K-report
 

MHD v Chomutově a Jirkově (trolejbusy, autobusy)  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » MHD v Chomutově a Jirkově (trolejbusy, autobusy) « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv diskuse MHD v Chomutově a Jirkově (trole... do 20. 07. 2012Rudolf_3360 20-07-12  06:41
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Husák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 25. července 2012 - 11:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adolf 33 : Vy by ste potřeboval korunu. Takový vůl se jen tak nečte.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 25. července 2012 - 11:54:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Bohužel žádného nemám. Tady jsou potřebné hlavně znalosti z oboru. Ale naráží to hlavně na politickou zlovůli, která je bohužel prakticky neomezená.

Husák: Jen ho nech, třeba ho to přestane bavit.
www.bronislavice.blog.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3496
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 25. července 2012 - 16:34:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Husák: no tak Vy jste tu korunu dávno získal. Něco k věci, jež je předmětem diskuze by nebylo? Teda krom hlásání, že vše je špatně a a Vy víte, jak na to, jenom to prozatím nikomu neřeknete.

Phd: Já klidně připustím, že jste absolvoval nějakou školu. Ale ta politická zlovůle je u Vás. Všiml jsem si nejen zde, ale i v diskuzi o Mariánkách. Škola Vám sice dala nějaké znalosti, ale zjevně Vás nenaučila základní věc: že prosazení čehokoliv je možné jen tehdy, najdete-li k tomu nejen souhlas obecenstva, ale i reálné prostředky. Trotlů, vykřikujících "zdroje jsou", lidstvo zažilo již dost. Bohužel.

Řekl jste: "nechal bych si udělat průzkum mobility. A zásadními otázkami by bylo, za jakých okolností by byli lidi ochotni jezdit MHD a co by se muselo zlepšit"
Což je ovšem jen první nutná otázka. Druhá, stejně důležitá je: Kdo to zaplatí? (Nejen ten průzkum, ale i tu dopravu). A jakýkoli "průzkum" který tuhle druhou otázku neřeší je jen oblbování veřejnosti. Položte občanům otázku, zda jsou ochotni platit větší daně! Krom těch, kteří neplatí daně vůbec.

A pokud jde o Chomutov samotný (mmch žil jsem tam patnáct let, na rozdíl od Vás, který si tam udělal jednou výlet): Zvážil jste, proč byla MHD v CV budována, ale především, jak byl v posledních cca 50 let budován Chomutov (a Jirkov), proč a kam měl tou dopravou někdo jezdit? Pokud tohle nevíte, pak jakékoli úvahy o současnosti a budoucnosti MHD v CV jsou absolutně mimo mísu.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 25. července 2012 - 20:23:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela mě mrzí, že jsou zrovna moje příspěvky předmětem konfliktu mezi ostatními.

Rudolf_33: Připouštět nic nemusíte, je to zkrátka a dobře pravda. Já politiku považuju za tu nejhorší záležitost, kterou lidstvo nechalo vzniknout. Samozřejmě mám finanční stránku v patrnosti, ale tady se vůbec nebavíme o penězích, ale o prostředcích, jak zachovat provoz stabilní. Osobou, která pokřikuje něco o zdrojích, já skutečně nejsem. A o tom prosazení bych se samozřejmě pobavil i s ostatními s přihlédnutím na finanční situaci. Nechápu, jak jste k tomuto názoru došel.

Na tom, co jsem řekl, trvám. Přepravních průzkumů jsem dělal několik, vím, jak je koncipovat, sestavit a použít pro závěry, které jsem jako osoba odborně způsobilá hodnotil také. Kdybyste pochopil psaný text, dozvěděl byste se, že "bych" je způsob podmiňovací, a tudíž je závislý na mnoha okolnostech. Pochopte, že je to jen myšlenka, která se dá rozvést do větších rozměrů. Průzkumy si obvykle nechávají dělat dopravní podniky samy u renomovaných společností.

Jestli jste žil támhle nebo tady, Vám nikdo nebere a mně osobně je to lhostejné. Jestliže mi někdo zadá úkol, abych vypracoval optimalizaci v jakémkoliv městě, je na mně, abych se s tím provozem důkladně seznámil. Zde jsme však ještě pořád v rámci úvah. Nemá smysl zatím nic rozvádět, dokud se o městě nedozvím více informací. Takže jste si to vychloubání o patnáctiletém působení v Chomutově mohl nechat pro sebe a začít vyprávět rovnou.
www.bronislavice.blog.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3497
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 25. července 2012 - 21:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: "Já politiku považuju za tu nejhorší záležitost, kterou lidstvo nechalo vzniknout"

Jo. Už jsem takové hlášky slyšel. Myslím, že takovéhle prohlášení je ukázkou, jakou nekvalitu naše školství produkuje. Pokud jeho absolventi nejsou schopni pochopit, že bez politiky, která není ničím jiným, než způsobem, jak prosadit své názory ve veřejnosti to jaksi nejde, pak jde o školy sice označující se za "vysoké", avšak jen blby produkující. Možná je taková situace dokonce jejich cílem - tumáš titul a do ničeho se nepleť, a když už, tak jen tak, jak ti poradíme.

Jinými slovy: příspěvky do K-R ničeho nedosáhnete. Chcete-li něčeho dosáhnout, musíte se tím politikem stát. A nebo jen zůstanete pivním žvanilem.

No a Vaše poznámka, že "Nemá smysl zatím nic rozvádět, dokud se o městě nedozvím více informací" je vrcholem. Nemáte-li dost informací, tak mlčte, seďte na zadku a studujte fakta, namísto abyste trousil příspěvky typu: "9_tr: Aby to dopadlo jako v Teplicích? Tam to nehrozí, ale pokud by případné výběrové řízení vyhrála Veolia, byl by to konec trolejbusů v Chomutově-Jirkově soudě podle již tak tragických jízdních řádů. Veolia by pak měla tendenci snížit náklady na provoz co nejvíce. Musel by to dostat do ruky schopný člověk, který by nejen trolejbusový provoz postavil na nohy".

Mohl byste nám, milý vzdělanče, vysvětlit, na základě čeho jste k této jistě hlubokomyslné úvaze došel?

.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 25. července 2012 - 21:35:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: A smím se zeptat, jaká škola vyprodukovala Vás?? Já nechápu, proč kritizujete něčí názor. Do Vás jsem se nikdy nepustil, nechápu Váš přístup k problematice. Navíc jsme tady nějak přestali řešit dopravu.

Co se týká vysokých škol, nemáte pravdu a celou věc jen bagatelizujete. Každá vysoká škola neplodí jen blbce. A můžu s klidným svědomím říct, že jsem vystudoval řádně a poctivě a bez podpůrných prostředků. Vy zřejmě žádný titul nemáte anebo jste o něj závažným pochybením přišel. Jinak byste se takové kritiky nikdy neopovážil.

Dnes je politika sama o sobě a její veřejný obraz podle mě spíše plný špíny, kterou bych nebyl schopen nést na svých bedrech, i přes tu snahu změnit svět k lepšímu. Politicky se nijak neangažuju a nemám to ani v úmyslu.

Moje příšpěvky vycházejí z mého myšlení, teoretického poznání a znalostí. Ano, nejsou možná pefektní, neřku-li stejně hodnotné jako ty Vaše, ale nebojím se to současně přiznat (stále to jsou jen myšlenky) a hledat nové znalosti a nové úhly pohledu. Jen zaslepený pohled "já mám pravdu, ostatní mlčte, protože nevíte tolik co já" ničemu nikdy nepomohl.
www.bronislavice.blog.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3500
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 17:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd. " Vy zřejmě žádný titul nemáte anebo jste o něj závažným pochybením přišel. Jinak byste se takové kritiky nikdy neopovážil"

Když někdo nemá důkazy do nějaké diskuze, tak to zkusí "ad hominem". Nuže, asi třicet let mám "malý" doktorát Karlovy university v Praze a přibližně stejně ještě inženýrský titul z VŠE. Na dveřích ani v občance to napsané nemám, neboť to nepovažuji za důležité. Ti, kdo si mé služby objednávají, vědí své.
A právě proto se mohu té kritiky dopustit.

"Dnes je politika sama o sobě a její veřejný obraz podle mě spíše plný špíny, kterou bych nebyl schopen nést na svých bedrech, i přes tu snahu změnit svět k lepšímu"

Čím dál tím více ukazujete, že Vás na Vaší škole moc nenaučili. Pokud Vám to nedojde, zůstanete navždy hospodským kverulantem.

"Já nechápu, proč kritizujete něčí názor"

A to mám povinně s nesprávným názorem souhlasit?
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 22:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Zajímavé, ale považoval jste za důležité to tady zmínit. Nicméně Váš malý doktorát a inženýr nejsou dopravního zaměření. Chápu, že přemýšlíte ekonomicky, a jak tak pozoruju, i dost přísně ekonomicky. Ale ani tohle není řešení. Je potřeba dělat kompromisy. Já se s Vámi nechci hádat o takové malichernosti. Rád bych, abychom našli společně lék na problém, který se v těchto malých provozech vyskytuje.

Když tedy ukazuji, že mě toho na mé "alma mater" moc nenaučili, ukažte mi Vy, jak je to správně. Ještě pořád jste nepřišel s ničím novým. A co se týká té hospody, tam si můžete chodit poučovat Vy. Já nemám zapotřebí do podobných podniků chodit, mám své práce dost a za zábavou a přáteli chodím jinam.

Neříkám, abyste nutně se mnou souhlasil. Ale tady cítím, že se vyloženě hádáme. A zbytečně. Předpokládám, že člověk Vašeho věku už bude rozumný a poučí mladou generaci. Myslím, že se nesluší po sobě tady štěkat. Já můžu mít rád svého oponenta, ale jen, bude-li hovořit rozumně a s nadhledem. To jste zatím nepředvedl a stále mě tady napadáte.
www.bronislavice.blog.cz
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2659
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 15:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, běžte se hádat někam jinam, tady akorát zabíráte prostor pro diskuzi!
Autobusy v ÚK Klášterec N/O Chomutov Bílina
Trať 137 Chomutov - Vejprty
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 19:36:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tzv: spíš bych řekl že poslední dobou už jsem skoro neviděl normální doskuzi, a to nejen tady, spíš je to shluk monologů, ale diskuze v pravém slova smyslu už ne.
Takže mi ani nevadí že se tu hádaj, stejně by tu jinak bylo mrtvo...
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 20:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tzv, Philip: Omlouvám se, já už jsem dříve zmiňoval, že už zacházíme daleko za dopravu. Tohle byl můj poslední příspěvek na toto téma. Na uživatele "Rudolf_33" nebudu psát další reakce, protože nemá smysl se na tomto místě hádat. Dopadlo by to stejně a možná i mnohem hůře. Bylo by taky otázkou času, kdy nás odtud někdo vyhodí.
www.bronislavice.blog.cz
David Přecechtěl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.24.35
Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 21:21:54    Odkaz na tento příspěvek  

Přeji dobrý den, pročítal jsem diskusi. Pokud by byla situace, kdy by jste mohli vytvořit novou MHD v Chomutově a Jirkově, co byste udělali nebo co byste vitvořily.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 6-2010
Odesláno Sobota, 11. srpna 2012 - 12:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ach, ta čeština.
Vůz bez průvodčího - Nastupujte předními dveřmi!
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 18:58:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Přecechtěl, Nostalgia: Vím, že je to dopravní web a ne češtinářský kroužek, ale některé příspěvky se vážně nedají číst. Máme 21. století, moderní dobu užitečných vynálezů, mezi které patří i kontrola pravopisu. Dyslektikům se omlouvám.
www.bronislavice.blog.cz
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 12-2004

Odesláno Úterý, 14. srpna 2012 - 10:10:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David P.: Co by to chtělo - pravidelný interval přes sídliště, trošku popřeházet spoje (je ptákovina, když za sebou jede 23 a 25 lišící se jen konečnou stanicí). Snížit jízdné (aspoň u čipové karty). U vybraných spojů garantovat přestupní vazby atd... Našlo by se dost, teď z hlavy mi tolik věcí nenapadá.
Autobusy v ÚK Klášterec N/O Chomutov Bílina
Trať 137 Chomutov - Vejprty
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3531
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 18:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Přecechtěl: Celý problém chomutovsko-jirkovské dopravy je v tom, že se za ta léta nepodařilo najít něco, co by se dalo označit jako "páteřní trasa trolejbusů". Na jirkovské straně sítě najdete 3 různé konečné, na chomutovském konci jsou 4 a mezi oběma skupinami konečných lze jet třemi různými trasami. Přitom snížení počtu konečných není jednoduché, neb jsou poměrně od sebe vzdáleny. Jinými slovy, charakter sítě odpovídá městu mnohem většímu, než současná aglomerace je (70 tis. obyv.). Navíc je zde naprosto nevhodná skladba vozidel - většinou 18 metrových. To nutně vede k jízdním řádům "typu ČSAD", aneb výstřelů zachytávajících "špičky". Navíc krátce po zahájení provozu došlo k omezení přepravních potřeb u dvou chomutovských konečných (dřívější VTŽ - Vodní a ZJF - Železárny)-BYŤ JE VYNECHAT NELZE. Navíc si nejsem jist, co by u obyvatelstva, které dopravu užívá, vyvolalo seškrtání tras tak, aby mezi CV a Jirkovem zůstala jediná. Já bych to obhajovat nešel. Vždy by se našla argumentace proti (a vcelku oprávněná). Tohle na K-R nevyřešíme. To je jasně na místních. A každý, kdo se o to pokusí, bude prohlášen za ničitele MHD v Chomutově.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 02:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
chomjir.xlsx (15.6 k)


Rychlý amatérský pokus o optimalizaci, za předpodkladu zatrolejování krátkého úseku ke Globusu.
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 08:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzaloko: Zajímavý návrh. Směl bych vědět, jak jsi k tomuto došel? Nemyslím to nijak ironicky, jen by mě zajímalo, z čeho jsi vycházel.
www.bronislavice.blog.cz
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1677
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 14:04:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: Vycházel jsem jen z mých vlastních postřehů o místní MHD, dle hustoty osídlení a souběhů linek. Snažil jsem se, aby se nijak razantně nezvedly výkony místního městského provozu. Poměrně malé intervaly vznikly jen sloučením několika linek se slabým provozem.
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 18:29:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzaloko: Výborně . Ono by se toho dalo vymyslet určitě víc. Přitom by stačila jediná podmínka, která však rozdělí lidi nejméně na dva tábory a zase se stanu terčem kritiky. Nikdo to totiž nedokáže akceptovat.
www.bronislavice.blog.cz
Martin96
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 9-2011
Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 08:21:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízda s jedním z chomutovských trolejbusů 15Tr na lince 34: http://www.youtube.com/watch?v=jxh3gOTIyY0
Webové stránky o MHD Pardubice a železnici v ČR
Youtube kanál
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3289
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 25. srpna 2012 - 15:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to vůbec v Chomutově vypadá? Lze očekávat třeba příští rok nějaké omezení provozu?
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 6-2010
Odesláno Neděle, 26. srpna 2012 - 11:05:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: To je možné očekávat už teď.
Vůz bez průvodčího - Nastupujte předními dveřmi!
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3298
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 26. srpna 2012 - 20:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: Ale nic, co by nasvědčovalo úplnému zastavení provozu, tu není, že?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3553
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 09:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: V aglomeraci se 70 tis. obyvateli vždy "nějaká MHD" bude. Spíš jde o to, jaká.

Srovnají-li se jízdní řády, publikované Jendabusem shora (4 linky trolejbusů) se současností (7 linek při nezměněném rozsahu sítě), pak je jasné, proč se intervalový provoz rozpadl. Cestující si prostě vynutili v podstatě "ad hoc" spoje, které je v přesně požadovaný čas dopraví z daného místa A do daného místa B, nejkratší trasou a bez přestupu. Tudíž do práce a z práce. Mimo tento čas není o MHD žádný velký zájem, jistě i proto, že při plánování sítě se ani netušilo, že vzniknou dvě, pro aglomeraci zásadní, obchodní zóny (Otvice a Černovická), takže k nim žádný trolejbus nejede. Zato mají slušná parkoviště. A "tůristi" na paneláková sídliště nejezdí, ty mohou vidět kdekoli.
Takže: ráno nejkratší cestou do práce, na přesný čas. Odpoledne totéž obráceně, drobný nákup v sídlištní sámošce, hospoda za rohem (tzv. socialistická občanská vybavenost, která na sídlištích je). Týdenní nákup pak samozřejmě autem do obchodní zóny, neboť nosit jej v rukách 2 kilometry je zjevná blbost.

A teď z toho nakreslete trasy MHD a nikoho nenaserte. Honzaloko nabídl jakýsi návrat "ke kořenům". Ale i tak mu vycházejí intervaly na dvou linkách 20/30, na ostatních 30/60. A "proklady" jsou samozřejmě jen úsekovým řešením (před barákem mi ti sice zastaví co 10 min., ale každé jede jinam).

Nevím si s tím rady. Asi proto, že, jak říká Phd, nemám na tu dopravu papíry. On je má, tak nám snad poradí.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3303
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 09:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: Jasně, že tu vždycky něco bude, ale mně šlo hlavně o to, jestli se nemusím obávat zastavení trolejbusové dopravy.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3304
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 09:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: Souvisí Vaše práce nějak s plánováním dopravy a linkového vedení?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3554
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 10:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: už mnoho let ne (byť nakonec všechno souvisí se vším). Koníček zůstal. Dnes jsem "prduch".
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 13:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33, Mouka: To souhlasím, v takové oblasti něco jezdit musí. Poradit můžu, ale co mi to bude platné? Stejně to dopadne jako vždycky. Navíc abych mohl něco udělat, potřebuju ten provoz sledovat několik týdnů v průběhu celého roku, abych vychytal standardní i zátěžové situace (první školní den, mimořádné akce, svátky, předvánoční provoz etc.) To vše je potřeba navíc konzultovat s místními obyvateli, např. formou dotazníků, o kterých jsem tady už psal, nebo schůzek. Jde přece o jejich město, o jejich MHD a především je to služba pro ně, kterou využívají. Nevím, jak se mnou souhlasí ostatní, ale takhle bych postupoval já. Jen bych nerad, aby to dopadlo jako teď v Praze. Budu parafrázovat V. Havla ze hry Asanace (předem se omlouvám za ne zcela korektní výrazy): "Jste - doprdele - dopravní inženýři, teda fachmani, a není možný, aby vám do toho kecal někdo, kdo o tom hovno ví".
www.bronislavice.blog.cz
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 13:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: Ty nekorektní výrazy vůbec nevadí, když je to citát. Mimochodem, chomutovský dopravní podnik označuji jako DP Chuj!
Vůz bez průvodčího - Nastupujte předními dveřmi!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3555
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 16:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, takže Phd nám navrhl, aby jsme mu dali vydělat a organizovat dotazníky a schůzky. Takhle v CV ale nic nezjistí, protože dotazníky budou mít návratnost kolem 10% a na schůzky přijde pár křiklounů, prosazujících své zájmy s odůvodněním: Nebude-li to po našem, tak všichni kradou. To je ten problém mezi školou vysokou a praxí.

Samozřejmě tuším, jak zachovat trolejbusový provoz v CV. Jenomže mám obavy, že výsledky "dotazníků a schůzek" jej naprosto zlikvidují.

Především musím říci, že za technicky nedokonalejší nutno považovat návrh tramvaje. Ten totiž neumožňoval (z finančních důvodů) vymýšlet "závleky" a "variantní trasy". Ztroskotal však (zcela logicky) na tom, že:
1)by to bylo šíleně drahé, což mělo svou váhu i za totáče
2)v době, kdy se o věci začalo vůbec uvažovat, bylo již rozestavěno sídliště Březenecká. A to je, s nutností vést "dráhu" v obloucích po komunikaci o šíři 7,5 m "tramvajově nevlídné".
3)nikdo nedokázal rozumně vyřešit výškový rozdíl mezi Březeneckou a Horní Vsí (což mmch vedlo k dlouholetému zrušení zastávky autobusů Březenecká I z centra, kde odcházely spojky jak Ikarusů, tak ŠM11).
Jenom pro úplnost, tramvajové spojení uvažovalo s intervalem (dle tehdejších poměrů) 5 min. ve špičce po T3 solo, nebo násobkem pro soupravu. K hlubšímu propracování nikdy nedošlo, byť dodnes najdeme pozůstatek těchto úvah v Jirkově, kde čtyřproudová vozovka je dodnes "vydlážděna" uprostřed panely.
Pokud by někdo uvažoval dnes o zachování trolejbusů, musí se především smířit s tím, že vozy 15 Tr budou postupně nahrazeny 12 metrovými vozy. Pro ně bych pak viděl tři trasy:
1)dvě polookružní (vzor Jihlava)
A1) Jirkov AN-Písečná-Zahradní-Kamenná-Březenecká I-Lipská-Palackého-Vodní-zast. Chomutov město-Březenecká I a zpět Jirkov AN
A2) Jirkov AN-Březenecká I stejná trasa, okruh zpět přes Vodní opačným směrem.
2) jedna s trochu variantní trasou:
Horník, Zahradní I,II, Kamenná, Březenecká, Lipská, Palackého, U Hřbitova a dále variantně Železárny/Poliklinika (event. k Železárnám závleky ve špičce odpoledne, neboť před 7,00 hod na Polikliniku nemá cenu jezdit, zatímco mimo střídání směn nemá cenu jezdit k železárnám).

Autobusy zde neřeším, ty se mohou bezproblémově přetrasovávat dle potřeby. A budu bit...
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2666
Registrován: 12-2004

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 16:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč bit?

Dvanáctimetrové vozy - malé, u patnáctimetrů byl problém s průjezdností, takže ty klouby asi nechat (minimálně pro špičky). Pak se zeptám, jak máš vymyšlené odjezdy z konečné - pravidelný takt, dle situace apod.
Autobusy v ÚK Klášterec N/O Chomutov Bílina
Trať 137 Chomutov - Vejprty
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3556
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 17:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tzv: Chci-li provozovat opravdu funkční MHD, pak interval delší než 15 minut by měl být "zakázán". Vede totiž k tomu, že kratší vzdálenost klidně urazím pěšky, zatímco na delší si vezmu auto. Např. Březenecká - VTŽ(Vodní) jsem jako mladík dělal pěšky za 25 minut i s čekáním na výtah. Do kopce opačným směrem jsem se ovšem nechal vyvézt busem, což časově sice vyšlo stejně, ale kdo by to nějaké pivo tahal, že.

Osmnáctimetry znamenají protáhnout interval o 50% proti dvanáctimetrům. Takže při nižších přepravních nárocích vzniká MHD uživatelsky nevlídná. A to je jeden z chomutovských problémů, který se dnes řeší spoji "ad hoc".
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 18:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Jiný způsob, než vyjít mezi lidi a obtěžovat je s dotazníky ohledně dopravy, zatím není, abyste se přímo dozvěděl, co vlastně chtějí. Leda jim poslat nějaký spam na e-mail. Zčásti máte pravdu v tom, že návratnost je nízká. Cestující veřejnost je totiž nevděčná pakáž, která na všechno nadává, ale když už se může k problému vyjádřit, pak mlčí. Setkal jsem se s tím několikrát. Navíc tyhle informační schůzky nejsou jedinou možností, jak získávat informace.

Vyřešte tedy můj problém mezi školou a praxí. Jak tu praxi získám, když se nemohu na ničem podílet? Každý přece někdy někde začínal... Není tedy možné mi v mém věku vyčítat, že nemám zkušenosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Phd.)
www.bronislavice.blog.cz
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 20:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Základní otázkou v Chomutově je, zda trolejbusy ano či ne.
Po vyřešení této otázky je čas na řešení toho dalšího.
E-mail: vladass@seznam.cz
ICQ: 196 184 286
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 21:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladass: Já jsem určitě pro podporu. I když už jejich výkony nebudou to, co bývaly...
www.bronislavice.blog.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3557
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 22:03:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: Praxi v jakémkoli oboru získáte jedině tím, že si občas nabijete s prominutím hubu. Bohaté vlastní zkušenosti.

Stavět rozhodnutí na dotazníku a nebo na schůzkách s těmi, kteří se někam dostaví, je té huby nabití téměř jistotou. Sčítání lidu bohužel (ochrana osobnosti, že) neposkytuje dostatečně podrobné údaje. Zbývá se pod nějakou záminkou vloudit do evidencí personalistů velkých zaměstnavatelů. Ti vědí, kde jejich zaměstnanci bydlí, na jaké směny jezdí. Je to možná zdánlivě nezákonné, ale dá se to anonymizovat a základní matrici to umožňuje vyrobit. Školy také znají své dojíždějící, adresy svých klientů a jejich počty znají i úřady. Ale tohle je tady O.T. Prostě zkuste si najít kolegu, který tu práci dělá asi 20 let a má dobrou pověst.A vytáhněte z něj, kde si nabil hubu on a zkuste to neopakovat.

Lidi nejsou pakáž. Obecně. Ale přesvědčit o tom sám sebe je práce na celý život.

Vladass: Není otázkou, zda trolejbusy ano či ne. Trolejbus je jen jeden z možných dopravních prostředků. Otázkou jsou smysluplné trasy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 22:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Ovšem, toho anonymního výtahu dat bych se držel taky. V podstatě by se jednalo o klasický čtyřstupňový dopravní model, tady konkrétně jde o "trip generation", kdy se zjišťuje disponibilita a atraktivita bodů či okrsků v modelu. Následně směrování těchto proudů a přiřazení proudů do sítě. Stejný princip využívá UDIMO v OmniTRANSu. Ale jak jsem zaznamenal, všichni jsou z UDIMO na rozpacích.
www.bronislavice.blog.cz
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1942
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 29. srpna 2012 - 09:47:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladass + Rudolf33: Základní otázkou v Chomutově je, zda trolejbusy ano či ne ... Otázkou jsou smysluplné trasy

Což bohužel chomutovské zadrátování moc neumožňuje. Takže co vím z "dobře informovaných zdrojů", dojezdí se patnáctky a pak už jen (nyní zaváděný) plyn.

Stačí si prohlédnout ročenky SDP, kde jsou výkony i finance a srovnat Chomutov s některým jiným městem/aglomerací o stejné rozlehlosti a počtu obyvatel ...
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 29. srpna 2012 - 09:54:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stáří trolejbusů by se podle mě nemělo koukat - mělo by se koukat na jejich stav. Jak jsou na tom?

A na ten plyn jsem našel řešení: Nadávač Ladislav Meliško, album Ach, j**em ja tvojho Boha, nahrávka Mravce

Proti lidem s vírou nejsem - to jsou jenom nahrávky pro pobavení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nostalgia.)
Vůz bez průvodčího - Nastupujte předními dveřmi!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3558
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2012 - 08:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj: "Což bohužel chomutovské zadrátování moc neumožňuje"

Bohužel silniční síť jiné trasy neumožňuje (nebo snad o nějakých víte?). Jediné, co chybí, je možnost přestupu z vlaku na trolejbus na trase Březenecká-Lipská. Ono spíš mnoho přebývá...
Ojakup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 12-2009

Odesláno Sobota, 01. září 2012 - 10:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Ono, ta zastávka na třináctce by tam vybudovat šla (můj názor). Tím by se vyřešila návaznost na vlak. Ale ve špičkách, kdy jede narvaný trolejbus z centra, by se tam asi nikdo nevešel.
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Můj YouTube kanál zde
Jendabus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. října 2012 - 07:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pro oživení - malá pozitivní zpráva z trolejbusového souměstí Chomutov-Jirkov. Na Zahradní u Tipu byla vyměněna značně zohýbaná a opotřebovaná podvěsná výhybka za rychloprůjezdnou...
Bližší info o modelech:
http://modelymhd.wz.cz/

Honza121
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 5-2011

Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 10:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár snímků z 24.11., jsou tam hlavně fotky z vozovny. Nevíte někdo, co se bude dít dál s tímto Aresem a s touto B 952, případně jestli nevíte jakou SPZ měl tento vyhořelý Crossway.
Autobusová galerie autobusy.g6.cz
Krajánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 03. prosince 2012 - 07:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vyhořelý Crossway: dle mého názoru se jedná o 8A4 1453, který vyhořel v únoru 2011 někde u Třebívlic.
Fandaprudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 03. prosince 2012 - 09:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

317, nebo 318 napravo ?
D.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.126.91
Odesláno Pondělí, 03. prosince 2012 - 11:28:58    Odkaz na tento příspěvek  

Vyhořelý CRS je opravdu vůz 8A4 1453.
318.
Honza121
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 5-2011

Odesláno Úterý, 04. prosince 2012 - 23:27:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krajánek, D.B.: Díky
Fandaprudič: 318
Autobusová galerie autobusy.g6.cz
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 07. prosince 2012 - 01:13:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad #232 - údajně odstavena pro prasklý rám, takže asi dočká bídného konce v hutích.
Autobusy v ÚK Klášterec N/O Chomutov Bílina
Trať 137 Chomutov - Vejprty
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Pondělí, 24. prosince 2012 - 10:20:05    Odkaz na tento příspěvek  

Ona byla v letošním roce vyřazena 006? Mám pocit, že to jde pomalu ale jistě nenápadně do kopru ...
Ojakup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 24. prosince 2012 - 16:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde a zřejmě se s tim nic moc dělat nehodlá.
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Můj YouTube kanál zde
Co máš proti krabičkám?
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 12-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 19:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč pomalu a nenápadně, rychlost se zvyšuje a už je to i vidět a jestli je pravda, co prosakuje, tak potěš koště...
Autobusy v ÚK Klášterec N/O Chomutov Bílina
Trať 137 Chomutov - Vejprty
Pus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 20:00:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik je tedy dnes provozuschopných 15Tr? Počítám-li správně, tak 12 vozů (001, 002, 004, 005, 008, 011, 013, 014, 016, 017, 020 a 025). Ty vozy, které byly odstaveny letos (to by měly být 003, 006, 010 a 012) jsou předpokládám šrotovány ve vozovně?
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 20:35:45    Odkaz na tento příspěvek  

A co prosakuje?
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 20:38:00    Odkaz na tento příspěvek  

Pus: 003 by měla být vyřazena už v roce 2011, jinak zbytek mi vychází stejně jako Tobě provozní (+ 5x 12metr Solaris a 1x 25Tr)
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 22:37:17    Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo jak je to s vypravením v pracovní dny - u trolejbusů? Jde mi o přesný počet a zejména kdy najíždí ta trhačka, pokud vůbec ještě existuje. Díky :-)
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 08:21:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže 25Tr je jednou, dvakrát týdně na dílně, to není provozní trolejbus
A ono je to na jednu stranu jedno, kolik je vozů - stejně se nedostávaj.

Údajně se chystá zajímavá změna trasování a jízdních řádů trolejbusových linek - pokud to projde, tak už to bude asi totálně v kopru.

Nějaký "trhačky" určitě ještě jsou, ale přesně to nevím, nějak už v tom bordelu nemám přehled.
Autobusy v ÚK Klášterec N/O Chomutov Bílina
Trať 137 Chomutov - Vejprty
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 08:34:04    Odkaz na tento příspěvek  

A od kdy se to chystá?
Ojakup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 12-2009

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 20:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někde jsem četl že od dubna nebo června. Toť otázka. Kéž by město přidalo na trolejbusy. Provoz v prac.dny je skutečně žalostný.
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Můj YouTube kanál zde
Co máš proti krabičkám?
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Sobota, 29. prosince 2012 - 01:02:29    Odkaz na tento příspěvek  

A v nepracovní ještě žalostnější ....
Fandaprudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 30. prosince 2012 - 07:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to stále platí, tak s trhačkama je v pracovní dny 13 vozů.
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Neděle, 30. prosince 2012 - 10:08:57    Odkaz na tento příspěvek  

Fandaprudič: díky, a kolik je těch trhaček?
Fandaprudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 30. prosince 2012 - 20:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuální počet dělených směn na trolejbusech nevím stoprocentně ...
Stačí se ale podívat na staniční JŘ, ty napoví hodně. Osobně typuji 3 - 5 dělelených směn.
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.149.78
Odesláno Neděle, 30. prosince 2012 - 21:13:06    Odkaz na tento příspěvek  

Fandaprudič:
No o to jsem se snažil, ale moc mi to nenapovědělo, ale právěže bych býval řekl 1, maximálně 2. Protože počet spojů, co přibývají ve špičce je málo. Jedině snad na lince 30, ale to bych počítal, že zvládne 1 vůz navíc? Možná ještě 1x na 25, ale to by snad šlo řešit přejezdy. Proto mi to není moc jasné.

A trhačky jezdí do vozovny a nebo stojí někde venku?
Procter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2012
Odesláno Neděle, 30. prosince 2012 - 22:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokusil sem se vymyslet oběhy trolejbusů v pracovní dny, jde vypozorovat, že trahčky jsou skutečně 2, po jedné na linkách 25 a 30. Návrh se může od reality lišit
application/x-msexcelObìhy trolejbusù
Chomutov trolejbusy pracovni dny.xls (37.4 k)