naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » přepravy posypové soli firmou rm lines

Přepravy posypové soli firmou RM Lines

text a foto: Jan Zukal
vloženo: 29. 11. 2006

Zhruba od počátku letošního listopadu byly společností RM Lines znovuzahájeny přepravy německé posypové soli do nového distribučního skladu v Lovosicích. První dva vlaky RM Lines sem přijely již v zimě 2005/2006 a znamenaly praktický vstup dalšího soukromého dopravce na české koleje. Importy posypové soli patří samozřejmě mezi tradiční komodity železniční nákladní dopravy, které ale zatím vždy probíhaly v režii ČD. To ovšem není jediná pozoruhodnost tohoto kontraktu, neméně zajímavé je, že přepravy probíhají ve spolupráci s Railionem, který je jejich dopravcem na německém území. Jedná se tak o první případ spolupráce Railonu (DB Cargo) s jiným českým dopravcem, než jsou České dráhy. O důvodech, které Railion k tomuto kroku vedly můžeme ovšem jen spekulovat...

Tyto přepravy soli do Lovosic nepředstavují úplně první aktivity firmy RM Lines, v loňském roce proběhla jedna přeprava polského koksu, nicméně tento pokus nedopadl příliš úspěšně a prvními a zatím jedinými pravidelnými přepravami RM Lines jsou až tyto do Lovosic. Přepravy probíhají většinou pětkrát týdně, a to tak, že v noci z pondělí na úterý přijede de Lovosic první ložený vlak, sestávající z cca 20 – 22 vozů řady Tanoos Railionu, které jsou z lovosickéko seřaďovacího nádraží přestaveny na vlečku skladu. Večer, zhruba okolo 21. – 23. hodiny se vyrovnávka vydává na zpáteční cestu. To se opakuje až do soboty, kdy večer odjíždí poslední vyrovnávka. V tomto rytmu by měly přepravy fungovat do zhruba poloviny prosince 2006 a pokračovat v mírnějším tempu by měly až do konce března 2007. Celkem by mělo být do Lovosic dovezeno 50 vlaků soli. Obsluhu vlečky zajišťují ČD lovosickou zálohou (lokomotiva řady 742) a pro vozbu vlaku v úseku Lovosice – Děčín (kde probíhá předání Railionu) má firma RM Lines pronajaty lokomotivy z poolu BF Logistics. Zatím jsou na vlak nasazovány lokomotivy původem od Radka Šauera, a to 740.898 (známá „Čechomorka“) a 740.848, původem z vlečky Lasselberger Kaznějov (více zde). Lokomotivy nejsou spojeny kabelem dálkového řízení a jsou tedy vedeny dvěma strojvedoucími.

Přes den od brzkého rána až do setmění čekají lokomotivy RML (resp. BFL) odstaveny v prostoru lovosického seřadiště.
Odjezd vyrovnávkového vlaku. V Lovosicích čeká první část vyložených vozů řady Tanoos. Na ty je večer zálohou ČD nasunuta poslední část prázdných vagonů.
Na kompletní vlak poté najedou stroje RML/BFL. Vyrovnávkovému vlaku pak již nic nebrání k odjezdu směr Děčín a Německo.
Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi