naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » cestování » starší články

Cestování (starší články)

V této rubrice je 51 článků.

Omezit výběr na území


2. 11. 2004, Lukáš Uhlíř
European Railway Tour

Jelikož oba máme rádi MHD a železnici, rozhodli jsme se letos pro delší cestu po Evropě. Oba jsme měli na léto po dlouhé době dovolenou a tak nic nestálo v cestě plánování. Nejprve jsme chtěli Velkou Británii + Irsko a pak Francii + Španělsko + Portugalsko a země Beneluxu ,ale Velká Británie je bohužel dost drahá a tak nakonec vznikla popisovaná cesta. Já osobně jsem se ujal psaní deníku. Psal jsem ho tak jak jsem to prožíval a nejdéle do 2 dnů od realizace. V Čechách jsem jej nijak neupravoval.


14. 10. 2004, Martin Boháč
Berlínský S-bahn

Berlínský S-bahn Hlavní město současného sjednoceného Německa nabízí svým návštěvníkům kromě mnoha a mnoha historických zajímavostí i mnoho pozoruhodností železničních. Rozhodně nejzajímavější je určitě berlínský S-bahn – systém veřejné dopravy, který zřejmě nemá ve světě obdoby. Síť S-bahnu začala vznikat již ve druhé polovině devatenáctého století, kdy po výstavbě okružní železnice (Ringbahn, 1877) a zejména pak městské železnice...


13. 10. 2004, Jan Přikryl
Deník z maďarsko-slovenské podzimní akce

Akci, kterou budu v následujícím textu poměrně zevrubně popisovat, jsem se rozhodl po zralé úvaze podniknout, neb jsem byl již od počátku srpna nucen pobývat pouze v ČR, zejména pak doma v Praze. Úvodem také musím zdůraznit, že úroveň české veřejné dopravy mi nepřináší nic jiného, než deprese, proto je možno tuto popisovanou cestu považovat za „zdravotní“. Můj zálibný pohled při plánování padl jihovýchodním směrem – důvodem byl optimální poměr kvality a ceny tamní veřejné dopravy, zejména pak železniční a MHD.


4. 10. 2004, Zdeněk Strnad
Postřehy z Tuniska – Metro du Sahel

Postřehy z Tuniska – Metro du Sahel V srpnu tohoto roku jsme strávili týdenní dovolenou u moře v Tunisku, stejně jako spousta jiných Čechů. Při té příležitosti se naskytla možnost trochu se seznámit s tuniskou železniční dopravou. Železniční dopravu v této severoafrické zemi provozuje Národní společnost tuniských železnic (Societé Nationale Chemins de Fer Tunisie – SNCFT) a doprava je provozována na normálním rozchodu i na úzkém rozchodu 1000 mm.


24. 9. 2004, Jan Šporcr
Prázdninové cestování po Korsice

Prázdninové cestování po Korsice Hornatý ostrov ve Středozemním moři znají Češi především jako místo pro strávení dovolené u moře. Francouzská Korsika ovšem nabízí daleko více – například i pro milovníky železnice. Náš člověk se na Korsiku veřejnou dopravou dostane nejlépe z italského Livorna, kde jezdí autobus MHD z nádraží do centra a odtud do přístavu (linky 1 a 3, případně přímá). Spojení na ostrov čtyřikrát denně zajišťuje společnost Corsica Ferries.


17. 9. 2004, Martin Boháč
Americké železnice

Americké železnice Severoamerické železnice jsou u nás stále poměrně málo známy, a jejich provoz a fungování je u nás stále opředeno mnoha mýty. Pojďme se se na několika fotografiích z let 1995 – 1999 podívat na jejich každodenní obrázek. Ta v zásadě funguje ve dvou oblastech – dálková a příměstská. Na provozování dálkové dopravy se specializuje společnost Amtrak, zatímco příměstskou dopravu provozuje v každé aglomeraci jiná firma.


15. 9. 2004, Jan Bonev
Železniční zajímavosti Maďarska a Rumunska

Železniční zajímavosti Maďarska a Rumunska V následujících řádcích hodlám popsat několik lokalit v Maďarsku a západním Rumunsku, které by železniční „pacient“ při své návštěvě neměl minout. Logické je zaměření především na úzkokolejky, kterých je dodnes v Maďarsku požehnaně. Bez zajímavostí rozhodně není ani normální rozchod, stačí vzpomenout provoz „sergejů“, širokorozchodnou trať, novou trasu do Slovinska, společnost GySEV atd.