naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » starší články

Provoz (starší články)

V této rubrice je 168 článků.

Omezit výběr na území


16. 4. 2010, Karel Zeman, Jan Zukal, Lukáš Soukup, Jan Vašíček
Vlaky prázdných kontejnerů

Vlaky prázdných kontejnerů Pravidelné linky kombinované kontejnerové dopravy do a z námořních přístavů (Hamburg, Bremerhaven, Rotterdam, Koper) jsou zpravidla naloženy směsí kontejnerů patřících různým rejdařským společnostem (určitou výjimkou jsou vlaky operátora ERS do Mělníka, které bývají loženy kontejnery Maersk). Na těchto vlacích, které drtivou většinou provozuje operátor Metrans, se tak můžeme setkat především s kontejnery společností MSC, CMA CGM, Evergreen, Hapag-Lloyd, CSCL, APL, Hanjin, Cosco, NYK, MOL, China Shipping, Hamburg Süd a řady dalších menších rejdařů.


6. 4. 2010, Lukáš Soukup
Trendy v kombinované dopravě v roce 2010

Trendy v kombinované dopravě v roce 2010 Poslední březnový den proběhl v Lovosicích na překladišti ČD-DUSS workshop zaměřený na seznámení s možnostmi kontinentální kombinované dopravy (KD) prostřednictvím vlaků operátorů Bohemiakombi a Kombiverkehr. V Německu je síť takovýchto vlakových spojů rozvíjena již od 70. let, z Lovosic, potažmo z Česka, vyjel první vlak do Duisburgu v roce 2005. Po devíti měsících pak přibyla další linka do Hamburku. Obě linky si již dokázaly najít široké spektrum zákazníků, přičemž ti ze západní Evropy stále dominují.


9. 1. 2010, Lukáš Soukup, Petr Möller, Jan Bonev, Pavel Vlček
Nákladní doprava ve Frýdlantském výběžku II

Nákladní doprava ve Frýdlantském výběžku II Grafikon se sešel s grafikonem a nazrál čas pro rekapitulaci dění v nákladní dopravě ve Frýdlantském výběžku. Čtyři roky, které uplynuly od článku uveřejněného na tomto místě, byly na události v tomto ohledu poměrně bohaté. V nákladní dopravě zaúřadovala sice částečně recese, zároveň se ale objevily některé zcela nové přepravy i noví dopravci.


30. 12. 2009, Vít Hinčica
„Alta Velocità italiana“ II

„Alta Velocità italiana“ II V posledním měsíci roku 2009 se v Itálii opět slavilo ve velkém. Zprovozněny tam totiž byly hned tři nové úseky vysokorychlostní trati Turín – Milán – Bologna – Florencie – Řím – Neapol – Salerno, která se tak díky jejich dostavbě stala kompletní. Letos se tedy potřetí a naposledy vypravíme na Apeninský poloostrov, abychom si celou událost přiblížili.


18. 11. 2009, Antonín Němeček
Odklony v roce 2009: Od Ploučnice k Jedlové a zpět

Odklony v roce 2009: Od Ploučnice k Jedlové a zpět Podobně jako v nedávném článku o výluce na trati Liberec – Turnov, která probíhá každoročně, určitě též stojí za zmínku výluková činnost na tratích kolem České Lípy. Jedná se především o běžnou údržbu spojenou často s většími opravami mostních objektů, přejezdů nebo částí kolejiště, která si zpravidla jednou do roka vyžádá mimořádnosti ve vedení nákladních vlaků.


29. 10. 2009, Vít Hinčica
Slovinské „pendolinní embryo“

Slovinské „pendolinní embryo“ Přesně takto nazval jeden z přispěvatelů diskusního fóra K-reportu jednotku Slovinských železnic řady 310, čímž ji rozhodně nemohl lépe vystihnout. A my se na ní teď společně podíváme. Historii malého dvoumilionového státu obklopeného Maďarskem, Rakouskem, Chorvatskem, Itálií a omývaného kouskem Jadranského moře, jenž se vymanil z vlivu bývalé Jugoslávie roku 1991, ponecháme stranou a zaměříme se rovnou na jeho železnici.


13. 10. 2009, Antonín Němeček, Ondřej Mšal, Martin Pospíšil
Odklony v roce 2009: Z Nezvěstic do Mirošova

Odklony v roce 2009: Z Nezvěstic do Mirošova Již druhý rok probíhá optimalizace tratě Praha – Plzeň – Cheb. Nyní se výluková činnost dostala i na úsek ze Zbiroha do Rokycan. Tranzitní nákladní doprava v této oblasti zůstala zachována (byť s mírnou redukcí relačních vlaků z dubna 2009), protože trasa je vždy sjízdná alespoň po jedné koleji. Zajímavé důsledky ale měly výluky na místní obsluhu v okolí Rokycan a v tomto článku se na ně podíváme.