K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 30. 01. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 30. 01. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3859
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 15:04:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovičko, máte pravdu. Zákon musí být. Jenomže jeho důsledky jsou zřejmé - státem ovládané firmy mají potíže, přes které se soukromník snadno přenese. A může být pružnější a proto úspěšnější. A tím může vytlačit státem ovládaný podnik z trhu.

A proto jsme v diskuzi o Jančurovi. Jsou to velmi nesmělé počátky vytlačování ČD z trhu, ale jsou. V nákladce je to výraznější. ČD-Cargo bylo ještě před pár lety považováno za slepičku se zlatými vajíčky. Dnes je v hluboké ztrátě a soukromníci rostou.

Nemyslím si, že by se stát svého podnikání vzdal. Na to má tohle "podnikání" příliš mnoho cecíků a živí mnoho lidí, od mistra až po ministra. Jenomže to, čemu se někdy říká neviditelná ruka trhu, je neúprosné. Ke každému, i k těm soukromníkům. Kdo situaci nezvládne, zanikne.

Správně spočítat Blanku je problém pro ty, kteří se prosadili do svých křesel pokřikem "vše je špatně a předraženo a my to změníme" a teď jako vyjevení vidí před sebou žalovatelné faktury.
Dan38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 15:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z toho rozhovoru se Žaludou je cítít jediné - chceme další dosypy, jinak "podnikat" neumíme. Klasika... A připraveni na konkurenci ČD nebudou ani za 50 let.

Jinak ˇvýživná" je diskuze po článkem....

(Příspěvek byl editován uživatelem dan38.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 15:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička, č 5013: nejde o majetek movitý, ale o nemovitosti (stát si lokomotivy ani vozy nekoupí) a kapitalizovány jsou (jsou zapsány jako součást základního jmění ČD, a.s.). Bohužel však při zápisu byly naprosto nereálně oceněny a proto je dnes základní jmění společnosti pochybné. Jediná právně čistá cesta by byla v novém určení reálné tržní hodnoty těchto nemovitostí a příslušném snížení hodnoty základního jmění firmy. No a pak by mohly být za reálnou tržní cenu prodány. Tomuhle se ale vedení společnosti brání jako čert kříži a je zřejmé proč.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 15:27:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé-u RJ vždy dopředu víte, kdy pojedete,u ČD ne. Spíš na trase Praha - Ostrava to vím, na trase Benešov - Tábor ne. Když si dělám jednodenní výlet do Ostravy, tak už předem vím, že tam pojedu brzy ráno a budu se vracet pozdě večer. Tak není problém pořídit místenky - a to ani v případě, že jedu s ČD. Nebo, když jsem byl se známým v Olomouci dohodnutý na návštěvě, včetně času příjezdu, tak jsem si rovnou koupil místenky. Možnost jet dřív (a někde zbytečně čekat) nebo později (a nestihnout domluvený termín) mi byla ukradená. Zato když jedu s kolem někam dál než za barák, tak opravdu nevím, kdy se budu vracet, třeba kvůli dešti nebo tak. Uznávám, že to někdo může mít opačně - ale ten je na tom hůř: žádná povinně místenková alternativa na 220 není, tam musí vzít zavděk jen ošuntělými Bčky se zažranou špínou (jedním jsem měl tu čest jet ráno do Prahy).
Prostě se smiřte s tím, že je tu početná skupina cestujících, co jim místenky nevadí, síťový charakter v podobě jízdného durch na kdejakou lokálku nepotřebují (protože cestují jen mezi městy, kde soukromník zastavuje) a tedy i přípoj v Třebové do Lanškrouna nebo ze Suchdola do Oder je jim fuk.
S tím kolem máte pravdu: neuvědomil jsem si, že jedno platí u vlaků s možnou rezervací kola, další u mezinárodních vlaků s povinnou rezervací a něco jiného u vnitro vlaků s povinnou rezervací. Je to podle mě docela překombinované - myslíte, že když ten žlutej je ve všem lepší, tak se bude snažit taky trumfnout ČD v komplikovanosti tarifu?
nebo majitele automatu? Nebo se to dá brát tak, že nefunkčnost čehokoli v nějakém baráku je věc majitele toho baráku - ten si má zařídit opravu, třeba zbuzerovat opraváře automatu. A kdo že se to hrdlil o nádražní budovy (aby teď mohl brečet, jak na nich proděláívá)?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 15:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan38: řekl bych to jinak: vzhledem k tomu, že i Žaludovi je jasné, že 60mld. nad rámec toho, co ČD dostávají už teď, nikdo drahám nedá, tak mi ten článek vyznívá tak, že "žádnou liberalizaci železniční dopravy nedělejte a nechte nám náš smrádek, ale teploučko".
balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 11-2002

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 15:48:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl:
To jsem nevěděl,že provozovatel odpovědný za funkčnost jsou ČD. Když nefungují na letišti-je to problém Lufthansy, ČSA,..., nebo majitele automatu?
Tak už to víte. Mimochodem na letišti České dráhy žádný takový automat nemají. Nevadí.

------

Jízdenkový automat ČD
Kromě pokladny a elektronického obchodu lze jízdenky na vlak zakoupit i v automatu na nádraží. V těchto automatech (tzv. UNIPAJ) si můžete se slevou koupit jízdenky prostřednictvím In-karty, resp. její aplikace Elektronická peněženka. Můžete si zde také koupit levné jízdenky eTiket nebo vytisknout jízdenku eTiket zakoupenou v eShopu. Jízdenkové automaty nové generace umožňují rychlý a pohodlný nákup jízdenek. Platit je možné z elektronické peněženky na In-kartě a některé automaty přijímají i mince a platební karty.
http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/jak-koupit/-3572 /

2koridor.websnadno.cz
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 15:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Jbb: Co se týká přivěšování Lv na soupravu, tak, za vašich mladých dob, byla zásada, že tu lokomotivu někdo vyvěšuje/přivěšuje. Všude k tomu byl někdo určený.Jen v mimořádnostech to dělal strojvedoucí. ... Dneska tomu je naopak. Zásadně se vyvěšuje/přivěšuje strojvedoucí sám. Jen ve stanicích, kde se to z různých důvodů vyplatí, je k tomu určený zaměstnanec dopravce. U nás ve stanici to dříve dělal staniční dozorce, ale co jsme jiný podnik (SŽDC), tak se musí v případě potřeby fíra odvěsit/přivěsit sám.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3827
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 16:33:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

balik
To už vůbec nevím, že z automatu na jízdenky může vyskočit káva.
Člověk se furt učí.

Nechtěl byste příště vyzkoumat, na co reagujete?
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3828
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 16:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy
Těžko něco vysvětlovat člověku, který si myslí, že se musí vždy koloťukat, zvlášť u modrých.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 16:44:36    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33 : já bych řekl, že ocenění majetku každé a.s. je v zásadě problematické ... movité i nemovité věci více méně ztrácí průběžně na hodnotě. Např. osobní automobily ...
Pojem tržní hodnota je více méně relativní. Tržní cena je taková, jakou je kupec ochoten zaplatit.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3829
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 16:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nefunkčnost čehokoli v nějakém baráku je věc majitele toho baráku
Jo, moh by to opravit např.průvodčí.
Co myslíte, může uběhnout nějaká doba mezi nahlášením závady a opravou majitelem či servisem? Nebo se to dělá tak, že u každého stojí stojí někdo, kdo to průběžně opravuje?
Proč na na kávomatech uvedena odpovědná firma?
Aha, asi proto, aby žlutí mohli blít na adresu jiné firmy.

(Příspěvek byl editován uživatelem ohl.)
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 16:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad SBB vozy

na FB RJ
tazatel: "Vozy SBB jsou jiz v praze"
Regiojet "Úpravy byly více než kosmetické - zejména oproti původnímu plánu jsme přidali několik věci, které u Švýcarů chyběly, ale které už dnes považujeme za standard. Nechali jsme naopak původní sedadla - ta pořád patří k tomu lepšímu, co se dá v Evropě zažít, a navíc se s částí těchto vozů počítá do budoucna na další úpravy"
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3830
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 16:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na trase Benešov - Tábor ne
Když horujete pro povinné místenkování všude dlouho předem, na internetu, musíte to vědět i tam.
1543
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 11-2009
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 17:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčí; Přesne tak. Jasně a srozumitelně napsáno. Jbb; Odvěšeni u soukromnika je starost jeho zaměstnanců. V tomto případě tedy strojvůdce. Posunovač ČD není placen za práci pro soukromé dopravce.. Jinak co já vím, tak na hlaváku jsou "obracáky" naprosto běžné. Např:Budějovicke R a to z dvou tratí, Plzeň,Cheb tam také otáči, a pak pravide
lné přepřahy. No a také autovlaky.. Pamatuji časy, kdy jich tam bylo jak toulavejch psů v Rumůnsku a dnes není nic mimořádného, že v případě zpoždění, či vyřazováni vozu ze soupravy čekáte až se na vás dostane řada.. Jó tam bych na lidech tolik nešetřil, protože pak to odnášej cestující.
čmelák 770
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.96.5
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 17:13:49    Odkaz na tento příspěvek  

V jedné diskusi zde na K-reportu jsem byl jakýmsi chytrákem poučen, že Jančurovy vlaky jsou "žlutá hovínka" . Nikdo vlaky spol. RegioJetu nefotí? Já jen, že zde nejsou žádné fotky, rád bych se podíval (a jistě nejen já) třebas i na fotky interiéru vagonů apod. Děkuji. Zdraví čmelák.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 17:21:36    Odkaz na tento příspěvek  

http://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/starosta-broz-pise-spolec nosti-regiojet-vlaku-stavi-malo-20130129.html

Dopis společnosti RegioJet posílá starosta Šumperku Zdeněk Brož. Reaguje na změnu jízdního řádu z loňského prosince, po které většina vlaků RegioJet přestala v Zábřeze zastavovat. Z původních osmnácti mohou cestující ze Zábřehu využít pouze dva spoje.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 17:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, moh by to opravit např.průvodčí. Třeba No a další možnost je, že budova bude mít nějakého správce, který si pravidelně v určitých intervalech barák projde a podívá se, co kde nefunguje. Tak, aby se doba mezi nahlášením závady a opravou majitelem či servisem co nejvíce zkrátila.
Blbej automat na kafe vem čert, ale u automatů na jízdenky (o nichž taky byla řeč) nebo třeba výtahů na nástupiště je tuhle dobu opravdu vhodné zkrátit, i když tomu možná nevěříte.
povinné místenkování všude dlouho předem Jakýpak všude, když na 220 ne? Možná je to tak, že dálkové cesty si skutečně plánuju dost dopředu (zato cesty někam za roh ne), a tak mi místenkování nevadí u dálkové dopravy. To LE, RJ, ale i SC a IC jsou, ale u regionálky to až tak vhodné není. Místenky do rychlíků, např. z Ostravy do Olomouce přes Bruntál, bych fakt povinně nezaváděl. Ale musím uznat, že to ti soukromníci dělají blbě: v pondělí jsem nastoupil do LE bez jízdenky (bylo celkem volno) a stevardka mi normálně jízdenku prodala, místo toho, aby mě napařila pokutu a pak ještě zprudila kecama, abych si uvědomil, jakej jsem podvodník - jak tomu je při nástupu s kolem bez místenky do R na 220.
Jen ve stanicích, kde se to z různých důvodů vyplatí, je k tomu určený zaměstnanec dopravce A v těchto stanicích to ten fíra udělat nesmí? Aby ndocházelo k tomu, že čekáte až se na vás dostane řada.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6127
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr2092: no pokud předpokládáte že pojedete vlakem jedině na vejlet tak to pak jo. ASkorát nevím kdo bude jezdit uprostřed tejdne - to totiž převládá trošku jiná klientela než vejletníci na Velikonoce k tetičceš na Moravu - služební cesty a dojíždění do práce. A jelikož tu už 23 let máme pružnou otevřelou ekonomiku tak u obojího je třeba se rozhodovat pružně. T.j. večer se rozhodnu že ráno vyrážím a kdy se vrátím se uvidí dle průběhu. Takže buď současný model "nasednu a jedu" nebo IAD. Povinný místenky na kdejakej accelerat jak v Rumunsku jsou ve střední Evropě trošku mimo.

Jinak u vidiny toho jak tu proskakujou zprávy že i ziskovej RJ je vlastně ztrátovej - no aby na tý Ostravě nebyl. Kdo se tam pohybuje mimo víkendových špiček tak ví že jakž takž frekvence je ráno do Prahy a odpoledne z Prahy tak pro 2 vlaky a s přimouřením očí na jeden pár kontru ráno z Prahy odpoledne zpět. To pro "nadvlaky" stavící Praha - Perník - Olomouc - Ova. Uživitelná je hodinovka "expresů" Praha - Kolín - Perník - OU/ČT - Zábřeh - Olomouc - Hranice - Ova. Ta se totiž trefí skoro vždy v nějakém úseku do dojížděčský špičky.

Prostě a dobře - uprostřed tejdne není důvod jezdit ani moc na ty služebky. Navíc směrem do Ovy to naráží na fakt že zbytky tamního průmyslu jako je OKD nebo NH jsou z pohledu VHD/MHD dost v prdeli a mnohdy až nedostupné a tudíž i kdyby nadvlak jezdil co půl hodiny a suši teklo proudem je to stejně na auto.
balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1880
Registrován: 11-2002

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl:
Asi jste se spletl. V 10:09 jsem napsal kartový automat. Zřejmě jste omylem přečetl kafový automat. Jinak si nedovedu představit, proč byste pak v několika příspěvcích reagoval tak divně a ještě mi "vynadal", ať prý si vyzkoumám, na co reaguji . OK, to se může stát každému. Máte blbý den, chápu, taky se mi to někdy přihodí. O zbytečný flame nestojím. Automaty ČD s tímto vláknem přímo nesouvisí. Co jsem napsal, byla jenom drobná uživatelská zkušenost z mnoha, které tu zaznívají, v souvislosti s určitou provozní zajímavostí ohledně včerejšího RJ 1005.

2koridor.websnadno.cz
1543
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 11-2009
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr; Fira se teoreticky i prakticky může odvěsit sám, ale ve stanicích kde jsou na to určení zaměstnanci by tak konat neměl.
Dopravní sonda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.126.66
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:10:05    Odkaz na tento příspěvek  

Co na to Radim? Doufám že na centrále v Brně vysí černý prapor
Zajímavá je tam pasáž o tom jak zase Jančura překrucuje a mele blbosti!
Šéf národního dopravce Petr Žaluda svůj post obhájil
Dan38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sonda: Ano, hlavně zdroj článku je velmi kvalitní aneb Bevelo press....
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1376
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravní sonda: No hlavně, že tam vysí. Ve 3.třídě základní školy se učí vyjmenovaná slova po v.
Dan38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.novinky.cz/ekonomika/291672-v-cele-predstavenstva-cesk ych-drah-zustava-zaluda.html tady to je ještě z jiného zdroje.

Dobrá je tato pasáž:
Žaluda chce získané peníze použít na obnovu vozového parku. " ...nějak si vzpomínám, že to samé už tu bylo před pár lety. Z tehdy avizovaných (a zaplacených 12 mld., které byly vládou určeny na obnovu vozového parku) nikdo nikdy neviděl jediné vozidlo, protože se jaksi prožraly. Řekl bych že proti lháři Žaludovi je Jančura břídil. :-)
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3426
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan38: A co těch pár elefantů a regionov? Pokud vím, tak se "prožraly" cca 4 miliardy a zbytek šel zejména na splácení Eurofimě.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 18:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravní sonda: Kdyby Radim blbě nekecal, možná by teď Žaluda už ředitelem nebyl.
Dan38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 19:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

George_couser

Máte provdu, zapoměl jsem. Prožraly se "jen" 4 mld. a k tomu nakoupila kvalitní vozidla typu Regionova... Takže za tehdějších 12 mld. stálo za řeč jen několik elefantů. Inu takové hospodaření si soukromník opravdu dovolit nemůže.
doplněk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 19:40:40    Odkaz na tento příspěvek  

Inu takové hospodaření si soukromník opravdu dovolit nemůže.
Nemůže. Ale taky třeba nemusí vypisovat výběrko na každý kýbl, který si objedná, nemusí dbát na politické tlaky
"aby měli naši pracující zaměstnání" (zaměstnanost v eregionech, kde se hydrokurvy vyráběly), a i přes tuto výhodu má následně stejně problémy s vychvalovanou a úplně nejúžasnější "švýcarskou kvalitou" takového rázu, že musí odkládat plné najetí provozu a převazovat převodovky na nových jednotkách v dílně ČD a.s. atd, atd.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 20:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplněk:
Jistě. A je to důvod, aby matka dostávala nesystémové desetimiliardy miliardy navíc, když dokáže jezdit (nebo snad právě proto?) třeba Liberec - Pardubice za 14,- Kč dotace (tj. prakticky levněji než autobus?).
doplněk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 20:47:29    Odkaz na tento příspěvek  

Trupák:
Není. Ať už vypíšou výběrka úplně na všechno a zavřou vám všem konečně držky.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2095
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 20:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: kdy se vrátím se uvidí dle průběhu A když se nás takových sejde víc, tak mi vůbec nebude vadit, že vlaju nad někým "jak netopejr". Taky mi nebude vadit, že jedu o kus dýl, protože se staví u každý vrby.
Povinný místenky na kdejakej accelerat jak v Rumunsku jsou ve střední Evropě trošku mimo. Francii pro tento účel řadíte do kterého regionu?
A do TGV 9206 (Zürich - Paris, jedna z mála dálkových relací, která je aspoň částečně ve Švýcarsku) by Vás v Curychu pustili bez místenky?
V lednu jsem se byl párkrát podívat na odjezd RJ v 11.12, protože mě právě obsazenost zajímala, a to i uprostřed týdne. Nikdy nebylo méně než 90 lidí. Což není nic extra, ale na spoj naprosto mimo špičku to jde. Kdyby to byl spoj ČD, tak řeknete, že "rozhodně prázdný není". V neděli 13.1. v 9.12 o něco víc, okolo 100, +- stejně jako v Košičanu.
Ta se totiž trefí skoro vždy v nějakém úseku do dojížděčský špičky. Fajn. Takže ten Váš služební cestující si odpoledne z Prahy do Kolína postojí a pak bude rád, když se u Hranic nacpe do uličky banda, co jede pařit do Ostravy.
A kdyby byl opravdu ten RJ tak nevýhodný pro služební cesty, tak:
1) proč RJ nabízí Firemní kreditovou jízdenku, když ji nikdo nevyužije?
2) Jak to, že když jsem jel naposledy s RJ do Olomouce v pátek ráno, tehdy v 7.33 (6 lidí v kupé celou cestu), tak tam jela nějaká profesorka z Plzně do komise na obhajobu nějaké diplomky? (Zpátky pak měla koupenou místenku na pendolíno.)
3) Vlakem v 7.33 jsem jednou viděl cestovat i svého bývalého šéfa; byla středa a on byl v kvádru - že by taky služebka? Obzvláště když vím, že ty služební cesty do Ostravy má dost časté.

Mně je úplně šumák, jak a kam si jezdíte Vy. Máte svoje vlaky ČD, nikdo Vám je nebere. Ale dost mě s**e, že takoví jako Vy by chtěli tenhle systém konkurence zlikvidovat a nahradit ho něčím, o co zjevně dost lidí cestujících mezi Prahou a Ostravou nestojí - jinak by jezdili v těch ICčkách. Jestli je Jančurův systém špatný, tak ať s ním lidi nejezdí, a ne že to zatrhne nějaký ouřada na ministerstvu.
Jajdulak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 21:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám jeden pohled na cestování s RJ od známé, která cestovala vlakem zcela výjimečně cca po 10 letech. Minulý týden v pondělí OL-PHA, čtvrtek zpět.
Po usazení na místo, dostala čaj a čtení, na dotaz ohledně občerstvení poděkovaly (jela ještě s kolegyní) s tím, že později určitě, ale nyní ne. Až do Prahy už se podruhé stewardka neobjevila, takže prd.
Cestou zpět si občerstvení objednala hned napoprvé, poučena předchozí zkušeností. Tvarohový dort a nějaké ty řízečky. Řízečky tvrdé jako broky, tvarohový dort prý taky už něco pamatoval. Stewardka byla nějaká nervozní nebo nová, třepaly se jí ruce a drobky jen lítaly.
Celkové hodnocení : "Zase jsme zpátky v Česku a příště už raději zase autem."
Pro případné rýpaly: že jela RJ zmínila dnes během hovoru jen tak mimoděk, na názor jsem se jí zeptal já, protože určitě nemá důvod být "modrá" a je tudíž ideální vzorek cestujícího, který dal poprvé přednost žlutému vlaku před silnicí.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 22:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A do TGV 9206 (Zürich - Paris, jedna z mála dálkových relací, která je aspoň částečně ve Švýcarsku) by Vás v Curychu pustili bez místenky?

Pokud jedete jen do Bazileje, tak pustili. Na švýcarském území totiž v TGV není místenka povinná.
A kdyby se vám zdálo, že je moc plno, za 2 minuty jede stejným směrem Interregio, ve kterém vaše jízdenka platí také. To TGV je totiž integrováno do celostátního IDS.
Vojín Kotas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.106.74
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 22:22:44    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33 (a zdejší fanklub RJ): Žaluda a ČD Vám zjevně leží v žaludku. Nejste sám, ale to byste musel(i) odstranit vládu ODS, aby padl. A pak uplatit odbory. Ani pak by to nebylo jisté, neb velká koalice je mocná čarodějka! A ta určitě bude po volbě nového pana prezidenta ožívat. Pan stínový MD (ČSSD) už dal jasně najevo, že mu Žaluda nevadí. A ten je samozřejmě připraven okamžitě zoranžovět. Takže máte smůlu. Inu, peníze jsou mocná čarodějka! Žaluda for Ever!
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 22:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: nejedu jen do Basileje. Jedu na nějaké dálkové relaci, ne takovou regionálku.
Konečně, zanedlouho (max. do hodiny) jede za tím RJ/LE/SC taky nějaký rychlík.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
kotásek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.31.2
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 22:59:49    Odkaz na tento příspěvek  

ad Vojín Kotas:mně se líbí jak tady Ty a blbečkové Tobě podobní, kritizují Žaludu. A přitom, co třeba Ty jsi v životě dokázal? Hovno, viď?Jen blbě žvanit na k-reportu. Žaluda je konečně pořádnej řiditel ČD co se nelekne ani výhrůžek toho žlutýho šmejdaa navíc i díky němu jdou ČD konečně kupředu
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 23:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: no tak Zurich-Basilej je asi tak jako Praha-Pardubice. Ale u nás se v mnoha spojích (všech dopravců) místenky vyžadují i na ten úsek Praha-Pardubice.

Zajímavé je, že ICE, Railjet nebo WestBahn povinné místenky nemají. To nejsou dálkové spoje? Nebo kde dělaji němečtí a rakouští soudruzi chybu?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6129
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 23:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A když se nás takových sejde víc, tak mi vůbec nebude vadit, že vlaju nad někým "jak netopejr". Taky mi nebude vadit, že jedu o kus dýl, protože se staví u každý vrby."

No tak vlajte jak netopejr. Mně se to ještě za posledních asi 20 let nestalo. A to ani na Ostravě. Nejnarvanější vlak byl šukafon z martinic do Jilemnice někdy před 3 lety o jarmarku. Což je asi jako když pojedu z Karláku na IPP tramvají což se dá přežít.

Když vemu zastavení navíc ten Zábřeh a Kolín tak jsem někde na +5 proti žlutýmu. To se fakt v relaci tříhodinový z toho neposeru.

Jinak ve Švajcu bylo bez povinný místenky i Pindolíno z Lugana na sever.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 23:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, Hafas tvrdí něco jiného.

Třeba proto, aby to neotravovalo cestující, co jedou dál. Ve Francii si na to dělali průzkum a vyšlo jim, že plné vlaky, i se stojícími lidmi, obtěžují i ty sedící. Samozřejmě, že ke spokojenosti s tímto systémem přispívá i to, že místenku zle snadno a bez velkých sankcí měnit a snad i stornovat.
ICE je mezi dálkovými vlaky spíš výjimkou. A taky jsem v německém tisku četl články, kde to kritizovali. WestBahn - asi proto, že cílí i na cestující na kratší vzdálenosti, jako třeba St. Pölten - Wien. U Railjetu mezi Grazem a Vídní platí něco podobného a dělat extra pravidla pro různé linky asi nechtěli.
Asi taky záleží na zvyklostech. Ve Francii se to jinak než bez rezervací nedělalo, tak jim to připadá dobré. V Německu a Rakousku je to možná jiné. I když, když jsem jel jednou ranním v ICE z Frankfurtu do Drážďan, tak jsem byl snad jediným cestujícím ve vagóně, co neměl místenku - a bylo 100% plno, na mě zbylo jediné volné místo. Takže i když to povinnost není, Němci hodně místenky kupují. Značky "bitte reservieren" taky asi do Kursbuchu nedávali pro legraci. A ve špičce se mezi Prahou a Ostravou bez místenky kulturně (stání na uličce to není) stejně nikdy jet nedalo, takže žádná velká změna.
I kdyby ve vlaku nějaké vozy pro lidi bez místenek řadili, tak by ale určitě měli nechat vozy, kam cestující bez místenky nebudou smět chodit. Už třeba proto, že donáška jídla v přeplněném voze není možná.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 23:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, kdybych neměl na večerní IC v neděli do Prahy místenku, tak nevlaju jak netopejr, ale stojim někde narvanej u hajzlu.
Když vemete Zábřeh a Kolín a Mun a Hranice. Krom toho, uberete lidi z rychlíků, takže ty můžete zrušit - už teď zrovna lidmi přetékají rozhodně míň, než ten RJ, takže přidejte i Suchdol, Studénku a Choceň a pak třeba i Přelouč. Nebylo by vhodnější rovnou zavést Os Praha - Bohumín, jako v 80. letech?
Fakt nechápu, co Vám na tom RJ tak vadí. Vždyť Vám ty ICčka nikdo nebere. Ani Vás snad nikdo nenutí těma žlutozlama jezdit. Tak nevím, co do nich tak rejete. Já třeba nechodím do Pennymarketu, ale nenadávám na něj.
čítatel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 4-2012
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 23:54:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista 853 - povinné místenky
Mohu se zeptat proč Vám tolik vadí, že v úseku (pro příklad) Praha - Pardubice potřebujete u žlutých, černých a v pendolinu místenku?
Chápal bych to, pokud by v některém úseku byli všechny spoje povinně místenkové, nebo nemístenkový vlak jel jednou za 2 hodiny, ale zatím tu zbývají expresy na Ostravu (a i kdyby ty byli místenkové) tak stále zbývají expresy na Brno, Zlín a podobně (všechny v závazku a tudíž místenka potřeba není) a těch je ve špičce okolo 3 - 4 do hodiny.
A cesty typu Praha - Olomouc nebo Praha - Ostrava už jsou přeci jen na naše poměry dálkovými, a denních dojížděčů bude podstatně méně než třeba Pardubice - Praha a tudíž mi povinná rezervace s možností přerezervování nepřijde jako nějaký útlak nebo buzerace.
U Regiojetu není přerezvace problém, pendolino ji už také nabízí, a LEOexpress sice nevím přesně, ale domnívám se, že možnost přerezervování nebo storna taktéž nabízí.
Abych to shrnul můj názor: dálkový cestující ocení, že nad ním nebude hodinu do Pardubic někdo (vypůjčím si sousloví) vlát jak netopejr, a tomu Pardubickému zbývají ve špičce 4 vlaky za hodinu, což je dle mého názoru stále dost.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 00:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čítatel: podepisuju. Jenže někdo si asi myslí, že když se jemu nelíbí místenkové vlaky, tak se nesmí líbit někomu dalšímu.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 00:32:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, Hafas tvrdí něco jiného.

Tak se podívejte na stránky SBB. To je relevantnější zdroj, když jde o Švýcarsko. Tam je povinná rezervace psaná jen v úseku Basel-Paris.

Asi taky záleží na zvyklostech.

To máte samozřejmě pravdu. V německy mluvících zemích je totiž vlak brán jako mnohem normálnější způsob dopravy, něco jako auto, jede to každou chvíli, kdy potřebuju přijdu a jedu. Ve Francii je vlak spíš letadlo na kolejích - i ta TGV nádraží tam bývají často v polích, jako letiště. I marketing je ve Francii více "letadlový", jednorázová akce stíhá akci, pořádné věrnostní programy ve stylu BC nebo GA skoro nemají.

Mohu se zeptat proč Vám tolik vadí, že v úseku (pro příklad) Praha - Pardubice potřebujete u žlutých, černých a v pendolinu místenku?

Protože povinné místenky omezují výhodu, že tam vlaky jezdí každou chvíli. Interval (ze kterého vyplývá doba čekání na nejbližší spoj, případně ztracený čas při přestupu) řada lidí zvažuje, rozhoduje-li se mezi autem a veřejnou dopravou.

tak stále zbývají expresy na Brno, Zlín a podobně (všechny v závazku a tudíž místenka potřeba není) a těch je ve špičce okolo 3 - 4 do hodiny.

Jsou tři. 1x R, 1x Ex, 1xEC. Ale proč nemít použitelných vlaků ještě více. V Holandsku bývá vlaků do hodiny klidně 8. Povinnou rezervaci tam nemá žádný, ale lidi se vejdou. Prostě mají ty soupravy vysokou kapacitu. Holt nepotřebují honit 85% průměr obsazenosti, aby měli z čeho zaplatit slečnu v každém voze, královských 48 míst na vůz a dotované občerstvení.

Kromě toho, zmíněná linka na Brno může být brzy místenková taky. Jančura už si na ni brousí zuby.
čítatel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 4-2012
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 00:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou tři. 1x R, 1x Ex, 1xEC.
Je to možné. Náhodně jsem vybral vlaky 15:00 - 15:59 z Prahy - R 1485 15:07, Ex 129 15:16, EC 175 15:39, R875 15:47;
podle toho jak počítat ten Ostravský Ex 129, který jsem napsal jako "případně místenkový" proto 3-4 vlaky / hod

Protože povinné místenky omezují výhodu, že tam vlaky jezdí každou chvíli.
To je sice jistě pravda, ale "vlající netopíři" zase omezují výhody - pohodlí dálkových cestujících. Jde o to najít kompromis. A na hodinové dojíždění vlak každých 20 minut mi nepřijde nic pod úrověň.

Kromě toho, zmíněná linka na Brno může být brzy místenková taky.
Tady souhlas, pokud by Pardubice - Praha zbyli jen 2 nemístenkové vlaky, už je to asi na hraně. Ale v zadání tendru může jistě být větička ve smyslu: "ve vlaku budou řazeny i vozy pro cestující bez místenky".

Pro mě jako cestujícího, by byla ideální kombinace obého v každém dálkovém vlaku. Vozy jak povinně místenkové, tak vozy pro cestující bez místenky, kde ovšem hrozí "vlající netopejři"
vím kdy pojedu - rezervuji - mám garanci pohodlí;
nevím kdy pojedu - přijdu a jedu - nebudu pak ale reptat že nade mnou někdo vlaje, nebo jsem si nesedl

Co je výhodnější pro dopravce nejezdícího v závazku ale nechám na něm - on se snaží vydělat, zlákat co nejvíc cestujících, má v tom svoje peníze, těžko mu můžu diktovat, kde má zastavovat, jestli vozit kola, a popřípadě jestli smí prodávat dortíky a za kolik.
Jestli někdo vidí svoji příležitost vozit kola, jiný v tom nabízet občerstvení a slečnu v každém voze , třetí v tom, že mi pujčí na cestu tablet a další v tom že bude pojízdné fitko a solárko - já říkám proč ne?
Každý si vybere co je mu nejbližší, a případně nejslabší z boje vypadne.}

(Příspěvek byl editován uživatelem čítatel.)
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 07:45:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Jestli je Jančurův systém špatný, tak ať s ním lidi nejezdí, a ne že to zatrhne nějaký ouřada na ministerstvu.
Přesně tak. Já nevím, jestli někdo tím, že začal jezdit RJ a LE, utrpěl nějakou hmatatelnou újmu. Ale asi ne. Akorát se rozšířila nabídka a zdá se, že ten systém, který zavedl RJ funguje. Tak ho nechme žít. Proč mají někteří jedinci pořád potřebu vše linkovat podle jedné šablony a regulovat? Proč ta ostravská trať nemůže fungovat jako jakási anomálie? Bojí se snad, že se to chytne a rozšíří i jinam? Chápu, že zastáncům jednotné sítě a jízdného počítaného důsledně podle ujetých kilometrů se to nelíbí, protože se to tak nikdy nedělalo, ale pořád mají přeci ty své vlaky ČD (kterými také občas jezdím), kde to funguje jako dřív. Takže proč?
Mastodont
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 5-2012
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 09:01:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jančura včera na Centru:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=1 8983

V diskusi fantastická hláška "Soukromníci navíc nemají co provozovat lukrativní tratě. Kdo chce podnikat v žel. dopravě, měl by dostat do správy lokálku, aby mohl předvést, jaký je king. A POKUD by se osvědčil, mohl by jako bonus dostat k té lokálce něco finančně zajímavějšího."
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 9-2011
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 09:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: No tak vlajte jak netopejr. Mně se to ještě za posledních asi 20 let nestalo
Pokud mohu doporučit, tak zkuste třeba Dokošičan těsně před Vánocemi nebo Zkošičan na Nový rok .
Obdobně třeba před/po prázdninách. Vlání garantuje zhruba 100 z každých cca 80 cestujících
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3832
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 11:36:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

u automatů na jízdenky (o nichž taky byla řeč) nebo třeba výtahů na nástupiště je tuhle dobu opravdu vhodné zkrátit,
To je bez debat. Nicméně to nebude opravovat v výpravčí, ale firma. Většinou, určitě ani u vás doma, se okamžitě po poruše nezjeví opravář. Tzn, že když teď vidím něco vadného, neznamená to, že opravář už třeba není na cestě.

Za kávové (sorry za záměnu kartové) automaty odpovídá jejich majitel, nikoliv majitel prostor, kde jsou instalovány.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3833
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 11:39:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč mají někteří jedinci pořád potřebu vše linkovat podle jedné šablony
S tím, že nejlepší je vše místenkovat a zbytek co by musel vlát, ať jede autem, nepřišli nežlutí.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 11:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro mě jako cestujícího, by byla ideální kombinace obého v každém dálkovém vlaku. Vozy jak povinně místenkové, tak vozy pro cestující bez místenky, kde ovšem hrozí "vlající netopejři"
Počítejte ovšem s tím, že otevřená nemístenková jízdenka bude stát více nežli jízdenka s místenkou na daný vlak. Nedotovaný kapitalista musí z něčeho zaplatit vagóny, které mohou být někdy narvané, ale jindy prázdné a z otevřených jízdenek to nemá šanci zjistit předem.

ale pořád mají přeci ty své vlaky ČD (kterými také občas jezdím), kde to funguje jako dřív. Takže proč?
Mají obavu, že to dlouhodobě nemusí fungovat jako dřív, protože když dostatek kaštanů přejde na nový systém, tak ČD chca nechca budou své vlaky seškrtávat. Proto je nutné soukromníkům úředně přistřihnout křidýlka, neb zdejší obhájci starých pořádků vědí nejlépe, co je pro ostatní dobré.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3834
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 12:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

soukromníkům úředně přistřihnout křidýlka
Zatím byl jen zveřejněn požadavek soukromníka na nikoliv přistřihnutí, ale úřední zaškrcení.
čítatel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 4-2012
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 12:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Počítejte ovšem s tím, že otevřená nemístenková jízdenka bude stát více nežli jízdenka s místenkou na daný vlak. Nedotovaný kapitalista musí z něčeho zaplatit vagóny, které mohou být někdy narvané, ale jindy prázdné a z otevřených jízdenek to nemá šanci zjistit předem.

Tak to už je otázka konkrétního poměru místenkových a nemístenkových vozů - ale jak jsem psal v předchozím příspěvku: Co je výhodnější pro dopravce nejezdícího v závazku ale nechám na něm - Pokud bude např. RegioJet chtít nyní nabídnout i nemístenkové vozy, ať si tam má tarif jaký chce, klidně dražší, klidně levnější. On chce nalákat nové cestující a ať si to spočítá co se mu vyplatí.

Pokud to bude u vytendrované linky, v zadání může být poměr sedadel místekové:nemístenkové 1:1 , 1:2 nebo jakýkoli jiný - a pokud by byl požadavek na stejnou cenu pro obě skupiny, dopravce si to spočítá tak, aby se mu to vyplácelo a výběrko vyhraje dopravce s nejvýhodnější nabídkou.
Jde "jen" o to precizně zadat podmínky tendru, ale věřím, že to by nebyl problém.

(Příspěvek byl editován uživatelem čítatel.)
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2368
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 12:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl#3833 > pendolino provozuji nemodri? Ze jsem si nevsiml.

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 13:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Již jsem to tu psal, ale nevidím žádnou reakci. Ví někdo, proč se toto stalo ? Dne 27.1.2013 se stala taková zajímavá věc. IC RJ 1009 v Brandýse nad Orlicí za průjezdu zastavil u peronu na 1. staniční koleji (aniž by cokoliv předem nahlásil řízení provozu) a "vysadil problémového cestujícího". Bohužel zrovna v době, kdy po 2. staniční koleji ( blíže k výpravní budově) měl postavenou vlakovou cestu rychlík v protisměru. Naštěstí se výpravčímu podařilo včas tomuto rychlíku "schodit" vjezdové návěstidlo. Takže to bylo o fous. ... Kdopak by asi byl vyníkem, kdyby toho cestujícího ten rychlík přejel ? Udělat to ČD, tak už by to asi vysílala TV NOVA
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 14:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím byl jen zveřejněn požadavek soukromníka na nikoliv přistřihnutí, ale úřední zaškrcení.
Vážně? A jaké, smím-li se ptát?
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2369
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 15:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy#1308 > nepamatuju se, jak velke perony jsou zrovna v Usti, ale tohle vidim spis jako systemovou chybu zeleznice jako takove - pokud je pri prujezdu vlaku nebezpecne stat u prislusneho nastupiste a pritom neni zabraneno vstupu lidi do daneho prostoru pred prijezdem/prujezdem vlaku a spoleha se pouze na pud sebezachovy jednotlivych cestujicich (tedy ze se ve vlastnim zajmu nebudou priblizovat k jedoucimu vlaku, aby je nezachytil), tezko z toho vinit dopravce.

Tim nerikam, ze je spravne, pokud o planovanem vysazeni nedali zluti dispecerovi vedet. Jen vim, ze "stejna situace" je u MHD (tramvaje i busy) resena zabradlim na te strane nastupiste, kde se nenastupuje a podel ktere taky neco jezdi ... ale to jsem zatim v zadne zeleznicni stanici nevidel.

Alibisticke prohlaseni "vstup do kolejiste je povolen az po zastaveni vlaku" situaci, narozdil od zabradli, nijak neresi.

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1436
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 15:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Výpravčíxy: Již jsem to tu psal, ale nevidím žádnou reakci. Ví někdo, proč se toto stalo ? Dne 27.1.2013 se stala taková zajímavá věc. IC RJ 1009 v Brandýse nad Orlicí za průjezdu zastavil u peronu na 1. staniční koleji (aniž by cokoliv předem nahlásil řízení provozu) a "vysadil problémového cestujícího". Bohužel zrovna v době, kdy po 2. staniční koleji ( blíže k výpravní budově) měl postavenou vlakovou cestu rychlík v protisměru. Naštěstí se výpravčímu podařilo včas tomuto rychlíku "schodit" vjezdové návěstidlo. Takže to bylo o fous. ... Kdopak by asi byl vyníkem, kdyby toho cestujícího ten rychlík přejel ?Udělat to ČD, tak už by to asi vysílala TV NOVA

Pokud jste četl dobře, popisuje se zde něco úplně jiného, než nač odpovídáte. Zde jasné porušení situace ze strany RJ. Nezabezpečený výstup ve stanici, dle mého bez svolení či oznámení.
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 10-2012
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 15:55:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749, Výpravčíxy: Situace je zcela jasná, viníkem by byl samozřejmě dopravce, nikoliv výpravčí. Ten Sim evidentně vůbec neví, o co jde, nezná vůbec ustanovení Zákona o drahách, kde jsou prostory, určené pro veřejnost, kdy a kde se smí vstupovat do kolejiště atd.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 16:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749#1436 > nikoliv. Popisuju to, ze u MHD muzu klidne nastupovat a vystupovat do/z vozu ve chvili, kdy po koleji na druhe strane nastupniho ostruvku "neco jede", protoze je tam zabradli a tim je jednoznacne vymezena bezpecna zona. U vlaku nic takoveho neni a tudiz je nutne "nejak zaridit", aby tam lidi v prubehu jizdy vlaku nelezli a je zde spolehano na pud sebezachovy cestujiciho a/nebo na uvazeni dispecera/vypravciho, pripadne dodrzovani nejakeho predpisu, jehoz (ne)dodrzovani neni nijak zabezpeceno.

To, co udelali zluti, mohl udelat kdokoliv (a pokud by to bylo postihovano pouze zpetne potrestanim, danemu nestastnikovi to - narozdil od zabradli u MHD - nijak nepomuze), stejne tak jako muze teoreticky kdokoliv z cestujicich vyskocit/vystoupit pri pomalem prujezdu.

btw, jak je osetreno, ze pri stani na trati a ve stanici, kde vlak nema zastavku (napriklad pri cekani na volno) se cestujici nedostane z vlaku ven a tim padem do prakticky stejne situace? Ja tu potrebu nemam, ale pri mimoradnostech vidim okolo vlaku vzdy houfy kuraku, kteri ustupuji z druhe koleje jen v pripade, ze projizdi vlak.

Znovu opakuju, nejde mi o zadne obhajovani chovani zlutych, jake jsou vnitrni predpisy na draze o tomhle netusim a ani nepotrebuju vedet, jen upozornuju na to, ze situace prakticky shodna s touto (vlak nekde stoji, kolem se motaji cestujici a po vedlejsi koleji - mezi cestujicimi - projizdi vlak). A zaroven, ze pro zvyseni bezpecnosti pri podobnych situacich je u MHD instalovano zabradli, ktere povazuju za dostatecne ucinne reseni.

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 16:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Nechtěného cestujícího dle sppo lze vyločit, ale není nikde dáno, že se kvůlivá tomu bude zastavovat, kde se danému dopravci zachce. Má daný nějaký jízdní řád, dané stanice (zastávky). Takže pokud RJ zastavil z důvodu vyloučení cestujícího, měl si to zařídit jinak. Spojit se v nejlepším případě s výpravčím Brandýsa, a teprve po svolení zastavit.
Neokecávejte vybavení stanic, zábrany a pod., to je o něčem jiném. Zde byla popsána situace, kde to prostě RJ nezvládl, a pokud by se něco nedej bůh stalo, tak bych chtěl p. Jančuru vidět. Miliony hádek, soudů a pod.