naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » vozidla » starší články

Vozidla (starší články)

V této rubrice je 67 článků.

Omezit výběr na území


17. 8. 2009, Vít Hinčica
Eurostar Italia Alta Velocità & Eurostar Italia

Eurostar Italia Alta Velocità & Eurostar Italia Navažme na předchozí článek o italských vysokorychlostních železnicích a pojďme se podívat, jak se po nich cestuje. O spojích Eurostar Italia Alta Velocità (zkráceně ES*AV) jsme posledně hovořili pouze v obecné rovině, nyní se jim proto budeme věnovat trošku podrobněji. Aby se tak ale mohlo stát, bylo třeba uskutečnit testovací jízdu na palubě některého ze společností Trenitalia nabízených spojů.


1. 7. 2009, Lukáš Soukup, Jan Vašíček, Jan Špička
Dokončení dodávek jednotek RABe 514 z SKV

Dokončení dodávek jednotek RABe 514 z SKV Tak jak bylo již uvedeno v posledním článku na K-reportu o jednotkách RABe 514, probíhala v SKV od podzimu roku 2007 výroba druhé, tentokrát 25kusové série jednotek. Jejich kompletace pokračovala stejným způsobem jako u první série, tj. vložené vozy byly odesílány k dokončení interiérů k firmě Stadler do Švýcarska a vložené vozy byly odesílány k dokončení interiérů do závodu Krefeld – Uerdingen.


18. 5. 2009, Lukáš Soukup
Transport Logistic 2009

Transport Logistic 2009 Ve dnech 12. až 15. května hostilo mnichovské výstaviště 12. ročník veletrhu Transport Logistic, jedné z největších akcí svého druhu. I když byla obsazenost veletrhu – především venkovních ploch – poznamenána současným celosvětovým hospodářským útlumem, přesto zde byly ke zhlédnutí novinky i z oboru železniční a kombinované dopravy.


10. 4. 2009, Karel Zeman
Zkoušky lokomotivy řady 189 na tratích SŽDC

Zkoušky lokomotivy řady 189 na tratích SŽDC V dubnu letošního roku došlo na našich kolejích ke skutečně historické události – poprvé se na nich představila jízdou vlastní silou elektrická čtyřsystémová lokomotiva typu ES 64 F4 z produkce firmy Siemens. Samotný typ těchto lokomotiv je natolik známý a existuje k němu tolik informačních zdrojů, že jen jejich výčet by velmi přesáhl rámec tohoto článku. Ke zkouškám byla vybrána lokomotiva 189.150 z vlastnictví dispoloku MRCE.


8. 3. 2009, Vít Hinčica, Alfonso Marco Pérez
Renfe S-101 a Euromed; Alaris – dodatek

Renfe S-101 a Euromed; Alaris – dodatek Po krátké odmlce se opět vypravíme do Španělska, abychom plynule navázali na dva již publikované články, které se týkaly řad S-490 a S-100. Při této příležitosti několikrát odbočíme a přineseme různé pohledy na současné cestování španělskými vlaky. Hlavní pozornost však bude věnována komerčnímu produktu Euromed. Dále se ještě zastavíme u Alarisu, který tento měsíc oslavil 10 let své existence. Oba produkty, tedy jak Euromed, tak Alaris, se už ale podle všeho připravují na svůj brzký konec...


31. 1. 2009, Vít Hinčica, Ernesto Imperato
„Alta Velocità italiana“

„Alta Velocità italiana“ 13. prosince 2008 se kraje Emilia-Romagna a Lombardie probudily do chladného a zamračeného dne. Nepříliš vlídné počasí ale nezkazilo velkou slávu, která tyto dvě velmi významné italské oblasti ještě více sbratřila. Řeč je o novém úseku tamní železniční vysokorychlostní sítě, který se napjal mezi Milánem a Bolognou. Spolu s ním přišel největší italský železniční dopravce Trenitalia s převratnými změnami, kterými chce do vlaku přilákat další cestující.


23. 1. 2009, Vít Hinčica
Allegro

Allegro Na sever Evropy zamíří další Pendolina, o kterých si něco málo v následujících řádcích povíme. Po 18 jednotkách řady Sm3 (typové označení S 220) provozovaných finskými drahami se do země tisíce jezer a také do sousedního Ruska podívají další čtyři Pendolina. Na konci prosince 2008 bylo budoucím vysokorychlostním spojům mezi Helsinkami a Petrohradem přiděleno jméno Allegro.