K-report
 

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 30. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 30. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 11:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch - Zkuste se podívat na nějaké území, které ještě neprošlo optimalizací. Často uvidíte velké množství přímých spojů, jedoucích párkrát denně. V "neoptimalizovaných" územích bývá spojení do základních škol zásadně přímé a do nejbližších středních škol a větších fabrik převážně přímé. Některé souběhy zpravidla jdou odstranit a zvýšit tím počty spojů, aniž by se narušila podstata systému "do všech podstatných směrů víceméně přímo". Když chcete počty spjů zvýšit ještě více, tak už musíte osekávat směry kudy dojíždí žáci a pracující, honit je na často nesmyslné přestupy nebo okliky, nebo ta spojení úplně vzít. Vaše tvrzení, že je systém přímých spojů finančně nedostupný, tudíž neobstojí. Naopak, je to základní stav před "optimalizací". Někdy je lepší "optimalizovat" méně než více. Příkladem budiž rozdíl mezi Hradeckým a Pardubickým krajem. Hradecké optimalizaci se často vyčítala nedůslednost a malá razance. Právě proto ale byla lidmi přijata celkem dobře.

Příkladem zcela "neoptimalizovaného" území je třeba středočeská Mšec, kde je škola 2.stupně pro více okolních vsí, z některých vsí jezdí část dětí do jedné ZŠ a část do jiné ZŠ. Spádovost do větších měst je nejednoznačná, jezdí se do Slaného, Strašecí, Kladna i Rakovníka. Na jedné straně je tam spousta souběhů, nefunkčností a chybějících spojení, na druhé straně tam potřebujete zachovat plošný vícesměrový systém, na hodinový takt nedosáhnete, a dvouhodinovým by se to celé zmrvilo. V některých směrech ani nepotřebujete sedlové a podvečerní spoje, stačí školní nebo dělnické, v jiných by to zase chtělo jeden dva páry spojů přidat. Jsou směry, kde to je ve špičce jasně na přímý spoj, ale v sedle spíš na přestup. Má-li zůstat funkčnost, tak tam asi nedosáhnete ani na zcela jednotné trasy linek. Čili terén který sice čeká na "optimalizátora", zároveň ale terén kde by většina "optimalizátorů" některá spojení výrazně zprasila (omluva za částečné OT).

Spoje na zavolání jsou dobrá věc pro sedlo, ale denní dojíždění různými směry neřeší.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 12:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000 - Pokud nesnášíte Duška, doproučuji si jet užívat třeba skvělé veřejné dopravy v jihočeském kraji...

Jste naprosto mimo. Dušek svými požadavky pracuje právě na tom, aby se Pardubický kraj co nejvíc přiblížil jihočeskému. Požadavky na snížení rozpočtu autobusové dopravy, obnovení provozu na lokálkách při nezvýšeném rozpočtu železniční dopravy, na rušení sedlových spojů, to všechno míří právě do jižních Čech.
Určitě jsou místa, kde je dvouhodina v sedle zbytečná, i směry, kde stačí "náhodný výstřel" na šichtu nebo do školy. Jako plošný recept pro celý kraj se to ale nedá použít. Dílčí korekce přehnané "optimalizace" z pera Ing.Z., který místy vylil vaničku i s dítětem, jsou samozřejmě na místě. Duškovská koncepce by ale byla návratem k předchozímu stavu, který se především v autobusové dopravě velmi podobal právě tomu jihočeskému.

Někteří pisatelé mi přijdou tak zmagoření, že by fandili i ďáblovi, kdyby jim vrátil vláčky na každičkou lokálku. Plošná dopravní obsluha pro lidi ale je o něčem jiném, než o pojíždění každého metru kolejí pravidelnými vlaky ...
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2520
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 16:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někteří pisatelé mi přijdou tak zmagoření, že by fandili i ďáblovi, kdyby jim vrátil vláčky na každičkou lokálku.

A někteří jsou až tak zmagoření že se jim nelíbila nejpovedenější „optimalizace” která stála jen o 70 a dle posledních zpráv možná i 85 milionů Kč na víc.
Skeptik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.104.9
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 19:57:48    Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Já myslím, že pro lidi s názory, jaké máte Vy (a další podobní nejen v tomto vlákně diskutující) by asi bylo nejlepší obětovat v republice jeden kraj a sestěhovat Vás tam se všemi těmi Šulci,Tichými, Záleskými, Záruby, Sitory, Štěpány, Procházky, Nosky atd., abyste se tam mohli dosytosti vyřádit! Navrhuju kraj Jihočeský, tam už je doprava tak zk..vená, že dalších případných škod si nikdo snad ani nevšimne. Zdeněk Žemlička by Vás všechny přivítal s otvřenou náručí, a mohli byste začít pracovat. Třeba nahradit dvouhodinový takt čtřhodinovým a posléze osmihodinovým. Hlavně ale zachovat rovnoběžné čáry! Současně bych navrhoval vytvořit zcela separátní K-R pro takto vzniklé gheto!
Má snad někdo jiný návrh?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8392
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 20:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skeptik:
Co tak skromně? Já bych nás všechny rovnou poslal do plynu nebo na před popravčí četu. Přeci jen sdílet třeba uranový koncentrák např. s Procházkou bych moc nechtěl.

Pepa_l:
I ze středobodu vesmíru se lze dopravovat jinak než vlakem.

Petr Vlček, Urpín:
Myslím, že nic nebrání dávat "vlak vjel celý" i z 2./4. koleje.

Urpín:
jsem nejen já přešel k jinému způsobu a to autem/pěšky do Vendolí na vlak
No vida.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7771
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 20:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skeptik:
Třeba nahradit dvouhodinový takt čtřhodinovým a posléze osmihodinovým.
Já si troufám tvrdit, že všichni, kdo Vám tady lezou na nervy tím, že si opováží navrhnout či obhajovat zastavení provozu na nějaké trati by takto nepostupovali. Myslím si, že většina by stanovila hranice, za kterých má železniční doprava ještě význam a podle toho buď držela alespoň trochu rozumný provoz a nebo zastavila provoz najednou. Málokterá trať je vhodná proto, aby se tam držely "noty na buben".
Hlavní důvody by k tomu byly dva:
1. Ekonomický - Protože i kdyby zrušil poplatek za dopravní cestu a začal chrlit nové 810, tak stejně budete pořád o dost nákladnější. A soukromí dopravci? Já jsem zůstal zírat s otevřenou hubou, jakou vybalili cenu za kilák RegioJet a Arriva (188, resp. 189,10 kč/km) na trati Olomouc-Ostrava.
2. Dostupnost - Protože daleko na vlak ve 21. století půjde málokdo. Z ČD pak vypadla cena nižší (tuším 165 kč/km)

Hlavně ale zachovat rovnoběžné čáry!
Pokud narážíte na takt tak vězte, že v netaktovém JŘ jsou ty čáry vesměs taky rovnoběžné, tedy pokud jsou všechny vlaky stejně zastavující.
Skeptik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.104.9
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 21:08:38    Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, na Ignáce jsem byl trochu zlý, jsou tady militantnější diskutující. Ale v jižních Čechách je fakt pěkně, tam by se Vám všem líbilo! A Žemlička je moc fajn!

Orky: Jedna čára je taky rovnoběžná?
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 1-2011

Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 21:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní večerní Heřmanův Městec

Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 22:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jamamoto:Pěkné večerní fotečky!!!
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 27. listopadu 2012 - 23:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skeptik: Jenže ve stylu Žemlička z Jčk spíš uvažuje Dušek a spol.
To co tu hlásají Hroch, Ignác, Orky a spol. je snaha o co nejvíce spojů VHD za co nejméně peněz.
Jenže jak bylo řečeno, pro některé šotouše a ještě více pro vlastníky režijních dokladů nic jiného než vlak neexistuje. Uvědomte si pánové, že stylem "vlak všude spravedlivě" železnici spíše pohřbíte. Tohle prosazují v Jčk! A pokud to bude Dušek razit, tak už se bojím, kdy mezi PCE a Chrudimí pojede 1-2 páry o víkendu. Ale zato tam bude hodinový takt z Heřmanova Městce.
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 04:11:45    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque:

Další přeháněč, co zná budoucnost? Nevypukla tady nějaká hysterie? Všichni víte že přišla katastrofa, páč ubude busů? :-)

To co tu hlásají Hroch, Ignác, Orky a spol. je snaha o co nejvíce spojů VHD za co nejméně peněz

=Kvantita nedělá kvalitu. Autobusy vždy táhly k přepravě méně lidí (výhodnost proti autu klesá). To, že ve výsledku převezou ročně víc lidí busy než vlaky, je tím, že jezdí všude.

================
Zrušení vlaků, aby mohlo jezdit co nejvíc busů, BYLO v ČR VŽDY cestou k vraždě veř. dopravy!

Zrušíme vlaky, pak zavedeme 2x tolik busů, ale nejezdí nám 2x tolik lidí, naopak se více rozmělní. Lidem se to sice může víc líbit, ale objednavatel do pár let vidí dost nevytížené busy a vrhne se na jejich škrtání - je to snažší než škrtat vlaky (opakujte si 3x: NEJSME V RAKOUSKU, NEJSME V NĚMECKU, NEJSME VE ŠVÝCARSKU, TADY SE TO FAKT ZRUŠÍ).

Nakonec končíme na 5 párech ve všední dny a v lepším případě 2 o víkendu. A protože pod tohle aktuálně nemůžeme jít, tak další škrty provádíme zas na jiných oblastech. (patent Středočeského kraje... na to nemusíte do Jihočeského)

Čím déle se udrží vlaková doprava, u které není v ČR taková odvaha "jentak škrtat", a je tlak z ní dělat páteřní, tím pro jakoukali oblast lépe.

V podmínkách ČR je nesporný fakt, že ochota dotovat skoroprázdný vlak je tu větší, než skoroprázdný autobus. A zahrávat si s tím v současnosti je smrtelné.

Ať se vám to líbí či ne, tak to tak je. V některém kraji více, v některém méně. Já tohle pokoušet nechci.
LubanH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2012
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 06:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jamamoto:
Fakt povedené večerní z HM! Je z nich cítit tamější atmosféra.
S pozdravem,
Luboš H. alias Luban H., původně LokoL či Luba-nŠoto!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7772
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 08:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Když se zruší vlak, kterým jezdilo 5 lidí, tak nelze očekávat, že autobusem bude najednou jezdit 20 lidí. V ČR se právě z důvodů, že na rušení vlaků jsou lidi a tudíž i politici citliví, zrušilo hlavně to, kde těch lidí jezdilo skutečně málo.
Na většině krajů mají napjaté rozpočty a dotovat vlak, kterým se vozí převážně vzduch, si zkrátka nemůžou dovolit. Pokud je vlak nahrazen autobusem, nelze ani namítat to, že zmizela možnost přepravy.
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 9-2011
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 10:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má šanci si nějak běžný občan (vybavený PC a internetem) zjistit, jestli místo zrušeného vlaku pojede autobus, když ani 10 dní před změnou jízdních řádů neexistují veřejně přístupné jízdní řády autobusů (třeba i jako návrhy tam, kde dojde ke změně - čas, odebrání, přidání spoje, náhrada za vlak)? Tam, kde se např. jenom mění autobusová firma, to je při jednotném tarifu veskrze jedno.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7773
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 10:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmajchl: http://portal.idos.cz/
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 10:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - problém je, že některé linky od 9.12. stále nahrány nejsou. Třeba při hledání PDF jízdních řádů pro Šárovcovu Lhotu (u Lázní Bělohrad) není ani jeden JŘ s platností od 9.12.
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 9-2011
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 11:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby jen Šárovcovy Lhoty... Tento problém má zjevně převážná většina linek KHK kraje v IREDU.

(Příspěvek byl editován uživatelem Šmajchl.)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 12:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusy vždy táhly k přepravě méně lidí (výhodnost proti autu klesá).

A jakou výhodnost proti autu má lokálka s Vmax=50km/h a se zastávkami na každé mezi? A z čeho vycházíte, že autobus přitahuje méně lidí? Na rozdíl od vlaku zaveze člověka až přímo do centra obce a ne do polí za ní a rychlostně bývá většinou na tom lépe.
Samozřejmě, vlak je plnoprávnou součástí hromadné dopravy, ale ne jako konečná vrstva (Nahverkehr), ale jako ta řeka napájená malými potůčky (busy), kde má výhodu díky své kapacitě a na tratích, kde nemá silniční doprava šanci konkurovat.
Jako konečná vrstva má smysl v aglomeracích, ne v dědině, kde šukafonek vozí 3 lidičky. Železnice jako páteř smysl má a veliký.

V podmínkách ČR je nesporný fakt, že ochota dotovat skoroprázdný vlak je tu větší, než skoroprázdný autobus.

To už dávno není pravda. Dost se hledí na cenu a ten skoroprázdný vlak stojí více, než skoroprázný bus.

Mimo jiné Marku, zkuste si poslechnout někdy, co říká cestující veřejnost a lidé ve Vašem širším okolí o vlacích a autobusech. Většině je prakticky jedno, čím jedou, hlavně aby to jelo a aby to bylo cenově přijatelné a dostatečně rychlé. Po těchto argumentech pak následuje ještě kvalita služeb.


Jo a s tím plašením: já neplaším, spíš mi jde o to, aby se ZDO organizovala efektivně.
Chápu, že když má někdo režijku, tak ho nezastavování na Opočinku a neježdění vlaků z Chrudimy do Heř. Městce naštve. Ale pokud jede bus, tak není co řešit. Holt si jako každý jiný smrtelník zaplatí.
Hysterii spíš vidím v tvrzení, že bus se zruší spíš než vlak.
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Skeptik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.24.80.101
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 19:44:51    Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Máte naprostou pravdu - bus se vždy ruší snáze, než vlak. Rušení vlaků=likvidace veřejné dopravy. Viz třeba Francie: Kde nejede vlak, nejede nic! Ale mnohdy ani nemusíme tak daleko. Kolik vlaků se u nás v letech 1996 - 97 nahradilo autobusy? Kolik vlaků se na Slovensku nahrazuje autobusy - ať šlo o rok 2003, nebo o nedávné a budoucí redukce? A jak se v Polsku pozitivně ve veřejné dopravě projevila likvidace mnoha tratí?

Louis de mydlaque: Hle, další kandidát na vystěhování do JČ kraje! Netuším, proč se domníváte, že Dušek uvažuje ve stylu Žemlička. Žemlička se musí moc krotit, aby vše - kromě několika hlavních tratí - nezlikvidoval. Duška sice moc nemusím, ale takovéto snahy jsou mu zcela jistě na hony vzdálené.

Opravdu nechápu tu zdejší dlouhotrvající hysterii typu "za všechno můžou lokálky". Tu nenávist, ten pokřik! Snahu všem namluvit, že jsou ještě pomalejší než ve skutečnosti, že užírají obrovské finanční prostředky z našich daní. Takhle se obvykle chovají ti, co jsou s nápady v koncích a přitom předstírají, že znají lék na něco zásadního. Pak jim z toho lezou zcela nesmyslné a zcestné představy, že zrušením vlaků se výrazně zlepší ZDO. Houbelec, hovno se zlepší! Neboť - a zase se můžeme vrátit na začátek. Už bych se opakoval.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8401
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 20:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skeptik:
Žemlička se musí moc krotit, aby vše - kromě několika hlavních tratí - nezlikvidoval.
Myslím, že jsou to právě hlavní tratě, které se povedlo Žemličkovi již v podstatě zlikvidovat. Nebýt ministerských rychlíků, tak už po nich nejezdí nic.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7777
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 20:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skeptik: Sněte si dál svůj sen, nikdo Vám ho nebere. Ale realita je, bohužel, jiná.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 21:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skeptik - V jižních Čechách často jezdí na lokálce víc vlaků než na hlavní trati. V podstatě se tam už léta děje to, co teď chce Dušek v pardubickém kraji. 10 lidí ve vlaku nebo 100 lidí ve vlaku, to je buřt, na každém kousku kolejí musí jezdit vlak, ale protože nejsou peníze, tak všude málo. Autobusy tam jsou osekané přesně podle Duškova konceptu na čistou účelovku, mimo pár tras se nedají použít k meziměstským jízdám. Jenže autobusy musí plnit obojí funkci, jak účelovku do škol a fabrik všemi potřebnými směry (byť některými směry jen pár spojů denně), tak musí zajistit i pravidelné celodenní spojení ve všech významnějších spojnicích, kde to vlak zajistit nemůže. Těch pár lokálek nahrazených autobusem je jen nepatrný zlomek procenta autobusových výkonů, drtivá většina je ve směrech, které vlak zajistit nemůže. Jak k tomu přijdou lidi ve vsích úplně bez vlaku nebo s vlakem dva tři kiláky od baráku, aby se jim redukovaly autobusy kvůli Duškovým vláčkům?

Nejen že jste těžce mimo, ale asi ani nečtete předchozí příspěvky, respektive čtete vždy jen jednu větu a podle ní hádáte obsah zbytku. (Nemám zapotřebí bavit se s nechápavcem, který člověku varujícímu před nevhodností dvouhodinového a někdy i hodinového taktu pro dojížďku do škol a fabrik podsouvá oblibu taktu čtyřhodinového.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 21:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V podmínkách ČR je nesporný fakt, že ochota dotovat skoroprázdný vlak je tu větší, než skoroprázdný autobus. A zahrávat si s tím v současnosti je smrtelné.
To není žádná vlastnost železniční dopravy, ale připosranost toho, kdo dopravu organizuje a objednává!
Takže například OREDO v KHK i PK ihned se zrušením některých vlakových spojů zavedlo spoje autobusové v reálných a aktuálně potřebných přepravních směrech (což ta železnice leckde neumí, když se za Rakousko-Uherska nestavěla pro lidi, ale pro řepu či pro uhlí). Nechci tvrdit, že se jim povedlo vše na 100%, zas tolik tu situaci neznám, ale podobně jsme ke stejné věci přistoupili na KORIDu - zrušené vlaky do Jindřichovic (týkalo se asi 5ti párů) jsme nahradili autobusovou linkou v hlavním přepravním směru - a ta jezdí od 4h do 23h, ve špičce dokonce po hodině!
Zcela naopak (ne)řeší dopravní obslužnost Středočeši, např. podél trati 063. Reálná poptávka z Dolního Bousova směřuje na Mladou Boleslav, na Sobotku, na Mnichovo Hradiště a na Jičín. Takže do Bolky máme vlak - potud OK, do Sobotky lidé jezdí autem, protože na tak krátký úsek jít 2x10 min. na vlak lidé kašlou (ale dobře, najdou se i takoví + pár busů také je). Do Mnichova Hradiště jezdí skoro prd, lidé jsou odkázání na auto. Do Jičína jezdí jen komerčně náhodný výstřel. Ale hlavně že se drží 5 párů vlaků do Bakova, posléze 4, pak 3... Ale vše je v souladu s Dopravním plánem, kde se jasně píše "dopravu utlumit" (čtěte: lidi vyhnat). Přitom za ty prachy mohl jezdit mikrobus (bohatě by stačil!) v intervalu 2h k rychlíkům a ještě by zbyla hromada peněz... No jóó, jenže ta 810 je přece ta kvalita, která se zrušit nedá, byť o takovou dopravu nemá zájem vůbec nikdo (průměrná obsazenost těch vlaků jsou 2 lidi!)
Pozn.: toto není útok na úředníky - ti totiž bohužel ještě z dob Doktora Sklepmistra nemají de facto žádné oprávnění se stávajícím stavem cokoliv udělat, byť by třeba chtěli...

Nejsem ale názoru, že "lepší pro lidi" = hrát JEN na KVANTITU = co nejvíc busů. Důležitá je i KVALITA.
S tímhle bych souhlasil, ale umíte tu kvalitu definovat? Podle mého vlak ploužící se 40 km/h, vysokopodlažní, jedoucí po rozpadlé trati, zastavující kilometr od obce u rozpadlých budov, u sypaných či vůbec žádných nástupišť, bez informačního systému...(atp.) prostě jednoznačně prohrává s dnešní autobusovou dopravou. A podle mých zkušeností o ten vlak stojí pouze šotouši a režimkáři - normální lidé preferují bus (především pro své děti, aby jim zastavil u domu) a samozřejmě auto.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 21:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skeptik: Hle, další kandidát na vystěhování do JČ kraje!

Zdravím z Budějc! (ale bacha, už zítra se zas vetřu do Pardubic, tak na mě pošlete cizineckou policii! )
Zbytek už napsali jiní výše: To co se chystá Dušek v Pk dělat je stejná "filozofie", jako funguje na jihu): všude musí jezdit nějaký vlak, tak pak nezbývá dostatek peněz na důležité relace.

Neříkám, že to tak skutečně půjde, třeba se to ustálí do opravdu funkčního systému. Ale co Dušek zatím proklamuje mi moc nadějně nezní.

(Příspěvek byl editován uživatelem louis_de_mydlaque.)
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 22:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil - Nevím proč se pořád tak odsuzují tzv. náhodné výstřely. Jsou směry, kde nikdy finančně nedosáhnete na přiměřeně rychlé celodenní spojení, ale redukcí spojení na zajížďku a přestup ničíte zaběhané vazby. Oredo má takovýchhle účelovek ("náhodných výstřelů") ráno tam, odpoledne zpět poměrně dost a rozhodně to je ku prospěchu věci. Namátkově třeba Polička-Hlinsko, Polička-Chrudim, Litomyšl-Pardubice, Náchod-Hradec přes Skalici, zrychlené Nový Bydžov-Hradec apod., pokud mám zůstat u meziměstských spojů objednaných krajem. Místy sice zdánlivě jde o souběh s vlakem, ale trasa není úplně stejná a je to přímý spoj v exponovaný čas, kdy není třeba se bát o vytížení vlaku.

Nejhorší z celé republiky naopak je území organizované Ropidem, kde jsou "náhodné výstřely" zkracující denní dojíždění téměř zakázané, jen některá města a obce si je dokázaly na Ropidu vyvzdorovat a obhájit. Jinde raději už před lety vzali bič a Ropid vyhnali, obrazně řečeno Ropid má vstup do města zakázán. (V posledních letech ho tam nepustil ani kraj, ale k prvotnímu vyhnání Ropidu došlo ještě v době, kdy stačilo dohodnout se s městem. Taková města jsou v Stk minimálně čtyři.)

Pro jistotu dodám, že netaktové "náhodné výstřely" by sice v žádném případě neměly tvořit základ sítě, ale dobrá síť se bez nich neobejde. Organizátor, který dá všechny peníze do taktových linek v krátkém intervalu, a některé směry odsoudí k oklice a ne vždy fungujícímu přestupu, dělá špatně.

Nevím, jestli jsem se trefil když to adresuju zrovna Vám, ale Váš poslední příspěvek vyzněl, jako že "náhodné výstřely" odmítáte.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
mat.mt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 23:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mimochodem nádraží ve Štítech není 1,5km ale max 1,2km od středu obce a v pohodě se dá stihnout pod 15 minut (sám jsem takhle přestupoval z busu od Zábřehu, který na náměstí přijel naštěstí včas. Ale i tak je to běžná docházková vzdálenost. Ve Svitavách je nádraží 1,1km a v Moravské Třebové 1,09km, je to snad tady neřešitelný problém znemožňující použití vlaku?
Su z Moravy, su Moravan

TY Chornice, bez Chornic, Chornicím, Chornice, o Chornicích, s Chornicemi
Vandr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 00:10:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Štítech od nádraží blíže ke středu obce by se dalo prodloužit koleje, pak by to bylo hojném počtu cestujících využíváno vlakovou dopravou.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 05:11:21    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: S vámi se o tom diskutovat nedá. Nevím v jaké žijete realitě, já vidím, že dotovat vlaky si kraje dovolit mohou.

Vy a spol. ze 2/3 lokálek šílíte, protože byste nejraději prošpokovali celé území ČR sítí busů, které by jezdily 2x tak často a vozily převážně 2-3 lidi a do 5 let by se celá tahle vaše úžasná síť změnila v to, co zmínil Skeptik - lepší Francii. Všechno by se v rámci postupných rušení seškrtalo na minimální počet spojů denně ze zákona.

Takže díky, ale vaše názory fakt ne. Jsem rád, že skutečnost se blíže více k mé vizi, než k vaší. Lokálky mají docela slušné lobby, kraje na to mají dost pěnez a překvapivě to nejsou režisti a nádražáci, ale hlavně obce, kdo si přeje jejich zachování. Že busy je velmi snadné zrušit totiž vnímají. Většina obcí se železnicí si uvědomuje, jaké boje mají o udržení veřejné dopravy obce, které vlak nemají.

Povedl se rok 97, povedlo se Memorandum, nasekaly se fůry Regionov. Myslím, že se bude dařit i dál. Nějaká lokálka to čas od času odnese (protože skutečně tu nějaké případy těch, co vedou dost špatně pořád jsou), ale to je vše.

Vaše hranice "co je špatná trať" je tak posunutá, že pro vás je na odpis i 114 a pak se prostě nemá žádný smysl s vámi o lokálkách bavit.

Přesně tohle je pro veřejnou dopravu nejhorší - oborníci od stolu, co z čísel přepravených a pohledu do mapy hned vědí, co všechno je třeba předělat, protože je to přežité a neekonomické. Zlaté škrty politiků, kvůli potřebě šetřit. Tím se to "zprzní" aspoň pomaleji. Orky kdyby mohl, tak by zoptimalizoval celou ČR stylem jeho vzoru Záhuby. :-)

(Pardon, že to adresuji vám, platí to samozřejmě i dalším seběhnutým odpůrcům lokálek. I když zrovna Ignáce za soudného neberu... Ten momentálně propadl panice z potřeby popsat všechny nepřátele autobusové budoucnosti a vyčinit jim zde na fóru. :D )
rrr176
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 07:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mat.mt:ano mas pravdu od náměstí ve štítech je to 1,2 km na vlakové nádr.ale problém je v tom že centrum města(náměstí) je vlastně na začátku města blíže k nádraží.z druhé strany města se lidem moc nechce šlapat na nádraží neboť musí projít přez centrum (nebo kolem něj)které je nejvyším bodem ve městě!od vybraných vlaků kdyby byl na nádr.přestup na bus směr zábřeh nebo šumperk by byl ideální.
vandr:protáhnout trať blíže k městu by bylo super a kolikrát se o tom i mluvilo ale tím vše zkončilo!jinak plány na trať do města a dál směr hoštejn prý existuji!
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 08:15:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jestli jsem se trefil když to adresuju zrovna Vám, ale Váš poslední příspěvek vyzněl, jako že "náhodné výstřely" odmítáte.
Odmítám náhodný výstřel - uměl bych přijmout "cílenou ránu", tj. účelový spoj odpovídající potřebám alespoň nějaké skupiny cestujících... Zkuste se podívat na spojení Dolní Bousov - Jičín a posuďte, zda se dá dojíždět do práce. ;-)
(pozn. Předem upozorňuji, že zastávka Dolní Bousov,Horní Bousov není v Dolním Bousově.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7778
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 08:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Je vidět, že víte houby o dopravě a jejích nákladech. S novým vozidlem dneska těžko najdete dopravce, který vám bude jezdit pod 100 kč/km. Těch krajů, které tohle budou ochotné platit kvůli 5 lidem, bude čím dál tím méně. Stejně jako Vy si z průmůrným platem asi sotva koupíte Poršáka, tak kraj musí své peníze rozdělat tak, aby efektivně pokryl vše, co zajistit musí.
Pak by bylo fajn, kdybyste se odstěhoval někam, kde je nádraží třeba kilák a půl daleko a denně využíval k cestě do práce vlak. Fakt by mě zajímalo, jak dlouho byste to vydržel.
A když tady furt prudíte s tratí 114: Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem někde spal, že s ohledem na osídlení se obávám, že v dlouhodobém výhledu bude mít problémy s přežitím. Ostatně i ústecký kraj ve svém plánu dopravy má, že trať je v úseku Libochovice město-Louny slabě využitá. I přesto má Ústecký kraj s tratí smělé plány, chce jí dát šanci.
Vy víte prt, co bych dělal, kdybych mohl. Rozhodně bych nepostupoval podle vzoru Záruba, kterého jsem poměrně dost kritizoval. Ostatně jsem několikrát, už před jeho nástupem na OREDO, přišel se spojením "Zárubova likvidační metoda", které vycházelo z jeho prezentovaných názorů, no a pochopitelně pak, když na OREDO nastoupil, z čehož jsem měl oprávněné obavy. Máte pravdu v tom, že bych na některých lokálkách zřejmě provoz zastavil, a ještě pořád takové jsou. A je to právě z důvodů, které jsem nastínil výše. Rozhodně by to ale nebyla 114, té bych šanci dal a pokusil se o něco jako ústecký kraj. Ale zastavení provozu na lokálkách s 5 páry spojů alá Heřmanův Městec-Chrudim bylo v pořádku.
Jsme ve 21. století a lidi vyžadují to, doprava byla co nejblíže startu a cíli cesty, jela často a rychle. Proto systém náhodných výstřelů už dneska nefunguje. Proto dneska málokoho donutíte jít daleko na VHD. Proto z takových míst obsazenost VHD klesá.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2539
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 09:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:Jak můžete vědět, kdo co škrtá od stolu a kdo kde jak často byl,co zná nebo nezná??
Ano , takový případ se může samoz. stát, stejně jako zachraňování něčeho jen od stolu, bez znalosti místa atd atd.

Jinak tady asi není nikdo, kdo by chtěl, aby busy jezdily všude 2x tak často a vozily 2 lidi.
Spíš to vidím tak, že někteří připouští relace, kde je bus lepší nahradit vlakem, zatímco jiní požadují vlak automaticky všude, kam vedou koleje,tedy třeba ty(Vy).

A obce(města) nahrazení jednoho druhu dopravy jiným, přestanou vnímat špatně, pokud se ukáže , že to nepřineslo zhoršení, ale spíš naopak.

Jako například kolem trati 137 Chomutov - Vejprty,kde rozhodně k úbytku cestujících nedošlo,právě naopak.
A nebo u nás opačný případ z busu na vlak Mor.Krumlov-Brno(i když s přestupem),Tišnov-Brno to stejný, tady dlouho nemohli zkousnout zastavení přím. busů do Brna ve prospěch vlaku.

A abych nechodil ven z Par.kraje a psal přitom o tom kde to znám a ne od tvýho stolu:
V úseku (MT)-Chornice-VO-(Boskovice)rozhodně za dob před prvním omezováním 262 víc lidí NEJEZDILO než teď ,právě NAOPAK.

Jinak souhlas, minim. v minulosti bylo opravdu lehčí zrušit bus než vlak a to z důvodu propojení polit.stran na vedení ČD a odnoží+ kamáradství s ČEZ+ Škoda Plzeň aspol.+ nadstan. vztahy OSŽ především s ČSSD a ktomu značně se dosti lidem hodící neprůhledné financování.(Dnes už je stav snad přece jen o něcolepší).

Je ale otázka,zdali se zrovna s tímto chlubit.
Ale pro ultraslokálkofile to byl "jistě dobrýstav věcí".
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1559
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 09:42:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil - Na tomto fóru ale je zvykem označovat všechny "cílené rány" souslovím "náhodný výstřel". Zarytí taktofilové prostě nejsou schopni pochopit užitečnost konkrétních spojů, které Vy jste označil jako "cílenou ránu", tak je nazývají jako "náhodné výstřely". Pokud se budu držet Vašeho pojmosloví, tak užitečné spoje, které jsem se snažil popsat, pochopitelně patří do kategorie "cílená rána".

S Dolním Bousovem ve vztahu k Jičínu máte pravdu. Ani tam ale nejde o "náhodný výstřel", nýbrž o "cílené komerční rány" do Boleslavi a Prahy. (Tím nijak nechci obhajovat středočeský přístup, který sice obvykle udržuje tradiční spoje do škol a fabrik, ale jinak je zcela impotentní.)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2541
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 10:00:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zde zdánlivě nesouvisející dnešní článek(pro zajímavost):
http://ekonomika.idnes.cz/ceske-drahy-chteji-zan-ove-vlaky-od-kra ju-vice-penez-fx8-/ekonomika.aspx?c=A121128_211132_ekonomika_ert
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 10:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek 000 - Hlavně že Vy jste soudný, a že chápete, kde se vzaly peníze na rychlejší vlaky, propojující odlehlé části kraje s krajským městem a větší města mezi sebou. Někdo asi není schopen pochopit celkovou užitečnost modelu "železniční páteř, autobusové drobnější kosti". Pokud obhajobu tohoto modelu nazýváte "autobusovou budoucností", tak jste se sám zařadil mezi ultras. Některé konkrétní věci se sice tak úplně nepovedly, Ing.Z. to místy dost přepísknul, ale princip systému je dobře a systém jako celek je životaschopný. Přitažlivost "optimalizovaného systému" je jak v tom, že páteřní vlaky jezdí často, tak v tom, že se vlaky nezdržují obsluhou každé vesničky a každé málo využívané relace a tím pádem jezdí častěji a rychleji než předtím. Většina vesnic je úplně bez vlaku, takže jsou na autobus chtě nechtě odkázáni, vemte si seznam obcí a spočítejte si to. Těch pár vesnic, kde se vlak nahradil autobusem, je v krajském měřítku prkotina ... To všechno ale ultras nejen že neuznají, ale asi ani nikdy nepochopí ... Nejen to, oni si za celou tu dobu vůbec nedokázali všimnout, jak moc se v pardubickém kraji pozvedla meziměstská doprava. Největší optimalizační laps, Lichkov, bude napraven od 19.12., takže lze směle říct, že železniční doprava v Pk je organizována daleko užitečnějším způsobem než dřív, vlaků jezdí stejně jako dřív, ale jezdí celkově užitečnějším způsobem, a vozí více cestujících.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 10:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Štíty - Hlavní spádovost ze Štítů je do Zábřehu a Šumperka. Vlak přijíždí z dost nešťastného směru, není divu že jezdíval dost prázdný.
1,2 km na nádraží by se sice dalo dojít, ale aby celý systém VHD k něčemu byl, tak by se tam musel přestěhovat přestupní uzel, což nemá smysl dělat kvůli třetiřadému směru. Hlavně je třeba vzít v potaz, že obnova lokálek by znamenala úbytek vlaků na hlavních tratích. Pár zbytečných vlaků by se sice dalo najít, ale určitě ne tolik, aby to stačilo k obnově lokálek. Kdo chce obnovit lokálky, tak tím zároveň říká, že chce devastovat nedávno zlepšená meziměstská a páteřní železniční spojení.
SIM25
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.0.30
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 12:40:20    Odkaz na tento příspěvek  

Novinkou mezi krajskými městy bude nasazení dvou řídicích vozů řady 961, které v průběhu příštího roku postupně nahradí další dva RegioPantery.
Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/drahy-posili-spoje-do-krkonos-d2x-/pard ubice-zpravy.aspx?c=A121129_1860636_pardubice-zpravy_mt
Vandr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 13:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už z Jaroměře do Trutnova až do Svobody n/Ú mohly býti dávno natažené dráty a elektricky by se jezdilo jak z Pardubic/Prahy. V celem úseku jezdí Sp/R Pardubice-Hradec Králové-Trutnov na NAFTU. I v nákladní dopravě by to prospělo, hlavně při přepravě uhlí do elektrálny Trutnov-Poříčí. V dnešní době by bylo dobré vyrobit Diesel-RegioPanter(elektrika-diesel), něco podobné na jihu Čech (žehlička ř.218)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1564
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 14:02:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VLAKY POJEDOU DO HRADCE KRÁLOVÉ ČASTĚJI, UŽ OD PŘÍŠTÍHO VÍKENDU

„Osobní vlaky zdaleka nebyly cestujícími tak vytěžované jako rychlíky. Ukazuje se, že rychlost a přímost vlakových spojů láká,“
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 18:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2663407
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5875
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 20:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A z čeho vycházíte, že autobus přitahuje méně lidí? Na rozdíl od vlaku zaveze člověka až přímo do centra obce a ne do polí za ní a rychlostně bývá většinou na tom lépe"

No možná dotyčnej vychází z pozorování a z faktu, že venkovskej bus:
a) krom školních a několika málo zbylých šichťáků vozí 2-5 lidí
b) většinou daní za to že zajíždí na návse a staví u každé lampy je tragická cestovní rychlost kterou trumfne i šukafon na lokálce s vmax 50 a desítkama na přejezdech. Ono totiž celková doba cesty včetně docházky na stanice může u vlaku být i delší a přesto to nepůsobí tak strašidelně jako ten poskakující a furt stojící bus - ten vlak prostě "jede"

Mimochodem včera jsem měl tu čest vidět několik busů kolem Litomyšle. Ráno kolem deváté v Trstěnicích směr Litomyšl u odbočky na Karle přijel Ikomáckej kebab s posádkou 1+1 (řidič + cestující). Pravda, na zastávce tam přistupoval druhej cestující. Dole u benátek pak totéž opačným směrem vezlo asi 4 lidi když 1 zrovna vystoupil.

Problém "vesnickejch" busů je v tom, že za nemalé jízdné jedou občas a s cestovní rychlostí zdatného cyklisty.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 20:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

krom školních a několika málo zbylých šichťáků vozí 2-5 lidí
Venkovská lokálka na tom ale není o moc lépe. U obojího záleží, jaké obce spojuje: jak u busu, tak u vlak.

většinou daní za to že zajíždí na návse a staví u každé lampy je tragická cestovní rychlost kterou trumfne i šukafon na lokálce s vmax 50 a desítkama na přejezdech.

Nějaký příklad by nebyl? Ono taky záleží, po jakých silnicích jede. Nicméně u většiny relací, kde vedle vede padesátková lokálka s pomalými na přejezdech by se ten bus musel jo hrabat, aby ji netrumfl. Ona ta lokálka totiž taky většinou staví na každé mezi. Navíc je třeba připočítat docházkovou vzdálenost na vlak a na bus.

Prostě opakuji: nic proti vlakům (sám mám radši vlak než bus), ovšem je třeba si říct, na jakou relaci je který druh dopravy vhodnější. Prostě pro mě je vlak páteř a na dálkovce/spěšné páteřní vrstvě nemá bus co dělat. Na vymetači Kotěhůlek zas myslím, že je vhodnější bus napájející vlak (pokud nejde o hustě osídlenou oblast, nebo vlak není o poznání rychlejší, tam vlak má smysl).
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Skeptik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.24.80.109
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 21:23:34    Odkaz na tento příspěvek  

Louis de mydlaque: Že na dálkovce nemá bus co dělat je zrovna tak nesmyslné tvrzení, jako že na vymetači Kotěhůlek nemá co dělat vlak. Prostě typická snaha něco zaškatulkovat, "znormalizovat", udělat z toho dogma a prohlásit to za jedinou možnou pravdu.
A doporučoval bych Vám nahlédnout do IDOSu či jiných pomůcek a vzít do ruky kalkulačku - pak byste možná s překvapením zjistil, že naprostá většina vlaků i na tratích s V max=50 km/h je rychlejší, než místní linkové busy. Ona ta lokálka totiž na každé mezi, navzdory Vašemu tvrzení, nestaví! A při dojezdu do města obvykle nestojí na každé křižovatce nebo v koloně jako autobus. A hlavně: v těchto krátkých dnech, když člověk dělá od nevidíš do nevidíš, si ve vlaku alespoň může v teple něco přečíst - narozdíl od většiny autobusů se tam totiž svítí!
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2012 - 21:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis de mydlaque, Skeptik.... : Podle mého názoru je určitě pravdou to ,že záleží na konkrétních místních poměrech a situaci. Celkově si, ale myslím, že lokálky s vmax 50 km/h jsou většinou rychlejší než souběžné autobusy, ale docházková vzdálenost mluví spíše ve prospěch autobusu.
Dálková autobusová doprava má taky určitě své místo v přepravě osob (např. Praha - Liberec), ale v celkovém měřítku zde má železnice výrazněji navrch (osobně volím vlak jakmile jen je to možné protože se svoji výškou téměř 2 metry mám problém se do dálkových autobusů srovnat )
Jinak z psychologického hlediska osobně raději volím spoj s delší docházkovou vzdáleností, na který ovšem čekám kratší dobu (v mém případě je to vlak vždy X:42 - X:47) než autobus, který mě zastavuje téměř před domem, ale jede později (vždy X:03 - X:20) přestože celkově uspořím maximálně 10 minut, ale mám pocit, že jsem stále v pohybu.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 02:39:38    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque, Orky, Ignác, Zzz a další:

Vy jste posedlí představou stvořit dokonalý kraj, kde bude všude jezdit co nejvíce autobusů, propojíte nimi co nejvíce míst, byť s přestupama a bude to svážet k páteřním rychlým vláčkům. A lidi to budou milovat. Takové hezké pravidelné bloky... počítačová hra. :-)

Je to naprostá kravina samo o sobě (to mohlo být v době, kdy neměl skoro každý k dispozici auto), ale bráníte se to uznat. A tak se nám, soudným, snažíte vnutit, že jediný důvod, proč to nejde mít, jsou lokálky.

Když vás čtu, tak bych diagnostikoval toto:

1) "Trpí představou, že v Pardubickém kraji jsou 10ky lokálek kde je průměrná obsazenost 2-5 lidí ve vlaku."
2) "Trpí představou, že náklady na tyhle lokálky jsou to, co kraji prodražuje veř. dopravu."

Já bych fakt chtěl vědět které tratě to jsou. Po tom co to Záruba tak proškrtal? (a prosím bez počítání vlaků proti špičce, to je kravina)

Totální ignorant Záruba, vědom si toho, že když bude škrtat vlkm, tak mají ČD právo požadovat navýšení dotace, pouze přesunul výkony, risknul objednat fůru nových busů a skončilo to ztrátou 70-80 mega. (My "soudní" vlastně můžeme Záhubovi poděkovat. Za jeho neodvahu škrtat vlkm. Tím umožnil nápravu, což by bylo pokrytecké mu upírat. :D )

Vám se ty busy ale děsně líbí (neb se vám líbí styl "pravidelné bloky jako v pc hře"), a sníte o tom, že se seškrtá zbytek těch lokálek a ty úžasné Zárubobusy se z toho zaplatí (Ignác by nejradši vykopal válečnou sekeru a Duška i s námi skalpoval).

Nepochybuji, že přesně tohle byl Záhubův plán, až by se zjistila ta ztráta. Jenže... něco nevyšlo. Doufal, že i přes ztrátu budou lidi chlemtat natolik blahem, že odůvodní i zrušení zbylých lokálek.

Celá vaše představa, milá skupino, má jeden velký PARADOX:

Vaše představa VHD vychází z toho, že na ni už nikdy nebude více peněz a bude se jen škrtat.

ANO... zde lze souhlasit, že za takové situace lze DOČASNĚ, na chvíli, provádět zlepšení JEN rušením vlaků a náhradou busem. To je co nám tady nutíte.

Ale zcela schválně vynecháváte fakt, že nakonec se budou muset omezovat i ty busy. Protože po období škrtů lokálek se dostanete k tomu, že rušit další vlaky už by bylo moc vidět (až zrušíte samozřejmě i vlaky typu Choceň-Náchod) a vrhnete se do 5-10letky každoročního omezování busů. A pak co? Co budete seřezávat dál?

Vy se nám snažíte namluvit, že jsou to lokálky (kterých tam nějak vidíte fůru), co stojí ty peníze. A děláte, že nevidíte, že tohle je stále se zmenšující spirála smrti.

Kam s tím chcete dojít, to nechápu...

Veřejnou dopravu je třeba hájit, je třeba bojovat za co nejvíce peněz do ní... ne to vzdát a hledat co bude nejmenší zlo proškrtat.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 05:53:41    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque:

"Venkovská lokálka na tom ale není o moc lépe!"

Takhle málo lidí vozí naprosté mimimum vlaků (pokud ignoruji vlaky proti špičce, které jedou kvůli obratu). Vyjímky, kterými je v této diskuzi zmiňovaná 063, 137 a najdou se samozřejmě i další jako je mnou zmíněná 161 rozhodně nejsou typickými českými lokálkami.

+U těch druhých 2 se dá mluvit aspoň o turistickém významu. Což je téma na další diskuzi. Zda tento stát má či nemá peníze na údržbu tratí pro turismus. Faktem je: 1) sice je to tvrdě neefektivní ale i 2) pro stát je to při současném počtu těch tratí zcela zanedbatelná suma (a nejspíš ještě dlouho bude - snaha je zrušit slouží spíše k odvádění pozornosti jinam). Ale netýká se to krajů a proto do tohoto tématu nyní nezacházejme. Česká společnost si svůj názor v této problematice teprve vyjasňuje. Vyjasňuje si i názor v tom, zda ty tratě zakonzervovat (neudržovat) či zničit cyklostezkou.

"Nicméně u většiny relací, kde vedle vede padesátková lokálka s pomalými na přejezdech by se ten bus musel jo hrabat, aby ji netrumfl"

Opět - takhle pomalých lokálek je naprosté minimum. Zveličujete to. Které to podle vás jsou konkrétně v Pardubickém kraji?
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 06:23:02    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: 1/2

Je třeba vše individuálně posoudit. Pokud někde vozím vlakem průměrně 5 lidí a nejedná se o koncový úsek (podle kterého může soudit jen likvidátor), nabízí se vysvětlení, že ti lidé by jeli tak jako tak čímkoli. Že se jedná skutečně jen o ty, co nemají alternativu.

Pokud vlak vozí 15 lidí a nahradím ho busem a ten bus bude pomalejší, často mít zpoždění, méně komfortní (absence wc, málo životního prostoru, nebraní cyklistů), velmi často to dopadne tak, že nakonec bude vozit taky 5 lidí. První kdo odpadnou, budou lidé co tranzitují/jedou z dálek. Jednoznačná degradace VHD.

Něco podobného se dá chápat, pokud došly prachy a je cílem za každou cenu zachovat veř. dopravu všude. V ten moment se nedá nic dělat. Pokud není šance škrtat v jiných oblastech než veřejná doprava.

Ale nedá se to akceptovat, pokud za ty peníze chce někdo objednávat fůru busíků na nových linkách, co taky budou vozit 3 lidi. A to jen proto, že mu to vytváří hezkou busovou síť.

Příklad s lokálkou 063 považuji za demagogii. Tak extrémní nebyla ani lokálka Chrudim-Heřm. Městec a ta šla na porážku jako první. A věřte, já ji nepovažuji za prioritu obnovit. Vlaky např. z Mor. Třebové do Prostějova ale smysl mají, protože 1) nevede to nikudy 2) nutit lidi zbytečně přestupovat bus->vlak je degradace. Zde vlak klidně může hrát roli páteře, protože bus by také musel všude stavět (stejně pomalý) a je na něj nutný přestup. Bus může nahradit úsek Mor.Třebová-Městečko Trnávka-Chornice(nabere lidi z vlaku od Prostějova a Č.Třebové)-Jevíčko-Velké Opatovice-Boskovice a odtamtud dál přímý vlak do Brna. Protože ano, ta druhá ze zdejších lokálek se obcím vyhybá, je pomalá a lidé od Prostějova by stejně museli v Chornici přestupovat a pak znovu ve Skalici. Ta trať může funfovat jen o víkendech pro turisty (kdy prázdná nejezdila... ale bohužel jde Jihomoravský kraj opačnou cestou - likviduje na ní víkendový provoz).
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 06:28:07    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: 2/2

Jsem tedy názoru, že snaha dělat obecně z lokálek v Pard. kraji tragedii, je holý nesmysl. Těch s dlouhou docházkou k zastávce a vedoucích mimo přepravní proudy a strašně pomalu, je totální minimum. Pro mě to naznačuje spíš to, že takový člověk je zamilovaný do představy nádherné propojené sítě busů víc, než my do lokálek. A také nic jiného nechce vnímat.

Z lokálek, kde pojede třeba 5 lidí (ale ono jich tam o víkendu 5 nejezdilo), jsem pro ty, kde je výrazný síťový význam a jiný přínos. Tedy třeba Dolní Lipka-Hanušovice. Naopak Holice-Borohrádek za stěžejní neberu.

Pokud byste ale chtěli škrtat na lokálkách, co v Pard. kraji zbyly, tak s vyjímkou zbytku 015 to naprosto postrádá soudnost (zbytek je nahraditelný, ale zlepšení dopravy to NEPŘINESE... jen zhoršení... že by pokus o rovnostářství?). A ani 015 by víkendový koncept neuškodil a to opět až do Prachovic. Zvláště když před vytrhnáním kolejí je tato trať dlouhodobě chráněná. Sólo vlaky mezi Heřm.městec-Chrudim, zde uznávám, že není moc koho vozit a přesouvat sem jakékoli vlkm by byl hřích na jiných tratích.


"Podle mého vlak ploužící se 40 km/h, vysokopodlažní, jedoucí po rozpadlé trati, zastavující kilometr od obce u rozpadlých budov, u sypaných či vůbec žádných nástupišť, bez informačního systému...(atp.) prostě jednoznačně prohrává s dnešní autobusovou dopravou."

Prohrává s čím? S busem s průměrnou rychlostí 25km/h (díky stavění na každé mezi), s totální nejistou pro "nemístní" odkud a jak to jezdí (co je jim do toho, pro ně to kraj neplatí), s rovnoceně odpornými pomočenými čekárnami, jedoucí po nevalné silnici, neustále zatáčející a měnící rychlost (což lidé u busů většinou vnímají více než u vlaků), též bez informačního systému? S jistotou, že se v buse nemají koho zeptat, zda na ně počká přípojný spoj a s nemožností zjistit zpoždění (poměr zastávek+nádraží busů a vlaků s informačním systémem by bylo hodně odvážné srovnávat). Navíc vlaky umožnují internetu a mobilu znalejším cestujícím zjistit jejich polohu a zpoždění vždy. Busy jen vyjímečně.

Dál jako bonus bus nevezme cyklistu, nemá wc, nemá umyvadlo.

A někoho potěší i menší bezpečnost (riziko nehody) v buse než ve vlaku. :-)

Jsem názoru, že pokud trať nevede totálně blbě, bývá autobus vnímán jako ta nejnižší vrstva socky, to se nezlobte. Zastavování na náměstích to nezachrání.
tománek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 07:10:07    Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:
Můžete mi říci, proč právě úsek trati Holice - Borohrádek nepovažujete za stěžejní? Zvláště ve vztahu například k jmenované trati Dolní Lipka -Hanušovice. Jaké důvody (jistě podložené fakty a čísly) Vás k tomu vedou?
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 08:12:04    Odkaz na tento příspěvek  

tománek:

1) "nepovažuji za stěžejní" neznamená, že souhlasím se zrušením... Pouze to nevnímám jako prioritu obnovit. A už vůbec ne na úkor zrušení něčeho významnějšího.

2) nulový turistický význam, minimální síťový význam (v oblasti je fůra tratí a jsou plně propojené - pokud bude někdo z většího města chtít mermomocí do Holic či Borohrádku vlakem, i dnes se tam dostane s nijak drastickou časovou přirážkou)

3) Holice a Borohrádek nejsou sobě navzájem spádovými oblastmi. A pro všechny ostatní existující spojení vlakem, zůstala možnost jet vlakem jen o něco mírně hůře zachována (jízdu z Holic do Hradce vlakem považuji za nesmysl). Samozřejmě bych Borohrádku přál lepší napojení vlakem na Pardubice, ale oproti oblasti v Jeseníkách je to možná nejméně bolestivý Záhubův škrt.

Přejete si vysvětlit i můj pohled na smysl obnovení lokálky do Hanušovic? Že je to nejméně vhodná trať na plošnou obsluhu území v Pardubickém kraji jsem si samozřejmě vědom. A to taky můj důvod není. Jistě uhodnote jaký důvod mám.
rrr176
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 08:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.vlaky.net/upload/images/reports/004715/12-11-28_TZ_Nov inky_JR_2013_Pardubicky_kraj.pdf
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5877
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 08:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příklady 50-kovejch lokálek:
Vysoké Mýto - Litomyšl
Vlak 30 minut, bus (ne rychlík dálkový ale vymeták "podle lokálky" pro vse) 34 minut.

042 - vlak z Jablonečku do Jilemnice 31 minut, bus 33 minut.

A to bych řek že jde o lokálky z těch nejpomalejších, skoro bych řek že uměle zpomalených díky přejezdům (kde hafo desítek přes pěšiny k barákům ještě před 30 a více lety nebyly).petr vlček
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 09:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek 000 - "Trpí představou, že v Pardubickém kraji jsou 10ky lokálek kde je průměrná obsazenost 2-5 lidí ve vlaku." ...

... nebo spíš Marek 000 neumí číst. On totiž nikdo nenavrhuje další omezování lokálek v pardubickém kraji. "Optimalizace" v roce 2011 byla od začátku myšlena jako jednorázový velký třesk, po kterém měly následovat jen drobné korekce. Ty korekce sice musely být větší, protože se lecos nepovedlo, ale to nic nemění na tom, že se žádné další škrty na lokálkých neplánovaly a neplánují.

bývá autobus vnímán jako ta nejnižší vrstva socky

Mezi příznivci železnice, zvlášť mezi těmi skalními, takový názor skutečně převládá. Osobně taky jedu daleko raději vlakem, pokud jede alespoň trochu přímo a jezdí alespoň trochu slušná souprava. Mezi běžným obyvatelstvem to ale je spíš fifty fifty. Někdo sice taky spíš preferuje vlak, ale zhruba stejně lidí vlak moc nemusí. Je nemálo lidí, kteří do vlaku lezou opravdu neradi. Znám i několik lidí (převážně žen), které by do vlaku nikdo nedostal, přestože některé z nich běžně používají jak MHD tak příměstský autobus.

Zbytek nebudu komentovat, protože všechno co jste napsal, je ovlivněné Vaším vyhraněným fandovstvím.

Petr vlček - 31 nebo 33 minut, to není velký rozdíl. Větší četnost spojů a místy i kratší docházková vzdálenost na autobus to bohatě vynahradí. 50-ková lokálka prostě není žádné terno a autobus žádný propadák. Majitelé režijek a skalní příznivci železnice pochopitelně budou vždycky opačného názoru. Měli by ale pochopit, že jejich názory nejsou reprezentativní, že nemluví jménem většiny obyvatel.
Jamamoto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 1-2011

Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 11:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu tu zase naruším diskusi a vrátím se ke svému příspěvku č.636 .
Af78, LubanH: Díky pánové. Fotky moc nedělám, ale protože jsem tam tvrdnul půldruhé hodiny, než brejlovci pokračovali dál do Kostelce, něco jsem cvaknul. Pár snímků se povedlo tak, že jsem je až na zmenšení nijak nepootáčel, neořezával a ani jinak neupravoval.
Ale jak píše LubanH o atmosféře, ta se ukáže mnohonásobně víc, tedy alespoň pro mě, při záznamu na video. Tedy vlak v pohybu a zvuk. Samozřejmě, fotka, zvlášť noční, dokáže být v daleko lepším rozlišení a díky dlouhé expozici člověk získá obrázek, který je často pro záznam videa tmavý až černý. V tomto případě pomohlo rozsvícení všech světel na stožárech těsně před příjezdem vlaku.
Takže tady je něco pohyblivého (ikdyž před odjezdem na Kostelec to chvilku trvá, než spadnou šraňky )
Brejlovci AWT
Fucida
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 13:28:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rrr176: Zvlášť tohle mě zaujalo: Osobní vlak s odjezdem z Kolína v 18:42 bude nově prodloužen až do Přelouče
Divný, že je z Kolína prodloužen do Přelouče, když teď jezdí do Pardubic.
Inu, není zkracování, jako zkracování.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 14:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác, Petr Vlček: Po 042 jezdím často (nemám režijku ani In kartu) používám Idol (stejná cena vlak i bus) a s docházkovými vzdálenostmi ani četností spojů tady bus nad vlakem (kterému dávám přednost) nijak nevítězí:

Četnost spojů (v X): přímých autobusů 9 (http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/mojespojeni/?p=269862173), vlaků také 9 o víkendu (v sobotu) je to 6:9 pro vlak.

Docházkové vzdálenosti:
Jabloneček - pro většinu lidí blíže bus (ne pro všechny), ale z náměstí (od zastávky busu) je to na vlak necelých 5 minut,
Poniklá - záleží na které straně Jizery bydlíte,
Hrabačov - pro občany sice blíže bus, ale pro zaměstnance Devra (velký zaměstnavatel v oblasti) vlak
Jilemnice - Podle toho kam ve městě jdete, celkově srovnatelné vlak bus.
zastávky na znamení nevypisuji, ale je to vždy zhruba srovnatelné.
Navíc vlak zde má tu výhodu, že ve směru do Jilemnice z Jablonce vyjíždí a proto je tu jeho přesnost prakticky 100%

Trať Choceň - Litomyšl tak neznám, ale nemám důvod nevěřit tomtu příspěvku Petra Vlčka:
Mimochodem včera jsem měl tu čest vidět několik busů kolem Litomyšle. Ráno kolem deváté v Trstěnicích směr Litomyšl u odbočky na Karle přijel Ikomáckej kebab s posádkou 1+1 (řidič + cestující). Pravda, na zastávce tam přistupoval druhej cestující. Dole u benátek pak totéž opačným směrem vezlo asi 4 lidi když 1 zrovna vystoupil.
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 14:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

54_čsd: Trstěnice jsou na hranici spádovosti mezi Svitavami a Litomyšlí, u daných spojů se tedy jednalo o nejslabší využití, oba jmenované spoje mívají na příjezdu do cílových měst i cca 15 lidí.

A pro spojení mezi Svitavami a Litomyšlí tato linka neslouží, na to je linka přímá...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2542
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 15:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:Ani já nenavrhuji v "Pardubickým kraji" žádnou lokálku na omezení os.dopravy.
Celá tahle debata přece vznikla jako reakce na proklamované snahy soudruha Duška vrátit provoz na Oredem (Os)zastavené lokálky a jeho další žvásty,kterým dělá napůl pravdivý a napůl lživý infokokteil pro veřejnost.

Miroslav Z:A který linky podle Vás v oblasti vlády Oreda vozí do cíle 2-5 lidí mezi 5-6 hodinu?
To totiž nejsou školní spoje, které jste jmenoval jako vyjímku,kdy s busem někodo jede.
Netvrdím,že taková není,docela mě to zajímá.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2543
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 16:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se,druhý odstavec je směřován na Petra Vlčka a ne Mir. Z.
Příště budu jistě pozornější....
sekal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.255.9.2
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 17:19:52    Odkaz na tento příspěvek  

Tak od poloviny roku 2013 do Trutnova elektricky nebo to budou tahat brejlovcem?