naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » silvestrovské jízdy do kubovy hutě

Silvestrovské jízdy do Kubovy Hutě

text a foto: Jan Bonev
vloženo: 7. 1. 2008

Tradici silvestrovského výstupu na šumavský Boubín (1 362 m n. m.) už sedm let doplňují jízdy zvláštních vlaků pro výstupuchtivé turisty. Nejinak tomu bylo i v poslední den loňského roku, kdy se už poosmé rozjely zvláštní vlaky mezi Vimperkem a Kubovou Hutí. Tato malá původně sklářská obec se kromě své polohy na úpatí Boubína může pyšnit i nejvýše položenou železniční stanicí v ČR, kde vlakům do tisícové nadmořské výšky chybí už jenom pět metrů.

Zvláštní vlaky jezdí vzhledem k vysoké poptávce v klasické soupravě s lokomotivou, čímž na trati 198 narušují jinak téměř absolutní hegemonii „osmsetdesítek“, kterou zpestřuje akorát manipulační vlak do Vimperka a Lipky s „kocourem“, v roce 2007 několikrát i s řadou 749 v čele. Nákladní vlaky jezdí v noci též mezi Volary a Lenorou. Na samý vrchol českých kolejí ale dorazí „velký vlak“ pravidelně jen jednou ročně.

Na sklonku roku 2007 se organizace jízd ujal už tradičně Stifterův pošumavský železniční spolek a oproti minulému ročníku přibylo hned několik novinek. Jednak místo dvou vyrazily z Vimperka hned tři páry vlaků, jednak nejdelší z nich vezl místo čtyř rovnou pět vozů. Tradiční sestava 749+WRm+vozy Bt, Bt283 a Bdt279 zůstala zachována. „Bertu“ 749.262 vystřídala protentokrát velice hlučná a poněkud nevzhledná 749.018.

Jízdy vlaku Interlokál IL 995, jak je tento spoj neoficiálně nazýván, jsou každým rokem laděny do jiného stylu. Po vězeňském, nemocničním nebo strašidelném byl nyní k vidění doprovodný program inspirovaný tématem sci-fi. Během jízdy se tak cestující mohli ve vlaku setkat s rytířem Jedi Obi-Wan Kenobim a princeznou Leiou, případně s posledním žijícím člověkem na světě – Davidem Listerem a hologramem Rimmerem. Nechyběly ani příslušnice ženské policie z roku 2044, kapitán Nemo a další postavy ze známých filmů a seriálů. Ve stejném duchu byly například v jídelním voze podávány gulášové a klobásové amarouny. Co lze jediné pořadatelům vytknout, byla přítomnost samotného Jurije Gagarina mezi smyšlenými postavičkami, což by si ruská ambasáda nemusela vyložit úplně správně...

Vraťme se ovšem od žertovného programu k jízdám zvláštního vlaku. Těm předcházel návoz vlaku z Českých Budějovic, kde byla nejprve souprava vlaku složena ze tří budějovických a jednoho táborského osobního vozu a jídelního vozu WRm, obsluhovaného firmou Urblík. Přesun „hospody“ začal už 29. 12. v Hradci Králové, odkud postupně na vlacích R 658, 450 a 661 dorazila přes Prahu a Plzeň druhý den odpoledne do Českých Budějovic. Po pár hodinách už vyrážela celá souprava jako násled vlaku Os 8010 v půl páté na Strakonice, odkud pokračovala pod číslem 88918 do Vimperka, s příjezdem po sedmé hodině večer. Po ukončení jízd pokračoval vlak jako soupravový ihned za Os 18113 do Strakonic a dále do Českých Budějovic, kam dorazil v 19 hodin. Jídelní vůz se pak stejnou cestou na Nový rok vrátil vlaky R 360, 453 a 969 do Hradce Králové.

Za kvalitní organizaci akce patří dík všem zúčastněným, například křižování s pravidelnými vlaky v Kubově Huti a Lipce vyžadovalo od provozních zaměstnanců opravdu velkou zručnost. Cestující kromě výborné atmosféry jistě ocenili i minimální zpoždění vlaků a symbolické jízdné 20 korun jedním směrem. Ostatně sešlo se jich požehnaně, možná nejvíce v celé historii akce.

Ranní vlak Os 38802 dorazil za hustého sněžení do Kubovy Hutě a lokomotiva objíždí soupravu. Vlak přivezl jen čtyři vozy, protože právě tolik se s přesností na centimetry vejde na 1. kolej.
Po obratu je souprava připravena odjet zpět do Vimperka jako Os 38803. Ve vlaku jsou kromě personálu téměř výhradně sci-fi postavičky, které se vrátí s další várkou turistů. Cestující z prvního vlaku se mezitím vydávají na pět kilometrů vzdálený Boubín. Na spodní fotografii už souprava klesá ze sedla směrem do Lipky.
Jak už to na horách bývá, počasí se mění každou minutou. Během cesty pětivozového Os 38804 na Kubovu Huť tak už vypadá zcela opačné.
Stejný vlak po příjezdu do vrcholové stanice. Začíná poměrně zajímavý posun, tři vozy jsou přestaveny na 3. kolej.
Poté se lokomotiva zapojuje doprostřed soupravy a vyčkává pravidelných vlaků. Po jedenácté hodině se zde totiž koná křižování dvou pravidelných vlaků, což je na nádraží se dvěma dopravními kolejemi, kde se už nachází souprava delší než celá stanice, opravdu zajímavá podívaná! Na všechno shlíží z boku „zamračené“ reklama jednoho ze sponzorů.
Po křižování veze pár vlaků do Vimperka a zpět pouze dva vozy. U osady Klášterec vlak na pár vteřin vyjel z lesa. Jízdenka zpět a tam pro druhou třídu UFO.


související články

Šumavská kalamita z jiného pohledu 8. 11. 2007
Lesní kalamita na Šumavě 2. 3. 2007

diskuse k článku

založit diskusi