naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » městská doprava » tramvaje » sydney a jeho veřejná doprava

Sydney a jeho veřejná doprava

text a foto: Michal Brejša a Martin Brejša
vloženo: 22. 9. 2006

V tomto převážně fotografickém příspěvku zavítáme prostřednictvím několika fotografií k protinožcům – nejprve do australského Sydney, a v dalším díle do Melbourne. Vzhledem k zaměření našeho serveru se budeme samozřejmě věnovat především veřejné dopravě v těchto městech. V Sydney jsou k vidění novodobé tramvaje, autobusy a známý monorail. Tramvajovému systému se zde ovšem říká MetroLightRail. Následující fotografie pocházejí z přelomu let 2005 a 2006.

Tramvaj

Současná tramvajová trať v Sydney vznikla z původní nákladní železniční trati, která vedla z jednoho přístavu do druhého, na seřaďovací nádraží a na Central Station. Tramvajový provoz byl zahájen v roce 1997 v počtu sedmi tramvají. To je celý vozový park. I zde samozřejmě jezdily v minulosti klasické tramvaje, a to v letech 1896 až 1952. Jejich zašlou slávu připomíná tamní muzeum a nebo tyto pohlednice.

Pohlednice sydneyských tramvají.

K trati: jelikož se jedná o bývalou železnici, je na straně u centra fyzicky odpojena od ostatní železniční sítě. Na druhé straně je stále napojena, ale je zde nainstalováno mobilní zarážedlo. Do centra je dostavěno asi 200 metrů.

Také stojí za povšimnutí, že místy byly zachovány původní železniční koleje, čemuž nasvědčuje jejich uchycení. Jízdní řád v podobě, v jaké ho známe z našich končin zde neexistuje. Na zastávkách mají pouze napsán interval 10–15min.
Na dvou obrázcích vidíme společné depo tramvají a monorailu Darling Harbour. Samotná tramvajová vozovna je velmi skromná, čítá pouze mycí rám a tři koleje. Sedmi tramvajovým vozidlům ale zřejmě postačuje.

Vedení tramvajové tratě nezapře svůj původ v železniční trati. Místo na následujících obrázcích, které ovšem k pravidelnému provozu neslouží (v pozadí se známým mostem „Ramínko na šaty“ přes zátoku), velmi připomíná některá železniční zákoutí v Praze...

Další snímky názorně ukazují vedení tratě městem. Mosty a tunely jasně připomínají někdejší železnici.

Souběh s monorailem. Detail „sekce“, neboli úsekového děliče na troleji.
Dva noční snímky. Na druhém opouští tramvaj obratiště Central Station.
Monorail

Tato futuristická „jednokolejka“ projždí nadzemní okružní tratí pomezím samotného centra města (Sydney City) a přístavu Darling.

Monorail ve stanici Galeries Victoria, vyjíždějící ze stanice City Centre,
přejíždějící most v Darling Harbour, a nakonec vjíždějící do stanice Darling Harbour.

Další denní i noční snímky ukazují vedení tratě monorailu ulicemi města.

Autobusy

V městské dopravě v Sydney jezdí vozidla několika značek, například Mercedes, kloubové Vovo i další. V některých ulicích jsou pro autobusy vyznačeny zvláštní jízdní pruhy.

Na okolních snímcích se na jednom místě představuje několik typů městských autobusů v Sydney.
Železniční doprava

Stejně jako v jiných světových velkoměstech, funguje i v Sydney příměstská železniční doprava. Nasazovány jsou elektrické jednotky jedno- i dvoupodlažní, ale i vlaky tažené motorovými lokomotivami.

Ostatní pamětihodnosti města

Sydney samozřejmě nabízí i jiné atrakce. Nejznámějšími jsou zřejmě budova Opery z roku 1973 (podrobnosti o historii této pozoruhodné stavby lze nalézt například zde zde), nebo most přes zátoku, Sydney Harbour Bridge, o kterém se dočtete zde.



související články

Melbourne v roce 2006 17. 1. 2007

diskuse k článku

založit diskusi