naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » starší články

Železnice (starší články)

V této rubrice je 327 článků.

Omezit výběr na území


7. 5. 2013, Vít Hinčica, Aquilino González Podestá
Drážní doprava v Buenos Aires

Drážní doprava v Buenos Aires Následujícím příspěvkem se podíváme do Argentiny, konkrétně do oblasti označované jako Región Metropolitana de Buenos Aires (RMBA), která je tvořena autonomním městem Buenos Aires a zhruba 40 přilehlými departamenty, tzv. partidos. Veřejnou dopravu zde zajišťuje mimo jiné drážní doprava, kterou zde zastupují tramvaje, metro a vlaky. V prvních dvou kapitolách se podíváme na tramvajový provoz a podzemní dráhu.


17. 4. 2013, Jan Zukal, Jan Bonev
Ukončení pravidelné dopravy na trati Meziměstí – Wałbrzych

Ukončení pravidelné dopravy na trati Meziměstí – Wałbrzych V roce 2013 uplyne nejen 110 let od zahájení provozu na první elektrizované trati nejen v českých zemích, ale i celé rakousko-uherské monarchii – místní dráze Tábor – Bechyně, ale taktéž i 100 let od zahájení prací na elektrizaci první hlavní trati na našem území. Zatímco první výročí i dráha jsou známy více než dostatečně, druhá událost je spíše neznámá.


27. 8. 2012, Filip Kuliš
Největší státní investice do železniční dopravy v Karlovarském kraji v roce 2012

Největší státní investice do železniční dopravy v Karlovarském kraji v roce 2012 Bez výrazného zájmu veřejnosti se od prosince roku 2011 postupně rozeběhla největší železniční stavba v Karlovarském kraji. Pod názvem „DOZ Františkovy Lázně – Aš“ se s rozpočtem cca 120 mil. Kč skrývá investice do regionální dráhy z Františkových lázní do Aše, kdysi významné mezinárodní trati. První úvahy o dálkovém řízení místních drah v regionu spadají do období před cca 10 a více lety. Tehdy pravděpodobně vznikl „ideový záměr“ na DOZ trati z Karlových varů do Nejdku a z Františkových Lázní do Aše.


20. 8. 2012, Svatopluk Kuřátko, Martin Pospíšil, Jan Bonev
Konec přeprav koksovatelného černého uhlí přes hraniční přechod Horní Dvořiště

Konec přeprav koksovatelného černého uhlí přes hraniční přechod Horní Dvořiště Linecké železárny VoestAlpine jsou dlouholetým a významným odběratelem ostravského a polského černého uhlí, určeného pro výrobu koksu, nezbytného pro hutní výrobu. Ostravské uhlí (v posledních letech dodávané z oblasti Karviné) bylo až do těchto dní vždy tradičně přepravováno železnicí přes hraniční přechod Horní Dvořiště – Summerau, naproti tomu uhlí polské je již řadu let přepravováno přes Břeclav.


13. 8. 2012, Vít Hinčica
Alfa Pendular II

Alfa Pendular II Čtyři a půl roku uběhlo jako voda, a proto snad nebude na škodu, když se opět přesuneme do Portugalska, abychom poreferovali o tom, jak se daří tamním Pendolinům. Vše nové a dosud neřečené shrnují následující řádky. Spoje Alfa Pendular nadále respektují své tradiční trasy, a tak tomu bude podle všeho i nadále. Jízdní řády nejrychlejších portugalských vlaků nedoznaly v posledních letech velikých změn, a jsou tudíž víceméně statické.


3. 5. 2012, Tobiáš Fuks
Chorvatská sklárna Vetropack Straža a její mezinárodní vlečka

Chorvatská sklárna Vetropack Straža a její mezinárodní vlečka Historie sklárny Straža v městečku Hum na Sutli na dnešním chorvatsko-slovinském pomezí se začíná psát v roce 1860 (tedy v roce 2010 završila 150 let svého nepřetržitého fungování), kdy do tehdejší zapadlé části Uherska přišel německý podnikatel Michael von Poschinger, který zde vybudoval malou sklárnu na výrobu sklenic a skleněných lahví pro nedaleké lázně Rogaška Slatina (dnes ve Slovinsku).


1. 4. 2012, Milan Procházka
Vratné soupravy pro regionální tratě

Vratné soupravy pro regionální tratě Jelikož provoz motorových jednotek ř. 814 je na většině sklonově náročných tratích neuspokojivý zejména z adhezních důvodů, rozhodly se ČD ve spolupráci s PARS Šumperk k radikálnímu řešení. Inspirací bylo nasazení vratných souprav spojených s běžnou lokomotivou na bázi jednotek řady 951 na Slovensku. Pro České dráhy je ve vývoji vratná souprava, postavená na základě dosud provozovaných jednotek 814.