K-report
 

Archiv do 17.prosince 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Autobusy Karosa » Staré archivy » Archiv do 17.prosince 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zlin__24tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1397
Registrován: 3-2005


Odesláno Pátek, 08. prosince 2006 - 23:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Atmák: Tak ta ŠLka měla RZ - IL 245AF...
Jinak ty fotky jsou zde:
http://www.trajfly.net/fotky/Slovakia/SK.htm
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:|:. ICQ: 271 444 785
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 10:51:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mr.Propper: Diskuse s Tebou pomalu ztrácí smysl, Tvoje argumenty jsou, nezlob se na mne, snůška blábolů...Na to se docela těžko hledá rozumná odpověď, protože Ty ji evidentně slyšet nechceš. Jestli sis nevšiml, tak Renault vstoupil do Karosy proto, aby tam vyráběl autobusy, prodával je a vydělával na tom...Takže schramstnul i tržby za busy, které prodal třeba do DP Praha, jestli Ti to nedochází. A v Karose neutápěli dividendy, ale investovali do ní z úvěru Evropské banky pro obnovu a rozvoj, která byla druhým akcionářem...Ona totiž ta fabrika žádné dividendy v té době nenesla, což Ti asi ten zasloužilý konstruktér neřekl...A aby Recrea nerezla, proto investovali do kataforézy, což jsou prachy, na které by si KArosa ve stavu r roku cca 1993 nikdy v životě nevydělala...
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 4-2006


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 14:12:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Slim je to tak.Málokdo si totiž uvědomuje,že je třeba mít kapitál k výrobě.Ješte bych dodal, že Karosa investovala do spousty technologií a katoforéza je asi nejznámější z nich.Ale byli tam i věci k ochraně životního prostředí atd.Podle mě Francouzi tenkrát Karosu zachránili.Jinak by tam dnes byli podobně chátrající budovy jako v Liazu a i jinde.
Ano dělali to pro prachy kdo by nedělal.Každý kdo podniká to dělá pro peníze.A kdo z vás chodíte již do zaměstnání položte si ruku na srdce proč tam chodíte? pro peníze.
A prodej Ivecu schválili evropské orgány.
ad proper ten konstruktér o kterém mluvíš se ted možná podílel na konstrukci Arway a jak se mu to líbí.Také ale mohl odejít,když se mu nelíbí strategie firmy.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 15:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: Nemá smysl ? Nevím, včem vidíš ten nesmysl, když chci vědět, jak dnes vypadají Recrea z roku 1997, kdy v Mýtě žádná kataforéza nebyla. Pokud máš pocit, že melu "snůžku nesmyslů", tak ji prosím konkretizuj a uveď na pravou míru. Já i ostatní budeme jen rádi.

Ares1: onen konstruktér dělal už na vozech Š 11. Je zcela přirozené, že cítil ke vstupu Renaultu do Karosy nevoli. To je jako by se tvoje (nebo moje)matka znovu vdala a přivedla ti (mi) nového otce, který by řekl "tak a teď půjde všechno po mém". V tu chvíli vidíš jen negativa.
Onen pán (konstruktér) je již dávno v důchodu.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 15:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Mr_proper: Recrea na Riviéře jsou jako nová, co se týče koroze, nesolí se tam a nemrzne. V dobrém stavu jsou také v Bretani a Normandii, sice stále prší, ale také nemrzne. A hlavně jejich silnice jsou naprosto o něčem jiném než u nás.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2002
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 15:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

 
Loque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 15:51:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mr proper: Pokud by byla sama, nebyla schopna nas uzivit a vypadalo to, ze pujdu do decaku, tak bych byl nez vdecny - kdyz uz pouziju tvoje prirovnani. Jinak, samozrejme, spojedni s sebou nesla i negativa, napr. se snizila samostatnost v rozhodovani, ale nikdy nejsou jen plusy - tady ovsem prevazuji.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 16:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ono hlavně Recrea z roku 1997 budou v lepšim stavu i z hlediska najetých kilometrů. Ty linky na kterých jezdí mají daleko menší kilometrický proběh něž autobusové linky v ČR kde jezdí Karosy řady 900. Další věcí je to co píše Magig a to stav tamních silnic a klimatické podmínky, o těch si tady v čechách můžem jen nechat zdát...
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 18:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mr. Propper: To nebylo o tom stavu Karos z roku 1997, ostatně na to Ti jednak odpověděli ostatní a jednak jsi tím popřel sám sebe - jak by to asi vypadalo, kdyby dneska v Karosa kataforéza nebyla, což by nepochybně nebyla, kdyby tam nevstoupil Renault, což Ty považuješ za zbytečné...
To o té matce a děcáku (ad Logue) je naprosto přesné přirovnání, jen mi připadá, že v případě Karosy to nebylo o děcáku, ale o chcípnutí hlady...
Blábol je to, že Renault schramstl tržby a podobně...to jako má znamenat, že Karosa to vyrobila se znakem Renault, pod značkou Renault se to prodalo a Renault si tím pádem nechal tržby a Karose nedal nic? Mylíš si, že je možné koupit fabriku a pak z ní jen kořistit a nevrazit do ní ani floka? A myslíš, že u nás po revoluci vůbec byla fabrika, do které šlo nic nevrazit a těžit? A myslíš, že někdo zvenku sem přišel, aby zachránil naše fabriky, naše značky, naše autobusy, naše auta, a onanoval se přitom štěstím, že nám v tom pomohl? To dělá v menším rozsahu akorát Armáda spásy, ale ta se do autobusů nemontuje. A když se ještě vrátím k těm Recréům z roku 1997...umíš si představit, že by tam jezdily, kdyby vlastníkem Karosy byl stát...nebo třeba nějaké společenství zaměstnanců..nebo nějaký Krejčíř nebo Pitr?
Ty tady pořád dokazuješ, jaký byl zločin, že Karosu koupila cizí firma a naložila s ní tak jak naložila, a přitom v každém argumentu řekneš něco, co samo o sobě dokazuje, že to byla jediná rozumná cesta...Píšeš, že Renault by neinvestoval, kdyby věděl, že se toho podílu bude muset vzdát...ale proboha, on ho přece nemusel odevzdat, on ho musel prodat!!! Chápeš to? I to, že si přitom nechal tu investici zaplatit Ivecem? Píšeš, že si Renault spočítal, že Karosy jako školní busy budou levnější než jejich vlastní vozy, a dáváš mu to za vinu. Ale proto přece tu fabriku kupoval!!! Zaplaťpánbůh, že se tady tehdy vyráběly busy, ze kterých se to Recréo dalo postavit...Píšeš, že zlí Francouzi rozhodli o ukončení výroby GT a HD, ale už jim nepřiznáš, že taky rozhodli o ponechání ve výrobě řady 700, vzniku Recréa, modernizaci na řadu 900, vývoj nových vozů (Arway a Crossway vznikly pod vedením konstrukce z Karosy) a hlavně že všechny tyhle busy dokázali oni prodat ne někde na východě, ale na velmi náročných západních trzích a že tam ty vozy obstály...že tam mají díky Francouzům zajištěný servis, což je tak nákladná věc, že být Karosa sama, nemohla by tam proniknout už jen kvůli tomu...Že nebýt jich, tak pokude by se dnes něco vyrábělo, byla by to nejspíš řada 700, bez kataforézy, neprodejná už i u nás...a tím by ta fabrika skončila...A že daň za tohle všechno, za to, že ta fabrika vyrábí, prodává, vydělává a lidi mají práci a perspektivu, je jen a jen to, že ty autobusy vypadají stejně jako ty z jiných jejich fabrik a že se teď budou stejně i jmenovat? To za tu trošku nostalgie a averze starých zaměstnanců a fanoušků opravdu stojí....Myslím, že je nám to líto všem, co si tady píšeme, ale rozumný člověk uzná, že jiná cesta fakt nebyla.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 863
Registrován: 4-2006


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 18:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Slim na tvůj příspěvek už není co napsat.Je trefný ,věcně správný a snad už ti,kterým je určen pochopí,že cesta jinudy nevede.A porovnávat stav busů u nás a ve Francii fakt nelze to už tady bylo zmíněno.Jen by mě zajímal kilometrický proběh ve Francii ten neumím popsat.Možná Maqig by mě mohl poučit.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 18:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě mě napadá jedno přirovnání, možná průhlednější a srozumitelnější než jiná... Asi před měsícem proběhlo tiskem, že krachuje Delvita a že ji koupí Rewe (tj. majitel Billy a Penny Marketů). Považuješ za nenormální, že se ty supermarkety přejmenují na Billu? Že tím Billa dá zákazníkovi vědět, že tady může najít kvalitu, obsluhu a úroveň ve stylu Billy, kterou si dlouhá léta buduje? A že přitom ty Billy budou
v původních prostorách Delvity, že tam bude stejný personál, vedoucí, regály i poklady, jen se přebarví na žlutočervenou a začnou objednávat trochu jiné zboží? Tak to je přesně případ Karosa versus Iveco. A to je byznys, zatímco ty naše pocity by se daly přirovnat k tomu, že nám osobně třeba ta Delvita připadala jako daleko lepší supermarket než Billa...ale asi nás bylo málo a víc bylo těch, co si mysleli opak a radši šli nakupovat pod značku Billa...byznys byl takový, že Delvita přežít nedokázala...a bohužel nekoupila Billu, jak bychom si třeba přáli....
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 19:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Logue a Slim: Cítím to zhruba také tak. Můj názor je určitě ovlivněn přátelstvím s člověkem uvnitř.

ad.Ares1: Ten kilometrický proběh by mě taky zajímal.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 19:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Ares: Díky, on se totiž nedá porovnávat nejen kilometrický proběh, ale vlastně nic...těch 40 let pod komouši nás postavilo tak dokonale ve všech oblastech mimo hru, že v podstatě kdokoliv zvenku cokoliv pro nás udělá, je skoro vždycky lepší, než kdyby to zůstalo jak to je nebo kdybychom se o něco pokoušeli sami...ten svět nám utekl daleko víc, než by si člověk myslel, když porovná dva vedle sebe stojící autobusy, jeden od nás a jeden od nich...Komouši nás odnaučili nejen vyrábět (to snad ještě tak nejmíň), ale vygumovali a zdeformovali veškeré vztahy, mezilidské a hlavně ekonomické...Proto neumíme prodat, co umíme vyrobit...Zbořili a vymazali image všech našich značek, které kdysi něco znamenaly, proto nikdy nikde neprorazíme s Karosou, ale potřebujeme na to nalepit Iveco...
Kdo si ještě vzpomenete, s čím jsme těsně po revoluci jezdili ven? S olezlými sedmičkami s opadávající barvou, zadky poblitými olejem a selhávajícími brzdami (kdo ví, že z poloviny kvůli tomu, že řidič byl debil a zpoloviny kvůli zanedbané údržbě)...tenkrát se Karosa bohužel stala venku synonymem pro šmejd z východu víc než co jiného, i když ne vlastní vinou... myslím, že je třeba, aby i tohle nám prošlo hlavou v téhle diskusi...
A na druhou stranu - nebýt těch 40 let pod komouši, možná by už před mnoha lety francouzští veteránisti ukřivděně řešili, že jejich slavný Renault se bude jmenovat Sodomka France S.a.r.l...Prostě jsme šli 40 let do prdele a teď všechno vzniká na zelené louce...noví milionáři, nové značky, nové vlastnické vztahy...A nám tak nějak podvědomě připadá, že tak, jak to bylo a jak jsme byli zvyklí, je to nejlepší...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 19:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Magiq: Samozřejmě to má lidský rozměr i pro mne...docela často se hrabu archivem v Karose, mluvím s těmi lidmi (určitě i s tím Propperovým exkonstruktérem), mám Karosu jako veterána a jsem na tu značku hrdý, i když nejsem zaměstnanec...a tak jako všude jinde, i tam bylo plno lidí, kteří tou firmou žili, obětovali jí celé životy a teď mají pocit, že po tom všem někdo šlape...ale jaký pocit asi mají ex-liazáci?
Když to přirovnám v jiné oblasti - dělalo mi dobře, když jsem přijel do zahraničí octavií a mohl jsem být hrdý na to, že tohle auto pochází z mojí země...a nikdo neřešil, že 80% dílů má shodných s golfem...asi by mi taky bylo příjemné, kdybych tam mohl přijed s HD a být hrdý, že tohle auto se vyrábí u nás...tenhle pocit nám holt globalizace, potažmo Iveco vzalo...ale já dneska jezdím ne octavií, ale německým autem, a když někam přijedu, dovedu si ten pocit nahradit tím, že už nejsem venku za chudáčka z východu se stodvacítkou (nebo sedmičkou karosou), ale že si můžu dovolit jezdit ve stejném autě jako oni a můžu se tam jít najíst do hospody a nemusím se cpát těma voschlejma řízkama...Tenhle pocit nám zase ta globalizace dala za těch posledních 17 let...To už jsme sice od Karosy docela daleko, nicméně to všechno se řídí úplně obecnými zákonitostmi...I to přemalování loga...
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 19:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: totálně si mě nepochopil. Najdi mi větu, kde odsuzuju to, že Karosu koupil Renault. Jen jsem zmínil názor většiny tehdejších zaměstnanců-a sice, že by Karosa fungovala dál i bez investora.
Víš, Renault a vůbec všechny zahraniční podniky, co k nám přišly, měly dobře spočítáno, že se to zde vyplatí. Jinak by do toho nikdo nešel. To, že se řada 700 a její panelová stavba zachovala, byla podmínka pana generálního ředitele R. Černého. To on přivedl Francouze a řekl jim, že budeme jednat o prodeji, ale toto musí zůstat. Myslíš si, že je náhoda, že Karosa byla Karosou přesně po dobu jeho funkce ?
To, že se Renault musel vzdát (prodat) podílu jsem psal. Samozřejmně jsem neměl na mysli, že ho někomu dá zadarno.

Kataforéza: píšeš, že Karosy by bez ní byly neprodejný i zde. Má snad SOR kataforézu ? Nemá a přes to se prodává.
Ano, kataforéza je technologické plus, významné plus, ale není to jediná cesta, jak bojovat s korozí. Je to možná cesta nejlevnější pro zákazníka, ale není jediná.

To, že "zlí Francouzi rozhodli o ukončení výrobyGT a HD" jsem takhle rozhodně nemyslel. To "zlí" jsi si tam jaksi přimontoval. Ale asi je to moje chyba, že to tak vyznělo. Ale to, že rozhodli o ukončení výroby těchto vozů, je fakt. Kčemu taky dělat GT, HD, LC 9xx a ve Francii Iliadu ? A to, že to bylo výměnou za trh školních autobusů, odmítám. Renault chtěl mít zisk (a právem), tak to byla jediná možnožnost: Kdo jiný by vyrobil něco levněji ? Renault někde ve Francii těžko. Takže to bylo čistě strategické a ekonomické řešení.

To, že se v Karose něco vyvíjí považuji opět za ekonomický krok, protože opět stejná pohádka - kde jinde, než v Karose, by to stálo míň peněz ? S výrobou je to to samý. Kde jinde v rámci Irisbus Iveco by tak lukrativní příměstské vozy se daly dělat levněji ?Taky s tím souvisí poloha fabriky, která je prakticky uprostřed Evropy. Ve všem je ekonomka, proto o Karosu byl po revoluci zájem a proto dostala úkol vyvinout a vyrábět lukrativní meziměstský autobusy.

Závěrem -jediná věc, co mi skutečně vadí, není ani tak vlastník (i když vlastenec z toho radost nemá ), ale to, že název bude IVECO a ne Irisbus.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Mr. Propper: Možná bych takovou větu nenašel ani ji nehledám, ale ze všech Tvých příspěvků zní myšlenka, že se Karosa mohla obejít bez Francouzů, že se nemusela prodávat, že mohla přežít sama, a hlavně že Renault Karosa uškodil, že sem vstoupil z nějaké totální vychcanosti, neb si dobře spočítal, že se tady bude vyrábět levněji...ale o tom to přece je... Nebudu se opakovat, už jsem Ti to napsal několikrát, tak jen reakce na některé Tvé bláboly z posledního příspěvku:
- názor většiny zaměstnanců, že by to šlo bez Francouzů - to už fakt za komentář nestojí.
- zachování panelové stavby a řady 700 - totální blábol, dokaž, že to byla podmínka. Ostatně i za ing. Černého byla panelová stavba opuštěna. A mimo jiné - v době podpisu smlouvy s Renaultem byl podle mne generálním ředitelem Stanislav Janků. Francouze přivedl do Karosy Fond národního majetku, ne ing. Černý. Firmu totiž prodává majitel, ne ředitel, víš? A tím byl FNM...
- značka Karosa končí s ing. Černým - další blábol, změnu jména odsouhlasila valná hromada, jak by ji asi mohl ovlivnit předtím? Notabene na ní taky byl a 98% hlasů bylo pro, myslíš, že zrovna on ne?
- Kataforéza - opět blábol, kataforéza není nejlevnější pro zákazníka, kataforéza je vzhledem, k nutné investici bezkonkurenčně nejdražší netodou. Jenže taky bezkonkurenčně nejkvalitnější.
- HD versus Iliade - pouze potvrzuješ, co říkám - že výroba dvou identických vozů jedné firmě je neekonomická. Možná to nebylo řečeno v přímé souvislosti s uvolněním trhu pro školní busy, nicméně to, že Karosa byla pověřena touto výrobou, byl určitě podstatný důvod pro uvolnění si rukou od HD a GT. Ale nevím, proč to opět tak kategoricky odmítáš, máš na to nějaké doklady nebo důkazy?
- nejlevnější vývoj v Karose - opět blábol - ty vozy se nevyvíjely jen v Karose, ale na mnoha místech v mnoha zemích v rámci všech konstrukcí Irisbusu. Takže argument, že to u nás bylo nejlevnější, je blbost, protože to prostě nebylo zdaleko jen u nás. Karosa byla ale koordinátorem a garantem celého tohoto vývoje. S penězi to vůbec nesouvisí, se schopnostmi ano.
- kde jinde by se dalo vyrábět levněji...proč ne třeba u Ikarusu? Opět blábol.
- poloha uprostřed Evropy - opět blábol, pro fabriku, která 60% produkce vyveze do Francie, je to spíš docela zásadní nevýhoda, nemyslíš?
- Iveco / Irisbus - k tomu opravdu nemám komentář. Myslel jsem, že celá tahle diskuse je o zániku značky Karosa?
Vydáváš své dohady a zcela neověřené domněnky a dedukce za objektivní pravdy, to je to, co skutečně vadí mně.
Martbus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenom na chvilku obočím, jak se Bart ptal na to barevné řešení http://fotogalerie.mhdfoto.info/picture.php?/6933/category/623
Fotky dálkových Karos řady 900(nebo busů na Florenci), prosím pošlete - Děkuju
Loque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Propper: ja bych jeste doplnil Slima, ktery to velmi pekne shrnul o par poznamek:

-ohledne udrzeni znacky a dobou odchodu Cerneho se opravdu jedna o nahodu. Iveco totiz integruje vsechny sve firmy pod svoji znacku - coz je mimochodem rozdil v rizeni Renault vs Iveco. Iveco je mnohem vice striktni a vice mluvi do vedeni v Karose (Iveco CR :-) )

-to, ze se nove vyrobky vyviji v CR je samozrejme dano cenou prace, ale nejen tou - ziskani prace takoveho rozsahu si Karosa musela vyslouzit nejen cenou, ale i pristupem a drive odvedenou praci. Dlouhou dobu bylo ve hre Turecko.

-a pokud jde o znacku Irisbus, tak jen aby v tom bylo jasno. Iveco se sklada z nekolika ruznych divizi (Bussines unit) - Engine BU, Heavy trucks BU, bus BU (obchodni znacka Irisbus), tj na autobusech vyrabenych v ramci majitele Iveco bude obchodni zancka irisbus, delfin a nazev Iveco (majitel). Abych to shrnul: Iveco = vlastni, Irisbus = obchodni znacka - tak to bylo i za spojeni 50/50 renault/iveco. Ve Francii se treba jmenuji Iveco France a prodavaji pod obch. zn. Irisbus.

Dokazes si vubec predstavit, jak tam to s tema lidma zamavalo? Oni pracovali pro renault, ktery je ted mimochodem jen pres plot, a byli soucasti firmy, ktera byla majitelem a dnes? Dnes jsou v Iveco a jsou na stejne urovni jaky Karosa. To je proste byznys a my si jen musime prat, aby nikdo nenasel duvody proc vyrobu, vyvoj a vse co v Karose je bylo zavreno a presunuto nekam dal.

(Příspěvek byl editován uživatelem Loque.)
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: takže vidím, že jsi spíš zaujatý proti mé osobě, než proti mým názorům a mým znalostem situace.
To, že pan Černý stál za příchodem Francouzů je dohledatelný fakt. To, že podmínkou prodeje bylo dočasné zachování panelové stavby autobusů je druhý dohledatelný fakt. Kataforéza - v komentáři jsi nerozlišil náklady pro výrobce a náklady pro zákazníka při koupi finálního výrobku. Já měl na mysli náklady pro zákazníka při koupi konečného výrobku. Kataforéza rozhodně neposkytuje nejlepší záruku ochrany. Asi jsi neviděl spodek pražskýho Citybusu ev. č. 6500. Už teď rezne v okolí svárů.
A to, že mám za to, že by název Irisbus pro Karosu byl vhodnější než Iveco je nejen můj názor, s kterým samozřejmně nemusíš souhlasit a ani se k tomu nemusíš vyjadřovat.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při čtení tohohle urputného flamu mě napadlo, jestli by vůbec vznikl, kdyby se Karosa přejmenovávala třeba na Mercedes nebo Volvo. Imho by reakce byly podstatně mírnější, neboť tyhle značky jsou i nešotoušskou veřejností považovány za prestižní, zatímco Iveco je pro laiky v lepším případě značka náklaďáků, v horším případě ji neznají vůbec. Zkuste se kupříkladu zeptat lidí nezabývajících se dopravou, z jaké země Iveco pochází. Já to před okamžikem zkusil na 4 vysokoškolsky vzdělaných osobách, odpovědi byly: Španělsko, Francie, Itálie, nevím.
Imho je právě tohle největší příčinou odporu ke změně názvu, pro odborníka nebo šotouše je Iveco známou značkou, pro laika je to stejná neznámá, jako kdyby škodovácké trolejbusy měly jezdit pod značkou Van Hool.

Oceňuji to, co tady napsal Slim. Je to velice výstižné, až na tu úvahu o přejmenování Renaultu na Sodomka France. Imho by k tomu nedošlo, protože kolabující Renault by přesně ve stylu francouského státního pseudokomunismu dosával jednu dotaci za druhou tak dlouho, dokud by se nedostal zpět do černých čísel, a francouzští autobusoví dopravci by povinně kupovali výhradně Renaulty, aby podpořili národní značku... Btw, rozhodně mi nevadí, že se tímhle způsobem nepokusila česká vláda "zachraňovat" Karosu.
Martinhd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 5-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky vstoupím do diskuse k zániku Karosy:
Vše zde napsané o nutnosti vstupu zahraničního kapitálu i použití značky známé na Západě je jistě pravda, ale proč se firma nemůže jmenovat třeba IVECO Karosa? Vlk by se nažral a koza by zůstala celá.
Viz Daewoo Avia, Scania Irizar,...
Tak, jak to dopadlo, mi to přijde jestli ne rovnou špatný, tak přinejmenším riskantní s ohledem na vyhlídku udržení východních trhů. Ale ať si to páni z IVECA za čas zhodnotí, jestli udělali dobře.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Mr. Propper: Nejsem zaujatý vůči Tvé osobně, ale způsob, jakým prezentuješ ty dohady a domněnky, mi vadí, protože méně informovaný čtenář to může vzít za fakta a prezentovat to dál...A ta dohledatelná fakta...když tady napíšu že existoval dvoupodlažní městský autobus Karosa a je to dohledatelný fakt, co to znamená? Mám jeho výkres...Pošli sem nějaký odkaz na článek nebo kopii smlouvy.Pan Černý v té době nebyl ani ředitelem firmy, a opakuju - Renault vůbec prodej neřešil s Karosou,ale s FNM, takže pro mne je tohle blábol stoprocentní.
A pokračuji Tvými slovy - to, že kataforéza JE bezkonkurenčně nejlepší komerčně využitelný způsob potikorozní ochrany, je dohledatelný fakt. A to, že něco kataforeticky ochráněného rezne, vůbec není důkaz,že tomu tak není. A k tomu 6500 - ten byl vyroben v Annonay a ve Vysokém Mýtě jen dostrojen, nemám informaci o tom, jestli v Annonay mají kataforézu...
A co se týká názvu - pokud to už není Karosa, je mi úplně fuk, co to je...a myslím, že o taky bude nejen můj názor...Diskusi o tomhle považuji celkem za zbytečnou, chápal jsem diskusi o zániku značky Karosa...
To Trolleybus: Co se týká image Iveca,máš nejspíš pravdu...i když já pořád vidím když už problém, tak v té ztrátě Karosy...aspoň za sebe...(Pravda, v Holýšově se asi na svou novou značku tváří přívětivěji) Ovšem co se týká Renaultu, to se Ti povedlo, to je trefa do černého ( s malým č), to jsem ve své ironii nedomyslel...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:49:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Mr. Propper: A ještě jedna věc - náklady pro výrobce při výrobě VŽDYCKY zaplatí zákazník v konečné ceně výrobku, takže kataforéza je jednoznačně nejdražší i pro zákazníka, aspoň tedy při koupi vozu.
Loque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martinhd: Asi je to proto, ze dochazi k celkovemu spojeni Iveco v CR. Obchodni zastoupeni nakladnich vozu se ma sloucit s Karosou do jednoho celku. Tak asi proto. (ale pozor!, to jsou jen dohady a spekulace)
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: a co kdyby použili nerez ? To není nejdražší ?? Co by to znamenalo pro výrobce ? Nic, žádná vana na kataforézu, žádná laborantka, co každou půlhodinu kontroluje složení roztoku, žádná lázeň v ceně nekolika milionů, která snadno sedimentuje a kvůli který 24 hodin denně běží čerpadla...
A kataforézu mají i tam...

(Příspěvek byl editován uživatelem mr proper.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Martin HD: Určitě by to bylo pro nás překousnutelnější, ale pro západ je to prodejnější jako IVECO. A myslím, že i pro východ to bude zajímavější značka, zejména kdyžs evozy ani ceny nezmění...Osobně mám zkušenosti s tím, že takováhle rozhodnutí padají v zahraničních centrálách někde na marketingu a souvisí to s nějakou změnou ve vnější prezentaci firmy, takže se to jméno uspůsobí té trategii, aby to hezky ladilo,ale v tomto případě je to jen domněnka. Asi platí, co napsal Logue, že Iveco do toho tady daleko víc mluví. Francoiuz je daleko větší chaotik, takže se dá čekat, že tohle je pod jeho rozlišovací schopnost...(Jinak bacha, Scania Irizar není správný příklad, to jsou dvě nezávislé firmy, jen jedna staví busy na podvozku druhé, ale propojeny nejsou)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Mr. Propper: K tomu nemám co dodat. Jdi si koupit do Řempa nerezovou tyč a pak si ji jdi někam nechat svařit...A nech si na obojí vystavit paragon...
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když značka hraje tak velkou roli, tak proč se všichni západní výrobci bojí Asijských výrobců ? Kde kdo je ochoten koupit něco od Ťam Ťam značky, protože je to LEVNÝ.
Dnes se dá svařit nerez i hliník. Nevím, kde vidíš problém.

(Příspěvek byl editován uživatelem mr proper.)

(Příspěvek byl editován uživatelem mr proper.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 20:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Logue: Tahle spekulace je navýsost logická,v podstatě by to oběma znásobilo prodejní i servisní síť...taky mě napadlo, že na jejich místě bych to udělal...
Martinhd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 5-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 21:04:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: Jasně, u toho Irizaru to neni úplně přesnej příklad, ale je tam ten vztah řekněme celoevropsky známé a lokální značky v takové symbioze. No jinak ale asi nemá cenu podobné úvahy dále rozvíjet, jen mě to tak napadlo...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 21:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To. Mr. Propper: Nechápu souvislost s Karosou. Ale jinak - tam, kde je značka důležitá, což jsou mj. auta, už ty jejich (hlavně korejské) platí sice za levné, ale ne za špatné...auta, televize, audio,foťáky....) Naopak Číňani se svými nebezpečnými plagiáty nemají v dohledné době šanci...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 21:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dá se svařit skoro všechno se vším, ale pak se podívej na ten paragon. Zase je to o penězích...kdyby byl nerez levnější, určitě by se nikdo nepatlal s kataforézou..a nejen u autobusů...Proč myslíš, že se z nerezu nedělá všechno, co koroduje a je třeba chránit? Takový nerezový svodidlo by ušetřilo plno barvy...
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 21:13:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: Jednou tvrdíš, že kataforéza je nejdražší a pak řekneš, že nerez by byl nejdražší. Tak kde vidíš tu pravdu ?
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 864
Registrován: 4-2006


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 21:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

katoforéza patří mezi nejlepší ochranné prvky.Pokud tady někdo dal za příklad Sor (který jí nemá)tak at věří že v Soru jí také chtějí,ale nemají na tu investici.A kolik vyváží sor na západ- minimum.To je stejné jako certifikace ISO bez ní jste prostě horší.
Ad Slim za podporu neděkuj já tady už podobnou debatu vedl před nějakou dobou,bohužel jsem je nepřesvědčil a byl jsem obviněn z nepřítele Karosy.
Jinak pěkný obrázek pod nickem
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 2-2005


Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 22:18:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TO Ares: Ten obrázek je můj vlastní bus...;-)))Takže díky...taky koukám, že v některých ohlede ch je už další diskuse zbytečná. Taky si chvílemi připadám jako nepřítel Karosy, když se tady snažím vysvětlovat tyhle věci někomu, kdo to evidentně nechce slyšet¨a přemýšlet o tom. Tak naposled k Mr. Propperovi, když už mě chce dostat chytáním za slovo: Mluvil jsem o tom že kataforéza je nejlepší způsob protikorozní ochrany. Nerez není způsob protikorozní ochrany. Nerez je kov, která nekoroduje podobně jako sklo, plast a podobně. Takže srovnávat tohle je nesmysl. Kdybys mě chtěl chytit za slovo dál, můžeš napsat, že kataforéza není úplně nejlepší, takže to ještě upřesním - nejlepší z těch, které se dají průmyslově využít za akceptovatelnou cenu... Ale fakt jsme se dostali někam úplně mimo, s kataforézou jsme začali jako s příkladem toho, co přinesl do Karosy vstup cizího kapitálu...
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 22:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: nic jsem ohledně Renaultu či Iveca nezpochybnil, vyjma kroku přejmenování podniku. Já nevím, proč máš pořád pocit, že jsem jakýsi ignorant, co nechce chápat souvislosti. Já chtěl jen rozumně debatovat o událostech a technologiích týkajících se Karosy...
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2005
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 09. prosince 2006 - 22:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Slim: Trochu off topic: Je to ta ŠD, která se zúčastnila loňských oslav v Karose a kterou jsem se svezl se Studym a právě s kolegou z Karosy?
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5479
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 00:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Magiq: Pokud jich nemá více, pak asi ano. Krásný kousek

Mr Proper: Nemyslíš, že rozpoutáváš diskuzi na stejné téma, které zde již před časem řadu lidí znechutilo? I když chápu, že je nyní znova aktuální, tehdy jsi vystupoval proti zrušení značky Karosa. Dnes ti vadí, že to nebude Irisbus. Co ti bude vadit příště? Že to nebude značené podle čísel, ale jmény? Používáš furt ty samé argumenty - viz. názor většiny tehdejších zaměstnanců-a sice, že by Karosa fungovala dál i bez investora. Zeptej se pár lidí z tehdejší Poldovky, jestli si tehdy mysleli, že je Stehlík spasí... Samozřejmě, že ano. I když nepopírám, že máš pravdu. Karosa by určitě bez investora přežila. Jen bych nerad zcela přesně zjistil, na jak dlouho...
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 00:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobyk: trefil jsi hřebík na hlavičku, číslo je lepší. Zatímco nad jménem si nejem my, Češi, lámeme hlavu, jak ho správně vyslovovat, tak u čísla je to jednoznačný a jasný.

Fakt nevím, co by koho mělo znechutit na tomto tématu. Pokud to někoho dokáže znechutit, tak by se měl zamyslet sám nad sebou, protože v tom přípedě není schopen akceptovat názory druhých.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5482
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 00:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslíš, že si někdo bude líp pamatovat 954, 955 a 956, k tomu poslednímu i C a LC, když si může pamatovat slova? Já myslím, že ne, slova jsou vždy zapamatovatelnější, i proto se dělají mnemotechnické pomůcky. My, Češi, jakožto cestující, stejně jen budeme vědět, že je to autobus, v lepším případě, že je to městský/linkový/dálkový, my ostatní "postižení" pak s výslovností názvu mít problém nebudeme. Proč asi snad všichni výrobci automobilů s výjimkou Peugeotu přešli na názvy nebo aspoň jasné kódy (jako Citroën C 1-x), Mazda 1-x apod.?) Aby lidi zblbli? Nikoliv, zeptej se lidí, co se trošku zajímají o auta, kolik jich ví, co byla Škoda 781. Schválně, kolik jich bude vědět, že to je Favorit
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 00:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když je to anglicky, tak je to ještě pochopitelný, ale třeba výslovnost Arwaye se vymyká všem pravidlům známým z AJ.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5484
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 00:49:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč to vyslovovat anglicky, když Irisbus ani Iveco s GB až tolik spojeni nejsou? Vyslovuješ snad [:Irisbas:]?
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Loque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 11-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 09:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mr proper? Proc se proboha Arway vymyka anglicke vyslovnosti?? [a:rwej] mi neprijde nijak odlisny od anglickych pravidel vyslovnosti.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 2-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 11:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak koukám, že se to tady večer docela rozjelo...To Mr. Propper: Nevím, jak ostatní,ale můj dojem z Tvých příspěvků byl ten, že se Ti nelíbí vstup Renaultu do Karosy, že hájíš názor, že by Karosa přežila bez nich, že na to po všech stránkách měla a že ji vlastně Francouzi degradovali na firmu blbečků, co umí jen tupě montovat to, co se jim předhodí. A pokud jim náhodou povolí něco víc, tak jen proto, že tady děláme za almužnu a že nám teď sebrali ještě tu značku. Nechytej mě za slovo, ale takhle to opravdu vyznívá. A k tomu používáš argumenty, které mi někdy připadají,že sis je práve vycucal z prstu - z posledního viz ta výslovnost Arwaye, to je přece angličtina jak když vyšije. Takže mně to rozumnou diskusi moc nepřipomíná,a vůbec to není tím, že bych nechtěl akceptovat názory druhých. Jenže jedna věc je osobní názor,který si na základě daných fakt můžeme udělat každý svůj, druhá věc jsou fakta. Ty tady uvádíš mnoho fakt, která jsou totálně nesmyslná. A o faktech se nedá diskutovat, fakta prostě jsou.
Jinak ten bus je opravdu ten, co byl loni v Karose na oslavách. A díky Bobykovi za příklad s Poldovkou, to je hřebík na hlavičku úplně největší...;-)))
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 11:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: Já zmiňoval Arway v souvislosti s tím, že se mi zdá, že je lepší místo názvu použít číslo. To počáteční "A" by plno lidí četlo jako "E". Tady vidím tu odchylku. Když už si někdo dá tu práci, aby tam v názvu Arway bylo napsaný "W", tak by si měl taky dát tu práci, aby to lidi správně vyslovovali.


To, že některé názvy sotva člověk přečte, je fakt. Ze směsice zdvojených hlásek a dvojtých véček si člověk opravdu kolikrát nic nezapamatuje. Proto zastávám číselné označení.

Je mi fakt líto, že máš pocit, že já jsem neustále proti něčemu a že se mi pořád něco nelíbí.
Pocity degradování na blbečky měli mnozí zaměstnanci Karosy. Představ si, že nevíš, co je to jiné, než státní vlastnictví a najednou příjde někdo z Francie a koupí to a začne si dávat na exportní výrobky svůj znak. Ty lidi to prostě nechápou, protože báječnou éru první republiky nezažili. Neznali nic jinýho. Celý život byli vychováváni k tomu, že prostě soukromník, natož zahraniční vlastník neexistuje. Vžij se do jejich tehdejších pocitů. Já je jen tlumočím a chápu je. A z toho možná vyplívá tvůj pocit, že zatracuju Renault a Iveco a bůh ví, co ještě...

Jinak bus máš pěknej. Pokud vím, tak to byla jediná ŠD 11, co se oslav na náměstí zúčastnila. Doufám, že to není důkaz toho, že jich zbylo tak málo (myšleno k poměru k přítomným RTO).

(Příspěvek byl editován uživatelem mr proper.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 2-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 11:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já si teda myslím, že to A s má podle anglické výslovnosti číst jako A...viz třeba Army.
A co se týká těch zaměstnanců - já je chápu. Ale bohužel to naprosto není argument, aby se ty změny neudály. Já jsem ve svém životě už párkrát dělal šéfa lidem, mimo jiné i partě autobusáků v ČSAD, a z vlastní zkušenosti můžu říct, že jakákoliv změna je vždycky přijímaná s odporem a jestli to má firmě přinést prospěch, tak na 99% to znamená, že zaměstnanci budou muset víc máknout za stejné prachy, že budou muset míň krást, že začnou doplácet na nekvalitní práci a podobně. A to se líbí málokomu...To je to, co vadí průměrnému zaměstnanci, který má pocit, že kdyby Francouzi nepřišli, hezky v klidu by si tak žili jako dřív...Takže, i když to zní blbě vůči těm zaměstnancům, Francouzi přišli, aby je naučili makat a nést odpovědnost za svou práci....a těmhle lidem je v naprosté většině úplně u prdele,jakou značku ty busy nesou, těm vadí, že je někdo vzal pod krkem...Proto já neberu argument, že zaměstnanci věděli, že by přežili...Jasně, konstruktér to vidí jinak,tam tohle neplatí, ti tou značkou žili a byli na ni hrdí. Jenže o tom, jestli by firma přežila nebo ne, musí rozhdnout ekonomové...
Jinak můj bus je jedn ze čtyř zachovaných a k nim existuje ještě vrak pátého...
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 1-2006


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 13:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slim: To jsi trefil přesně. 40 let tzv. plánovaného hospodářství lidi odnaučilo zodpovědně pracovat. Firmy nehohrožovalo konkurenční prostředí, tak se vedení nemělo čeho bát (plán se dal vždycky nějak "očůrat" aby se vlk nažral a koza zůstala celá), proto se ve velkém tolerovalo flákání a nezodpovědný přístup k práci. Většina podniků těžila z někdejší prestiže značky (ČKD, Škoda...) a neuvědomovali si, nebo spíše nechtěli si přiznat, že prestiž těch značek díky stagnaci vývoje a slabé konkurenceschpnosti stále klesá.

A pak přijde tržní ekonomika a kdekdo si myslí, že sama od sebe začne prosperita aniž by se začalo objektivně analyzovat a především zodpovědně, tvrdě makat.

Vyspělá část světa nám za dobu socialismu v mnoha směrech utekla a takové manko se těžko dohání, tím spíše, že nás komunisti odnaučili nejen dělat ale taky umět své produkty prodat. Právě ta socialismem zdeformovaná morálka, je pro ekonomiku snad ještě horší než ten nedostatek peněz.


Asi je to trochu OT a taky se to nevztahuje ani tak na Karosu jako spíš na naši ekonomiku v širším slova smyslu. Karosy se to týká v tom směru, že po čtyřicetiletém "stání mimo" v dnešním dravém ekonomickém prostředí neobstojí bez cizí pomoci. A že jí samozřejmě nikdo nenabídne pomoc, aniž by za to něco chtěl, nebo z toho něco měl, to je jasné.
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 2-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 13:52:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No přesně tak, to platí pro celou ekonomiku a nás všechny. A jestli nám ten svět o 40 let utekl, tak jediný způsob, jak ho dohnat vrozumné době, je spojit se s někým, kdo sem přinese všechno to, v čem jsme za těch 40 let zaostali a co jsme si zbořili. Technologie, značky (kvůli prodeji), ekonomické vztahy a myšlení. Ptoto odmítám, že to je od nich nějaká vyčůranost nebo kalkul. Na takovém kalkulu přece stojí celá ekonomika, dělám to, na čem něco vydělám. Opačně to dělali jen komouši. A když ten svět budeme dohánět sami, můžeme se zadlužit, nakoupit si tu technologii, ale většina manažerů bude přemýšlet dál po starém a i když dejme tomu vyrobíme světovou věc, neprodáme ji, nevyděláme, nesplatíme úvěry...příkladů tady za těch posledních 17 let máme habaděj.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 4-2006


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 14:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Gromit slim jo bohužel ty pokřivené vztahy z komunismu se těžko napravují.
Z vlastní zkušenosti vím jak lidé těžko přistupují na nová pravidla hry.jak těžko se je nutí ke kvalitní práci,k poctivosti,pořádku,.Každý by chtěl brát peníze ale socialisticky by pracoval.To ale nejde dohromady.nechtějí slyšet když se po nich žádá zodpovědnost za vlastní práci,samostatnost.Denně se s tím setkávám denně ty věci s lidmi řeším.Je mi nepříjemné navrhnout snížení prémií ale nejde to jinak.Svět nám hodně utekl a je třeba to dohnat.Za první republiky jsme byli na vrcholu průmyslu,dnes jsme dole a jen pomalu se zvedáme.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 5-2005


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 22:00:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už toho nechte, Karosa už prostě není a naděláte s tím prd , takže by se tu konečně mohla obnovit diskuse o autobusech jako takových.
Bára!
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 1-2006


Odesláno Pondělí, 11. prosince 2006 - 20:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco z dopravy v Ústeckém kraji:
C 734, ČSAD Střední Čechy, ME-78-88 na lince Litoměřice - Štětí.
 

A jeden exot v severočeské dopravě, LC 736 1T5 4000, Autobusy Jellínek z Bruntálu. (Na lince Lukov - Litoměřice)
 
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Zlin__24tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 3-2005


Odesláno Úterý, 12. prosince 2006 - 10:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: A má/měl i nějaké jiné linky? Jednu dobu jsem ho často vídával ve Zlíně...
 
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:|:. ICQ: 271 444 785
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1423
Registrován: 1-2006


Odesláno Úterý, 12. prosince 2006 - 15:26:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zlin 24Tr: Já nevím, viděl jsem ho poprvé. Tady je víc takových dopravců, co jezdí podobné linky jen jedním nebo dvěma busy ale jsou většinou ze severu Čech, žádný není takhle zdaleka.
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Driver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. prosince 2006 - 19:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemá někdo náhodou fotku rozsvíceného panelu kontrolek Karosa 93x,
popř. 952.
Kdyžtak na meil nebo vystavit. Díky!
Fedos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 14. prosince 2006 - 21:56:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

autobusy jelínek-něco jsem našel
  a
 
www.autobusovenadrazi.wbs.cz
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 14. prosince 2006 - 22:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aniž chci jitřit rány a otvírat diskusi o názvu firmy - dneska jsem viděl zjevně relativně nedávnou exportní Karosu v luxovém provedení. Nápis na zadku uprostřed (dolní hrana rámu okna) IRISBUS, vpravo nad víkem motoru IVECO.

Na SPZ se mne neptejte, jednak byla belgická, jednak jsem se spíš soustřeďoval na semafor.
Chocholoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 10-2004


Odesláno Pátek, 15. prosince 2006 - 12:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

40 let tzv. plánovaného hospodářství lidi odnaučilo zodpovědně pracovat.

V Německu zanikla třeba značka aut NSU (koupilo ho Audi). Bylo to tím, že se lidi v SRN odnaučili v kapitalismu pracovat ?

Znaka Karosa zanikla tak jako zanikají (a zase třeba vznikají) desítky značek. Vůbec nemá smysl to řešit. Podstatné je to že se ve V. Mýtě budou dál vyrábět autobusy.
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 10-2003


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 20:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím..mám dotaz: kreslím si bokorysy a tak... a napadlo mě že bych nakreslil C954E ( Policie - převoz vězňů ), ale nemám žádné fota a ani nemůžu nic najít na netu. Nemohl by mi někdo nějaké poslat? předem díky.. irisbusek@email.cz
KAROSA IRISBUS ARES 15M - první pořádný autobus na linkách ODIS
Kdo nežije na prajzské..nikdy nezažil klid, pohodu a mír!
Onvo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 20:52:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak a ted si rejpnu:
Policie nepouziva zadne autobusy na prevoz veznu.
Takzvane eskortni autobusy vyuziva Vezenska sluzba a ta ma s PCR pramalo spolecneho.
PCR spada pod MVCR a Vezenska sluzba pod MSCR.
PCR ma pouze autobusy pro prevoz policistu, ty se nijak nelisi od beznych.

Nakresy mam pouze pro eskortni C734 a C935.
Onvo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 969
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 21:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

C734.1346 (1347 dle provedeni)
C935.1036.4

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace