K-report
 

Archive through 22.březen 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archive through 22.březen 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 21:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: ale o nezávislost na okolním provozu
Souhlas.

Proč je to tak ale podáváno i na dopravních školách
Nevim, (tyhle) skoly nemam

Dandy: to jsou vsechno pekne teorie, ale jak si potom vysvetlit, ze ve svete trolejbusy moc nefrcej? Nebo spis vubec. Ze by jim nikdo nevysvetlil, jak jsou strasne vyhodne?

Na bezudrzbovost a dlouhou zivotnost modernich trolejbusu 21 a 22 Tr se zeptejte Verushi, dokaze o tom vypravet cele hodiny Doufam, ze novejsi vyrobky jsou na to lepe.

proč se v Bratislavě staví trať na Dlhé Diely, zejmena jestli je chteji prohanet na pomocny agregat az do centra.. Proc se to deje, neminim posuzovat, v nasi casti sveta se deje spousta veci, ne vse se posuzuje pouze technick, ekonomicky, ekologicky. Nicmene, stavbu trolejbusove trate na Dlhe Diely vitam, jedna se o nahradu huste jezdicich autobusu v narocnem terenu v existujicim systemu, byt oddelene od stavajici site. Takovy rozvoj trolejbusu podporuju. Co mi vadi, je mlhave placani o levnosti trolejbusu, jejich kapacite, zivotnosti apod. Jsem pro rozvoj stavajicich systemu, treba na Strekov, jsem proti navrhum na trolejbusove propojeni Hradce s Chrudimi. Penize chci investovat efektivne, do nove kvality. Treba ta uz zminena preference VHD na krizovatkach prinese vyrazne vetsi efekt, nez prudsi rozjezdy.

Můžu na to dostat velkou dotaci (na busy bych jí pravděpodobně nedostal)
Doporucuju kouknout na jeden "dotacni pocin" EU v oblasti MHD z posledni doby. Klicova slova: Rumunsko, trolejbusy, tramvaje, zruseni, autobusy, nakup. Treba se to casem zmeni, doufam, ale dnes se na EU v oblasti elektricke trakce v MHD neda spolehat...
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 10-2003
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 22:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: to je vcetne investic do trakcniho vedeni, nebo jen provozni naklady? Samozrejme jen provozni naklady + udrzba. Jedna se o stary provoz, kde je vse jiz postavene.
Navic tim se v Brne provozuji i tramvaje, a tim, ze se jedna o stary provoz, tak jsou tyto systemy energeticky propojene (spolecne kabely, menirny, zalohovani, ...) To take snizuje celkove naklady na provoz. V pripade noveho provozu je energeticke propojeni neschvalitelne.

Pokud jde o trolejbusy, tak ma urcite smysl zachovani a (lehke) rozsirovani stavajicich provozu. Zde je jiz vybudovana vetsina potrebne infrastruktury. Te je vice, nez si mnozi uvedomuji. S tech nejmene viditelnych casti jsou to samozrejmen menirny a desitky-stovky kilometru kabelu, at jiz pro napajeni meniren, vlastni napajeni trati, tak pro propojeni meniren v pripade vypadku.

Zavedeni kompletne noveho t-bus systemu me pripada jako vyhazovani penez. Za ty penize se da udelat spousta veci. Za penize, co by stalo vybudovani t-busu mohu provozovat MHD nekolik let zdarma v daleko hustsim intervalu, a k tomu jeste navic opravit vsechny silnice. A to lidi urcite oceni daleko vice, nez trolejbusy.

K te politice: T-busy jsou videt, ale da se najit spousta dalsich temat (i ve verejne dorave) ktere take budou videt.
A treba zrovna v Praze je to stavba dalsich linek metra a rychlodrazni tramvaje. To je (narozdil od t-busu) velky kvalitativni posun.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1742
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 23:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Dotace jsou ožehavé téma. Navíc členské a kandidátské země to nemají stejné. Vše závisí na projektu. Když se to "hezky napíše", tak podpoří cokoliv. Hold musí se to umět a každý to neumí.

Politika: To je prostě otázka priorit. Nemůžem to brát tak, že postavím trolejbusy a mohl jsem mít mnohem víc autobusů a levnější jízdné. To můžu říct, na co jste stavěli Aquapark. Já tam nechodím, stálo to jak ty trolejbusy, a ty by převezly více lidí než chodí do Aquaparku (je to příklad a není to na žádném základě města!!!). Navíc to takhle nefunguje. Město by hledalo cizí zdroje, rozhodně ne jenom vlastní, na pokrytí nákladů na výstavbu nového systému. Prachy co by případně získali na trolejbusy by na jiné akce těžko získali. Na opravu silnic a častější intervaly by je nezískali.

Ale souhlasím, že v dnešním hustém automobilovém provozu se to ztratí. Proto stále píši o citlivém zvažování, kde ano, a kde ne! Trolejbus má co nabídnout, jen to v dnešní době není tak aktuální a IN.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 01:29:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupman - tak mi prosím vysvětlete, proč se v Bratislavě staví trať na Dlhé Diely

a mě zas vysvětlete, proč chtějí v Banské Bystrici T-busy zrušit?

http://www.imhd.sk/bb/index.php?w=213621323033ef393621323033ef1f&id=3270
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 08:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, opravdu jsou 21 Tr bezúdržbové, jihlaváci taky nadávají jak....
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 10:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Můžeme se tady bavit o tom, kolik vagonků uhlí budu muset přiložit do elektrárny, abych mohl provozovat trolejbus. Ve městě, ale okamžitý smrad mít nebudu.

Čím hustší provoz, tím víc toho vozidlo MHD odstojí a míň odjezdí. Kvůli stojícímu trolejbusu se nemusí přikládat skoro žádné vagónkys uhlím, kvůli stojícímu brblajícímu autobusu ale ropa msuí z vrtu prýštit. Podle údajů z palubních počítačů z citybusů je motor v průměru 14% času v provozu na volnoběh a dalších asi 20% brblá ve stojícím busu se zařazeným kvaltem...
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 10:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kvůli stojícímu trolejbusu se nemusí přikládat skoro žádné vagónkys uhlím

Kvuli 1 stojicimu trolejbusu se asi uhli prikladat nemusi. Ale kvuli nekolika stojicim trolejbusum se prikladat musi - jinak dopadnou jak v BB (protoze se topilo jen odpory, aby se "nemuselo prikladat"), kompresor [= brzdy] se taky musi udrzovat v chodu atd.

Ale bohuzel daleko vetsi prusvih jsou treba ty technicke kontroly trolejbusoveho vzduchoveho okruhu, protoze jsou v CZ podle draznich predpisu.
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 10:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak už zase mi to tvrdí, že jsem grafoman, tak to se tedy radši už zaregistruju .

Ad provoz v Caen: Francouzi už mají v povaze zkoušet různé alternativní cesty. Nicméně vozidlo je skutečně blíže tramvaji než trolejbusu (a to i kapacitně), navíc přestože má Caen samotné zmíněných cca 110 tisíc obyvatel, celá aglomerace pak přibližně 200 tisíc (některé zdroje uvádějí dokonce 250) - což je pro provoz v podstatě tramvaje naprosto dostačující, ne-li podmiňující.

Trupman: Proti účelnému rozšiřování stávajících provozů přece naprosto nic nenamítám. V Bratislavě mají servisní zázemí, mají vozovny, stačí tedy (obrazně řečeno) pouze natáhnout dráty a může se jezdit. To, že je trať oddělená, nic neznamená - sloupy se postaví, dráty natáhnou, měnírny by se na trase se silnou frekvencí a délkou větší než "od kraje k Tescu" stavět musely také. Trolejbusy přijedou, vystrčí tykadla a jezdí, vše je v pořádku.

ad ...v Českých městech s 70-100 (tisíci) obyvateli jsou trolejbusové systémy realizovatelné...: Tak se na tuto kategorii měst v ČR podívejme blíž:
- Olomouc - má tramvaj, plány rozvoje neznám
- Liberec - má tramvaj, plánuje Rochlickou trať, ambiciózní projekt regionální tramvaje
- Ústí nad Labem - má trolejbusy, Střekov typickým dobrým příkladem pro rozvoj jejich sítě
- Hradec Králové, Č. Budějovice, Pardubice - mají trolejbusy
- Havířov - zasloužil by si kapacitní spojení s Ostravou; nejlépe by bylo řešit komplexně celou ostravskou aglomeraci, zřejmě ve formě "tramvlaků"
- Zlín - má trolejbusy; meziměstská trať do Otrokovic v budoucnu nejspíš přijde ke zrušení a doprava se převede na kapacitně a především trasou nenarušovanou IAD vhodnější železnici
- Kladno - vzhledem k silné vazbě na Prahu ostudný příklad VHD, nicméně rozhodně není řešením trolejbus (navíc meziměstká trať) - spíše neustále omílaná rychlodráha, ideální by pak zřejmě opět byla "moderní" regionální tramvaj
- Most+Litvínov - mají tramvaj
- Jirkov+Chomutov - mají trolejbusy
Nějak tady tedy možnost nových provozů nevidím.

Když vezmu srovná na urovni infrastruktůry, tak tam jen rozdíl v trakčnim vedení, měnírnách a nákladech na jejich provoz. A proč jen v tom? Protože kvalitní dilenské zázemí, dobrý stav komunikácí je jeden z předpokladů uspěšného provozu jak autobusů tak trolejbusů
Pokud někde zázemí pro autobusy již existuje, zatímco zázemí pro trolejbusy se musí vytvořit, tak to přece není pravda. Komunikace jsou skutečně extrnalita, ty jsem infrastrukturou nemyslel.

Adam_r: Tohle bych podepsal.
Zlin__24tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 11:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobek:
- Zlín - má trolejbusy; meziměstská trať do Otrokovic v budoucnu nejspíš přijde ke zrušení a doprava se převede na kapacitně a především trasou nenarušovanou IAD vhodnější železnici

To by tě tady hnali... Myslím že vlak nemá šanci přebrat veškerou kapacitu - max. 60%. Už jenom hustotou stanic je nedostačující...
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie....
ICQ: 271 444 785
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 12:03:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobku, v čemže má kaenský trolejbus blíže k tramvaji? Nedej se splést tím, že mu tak z obchodních důvodů začali říkat. Kapacita není rozhodující argument, technicky je to jen zvláštní druh trolejbusu.

Zkus se chvíli zamyslit nad tímto tvrzením: "tramvaj je kolejové vozidlo".
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 12:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Adam R: diky, myslel jsem si to. Jen jsem to chtel mit podlozene, aby tu zas nejaky schotousch nepiskal, ze ve velkem provozu jsou trajfly levnejsi, ze investice do infrastruktury se vrati na provoznich usporach. Nevrati.
Jinak naprosty souhlas.

Bobek: souhlas. Jen mezi Zlinem a Otrokovicema bych nechal oboje, trolejbus i modernizovanou zeleznicni trat, sice je to na prvni pohled soubeh, ale ve skutecnosti tam ma kazdy dopravni prostredek sve misto na slunci.

To v Caen bych take nazvals spis trolejbusem, ale jak tomu budeme rikat, je uplne jedno. Jde o provozni vlastnosti, ty na oznaceni nezavisi

(Příspěvek editován uživatelem kubrt únor 27, 2006)
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 13:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zlin__24tr: Já si to nevymyslel, to jsem vážně někde četl. Nezbývá mi než vám coby místnímu věřit, že je to nesmysl. Možná je to jen zbožné přání ČD

Koe: A co tedy ta kolej? Pozor - provedení v Caen není shodné s provedení v Nancy, kde je to skutečně trolejbus vedený kolejí. V Caen je ale záporný pól přímo v koleji, tudíž pochybuji, že by ji tedy... erm... vozidlo mohlo opustit.
Pro ilustraci:
Nancy: odkaz
Caen: http://www.railway-technology.com/projects/caen/images/2894.3.jpg

Tak tomu můžeme říkat třeba monorail Podstatné je, že TO přináší významně vyšší kvalitu dopravy oproti autobusu - podružně v podobě kapacity, zásadně v segregované trase.

No, konec legrace, je taky potřeba pracovat...
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 13:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobek: tím, že se staví trolejbusová trať na Dlhé Diely jsem chtěl poukázat na to, že trolejbus má vysoké uplatnění v kopcovitém terénu. Že není v dnešní době nepotřebný. Jak byste řešili takovou dopravu vy? Tramvají? Lanovkou? Autobusem asi ne protože ten už nahoru jezdí a předpokládám, že s ním nejsou úplně spokojeni.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 13:35:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, to není opravdová kolej. Nesplňuje tu nejzákladnější funkci - nenese vozidlo. Možná to není trolejbus, možná to zasluhuje vlastní jméno, ale tramvaj to není.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 13:46:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě upřesním, to co mají v Nancy není kolej, ale vodící kolejnice. (Opět notorické zaměňování pojmů kolej a kolejnice.) Vozidlo navíc ve vozovně a snad i na konečných i tuto kolejnici opouští, jede na agregát, není kolejnicí vedeno ani uzemněno a řídí se patrně normálně volantem.

Vodící kolejnice jsou i leckde jinde, aniž by s sebou povinně nesly i pojem kolejové vozidlo. Co třeba záclony?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 14:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: Bobek-a taky trolejbus jezdí po cca +-10 minutách, takhle často by vlak nejel, protože má mnohem větší kapacitu a mě jako cestujícího zajímá abych si bezstarostně došel na zastávku a během chvíle mi něco přijelo aniž bych se musel doma dívat v kolik to jede.
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 14:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Nancy je to skutecne jen - rekneme "smerova vodici kolejnice". Vyhodou je, ze konec soupravy "drzi stopu".
Vozovna a manipulacni trasa jsou bez kolej(nic)e i bez troleje; bez koleje je ovsem i cast linkove trasy (kde se jede jako trolejbus po ulici "jen pro dopravni obsluhu"), pricemz >>Ono<< objede pomoci kol rizenych volantem kruhovy objezd (velky prumer, neni problem) a pak jeden domovni blok, kde jsou uhly vetsi nez 90 stupnu (takze vlastne ty nejhorsi zatacky dela bez vedeni).

V praxi to ovsem je vsechno o politice - pred 10-15 lety byly na Zapade znovuobjeveny tramvaje, ale protoze silnicni vozidlo je levnejsi (ale "obycejny t-bus" politicky zastaraly), tak se to proste nazvalo guided-bus nebo tram sur pneu.
Zlin__24tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 14:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobek: (9_tr) - Přesně tomuto by nemohl vlak konkurovat... V prokladu je interval linek ve špičku do Malenovic 3min (ty které jedou do Otrok. 6min).O víkendu se jezdí jen přímo do Otr. co 10min. A toto je spíš na metro a ne na vlak. Bude to nejspíš zbožné přáni ČD

jinak se omlouvám za odbočení z diskuze
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie....
ICQ: 271 444 785
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 18:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak o tom jsem nic neslyšel.
Trať 331 v úseku Otrokovice - Zlín má být zdvojkolejněna a elektrizována, do budoucna se počítá s přímými vlaky (5x denně do Brna, 3x Do Ovy, 5x do Phy). A ČD nikdy neopustí takto lukrativní trasu, navíc s překladištěm v Lípě.
Aby se vůbec uvažovalo o náhradě trolejbusů tramvajemi(nebo něším podobným) na tělese traťe, musely by se proto vybudovat zastávky na těch samých místech, jako doposud, jinak by lidi řvaly. A to by zase překáželo normálním vlakům(pokud bychom chtěli udržet stávajácí intervaly)

Ale to jen tak naokraj
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Kdo neviděl Trollino, neviděl pořádný nízkopodlažní trolejbus
ICQ:
260 116 510
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 18:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

- Kladno - vzhledem k silné vazbě na Prahu ostudný příklad VHD, nicméně rozhodně není řešením trolejbus (navíc meziměstká trať) - spíše neustále omílaná rychlodráha, ideální by pak zřejmě opět byla "moderní" regionální tramvaj

V případě Kladna byl vždy trolejbus projektován jako páteř MHD na uzemí města Kladna. Meziměstská trať Kladno - Praha byla jen vždy uvaha a do fáze projektu nikdy ani nedošla. Navíc byla její neekonomičnost doložena už před rokem 1989, stejný případ jako trolejbusová trať ČB - Temelín. Na městských linkách na Kladně by se trolejbusy uživit mohly.

Co se týká vlako-tramvaje na Kladně to je zatim jen ještě větší sci-fi než trolejbusy. Nikdo zatim totiž s takouvou možností zatim nepočítal a náklady na stavbu tramvajové tratě by byly skutečně astronomické. I když je pravdou že na počátku 20.století byl projekt tramvaje na Kladně zpracován, ale tato záležitost je poplatná své době a dnes má cenu jen historického artefaktu... Nejpravděpodobnější řešení je tedy moderní železnice + návazná autobusová doprava.

Kubrt: Mezi současné moderní trolejbusy po roce 2000 bych zrovna vozy 21Tr a 22Tr neřadil. Moderníma vozidly byly mýšleny vozy Solaris, Neoplan, Hess a 24Tr a 25Tr. I když u vozů 24Tr/25Tr je to u mechanické části v celku diskutabilní jestli je to moderní nebo zastaralé.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 10-2003
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 23:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ČD nikdy neopustí takto lukrativní trasu
Na tohle se CD nikdo ptat nebude. Osobni doprava je dotovana, a pokud si ji Zlin zaplati u nekoho jineho, tak smula. CD si tim mozna jeste budou muset projit, nez zjisti, ze jakekoliv nastvani kraje muze znamenat ztratu velkeho mnozstvi penez (za dotovanou doravu) na ukor jinych dopravcu.
Trať 331 v úseku Otrokovice - Zlín má být zdvojkolejněna a elektrizována
Investorem rozhodne nebudou CD, ale nejspis Zlinsky kraj spolecne se statem, a ty si pak budou urcovat, za jakych podminek se tady bude jezdit.

Plne nahrazeni mezimestskeho t-busu si umim bez problemu predstavit. Zvlaste v useku Otrokovice - nakupni centrum. Vlak (souprava spise pripominajici vlakotramvaj) jezdici po 15 minutach po dvoukolejne trati ma proti t-busu zde znacne navrch. Jizdni doba je dnes 20 min vlak a 30 minut t-bus, s tim, ze v pripade 2 koleji se to pro vlak zlepsi narozdil od t-busu, kde se moc zlepseni cekat neda. Mezi temito spoji se klidne protahne nejaky rychlik a naklad. A bez prodlouzeni do Horni Lidce ty naklady stejne v nejakem vetsim mnozstvi v uvahu nepripadaji (navic mohou jezdit v noci).
T-bus pak zustane jako doplnkovy v useku Nakupni centrum - Zlin centrum. Dopravcem u osobnich vlaku muze byt klidne DSZO.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 11:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Moderníma vozidly byly mýšleny vozy Solaris, Neoplan, Hess a 24Tr a 25Tr.

A co je to "moderni trolejbus Neoplan"?
Je tim myslen nejcastejsi lonsky zasahovy cil hasicu v Lausanne? Nebo to predrazene vozidlo v Atenach? Nebo snad jeste nekdo po roce 2000 koupil elektrifikovany bus teto znacky a jezdi mu bez problemu i diry do rozpoctu?

A nechybi v uvedenem seznamu i minimalne jedna (mozna 2) znacka z Beneluxu? Pri pohledu na prodeje novych vozidel se mi zda, ze ta jedna z nich vyprodukovala za posledni leta vice elektrickych busu nez vsechny uvedene dohromady - i kdyz, pravda, ve "stare" versi.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 20:44:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Arj: Myslíš Van Hool?
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 21:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Magiq: Nepochybně Van Hool, ta druhá značka pak Berkhof.

Arj: Ale ty Neoplany jsou moderní. To, že v rychlém sledu po sobě 2 kousky zahořely, je věc jiná, bohužel pro jejich další osud celkem zásadní.
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 21:32:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahoj všichni,rád připojim svůj názor na trolejbusy v Praze..
Spousta lidí tady ríká,že se do Suchdola maj zavíst raději tramvaje,že je to lepší než trolejbus,levnější,a že budou autobusy na vodík..
Můj názor je ten,že DP Praha dlouho nebude mít bus na vodíkovej či jinej pohon,myslim že než se to v Praze objeví,bude to tak ještě 40 let trvat..protože tu nejsou prachy.NO a než se komplet vymění vozovej park,to máme dalších 20 let..a myslim že do tý doby proběhnou trolejbusy taky vývojem
Co se týče toho jestli je lepší autobus nebo trolejbus,popřípadě tramvaj..Bylo tu řečeno že tramvaj se víc vyplatí,protože je v Praze už máme,a uvezou víc lidí..Já jezdim často přesBudějovickou,a tam jsou ty koleje zalitý do betonu..Tim chci říct,že tramvaj stojí mnohem víc,už jen kůli zavedení kolejí a tak..Tramvaje taky překážej provozu,možná víc než trolejbusy,na většině míst jsou koleje uprostřed silnice,na úkor zeštíhlení vozovky.POtom likvidovat tramvajovou trasu je určitě míň nákladný než likvidovat trolejbusovou (vemte si že při každym rozšíření metra zanikne spousta linek,nejen autobusovejch.)
Co se týče životnosti,nevim,asi se to vyplatí,když to má většina menších měst než Praha,včetně Brna,Hradce Kr.,Pardubic,a já nevim kde ještě..myslim že vPraze ty trolejbusy chyběj..možná by stálo za to zeptat se přímo na DPP,co si o tom myslej..

Mějte se fajn a doufám že se k diskuzím o trolejích v Praze vrátíte.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 22:10:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na DPP, jsem se na toto neptal, ale ptal jsem se, jestli je budou zavádět, a nemají to v oumyslech.
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Upozornění: mám teď špatné období, proto můžu být agresivnější než jindy, děkuji za pochopení.
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 22:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kéž by jednou byli v Praze..bodlo by..
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 22:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sorry,neumim sem dávat obrázky,tak to hodim přes rapidshare:

http://rapidshare.de/files/15598342/Trolej_na_andelu.jpg.html

http://rapidshare.de/files/15598403/trolej_Praha.jpg.html
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 08:51:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maara35:Prosim mohl bys poslat ty dva obrazky na muj meil?D
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 08:54:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maara35: mě to ty obrázky nezobrazuje, je tam jen reklama... Co je špatně? Dík
Čus bus Karlos
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 08:55:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mohl bych též poprosit, nechce se mi to otvoriť.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 13:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neberte to vážně,byl to jen takovej pokus,stejně to za to nestojí,nevim mě to funguje docela v pohodě,hned po načtení tý stránky zatrhneš free a do pár vteřin (podle připojení)by se to mělo načíst..
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 10:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak k znovuzavedeni trolejbusu v Praze:jedna linka v trase N.Butovice "M", Motorlet, Malvazinky, Andel "M", V botanice,Kinského zahrada, a Holeckovou na Strahov, druhá linka Podolská vodárna, Prazského povstani "M", Pankrác"M",Sidliste Pankrac, Rysanka,Zeleny pruh,Dvorce.Dale zadratovat linky a-136,a-139 a a-253(tuto prodlouzit na Andel).Tim by vznikl zarodek jakehosi, treba budouciho, systemu.Vozovny Bohdalec, Smichov, Pankrac.Dneska by se daly vyresit manipulacni jizdy na agregat bez nutnosti stavet manipulacni trate.Menirny:na Bohdalci je stale funkcni, Na Dolinach take a dalsi by se taky urcite nasli.Takze fin.narocnost(z meho pohledu), pouze draty,napajeci kabely( sice i ty tam jsou ale po tech 30ti letech nevim nevim) a vozidla.Zas takovej problem to myslim nejni.Co vy na to??KM ticho!!
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 10:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jo,lopaty do ruky a jdeme na to..založíme novej DP
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 10:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

George, jako sotopredstava je to pekne, ale co to prinese? To me zajima na prvnim miste.

Potom takova zcela podruzna vec, jako jsou naklady - na 1 km trate rekneme 35 MKc, nevim kolik km delaji ty tve navrhy, miliarda by stacila? Vozidla o par desitek procent drazsi nez autobusy...
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 10-2003
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 11:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

George: Jeste taky pricti naklady na menirny, protoze by to byl novy provoz => nelze pouzit spolecnou menirnu pro tramvaje a t-busy.

K tomu dilenske zazemi, sklad ND apod. Unifikace mezi busy a t-busy je hlavne na urovni 'levnych' soucastek, ktere se meni v pripade nejake bouracky. Ty drahe (casti vyzbroje), ktere se vymenuji daleko casteji unifikovat nelze.

Muj nazor: T-busy v Praze jsou vyhozene penize, ktere by se dali lepe investovat do tramvaji, metra apod.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 14:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale lze použít společnou měnírnu s tramvajema, jen tam vložit oddělovací trafo a jsme za vodou. No provoz na jmenovaných linkách dobrý. 3 km tratě se vším všudy (i měnírny, projekty, atd) mohou dosahovat 80mil Kč, pokud to pojmeme mírněji, dostaneme se níž. Apropo, DP Praha dostává větší dotace jak celé ČD, tak by se pro jeden rok nic nestalo, když by se místo několika busů postavil trolejbus. No a EU by mohla poskytnout penízky.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1058
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 15:03:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9Tr: 3.5 km trate na Strekov "se vsim vsudy" stoji 170 MKc.

by se pro jeden rok nic nestalo, když by se místo několika busů postavil trolejbus Ale PROC???? Celou dobu na to cekam, az mi nekdo napise, co ty trolejbusy v Praze, dejme tomu v Georgove navrhu, PRINESOU. Nehlede k tomu, ze za "par busu" se nic nepostavi. Par busu stoji par desitek milionu, za coz nezadratuju ani jednu linku. Nehlede na nakup vozidel pro tu nove zadratovanou linku.

"Argumenty" typu utraci se za vetsi blbosti neberu. Jiste. Ale to nemuze byt duvod k prosazovani neceho tak zbytecneho, jako jsou trolejbusy v Praze. Zeptejete se obcanu Prahy, jestli chteji za miliardu zadratovat par autobusovych linek, nebo zrekonstruovat 200 skolnich jidelen.

Tim jsme se dostali k hlavnimu "problemu" trolejbusu v Praze: on je totiz nikdo nechce. Ani obcani, ani politici, ani DP. A proc je nechteji? Protoze zkratka neni proc je chtit, protoze to nic neprinese. Naopak, je to drazsi nez stavajici stav.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 15:44:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt
K tomu Střekovu - neznám vaše podmínky, ale reálná cena na 3km tratě by byla skutečně menší, než na Střekov: jednak jsou ve stavbě započítány tři měnírny (to je jedna na kilometr..), jednak úpravy zastávek, je tam i pár stavebně poměrně zajímavých míst.

Trolejbusy v Praze jsou ovšem zcela jistě naprostou utopií - zbytečností.
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 17:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ustecak: tak jo, ukecal si me, tak dame 3 km trate za 120 MKc, muze byt?
Jinak, kdyz si mi to pripomel, uz drive jsem se chtel zeptat: proc na strekovske trati budou tri menriny? To je stavajici sit tak poddizmenzovana, co se tyka napajeni? A vubecm je neco noveho kolem Strekova?
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 18:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt
No, to by mě taky zajímalo, ale ono to je daný zřejmě zejména sklonovými poměry a připravenou vytíženost, kdy se budou přímo nahrazovat dvě autobusové linky obsazované kloubáky a částečně jedna se sólo vozy, která je v provozu v pracovní dny. Možná je i snaha o posílení centra tímto způsobem, zřejmě také budou ty tři měnírny slabší, než ostatní v síti. Ale to bych spekuloval.

Ono je okolo Střekova stále mnoho otázek, i když výstavba již teoreticky probíhá. Předně je to ta největší - kde vůbec bude trať končit (poněkud komické), stále ještě není napevno rozhodnuto. Popravdě si ani neumím představit, jak chtějí kloubové trolejbusy v šestiminutovém intervalu točit zrovna tam, kde chtějí (Karla IV.). každopádně že trať bude je již jisté, jsou peníze a letos, zřejmě do poloviny roku, se stavba rozběhne. Nyní se pouze staví pár sloupů okolo nájezdu na Mariánský most, kde již několik sloupů z roku 1998 stojí. Již je i naznačeno nové linkové vedení po dostavění a abych pravdu řekl, nejšťastnější se mi to nezdá. Střekované nadávají jak můžou - například k nádraží na Střekově bude v sobotu a neděli jezdit jedna linka po třiceti minutách, zatímco u hlavního nádraží se budou muset vytočit dvě kloubové a jedna "normální" linka. Což bude jistě zajímavé. No, necháme se překvapit, stejně asi bude nakonec všechno jinak. Hlavně, že se stavět bude. Přínos to jednoznačně bude, jak v lepším propojení Střekova se zbytkem města, tak i při tolik diskutovaných zimních dní, kdy stačí minimální poprašek a kloubové autobusy ihned končí. Na druhou stranu, samozřejmě panují otázky, jakým přínosem pro zimní dopravu bude nákup trolejbusů 25Tr, které budou mít na sněhu podobné jízdní vlastnosti, jako kloubové Citybusy, které se jednoznačně nechytají. Kdosi říkal, vždyť v Ústí sněží párkrát za zimu, jenže - dovolím si upozornit, že těch dní rozhodně není zanedbatelné množství, zejména poslední dvě zimy. Ovšem jen dodávka trolejbusů 25Tr dá za pravdu buď jedné, či druhé straně.

No, tolik tedy stručně z Ústí nad Labem :-), pokud by byl ještě nějaký dotaz..

(Příspěvek editován uživatelem Ústečák březen 20, 2006)
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 19:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to je daný zřejmě zejména sklonovými poměry a připravenou vytíženost
Aha, takze v Praze by to bylo obdobne, protoze kdyby se neco dratovalo, tak linky do kopcu a s hustym provozem. Tudiz castka 170 MKc za 3 km neni pro Prahu zase az tak od veci

Střekované nadávají jak můžou
Tak na to pozor, jak jiste vsichni vime, ukolem MHD je vozit lidi, a ne uspokojovat sotouse rozvojem elektricke trakce za kazdou cenu, ze. Snad to dopadne dobre a nabidka spojeni se nebude podrizovat infrastrukture pred zajmy cestujicich
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 19:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cena tratě je široký pojem. Otázka použití sloupů (oni jsou i hodně hodně drahé "zdobné, lucernové"), dodavatelem převěsů, armatur, trolejí atd. Ale jo, průměr je cca těch 40 mil. Kč za Km.

Ústí je trolejbusová bašta. To je ukázka města, kde trolejbusy mají smysl. Kopce, kopce a nic než kopce. A v současnosti již velká a funkční síť.

Na diskusi v Mostě, máte odkaz na zajímavé hybridní autobusy z USA. Přimyslete si k tomu ještě pohon agregátu na plyn, a trolejbusy kromě specifických nových a někde stávajících provozů, nemají moc šance. Samozřejmě v blízké budoucnosti, ne hned.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 649
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 23:36:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt
Bohužel v tomto případě zájem cestujícího řekl bych jde lehce stranou a prosazuje se "za každou cenu nacpat lidi do trolejbusu", takže místo přímé cesty se bude ze spodního Střekova objíždět trolejbusem Střekov celý, k čemuž se cestující donutí tak, že prostě jinou volbu mít nebudou - autobus bude na Střekově celkem vzácný jev. Na jednu stranu dobře, na druhou stranu by se jistě situace dala vyřešit lépe. Otázky panují též okolo plánovaného intervalu na jedné lince, jak se nechal slyšet dopravní ředitel, interval je příliš malý na to, aby se dal koncepčně hnát dál do města. Jestli bude linka 60, se kterou se na Střekov počítá, jezdit ve špičce po šesti a v sedle po deseti minutách, bude to opravdu legrace. Snad se to ještě přehodnotí.
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 00:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ústečák: K tomu sněhu v Ústí se hlásím já a zatím mě ty naše zimy stále nějak nestraší. Jezdí se 365 dní v roce a kolik hodin z toho se nejezdí kvůli sněhu? Ale nechci to zase zlehčovat, to néé.

Vladass: No když se Evropou prohnala první vlnka hybridních busů, moc stop tu nezanechala. Byly drahé. Se stoupající cenou ropy asi zase přijdou na přetřes, ale když si někdo koupí takový bus v ceně trolejbusu a závislosti na ropě se tím stejně nezbaví, možná ho napadne tenhle drahý mezistupeň přeskočit a investovat rovnou do CNG nebo právě do trolejbusů.
A varianta hybridní plynobus je technicky = finančně extrém. Viz Phileas, který spíš nejezdí než jezdí a navíc používá jen LPG.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 01:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: No, letos těch dní už bylo snad deset no a když se lidi nedostanou ráno do práce, už je to celkem průšvih. :-) Samozřejmě my studenti tiše děkujeme počasí, že se do školy dostaneme později a ještě beztrestně, ale výdělečně činní už tak šťastně nevypadají. Fakt mi přijde, že těch nejezdících dní bylo letos celkem dost..
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 01:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Já bych to s tím sněhem taky tak nedramatizoval. Hold se v kalamitě nebude jezidt. Jako prakticky nikde.

Pokud bude stát hybrid bus jako trolejbus (tím spíš dotace EU budou spíš na hybrid bus než trolejbus), tak jako dopravce mám jasno. Trolejbus ne. Trolejbus potřebuje nákladnou infrastrukturu. Hybrid bus je pořád autobus, ač má jiný princip pohonu.
Já ty hybridy nechci nějak obhajovat, jen mě to přijde hodně zajímavé. Závislost na ropě mi netrápí. V horizontu životnosti vozu bude, cena se dá v horizontu odhadnout. Sice velmi nejistě, ale dá se to. Navíc, pohánět to můžu plynem. I s tím plynem, by to nemělo být výrazně nad cenu trolejbusu. Při podpoře dotacemi je to velmi zajímavá možnost.

Ono hybridní auta, myslím osobní (ač je tam trochu jiný princip-je tam převodovka a diesel i elektromotor) se už rozmáhají. Volvo příští rok uvede na trh hybridní tahače. Mají mít výrazně menší spotřebu=emise=na to společnost slyší, lepší zrychlení a výkon do kopců.
Já vím, princip těch busů je jiný, ale úspora v provozu a jiné, mohou nakonec vyšší pořizovací cenu vyrovnat.
Já o tom tolik nevím, přiznávám, třeba nám to tady ještě někdo vysvětlí.

Ono při sériové výrobě by cena opět klesla. Zkusme to spočítat. Tedy karoserie autobusu, pohon a výzbroj trolejbusu, baterie, výkoný agregát (případně nádrže na plyn).
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 08:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ústečák: No jo, ale to nejsou celé dny, ale maximálně hodinka denně, bohužel většinou v ranní špičce. A to si odmysli ještě takové případy jako letošní zapdaný Střekov, kdy ty autobusy nemohly kopec vyjet, ale ani sjet. Nebo když se ti trolejbus horko těžko škrábe po ledu do Důlců a nakonec tam stejně zůstane viset, protože kamion. Prostě v těhle případech ti dvoumotor nepomůže.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 09:31:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

letos těch dní už bylo snad deset

A kolik se od zacatku zimy uz vystridalo ve funkci radnich pro dopravu?
Protoze neschopnost zajistit sjizdnost silnic - rekneme v 10 dnech z 50-60 pracovnich - to uz neni otazka poctu motoru a naprav nebo barvy verejneho dopravniho prostredku.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 09:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Když já ty hybridy beru jen jako mezistupěň. Teď je to vysloveně drahá móda a každý je bude dělat. Pro obyčejné lidi jsou uživatelsky nejpřístupnější, nastartuju a jedu - nemusím nikde nic nabíjet a nemám starosti s plynem. Jak říkám, hybridní busy už tu byly a nechytly se. A když teda nejde o závislost na naftě, tak pro snížení emisí u dieselu tu máme AdBlue a nemusím tahat nějaké baterie a to všechno okolo.

A ten plynohybrid? Vem si že tu máš 100%NP busy, takže ty baterie a nádrže budeš muset nacpat na střechu a to už bude vyžadovat nové zesílené konstrukce autobusů. Bude to těžké, omezí to užitečnou hmotnost a bude to drahé. Ale samozřejmě jde to, jen si myslím, že tu budou jednodušší alternativy v podobě normálního CNG busu.
Jinak dotace alespoň na nové trolejbusy jsme v Ústí zatím dostali.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 11:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: No ono to vypadá asi následovně: nad ránem začne sněžit. Vyjedou pluhy a přednostně jezdí na trasy MHD. První to kixne na Střekově, jak psal Aussiger, nejede se ani nahoru, ani dolů. Pokud je v zastávce sníh, povětšinou uvízne i pár ostatních kloubových autobusů. Pak se zastaví doprava většinou právě v těch Důlcích kvůli kamionu, ale zbytek povětšinou jezdí i po sněhu. Problém je, že těm kamionům i autobusům skutečně stačí naprosté minimum sněhu a jsou schopni blokovat poměrně zásadně..
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 12:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

N o slyšel jsem a dokonce se vezl na Rudolfov v ČB kb Citelisem, na silnici sněhu a žádný problém, zato B x41 prý s problémy.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 21:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevim kdo se ptal jakej bude mít smysl zavíst trolejbusy do Prahy..no uznávám že moc pádnejch důvodů mě nenapadá,možná z nostalgie,možná z důvodů proč jsou v ostatních městech,aby ulehčily životnímu prostředí.Mimo to nemyslim že trolejbusům v ČR odzvonilo,vzledem třeba k Hradci Králové,kde byla celkem nedávno přeměněná linka č.6 v trolejbusu (jasně,je to asi 6 let,ale stejně),a jiný se přidělávaj,sice ne nějak významný úseky,ale jsou..Ale je fakt že jet trolejbusem je pro Pražáka úplně jinej pocit než třeba pro Ústečáka, Hradečáka nebo Brňáka,páč ti to tam maj furt..ale Pražáci si musej dojíždět..
No a tak mě napadlo,dostal jsem se na www stránky Škodovky (což sám o sobě úspěch moc neni),ale našel jsem tam zmíňku o tom že vyvíjeli 2kloubovej trolejbus,ale fotky jsem neviděl..možná že by stálo za to se nad tím pozastavit..
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 22:00:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mimovchodem,tak jsem na diskuzním fóru na dopravních podnicích hodil do fóra otázku trolejbusů v Praze,a docela dobrej ohlas..
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 22. března 2006 - 07:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to Škoda už vyvíjela mnohokrát, vše ale skončilo ukončením projektu. žeby už změna? Apropo, kde takové DF se dá najít?Děkuji
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 9-2004
Odesláno Středa, 22. března 2006 - 10:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad hybridni pohon: taky tomu nedavam valnou nadeji. Uz tu vsechno padlo a ja si rovnez myslim, ze nejvetsi problem je cena, resp pomer prinos/cena vozidla. Vme si, ze tam mas plnohodnotny disel (musi to jet, i kdyz v baterkach neni zadna stava), komplet elektrickou vyzbroj jako v trolejbusu a navic jeste hafo baterek a patricnym menicem pro jejich napajeni. No a krome ceny se v veropskych podminkach jeste pridava problem, kam to vsechno nacpat a aby to to vozidlo uneslo. Coz v USA neni problem, bo misto autobusu tam jezdi obrnene transportery s okynkama, ale koukni na evropska vozidla, jake se vedou vasnive debaty o kominech, vyzbrojich na strese, podestach pod sedadly, jak vypada motorovy prostor dnesnich autobusu. Tohle vsechno by se u hybridniho vozidla v "evropske" karoserii ukazalo jako kriticke, protoze takove vozidlo by melo jak komin/lavici vzadu na disel, plnou strechu elektrovyzbroje a jeste podesty pod sedackama na baterky. A cela karoserie by na to musela byt pevnostne dimenzovana.

Maara35: tak to jsou fakt relevantni duvody Vypichnul bych jen ten relativne nejlepsi: aby ulehčily životnímu prostředí Doporucuju kouknout na nejake statistiky zateze zivotniho prostredi z dopravy. Autobusy MHD jsou skutecne ten nejmensi problem, ta nejnizsi polozka. Hned po ricni plavbe. Pokud chceme prostrednictvim MHD zlepsovat zivotni prostredi, musime nabizet nejakou vyhodu oproti konkurenci. Viz treba ma oblibena trat na Barrandov, ktera znamenala vyrazny posun v kvalite cestovani. Toho nikdy zadratovanim autobusove linky nedosahnu, chce to "neco" navic.

Ano, i ja jsem pro rozvoj a rozsirovani stavajicih systemu, ale Praha opravdu ne.
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 22. března 2006 - 16:23:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9_tr: přímo tady http://dpp.cz/cz/forum/forum.asp
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 22. března 2006 - 20:44:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to 9Tr:
já ho našel na oficiálních stránkách:dpp.cz
tam je někde odkaz na to fórum,ale je asi 10000000krát horší než tohle,ani ne tak zaměřenim,jako že je spíš dost blbě strukturovaný a celkově o ničem..

to Kubrt:JJ,máš pravdu,moc pádný důvody to nejsou,ale elektrifikace na Barranďák je trochu něco jinýho,sice tramvaje dost změnily krajinu a stály o hodně víc,ale jsou mimo silnici...kdyby ale na Barranďáku nebyly kamiony,tak si myslim že by trolejbusy vyšly levnějc než tramvaje..mimo to je spousta míst kde kopce nejsou a trolejbusy jo,taky nevim proč je tam maj (Č.Bud,Hradec Kr,Pardubice)
Maara35
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 22. března 2006 - 20:57:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To fórum se dá najít pod:
http://www.dpp.cz/cz/forum/forum_vyber.asp?ID=9
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 9-2004
Odesláno Středa, 22. března 2006 - 22:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maara35: to je furt dokola, uz me to nebavi
Pochopitelne, ze trolejbusy na Barrandov by staly zlomek toho, co stavajici tramvajova trat. Ale NIC, VUBEC NIC by nezmenily. Na Barrandov neni hlavni problem kopec, ty busy to v pohode vyjely, ale kolize s ostatni dopravou. Hlavni kouzlo tramvaje na Barrandov je v tom, ze si jede po svem telese, nezavisle na ostatnim provozu. Dalsi vyhodou je moznost pokracovat bez prestupu nekam dal nez na Smichov, velmi vyznamnym doprovodnym efektem je jakesi oziveni barrandovskeho sidliste, kde vyrazne zastavky znacne prispivaji k celkovemu dojmu z drive fadniho sidliste.

Ceske Budejovice, Hradec, Pardubice: ty provozy vznikaly v uplne jinych ekonomickych podminkach, nez jsou dnes. V tech prvnich dvou pripadech navic v dobe, kdy trolejbus skutecne mel lepsi provozni parametry nez soudobe autobusy. V Budejovicich proto, ze o tom jeste rozhodli soudruzi, navic puvodne mel trolejbus z CB jezdit do Temelina, to mel byt hlavni smsysl toho provozu. Coz se uz tehdy ukazalo jako blbost, tak se plany zmenily na smysluplnejsi mestskou sit.
Ve svete mimo tabor miru se od 50. let trolejbusy uz jen rusily, v notne pokrivenych ekonomickych pomerech CCCP a jeho kamaradu se uvazovalo jinak...
Bud jak bude, dnes ty provozy funguji, ve vsech trech mestech se vyznamne podileji na provozu MHD, byl by nesmysl je rusit a je zadouci je rozvijet. To je ovsem nesrovnatelne s prazskymi podminkami. Praha potrebuje resit v doprave jine problemy, nez dratovat autobusove linky.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace