naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » banány se vrací na koleje

Banány se vrací na koleje

text: Lukáš Soukup, Bohemiakombi
foto: Bohemiakombi
vloženo: 6. 3. 2009

I přes jednoznačně převažující množství negativních zpráv z oblasti nákladní dopravy na železnici v posledních měsících lze přece jen najít i několik světlých výjimek. I na stránkách K-reportu jsme se věnovali problematice přepravy banánů po železnici. Ta byla donedávna na našem území spjata s izotermickými vozy typu WAI 28B z parku ICF. Jejich osud se již ovšem naplnil – posloužily jako základ pro výrobu 415 dvounápravových kontejnerových vozů řady Lgns pro firmu Touax Rail, která se specializuje na jejich pronájem. Tato přestavba se uskutečnila v dílnách MAV v Székesfehérváru.

Přeprava banánů po železnici tak skončila na našem území na přelomu let 2007 a 2008. Poslední vyrovnávkový vlak ze slovenských Veľkých Kostoľan odjel 30. prosince, úplně oslední vozy pak opustily české území po vykládce ve stanici Praha-Bubny 18. ledna 2008. Od té doby přešly přepravy banánů zcela na přímou silniční dopravu. Přesto se v průběhu loňského roku firma M + L, která pro firmu Chiquita přepravu banánů nyní zajišťuje, rozhodla využívat i železniční dopravu. Byla založena firma UPLINE CZ s. r. o. s cílem využití kombinované dopravy prostřednictvím vlaků Bohemiakombi/Kombiverkehr. Zkušební přeprava na vlaku Hamburg-Billwerder – Lovosice (viz článek Bohemia Expres II) se odehrála závěrem roku 2008. Jako nejvhodnější varianta kombinované dopravy se ukázala přeprava v izotermických návěsech vhodných pro přepravu v kapsových vozech. Při neexistenci vhodného vozového parku a zároveň zavlečkovaného skladu pro přímou vykládku vagónů je kombinovaná doprava ostatně jedinou možností, jak železnici do těchto přeprav opět zapojit. Po roce se tak banány opět vrací na české koleje. Zároveň se jedná i o českou premiéru pravidelné přepravy v izotermických návěsech v kombinované dopravě silnice – železnice.

Firma UPLINE tak rozšířila řadu českých silničních dopravců, kteří využívají kombinovanou dopravu prostřednictvím vlaků operátorů Bohemiakombi a Kombiverkehr z Lovosic. Je potřeba zdůraznit, že v tomto případě nevystupuje železnice jako konkurent silniční dopravy, ale naopak jako její partner. To již někteří silniční dopravci pochopili, jak je zřejmé i z komentáře firmy UPLINE: Kombinovaná doprava splnila naše očekávání, přestože při započítání návazného servisu stále ještě není levnější. Kombinovanou dopravu silnice – železnice vnímáme spíše jako alternativu pro určité druhy přeprav. Za předpokladu lepší infrastruktury a vyššího počtu spojů je to pro nás do budoucna cesta, jak dosáhnout snížení nákladů v prospěch nás i našich zákazníků. Hlavní přínos kombinované dopravy vidíme v eliminaci negativního vlivu zákazů jízd, v eliminaci kongescí, vyšším využití pracovní doby AETR a samozřejmě nezanedbatelná je i otázka vlivu na životní prostředí.

Nicméně pokles průmyslové výroby dopadl citelně i na kombinovanou dopravu v Česku. Plány na rozšíření počtu vlaků v relaci Duisburg – Lovosice musely být odloženy a druhé spojení z Lovosic do terminálu Hamburg-Billwerder muselo být letos omezeno na dva odjezdy týdně. Další relace pak zanikly úplně. Koncem roku ukončil operátor IFB provoz vlaků Zeebrugge – Mělník a 23. února tohoto roku přijel do Lovosic poslední vlak z Amsterodamu pro NYK (viz též článek Intermodální novinky z Lovosic).

Izotermické návěsy Krone na překladišti ČD-DUSS v Lovosicích.


související články

Trendy v kombinované dopravě v roce 2010 6. 4. 2010
Banánová derniéra 23. 11. 2007
Intermodální novinky z Lovosic 9. 3. 2007
Bohemia Expres II 10. 6. 2006
Banány na kolejích 26. 11. 2004

související aktuality

KD na vzestupu, vozové zásilky popelkou 1. 2. 2012
Volná cesta 19. 7. 2011

diskuse k článku

založit diskusi