naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » co nového v gvd 2007/2008 (i)

Co nového v GVD 2007/2008 (I)

text a neoznačené foto: Jan Bonev
vloženo: 30. 11. 2007

Chybný údaj o rychlíkové dopravě mezi Ostravou a Jeseníkem byl 7. 12. opraven. Za nedopatření se čtenářům omlouváme.

Po roce se opět blíží pro všechny cestující i přátele železnic důležitý okamžik, začátek platnosti nového jízdního řádu. Grafikon vlakové dopravy (GVD) 2007/2008 vstoupí v platnost 9. 12. 2007. Podívejme se tedy v několika následujících dílech na změny, které nový GVD přinese v osobní i nákladní dopravě. Vzhledem k probíhajícímu oddělení ČD Cargo od mateřských Českých drah, změnám v dotování vlaků dálkové dopravy i dalším událostem není letos novinek zrovna málo. V tomto dílu se podíváme na novinky v dálkové dopravě, následovat bude popis změn v regionální a nakonec v nákladní dopravě.

Obecně

Jak už je zvykem, každoročně ČD připraví kromě jízdního řádu samotného i nějaké novinky kolem. Letos je to rozsáhlá změna tarifu, dochází mimo jiné ke zrušení tarifních pásem a výpočtu jízdného podle jednotlivých kilometrů. Zrušeny jsou i příplatky na vlaky EC a IC, což souvisí s Ministerstvem dopravy nově poskytovanou dotací na jejich provoz v objemu 600 milionů Kč ročně. Ta zase souvisí s další velkou změnou, a sice oddělením nákladní části Českých drah do dceřiné společnosti ČD Cargo, jejíž vznik je připravován k 1. 12. 2007. Společnosti si rozdělí hnací vozidla, vozy i depa. Blíže se o této události zmíníme v dílu o nákladní dopravě.

V samotném jízdním řádu je novinkou přečíslování a pojmenování velkého množství vlaků, rozšíření rezervací na značnou část motorových rychlíků, přečíslování několika tratí, ale zejména výrazné omezení čekacích dob na přípoje u vlaků všech kategorií – na pouhých 5 minut. Na takovém zásadním opatření se podílí z valné části stavební činnost na hlavních tratích, odkud se zpoždění přenášejí po celé síti. Právě o stavební akce nebude ani v roce 2008 nouze. Bezesporu největší vliv na železniční dopravu zaznamenají v průběhu platnosti GVD 2007/2008 stavební akce v pražském uzlu. Kromě stavby Nového spojení budou rozsáhlé výluky i mezi Libní a Běchovicemi a v samotné stanici Praha hl.n., kde se v průběhu roku budou rekonstruovat nástupiště 1–4. Na téměř dva měsíce bude patrně pro rekonstrukci uzavřen i 1. vinohradský tunel. Omezení počtu nástupišť a malá propustnost v navazujících tratích vedly tvůrce grafikonu k převedení prakticky všech dálkových vlaků od Kolína po trati přes Malešice a Vršovice na hlavní nádraží od jihu, k roztržení rychlíkového ramene Cheb – Morava, ke směrování nových expresů z Brna do Prahy-Holešovic a ukončení vlaků z „Posázavského Pacifiku“ ve Vršovicích. Z dalších významných akcí, které nemalou měrou zasáhnou do běžného provozu, je to zejména pokračující optimalizace III. koridoru mezi Plzní a Chebem, modernizace II. koridoru mezi Zábřehem a Olomoucí a IV. koridoru mezi Strančicemi a Benešovem a Táborem a Doubím. Značný vliv na provoz bude mít rekonstrukce uzlů Kolín, Břeclav a Brno.

Prakticky celý květen a červen roku 2008 by měla trvat rekonstrukce kolejí v 1. vinohradském tunelu. Jeho uzavření povede k ukončení osobních vlaků na Smíchově a nejspíše k odklonění rychlíků přes Prahu-Krč. 363.087, R 752, Praha-Vinohrady, 7. 10. 2006
Dálková osobní doprava
  • Pendolino

U „vlajkových lodí“ ČD, tedy vlaků SC Pendolino, nedochází v provozu k zásadním změnám. Na ostravské větvi je nově zrušen pár spojů s odjezdem z Prahy po 11. hodině, resp. z Ostravy po 15. hodině. V obou případech odjíždí zhruba v čase těchto spojů vlak kategorie IC. Zůstává tedy pět párů a šestý v neděli večer. Jízdní doba se zkracuje v obou směrech na 3h 12 min (tj. o 7 minut). Na brněnské větvi pak nedochází k prakticky žádným změnám, zůstávají dva páry SC do Vídně a jeden do Bratislavy. Zaturnusováno je i nadále pět jednotek ve skupinách TS641 a TS642.

  • Směr Praha – Ostrava – ...

Vlaky EC/IC na trati 270 jsou vedeny z Prahy v dvouhodinovém taktu s odjezdy v 6.06 až 18.06. Všechny byly přesměrovány zpět na Ostravu, čímž Valašské Meziříčí a Vsetín ztrácejí napojení na síť vlaků EC. Zároveň tak došlo k podstatnému rozšíření nabídky spojů na relaci Praha – Ostrava. Cílovými stanicemi vlaků jsou (kromě EC Praha do Varšavy a Comenius do Krakova) Bohumín, Žilina a Český Těšín. Zpět jezdí vlaky z Ostravy po dvou hodinách od 5.56 do 17.56. V obou směrech je systém doplněn prvním (z Prahy už ve 4.06), resp. posledním (z Ostravy ve 20.01) vlakem v kategorii Ex. Vlaky Detvan a Hutník zůstávají nadále vedeny po trati přes Havířov. Mimo takt dále jezdí pár vlaků IC 517/516 Leoš Janáček Praha-Holešovice – Bohumín a zpět v čase zmíněného zrušeného páru vlaků SC a v pracovní dny ve stejné trase rovněž IC 519/518 Manažer. Celkem se tedy po loňském útlumu rozšiřuje nabídky spojů EC/IC/Ex z Prahy do Ostravy z 6 na 10 párů. Zpřetrhané vazby se obnovují i na trati přes Jablunkovký průsmyk – z letošního EC Detvan je nabídka přeshraničního spojení v kategorii EC a IC rozšířena na 2,5 páru EC a 1 pár Ex vlaků spojujících Prahu se Žilinou.

Rozšíření provozu do Ostravy neznamenalo oslabení na vsetínské větvi. EC vlaky byly převedeny do kategorie Ex, přičemž Ex Košičan v Horní Lidči „převléká“ na Slovensko do kategorie EC. U těchto vlaků byl i ve směru ze Slovenska zaveden čtyřhodinový takt, oproti letošku jsou všechny vlaky posunuty o hodinu, takže z Prahy odjíždí vždy v lichou hodinu v přesném prokladu s ostravskými vlaky. Mezery po čtyřech hodinách v tomto prokladu doplňují kromě tradičního Ex 521/520 do Zlína a zpět nově Ex Šohaj Praha – Veselí nad Moravou a zpět a Ex Mojmír Praha – Luhačovice, resp. Veselí nad Moravou – Praha.

Rychlíky na trati 270 zůstávají v obdobném rozsahu, za zmínku snad stojí nově vzniklé večerní spojení do Vsetína vlakem R 621 Matalík. U nočních spojů se rovněž příliš nemění, pouze je omezeno zastavování některých vlaků v Zábřehu na Moravě a České Třebové. Na letní víkendy (čtvrtek a pátek z Prahy, pátek a sobota příjezd do Prahy) je z vybraných dnů rozšířen provoz páru R Vihorlat, který je současně převeden na trať přes Ostravu. Šírava vozí mezi Prahou a Přerovem dva lůžkové vozy relace Praha – Vídeň, Silesia nadále vozí jednou týdně vůz do Doněcku, zavedený březnovou změnou GVD 2006/2007.

  • Směr Praha – Brno – ...

Velké změny přicházejí na relaci Praha – Brno. U vlaků EC spočívá jediná úprava v pojmenování páru EC 174/175 Jan Jesenius, zato mezi expresy dochází téměř k revoluci. Stávajícícho Brněnského draka doplňuje systém pěti párů Ex vlaků většinou neznámých jmen, zastavujících ve stanicích Praha-Holešovice, Pardubice hl.n. a Brno hl.n. Soupravy jednotného řazení 4xB+Apee nedávají při ceně jízdenky Praha – Brno přes 200 korun velkou šanci na úspěch v konkurenci s autobusy. Situaci by mohly alespoň částečně zlepšit starší osobní vozy z Německa, jejichž odkoupení České dráhy připravují.

Další změnou v této oblasti je zrušení tradiční relace Brno – Hradec Králové převedením čtyř párů rychlíků na Prahu. Tyto vlaky mají v Pardubicích přestupní vazbu na rychlíky do Hradce Králové a Liberce. Od grafikonu rovněž mizí vlaky v neobvyklých relacích Praha – Pardubice – Letohrad a Praha – Svitavy (zůstává jen sudý vlak). Ostatní rychlíky mezi Brnem a Českou Třebovou, stejně jako mezi Brnem a Prahou přes Havlíčkův Brod zůstávají ve stávajícím rozsahu, a to včetně Jadranu do Splitu. U nočních vlaků dochází k převedení R Galileo Galilei do kategorie EN a přesměrování kmenové části z Prahy dále do Františkových Lázní namísto Drážďan, stejně jako k prodloužení z Bratislavy do Budapešti.

Co se hnacích vozidel týče, po rozdělení lokomotiv na osobní a nákladní zcela končí „laminátky“ v osobní dopravě. Na rychlících a osobních vlacích se dosud vyskytují turnusově právě na Brněnsku, zejména mezi Brnem a Břeclaví. Na vlacích Brno – Břeclav (– Vídeň) je nahradí řada 242.

  • Směr Praha – Hradec Králové – ...

Na královéhradecké trati přibývá jeden ranní rychlík (v 5.11 z Prahy) a mírně se upravuje omezení jízdy některých vlaků. Současně je o dva páry vlaků rozšířena nabídka přímého spojení Letohradu s Prahou. V souvislosti s uváděnými stavebními pracemi jsou všechny rychlíky výchozí z Prahy-Vršovic. Spojení do Polska přes Lichkov je z důvodu elektrizačních prací i nadále zrušeno. Zajímavostí je bezesporu nasazení trojice maďarských vozů (A+B+B) na vlaky R 657/966 v úseku Praha – Hradec Králové a zpět, které umožňuje jejich celodenní pobyt v Praze mezi příjezdem a odjezdem do Budapešti na rychlíku Pannonia.

Rychlíkové spojení Letohradska s Prahou je od grafikonu posíleno o dva páry přímých spojů. Jejich vozbu i nadále zajišťuje turnusově 5 strojů řady 754, ovšem nově přemístěných ze zrušené PJ Letohrad do PJ Trutnov a jezdících v TS 771. Denní proběh stoupá z 283 na 315 km. Vzhledem k nedostatku těchto turnusových lokomotiv nejspíš i nadále uvidíme v čele vlaků často stroje řad 749 a zejména 750. 749.008, Sp 1956, Lukavice v Čechách, 8. 10. 2007
  • Směr Praha – Ústí nad Labem – ...

Provoz EC vlaků na trati 090 zůstává při starém, mění se pouze nejvzdálenější konečná páru EC 370/371 z dánského Aarhusu na německé lázně Binz na ostrově Rujana.

Mezi rychlíky dochází k rozdělení ramen několika spojů z Moravy na Krušnohorsko a opětovnému zajíždění těchto vlaků na ústecké hlavní nádraží, kde je vyměněno dvousystémové „eso“ za „peršinga“. Úpravou procházejí noční spoje: Johannes Kepler jezdí nově až do švýcarské Basileje, do kategorie EN přechází i Kopernikus, který vozí též přímé vozy do Amsterdamu.

Rychlíky po druhém břehu Labe jezdí v nezměněné podobě, jen doplněné o večerní vlak do Ústí nad Labem a ranní zpět do Kolína.

Na trati údolím Ohře si od nového grafikonu cestující už nepochutnají v jídelním voze. Po rozdělení vozebního ramene v Praze už zajíždějí na sever od hlavního města jídelní vozy jen na spojích EuroCity do Německa. 362.119, R 702 Šohaj, Vojkovice nad Ohří, 14. 9. 2007
  • Směr Praha – Plzeň – ...

V souvislosti se stavební činností na pražském hlavním nádraží jsou všechny rychlíky na trati 170 z Prahy výchozí. Část z nich bude v úseku Plzeň – Kozolupy během stavebních prací nahrazovat osobní vlaky. Na několika vlacích se řada 363 opět podívá s rychlíky až do Chebu, kde je oběh propojen s vlaky na trati 140.

Ve směru na Domažlice přibývá jeden ranní pár rychlíků Praha – Norimberk. Současně jsou od nového GVD všechny čtyři páry pojmenovány, na trať se vrací mimo jiné už dlouho „opuštěný“ Albert Einstein, ačkoliv cílová stanice jeho vlaku zůstává v Mnichově. Z pohraniční stanice Furth im Wald do německého vnitrozemí přebírá vozbu vlaků společnost Regentalbahn s novými lokomotivami EuroRunner, v soupravách budou řazeny i vozy této společnosti.

Na první pohled rozšířená nabídka rychlíku do Domažlic souvisí se zrušením přímých kurzů Praha – Norimberk na vlacích R 455/454. Tyto vozy jedou v jiném čase jako samostatný vlak, takže všechny rychlíkové soupravy na trati 180 budou od grafikonu pouze čtyřvozové a bez bistrovozu. 754.059, R 452, Osvračín, 24. 9. 2007, foto Petr Špirk

Na rameni do Klatov dochází také k zajímavé změně, dva rychlíky z Prahy jsou v dosud nevyužitých trasách prodlouženy až do Železné Rudy-Alžbětína. Ve směru zpět se jedná dokonce o tři přímé spoje do Prahy.

Zavedení přímých spojů Železná Ruda – Praha přinese propojení oběhů osobních vozů. Pod Špičákem se tak budou objevovat soupravy ve složení Bp+Bp+B+BDs, doplněné v létě o vůz Ds na kola. Vůz AB se bude připojovat při cestě do vnitrozemí až v Klatovech. 750.078, Sp 1960, Špičák, 30. 12. 2006
  • Směr Praha – České Budějovice – ..

Ve směru do Českých Budějovic se kromě zavedení nového nedělního páru rychlíků ve večerních hodinách nic zásadního nemění. Konečná stanice letního R Šumava se přesouvá z čtyřtisícových Volar do zaniklé osady Nové Údolí a vozit ho má namísto tradičních „zamračených“ řada 742.

Ze směru od Strakonic je nově prodloužen R Petr Vok až do Gmündu, kde doplňuje dva přímé vlaky do Vídně. V trati České Budějovice – České Velenice budou tyto vlaky i nadále vedeny v nezávislé trakci (ř. 749).

R Šumava na snímku opouští stanici Volary. Příští léto už bude tento vlak jezdit do Nového Údolí, kam byla letos provedena rekonstrukce svršku a zvýšena rychlost ze 30 na 50 km/h. 749.252, R 1430, Volary, 9. 8. 2007, foto Petr Špirk
I přes rozšíření přechodnosti na „velké lokomotivy“ do Nového Údolí bude turnusově nasazena lokomotiva řady 742 bez možnosti vytápění soupravy. Jelikož by souprava v Novém Údolí blokovala ostatní provoz, pojede se jako osobní vlak „odložit“ do Volar. 749.241, R 1431, Žlábek, 10. 7. 2006, foto Petr Kapoun
Na tratích vycházejících z Českých Budějovic se dosud sporadicky vyskytují v osobní dopravě i místní „laminátky“, což se s jejich přesunem pod ČD Cargo stane minulostí. 240.107, R 664, Ždírec u Plzně, 12. 9. 2007, foto Petr Špirk
240.045 na záběru Petra Kapouna s rychlíkem 667 u Dolní Cerekve dne 15. 4. 2007.
  • Směr Zdice – Písek – ...

Na trati 200 je zrušen víkendový R 1591 Sušice – Beroun a vlaky R 893/798 v úseku Beroun – Rakovník. Cíl všech rychlíků je sjednocen na České Budějovice. Výjimkou je nadále R Otava, který bude nově jezdit pouze od května do září, stále však v klasické soupravě se „zamračenou“ v čele. Z Prahy tento vlak pojede o hodinu později, zpět dokonce o dvě. V obou případech je ale v jeho dnešní trase zaveden rychlík do/z Českých Budějovic.

Tradiční rychlík Otava zaznamená další úpadek – bude omezen jenom na letní sezónu. Pro svou novou polohu navíc ztratí přípoj ze Sušice dále. Vzhledem k výrazně kratší jízdní době konkurenčních autobusů lze očekávat, že toto omezení není poslední a už jen těžko bude obnoven provoz tohoto vlaku přes zimu. 749.039, R 794, Žichovice, 11. 3. 2007, foto Jan Hodánek
  • Směr Brno – Přerov – ...

Základní nabídka rychlíkových spojů mezi Brnem a Bohumínem je rozšířena v ranních hodinách a jsou vyplněny některé „mezery“ v hodinovém taktu. Na odbočné větvi do Olomouce je hodinu uspíšen první vlak R 903. Počet vlaků pokračujících z Olomouce do Jeseníku je rozšířen o jeden pár.

Ačkoliv na trase Brno – Jeseník přibude jeden pár rychlíků, soupravy budou v úseku Zábřeh na Moravě – Jeseník zkráceny ze čtyř až pěti na pouhé tři vozy (AB+BDs+B)! V sezoně tedy lze očekávat posilování souprav nad rámec běžného řazení. 749.250, R 907, Ostružná, 17. 9. 2007; 749.246, R908, Lipová Lázně, 22. 9. 2007
  • Ostatní

Změny na trati 330 se omezují na rozšířené zastavování obou EC vlaků o Hodonín a Staré Město a časový posun dvou spojů této kategorie. Mezi rychlíky dochází jen k mírnému rozšíření o jeden pár vlaků. Na trati 225 mezi Českými Budějovicemi a Jihlavou rozšiřuje nabídku spojů nový R Hejtman (v 6.58 z Havlíčkova Brodu, v trase nedělního R 1561 zpět). Na trati 310 zůstává rychlíková doprava až na časové posuny ve stávajícím rozsahu. Novinkou je posun návozu klasické soupravy se „zamračenou“ v čele na nedělní spěšný vlak ze soboty na neděli, kdy odjede místo ráno z Olomouce až na R825. Na zpátečním Sp 1630 budou přes Bruntál jezdit dokonce vozy Aee a Beer, pokračující dále do Brna. Rychlíkové spoje mezi Ostravou a Jeseníkem byly rozšířeny tří na čtyři páry. Relaci Pardubice – Liberec vozí i nadále motorové vozy 843 s dvěma přípojnými Btn753, v úseku Jaroměř – Pardubice je část spojů v pátek nově posílena o sestavu 854+Btn. Rychlíky mezi Prahou, Turnovem a Tanvaldem jezdí ve stávajícím rozsahu, ruší se pouze omezení večerního vlaku do Turnova. Na trase Nymburk – Rumburk dochází k rozšíření provozu mezi Novým Borem a Rumburkem – nově přes legendární Jedlovou jezdí celotýdenně tři a v pracovní dny dokonce čtyři páry přímých vlaků; část vlaků je navíc převedena zpět do kategorie R. Další omezení nastává na rychlíkovém rameni Praha – Slaný – Most, v pracovní dny zde už zbývá jen jeden pár spěšných vlaků. Na trati 120 (resp. 124) dochází v Praze k přesměrování tří vlaků z hlavního na Masarykovo nádraží, čímž dálková doprava zcela opouští známý „Pražský Semmering“.

K drobné změně dochází ve vozbě víkendových posil na trati 310. Daleko větší novinky ale v Olomouci čekají až v regionální dopravě... 749.261, R 935, Moravský Beroun, 15. 9. 2006, foto Petr Kapoun
Ačkoliv lze považovat zrušení dálkové dopravy na „Pražském Semmeringu“ za dočasné, působí jako další hřebík do rakve této zajímavé trati. Připomeňme si pár staršími obrázky provoz ve skalách nad pražským Smíchovem. První fotografie Jana Zukala zachycuje stroj 750.386 v dubnu 2002, na druhém obrázku Petra Kapouna se 6. 4. 2005 ukazuje řídící vůz 943.004 na Sp 1890. Chomutovská „apolla“ nevykazovala příliš vysokou spolehlivost, takže náhradní klasické soupravy byly běžnou praxí. Jinak tomu nebylo ani 10. 3. 2005, kdy na trať vyjela 749.227.


související články

Co nového v GVD 2007/2008 (II) 7. 12. 2007

diskuse k článku

založit diskusi