naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


17. 12. 2011, Vít Hinčica, Miguel Cano López-Luzzatti
Španělsko: evropský lídr VRT (II.)

Španělsko: evropský lídr VRT (II.) Uběhl sotva rok a vysokorychlostní vlaky dobyly další autonomní společenství Španělska – Galicii. Dne 10. prosince 2011 se totiž za účasti početného zástupu významných hostů slavnostně propojily vysokorychlostními vlaky hned tři galicijská města: Ourense, Santiago de Compostela a A Coruña. Vypravme se tedy k Atlantiku a pojďme se podívat, co nového se událo a ještě udá.


10. 10. 2011, Jan Vašíček, Vladislav Píša
Víkendové toulky s naftou

Víkendové toulky s naftou I takto, za pomoci parafráze názvu železničními příznivci oblíbené knihy, by se dalo nazvat dění o prvním letošním říjnovém víkendu. Po oba dny byly soukromými osobami pořádány jízdy zvláštních fotovlaků na atraktivních tratích železniční sítě středních Čech. Tato reportáž vznikla jako poděkování všem těm, kteří se o úspěch víkendového ježdění zasloužili.


6. 10. 2011, Vít Hinčica
Wien Hauptbahnhof

Wien Hauptbahnhof Za rok a dva měsíce do něj vjedou první vlaky a pak už se bude muset vypořádat s denním návalem minimálně 1 000 spojů, které budou jako na běžícím páse odbavovány na jeho pěti nástupištích. Spolu s okolní zástavbou, jež s ním do pěti let vytvoří novou čtvrť, spolkne skoro 100 mld. Kč. Tolik na úvod k právě budovanému nádraží Wien Hauptbahnhof, projektu, který v současnosti nemá ve Střední Evropě obdoby.


8. 9. 2011, Michal Váňa
Konkurence na kolejích přichází

Konkurence na kolejích přichází Už jen 18 dní dělí českou veřejnost od možnosti vyzkoušet cestování vlakem na relaci mezi Prahou a ostravskou aglomerací s jiným než majoritním dopravcem. Žluté vlaky vyrazí na trať už 26. září a na komerční riziko společnosti RegioJet budou pendlovat mezi Prahou a Havířovem. Zpočátku v počtu tří párů denně, se soupravami pěti rekonstruovaných vozů a lokomotivou řady 162 v čele.


8. 8. 2011, Vít Hinčica
InterCity Nagibni

InterCity Nagibni Tradice velí, abychom opět zamířili na jih od našich hranic. Tentokrát se podíváme do Chorvatska, kde však našim cílem nebudou tamní oblázkové pláže, nýbrž naklápěcí vlaky. Chorvatské železnice (Hrvatske željeznice; HŽ) si v červenci roku 2003 u společnosti Bombardier Transportation objednaly 8 dvouvozových naklápěcích jednotek odvozených od německé řady VT 612 RegioSwinger.


2. 6. 2011, Lukáš Soukup, Martin Šarman, Jan Zukal
Výroba jednotek Škoda 7Ev pro České dráhy

Výroba jednotek Škoda 7Ev pro České dráhy V polovině února byla uzavřena smlouva mezi firmami Škoda Vagonka a České dráhy o dodávkách 19 elektrických motorových jednotek nové konstrukce. Podrobnosti o kontraktu i o vozidlech samotných jsou k dispozici již delší dobu. Bez zajímavosti ovšem není ani vlastní proces výroby, do kterého je přímo zapojena rovněž železniční nákladní doprava. Produkce jednotek byla v rozběhu již před uzavřením kontraktu, takže v současnosti již běží plným tempem.


30. 5. 2011, Vít Hinčica
Métro de Montréal

Métro de Montréal Dnes se podíváme za „velkou louži“ do největšího města provincie Québec, kde budeme zkoumat především jeho podzemí. Řeč totiž bude o tamním metru, které jezdí, pro někoho možná překvapivě, na pneumatikách. Až do roku 1959 brázdily ulice Montrealu tramvaje, které tam byly zavedeny už v roce 1861, nejdříve sice v animální podobě, od roku 1892 ale nakonec i jako elektrické. Roku 1894 zmizela z ulic koňka a začala éra výhradně elektrická.