Diskuse K-report » Archiv 2016 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná silniční diskuse předcházející | další

Všeobecná silniční diskuse

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 02. ledna 2016 - 01:12:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13504
Registrován: 11-2004
Tak nám v Prostějově nasněžilo...
Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
mezimestak
Pátek, 15. ledna 2016 - 22:58:26  
Neregistrovaný host
46.135.214.5
Pinec: Broumov-Trutnov-Jaromer 70km, 1:36
Broumov-Nachod-Jaromer 52km, 1:07

Dle map na seznamu (nejrychlejsi varianta)
Takze, nez najedu na dalnici u TU, tak jsem pres NA nekde u Skalice.
A pri rychlosti vystavby dalnic v tomto state budu rad, abych se dalnice do PL pres TU dozil.
Tulák
Sobota, 20. února 2016 - 07:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 719
Registrován: 3-2010
http://www.novinky.cz/domaci/395379-od-soboty-museji-chodci-nosit -reflexni-prvky-jinak-hrozi-pokuta.html

Jo, taky mi někdy připadá, že zelená na přechodu svítí jenom krátce. Pak stačí, když se člověk při čekání zamyslí, a než se vzpamatuji a zjistím, že už svítí zelená, tak už vidím, jak naskočila černená. [lol]
Ale souhlasím s tím, že důležitější je ten mezičas.

A co opravdu nechápu, že i dnešní době může existovat: např. křižovatka ve tvaru T - na hlavní silnici na přechodu pro chodce svítí zelená a současně autům na vedlejší silnici, které se sem chystají odbočovat svítí také zelená s blikající oranžovou. Vím, že ta oranžová jim k tomu bliká pro výstrahu, ale přecházet na takovém přechodu je dost nepříjemné.
Hlavně pokud tam nejsem moc zvyklý chodit.
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Pajzák
Sobota, 20. února 2016 - 11:46:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 6-2015
Bylo by ti milejší, kdyby zelenou měli chodci v době, kdy je zelená i pro auta na hlavní? [crazy]
Starý Vlk
Úterý, 14. června 2016 - 21:15:41  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Zdravím a dovolím si 2x dotaz: V pětitisícovém městě existuje ulice, označená dopravní značkou Hlavní silnice... Je dlouhá asi kilometr a ukončená značkami Konec hlavní silnice a STOPkou. Asi v polovině ji křižuje ulice, označená jako Obytná zóna, jiné značky tam nejsou. Z ní vyjede cyklista a střetne se z osobním autem, jedoucím (podle značek) po hlavní silnici, ale vzhledem k cyklistovi zleva. Všichni přežili, zranění lehké, jen kolo na vyhození. Kdo to asi zavinil?

Další z téhož města: Dcera se zetěm odjeli a nám dali klíče, abychom jim venčili psa. Zaparkoval jsem auto u vjezdu do jejich prázdné garáže a po návratu k němu jsem zastihl městského strážníka, vypisujícího předvolání. Dovolil jsem si mu vysvětlit situaci, ale odpověď zněla-před garáží, byť prázdnou a de facto vlastní se stát nesmí. Protože mezitím přijela moje invalidní manželka s vozíkem tak strážník od postihu upustil s odůvodněním, že vozidlo, označené O 7 (přepravující osobu těžce postiženou na zdraví), může stát i tam, kde je to jinak zakázáno, pokud netvoří překážku. Měl pravdu nebo je to obojí jeho, celkem logická, dedukce?
Děkuji předem.
Středa, 15. června 2016 - 01:02:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3601
Registrován: 4-2003
Je křížení ulic označeno dopravními značkami upravujícími přednost? Jestli ano, řídí se přednost dopravním značením. Jestliže není, pak platí přednost zprava jedoucích vozidel a viníkem by byl motorista. Upozorňuji, že dopravní značka "Hlavní pozemní komunikace" platí jen pro nejbližší křižovatku. Pak tedy záleží, kde je na oné ulici tato značka.

Nesmí se zastavit a stát před vjezdem na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci, což je i výjezd z garáže. Nikde se nepíše, že to neplatí, pokud jde o garáž řidiče či jemu osoby blízké. Vy, který tak bazíruje na dogmatickém dodržování všech ustanovení zákona, sám zákon porušujete a ještě se kroutíte, když chapadlo zákona dopadlo i na vás? Zrovna takovým jako vy bych tu pokutu přál, možná by se vám pak rozsvítilo. S tím parkováním vozidel označených parkovacím průkazem osoby se zdravotním postižením měl strážník pravdu - nemusíte dodržovat zákaz stání. Ale před výjezdem z garáže se nesmí zastavit, takže na to by se to nemělo uplatňovat. Strážník ovšem správně vyhodnotil situaci, že vaším jednáním nebyl dotčen chráněný zájem. Tedy nebyl naplněn materiální aspekt, ta věc, kterou tak neuznáváte a která vás teď uchránila od pokuty. Jaký je to pocit?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Starý Vlk
Středa, 15. června 2016 - 09:43:15  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Doktor: Můj pocit je ten, že jsem opět narazil na někoho, kdo si rád prezentuje své neomylné ego. Tečka, jako obvykle.
Středa, 15. června 2016 - 10:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3603
Registrován: 4-2003
A copak? Odpovědi ode mne vám nevoní? Položil jste dotazy, dostalo se vám odpovědí. Nečiní mi problém odpovědět a poradit komukoliv, ani vám. Pokud vy ovšem rady odmítáte, váš boj. A vzhledem k tomu, jak jste se doposud prezentoval, se nedivte, že je reakce taková, jaká je, že si rýpnu. Sice si nejste jistý, kdo komu má dávat přednost, ale hlavní je, že se nepřekročí rychlost.

Ale zpět k věci - jak je to tedy s tou "hlavní" silnicí? Jak je křižovatka označena? Nejlepší by byl odkaz na Street View nebo alespoň udat lokaci. Z vašeho popisu plyne, že značka je někde na začátku ulice a jednotlivé křižovatky už označené značkami nejsou.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Starý Vlk
Středa, 15. června 2016 - 10:38:43  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Doktor: Kdybyste nerýpal, tak bych vám to napsal hned. Ona zmiňovaná křižovatka má klasické pravoúhlé uspořádání, ulice, označená dopravními značkami Hlavní silnice... v místě křížení je označená jen značkami Přechod pro chodce. Značka Křižovatka tam není. Křižující ulice je z obou stran označena jako obytná zóna, z jedné strany (ne z té, odkud jel cyklista) je i Zákaz vjezdu všech vozidel.
Jinak já si dáváním přednosti jistý jsem, protože tam, kde je to sporné, ji dávám vždy. A jezdím podle rychlostních omezení, co je na tom divného, potažmo špatného?
Středa, 15. června 2016 - 11:18:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3604
Registrován: 4-2003
Pohled na dané místo by hodně pomohl. Byl by? Alespoň napsat, kde to je. Na Street View si to už najdu sám. Stále nechápu, kde přesně dopravní značka "Hlavní pozemní komunikace" je umístěna, zda se vztahuje i na dotčenou křižovatku. Platí, že značka "Hlavní pozemní komunikace" platí pro nejbližší křižovatku, resp. ta křížení, která jsou zobrazena na případné dodatkové tabulce. Pokud je mezi značkou a vyústěním inkriminované ulice ještě nějaká křižovatka, pak platí pouze pro tu první křižovatku, není-li tvar křižovatky zobrazen na dodatkové tabulce a kdy by vyústění oné ulice bylo součástí jedné křižovatky. Pak ještě vstupuje do hry, zda na "hlavní" silnici ústí pozemní komunikace, tedy zda ulice s obytnou zónou je pozemní komunikace ve smyslu zákona o pozemních komunikacích. Pokud by nebyla, šlo by o výjezd z místa ležícího mimo pozemní komunikaci, kdy takové místo není označeno značkami jako křižovatka, ani se na ně nevztahují ustanovení o jízdě křižovatkou a přednost dává vždy vjíždějící na pozemní komunikaci. Chápu správně, že ze strany ulice s obytnou zónou před křižovatkou není žádná značka upravující přednost?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Starý Vlk
Středa, 15. června 2016 - 12:08:28  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Je to tady: 49.8653050N, 12.7425039E. Ze strany ulice s obytnou zónou žádná značka, upravující přednost není. Problém je také v tom, že značka Hlavní silnice... je před křižovatkou, kterou se na inkriminovanou ulici vjíždí. A na jejím konci, už před další křižovatkou, je značka Konec hlavní silnice. Takže úsek ulice, mezi křižovatkou, kterou se na ni najíždí a křižovatkou, kde je značka Konec.. je tedy co? Je to hlavní silnice s předností v jízdě nebo není? Protože značka Hlavní.. je před najížděcí křižovatkou, tak není-ale proč je tam tedy umístěna značka Konec hlavní silnice? Vždyť tato tam přece není-platnost značky Hlavní.. končí na najížděcí křižovatce. Proto tam jezdím pomalu a dávám přednost zprava, ale jak vidno, ne každý to udělá a končí to blbě. Já se řídím zásadou-když si nejsem jistý, tak jedu pomalu s pohotovostí zastavit. S autem to není takový problém a pár sekund pro mne nic neznamená, nejedu k ohni.
Pajzák
Středa, 15. června 2016 - 18:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 249
Registrován: 6-2015
Při výjezdu z obytné zóny platí povinnost dát přednost všem ostatním, i když tam není jiné dopravní značení. Problémem tady zjevně je, že při jízdě po silnici mimo zónu netušíš, že vpravo tato zóna je (že tam byla včera, neznamená, že je tam i dnes), tudíž bys měl dávat přednost zprava.
Středa, 15. června 2016 - 20:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 4-2003
Ha, tak dané místo není na Street View, ani na panoramatu nebo 3D mapách Seznamu. Nevadí. Pokud je značka "Hlavní pozemní komunikace" před onou křižovatkou, pak není co řešit, řidič jedoucí po Zahradní ulici je na hlavní. Pak je ale otázkou, zda ví řidič/cyklista vyjíždějící z Havlíčkovy ulice, že má dávat přednost. Jak píše Pajzák, při výjezdu z obytné, ale i pěší zóny na jinou pozemní komunikaci musí dát řidič přednost vozidlům jedoucím po této komunikaci. Aby to mohlo být aplikováno, musela by být před vyústěním Havlíčkovy ulice na Zahradní ulici značka označující konec obytné zóny. Pokud tam tato není, ani žádná jiná upravující přednost, je to slušná past.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Starý Vlk
Středa, 15. června 2016 - 21:10:57  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Ta značka Konec obytné zóny tam je. Pochopitelně jsou tam i značky jejího začátku,(jsou na jednom sloupku jako vstřícné). Pak-pokud správně chápu-je lhostejné, zda křižující ulice (Havlíčkova), definovaná jako obytná zóna a jako taková i označená, křižuje ulici, která je či není hlavní silnicí (Zahradní). Tím mám na mysli, že před křížením jiné komunikace je obytná zóna označena značkou Konec obytné zóny. Takže vjetí na onu komunikaci je vjezdem z obytné zóny s povinností dát přednost v jízdě vždy. Ale nevím, jak řidič jedoucí po komunikaci, neoznačené jako hlavní silnice pozná, že to, co vyúsťuje na jím pojížděnou ulici je obytná zóna. On je to totiž případ jízdy po Zahradní ulici opačným směrem, tam žádná značka Hlavní silnice není. Je jasné, že v případě střetnutí nejde vina za ním, já tam stejně jedu pomalu, už jen kvůli tomu, že je tam také přechod pro chodce.
Středa, 15. června 2016 - 22:19:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3607
Registrován: 4-2003
Starý Vlk: Takže vjetí na onu komunikaci je vjezdem z obytné zóny s povinností dát přednost v jízdě vždy.
Přesně tak.

Ale nevím, jak řidič jedoucí po komunikaci, neoznačené jako hlavní silnice pozná, že to, co vyúsťuje na jím pojížděnou ulici je obytná zóna.
Nepozná. Úplně stejný problém vyvstal u kruhových objezdů, kde začala platit přednost zprava, pokud není dopravním značením stanoveno jinak. U nájezdů na kruhové objezdy sice jsou značky "Dej přednost v jízdě", no na kruhovém objezdu už chybí značky "Hlavní pozemní komunikace", tudíž řidič jedoucí po kruhovém objezdu by měl dávat přednost najíždějícím vozidlům (přijíždí zprava), pokud nevidí nebo neví, že na nájezdu je značka přikazující dát přednost.

Jinak ještě se vrátím k tomu parkovacímu průkazu pro zdravotně postižené, resp. k vozidlu tímto průkazem označenému. Krom výše zmiňovaného nedodržování zákazu stání můžete v odůvodněných případech vjet i do zákazu vjezdu s dodatkovou tabulkou "Mimo zásobování" či "Mimo dopravní obsluhu" a taky můžete vjet do pěší zóny.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Starý Vlk
Čtvrtek, 16. června 2016 - 09:02:51  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Doktor: Ještě prosím k těm kruhovým objezdům-když na něj vjíždím kolem značky Dej přednost v jízdě, mohu předpokládat, že všechny komunikace, na objezd ústící, jsou také opatřeny touto značkou? Já se domnívám, že nemohu, ale už se mi stalo, že jsem při pomalé a obezřetné jízdě po kruhovém objezdu byl několikrát "vytrouben" nedočkavcem, který si stav, který nyní platí na kruhových objezdech, vysvětlil po staru. To jest jsem na kolečku tak musím mít vždycky přednost.
O možnostech, které dává řidiči Parkovací průkaz pro zdravotně postižené již vím (vydávající úřad nám poskytl jakýsi manuál) a zrovna včera jsem jednu z nich využil-dovezl jsem manželku před lékárnu, kam by jinak musela přes tři obrubníky. Nikomu jsem tím nepřekážel ani nikoho neomezil.
Čtvrtek, 16. června 2016 - 14:37:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 7-2011
prosím o posouzení tohoto výjezdu z parkoviště ve dvou ohledech
1) ohledně přednosti v jízdě
2) ohledně (ukončení) platnosti dopravní značky "parkoviště s parkovacím kotoučem", která je umístěna v ul.Míru ve směru od Komenského ulice ve směru k Havlíčkově ulici (ulice Míru je na mapy.cz chybně označena v celé délce jako jednosměrná)
díky [happy]
Kejvačka
Pondělí, 22. srpna 2016 - 13:43:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 10-2004
Článek o autoškolách, Vlasta 3. 4. 1968


Karosa řady 700 - nejlepší autobus
jkl
Neděle, 25. září 2016 - 15:45:09  
Neregistrovaný host
188.175.78.181
Existuje nějaká norma, která určuje jakou hlasitost musí mít sirény vozidel s právem předností v jízdě (tedy s modrým ZVS, neboli tzv. majáky)?
Některé novější policejní vozidla "houkají" přiliš potichu..
Starý Vlk
Sobota, 22. října 2016 - 11:48:49  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Mohl by mi někdo ze znalých pomoci? Měl bych k řešení dva problémy:
1. Kam správně a hlavně bez porušení předpisů umístit řádně zakoupenou a schválenou automobilovou navigaci? Má přísavku, která jinde než na skle nedrží (byla součástí balení, takže je jistě také schválená). Mohu ji tedy umístit na čelní sklo osobního automobilu-což je právě to zorné pole řidiče? A do kterých míst okna ji mám umístit? V pravém dolním rohu, kam se také vylepují dálniční známky či nálepky o splnění emisních limitů má moje invalidní manželka umístěný Parkovací průkaz.
2. Neoficiálně jsem se dozvěděl, že potvrzení (lékařský posudek) o způsobilosti řídit vozidlo osobou starší 65 let v cizině, byť je to sousední stát EU a Schengenského prostoru, neplatí. Je pouze v jazyce českém, v cizině je snad požadováno jej mít také v angličtině. Pokud je to pravda, jak takový posudek získat? Vystavující lékař angličtinu neovládá.
Za odpovědi děkuji předem.
Sobota, 22. října 2016 - 13:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3712
Registrován: 4-2003
Ad umístění navigace. Stanovisko Ministerstva dopravy ČR k tomuto je následující:
Obecné určení míst, kde je možné umístit navigační systém připevněný přísavkou na čelní sklo, není možné, protože zorné pole řidiče, tj. pole výhledu řidiče, je nutno posuzovat pro každý typ vozidla individuálně. Plocha čelního skla není u všech silničních vozidel totožná se zorným polem řidiče. V důsledku konkrétních konstrukcí čelních skel a předních částí vozidla dochází v některých případech například k tomu, že řidič čelním sklem vidí na části karoserie a ne na vozovku a okolí vozidla (např. výhled je i na kryt motoru) a tato plocha čelního skla tedy není zorným polem řidiče. Další plocha čelního skla, která není zornou plochou řidiče, je horní část plochy čelního skla se sníženou propustností (horní ztemňovací pás). Tyto plochy čelního skla jsou uvedeny jako příklady, kdy celá plocha čelního skla není zorným polem řidiče, neznamená to však, že jde o schválení možnosti montovat předmětná zařízení do těchto míst, bez kontroly plnění všech požadavků v konkrétním případě. Při silniční kontrole může policie např. ověřit, zda navigační systém je v konkrétním případě umístěn tak, že nezakrývá výhled řidiče.

Řídit se tímto, případně jít na jistotu a navigaci umístit na sklo mimo stíranou plochu. Co je mimo stíranou plochu, to je bez debat mimo zorné pole.


Ad lékařský posudek. Správně by neměli policisté v zahraničí toto potvrzení požadovat. Dokladem o způsobilosti k řízení motorových vozidel je pro ně řidičský průkaz. No praxe je jiná a může se stát, že přesto budou toto potvrzení požadovat a domluva s lokálním blbem v policejní uniformě je předem marná. Pak je lepší mít s sebou potvrzení v angličtině. Že lékař anglicky neumí, nevadí. Lze pořídit ověřený překlad.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Starý Vlk
Sobota, 22. října 2016 - 22:07:24  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Doktor: Děkuji
jkl
Čtvrtek, 17. listopadu 2016 - 16:40:39  
Neregistrovaný host
188.175.182.33
Podle Zákona č. 361/2000 Sb. lze stát u okraje silnice, pokud zůstane šířka jízdních pruhů v obou směrech 3 metry..
Lze do těchto 3 metrů počítat i s tramvajovým pásem? Olomouc, Masarykova třída
Pajzák
Čtvrtek, 17. listopadu 2016 - 16:59:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 6-2015
Pokud není místní úpravou stanoveno jinak, tak ne, např. v Brně se na Pekařské či Hybešově vesele odtahuje.
Čtvrtek, 17. listopadu 2016 - 21:39:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3761
Registrován: 4-2003
No tak já to uvedu na pravou míru. Zastavit se smí, jestliže zůstane volný alespoň jeden jízdní pruh široký minimálně 3 metry pro oba směry jízdy, při stání tyto 3 metry platí pro každý směr. Že by se do šířky nezapočítávaly tramvajové koleje, nikde není psáno. Jsou-li tedy tramvajové koleje součástí jízdního pruhu, resp. vede-li jízdní pruh po tramvajovém pásu, počítá se i s nimi. Ale pozor! Dále existuje ustanovení, cituji: V době od 5.00 do 19.00 hodin je zakázáno stání tam, kde by nezůstal mezi vozidlem a nejbližší tramvajovou kolejnicí volný jízdní pruh široký nejméně 3,5 m. Takže odtahování aut jde na vrub právě tomuto ustanovení. Jinak na Masarykově v Olomouci sbírají strážníci za toto čárky pravidelně. Až si říkám, co představuje větší hrozbu pro bezpečnost a plynulost provozu - zda stojící auta, nebo strážníci motající se v silnici s metrem a foťákem.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Pátek, 18. listopadu 2016 - 08:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 6-2015
Stojící auta vedle kolejí ne, ale ta, co stojí na kolejích, protože kolem nich nemohou projet, určitě ano. Ten strážník má kam uhnout, auta ne. Jinak děkuji za upřesnění, i když tramvajový pás, na který byl vznesen dotaz, je podle mě něco jiného než koleje vedoucí jízdním pruhem.
Pátek, 18. listopadu 2016 - 09:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 4-2003
Auta stojící na Masarykově třídě v jízdě tramvaji rozhodně nebrání, což je ostatně vidět i na odkazu. Tramvajový pás je část pozemní komunikace určená především pro provoz tramvají, může být v úrovni vozovky, pod nebo nad její úrovní. Tedy vše, kde vedou tramvajové koleje, je tramvajový pás.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Pátek, 18. listopadu 2016 - 09:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 438
Registrován: 6-2015
Já v tom odkaze vidím, že ve směru k nádraží auta provozu brání.
jkl
Pátek, 18. listopadu 2016 - 09:30:59  
Neregistrovaný host
188.175.182.33
Pane Doktore, stojící vozidla u okraje komunikace tramvajím přímo nebrání. Problém ale vzniká, jede-li před tramvají jakékoliv jiné vozidlo..
Pátek, 18. listopadu 2016 - 09:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3766
Registrován: 4-2003
Pajzák:
"Já v tom odkaze vidím, že ve směru k nádraží auta provozu brání."
Kde? Já tam nic takového nevidím.

jkl :
"Problém ale vzniká, jede-li před tramvají jakékoliv jiné vozidlo.."
Jaký problém? V čem tkví jeho podstata? Vždyť se tak běžně jezdí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Pátek, 18. listopadu 2016 - 10:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 6-2015
Tam, co psal kolega. Že mezi autem a kolejemi není 3,5 metru, tudíž (nezaparkovaná) auta blokují tramvaj.
Pátek, 18. listopadu 2016 - 10:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3767
Registrován: 4-2003
Aha. A úderem sedmé hodiny večerní (nezaparkovaná) auta tramvaj přestávají blokovat. Jen mi stále není jasné, jak ta (nezaparkovaná) auta tu tramvaj blokují.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Pátek, 18. listopadu 2016 - 10:50:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 6-2015
I méně inteligentní by pochopil, že mezi 19. a 5. hodinou je menší provoz jak tramvají, tak aut, takže je riziko blokování tramvaje podstatně menší. A tramvaj blokují auta, která (např.)kvůli červené na semaforu stojí na kolejích, protože vedle nich jaksi stát kvůli blbcům líným udělat pár kroků za roh nebo naproti nemohou.
Pátek, 18. listopadu 2016 - 22:45:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 4-2003
No, a ti více inteligentní ví, že záleží na konkrétní situaci v konkrétním místě a v konkrétní čas, která nemusí korespondovat s obecnou úpravou. Takže věz, že na Masarykově třídě je jediný semafor - na přechodu pro chodce, stojí tak tedy jak auta, tak tramvaje. Zde blokování tramvaje nepřichází v úvahu. Naopak, vyústění Masarykovy u nádraží je vedlejší a řidiči na hlavní často a ochotně pouští tramvaj z vedlejší. Tak jakým dalším způsobem jsou zde blokované tramvaje? Rovnou i odpovím - nijak.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Pátek, 18. listopadu 2016 - 23:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 446
Registrován: 6-2015
Nevím o tom, že by zákony byly přizpůsobeny konkrétním situacím.
Neděle, 20. listopadu 2016 - 14:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3769
Registrován: 4-2003
Odpovídám na tvé řeči o blokování tramvají, o menším provozu mezi 19. a 5. hodinou, o autech stojících před semaforem na kolejích. Debata je o konkrétní situaci, ke konkrétní situaci se vyjadřuji. Tvá reakce je tak od věci. A ano, zákony, byť jsou psány obecně, jsou přizpůsobeny, aby byla zohledňována konkrétní situace.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Neděle, 20. listopadu 2016 - 15:19:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 6-2015
A proč má ta tramvaj stát čtvrt kilometru od toho přechodu, když z v případě, že by jí tam nepřekážela auta, mohla dojet až k semaforu a stihnout tak volný signál o jeden cyklus dříve? Aby Doktor neměl pocit, že chudáky řidiče legislativa šikanuje?
Víš, já si totiž myslím, že kdyby na tomto místě bylo vše v pohodě, tak se kolega neptal na ty předpisy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Úterý, 22. listopadu 2016 - 10:03:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3770
Registrován: 4-2003
Hm, vskutku konzistentní argumentační linie... V jednom z předchozích příspěvků jsem zmiňoval posuzování konkrétní situace. Má to svoje opodstatnění, neboť - tramvaj nestojí čtvrt kilometru od přechodu, protože v místě přechodu auta čekající na zelenou na kolejích nestávají, pokud by přeci jen stála, pak jen v jednom směru, a to jedno, dvě auta, protože automobilový provoz je zde slabý a tramvaj o volný signál o cyklus dříve nepříjde, protože v tomto směru další semafor prostě není. Těžko říci, co vedlo jkl k položení dotazu, každopádně má-li být řeč o problémech s auty stojícími u kolejí v Olomouci, pak se to netýká Masarykovy třídy, ale oblasti historického centra, kde jsou tramvaje často blokovány přímo parkujícími vozy zasahujícími do průjezdného profilu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Úterý, 22. listopadu 2016 - 20:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 6-2015
Jak jsem psal, předpokládám, že by to jkl neřešil jen tak. Mimochodem, v čem je ta linie nekonzistentní? Že tramvaj neblokují zaparkovaná auta, ale t, co je objíždějí a stojí přitom na kolejích, píšu celou dobu.
Auta nemusí stát na kolejích u přechodu, při koloně stačí jedno nebo dvě auta v úrovni zaparkovaného auta a je hotovo.
Úterý, 22. listopadu 2016 - 23:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3771
Registrován: 4-2003
Zkus zavnímat opakovanou informaci a vzít v potaz, že na Masarykově třídě žádné kolony nejsou a automobilový provoz, byť vedený po kolejích, tramvaje nijak neblokuje. Tvé spekulace tu o autech na kolejích před semaforem, tu o kolonách, jsou zcela liché.

Nevím, proč to jkl řeší, zda a proč to považuje za problém. No jsou mezi námi i tací, kteří spatřují problém v jakékoliv interakci s ostatními účastníky provozu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Středa, 23. listopadu 2016 - 00:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 6-2015
Jistě. Ale pak mám tvé tvrzení proti jeho. Pravda, u něj se spíš domnívám. Ale stejně jako v případě sportovního volantu mi jako důkaz nabízíš jen své tvrzení či formulaci.
Mohu poprosit o odpověď na mou otázku? Díky předem.
Středa, 23. listopadu 2016 - 18:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3772
Registrován: 4-2003
Jaké máš jeho tvrzení? Vždyť se ani pořádně nevyjádřil, oč mu vlastně jde a vzmohl se jen na jednu nic neříkající proklamaci. Pokud v tvém světě jsou toto relevantní zdroje, pak se nelze divit, že ve věci významu přívlastku "sportovní" tě podstata sdělení minula. Pokud ti nestačí mé sdělení, jakožto místního a místa znalého, že na Masarykově třídě se netvoří kolony automobilů blokující tramvajový provoz, pak ve volném čase můžeš pozorovat aktuální dění na webkameře - v levém horním rohu je výjezd z Masarykovy třídy do prostoru přednádraží.

K té tvé linii. Mně se líbí, jak vytváříš hypotetické situace, v nichž jsou blokovány tramvaje, přičemž reakcí na sdělení o jejich neopodstatněnosti je vznik další takové hypotetické situace, s odskokem k úvahám o zákonech.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Středa, 23. listopadu 2016 - 18:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 6-2015
Děkuji za odkaz na webkameru, zkusím se na ni v nějaké rozumné denní době podívat, jak to tam za plného provozu vypadá.
jkl
Pátek, 25. listopadu 2016 - 15:09:24  
Neregistrovaný host
188.175.182.33
Doktor:
Jaký problém? V čem tkví jeho podstata?
Problém je ten, že vozidla vjíždějící na tramvajový pás zpravidla omezují v jízdě tramvaj, tudíž se ptám, zda-li tam můžou u okraje silnice stát vozdila.. Tomuto tvrzení odpovídá i to, proč jsou od mostu přes Bystřici k nádraží dopravní značky B21a zákaz předjíždění.. Realita je taková, že se tam stojí běžně.. MP občas udělá akci botičkujeme, někdy taky jenom vylepuje lístky s upozorněním(?), protože asi nemají tolik botiček..

Vždyť se tak běžně jezdí.
S tímhle na mě nechoďte.. To, že se tak běžně jezdí znamená, že je to tak správně? [lol]

Těžko říci, co vedlo jkl k položení dotazu,
To, jestli si vykládám dobře ustanovení Zákona 361 ohledně stání vozidel a také to, jestli je tam vůbec stání povolené či zakázané..

každopádně má-li být řeč o problémech s auty stojícími u kolejí v Olomouci, pak se to netýká Masarykovy třídy, ale oblasti historického centra, kde jsou tramvaje často blokovány přímo parkujícími vozy zasahujícími do průjezdného profilu.
Souhlasím, že tento problém tu je, řešení situace vzniklé neoprávněným stáním je úplně stejné..

Vždyť se ani pořádně nevyjádřil, oč mu vlastně jde a vzmohl se jen na jednu nic neříkající proklamaci.
Jestli Vám to nestačilo, udělejte si opakovaně projížďku tramvají ze zastávky U Bystřičky na Hlavní nádraží a občas uvidíte co je za problém..

Pokud ti nestačí mé sdělení, jakožto místního a místa znalého, že na Masarykově třídě se netvoří kolony automobilů blokující tramvajový provoz,..
Potvrzuji, na místě se skutečně při normálním provozu kolony netvoří.
Středa, 30. listopadu 2016 - 17:18:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3774
Registrován: 4-2003
Pajzák:
Tak jaký je rezultát pozorování provozu na webkameře? Pozoruješ kolony automobilů, v nichž vězí zaseknuté tramvaje? Žel není vidět celá Masarykova třída, jen její vyústění do prostoru přednádraží, no jsou dobře vidět odstavená vozidla ve směru od nádraží (ta vzdálenější strana ulice), kde se nejčastěji realizuje Městská policie. Jaký pozoruješ vliv těchto vozidel na plynulost provozu nejen automobilového, ale zejména tramvajového?


jkl:
Jakým způsobem omezují vozidla jízdu tramvaje, když jedou stejným směrem a stejnou, leckdy i vyšší rychlostí, bez vytváření kolon, v nichž by tramvaj uvízla? Tramvají v daném úseku jezdím a žádný problém jsem doposud nepozoroval.

Značky zakazující předjíždění jsou i v ulicích bez provozu tramvají a naopak, na jiných místech s provozem tramvají není předjíždění dopravní značkou zakázáno. Dopravní značka B21a opravdu nepodporuje tvé tvrzení.

Že se tak, rozuměj po tramvajovém pásu, běžně jezdí, je míněno, že jsou hojně místa, kde se tak jezdit musí, neboť koleje nejsou v dostatečné vzdálenosti od krajnice a vozidla chtě nechtě do tramvajového pásu zasahují.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Středa, 30. listopadu 2016 - 18:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 479
Registrován: 6-2015
Bohužel zatím žádný, ještě jsem se v nějaké rozumné denní době k tomuto nedostal. Ale myslím na to, neboj.