naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » logistika » automotive přepravy z liberce

Automotive přepravy z Liberce

text a foto: Jindřich Hlaváček
vloženo: 29. 10. 2006

Jedním z mnoha podniků v Liberci a okolí, zaměřených na dodávky pro automobilový průmysl, je závod společnosti Cadence Innovation. Plastikářská výroba má v těchto místech již dlouhou tradici. Původní podnik Plastimat za posledních 15 let několikrát změnil název od Eurotec Systemtiele, Peguform Bohemia až po dnešní Cadence Innovation. Od roku 1994 zde vznikají již pouze výlisky pro automobilový průmysl. Denně je zpracováno přibližně 33 t granulátu na exteriérové a interiérové díly osobních automobilů. S těmi pak opustí závod každý den 34 až 36 kamionů. Až do letošního července všechny mířily přímo do jednotlivých automobilek.

Pro uložení dílů při přepravě je využíváno mnoho druhů speciálních palet.

Cadence Innovation je dodavatelem „Tier 1“ (dodává funkční celky přímo na montážní linku) především pro závody Škoda Auto, ale jedná se čím dál častěji i o dodávky pro jiné automobilky. Konkrétně z libereckého závodu jde především o výlisky přístrojových desek, středových konzol a nárazníků pro modely AUDI Q7 (Bratislava), TT (Györ) a A3, A4 (Ingolstadt). Právě posledně jmenovaná lokalita je první, kde je využita pro dopravu nárazníků železnice. S využitím železnice se uvažovalo již od počátku dodávek pro AUDI v Ingolstadtu v roce 2000. Odběratel měl tehdy o železniční dopravu zájem a dokonce se počítalo s obnovou vlečky, napojené původně přes vlečku betonárky ZAPA (ex Pozemní stavby Liberec) ze stanice Horní Růžodol. Bohužel se jako nepřekonatelná překážka ukázalo zvládnutí požadované přepravní lhůty. Cesta z Liberce do Ingolstadtu formou vozových zásilek pro zákazníka nebyla akceptovatelná a žádný přímý vlak z Liberce ani z okolí, který by se dal pro vozy s díly využít, také není k dispozici.

V letošním roce ale přece jen prostor pro využití železnice při přepravě výrobků pro automobilový průmysl objevil. Silniční nákladní doprava prožívá především od roku 2004 takový boom, že začíná být aktuálním problémem v některých frekventovanějších relacích zajistit dostatečné množství kamionů. To se týká samozřejmě i přeprav v relaci Česko – Německo. V průběhu roku 2006 začal být tento nedostatek pociťován právě i při přepravách plastových výlisků pro automobilku AUDI v Ingolstadtu, kdy odběratel nebyl schopen zajistit dostatečné množství kamionů. Řešení pro vykrytí nárazové nedostatečné kapacity silniční dopravy bylo nalezeno ve využití železnice. První partie 6 vozů Hbbillns s exteriérovými díly k vozům AUDI byla na nádraží v Liberci naložena 7.7. Zásilky jsou trasovány běžnou vlakotvorbou přes Nymburk, Plzeň a Českou Kubici. V srpnu pak již bylo takto naloženo 24 vozů. Další objem přepravy po železnici do budoucna pak záleží především na možnostech silniční dopravy, nicméně je zřejmé, že železnice je schopna zajistit i přepravy tohoto typu.

Klecové palety jsou nejprve přepraveny po silnici do skladu firmy Spedi-Trans Praha. Při silniční přepravě je využíváno prakticky pouze návěsů s vnitřní výškou 3 m.
Lakované plastové díly jsou uloženy v klecových paletách a zabaleny ve fólii. Vozy Hbbillns u nakládkové rampy.
Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi