K-report
 

Archiv do 29.června 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Autobusy SOR » Staré archivy » Archiv do 29.června 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 20:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem se tedy na ty nové SORy zajel podívat také. Pocity jsou smíšené. Na jednu stranu zůstaky některé nesmyslné prvky z BN12 (počet a umístění dveří, prostor pro kočárky se sklápěčkami, normální sedačky pouze na podestě), ale na stranu druhou vidím i jistá zlepšení. K dokonalosti to má stále daleko, ale je znát snaha.
Potěšili mě sedačky u vystaveného C 10,5. To by bylo to pravé na cestu Hodonín - Brno. Ale obávám se, že se jedná o sedačky nadstandartní a jako standart zůstane to co je dnes.
Kuřáci jsou nesvéprávné a život ohrožující bytosti
Zlin__24tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 982
Registrován: 3-2005


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 07:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady slibované zbytky prospektů:
18NB, 12NB + tech. popis
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:|:. ICQ: 271 444 785
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 10:13:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

píšete tady o šotouších... CO to je?
Myslím to upřímně :-)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 22838
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 10:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Spíš kdo .
Mno, vlastně všichni tady (bez výjimky!) :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 10:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

aha, dík :-)
Myslím to upřímně :-)
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1918
Registrován: 3-2004


Odesláno Sobota, 10. června 2006 - 22:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neměl jsem tolik čas na názor k Sorkám. Tak až teď.
Mě osobně se se Sory C 10,5 jezdí moc dobře. Mám zkušenosti převážně s těmito typy a zcela mi vyhovují. Zpracování interiéru, sedadla, pohodlí a jízdní vlastnosti jsou bohatě dostačující.

Nové Sory nevypadají špatně. Nebudu tady posuzovat jako některý kvality a vlastnosti vozu, kterým ještě nikdo nejel, a které se ukáží až provozem. Je to prostě prototyp a finální verze bude jistě jiná. Nemají ani nová světla.
Nicméně, interiér se dá uspořádat jinak bez podélného sezení s minimálně čtyřmi sedadly na podlaze a ještě dostatečným prostorem pro dva kočárky/vozíky, což je důležité. Souhlasím, že nádrž mohla být jiná, ale nevidím v tom zásadní problém. Čtyři dveře nevadí, ba naopak. V ČR podmínkách, kde se stále počítá s množstvím stojících je to spíše plus. Hliníkové lišty atd. No, buď tam dám lepené plastové nebo gumové nebo hliníkové. Hliníkové více vydrží, druhé jsou zase hezčí. Obklady dle foto stačí. Je to autobus ne sedmičkovej bavorák. Uspořádání kolem motoru je zajímavé a řešené obstojně.
Kapotovaná kola jsou důsledkem nestejného rozměru kol na nápravách. Navíc je to zajímavé a originální. Vnější design neurazí, mě se docela líbí, ale to je subjektivní.
Celkově je to zajímavý vůz, rozhodně může konkurovat a při rozumné ceně se jistě rozšíří.

Pokud bude plynová verze a místo nádrže dvě sedadla na podlaze, bude to ještě lepší.

Jak tu někdo psal o Praze. A proč ne? Nevidím problém. Samozřejmě se nejdřív musí ověřit provozní náklady a spolehlivost. Při rozumné ceně je to i pro Prahu možnost.

Já osobně Sor oceňuji. Firma, které nikdo nepřinesl know-how (jako třeba Škodě Mladá Boleslav) se dostala hodně daleko a mají být právem na co hrdí!
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 5-2006


Odesláno Neděle, 11. června 2006 - 13:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hezky řečeno. Musím s tebou souhlasit... SOR se dokázal v dnešní velké konkurenci dobře prosadit.
Myslím to upřímně :-)
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 1-2004


Odesláno Neděle, 11. června 2006 - 22:34:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_m: SOR žádnou konkurenci nikdy neměl.
Ondrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 5-2004


Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 00:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: no teď si přesně nepamatuji jestli jsi někdy také nadával na kvalitu mosteckých Manů s karoserií Castrosua, ale Sory jsou určitě horší co se týče zpracování, vypadá to opravdu lacině.

A nepiš že Soru nikdo nepřinesl know-how, protože tu firmu založili bývalý zaměstnaci z Karosy, a to je sakramentský přínos know-how, ne?
Fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 11-2004


Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 00:24:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


... "Už zase ryjem držkouz v zemi" ...
Honza_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 07:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SORy v Moste jsou z roku 1997, tedy po trilete vyrobe v SORu a osmiletem provozu v DP HK. Dnes uz vypadaji nove vozy take jinak, nehlede na konstrukci rady 7,5.
SOR NB12 a NB18 jsou super nizkopodlazni autobusy
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 3-2004


Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 14:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Dobrá tedy. Sor ze začátku zaplnil mezeru na trhu, která byla a tím si získal své zákazníky. Dnes Sor hrdě konkuruje a rozhodně si myslím, že má čím!

Ondrys: No jasně, nadával a nadávám pořád. Autobus na pohle pěknej (myslím Castrossua Many), ale pečlivostí zpracování je na tom lépe snad i 931 Karosa.
Použitou kvalitou materiálů na tom Sor bude maximálně srovnatelně. Když to posoudím s meziměstskými (na Mostecku je C 10,5 dost), tak je Sor pečlivější a materiály spíše lepší kvality.
Tady ani není problém kvality materiálů, ale odvedené práce. Sor na mnou známých vozech je pečlivý, zatímco Castrossua je katastrofa ve zpracování. Materiály, ale také žádná sláva.

Samozřejmě srovnávám Sory z posledních let, ne ty, se kterými začínali.
Ty Sorky, co jsou tady z Hradce. Není to žádná sláva, ale je to srovnatelné s Karosami té doby, takže nevidím problém.

Ještě jedno srovnání. Ani já si nemyslím, že i nové Sory budou naprostá špička ve zpracování a použitých materiálech. Ale rozhodně je to průměr a za danou cenu (nové tedy ještě nevím, kolik budou stát) je to dobrá varianta.
Ono těžko lidi přiláká do autobusů kvalita obkladů. Je to fajn, když jsou lepší a pohlednější, ale není to ten zásadní aspekt.

Ano, mostecké originální německé Many jsou zpracováním a materiály někde jinde. Jenže onen Man stojí ve 12 m verzi 8,5 mil. Kč a v kloubové téměr 13 mil. Kč. BMW 5 je taky dražší než Superb

A abych jenom neplácal. Pokud by se na trhu objevila LPG verze, nemám nic proti aby jí DP vyzkoušel. Pokud bude provozní spolehlivost nejsem pro změnu dodavatele busů!
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 1-2004


Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 19:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Asi tak. O nějaké konkurenci se dá mluvit s nástupem C12 a teď NB12/18 u kterých bude dost podstatná cena a provozní náklady, protože to je to, co SORy prodává. Na nějaké "dyzajny", materiály a zpracování se bohužel moc nehraje. No a SORy byly zatím díky použité o třídu menší technice levnější. Uvidíme jak to bude u NB.
Ono říkat úspěch tomu, když si někdo místo potřebných 2x15M Aresů koupí 3xC12 to je dvojsečné...
Kotelník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 20:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Je to úspěch,lepší 3 Sory než jedna "kdysikarosa",která neumí ani nabídnout pořádný meziměstký 18m autobus..
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1212
Registrován: 1-2004


Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 22:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kotelník: Tak to ovšem vyprávěj těm lidem, co v tom SORu musí pravidelně stát. Pořádný meziměstský 18m autobus neumí dnes nabídnout nikdo.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 01:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Jak dlouhou cestu v Céčkovém SORu jste absolvoval? A po jak kvalitních silnicích?
Já tedy jsem většinou nucen v nich absolvovat cestu dlouhou cca 1.20 h po nepříliš kvalitních silnicích z Hodonína do Brna či opačně a věřte mi že kombinace podvozku který odráží každou nerovnost na vozovce a příšerně tvrdých sedaček se špatně tvarovným opěradlem uspokojí tak maximálně masochistu! A kdokoliv tvrdí něco jiného, tak nezná Céčkové SORy, nebo je zarytým SORofilem, který odmítá připustit že jeho milovaná firma dokáže vyrobit něco tak příšerného. Toť můj názor. A teď se do mě pusťte.
Kuřáci jsou nesvéprávné a život ohrožující bytosti
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2061
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 08:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Ono říkat úspěch tomu, když si někdo místo potřebných 2x15M Aresů koupí 3xC12 to je dvojsečné...

Tomu nějak nerozumím. :-( Co je špatné na tom, když si někdo místo 30 metrů autobusu koupí 36 metrů a bude s nimi místo jednou za 3 hodiny jezdit každé 2 hodiny? Pokud je schopen zaplatit jednoho řidiče navíc, tak cestující mužou jedině zatleskat.

A to, že díly jsou "o číslo menší" (třeba motor má proti LIAZ/Tedomu dokonce jen poloviční objem) vede i k podstatné úspoře hmotnosti. A ušetřená hmotnost se kromě odporu vzduchu projeví všude.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 748
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 10:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pořádný meziměstský 18m autobus neumí dnes nabídnout nikdo.

Že by to, co jezdí po Belgii a Holandsku (Citara, Van Hooly a Jonckheer/Berkhofy), bylo "nepořádný"?
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 10:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: No špatné je na tom to, že tam chybí právě ta druhá část pohádky, tedy bude s nimi místo jednou za 3 hodiny jezdit každé 2 hodiny? Pokud je schopen zaplatit jednoho řidiče navíc. A navíc tady nejde ani o interval dvě hodiny, to je prostě problém jednoho, dvou ranních a odpoledních spojů.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 10:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: To byla reakce na Kotelníka, kterému evidentně takové autobusy nevyhovují. Jinak totiž Karosa takový autobus umí nabídnout taky.
Ale jinak moc nevidím důvod pro meziměstský 18m kloubák, když tu samou kapacitu sedících mi nabídne 15m. To spíš na příměsto pro rychlý návoz, kde se počítá i kapacita stojících cestujících.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 10:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peno:
Nejsem žádný Sorofil ani masochista, ale tvrdá a špatně tvarovaná sedadla asi nebudou objektivním hodnocením autobusu, že? Pokud by si dopravce, se kterým jezdíte, objednal lepší sedačky od firmy XY, nevěřím, že by to byl pro firmu Sor problém je tam nainstalovat.

Špatné silnice jsou v ČR všude a většina vozidel ať už osobních či užitkových vyráběných např. v Německu na našich cestách trpí. Vymlácené čepy u Mercedesů, BMW po 100 tisících kilometrech jsou běžným jevem. Přesto si ty automobily nekupují jen masochisté a nelze říci, že jsou to krámy.

Podobně nadávají řidiči nákladních aut na Actrosy či Many, že mají tvrdé podvozky a jezdit s nimi po našich cestách je utrpením.

Hodnotit autobus podle sedadel dost dobře nelze. Je to jako hodnotit Boeing podle jedné letecké společnosti, která si stroje objednala s minimálními rozestupy sedadel. Vozy lze hodnotit podle nabízené ceny v poměru kvality. A pokud Sor nabízí autobusy s normami EU za poloviční ceny, než konkurence, nemůžeme se českým východoevropským chudým dopravcům divit. Je prostě přirozené, že je nakupují.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 11:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč SOR vůbec ta tvrdá a špatně tvarovaná sedadla nabízí? To je sice hezké, schovat se za to, že dopravce si může objednat co chce, ale to neznamená, že ten základ který stejně většina bere, musí být špatný.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23011
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 11:56:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Základ je takový, po jakém je poptávka. A protože dopravci asi požadují především nízkou cenu (proč by měli chtít dražší vozidlo, když levnější stačí?), tak by byl výrobce blbej, kdyby si zákazníky odháněl vysokou základní cenou...
:-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 12:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže poptávka je po levném autobusu, který má nějaké sedačky. Jaké sedačky to budou je v režii výrobce. Ale o to ani nejde - podstatné je, že i když levné, nemusí být nepoužitelné. I když tohle je taky dost subjektivní. Nevím o jakém provedení Peno mluví, ale já mám problém s těmi s vysokým pevným opěradlem, které má minimální sklon a člověk spíš přepadá vpřed než aby se opíral.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1495
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 15:43:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Aussiger a ostatní: Sedadla SOR - neverending story - je to asi velmi subjektivní - právě s těmi vysokými sedačkami nemám osobně vůbec problém a považuji je za optimální i na linky trvající kolem 2 hodin
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 16:58:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Musím se připojit. Ač vůči SORu nechovám antipatie, tak ta toporná sedadla v C12 jsou opravdu hrůza. Mě v nich bolí záda už po prvních 10-ti minutách. Fakt to chtělo jen trochu zvětšit sklon opěradla a bylo by to super.

Taktéž čalounění mi připadá poněkud tvrdé. Tvrdší čalounění bych pochopil u sedadla řidiče (boční vedení a boj proti únavě), ale u cestujících by mělo být prioritou pohodlí. Teď to myslím spíše obecně, ale připadá mi, že tvrdé sedáky jsou spíše módní záležitost. Jak se na to díváte vy?
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 3-2005


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 18:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já vydržím sedět i na dřevné lavici, hlavně když mě jakýkoliv kontakt za mnou sedícího cestující s mým opěradlem nezpůsobí dloubanec do zad. V tomhle je pro mě zásadní plus pro Sor proti Karose.
Jinak co se týká tvrdosti čalounění (obecně), měl jsem rád měkčí sedadla do té doby, než jsem zjistil, že tvrdší mi při dloudobější jízdě způsobuje menší újmu.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1223
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 18:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Magiq: neverending story - Já jsem v tomhle nováček, ještě jsem si nestěžoval - tuhle zkušenost jsem získal až během posledního měsíce, kdy mi dopravce umožňuje takovým SORem C12 jezdit. Do té doby jsem ani moc nechápal, na co si Peno stěžuje, protože tohle je asi 4.typ sedadel v SORech co znám a do teď jsem neměl problém. I s vysokým pevným opěradlem v nějaké starší C10,5 jsem jel, ale to byl jiný typ. Jinak mě nějaké vrčení a drnčení v busech (hlavně městských) nechává klidným a tvrdost sedaček jsem taky neřešil. Ale i když je to stále hlavně subjektivní, může to vadit více lidem než obvykle.
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 19:10:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jj, to mě u karos hodně vadí.. Sedačky sice jsou velmi pohodlné, ale jakmile si za mne sedne někdo velký, mám v zádech důlek!
Myslím to upřímně :-)
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 10-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 20:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_m: No tos vystih přesně! Jezdívám C955 na lince Vrchlabí-Liberec-Ústí nad Labem a jet dvě hodiny s rejpáním do zad, to není žádná sranda...
Ve waně se nekoupe, ve waně se jezdí!
Fotoweb městské hromadné dopravy
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 20:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad sergeilbc ale jinak je v ní hezky útulno ne?Já s ní jezdím od pondělí do pátku.P.S.rada zdarma sedej si na 5 tam tě nemá kdo tlačit do zad
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 21:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezdívám každý den C954 ČSAD Havířov(zakoupenou v tomto nebo koncem minulého roku) a útulno tam je, všechno ok(nejvíce si cením opěrky na ruce - část mezi sedadlem a oknem). Ale s těma sedačkama to fakt nedali. Jen by stačila nějaká výztuha...
Myslím to upřímně :-)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 21:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud jde o mé výtky k sedačkám Céčkových SORů, tak aby bylo hned jasno, jde o tyto sedačky:

Pokud jde o Karosy, ač to tak možná nezní, nejsem z těch, co karosácké sedačky bezmezně obdivují. Zatím mi ale vždy stačilo dotyčného za mnou upozornit, že mám jeho nohu v zádech. Dosud každý pochopil.
Kuřáci jsou nesvéprávné a život ohrožující bytosti
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 23:15:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD jIRKA M JÁ MĚL NA MYSLI TU KONKRÉTNÍ 955,ALE ÚTULNĚ JE V TÉ HAVÍŘOVSKÉ 954 URČITĚ TAKÉ .
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 10-2004


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 07:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ares1: Jo, výbornej bus, k tomu konkrétnímu, kterým jezdím, mám i celkem dobrej vztah :-).. Ale nebudu měnit svá oblíbená místa, jednu ze dvojek úplně vepředu :-)
Ve waně se nekoupe, ve waně se jezdí!
Fotoweb městské hromadné dopravy
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 15:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no asi ta pravá? na levý bývá deka a polštářek v případě jednoho řidiče.Zatím měla 3 řidiče.kterého si měl nebo máš nejradši?stačí iniciály.Já taky sedávám vpředu na dvojce vzadu jen na větší dálky.
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 10-2004


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 15:52:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevěděl jsem že to nemyslíš obecně, ale přímo konkrétní linku a konkrétní bus. Nu dobře.
Nejoblíbenější řidiče mám dva - p. V. Vintera a jakéhosi p. Jandu, u kterého si nepamatuju křestní jméno.
Ovšem ten třetí je jen běs a hrůza (D.P.), fláká se, po Děčíně se motá dýl než je zdrávo a většinou nabere až dechberoucí zpoždění.

Ale můžeme si popovídat po mailu, už bylo dost offtopicu :-)
Ve waně se nekoupe, ve waně se jezdí!
Fotoweb městské hromadné dopravy
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 5-2006


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 20:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ekobus montuje do SORů motor cummins?
Myslím to upřímně :-)
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4167
Registrován: 1-2005


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 21:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, ve dvou "kubaturách.". www.ekobus.cz o tom mluví docela jasně
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 5-2006


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 21:26:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zrovna včera jsem měl možnost vidět SOR BN 12 G (Ekobus)a velice mě zaujal zvuk motoru. Nebyl to klasický, ale takový vychozený jako by v něm něco řechtalo...
Myslím to upřímně :-)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 21:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nebyl to typický zvuk kompresoru?
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 5-2006


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 22:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

prostě jako by tam bylo něco uvolněné a chrastilo to...
Myslím to upřímně :-)
Tomiques
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2006
Odesláno Středa, 28. června 2006 - 22:34:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Najkrajši Sor aky som kedy videl!čo vy na to??? http://www.sadtrnava.sk/foto/pn/mhdbus.htm ,ale važne!!!
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 5-2006


Odesláno Středa, 28. června 2006 - 22:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejkratší? A co třeba 9,5 m?
Myslím to upřímně
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 28. června 2006 - 22:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_m:
Nejkratsi? a co treba 7,5m?
http://spindlsor.mysteria.cz/02.JPG
mirdas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.62.66
Odesláno Středa, 28. června 2006 - 23:05:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_m, Gor: borec psal o nejkrásnějším SORu a ne nejkratším :P a je fakt pěkny :-)
Fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 28. června 2006 - 23:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ono "najkrajšie" asi dnešní mládeži nic neříká, a Slovenčina je jim cudzia, hej ?

Naozaj pekný !!
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 5-2006


Odesláno Středa, 28. června 2006 - 23:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jo, sorry. Omlouvám se, špatně jsem si to přečetl
Myslím to upřímně
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 09:55:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mirdas:
No, ja odpovidal na prispevek od Jirky_m, ale pripoustim, ze jsem take prehlednul absenci pismena "t" v prispevku Tomiquese, takze za chybku se omlouvam, stane se maximalne jednou za 10 let :-)
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 10:33:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte proč u SORu nedávají poklice na zadní kola?
Myslím to upřímně
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 3-2005


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 11:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to by mě taky zajímalo, proč jsou zadní kola bez poklic. Buď na všech kolech, nebo radši nic. Takhle to vypadá divně. Ale něco mi říká, že zadní poklice jsou za příplatek.
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 11:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Protože, když už SOR udělá pěkný autobus(viz. výše v odkazu), tak to musí zničit poklicema.
Myslím to upřímně
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4290
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 12:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SOR dělá jen pěkné autobusy
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 12:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě, ale ruší to ty poklice jen na předních kolech...
Myslím to upřímně
Honza_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 16:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na prednich kolech byt musi, protoze srouby koukaji pres obrys. Na zadnich kolech to ale nutnost neni. Tim ale nechci rict, ze se mi to libi. Take bych byl pro poklice na vsech kolech.
SOR NB12 a NB18 jsou super nizkopodlazni autobusy
Honza_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 16:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Napriklad TQM ma vzdy i na zadnich
SOR NB12 a NB18 jsou super nizkopodlazni autobusy
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 12-2003


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 18:58:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_m: SOR a pekny autobus? LOL, tak to je joke stoleti :-)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 3-2004


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 19:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Mně se to co se designu týče líbí víc, než takovej Citelis.
Fanclub 22Tr

Komedianti, komedianti, komedianti
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 12-2003


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 19:14:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ústečák: hmm, tak to se mas :-))) Citelis je o nekolik rad designove hezci. SOR je porad tragedie nesoumernosti. No, ale kdyz myslis ....
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 12-2004


Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 19:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Opět se pánové dostáváte k věčnému tématu, co je hezčí. Nikdo nemá šanci vyhrát, neb to je o subjektivním posouzení .
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let trolejbusů v Českých Budějovicích
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace