K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 04. 04. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Brně » Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 04. 04. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
antižgrynda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.212.5
Odesláno Úterý, 26. března 2013 - 18:24:43    Odkaz na tento příspěvek  

No jenže ona má pravdu !!!
za 05704 (po nehodě) bylo v danou chvíli možné z Tomkova nám. zařadit pouze kloubový záložák ze Staré osady, který dál než do Soběšic nejel.
Dprm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 7-2010

Odesláno Úterý, 26. března 2013 - 18:29:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

antižgrynda...jenže (1)kloubový autobus a kloubové autobusy jsou zásadní rozdíl.

Možná z prvního pohledu vypadám jako kindermafián,ale věřte tomu,že ten pohled druhý odpoví o tom,že jsem pravý opak :-)
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4916
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 00:02:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, je to rozdíl jednoho vozu...

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7846
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 27. března 2013 - 10:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozvířím tu trochu debatu o tom, co se zde "dlouho neřešilo".

Včera jsem debatoval u piva s jedním zde diskutujícím člověkem o výhledu trolejbusů v Brně. Po delším přemýšlení si sem teda dovolím napsat to, k čemu jsme se dobrali - a taky to, čeho jsem se dobral já sám. Je mi jasné, že je to z říše sci-fi, je mi také jasné, že ortodoxní trolejbusáci se mnou nebudou souhlasit, ale situace je taková jaká je a obávám se, že některé věci se stanou velmi brty. Samozřejmě bych rád znal názor ostatních:

Linky:
25 - (vybrané spoje terminál Starý Lískovec, vlak) - Osová - Konečného nám.
26 - Stará Osada - Kamenný Vrch
27 - Novolíšeňská - Stará Osada
30 - beze změny
31 - (vybrané spoje Šlapanice, žel.st) - Šlapanice, Riegrova - Úzká
32 - beze změny
33 - beze změny
34 - beze změny
35 - (vybrané spoje Nemocnice Bohunice) - Žlutý Kopec - Mendlovo nám. - Nové Sady - Zvonařka
36 - beze změny
37 - Jírovcova - Mendlovo nám.
38 - Mendlovo nám. - Žlutý kopec - Preslova
39 - Brandlova - Barvičova

Vozy:
25 - sólo bus, alt. po dobudování Lískovce (nevím, jak je to teď v plánu) a možnosti otáčení na Konečného nám. sólo trolejbus
26 - kloub. trolejbus
27 - sólo trolejbus
30 - sólo trolejbus
31 - plynový sólo autobus
32, 33, 34 - sólo trolejbus
35 - plynový sólo bus
36 - sólo trolejbus
37 - kloubový trolejbus
38, 39 - sólo trolejbus

Jak vidno, neodpustil jsem si potřebu rozdělit linku 25/26 na více úseků, důvody jsem už psal dříve (zpožďování na dlouhé trase), taktéž současná linka 35 mi přijde jako výsměch... Interaly jsem záměrně nepsal, o tom jsem nepřemýšlel. Dobudování nějakých spojek a krátkých tras beru "jako hotovou věc", ale je mi jasné, že to nikdy nebude.
Tak, a teď do mne :-)


(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)

http://atmosferaci.wbs.cz/
Dprm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 884
Registrován: 7-2010

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 12:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert...pokud nevíme přesně číslo,tak to může být rozdíl i klidně 5 vozů.

Možná z prvního pohledu vypadám jako kindermafián,ale věřte tomu,že ten pohled druhý odpoví o tom,že jsem pravý opak :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8768
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 15:50:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio:

Na linku č. 25 (u které se hovoří snad nejčastěji, jak bývá přetěžována apod.) pouze sólo (nikoliv kloubová vozidla)?
Celková potřeba počtu vozidel by se mírně snížila, pokud se navždy zavrhne prodloužení trolejbusové trati z Osové kamkoliv dále.

Mmch. otázka do žhavé současnosti (v poslední době nějak nebyl čas to sledovat) - na lince č. 35 dosud jezdí autobusy? Trolejové oblouky pro směr jízdy z Mendlova nám. na Žlutý Kopec (i v opačném směru) na křižovatce Úvoz X Tvrdého dosud nebyly vybudovány?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3519
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 27. března 2013 - 16:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Nebylo, ale během letošního roku by mělo být vybudováno. Bohužel deklarovaný termín v únoru se nepodařilo dodržet.
V souvislosti s nasazením trolejbusů pravděpodobně dojde ke změnách v jízdních řádech na t-35, 38 a 39, neboť tyto tři linky budou oběhově svázány.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7850
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 27. března 2013 - 16:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na linku č. 25 (u které se hovoří snad nejčastěji, jak bývá přetěžována apod.) pouze sólo (nikoliv kloubová vozidla)?

Ano, protože v mém návrhu funguje na (té nejpřetíženější) části trasy jen jako posila linky 26 (která je v kloubácích a měl by tam být taky jiný interval, já bych navrhoval interval ála pražské metro, tedy ve špičce 2 až 3 minuty, mimo špičku 5 minut, večer 10 minut, po 20h 15 minut) a ve zbytku trasy není kloubák až tak potřeba. Navíc od Nemocnice Bohunice směrem do města může ve špičkách vypomáhat linka 35. Co se týče prodloužení z Osové kamkoliv dolů, myslím si o tom své, stejně tak jako o celém tom terminálu ve Starém Lískovci (vlakovou zastávku však nezpochybňuji). Pokud terminál bude, fajn, ale trolejbus bych tam netahal. Leda trolejbusovou linku v plynových busech tak, jak to mám navrženo - a to ještě ne každý spoj :-)

Počty vozů jsem vůbec neřešil, je mi naprosto jasné, že linky 26 a 37 nebudou nikdy celé v 18M vozech. Naopak si myslím, že je velmi blízko doba, kdy se ušetří pár trolejbusů zrušením linky 31, resp. převedením na autobusy. A možná, že se takto dá uvažovat i o lince 27 ve stávající trase. A 35 si nemyslím, že se dožiju, že bude trolejbusová. Ale pro moje návrhy linkového vedení je počet vozů ten nejmenší problém.


(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)

http://atmosferaci.wbs.cz/
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 4-2011

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 18:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně ta nemocniční 35 přijde jako zajížďka, ale možná mi něco uniká. Spojení Žluťáku a FNB asi moc vytížené nebude. To bych raději viděl nějaký EXPRES ve ŠPD, např. Nemocnice Bohunice - přes Žlutý kopec - Komenského n.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8770
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 18:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obecně - nejvíce mi vadí (ne)logika "nejsou peníze na nové trolejbusy (otázka pár desítek milionů Kč), ale jsou peníze na určité nové trolejbusové tratě (otázka i několika stovek milionů Kč)". Totéž na železnici - "investujeme pár miliard Kč do infrastruktury, aby se pak ukázalo, že chybí pár milionů, max. několik málo desítek milionů, aby tam mohl jezdit solidní počet vlakových spojů.

Nicméně - ještě pár připomínek, které mě tak k tomu napadají:
- Nedělalo by neplechu ukončení dvou trolejbusových linek (a nutnost nějaké té pauzy tamtéž, zejména u linky 26, která předtím projela téměř přes celé Brno) na Staré Osadě?

- Posilovou funkci v úseku Nemocnice Bohunice (= tzn. i v blízkosti kampusu MU) - Mendlovo náměstí plní, resp. ještě lépe mohou plnit, linky č. 405 a 406 IDS JMK, jedoucí v období špičky (v součtu) 8 x za hodinu; směr špičky pro dojíždění od/na Mendlova/o náměstí do/z kampusu je přesně opačný než směr špičky pro dojíždění od/do Rosic, Zastávky, Oslavan, Ivančic apod. do/z Brna, tzn. vytížení těchto spojů lidmi jedoucími v trase Nemocnice Bohunice - Mendlovo náměstí (či v opačném směru) znamená využití dosud "ladem ležící" kapacity spojů.

- Jednou z funkcí linky č. 25 je spojení "staré a nové" části PřF MU. Případná linka spojující kampus pouze s Mendlovým náměstím apod. toto neřeší.

- Interval 2 - 3 minuty v největší špičce může být dobrý v pražském metru, které je provozně plně autonomní, ale v pouličním nesegregovaném provozu je něco takového velmi náchylné na dojíždění spojů téže linky.

- Jestli někde má linka č. 25 kapacitní rezervu, tak to je v úseku Nemocnice Bohunice - Osová. Zde by měla být nějaká snaha motivovat část cestujících (ty, pro které jsou obě varianty přibližně stejně výhodné), aby jeli přednostně přes Osovou a dále tramvají, než linkou č. 25.

- Co se týče jistého "terminálu IDS", tak kdybych zde chtěl rozepsat vše, co k tomu "mám na srdci", tak bych toho asi napsal příliš ; v tuto chvíli se omezím na toto: Starý Lískovec již nyní má terminál, kde se setkávají tramvajové, trolejbusové i autobusové (a to jak MHD, tak i příměstské) linky. Jde o vcelku přirozený uzel na vhodném místě. Je nesmysl budovat podobný uzel o necelý kilometr dále (resp. níže), zejména když by tento uzel byl (pochopitelně) míjen tramvají; linka č. 50 by do něj musela jezdit závlekem; zajíždění trolejbusových linek by vyžadovalo investice do výstavby příslušné infrastruktury; u příměstských autobusových linek by pak nastávala otázka, zda mají jezdit na Osovou nebo k "terminálu IDS u vlakové zastávky", anebo opět přes druhé jmenované místo jezdit závlekem (= delší jízdní doba z Osové např. do Ostopovic).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7851
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 27. března 2013 - 18:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedělalo by neplechu ukončení dvou trolejbusových linek na Staré Osadě
Určitě ano - dá se to ale vyřešit například odpočinkem pouze řidiče, nikoliv vozu. Tedy vůz mi bude jezdit celý den, jen na Staré Osadě bude bouda pro odpočinek řidičů. Dojedu, vystřídám, dám si 15 minut pauzu, nalezu jinam, odjedu kolo dvě, vylezu... Má to nějaký oficiální název, nevím ale který. Samozřejmě - bude více řidičů.

Posilovou funkci v úseku Nemocnice Bohunice - Mendlovo náměstí plní, resp. ještě lépe mohou plnit, linky č. 405 a 406 IDS JMK,
Jasně. Počítám ale s tím, že tyto linky budou (a teď mi jistě odpustíš jistou naivitu) v budoucnu omezeny na úkor vlaků po modernizaci tratě (pozor - říkám omezeny, ne zrušeny).

Jednou z funkcí linky č. 25 je spojení "staré a nové" části PřF MU.
To je pravda, ale myslím si, že poptávka na toto spojení není až tak velká. A pokud ano, tak se můžou 25/26 prohodit.

Interval 2 - 3 minuty...
V tomto máš určitě pravdu, ale na druhou stranu, cestující to pobere tak jako tak. Já jsem to myslel spíše ve smyslu "interval 2 až xx minut" jaksi papírově, na JŘ - kvůli tomu, aby někdo neremcal, že je to zpožděné, což je jeden z jenzásadnějších problémů linkek 25/26. Ono to ve výsledku stejně bude 5 a více minut.

Jestli někde má linka č. 25 kapacitní rezervu, tak to je v úseku Nemocnice Bohunice - Osová.
Ano, ale na úplné zrušení to není, ta Osová má stále velký význam i pro trolejbus, byť skomírající.

Spojení Žluťáku a FNB asi moc vytížené nebude.
Toto fakt nevím... Nemám s tím zkušenosti, ale přijde mi, že by se to mohlo uživit. Samozřejmě pro vybrané spoje.

http://atmosferaci.wbs.cz/
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4922
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 19:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ale podle Mauriciova návrhu by linka 25 jela až na Konečňák, takže by starou přírodovědu s kampusem spojila.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7852
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 27. března 2013 - 19:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta je ale na Lesnické, ne?

http://atmosferaci.wbs.cz/
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4923
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 19:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím, tak je mezi Veveřím a Kounicovou, u zastávky trolejbusu Konečného náměstí.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 5-2006

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 22:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Interval 2 - 3 minuty v největší špičce může být dobrý v pražském metru, které je provozně plně autonomní, ale v pouličním nesegregovaném provozu je něco takového velmi náchylné na dojíždění spojů téže linky.

Jako by se to teď při intervalu 3-4 minuty nedělo...
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3520
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 27. března 2013 - 23:28:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: Střídaný přestávky se v Brně už zkoušely, ale řidičům a odborům se to moc nelíbí. Třeba v Praze, Plzni, Mariánkách a snad i Mostě to funguje.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8774
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 27. března 2013 - 23:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou PřF a linkou č. 25 jsem to měl na mysli v souvislosti s (Mauriciem navrhovaným) nasazením sólo vozů (a zároveň předpokladem, že interval t-25 by se nezkracoval) a z toho vyplývajících možných kapacitních problémů.

Ano, ale na úplné zrušení to není, ta Osová má stále velký význam i pro trolejbus, byť skomírající.
Právě naopak - nepsal jsem o zrušení, ale vhodnosti využít této kapacitní rezervy a snažit se přesunout část cestujících, kteří dnes jezdí v t-25 přes půlku Brna, aby jezdili od kampusu trolejbusem na Osovou a dále tramvají.

Jasně. Počítám ale s tím, že tyto linky budou (a teď mi jistě odpustíš jistou naivitu) v budoucnu omezeny na úkor vlaků po modernizaci tratě (pozor - říkám omezeny, ne zrušeny).
... a zároveň až po výrazném zkapacitnění železničního uzlu Brno, neboť ten bájný obousměrný 15 min. interval vlaků Brno - Zastávka se (spolu s ostatními vlaky, tzn. např. R-240 nebo Os-244) do stávajícího Brna hl. n. nevejde (na což jsem sem tam poukazoval i v příslušných diskusních vláknech).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Pepola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 05:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každou půlku šichty s jinou popelnicí = geniální
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7853
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 13:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka
Že prej i v Ostravě, od poslední změny grafikonu.

David
Jasně - na ŽUB jsem tvé názory četl a souhlasím s nimi. Ale víš jak to je - mazání medu kolem huby je nejlepší páka na lidi. Nicméně předpokládám, že tak jako tak dojde k omezení 405/406, ať už bude situace jakákoliv.

Pepola
Já to chápu, ale pro dopravce to má výhody, ušetříš vozy a zbytek ti jezdí bez zbytečných prostojů. Nicméně jakožto řidič bych také volil jedno auto na celou směnu...

http://atmosferaci.wbs.cz/
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 4-2011

Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 14:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dojem, že "střídání řidičů" popsané výše se praktikuje v Olomouci. To, že se to nelíbí řidičům/odborům, mi u společnosti tohoto typu přijde irelevantní. Pokud to není v rozporu se zastřešujícím zákonem (ZP), je to OK. Pokud se ukáže, že to je lepší pro cestující, je to OK. Zaměstnanec je povinen plnit příkazy dané zaměstnavatelem. Mně se také v práci občas něco nelíbí, ale dělám ji rád a jako profesionál leccos překousnu.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4930
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 14:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Olomouci se střídá jinak, pokud se tedy něco nezměnilo. Tam jeden střídač převzal od řidiče vůz, otočil s ním zbytek spoje a cestou zpět předal vůz stejnému řidiči, který zatím čerpal přestávku.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 15:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už tu mluvíte o "letmém" střídání řidičů, tak něco takového by mohlo být aplikované i u okružních linek (44/84), aby byly opravdu okružní a cestující na Mendlově náměstí/Staré Osadě nemuseli přestupovat, pokud chtějí jet dál...

http://www.youtube.com/paul2no
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 3-2013
Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 16:10:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To už tady jednou bylo - s negativním výsledkem. On i ten autobus potřebuje občas pauzu, nehledě na přenášení zpoždění při absenci vyrovnávací doby na konečné.
Jenda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 832
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 16:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_08022: Ano, v Olomouci je to přesně tak. Například na Náměstí Hrdinů převezme vůz a opět ho zde předá původnímu řidiči. "Střídač" takhle postupně prostřídá i ostatní řidiče - takže si za službu zařídí hned několik různých vozidel. Určitě se tím ušetří vozy na trati.

Olomoucká tramvajová doprava ve hře Microsoft train simulator - MSTS MHD OLOMOUC
Parková dráha Olympia Brno - S.M.P.D.
Model historické šaliny 1:8 - Model tramvaje 1:8
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Čtvrtek, 28. března 2013 - 23:15:04    Odkaz na tento příspěvek  

Pepola - já na to řeknu úplně něco jinýho. Přidělený vozy = geniální. Upřímně, s několika kolegy silně lobujeme za to, aby konečně tady ten letitej přežitek přidělených vozů, kterej nedělá nic jinýho než bordel při stavění vozů a paradoxně zhoršuje skutečný stav vozů, konečně zmizel.
Jestli z něčeho rostu, tak z klasické šoférské věty: "to je můj vůz" a obdivuji vytrvalost některých jedinců, kteří jsou schopní obětovat třeba půl hodiny času, aby došli do vozovny a požádali turnusáka, aby mu tam příští víkend "dal ten jeho vůz". A přesně těmto jedincům bych zrovna na ten víken dal ten jeho vůz tzn vybral bych největší popelnici co máme. To je taky "jeho" vůz - na všech je jako majitel uveden DPMB a.s.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 06:25:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zopakuje si dnes Brno kalamiku z pondělí? :-)
Na jaro jsou dodávky sněhu celkem vydatné...

Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 08:15:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pak se divíme, že se škrtá na provozu a není na nové vozy a ulice (včetně tram. tratí) se postupně mění v tankodromy...

http://brno.idnes.cz/brno-vyhodilo-miliony-za-informacni-system-f eu-/brno-zpravy.aspx?c=A130321_1904095_brno-zpravy_bor
...radní utratili nejméně 150 milionů korun z městské pokladny za informační systém, který nefungoval. Zmařené náklady se mohou pohybovat až kolem čtyř set padesáti milionů korun...

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-muze-prijit-o-ctvrt-m iliardy-kvuli-chybe-v-dokumentaci-20130328.html
Před rokem zahájený projekt na výstavbu a dostavbu kanalizace na třinácti místech v Brně má vyjít na víc než dvě miliardy korun, z nichž necelou polovinu měla zaplatit Evropská unie. Městu nyní hrozí, že o část této dotace přijde.

Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 4-2011

Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 09:29:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

X-host: Šílené a smutné. Myslím, že to bude tím českým hurá-přístupem k "fondům" a "dotacím", kdy si naprostá většina politiků a úředníků říká, že z cizího krev neteče a že je potřeba honem honem z těch fondů cucat. Podle toho pak vypadají ty právně vadné žádosti a plnění podmínek. V jiných zemích dobře vědí, že by prodrbali i své peníze, takže žádosti jsou vyfutrované a plnění podmínek taky vypadá úplně jinak.
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 10:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v té Olomouci si to pauzírování tak, že řidič po pauze nasedne zpět do svého vozu, můžou dovolit, když denně vypravují několikrát méně vozů než Brno nebo Praha.
V Brně by takový systém mohl ztroskotat při první mimořádnosti, nehodě nebo odklonu. Předpokládám, že díky daleko menší tramvajové sítí v Olomouci se tam i takové mimořádnosti dají řešit o dost lépe.
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2864
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 10:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono ani tak nejde o počet vozů jako spíše o délku linek. Vůz se vrací přes střídací zastávku (většinou Náměstí Hrdinů) zhruba po té potřebné půlhodině, střídač přeskočí na nejbližší vůz třeba i jiné linky a jede se dál. Pokud tato podmínka není splněna, pak by střídač plýtval časem, doba přestávek byla roztažená (což už pak může narazit na splnění zákonných dob o maximální době bez odpočinku), střídač by byl omezený na jednu linku a bod, který by času návratu vozu vyhovoval (ale tam zase třeba není pro odpočinek vhodný protor) atd. Pokud budu pokračovat Olomoucí, pak třeba linky končící u hlaváku, které namají v půlce trasy vhodný odpočinkový prostor (11, 15) spíše přestávkují tak, že je buď v tu dobu roztažen interval, aby se prodloužila doba odstavení, anebo na lince zaskočí vůz z méně exponované linky, čímž se na přestávku kmenových vozů získá jeden interval navíc (třeba víkendové dvě jízdy vozu z a-21 na Kopeček jako 11).

Cynik - tak říká optimista realistovi...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7313
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 11:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli z něčeho rostu, tak z klasické šoférské věty: "to je můj vůz" a obdivuji vytrvalost některých jedinců, kteří jsou schopní obětovat třeba půl hodiny času, aby došli do vozovny a požádali turnusáka, aby mu tam příští víkend "dal ten jeho vůz".

Takovej dotaz, není to naopak k dobru věci, nevede si šofér takto přidělenej vůz naopak v pořádku, že se o něj stará a tak? Že to dělá velký manévry při stavění vozu na trať je ale jasný...

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 15:45:30    Odkaz na tento příspěvek  

Janatak - odpověď zní ne. Nevede. Přidělený vůz znamená, že je ověšen záclonkami, věšáčky, rádii a koberečky. Pocit "vlastnictví" je pak natolik silný, že řidič například čeká, až se závady nahromadí a v domnění, že když toho bůde víc, tak se nám to líp spravuje, nám tyto závady tají, abychom mu ten "jeho" vůz druhý den nesebrali na dílnu a on nemusel, jaká hrůza, jezdit třeba s nějakou nepřiděleneou 21Tr. Já se pak od tohoto šoféra dovím den před KP "jeho" vozu, že, prosímtě, vy ten "můj" vůz máte zítra na prohlídce, podívej se mi na druhý dveře, ony se nějak sem tam nezavírají, ale to už dělá dlouho, v pohodě. Jo a kdybys měl chvilku času, ona už tam asi týden problikává kontrolka dobíjení, ale v pohodě, já jsem ji přelepil izolačkou, tak mi to nevadí. Jo a sekají se starače, ale už týden bylo sucho, tak jsem je nepotřeboval. To já jenom tak že to k vám jde na KPčko. No a z KP (Kontrolní Prohlídka (po 5000km)) se najednou stane noční můra a vůz je třeba na odstavení do druhýho dne, protože se to prostě opravit za ty 4 hodinky nedá, kromě toho se třeba objeví, že tam už cca od 5km/h klepe a mlátí přední tlumič, opět to nikomu nevadí, "oni by nám ten vůz sebrali". Přirovnal bych to k STK - tam ti taky nikdo nebude vyměňovat spojku.

Vrcholem tady toho tajení závad bylo kdysi, když byly 22Tr ještě v záruce, tak asi týden po skončení záruky nám jeden dobrák řekl, proč když je ráno namrzlo a jiný vozy v pohodě jezdí na námrazu, tak tenhle (už nevím číslo) vůz na námrazu vůbec nejede, nemluvě o tom, že každý ráno nejde nastartovat nepoprvé. Dotazem u přidělené posádky bylo zjištěno, jó jasně MY (posádka vozu) o tom víme, v pohodě. To už dělá od výroby. Však to spravíte, ne? Zabít.
Dobře to vystihl nedávno jeden kolega, když na dotaz, "budu ten svůj vůz mít i odpoledne?" odpověděl Ne, za tři minuty to jede vedle na dílnu a tam se to začne rozebírat do šrotu. No, a kromě toho, rozlišovací schopnosti a znalosti některých obsluhovatelů volantu, a tím nemyslím nikoho konkrétního, jsou na tak tristní úrovni, že by se za ně nemusela stydět ani moje babička, která snad nikdy autem ani nejela. Támhle "bych chtěl přidělat držáček na tužku", ale to, že vůz při brždění silně táhne doprava, vůbec nevadí .
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 15:52:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně technických znalostí některých řidičů (ale především chlapů!), a vůbec nemusíme zabíhat do takových složitostí jako třeba jak fungují brzdy a proč má čtyřválcový motor čtyři písty, za všechno třeba hovoří, když jsem z jednoho vozu už málem sundával reflektor ve snaze zjistit, proč svítí jaksi mizerně, když parabola i sklo přitom vypadá docela obstojně, tak při bližší rozborce jsem zjistil, že novou žárovku H4 někdo instaloval i s tím molitanem, co v krabičce kryje baňku , takže tento se po krátké době svitu žárovky ještě navíc seškvařil a připekl k žárovce, což následně vydávalo opravdu prazvláštní obrazce na osvětlovaném předmětu...
Je pravda, že kdybych takhle šáhl do jakékoliv rodiny, tak ve všech se v okruhu deseti chlapů najde strejc, kterej neumí například vyměnit žárovku v obýváku. Nebo například soused, v hudební skladatel, zvládající precizní hru na několik hudebních nástrojů, se mi jednou kdysi svěřoval u svého nového vozu (Honda Jazz), že mu velice vyhovuje a je to super (dřív měl Uno), ale že nemůže najít klakson. tak mu říkám, otevřte motor, já trochu do aut fušuju a třeba to najdem. A on, né v motoru, já nevím jak se troubí. ???. No prostě podle mě nefunguje. Tak já zmáčknu na kraj volantu a tůůůůůůů. Jé jak jste to udělal? No zmáčkl jsem tady v místě kde je symbol trumpetky. Jé aha, tak už to vím.
Zkrátka, já zase neumím hrát na klavír.
amos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.39.170.140
Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 16:36:51    Odkaz na tento příspěvek  

nevite co bude letos v řečkovicích??
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 29. března 2013 - 17:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Střídání jak v Olomouci bývalo i v Brně, záloha z vozovny Husovice (tramvajové) převzala soupravu a odjela s ní do Obřan, řidič šel do jídelny na oběd a po obědě si přebral svou soupravu mezi zastávkami (směrem do Obřan byla zastávka u vozovny, do města zastávka nebyla, byla na Dačického u Elektry a potom až na Vranovské u hudební školy) zpět.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7315
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 31. března 2013 - 11:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veru - díky za vysvětlení.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4932
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 31. března 2013 - 22:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veru: Perfektně napsáno. Můj vůz = bez závad, ale v okamžiku, kdy nastupuju dovolenou, se na něm rozesere 150 věcí, to je klasika snad všude.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7855
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 01. dubna 2013 - 18:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevite co bude letos v řečkovicích??

Třeba já.

http://atmosferaci.wbs.cz/
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7856
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 01. dubna 2013 - 18:21:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče přidělených vozů, tak velmi krátce - přidělené auto je dobré do doby, než se z něho stává jakési duševní vlastnictví, ostatně viz příspěvky nade mnou. Neměl bych nic proti tomu, když si řidič svůj vůz po šichtě uklidí, když si ho parkuje před barákem, protože se ráno do města nemá jak dostat a ten odjezd ve 4:20 za něj nikdo neudělá, když do všech možných míst cpe noviny proti vrzání, ale ta hranice, kdy je to v pořádku a kdy ne je velmi tenká a může se kdykoliv změnit směrem, o kterém tu píše Verusha. Já bych k tomu snad dodal jen jedno - za mého krátkého působení na dílně jsem byl vždy strašně nadšen, když jsem musel kvůli banální věci, jako je třeba sundání digitálního tabla a odeslání na opravu, výměna přepínače na palubce, kontrola elektrického příslušenství, výměna čelního skla a já nevím co ještě, hodinu sundávat všechnu výzdobu a jiný bordel z kabiny. Ideálně, když pak byla samotná oprava hotová za deset minut. Pokud má někdo v kabině jednoho plyšáka nebo jednu fotku svého děcka, v pořádku, ale nělkteré autobusy se, bohužel, podobají spíše cirkusácké maringotce. Nejen, že je to nevkusné, ale bohužel třeba zrovna pro tu údržbu i dost nepříjemné. O omezeném výhledu ven z vozu nemluvě - no a nebo jsem například nedávno měl sto chutí osobně orvat kraviny z jakéhosi Aresa (asi Vydos), které byly umístěny tak, že zabraňovali vhodné viditelnosti na vnitřní BUSE - pro cestující velmi příjemné. Ale dobře, teď jsem mluvil spíše o ČSAD, u DP jsou tyto problémy v mnohem menší míře.

Ještě mě napadlo, jestli je výhoda přiděleného auta ta, že ho řidič zná jak své boty. Ale možná je to svým způsobem spíše nevýhoda...

http://atmosferaci.wbs.cz/
Pepola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 02. dubna 2013 - 01:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, že mechoši (obecně) a hlavně u trolejbusů budou "řvát" . Ono je mnohem jednodušší nasekat vraky na výjezd tak, jak přijely, že? U autobusů toto odpadá, protože přijedu poslední a klidně vyjedu jako první...
Problémem je nulový počet záložních vozů, takže ten "Váš" dostanete jen jednou za týden... Výhody to samozřejmě má - vím, jak to brzdí, řadí...apod.
Mauricio má pravdu - někdy to v těch IDS busech vypadá, jak na pouťové střelnici! Jednou jsem jel Tourbusáckým busem (tehdy ještě na a-71) a říkám kolegovi: "Podej vzduchovku!"

(Příspěvek byl editován uživatelem pepola.)
ReZ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 02. dubna 2013 - 13:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já regionály chápu. Vždyť ten šofc tam sedí skoro celý den a skoro každý den.
Já, jako kancelářská krysa, co skoro celý den v práci sedím za komplem u pracovního stolu, si ten "svůj" stůl taky vylepším o různý talismany, fotky a další věcičky. Aby jsem se tam cítil v pohodě...
Ale nepřeháním to. Stejně jako doma. Osobně mám rád střídmý, funkcionalistický styl.

Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
T2r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 1-2010
Odesláno Úterý, 02. dubna 2013 - 14:23:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím. Já mám za to, že mateřský služby už nefungují. Známej co jezdil V Komíně před duchodem Ruda Ž. měl přidělenej vůz 3197 na 03402 každej den , prostě pořád. Souhlasím s Veru, že tyto služby mohou být na škodu, ale Ruda se k vozu choval opravdu pečlivě. I díky tomu do Husovic neodcházela 197 jako největší vrak. a taková věcná. Proč je vůz 3275 přidělen na 03609?. Díky
Papundekl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.163.227
Odesláno Úterý, 02. dubna 2013 - 16:05:52    Odkaz na tento příspěvek  

pan Verusha pravě prohání 3240 na 03021.Jak dlouho by měl ještě jezdit v Komíně vůz 3240?
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7858
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 02. dubna 2013 - 18:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale nepřeháním to.
No, ale o to právě jde. Používat u toho hlavu a uvědomovat si veškeré souvislosti.

http://atmosferaci.wbs.cz/
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Úterý, 02. dubna 2013 - 22:06:27    Odkaz na tento příspěvek  

pan Verusha pravě prohání 3240 na 03021

Ano, hned v Bystrci se mi zajiskřilo z přepojovače polarity , ještě že s sebou nosím vercajk a spojil jsem to natvrdo.
No, a i když si o některých vozech myslím svoje, je fakt, že ta Rába má něco do sebe, až jsem se kolikrát zaposlouchal, takle večer se to třeba v komínské zástavbě docel solidně rozlíhá.

Je to půjčeno za 3613.
Vzhledem k tomu, že v Husovicích mají opravdu hodně odstavených vozů, tak aspoň ten jeden kloubák navíc to tam "pasí", otázka, je, jakej je jedna 25Tr "dárek"...
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Úterý, 02. dubna 2013 - 22:14:29    Odkaz na tento příspěvek  

T2r - 3275 je jediný komínský přidělený eMko, řidič co s tím jezdí má nějaké zdravotní problémy "zádového" typu, hůře slučitelné s jízdou v 21Tr. Tak tak.
Joen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2010
Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 07:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nereg. Verusha:

Taková připomínka, může mechanik jezdící z volna, i kdyby byl sebelepší provádět z hlediska bezpečnosti práce provádět opravy na voze. Pokud vím, řidič nesmí na střechu vozu a provádět tam opravy i když je znalý vozu. V době jízdy se mechanik jezdící z volna se stavá řidičem.
Oprava APP je oprava na střeše vozu a spíš je na nouzové dojetí do vozovny a ne na šichtu s lidima.
Přestaňte se pořád chlubit, co jste udělali aby jste dojeli - stánky nečtou jen fandové dopravy, ale i lidi z vedení DPmB a bezpečáci.
Sanos312
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 09:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Panove ja jsem mel mit moznost vozy v peci, kdyz jsem jezdil nocni linky po Zline. Byl jsem spokojey, protoze jsem mel ve vozech cisto a taky jsem si je nechaval spravovat, protoze ridic je povinen hlasit zavady na voze. Od te doby, co jezdim ve dne uz to tak slavne neni, skacu z vozu na vuz, v nekterych vozech je takovy bordel, ze je z toho cloveku kolikrat nabliti. A co se tyka stavu vozu, nevidim v tom moc velky rozdil. Je to zkratka o lidech. Jinak nevim, proc bych se mel trapit s nejakou pleckou, kdyz se mi muze postavit jiny vuz, ktery muze byt jeste lepsi, nez ten co mam "prideleny v peci".

Trolejbusy jsou budoucnost všech národů.
Zlínský trolejbus náš vzor.

THE BEST CAR IS SKODA 100 AND MY TRABANT 601 S.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 11:02:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joen: odkdy má 3240 na střeše APP? Já jsem vždy žil v domnění, že od 10. síérie byla změna polarity ruční záležitost a nacházelo se to ve výšce cca 0,7m na vozovkou...
Ale pořád má odborné znalosti mechanika a hlavně náležité zkoušky. Což obyčejný řidič nemá, proto se řidič nesmí hrabat v el. částech vozu...

Makrelu neumeješ.
Mour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 17:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu vám to tady naruším.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2982
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 19:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mour: Další povedená. Tak gratuluji Brnu, že zachránil naše skorovraky. Na linku se asi podívá nejdříve za měsíc, co?

:::jihlavskymhd.g6.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 19:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K papírům na Drážní úřad rád věnuji pytel ovsa jako přílohu pro úředního šimla.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2983
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 20:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, jestli nemá DÚ nějakou zákonnou lhůtu na vyřízení. Pokud tam není, tak by měl v rámci hospodárnosti a efektivnosti, neprodleně věc vyřídit. Chápu, že chce mít DPMB dobré vztahy. Ale možná by tu brněnskou lenost provětrala žaloba. Neb je zde celkem patrnej ušlej zisk, když vozidlo je ve stavu, ale díky orgánu veřejné správy stojí. Já tedy nevím, ale třeba v Plzni s vyřízením nemají moc problémy (můj dojem). V Jihlavě jsme u nových vozů taky moc nečekali, pokud vím. (ale tam nevím jaký je režim, jestli to nějak neuspíší výrobce)

Možná by se tu nějaký zaměstnanec DÚ, co to tu navštěvuje, mohl anonymně vyjádřit, jak to je.

:::jihlavskymhd.g6.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 21:15:01    Odkaz na tento příspěvek  

Joen - dobrá, já se příště odstavím a nechám si zavolat kolegy z vozovny

Mě tady ten "posranismus" z úředníků fakt štve. Na střechu jsem lezl jednou to je tak pět let zpátky, i jako obyčejnej cestující, abych vysvobodil faju s utrženým lanem a aby nestálo x dalších vozidel. Přítomní dispečeři na střechu samosebou taky nemohli. A tak budeme všichni stát a čumět; když bude na střeše třeba hořet, taky budeme stát a čumět a čekat na člověka, kterej bude mít úřední bumážku k výstupu na střechu a školení pro práci s hasičákem. Tento přístup by konečně odrážel kompletní situaci v naší republice.

No a je hezké, že se zase někdo naučil odbornou terminilogii a ví co je APP, jak funguje, k čemu slouží a na jakém typu vozu se kde nachází.
K vašemu uklidnění, na opravu "APP" neboli pertinaxově-měděné součástky instalované v železném ingotu, konstrukčně přibližně stejné jako na voze 6Tr, to vše na voze 3240 z roku 1990, jsem potřeboval stáhnout na konečné sběrače (vzla jsem si na to rukavice a vůz jsem předtím s dovolením zajistil ruční brzdou, dovolil jsem si ho i vypnout), otevřít standartní kličkou přední dekl a dále přepojit dva kabely pomocí klíče na matky 17mm.
Žádám potrestání.
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 21:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: Jestli to takto půjde dál, tak nebudete potřebovat odbornou literaturu. Postačí bezchybná znalost příslušné legislativy.
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 21:46:14    Odkaz na tento příspěvek  

Mkzb - já jsem za ten Joenův příspěvek rád. Je nutno jej chápat obecněji. Ve státě, kde si všechno odporuje, kde jedno nařízení ruší druhé, kde jsme zahlcení předpisy a restrikcemi, kde banální věci nelze řešit banálně, ale vždy přes hromadu papírů, kde úředník vymýšlí, jak vytvořit pracovní místo pro dalšího úředníka a souhrnně, kde je to vše nastaveno tak aby to slušné lidi - mezi které se počítám - otrávilo, již není potřeba dalších znalostí. Přesně tak jak píšeš. Tzn., ano, umíme sice přelít vodu z děravého do jiného vědra, ale musíme za to zaplatit daň, vykázat úbytek vody způsobený případně neopatrným přelitím, doložit energetický štítek neděravého vědra a samosebou musíme na sobě mít obuv, která je pro manipulaci s vodou vhodná a být pro manipulaci s vědrem proškoleni. Celou činnost je navíc oprávněn kontrolovat pracovník z ministerstva životního prostředí, a tohoto pracovníka je navíc oprávně při jeho kontrole kontrolovat kontrolní technik.
Smích? Ale vždyť to tak všechno je . Až budu pekař, nebo člověk, co umí seřizovat tiskařský mašiny, bdu u přemýšlet nad tím, jestli můžu nebo nemůžu hrabat do trolejbusu.
nereg. Verusha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.142.139
Odesláno Středa, 03. dubna 2013 - 22:18:16    Odkaz na tento příspěvek  

Jo a mimochodem, dneska resp. již včera dojezdila Šmoulinka, neboť jí dneškem propadly papíry.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7861
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 04. dubna 2013 - 12:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad školení:

Autoškola u mne vypadala tak, že jsem se teorii učil sám doma (přece jsi dělal papíry na auto, tak co bys na tu teorii chodil, tady máš knížku a nauč se to), jízdy jsem si musel pomalu vynucovat (autobus je jen delší auto) a díky školení na profesák jsem viděl všechny řady Přátel, pět řad Simpsonových a 5 dílů Prci, prci, prcičky. Ale řidičák mám a profesák už taky, můžu tedy vozit "40 lidí za zády".

Minulý týden jsme měli pravidelné školení v práci, které mělo trvat celý den. Došli jsme tam, školitel vzal kulaté razítko, vyžádal si nějaká naše lejstra, všem tam bouchnul po dvou razítcích a za hodinu jsme šli dom (podotýkám - placené volno).

Tři roky zpět jsem žádal o potravinářský průkaz. Čekal jsem, že budu prohlížen, lustrován a dotazován na to, zda můžu pracovat s potravinami - omyl, došel jsem k doktorce, zaplatil 30 Kč a dostal jsem razítka do průkazky (přece vás znám a kdyby byl u vás nějaký problém, řeknete mi ho hned).

Ještě nějaký dotaz ohledně školení a podobných věcí? Dál to nebudu rozebírat - co jsem chtěl říct, je snad jasné.

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)

http://atmosferaci.wbs.cz/
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4945
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. dubna 2013 - 12:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U mě to nebylo jiné, snad jen s tím, že mi byly nabídnuty zkoušky po první jízdě, během které se instruktor chvílemi i modlil, ať aspoň nikoho nezabiju, když už je havárka na spadnutí.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Petad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1018
Registrován: 8-2006

Odesláno Čtvrtek, 04. dubna 2013 - 17:59:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes příjemné setkání s 14Tr-3194

Osobní fotogalerie ZDE
ICQ: 327584807