K-report
 

Všeobecná cyklistická diskuse  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 24. 04. 2012Petr_vlček60 24-04-12  22:44
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 23. 05. 2012Petr_vlček60 23-05-12  17:03
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 14. 07. 2012Petr_vlček60 14-07-12  18:36
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 10. 2012prag60 18-10-12  13:15
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2704
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 19. října 2012 - 18:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

může snad i šofér vjet do křižovatky "traťovou", aniž by musel očekávat že bude muset dát přednost zprava nebo mu tam někdo vlítne. Tady vůbec žádnej rozpor nevidim.

Platí to i pro horizont, zatáčku atd? Řidič má zelenou pokrytou jenom křižovatku a to ještě ne celou (odbočuje-li, musí dát přednost chodcům přecházejícím komunikaci, na kterou odbočuje), fíra má volno až k dalšímu návěstidlu.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2240
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 20. října 2012 - 00:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša: může jet to, co mu dovolí průnik možností tratě, návěstidel, návěstí a vozidla/soupravy.
Ano, takto s tím souhlasím. Vyjádření je to ovšem zcela odlišné od původního tvrzení jezdí se co trať dovolí bez ohledu na rozhled a srovnání provozu na železnici se závody rallye. Existenci zvláštních návěstí pro závody rallye a jejich dodržování nerozporuji, ve svém příspěvku píšu návěstmi pro běžný provoz.

Ad jízda na kole nejen při pravém okraji vozovky. Jak tuto jízdu v praxi realizuje cyklista je zřejmé. Mě však zajímá proces legalizace této skutečnosti, neboť dle současné legislativy se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky. Tedy na základě čeho a jak budou určena místa, kde tato povinnost nebude platit, jak to bude vyjádřeno v zákoně a jak cyklista v terénu pozná místo, kde nemusí jet při pravém okraji vozovky, aniž by znal příslušnou legislativu, jak plyne z tužeb autorů dokumentu (rozpoznatelnost, jak se má kdo přirozeně zachovat i bez podrobné znalosti práv a povinností určených legislativou)?

Ad jízda v protisměru. Ponechme stranou polemiku, zda by měla být umožněna jízda cyklistů v protisměru jen ve vybraných ulicích dostatečné šíře či všeobecně, tedy i tam, kde není dostatek místa pro bezpečné míjení. Davide, předvedl jsi ukázkový příklad nedomyšlení do všech důsledků. Řešíš jen vzájemné míjení cyklistů jedoucích v protisměru a vozidel jedoucích správným směrem, ale už tě nenapadla jiná úskalí jízdy cyklistů v protisměru, která mohou mít negativní vliv na jejich bezpečnost. Kupříkladu vyjíždění z řady zaparkovaných vozidel. V jednosměrných ulicích se smí parkovat i při levém okraji vozovky, kdy při vyjíždění z řady vlevo podélně zaparkovaných vozidel nemá řidič šanci vidět cyklistu jedoucího v protisměru podél takto stojících vozidel a snadno může dojít ke kolizi.

-------

Jenda_j: Gratuluji, Jendo, vyhrál jsi! Jsi první, kdo v této debatě vypustil otřepané klišé “na západě to tak dělaj“. Jinak větu jsi vytrhnul z kontextu a dal jí tím odlišný význam. Cituji sám sebe: Těch písmen v zákoně by bylo více. O hodně více. Jinak si realizaci návrhů nedovedu představit.. Význam je tedy, že si nedokáži představit realizaci beze změn v zákoně. Jinak zrealizovat lze všechno, jen je otázkou, za jakou cenu.

------

Pragu, chápu tvoji pózu, se kterou vystupuješ na K-reportu. Stylizace do rádoby vtipného glosátora nad věcí s minimálním příspěvkem věcnosti do diskuze však přináší i svá úskalí, kdy pak vypadáš jako hlupák. Uvedu i s důvody, že srovnáváš nesrovnatelné a ty vzápětí vyplodíš to stejné.

Vzájemné vztahy ve společnosti, tedy muž vs. žena, mladý vs. starý apod. vychází ze sociálně kulturního prostředí dané společnosti a na jejich vyžadování a dodržování není právní nárok. Kdežto provoz na pozemních komunikacích se řídí závaznými pravidly vycházejícími ze zákonů a vyhlášek a platí pro všechny stejně bez ohledu na společenský status. Zdá se ti snad, že se kupříkladu přednost v jízdě řídí tím, zda vozidlo řídí žena nebo muž, mladý nebo starý, silnější nebo slabší?

Ano, znakem společnosti evropského regionu je ochrana slabších (tvrdit to však ve všeobecnosti o civilizaci, jež má mnoho tváří, je poněkud odvážné a hlavně mylné). Bohužel korektnost a humanismus zbytněly do rozměrů, kdy ochrana slabších a menšin za každou cenu je spíše ke škodě. Stejně tak jejich pronikání do oblastí, kam nepatří, zde do pravidel provozu na pozemních komunikacích. Ve jménu pravdy a lásky udělíme cyklistům privilegium přednosti před motorizovanými účastníky provozu na pozemních komunikacích, navzdory charakteru těchto druhů dopravy a dopadům na bezpečnost a plynulost provozu. Cyklista vidí motorové vozidlo lépe než řidič motorového vozidla cyklistu, cyklista zabrzdí a zastaví a následně se rozjede snadněji než motorové vozidlo, cyklista má lepší manévrovatelnost, řidič motorového vozidla musí mít oprávnění k jeho řízení, je tedy u něj větší pravděpodobnost než u cyklisty, že zná pravidla, jimiž se provoz na pozemních komunikacích řídí atd.

Pragu, nastal podzim, soumrak přichází brzo. Usedni do vozidla, vlastníš-li nějaké, a za tmy se projeď městem. Bude tma, do očí ti budou svítit světla ostatních vozidel, pouličního osvětlení a výkladů, případné mrholení ti pokryje skla a zpětná zrcátka mokrou vrstvou, ve které se všechna tato světla rozpijí do velkých svítících kaněk. Dozajista pak budeš s lehkostí registrovat včas každého cyklistu, zejména typicky oděného v tmavý šat a bude-li vůbec osvětlen, tak bludičkou, v níž skomírají baterie na prahu své životnosti. A až dojde k naplnění vlhkých snů cykloaktivistů, nebude ti činit problémy zastavit před každým přejezdem pro cyklisty, pokud si jej vůbec všimneš, aby ses přesvědčil, zda se zpoza rohu či mlází nevyřítí nějaký cyklista, kterému budeš muset dát přednost. Nebude ti činit problémy při odbočování do boční ulice zastavit a ve tmě skrze mokré sklo a ve zpětném zrcátku zkoumat, zda se po cyklostezce neblíží nějaký cyklista, stejně tak budeš naprosto klidný z pocitu, že se za tebou tvoří fronta vozidel během tvé číhané na cyklisty. A nemusí jít ani o podzim/zimu. Pro zhoršenou viditelnost cyklistů postačí zamračený letní den nebo naopak kontrast slunce/stín v kombinaci s tmavým oblečením cyklistů bez jakýchkoliv reflexních prvků. Bude upřednostnění cyklistů přínosem nebo je naopak vystaví většímu riziku kolize?

Pragu, jde-li ti tak o ochranu slabších, kteří by měli být upřednostňováni, pak mi odpověz na stejnou otázku, kterou jsem kladl i Davidovi. Proč má kolejová doprava přednost před silniční? Vždyť účastníci silniční dopravy jsou v tomto ohledu slabší než kolejové dopravy. Nemělo by tedy dojít k úpravě a neměla by kolejová vozidla dávat přednost silničním, abychom už z tý džungle vyrostli?

Pragu, chodci nemaj ani ty trubky, a proto nemají před vozidly přednost. Chodec, kterému přijde přirozené suverénně bez zastavení vkročit do plného provozu, a to i na místě k tomu vyhrazeném, je na nejlepší cestě k Pánu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 22. října 2012 - 23:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl jsem tě jen trošku poškádlit, snad se nezlobíš
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Petr N.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.57.178
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 16:32:11    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení cyklisté, mám takovej dotaz.. Není vám v cyklistických kraťasech s návlekama zima??
Roman81
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.30.229
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 21:36:08    Odkaz na tento příspěvek  

Tak na cyklostezce od Bystrce směrem na Komín jsou skutečně už nové sloupy veřejného osvětlení
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 12:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle se mi líbí, moc pěkný způsob, jak utnout diskuze o vytíženosti či nevytíženosti stezky. Nemá o tom někdo bližší informace, samozřejmě zejména o pořizovací ceně? (Provozní náklady předpokládám minimální.)

Čidlo za měsíc sečetlo na cyklostezce tisíce chodců. A také stovku aut
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7126
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 13:01:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestliže to čidlo funguje na bázi radaru, který dle délky zachyceného objektu určuje, jestli je to chodec, kolo anebo auto, tak se obávám, že ta odchylka od celkové statistiky nebude tak bezvýznamná. Třeba pojedou dva cyklisté těsně za sebou, nebo vedle sebe, čidlo to vyhodnotí dle délky jako auto, a tak dále...nebo skupinka chodců, míjející se protisměrní cyklisté přímo před radarem, stejně tak chodci...
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 13:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Extra přesné to nebude, ale ono by v řadě případů stačilo mít data přibližná nebo dokonce jen řádová. Projedou tam za měsíc řádově tisíce cyklistů? Nebo desetitisíce? Projde tam za měsíc 5 tisíc chodců, nebo 25 tisíc (s chybou plus minus 20 %)?
Mně se na tom především líbí, že to sleduje provoz v dlouhém časovém intervalu. Když občas vidím živé sčítače dopravy, jak sedí na přenosné židli někde u silnice, v jedné ruce cigárko, v druhé ruce tužku, na kolenou papíry, tak si říkám, jak moc asi tyhle lidi baví dělat to, co dělají, a jaká je přesnost zaznamenaných dat. Anebo jak moc napočítané výsledky ovlivní fakt, že sčítají provoz třeba v deštivém dnu, kdy je v ulicích výrazně méně cyklistů. Anebo přímo příklad z praxe: Jak moc ovlivní výsledky, pokud se sčítá provoz v centru města v den, kdy je půlka lidí s dětmi na prázdninách...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7127
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 14:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus - konkrétně k těm živým sčítačům , jestli je to baví nebo ne...Tak samozřejmě je trochu opruz sedět na židličce a několik hodin čumět do silnice a sčítat auta nebo sledovat v rámci provozu jiné aspekty (používání pásů, mobilů např.), nicméně je to práce jako každá jiná. Ze zkušenosti však můžu potvrdit, že takto získaná data jsou přesnější než například z radaru, který mi měří rychlosti ale i počet kolemjedoucích vozidel a kde dochází k chybám (při měření dopravních intenzit) právě vlivem překryvu obou směrů, nebo při předjíždění a podobně. Samozřejmě to chce mít na pozici sčítače pokud možno precizně pracujícího a žádnýho lempla, jinak ta data jsou o ničem. Třeba k masivnímu nasazení takovýchto sčítačů dochází každých pět let při celostátním sčítání dopravy, naposled v roce 2010.

K těm dobám sčítání, právě není jedno, kdy provádět průzkum dorpavního zatížení silnic, zcela mimo jsou prázdniny, svátky, víkendy, ale i pondělky a pátky, kdy dochází k ovlivnění řidičů víkendem. Stejně tak i počasí by mělo být pokud možno nedeštivé.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 16:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: A jak je to řešeno, pokud mají sčítači smlouvu na práci na konkrétní den a pak leje? Sčítání se zruší a přesune na jiný termín? Nebo se udělá sčítání ještě jednou s vírou, že napodruhé pršet nebude? První varianta znamená, že brigádníci musí mít ve smlouvě ustanovení ve smyslu: "Možná ráno přijdete a my vám řekneme, že žádná práce nebude." Druhá varianta znamená podstatné zvýšení nákladů.

...právě není jedno, kdy provádět průzkum dorpavního zatížení silnic, zcela mimo jsou prázdniny...
Na to jsem právě narážel, před necelým rokem jsem s překvapením zjistil, že proběhl lokální dopravní průzkum v termínu, kdy jsem (nejspíš nejen já) ještě na horách trávil poslední dny vánoční dovolené...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9738
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 21:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co mám tu zkzušenost, tak většina sčítání se neprovádí pouze jediný den, ale třeba týden v kuse nebo během nějakého delšího období, ale zase ne každý den.

Cca poslední měsíc potkávám u jedné ostravské křižovatky živé ščítače dopravy. Co jsem je chvilku pozoroval, tak práci provádí precizně. A objevujou se tam v náhodné dny. Jednou v pondělí, jindy třeba ve středu. V průměru tak 2× do týdne.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7129
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 23. listopadu 2012 - 09:09:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus - záleší na tom, o jaký průzkum jde. Např. při celostátním sčítání z roku 2010 se sčítalo za jakéhokoliv počasí, pokud bylo extrémně hnusně, zvolil se náhradní termín. K tomu ale docházelo zcela vyjímečně. To sčítání ale nebylo jednorázové, tj. v jednom dni, ale sčítalo se v několika termínech. Pokud potřebuju nasčítat něco menšího, tak samozřejmě na zakládě nějak rozumného počasí, případně abych se měl kam schovat, tojest jedu tam autem a tak.

Jinak taky záleží, kdo to ten průzkum zadává, a co chce vlastně vědět. Pak je klidně možný, že někoho potkáš sčítat o víkendu nebo o prázdninách.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7136
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 26. listopadu 2012 - 11:17:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další raport ohledně bystrcké cyklostezky v Brně; v místě bývalého plechového svodidla vyrostlo betonové. Z hlediska technického je to plus, staré svodidlo se sloupky směrek do cyklostezky bylo dosti o hubu, nicméně betonové nepříjemně zasahuje do šířky cyklostezky...viz foto:

před reko, rok 2009


po reko, listopad 2012

Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5495
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2012 - 06:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už někoho napadne ten úsek opravit, takto zkazí tímhle... prostě Brno

Konečně jsem se dostal k vyhodnocení letošní cyklosezóny. Najeto celkem 2278,68 km s průměrným nájezdem 23,99 km během 94 výjezdů. Nejvíce kilometrů jsem najel červnu, a to 461,23 km. Jízdy převážně po městě, letos bylo těch výletů do okolí Brna docela málo (ovšem když už, tak minimálně 60km ).

Počet nehod s vážnými důsledky 0 (let přes řídítka jsem absolvoval loni ), počet skoronehod nepočítám (jedno nouzové brzdění v Pisárkách spojené s likvidací sedla, hromada nouzových brzdění kvůli někomu či něčemu, co mi nečekaně vlítlo do cesty, vjetí do štěrku při jízdě z kopce v rychlosti cca 30km/h, to bylo taky příjemné, dvě projetí červené na semaforu o několik metrů, protože jsem se zamyslel a červenou registroval na poslední chvíli).

Pro začátkům na kole již jezdím značně svižně (ostřejší styl jízdy, prudší brzdění), ovšem troufám si říct, že stále bezpečně jak vůči sobě, tak vůči ostatním. Snažím se myslet hlavou a hlavně dopředu, díky čemuž jsem se již vyhnul dost nehodám - tušil jsem, že mi tam ten člověk vleze/auto vjede a už jsem brzdil předem. Při jízdě po silnici dodržuji pravidlo "provoz má být svižný a plynulý", tedy komunikace s úzkým profilem či s velmi hustým provozem prostě objíždím. Jede-li za mnou autobus/kamion, nemám problém se uhnout v křižovatce bokem a pustit jej. Sám nesnáším, když se musím za někým plazit. Když nemám (na) auto, tak se holt musím v řízení cvičit na něčem provozně levnějším - a kolo je ideální možnost, jen je třeba se umět přizpůsobit a nechovat se, jako by mi silnice patřila.

Další rok mne čeká menší generálka kola - bude potřeba koupit nové pláště (současné jsou již docela sjeté a při brzdění pociťuji nepříjemnou ztrátu adheze), seřídit brzdy (již nebrzdí tak pěkně, jako když to kolo bylo nové) a určitě se najde něco dalšího.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7158
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 07. prosince 2012 - 21:42:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík - jaktože už vyhodnocuješ, letošek ještě neskončil

dvě projetí červené na semaforu o několik metrů, protože jsem se zamyslel a červenou registroval na poslední chvíli)

Na kole zásadně myslet jenom na provoz kolem sebe, zvlášť pokud jedeš přes křižovatku na červenou
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9781
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 10. prosince 2012 - 15:08:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já ještě taky s vyhodnocením počkám. Sice současné počasí moc nepřeje, ale nikdo neví, jak bude třeba za 2 týdny.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5927
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 10. prosince 2012 - 18:00:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já letos dal svůj absolutní rekord něco přes 6100 km za rok. Vesměs při cestách do 80 km denně.

Jinak červenou jsem projel víckrát - vždy ale tak že jsem o tom věděl a v širém okolí se nic jiného nevyskytovalo. 90% pak u křižovatek s volbou kde je vždy náhoda zda je kolo vzato čidly v potaz...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7162
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 11. prosince 2012 - 12:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já už to zabalil, po té sněhové nadílce, která dostává notný přísun soli, se mi nechce v tomto vzniklém sajrajtu jezdit. Minulý týden to ještě šlo, i když nechutně mrzlo.
Letos je to slabota, km najeto okolo 4000 km, z toho téměř 1000 km po Krkonoších a Jizerkách na dovce během tří týdnů. Důvod je prostý - v rámci své práce jsem letos objel komplet celou republiku, pak chyběla motivace sednout na kolo a vyrazit za Brno, kde to člověk zná jak svý boty.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 22:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklistiku je nutno okamžitě zakázat :-)
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 08:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Lidovkách je to též: http://www.lidovky.cz/cykliste-zamoruji-vzduch-zakazte-je-vyzyva- jakl-f6u-/zpravy-domov.aspx?c=A121227_165153_ln-zajimavosti_ogo
Jen připomenu, že ten finančně určitě dobře zajištěný pán je také věřící katolík.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5528
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 11:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, co ze sebe vyblil mistr Jakl bude lepší nekomentovat...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7183
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 14:54:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to kus vola.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!