruh pro chodce směřuje na přechod pro chodce, pruh pro cyklisty směřuje na přejezd pro cyklisty (snad jediná možná výtka, že vodorovné dopravní značce "přejezd pro cyklisty" chybí jedna řada pruhů). Jednalo-li by se o stezku pro chodce a cyklisty bez oddělených pruhů a bylo-li by to zapotřebí, bylo by jednodušší řešení, než vymýšlet nové značky a upravovat legislativu, vyznačit v délce několika metrů před přechodem/přejezdem pruhy pro chodce/cyklisty.

Je-li v Praze minimální množství přejezdů pro cyklisty, visí ve vzduchu stále otázka, co vlastně dělá oněch 19 lidí, kteří jsou členy komise Rady hlavního města pro cyklistickou dopravu a jaký význam pak taková komise vůbec má.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 14:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, nechápu čemu na tom nerozumíš.
Jak píše prag, přejezd pro cyklisty se kolikrát do křižovatky vedle přechodu pro chodce nevejde. Potom jsou cyklisti v prdeli a nastává známé řešení, kdy se prostě značkou utne cyklostezka (jedno jestli společná nebo oddělená), pokračují 2m chodníku, přechod, 2m chodníku a pak zase pokračuje stezka. S tímhle se v Pardubicích potýkáme na mnoha místech. Nová úprava by toto řešila, že by se nemusela přerušovat stezka a cyklisté by nemuseli přes přechod kolo vést nebo riskovat pokutu.

No a jestli nevíš, čím se zabývá komise Rady hlavního města pro cyklistickou dopravu, tak se zapiš do nějakýho "Učíme se používat internetový vyhledávač" kurzu.

Tr_man: Tyhle věci se řeší už hodně dlouho a je to takový záplatování největších legislativních problémů, který brání dalšímu rozvoji cyklistiky třeba u nás v Pardubicích. Přechody jsou i celkem nekonfliktní řešení, které by jen uzákoňovalo v praxi už běžný jev. U toho odbočování je to složitější. Tím, že je cyklista povinen použít cyklostezku, která vede souběžně s komunikací se zároveň dostává do role otloukánka, kdy přestože jede souběžně s auty na hlavní silnici, musí na každém křížení dávat přednost všem autům, co vjíždí/vyjíždějí z vedlejších komunikací křižujících hlavní silnici a stezku. A když tam není přejezd, tak musí z kola slézt a po přechodu s ním přejít. Logicky tak spousta cyklistů, včetně mě, na využívání stezky kašle a radši jedou po silnici. To se to pak vykřikuje, že se utrácej miliony za cyklostezky po kterých nikdo nejezdí, jenže ony kolikrát v praxi nejdou normálně využít. Teda když se člověk chce na kole dopravovat, ne se rekreovat. Tyhle dvě úpravy v kombu by to řešily. Jen je pak strašně záleží na umístění křižovatky a rozhledových poměrech na ní. Nemůže to být samozřejmě všude, o tom žádná. Přestože je to v zahraničí poměrně běžný jev, myslím si, že to u nás neprojde. Stejně jako zrušení povinosti používat stezku, což by byla dle mého názoru mnohem užitečnější úprava. Ve spojení s přechodopřejezdem ideální kombinace. Babičky a maminky s dětma, co jedou po společné cyklostezce nepotřebujou, aby jim každý auto dávalo přednost. Stejně se před každým přejezdem zastaví, rozhlídnou se a o tolik je to při jejich tempu nezbrzdí. A střelci ať si jedou mezi autama, když je to baví, budou pořád na hlavní a s autama (a auta s nima) si taky poraděj. Tak asi tak můj pohled.
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2167
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 14:43:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vám přijde v případě, že se přejezd vedle přechodu nevejde, správné, aby se cyklista motal mezi chodci, často mezi chodci, kteří ani netuší, že mají za zády cyklistu, protože ten dojel k přechodu až poté, co naskočila zelená a oni vstoupili do vozovky? Zazněl argument (teď nevím, jestli tady nebo na jiném fóru), že je to rychlejší, což je sice pravda, která ale platí jen pro cyklistu. Naopak to zdrží chodce a okamžik, kdy se silnice vylidní, se tím posune dále, než kdyby chudáček cyklista slezl z kola a spolu s ostatními chodci (protože ničím jiným v tu chvíli není) přešel na druhou stranu.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3147
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 15:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však mluvíme o lobbysmu cyklistů, ne chodců...
Je to ze strany cyklistů správné, protože bezohledný cyklista, který kdekoliv na chodníku "rozčísne" skupinu kočárkistů, batolat a penzistů přeci neexistuje. Je to pouhá pomluva zlých automobilistů.

Jen tak dále, dosud je na podemních komunikacích v CZ anarchie málo.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 15:28:20    Odkaz na tento příspěvek  

No mně by přišlo správný, kdyby řidič motorovýho vozidla před přechodem pro chodce zastavil, vypnul motor, vozidlo přes přechod opatrně přetlačil a pak by zas moh v klidu nastartovat a jet dál. Protože jinak by tam moh třeba nějakýho chodce zneklidnit ;-)
A všimněte si, jak jsem tolerantní, běžce s červenym praporkem 50 yd vepředu nevyžaduju, ačkoli se to osvědčilo a dneska by to navíc v krizi příznivě zapůsobilo na růst nezaměstnanosti.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 15:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Motají se stejně jako se chodci motají po čistých cyklopřejezdech (Pce - AFI, Steak Station na Dubině). A přesto to funguje, Já v tom problém nevidím. Osobně radši potkám na "úzkém" přechodu cyklistu, který když pojede proti mě, který se mi vyhne, kož ke mně dorazí dřív než dav chodců ze stejného směru, než když půjde s nimi a s kolem vedle sebe bude zabírat mnohem víc místa. K tomu "přechodu" by se dostali chodci a kolisti povětšinou po společné stezce, tak netuším, proč by nemohli i společně křížit komunikaci?
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 18:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda: Běžte si, pánové, někdy sednout za volant autobusu. Tam totiž, Jendo, víš, co se děje metr vedle autobusu z obou stran. Pokud cyklista pojede vedle prostředních dveří a vzdálenost mezi silnicí a souběžnou stezkou bude tak okolo pěti metrů, tak můžete hádat, kdo ten souboj na přejezdu vyhraje. Pokud chce někdo do tohohle cyklisty hnát, tak může, ale já se toho účastnit nechci.

Je to cyklista, kdo má rozhled 360° okolo sebe, proto by měl dávat pozor on, ne řidiči, kteří mají výhled hlavně do stran v úrovni za autem dost omezený, nemyslíte?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 23:23:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo_j, nikde nevidím, že by prag psal jednoznačně, že se do křižovatky nevejde přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce - ať se držím správného názvosloví. Ale budiž, dalo by se to i tak vyložit. Poopravil bych svůj předchozí příspěvek - u přimknutého přejezdu se značí jen jedna řada čtverců, a to na vnější straně od přechodu.

Kolik takových míst je, kde vedle přechodu není místo pro vyznačení přimknutého přejezdu pro cyklisty? Jde o dva metry navíc. Je-li přechod pro chodce chodci hojně využíván, není dle mého soudu dobrý nápad, aby se mezi nimi proplétali cyklisté. Společná stezka je něco jiného než společné křížení silnice. Nejsou-li na přechodu pro chodce chodci, nechť cyklista pokračuje v sedle bicyklu, defacto se přestupku nedopouští a neměl by být pokutován. V zásadě bych ale proti společným přejezdům pro cyklisty a přechodům pro chodce nebyl, byly-li by zřizovány s rozumem na místech s nízkou frekvencí chodců a kde místní poměry nedovolují zřídit přimknutý přejezd pro cyklisty a hlavně, nebyla-li by nově ustanovena přednost cyklistů před motoristy.

Ad činnost pražské cyklokomise - to byla řečnická otázka. Tiskové zprávy komise Rady hlavního města pro cyklistickou dopravu jsem si samozřejmě našel. Narážím však na fakt, že si tu pražští cyklisté zoufají, kterak Praha není přátelská vůči cyklistům - chybí vyhrazené pruhy, přejezdy pro cyklisty, cyklostezky či jsou vedeny chaoticky a nesmyslně. Mám-li ti odpovědět v tvém duchu - zapiš se do nějakýho "Učíme se chápat psaný text" kurzu.

Cyklista bude vždy v roli otloukánka, prostě je to nejslabší a nejzranitelnější účastník provozu. Tento fakt by si měl každý cyklista uvědomit než vyrazí do provozu a dle toho přizpůsobit své chování. Změnu zákonů si cyklospolky mohou vylobbovat, no zákony fyziky jsou pevně dané, neměnné a hlavně neúprosné.

Cyklostezky oddělí cyklisty od motoristů, což vede k vyšší bezpečnosti cyklistů a větší plynulosti provozu motoristů. Často však a nejen ty, Jendo_j, argumentuješ, že cyklostezky jsou vhodné jen pro rekreační cyklistiku a nepoužitelné pro dopravu na jízdním kole, neboť vás neustále něco obtěžuje a zpomaluje vaše vysoké tempo - dávání přednosti motoristům, rekreační cyklisti, nedejbože chodci. Ber to tak, že každý způsob dopravy má své klady a zápory. Motoristi stojí v kolonách, hledají leckdy marně místa k zaparkování, platí povinné ručení, mají omezený vjezd do center měst, motorismus s sebou nese vyšší náklady. To se cyklistů netýká, zato však mají povinnosti užít souběžnou cyklostezku či dávat přednost vozidlům na přejezdech pro cyklisty. Chcete-li se zbavit svých omezení na úkor ostatních účastníků provozu na pozemních komunikacích, je možné na vaše jednání nahlížet jako na silně sobecké. Vadí-li ti tak rekreační cyklisti na cyklostezkách bránící ti v rozletu, věz, že ty budeš na silnici pro řidiče totéž, jako rekreant pro tebe na cyklostezce. I silnice jsou plné "rekreačních" řidičů a nikdo se nedožaduje možnosti užít pro jízdu chodník či cyklostezku, protože pomalé vozidlo mu překáží. V provozu jsou zkrátka i pomalí účastníci, ať už mezi motoristy nebo mezi cyklisty.

Chcete se, Jendo_j, na jízdním kole dopravovat, a to tempem vyšším než rekreační cyklisti, bez zbytečného zdržování rozličnými omezeními. Současně je cílem cyklospolků nárůst podílu cyklistické dopravy na úkor individuální automobilové dopravy a vzorem jsou vám "na západě". Jestliže by ale počet cyklistů dle vašich přání vskutku rapidně narostl, k vysokému tempu cyklistické dopravy by to rozhodně nepřispělo:
http://www.youtube.com/watch?v=OYajXN4pPHI
http://www.youtube.com/watch?v=0q-ej1eihoU
http://www.youtube.com/watch?v=UlQYP4WN-5w

Tr_man: Podobné argumenty jsem zde už kdysi několikrát vznesl, jako protiargument mi bylo řečeno, že "ve světě je to běžné".
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63370
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 23:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen trochu mimo téma (nedokážu jen tak přečíst, co se tu zase vyrojilo...):
Jak je možné, že si nejen řidiči aut, ale často i řidiči autobusu(!!!) dovolí troubit na přecházející chodce místo toho, aby jim umožnili bezpečné přejití komunikace?
Jde o místo, kde se přecházet smí. A minimálně u těch busů nemůže jít o náhlé a nečekané vběhnutí, pokud chodci jdou z druhé strany komunikace a (trolej)bus se tam rozjíždí ze zastávky.
Jak je možné, že takhle hovadsky se tam (z pozice síly) chová přinejmenším polovina řidičů, zatímco tam zastaví možná každý stý?
(To když se tady tak rády uvádějí příklady. :-) Dneska jsem tam jel a hned jsem si vzpomněl na tuto skupinu.)


Jinak co se cyklistů týká, tak jsem včera v Praze opět nestačil zírat na "experty", co po Praze rozvážejí zásilky. To snad ani řidiči (některých :-)) bílých dodávek nedělají takový zvěrstva.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63371
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 23:42:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K navrhované úpravě o povinnosti pouštět cyklisty i při odbočování přes cyklostezku vpravo nemám slov... u chodců se dá vcelku dobře odhadnout, jestli zvládnu ještě projet, nebo už mám brzdit. Ale odhadovat totéž u cyklisty, co povalí třeba 30 km/h? To se při odbočování kouknu do pravýho zrcátka, kouknu na obě strany přechodu, vjedu na přechod a mám v boku zuřícího kolaře, který byl v době mého koukání na obě strany přechodu ještě vzdálen.

A jak to řešíš, když jedeš po "běžný křižovatce" a jsi zrovna na vedlejší, zatímco cyklista na hlavní? :-) Až tak velký rozdíl v tom není.
Hlavně nejde jen o cyklisty, u nichž se blbě odhaduje rychlost. To spíš bych se bál pahovad, co jezdí v noci po tmě. (Jenže to opět není problém jen u této úpravy a jen cyklistů.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 23:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: On to je hodně velkej rozdíl. Není to o odhadu rychlosti, ale o tom, že rychle jedoucího cyklistu na stezce za sebou prostě nemáš šanci vidět, pokud teda nemáš zrcátko u auta hodně velké a nastavené tak, abys viděl, co se děje dál než vedle auta, což většina aut teda neumožňuje.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1978
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 00:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víš Martine, ono ale jde o dávání přednosti cyklistovi, který jede po souběžné cyklostezce stejným směrem jako vozidlo odbočující z hlavní. A to je sakra rozdíl oproti "běžné křižovatce", kdy cyklista přijíždí buď zprava nebo zleva.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63375
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 02:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo kde píše, že se to má aplikovat všude, tedy i na místa, kde ta stezka vede takhle blízko (a ještě je tam pro jistotu třeba křoví)? Stačí takový "přejezd" (křižovatku) pár metrů odsadit, aby výhled možný byl. (A kde to nevyjde, bude to i nadále běžný přejezd pro cyklisty.) *
Není v obdobné situaci horší vyhrazený pruh? Tam uvidím lépe (nedejbože v autě bez pravého zrcátka)? Jaktože tam ta přednost dávno platí?

Moc dobře vím, jak blbě se vjíždí na hlavní s dodávkou pod ostrým úhlem (zrcátko k ničemu a výhled nulový, pokud si člověk nenajede "kolměji"). Ale rád si to nechám vysvětlit. Taky v takovém případě nemám šanci odbočit? (Jo, musí se chtít a není to blbuvzdorný.)

*
Jen nechápu, co zase kdo chce kde řešit, když už taková situace lze řešit stávajícími prostředky. Ostatně i třeba v Pardubicích už to takto bylo - na stezce byla značka hlavní silnice a na křižujícím výjezdu z parkoviště byl trojúhelník (a to tam bylo zrovna křoví, takže ne zrovna dobrý výhled pro řidiče, který musel dávat přednost).
Jasné, funkční, jednoduché.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4587
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 13:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo. Celej problém je v tom, že by se muselo s tíém autem odbočovat pomalu a opatrně, zatímco dnes případnej chodec uskočí....

Jinak za volantem by si to chtělo zvykat že spíš se budem předpisově posouvat na západ než na východ. Celkem výstižně to napsal Prag - stejně jako obtěžuje neustálý slejzání z kola co 100m (který samozřejmě nikdo neprovozuje neb policajti nejsou všude) tak asi bude příjemný pro řidiče auta zastavit a přetlačit auto.

Pokud je někde vyznačenej cyklopruh/stezka 18x přerušenej u každýho výjezdu z mezi vilek tak prostě tamtudy nepojedu a pojedu na kole pokud možno např. o ulici vedle. Stejně jako když někdo vyznačí cyklotrasu ulicí kde jsou 3 zpomalovací prahy. Nemám celoodpruženej horal a nejsem kaskadér abych si zaskákal nebo ty "policajty" obskakoval po chodníku, tudíž pojedu po souběžné hlavní.

Mch - někdo si asi rozbil hubu na sjezdu z Barrandu k potoku - vedle pěšocyklostezky se tam objevila značka s hrboly. Ty tam ale už jsou co pamatuju asi 5 let....
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 20:51:01    Odkaz na tento příspěvek  

No zdejší experti na odbočování maj zřejmě i silnou oporu a zastání mezi legislativou. odkaz
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4589
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 21:43:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě by si mohli odsouhlasit že maj čtyři žaludky jako volové...

Je příznačný jak se stát snažíá vysvětlit lidem že nemaj mít děti. Od nejrůznější šikany a opruzu tohoto typu až po zdražení všech věcí na děti. By mně zajímalo oč je vejš dítě v kočáru a co tak asi dejchá vě městě na chodníkách na hlavních ulicích nebo při čekání na refýži.

Nicméně předpokládám že přijmou nějakou totální krávovinu. A jelikož proběhla někdy v létě zpráva že se tuto problematiku chystaj řešit v Buxellesu pro celou EU a s ohledem na podporu cyklistiky v tamních rozhodujících a vyspělejch zemích budou stupidi v koloniích zřejmě muset hormonizovat a tudíž své kraviny v dohledné době přizpůsobit... Že bychom se ještě dožili že bude EU k něčemu zas po delší době užitečná?
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1979
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 23:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine zlivský, nikdo nikde nepíše, že se to má aplikovat všude. Naopak, zde narážíme právě na fakt, že dle "dopravních expertů" by se to týkalo pouze křižovatek s dobrým výhledem, což vede k nutnosti definovat křižovatku s dobrým výhledem a nějakým způsobem odlišit křižovatky s dobrým výhledem od křižovatek s nedobrým výhledem a patřičně je označit. Tedy co křižovatka, to originál, co se řešení přednosti cyklistů týče, což k bezproblémovému, jednoznačnému a tedy bezpečnému a plynulému provozu jistě jen prospěje. Nabízí se vskutku řešení pomocí vyznačení přednosti značkami, ale pak toliko kritizovaný les značek v místech křížení cyklostezky se silnicí zůstane i nadále, jen se změní dopravní značky. Na špatném výhledu to ovšem nic nemění.

Vyhrazený pruh v této situaci není horší, protože cyklistu jedoucího stejným směrem ve vyhrazeném pruhu vidím opravdu lépe, než cyklistu pohybujícího se kdesi po cyklostezce vzdálené od silnice. Zaregistruji jeho přítomnost jednak při jeho míjení a vidím jej v pravém zpětném zrcátku, jelikož se vyskytuje v prostoru, který pravé zpětné zrcátko pokrývá. V tomto případě přednost dávno platí, jelikož se jedná o jízdu v pruzích - po stejné komunikaci, v jiném, byť vyhrazeném, pruhu.

Příklad s vyjížděním z vedlejší pod ostrým úhlem a tudíž se špatným výhledem jsi již jednou zmínil. Je ale rozdíl, když vjíždíš na hlavní silnici z vedlejší, kdy máš možnost si zastavit, najet si dle potřeby tak, abys měl výhled a mohl vjet na hlavní nebo když odbočuješ z hlavní silnice a manévry před křížením s cyklostezkou bys blokoval vozidla jedoucí za tebou a pokračující po hlavní silnici, popřípadě ani nemáš možnost najet si kolměji, kdy je pak zrcátko k ničemu a výhled nulový.

Petře Vlčku, máš pravdu - chodec uskočí. Kdežto cyklista narazí do auta. V okamžiku odbočování chodec buď už přechází nebo se vykytuje v těsné blízkosti přechodu, řidič jej má možnost zpozorovat a dát mu přednost. Vzhledem k pomalé rychlosti chůze nehrozí, že by se chodec vřítil na přechod v okamžiku průjezdu vozidla. V případě nedání přednosti ze strany motoristy má možnost chodec na místě zastavit či dokonce ukročit (či uskočit) zpět. Naproti tomu cyklista se pohybuje značně vyšší rychlostí, leckdy srovnatelnou s rychlostí automobilů v městském provozu, často vyšší než odbočující vozidlo. V případě povinnosti dát přednost cyklistovi si bude muset řidič automobilu počínat stejně, jako by dával přednost jinému automobilu. Ale s tím rozdílem, že cyklista je oproti automobilu podstatně hůře viditelný, za šera, tmy či jinak zhoršené viditelnosti spíše neviditelný a cyklostezka vede ve stejném směru se silnicí, z níž se odbočuje, tudíž rozhledové poměry jsou značně ztížené. V případě nedání přednosti v jízdě, ať úmyslně či neúmyslně, s velkou pravděpodobností dojde ke kolizi, protože cyklista na místě nezastaví ani neuskočí jako chodec. Petře Vlčku, kolik času trávíš za volantem?

Petře Vlčku, k sesedání z kola - do davu chodců na bicyklu vjede jen tupé hovado, nejsou-li na přechodu chodci, nikdo nenutí cyklistu z jízdního kola sesedat.

Často zní mantra "na západě je to běžný jev", no položme si otázku, zda vše, co je na západě běžný jev, je jev pozitivní a/nebo přenosný i k nám "na východ".
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 18:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hola, gentlemani, jeden studijní materiál k vaší velectěné odborné diskuzi jsem objevil. Račte se vykomunikovat dle libosti...
Antichartu "Stop cyklistům!" podpořilo už 23 měst
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 18:33:38    Odkaz na tento příspěvek  

Budou to taky podpisovat v Národnim divadle?