K-report
 

Archiv do 09.února 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Autobusy a trolejbusy ve světě » Archiv do 09.února 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Robin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 20:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad 9Tr: mno to bereme v úvahu,ale Aussiger zřejmě myslel,že jsou zprohýbané úplně celé,jak je v Rusku zvykem
Podporujte MHD,slouží i vám!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 20:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Klidně se smějte, jak jsou v Rusku neschopní, jen abysme se za pár let nedivili. Soudit podle několika fotek technickou úroveň vozidla tak trochu nejde, ale podívejte se třeba na interier a jeho řešení, podívejte se na % nízké podlahy, na % nízkopodlažních sedadel, na přístupnost veškerých míst k sezení, na průchodnost vozidla. A srovnejte s vyspělými a dokonalými výrobky od nás, či ze západu ...
Dopravní web
Dopravní diskuse
České stránky programu BAHN
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 21:24:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kdo tu říká, že jsou v Rusku neschopní? Např. já jsem svůj dotaz myslel celkem vážně, i když je trochu dvojsmyslný(úmyslně):
1. To zohýbání je celkem časté, ale zároveň vypadá jako dodatečná úprava, tak se ptám proč.
2. Samozřejmě, že takto provedené, to vypadá na novém voze trochu amatérsky a svádí to k posměškům nebo třeba ke vzteku.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 21:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ona vůbec ta dvojsmyslenost ruského a vůbec "balkánského" průmyslu je častá. Převedeme-li to do oblasti MHD, co vidíme? Na jednu stranu zázrakem pohromadě držící vozy počínaje 9Tr přes 14Tr a konče ZIU9 v různém stadiu rozkladu, na druhou stranu takováto moderní vozidla. Už ty ruský (ukrajinský, rumunský apod) weby neprohrabuju tak často, ale viděl jsem tam už ledacos. Na některých vozech je vidět zjevná inspirace západními a mhohdy našimi českými vozy, na některých naopak zcela originální konstrukce, nad kterou člověk žasne, že to vlastně ještě nikoho na "západě" nenapadlo a že na to museli přijít až kucí v Rusku.

Upřímně řečeno mě mrzí, že nejsou takové vozy nikde v podmínkách střední Evropy a že o nich nemáme takové povědomí. Je samosebou otázka, kolik by takovýto vůz splňval evropských norem (mnohdy bohužel nesmyslných). Rozhodně to ukazuje na to, že býv. socialistický průmysl nelze podceňovat.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 22:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak trolejbus je to pěknej. Je tedy vidět, že je to made in Rusia, ale je to krok v před. Mě to tedy přijde jako špatně obšlehlej Van Hool

Nicméně, pokud by se Škoda vydala bodobnou cestou, tedy samostatná trolejbusová karoserie, s velkým podílem z podlahy přístupných míst a prostorným interiérem, se špičkovou výzbrojí Škoda! Nic proti Tr24/25, unfikace je pěkná věc, ale asi to o prodejích moc nerozhoduje. O možnostech modifikace interiéru apod. nemluvě. A to proti Tr24/25 nic výrazně nemám.

A naprosto souhlasím se řčením, abychom se jednou nedivili!
Martbus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 11-2005
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 23:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Plně souhlasím. Já mám Tr24/25 moc rád (vůbec vše co je z Karosy a Škodovky). Kdyby Škoda časem vyrobila obdobný vůz (nějaký 27/28Tr), byl by to asi úspěch a kam by se hrabal Solaris. Klobouk dolů Rusku!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 00:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím si, že nic se nedá zevšeobecňovat. Ono právě při procházení různých stránek zjistíte, že se podmínky liší město od města a to mohou města být vedle sebe jako naše Teplice a Ústí. Nebo se podívejte do Rumunska. Na jednu stranu úžasné Rocary, Dacy a jiné žebřiňáky a na stranu druhou desítky trolejbusů koncepce 24Tr. Mám totiž takový pocit, že u nás se pořád ještě žije z toho, že jsme byli jednou z technicky nejvyspělejší zemí na světě. Jenže to má taky maličký háček. Dobu, kdy tomu tak bylo, si z nás nikdo nepamatuje a ani ji nezažil. Jen se to traduje. Takže u nás se kecá, plácá po prsou jak jsme dobří a uchechtáváme se nad jinými, kteří podle nás žijí na stromech, ale oni místo sebechvály makají. A pak se najednou divíme, že oni z těch stromů už dávno slezli.
Takže ty trolejbusy něco zatraceně naznačují. Samozřejmě ještě to neznamená, že se nutně jedná o perfektně řemeslně zpracované a funkční stroje, ale když se chce, jde doladit téměř všechno. Tramvaje RT6 v Polsku taky jezdí a u nás přes výrazné snahy jaxi 00-prd, nicméně se pořád většina bude schovívavě usmívat, když uslyší o polském průmyslu ...
Dopravní web
Dopravní diskuse
České stránky programu BAHN
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 01:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T_m: Naprostý souhlas. Jen pozor, tento názor není dobré veřejně prezentovat. Toto hromada lidí nerada slyší, a přestože někteří souhlasí, oficiálně se nepřiznají.
Neříkám, že je v naší zemi špatně. Ono nejmenší podíl chudých na světe je také o něčem. Ale vládne tu letargie a obecná výmluva "Nejsou peníze". Jenže oni jsou. Ono člověka zamrazí, když zjistí, že zůstaly ve fondech EU ležet stovky mil. EUR. A výmluva, že je těžké na dotace dosáhnout je také lichá. Znám osobně několik firem, které tuto dokumentaci připravují. Jedna z nich dokonce zajistila dotace jednomu z DP v ČR.
Další možností jsou PPP projekty, neboli zapojení soukromého kapitálu do veřejných investic. Je toho víc.

To není jenom o trolejbusech nebo tramvajích. To je i o dálnicích. Odborná veřejnost dobře věděla, jak nás kamiony po vstupu do EU zavalí! Usilovali jsme o vstup přes deset let. Proč nebylo dávno připravené mítné, proč potřebné dálnice (o tom, že naše území bude tranzit Evropy se vědělo, stačí pohled na mapu) se nestavěly. ČD udělali minimum pozitivních kroků. Naše vlaky jsou odstrašující příklad a někdy sám nevěřím, jak je toto v 21. století v zemi EU možné!
Pokud budem takto pokračovat dále, tak se jednoho krásného dne bude hodně nepříjemně divit!
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 10:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Další možností jsou PPP projekty, neboli zapojení soukromého kapitálu do veřejných investic. Je toho víc.

Krásná teorie, zrovna o ní budeme přesvědčovat zítra náměstka MD a ředitele SFDI, tak jsem zvědav... (Kvůli trati 144)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 11:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K tomu obšlehnutí, tak třebu JuMZ T2, odzadu, ajk 14 Tr a když jsem tuto fotku viděl poprvé, tak jsem si říkal, kua, co je to za divnou 14 Tr..
Rozhodně by Škoda se mohla vzpamatovat a začít dělat vlastní trolejbusy, tře za použití některých autob. dílů. Myslím, že v knize o T11 je napsaná výstižná věta v nějakém takovémto smyslu: Unifikace neí o použití nějaké karoserie na více trakcí, ale i za požití některých dílů.

Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 11:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenom dodám ještě pár novinek. V Obci Vidnoe na jihu Moskvy byl otevřen 4. maršrut, a lince 3 byla upravena trasa. Dále bylo v Moskvě otevřeno už 9. depo, má-li někdo více info, nechť je prosím podá, protože na stránkách to bylo dosti zmatené a npřehledné. Jo a ta výhybka co je v "Trolej. vedení a jeho výrobci" je z Vidnoe
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 14:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://trolleway.tramvaj.ru/tram/vidnoe/index.htm
Takže tady je více info i s fotkami. Ta 4 linak jede k Moskevskému kokso-plynařskému Závodu (MGKZ).
Troeljbusová doprava otevřena 9. září 2000. V ve výhledovém plánu je i spojení s 2 km vzdálenou Moskvou a měla by být napojena na konečnou moskevské linky 11. Toť můj hrubý překlad.
http://trolley.ruz.net/maps/vidnoe20030415.gif
mapa vidnovskovo trolejbusa. 1 na Zavodskaju (to je ta, která začíná na "3", vpravo na okruhu), 2 na Sovětskaju(začínající na "C", vlevo na okruhu) a druhá konečná je původní (Cm. Pocmotp...), t.j. beze změny. 3 ze Sovětské na MKGZ a 4 jede z MGKZ na konečnou, kterou mají společné 1 a 2 (Cm. Pacmop...)
MGKZ je na mapě vpravo (po čárkované trase) a je ještě označen jako Vidnoe-1 (BudHoe-1)
To levé čárkování je bud. napojení na Moskvu
Snad to neznalí azbuky pochopí.
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 15:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je pravdou že se Škoda nemusela vydávat cesto jakou se vydala, tedy s Karosou. Unifikace mohla spočívat třeba jen v použití podvozkových skupin a dokončení karoserie a elektro výzbroje by bylo provedeno v Plzni.

Podobnou cestou se jde třeba švýcarský Hess který stavý trolejbusy a snad i autobusy na podvozkách od Volva a Scanie. Něco podobného se pokusila slovenská firma PRE-OS či jak se to jmenuje. A rozpracované podvozky nebo skelety dodává i Neoman viz trolejbusy pro Řecké Atény.

Mě osobně by se líbyl trolejbus postavený na bázi Tendomu.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 16:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: A co když Škoda něco takového skutečně chystá? Když koukneš na tento článek : http://www.skoda.cz/DOKUMENTY.ASP?Q853A=C14J1P1T0K102ID5651 , tak se tam dočteš, že Škoda pracuje na novém, plně nízkopodlažním kloubovém trolejbusu. Dost by mě zajímalo, do jaké míry to je pravda...
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 17:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M__r: Je to zajímavé, otázkou co je tim novím vozem myšleno. Pokud tim novim je jen myšlen přechod Citybus/Citelis tak se jedná jen o slovíčkaření. Ale pokud chystají něco nového tak mě napadá kloubový vůz se dvěma poháněníma nápravamy. Mě by třeba zajímala podrobnější technická specifikace u výběrového řízení pro Ustí nad Labem. Tam zrovna z jedno-motorové 25Tr zas tak uplně nesedla.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 17:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

třeba švýcarský Hess který stavý trolejbusy a snad i autobusy na podvozkách od Volva a Scanie

Hess nestaví "snad i autobusy", on staví především autobusy. Těch pár T-busů, z nichž mu navíc část kšeftů vyfoukl Solaris, by ho těžko uživilo.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 18:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Škodovka dobře ví, že typ Citelis už není "top typ". Tr24 je v pořádku, ale Tr25 už je koncepcí a uspořádáním interiéru nekonkurence schopné v širším slova smyslu. Oni dobře ví, že Solaris má úspěch, a co si budem namlouvat, Tr25 je proti Solarisu 18m o generaci pozadu! Ta absence dvoumotoru je to nejmenší.
Stejně tak Škoda ví, že nějaká unifikace je pěkná věc, ale počáteční okouzlení jaksi vyprchalo. Oni dobře vědí, že nemůžou prodělat, když budou jak nabízet Tr24/25, tak i něco jiného, prostornějšího, flexibilnějšího.

Solaris zaváhal se svou kloubovou verzí pro ČR. Troufnu si tvrdit, že přišel o velké velké obchody! Jeho postoj opravdu nechápu a je to princip ekonomiky a obchodu naruby
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 18:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Solaris zaváhal se svou kloubovou verzí pro ČR... jeho postoj nechápu...

Na jedné straně máš tuzemský trh, který ti nabízí malý zisk, omezenou perspektivu a politické problémy tlačené mocnou konkurencí. Na druhé straně máš zahraniční trh s mnohem větším ziskem, perspektivou, odbytovými možnostmi a jako příjemný bonus žádné zákulisní podrazy a politické útoky.

Kapacita ti stačí na vývoj a výrobu pouze pro jeden z uvedených trhů, ten druhý musí chvilku počkat.

Co si vybereš?

(Příspěvek už zase editován senilním uživatelem Jenki únor 05, 2006)

(Příspěvek editován uživatelem Jenki únor 05, 2006)
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 20:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kapacita ti stačí na vývoj a výrobu pouze pro jeden z uvedených trhů, ten druhý musí chvilku počkat.
Bohužel ta chvilka byla příliš dlouhá, teď už na Solaris nikdo nečeká a může si své kloubáky strčit za klobouk resp. prodávat je na perspektivnějších trzích.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 20:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: To je jasné, zahraničí!
Ale stejně si nemyslím, že v oblasti kloubových trolejbusů udělal Solaris chybu. Já si troufnu tvrdit, že největší zakázku na KB NP trolejbusy, která byla vyhlášena (ČB) by Solaris stejně nevyhrál - a to nejen kvůli tlakům konkurence, ale také kvůli tomu, že u nás nejsou dobré zkušenosti s Urbiny a tím pádem sou Trollina házena do jednoho pytle...
Dandy: Tak rozhodně tím nebude myšlen přechod City Bus/Citelis - je to článek o 25Tr v kastli Citelis. Osobně zcela souhlasím s Vladassem. Škoda možná pochopila, že 25Tr opravdu není šťastné řešení, a že dodávka do ČB a Blavy by mohla být také tou poslední... Každopádně jsem velmi zvědav, s čím a zda vůbec Škoda přijde.
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro kloubáky v tuzemsku byly rozhodující 3 události:
Zlín - od počátku chtěl řešení od Škodovky
Budějovice - tam je to vůbec zajímavé. Před pár lety tam zatracovali Karosu a vynášeli Solaris do nebes, pak najednou otočili o 180°. Proč se tak stalo můžeme jenom tušit.
Bratislava - tam byl výsledek otevřený, proto poprvé Škodovka uplatnila svou novou strategii, a sice brutální dumpingovou cenu. Po přepočtu Sk->Kč zjistíte, že 25Tr je za stejnou cenu jako Citybus 18 - to opravdu nikdo nečekal. Koneckonců když máte na jedné modernizované soupravě metra zisk kolem 30MKč taxi to můžete i dovolit. Výsledkem je, že ziskové marže u trolejbusů na tuzemském trhu jsou v podstatě na nule...

S čím Škodovka přijde bude vůbec zajímavé. Na jednu stranu si spojenectvím s Karosou zajistila velmi silnou pozici na CZ a SK trhu, ale zároveň si tak velmi ztížila pozici v oblastech "ex-SU" a "Deutsch sprächen", kde se Agory/Citelisy prakticky nevyskytují. Je otázkou, zda by u propagovaného 100% np řešení šlo o platformu Irisbus (ale jakou - že by nějaký Heuliez?) nebo může hledat mimo Irisbus, ale tam toho moc k mání není, a asi by Karosa dost prskala. Asi největší bomba by bylo elektrické Citaro, ale EvoBus se opakovaně vyjadřoval, že o něčem takovém nechce ani slyšet. Volvo, Hess a Van Hool už má Kiepe, a jinak mě toho moc nenapadá.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu jste odbočili od tématu "CCCP" a jako vždy se to zvrhlo v diskusi 24/25Tr vs. Trolínko.

Chtěl bych znát nějaký seriózní názor: proč myslíte, že se k nám do ČR nedostanou v oblasti elektrické MHD zahraniční vozy? Západní - moc peněz, východní - moc šmejd? Svádí to k tomu, ale je to skutečně tak? Proč si alespoň nějaké Dolní Antouškovice pod Smrkem nekoupí na vyzkoušení nějaký vůz "balkánské" provenience? Strach z nepoznaného?
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimochodem - nevěděl by někdo něco blíž o těchto vozech? Mělo by se jednat o jakési "nové" Rocary:

http://trolleybus.3xforum.ro/img/pics/trolleybus.3xforum.ro/14616.jpg

http://trolleybus.3xforum.ro/img/pics/trolleybus.3xforum.ro/14618.jpg

Zejména ten druhej (bohužel jsem nenašel ty fotky kde byl vyfocenej zboku a i uvnitř) vypadá dost pozoruhodně, a dokonce koukám že to má něco od Kiepe? Měl by to být Rocar Autodromo 812EA, snad teda.

(příspěvek editován mongolem co neumí psát)

(Příspěvek editován uživatelem Verusha únor 05, 2006)
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Nějak mi odkazy nefungují. Nemohl bys prosím vložit ty fotky přímo do fóra? Díky.
minulost, současnost, budoucnost MHD V OSTRAVĚ; nákresy; zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:29:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemohl, protože mi při jakémkoliv stahování fotek padá počítač . Ale mě ty odkazy normálně jedou...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 19339
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:32:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Západní - moc peněz

Určitě?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin Zlivský - no právě se na to ptám, je to zažité klišé, že západ = drahý, ale je tomu tak skutečně?

Rocar Autodromo 812EA (počítač jsem oblbl):



Bohužel se mi nedaří nalézt detailnější fotky tohoto vozu, ani nevím, jestli je to jenom jeden prototyp nebo je jich víc. Mělo by to být nízkopodlažní, nevím jestli 100%.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: hodil jsem dotaz na kamaráda odtama, tak uvidíme co napíše. Ale s tvojí úvahou o zahraničních vozech souhlasím, schválně se poptej v práci, proč. Bohužel ta druhá fotka jen potvrzuje to, co jsme tady nakousli včera = abysme se jednou (a možná zatraceně brzo) nedivili
Dopravní web
Dopravní diskuse
České stránky programu BAHN
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Aha, tak to nevadí. Vždycky když kliknu na ten odkaz, tak mi místo těch fotek najede základní stránka http://www.3xforum.ro/
minulost, současnost, budoucnost MHD V OSTRAVĚ; nákresy; zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ten druhej Rocar se mi už nepodařilo stáhnout, ale je to nějaká středněpodlaha zdá se. Možná je to ten typ, jak mi Jenki kdysi říkal, že to má jakousi kastli De Simon.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevadí. To přední čelo toho trolejbusu, od kterého si tu dal fotky, mi připomíná jakýsi bus, který jsem viděl kolem roku 1996 v okolí Benátek, ale to je asi jen nějaké zdání.
minulost, současnost, budoucnost MHD V OSTRAVĚ; nákresy; zvuky ''''Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tady je fotečka http://ratb.stfp.net/Data/L/u/7460-91:2.jpg
Dopravní web
Dopravní diskuse
České stránky programu BAHN
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 21:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ta Trolza 5265 by taky stála za hřích, vypadá dost moderně a velká okna.... a žádné schrány na bokách
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: Obávám se, že to bude možná skutečně dáno pouze velkou poruchovostí vozů Urbino. Nakolik je to způsobeno údržbou a nakolik výrobcem, určit nedokážu. Nicméně City Busy a dnes i Citelisy jezdí bez problémů, takže se obávám, že vina možná leží v Polsku...
Rozhodně nepřeji příznivcům Solarisů svézt se těmi budějovickými. To, co se line od motoru a převodů, se mnohdy vyrovná starým Rábám (bez legrace). Navíc motory strašně žerou olej a koncepce 15m vozidel je do našeho provozu naprosto nevhodná - taky jeden z důvodů, proč je to "pohřbilo". Takže po prvotní euforii se prostě dostavilo hluboké zklamání a navrátili se ke Karose - která kvalitou a spolehlivostí svých výrobků má z pohledu dopravce navrch!
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:07:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rocar Autodromo - italská kastle, rumunská elektrika, 1ks v Bukurešti, nikdy jsem nepotkal.
Rocar De Simon - italská kastle vyrobená možná alespoň částečně v Rocaru, rumunská elektrika, docela dost ks v Constantě. Přikládám nějaké to foto - Constanta 6.7.2004:





Chtěl bych znát nějaký seriózní názor: proč myslíte, že se k nám do ČR nedostanou v oblasti elektrické MHD zahraniční vozy? Západní - moc peněz, východní - moc šmejd?
V tomto směru jsou zhruba 2 okruhy problémů :
1. typové schválení. Nic co nemá příslušné razítko si u nás nezajezdí. Získání typového schválení na tramvaj nebo trolejbus jsou finanční náklady v řádu milionů Kč.
2. obava provozovatelů, že na to nikdy nic neseženou, nebo to bude šíleně drahé, nebo oboje.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Autodromo je italský výrobce autobusů, takže tohle je patrně italský vůz s rumunskou elektrovýzbrojí. Nebo že by ta výzbroj byla skutečně Kiepe a Rocar to jen smontoval dohromady?

K těm zahraničním vozům obecně - trolejbusy ze Západu jsou opravdu drahé. Cristalisy brutálně, švýcarské Hessy asi taky dost, jedině o Van Hoolech by se možná dalo uvažovat. Na Východě se začínají objevovat zajímavé věci, ale nezapomínejme na to, že jde takřka výhradně o prototypy, na které tam žádný dopravce nemá peníze, takže nikdo neví, jaké by byly provozní vlastnosti a spolehlivost sériových vozů. Pro českého dopravce by zakoupení takového trolejbusu bylo naprosto riskantním krokem. A někdo by navíc musel zaplatit náklady schválení typu v ČR. Teprve až se některý z moderních východních trolejbusů prodá ve větším množství ve své zemi původu a osvědčí se, bude možné uvažovat o jeho proniknutí do ČR.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

... koukám, že Jenki mě s některými myšlenkami o 2 minuty předběhl
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže jestli to dobře chápu, tak v době, kdy se tedy na východě nějaký moderní bus vyrobí sériově (vezměmě třeba ten Rocar Autodromo), schválí se pro provoz tam a objeví se někde v provozu ve více kusech, tak by mohlo započít schvalování tady, ale než by bylo ukončeno, tak uběhne taková doba, že už to vlastně bude zastaralý vůz. Čili - vlastně se k nám nikdy žádný takový vůz nedostane.

A vůbec - kdy se k nám do ČSSR /ČSFR / ČR dostal někdy do provozu nějaký celozahraniční trolejbus? Leda tak napůl zahraniční Sanos?
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: No hlavně ve 40. letech. Ve Zlíně zahajovali provoz vozy FBW. V Blavě (MANy ?). V ČB a HK Vetry a v Mostě různé dovlečené ojeté Fiaty atp... V Blavě byly později také FBW - ale to bylo dáno pouze tím, že naše továrny byly za války používány k jiným účelům-vojenským, resp. že po válce ty továrny fyzicky téměř neexistovaly, takže se tím jen překlenovalo krátké období. Regulérně tu nic zahraničního mimo Sanosu patrně nejezdilo.
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Pardon. Otázka nesměřovala na ČSR. Tohle určitě znáš, tak se omlouvám .
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Pokud vím, tak zahraniční trolejbusy se do ČR dostaly jako kořistní po 2. světové válce. Vím o nějakých italských trolejbusech v Mostě a Litvínově. Jindy nebylo zahraničních vozidel zapotřebí, protože přece ČSSR = trolejbusová velmoc.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_r ono je to jinak. Vlastně čistě zahraniční vozy byly ty mostecké, Zlínský FBW a Many v BA. Vetry byly s výzbrojí ČKD, většina Zlínksých FBW tuším taky a Sanos a 24/25Tr je zase jen zahraniční kastle s naší výzbrojí
Dopravní web
Dopravní diskuse
České stránky programu BAHN
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne ne, v pořádku, Vetry a podobné stroje jsem zapomněl. Ale je pravda, že mi šlo hlavně o dobu devítek a 14tek - to tu byl asi opravdu jen ten Sanos. A po revoluci si ani nepamatuju, že by se tu alespoň něco zahraničního tykadloidního zkoušelo - snad mimo Ikarusu v Bratislavě?
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:37:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T_m: Což to já vím. Čistě zahraničních vozů bylo výrazně méně. Ale de facto to bylo jen z nouze, protože naše továrny v té době vždy nemohly trolejbusy vyrobit. Jinak jsme si vždy vystačili sami.
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Karoserie těch bratislavských MANů se vyráběly ve Vysokém Mýtě, takže ani ty nebyly čistě zahraniční.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 22:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A používá dnes někdo někde pro trolejbusy karoserie MAN?

Jinak jak to tak čtu, tak nic jiného než Škodovka a Solaris tu nemá šanci. Přičemž pro Solaris je to tady spíš vedlejšák. Škodovka se ale zároveň nikde jinde než ČR+SK nechytne - leda že by si ji Irisbus pustil do Francie. Tak proč by teď měli v Plzni vyvíjet vlastní trolejbusovou kastli? Tomu moc nevěřím.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není tohlecto náhodou ubastlený ze škodovýzbroje? Někde jsem to už viděl a tuším jestli to není MTRZ, ale za prase si nemůžu vzpomenout, ovšem ta střecha vypadá nějak moc jedndvacítkovsky :DDDD

http://trolleway.tramvaj.ru/tram/20050904/_20050904_017.jpg

Jinak to už taky nevypadá ani tak balkánsky...

(Příspěvek editován uživatelem Verusha únor 05, 2006)
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 7-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:05:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hmm ze by 21/22tr ala plast a dily ze slintaka ? .....
Ne nadarmo plastak zmizel a do madarska nedorazil . A 22tr taky nejak nejde na odbyt
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pvvs: Přesně tohle mě taky napadlo. Plasťák zmizel, stejně jako 22TrAC. Nedávno sem tu někde četl fámu, že je snad v Plzni. Jen aby nás Schadewerke za půl roku nepřekvapila!
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, to je ruský nízkopodlažní MTrz s trakčním pohonem ze Škodovky
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Dnes asi ne, ale celkem nedávno ano. Třínápravové vysokopodlažní MANy jezdily (jezdí?) v Solingenu, odkud byly některé prodány do Sarajeva. Starší verze kloubového nízkopodlažního MANu jezdí s tykadly v Salzburgu a měli jí i v Kapfenbergu, stejně jako kloubáky MAN vysokopodlažní. Akorát nevím, jestli tyhle kastle nebyly vyrobeny v Rakousku (Gräf&Steyr). Abych nezapomněl, v Lyonu jezdí dva nízkopodlažní miditrolejbusy taktéž s karoserií MAN. V současnosti má ve skupině Neoman výrobu trolejbusů na starosti Neoplan.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na jedné straně máš tuzemský trh, který ti nabízí malý zisk, omezenou perspektivu a politické problémy tlačené mocnou konkurencí. Na druhé straně máš zahraniční trh s mnohem větším ziskem, perspektivou, odbytovými možnostmi a jako příjemný bonus žádné zákulisní podrazy a politické útoky.
Kapacita ti stačí na vývoj a výrobu pouze pro jeden z uvedených trhů, ten druhý musí chvilku počkat.
Co si vybereš?


Já tady nechci rozehrávat boje, ale Jenki, určitě víš, že je tohle jen výmluva. Marketingově jste to udělali nejhůře jak to šlo. Je naprosto zřejmé, že trh kloubových a krátkých vozů je rozdílný. Chápu, že zahraniční trh sype víc, je to jasné. Jenže jste naprosto nepochopitelně vyklidily domácí trh (kloubová vozidla). Náklady by nebyly žádné nebo minimální. Je fatální chybou, že jste s 18 metrovým kloubovým vozem nepřišli dřív! Stejně nakonec je, tak proč nebyl dřív? Náklady na něj stejně byly vynaložené. Mohli jste rozjet reklamní kampaň po ČR, takhle o tom nikde neví. Technicky není Tr25 konkurent, to je o generaci starší vůz. Nejde o pár vozů. Sice nemáte kapacity, ale při dalších zakázkách není problém je zvětšit. Je tady pořád Ústí a Brno, a to je perspektiva několika desítek vozů ve střednědobém výhledu. Nemyslím si, že je to pro vás zanedbatelné.
A i kdyby jste neprorazili, tak náklady byste měli stejné jako teď, vůz se nakonec stejně udělal, jen o vás mohlo vědět víc lidí.

Nezlob se na mě, prostě jste nezvlolili dobrou strategii! Při stejných nákladech jste mohli mít perspektivní reklamu.

O transparentnosti výběrových řízení se nebojím. Ono až vše půjde z dotací EU, tak už to nepůjde tak švindlovat a zneprůhledňovat jako to šlo.

Ale jak velmi rád píši. Nikomu svůj názor nevnucuji
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 980
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:45:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela mě překvapují ty informace o nápadech Škodovky. Už jsem někde tady četl, že se chystá nová elektrovýzbroj pro 24/25Tr, ale záměr udělat celonízkopodlažní kloubák je pro mě novinkou. 22TrAC v tom ale těžko může figurovat, když i ona má v zadní části jeden schod. Spíše bych to viděl tak, že tu 24/25Tr budou postupně inovovat a případnou 100% nízkopodlažní kastli vezmou někde v širokém portfoliu Irisbusu. Ale nevím, jestli to má cenu, protože ani 25Tr není zrovna levná a vůz s jinou kastlí by byl ještě dražší (= v ČR neprodejný). Nebo možná sám Irisbus se chystá upgradovat Citelis 18 na 100% NP a Škodovka do toho jen dá elektriku z 25Tr.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 23:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda_z_hk: No jo vlastně, tam to má Neoplan. A vyrábí vůbec ještě normální trolejbusy nebo už jen s motory v kolech?
Ten MAN v Lyonu je taky zajímavý příklad spolupráce - zezadu je to vlastně Hess.

Jinak nic celonízkopodlažního 18m v portfoliu Irisbusu zatím není. Ale je možné, že Škodovka dostala povolení překopat kastli Citelisu.
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1700
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 00:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Vladass: Ono o zákulisí se u nás jaksi ignorovat nedá. U nás na férovku vyhrál solaris a jak to dopadlo. Blbě, karosa se odvolala, výběrko údajně padlo a bude nové (nepotvrzeno).
Co se týče kloubáků, během příštích let, bude muset uvažovat i CV, kde je to otevřený.
Co jsme s kolegou odhadovali, tak jsme se dostali k množství cca: 200ks (+/- řešeno odhadem) + SVK. A to je nezanedbatelné číslo.
Silně nesympatičtí jsou mi: Škoda Electric a Karosa, Vysoké Mýto za neférové jednání při výběrovém řízení na dodávku nových vozidel do Chomutova
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 981
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 00:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Tak třeba trolejbusy Neoplan pro Atény mají motory 7 ML 3550/4 ze Škody Plzeň, což asi kolové motory nejsou. Určitě by ale bylo zajímavé udělat si takový přehled typů trolejbusů, které kolové motory mají. Já to vím jistě o Neoplanech v Basileji a obdobných, ale novějších duobusech Neoplan v Lausanne. Ještě mě napadají Cristalsy (+Civisy), ale to je vše.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 1-2004
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 00:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak trolejbusy znám taky jen ty, co jsi vyjmenoval, ale pak tu máme ještě autobusy kteréžto se v současnosti ani nedělají. To bylo Cito, různé prototypy od Neoplanu a MANu, potom tu je ještě Phileas.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 7-2003
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 14:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Schod u 22tr se da vyresit, skoro stejne jako u slintekrisu.Budto sikmina. nebo se schod presune jinam (treba k sedackam)
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 16:23:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak každopádně 22TrAC by v pohodě mohla být (a taky měla být) nízkopodlažní až do místa čtvrtých dveří. Šikmina měla začínat až před zadní hnanou nápravou a kloub by tímpádem byl rovněž nízkopodlažní. Portálová střední Rába by to měla umožňovat. Jediné, čím toto řešení není umožněno, je jednak použitá sériová kastle, původně plánovaná na klasickou stejnosměrnou 22Tr, a pak také ukončená výroba v Ostrově a nedotaženost projektu...

Jinak mimochodem - i když 22Tr opravuju a někdy bych to u nějaké extra závady rozkopal, stále to zůstává v mé mysli jako vrcholová fáze škodovývoje a říkejte si co chcete, mám tento stroj rád.

(no uznávám že na DAC 217E to nemá )
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4095
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 01:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Solarisy v zahraničí
http://f24.parsimony.net/forum58203/messages/145864.htm
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace