K-report
 

Archive through 09.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Elektrizace tratí » Staré archivy » Archive through 09.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 13:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad lk:přesně tak jak povídáš.nacpat miliardy do elektrifikace je holý nesmysl ,jestliže se bude tratová rychlost pohybovat kolem 60-70km/h.to je potom k ničemu a zbytečně vyhozené peníze!!vždyt to pamatuje ještě císaře pána!navíc vysočina je kopcovitá a provoz řady 230 nemá smysl.na vysočině by se hodně moc vyplatily lokomotivy s možností rekuperace,ale pochybuju,že sem koupí 380.ono obecně největším problémem tratí na vysočině je nízká tratová rychlost a klikatost,která by šla ve více případech opravit.na vysočině je minimum lokálek takže všechny tratě jsou zajímavé pro dopravu.I třeba trat slavonice-dačice-telč-třešt-kostelec spojuje celkem "velká" města a je atraktivní pro osobní dopravu,ale nevyužívá toho jen proto,že to tam leze padesátkou a dopravu zajištují 810+010,které nemůžou plynule z kostelce pokračovat na jihlavu.takže vítězem je icom a jeho busy,které si tam mastí kapsu....
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 14:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Musíme se smířit s tím, že pro spojení Znojma, Třebíče a Jihlavy s Prahou bude v nejbližších desetiletích hrát prim ( kromě individuální ) autobusová doprava. Pochybuji, že se najdou desítky miliard kč na zvrácení pro železniční dopravu nežádoucího stavu. Je spíše nutné se soustředit na to, aby ČD a SŽDC nezakonzervovaly současný stav trati 240 elektrizací a snažit se o úpravu trati Veselí - Jihlava na vyšší rychlost ( zde se ten nežádoucí stav elektrizací již dříve zakonzervoval ). Půjde to ztuha, ale má to smysl, narozdíl od souboje s D1. Dále vytvoření trojúhelníku v Jihlavě tak, aby se dalo jet z městského nádraží rovnou na Třebíč. Zvýšení rychlosti na trati Kostelec - Slavonice na 70 km/h ( trať zas tak klikatá není, aby to alespoň někde nešlo ). Pokud se nasadí alespoň jednotky 814 + 914 je možno veškeré vlaky od Slavonic bez problému protáhnout do Jihlavy.
Ale tohle jsou celkem známé věci, jen se na ně musí neustále upozorňovat.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 15:39:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zatím by to mohlo jedině dopadnout tak, že se bude elektrizovat úsek Retz - Znojmo a tím to zhasne. Mohla by se nechat rakouská proudová soustava. Úsek Znojmo - Retz sice vozí ČD (alespoň personálně i v Herkulesech), ale díky "liberalizaci" by to mohlo přejít na toho, kdo k tomu má vozidla. Využití je jak v nákladech, tak ve vlacích Znojmo - Vídeň.

Mmch, Rakušáci by v březnu měli začít elektrizovat úsek Mistelbach - Laa an der Thaya!!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 15:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Využití pro nákladní dopravu přechodu Znojmo - Retz není vhodné - viz příspěvek Petra Šimrala, ať to neopakuji. Jsou to důvody ekonomické. Nic víc nic míň.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.160
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 21:47:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"...má to smysl, narozdíl od souboje s D1..."

Pokud jde o relaci Znojmo-Jihlava-Praha, tak plně souhlasím. Do této relace ať se dráha ne.ere, prodělala by na tom boty kalhoty.
Ovšem pokud jde třeba o spojení Brno-Praha, tak tam je myslím nutné ten souboj s D1 podstoupit. Bohužel je ze strany ČD tento boj veden naprosto nepromyšleně, ode zdi ke zdi.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 07:36:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano mínil jsem relaci Praha - Jihlava - Znojmo, ne Praha - Brno, tam boj lze podstoupit a neprohrát. Ale je nutná promyšlená koncepce, ne zákazníky získat a pak je na.rat.

Jinak rakouská elektrizace do Laa je jejich věc, nicméně oni by rádi obnovili most přes Dyji a chtěli by jezdit do Hevlína. Ale má to proboha cenu? Bude to značně drahé a bude se tam prohánět zase nějaká 810 nebo 814 + 914. Pro jižní Moravu by naopak mělo být prioritou postavit zcela novou trať Novosedly - Vranovice, Pak by spojení Brno - Znojmo vlakem bylo značně atraktivní. Jenže miliardy je nutné spotřebovat někde jinde - na přesun hlavního nádraží v Brně.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 07:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak proč, když využití přechodu Znojmo - Retz není vhodné pro nákladní dopravu (viz výše), jsou tudy vedeny nákladní vlaky v době, kdy se ČD snaží ušetřit každou korunu? Přechody Aš, Lubawka taky byly "dočasně-trvale" uzavřeny.

Furt se mi zdá lepší investovat do úseku Znojmo - Retz než do obnovení dopravy mezi Slavonicemi a Fratres!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 08:18:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale to se ti asi jen zdá. To, že jsou vedeny pořád nákladní vlaky přes Retz, je taková setrvačnost ČD z dob ČSD, kdy byly u nás trochu jiné podmínky. Viz jeden z mých předchozích příspěvků.
Přechody Aš, Lubawka byly pro nákladní dopravu uzavřeny vcelku pochopitelně. Opět se na tom podepsal pokles nákladní dopravy a přechody Cheb - Schirding a Meziměstí - Mieroszóv jsou dosažitelné po tratích s menšími sklony, navíc stanice Meziměstí a Cheb jsou na tom po technické stránce ( zejména zab. zař. ) nesrovnatelně lépe nežli Aš a Královec. Tím ovšem netvrdím, že by se tam neměla zavést osobní doprava. Ale zejména přeshraniční doprava s Polskem je na tom hůře nežli špatně - dosud není umožněn výstup cestujích v Glucholazech s odvoláním na přes padesát let starou smlouvu, jaké je to vyjma přechodu Perovice - Zebrzydovice je také zcela zřejmé. Kde se nechce, je to horší vždy, než když to nejde.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 09:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tak. Jinak v tom Retzu, když jsem tam byl naposled, vyrostla poblíž zhlaví směr ČR nějaká fabrika na zpracování dřeva, stálo tam dost vozů (i našich), takže snad i když by dálkové relace jezdily na Břeclav, přece jen by Znojmem něco projelo
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 12:20:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel tristním případem ČD je to, že než aby zprovoznily železniční přechod pro místní nákladní dopravu, budou vagóny tahat radši o desítky i stovky km delší trasou. Kdysi ( cca v roce 1997 ) byla na přechodu Potůčky - Johangeorgenstadt zavedena nákladní přeprava, vozilo se uhlí pro nějakou místní elektrárnu, nebo teplárnu ( snad ve Schwarzenbergu, mám i SJŘ s těmito vlaky ). Ovšem pak tyto přepravy byly zrušeny a německému zákazníkovi bylo řečeno, ať si doplatí za přepravu přes Vojtanov nebo přes Děčín. Jak to dopadlo s touto přepravou nakonec, to už nevím. Ale nechápal jsem způsob dopravy těchto vozů s uhlím u nás....
Nasazována na tyto přepravy byla lokomotiva řady 714 ( proč? ), takže se přes kopec jezdilo asi na třikrát.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 12:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dle mého názoru ,jak zde někdo uváděl,že je s nákladem lepší jet po rovné trati než po houpačcě je sice pravdivý,ale tento problém by jednoznačně vyřešily stroje řady 380.mají obrovský výkon-takže žádné postrky,dále mají možnost rekuperace,což je hlavní výhodou.když pojedeme z kopce tak to prostě vrátíme do sítě(+nějaké ztráty).Takže za tohoto předpokladu by byla trasa jihlava Znojmo retz lepší než přez břeclav.jelikož ve výhledu 10 let se nic takového nestane,tak stále bude lepší ta Břeclav.Prostě základem úspěchu železnice na Vysočině v okolí Jihlavy je podstatné zvýšení traťové rychlosti.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 13:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: Do politiky ČD jaxi vidět není ... Co je však zákazníkovi do toho, kudy si to dráhy povezou? Nic. Měl by zaplatit za nejkratší trasu.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 14:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Happy: Podstatné zvýšení rychlosti tratí na vysočině = mnoho peněz ( desítky miliard ) a i pokud by částečně tuto akci chtěla uhradit EU, tak někdo musí uhradit zbytek a i na ten nebude. S řadou 380 to bude podobné - ČD budou rády, když jim budou jezdit na všech EC a IC vlacích na I. koridouru přes Brno. Dále je si potřeba uvědomit, že řada 380 by byl dost drahý špás pro nákladní vlaky, ty jezdí rychlostí 100 km/h a řada 380 má maximálního výkonu dosáhnout až nad touto rychlostí, tj. nehospodárný provoz. A u těžkých nákladních vlaků je el. lokomotiva i s výkonem 3 - 4 MW omezena na sklonově náročných tratích obvykle adhezně a ne výkonově. No a pro nákladní vlaky si například DB pořizují lokomotivy s maximální rychlostí 140 km/h, které jsou navíc i po mechanické stránce jednodušší a levněší ( díky nižší max. rychlosti ).
Dále je schopna střídavá síť u nás rekuperovanou energii odebrat? Nevím a proto se ptám.

Nuts: Zákazník trojnásobné převážení zátěže přes Krušné hory platil, tak to bylo psáno kdysi i v Železničáři. A pochybuji, že když budu chtít přepravit vagon z Karlových Varů do Schwarzenbergu, tak budu mít účtovanou cenu přes Potúčky.
Narážím na to, kdyby přestaly jezdit průběžné nákladní vlaky přes Retz, aby nějakého chytráka nenapadlo tento přechod pro nákladní dopravu zavřít úplně. Pak by dříví jezdilo do Retzu od nás buď přes Břeclav nebo přes Gmünd.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 14:36:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad bram:ano souhlasím,jen nevím jestli je stř.sít u nás schopna energii odebrat-snad to někdo bude vědět.psal jsem sice o 380,ale jen kvůli rekuperaci.stejně se bude muset vyvinout nová řady el lok pro nákladní vlaky a pro středně těžkou rychlíkovou dopravu na nekoridorových úsecích.ale měli by se najít peníze na obnovu a podsatatné zrychlení tratí ,nebo se osobní doprava stane enormě prodělečnou.Toto by si kraj měl uvědomit.keplů 810 není nadbytek a řady 850 ,754,240 tady taky nebudou jezdit navěky.jsem zvědav jak se povede 843.v případě ponechání starého svšku mi přijde hloupé ho zadrátovat ,protože nic to nepřinese a el lokomotiv a jednotek na 25kV není nadbytek.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 15:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Happy: A čeho ten nadbytek je?

Bram:
Souhlasím, že 380-ky nejsou na náklady přes Vysočinu úplně vhodné. Má to ale jeden háček - podle mě tedy výroba dejme tomu dvoj- nebo troj-násobku loko 380bude levnější než kupovat další novou řadu o relativně pár kusech. A to si pište, že na nějaké obří série peníze nebudou (viz 471). Navíc bude i snažší údržba.
Mimochodem mám značné obavy, že to s 380-kami nebude o moc lepší než s Pendoliny (3 soustavy, dokonce 6 zemí - nevim, nevim)
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.
Intercity
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 15:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co taková německá 152? Proč vyvíjet nové lokomotivy, když plány již existují?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 15:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S 380 to asi zatím neví ani v Plzni.
Ale obecně: Bude mít i těch dvacet 380 s čím jezdit? Mnoho vhodných os. vozů také není a hnedtak nebude, tak pak zbydou nevhodné výkony.
Ony za chvíli začnou chybět i další lokomotivy - střídavá trakce nemá novější lokomotivy než plecháče a laminátky také nejde udržovat do nekonečna, bude to pak značně neekonomické. A jsem zvědav, jak ČD propast vytvořenou nenakoupením řady 263 překlenou, taktéž postupně do patnácti let dodělá řada 560. Za deset patnáct let se asi budou dít zajímavé věci............
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 15:40:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram:
Jo se střídavinama je to taky špatný, ale i zde bych prosazoval vícesystémové vozidlo. Jeden systém dnes už nemá perspektivu.
Za deset patnáct let se asi budou dít zajímavé věci........... Tak na to jsem taky zvědav.

Intercity:
Škodovka přeci musí z něčeho žít. Vždyť i místo těch 380-ek šlo jistě udělat nějakou verzi Tauruse.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 16:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ČD si mohlo před nějakou dobou za přijatelný peníz rozšířit počet dvousystémových lokomotiv ( ale nakonec to může i teď ). Máme tu přeci jednosystémové, které mají místo zařízení pro druhý systém balast - řada 163. A byla doba kdy první vyrobené kusy začaly býti přistavovány do hlavních oprav. Myslím, že to byla přímo Škoda Plzeň, kdo nabídl zabudování zařízení pro střídavý systém při současně provedené hlavní opravě. To bylo kompetentními činiteli zavrženo. Takto by se nejen vykompenzovalo nedodání řády 263, ale byl by i dostatek dvousystémových lokomotiv. A bylo by to rychlé řešení při kterém by se nemusely na "nových" lokomotivách vychytávat nějaké zásadní nedostatky. Na stejnosměrné trakci by se dál udržovaly starší odporové lokomotivy. A teprve ty by se nahrazovaly novými vozidly. Získal by se alespoň čas na provedení finančně náročné náhrady nejstarších vozidel. Tím samozřejmě neříkám, že objednání lokomotiv řady 380 nebylo nutností. I když se z mnoha míst ozývá šum o přehnaných a nevyužitelných požadavcích ČD na tuto lokomotivu. Zase by někdo mohl namítnout, že konstrukční řešení řady 363 je překonané. To je pravda, ale více méně jen v elektrické části.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 19:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak sem pochopil brama:takže podle tebe by bylo vhodné vykuchat balast z 163 a na místo toho dát moderní elektrickou výzbroj na 25kV nebo to předělat celé.s tím bych souhlasil ,ale čím nahradíme na 3kV ty 163???hrbatý 130 jsou nespolehlivé a přetechnizované,bobiny to jsou mrtvolky vhodné tak do lužný,122,123-těch nemaj v ústí nazbyt.150,151-to samé.Takže myšlenka dobrá ,ale těžko proveditelná.Na 380 mají čd opravdu snad větší nároky než na pendolíno,ale kdyby se tato varianta okleštila a daly se lacinější trakčáky,pak by to bylo super.nebo další varianta(asi nesmyslná) je taková,že by se zrekonstruovaly starší jednosystémovky-většinou skelet maj dobrý.Není nikde napsáno proč by lamošky nemohli dostat novej moderní pajšl a jiné řady také.Dost výraznou cenu stojí skelet lokomotivy.A proč by tto neprošlo???Protože by to rázem byla jiná řada a ta se musí schválit.nevím jaké jsou nároky na nové řady na pevnost a tuhost skeletu ajiné věci.

A co bude za 15 let???z elektrik dojezdí všechny loko vyrobené do +-1970 zůstanou 163,150/1,363,380,340 nevím jak to bude s 230,240,242-ty asi ještě budou dránit koleje-jejich konstrukce je téměř nesmrtelná(až na ten laminát).Z dieslu již nebude bardotek ,750,753,začnou končit 754.714 a 742 a jejich mutace tu zbudou a 755.z motoráků předpokládám konečnou pro 854(hydr.převodovka) a konečně dojezdí zbytek nemodernizovaných keplů 810.Z pantáků tu bude jen 471.Tak když sem ta tak začal psát ,tak sem si uvědomil,že sme pěkně v pr...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 2-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 20:51:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se divím, jaké modernizační nesmysly se tady člověk dočte... varianta(asi nesmyslná) je taková,že by se zrekonstruovaly starší jednosystémovky-většinou skelet maj dobrý.Není nikde napsáno proč by lamošky nemohli dostat novej moderní pajšl a jiné řady také ... to se nedá komentovat... i když zrovna ta 163/363 není špatný nápad.

Ale zapomínáte na jednu důležitou věc - nasazení mašin českých i zahraničních alternativních dopravců - škodovácké 380 či zahraniční stroje.
Vzhledem k dost proměnné budoucnosti a nejistoty kolem realizace některých projektů se neodvažuji predikovat budoucnost vývoje v oblasti nákupu HV a provozování starších déle než do roku 2010. Vývoj v oblasti HV ovlivní např. případná reelektrifikace slovenského severního tahu systémem 25kV, počet nově elfik. tratí, chuť realizovat elektrifikační akce, na míře nasazování řady 130,163,363 a 242 se podepíše případné nasazení řady x44 (nebo jiného typu) na EOs místo těchto řad, schválení zahraničních mašin pro provoz v ČR (už letos?). Velice důležitou položkou je vývoj trhu, konkrétně: výše a charakter poplatků za DC, privatizace ZSCS a případné pořízení nových vozidel, zostření konkurence a vstup nových dopravců na českou ŽDC, elektronické mýtné.
Z toho důvodu považuji jakékoli predikce typu "co bude za 15 let" za cucání z prstu.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 21:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad desiro:již jsem uvedl v závorce že je to varianta nesmyslná.sice je to šotoušcky líbivé,ale nereálné.co se týče těch 15 let to si zase cucáš z prstu zase ty!15 let je pro politická rozhodnutí typu:mýtné,soukromí dopravci,velmi krátká doba na to aby se něco zásadního udělalo.Soukromník bude mít tak pár desir a bude se s tím prohánět po lukrativních hlavních tratích,aby něco trhnul. řada x44 je nereálná.jen jak dlouho trvá schválení stroje do provozu v čr??A nevím proč by se tady všeobecněměli schvalovat dodatečně nějaké starší německé krámy???
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 21:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Happy: A proč by se ty krámy ( radši bych použil termín starší vozidla - je výstižnější ) schvalovat neměly, když vyhoví?
Jinak modernizovat laminátky a plecháče je zbytečné, tady by se musel zmodernizovat i pojezd. A pak už Vám vyjde levněji nová lokomotiva. Škoda, že si ČSD objednaly plecháče se starším pojezdem a ne jako Bulhaři, kteří mají také plecháče, ale s pojezdem odovídající druhé generaci.

Desiro: Na nové lokomotivy nemá každý soukromník, i v Německu soukromníci začaly s ojetinami ( např. Sergeje ) a teprve ty jim vydělaly na nové lokomotivy. A mimo jiné žvaníš nejspíš Ty. Reelekrifikace slovenského hlavního tahu - to je nejspíš úlet, kterému ani sám nevěříš......... Tak nás s ním neobtěžuj. X44 se tu v nejbližších pěti, ale spíš deseti letech neobjeví. Když už se něco podobného objeví ( a nejspíš se objeví ), tak to bude ze zahraničí a nebudou to vlastnit ČD. Predikce toho co bude za patnáct let je možná, alespoň co se odcházení starších vozidel týče. Tady to není mystifikace, ale holý fakt, vozidla prostě stárnou. A rekonstrukci 163 na 363 jsem nevymyslel já, ale někdo úplně jiný. A zas tak zcestný nápad to není, jde o vozidla stará 12 - 20 let, takže k rekonstrukci vhodná.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 22:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Reelekrifikace slovenského hlavního tahu - to je nejspíš úlet, kterému ani sám nevěříš.........

Ona ta reelektririkace nemusí být zas takový úlet - jak už se zde probíralo, tak když už se - severní - trať Púchov - Košice (- Čierna nad Tisou)* má celá předělat, a to včetně "elektrické části", tak proč ne stejně, jako na "jižní" části.

*Prostě rozhodující většina slovenských tratí s 3 kV ss
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 22:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo. Trakční vedení lze při rekonstrukci upravit tak, že izolačně bude dimenzováno pro 25 kV a průřezově dimenzováno na 3 kV. Takové vedení máme i v severních Čechách. Bohužel tím legrace postupně končí a nastávají problémy. Je nutné předělat menírny na trafostanice. Dále by si ZSSK musela zajistit odpovídající počet střídavých lokomotiv a i to by byla velká položka. Osobně se nedivím, že do takové rekonstrukce se nikdo nehrne. Hranice možností stejnosměrné soustavy 3 kV jsou přesaženy až u vysokorychlostní trati a to slovenský hlavní tah při vší úctě není a nejspíš nikdy nebude.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 22:40:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě k tomu spojení Praha - Znojmo: to by - při vhodné nabídce - tak ztracené být nemuselo. (Snad) běžný auotobus tuto trasu zvládne za cca 3 hodiny, čemuž v současné době vlak nekonkuruje, ostatně s jízdní dobou se ani moc konkurovat nedá.
Pokud by ale nejezdily vlakové soupravy "jak za císaře pána" - tedy klasické soupravy (byť mezi šotouši tak populární) se zjevnými nevýhodami - příliš vysoká kapacita (pro tuto linku), nutnost přepřahů, a v současné realitě u ČD i bez schopnosti naplno využít možností tratí, ale moderní dvousystémové a dvouzdrojové jednotky pro cca 150 až 200 cestujících s patřičně ostrými rozjezdy, bez zbytečně dlouhých pobytů ve stanicích a v kombinaci s rekonstrukcemi tratí Havlíčkův Brod - Jihlava a Jihlava - Okříšky, a případně trochu (odstranění TONTR) Okříšky - Znojmo, by do za 3 až 3:15 zvládla, tedy konkurovat by mohla...
Podobně by to mohlo vypadat i na jiných, nyní (téměř) ztracených relacích.
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 22:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

by si ZSSK musela zajistit odpovídající počet střídavých lokomotiv a i to by byla velká položka

Nová ŽKV si nejen ZSSK bude muset pořídit tak jako tak, navíc bavíme se o něčem, co není reálné dříve, než za deset let, kdy i nejmladší stejnosměrné lokomotivy nyněních slovenských železničních dopravců začnou dožívat...
atp.
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 00:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Bkp:Znojmo -Praha.ano to by šlo se vejít do tři a půl hodiny,ale muselo by se teda zgruntu začít znova a značně zainvestovat.mylím ,že by se to vyplatilo už jen kvůli životnímu prostředí.co se týče vlaků je samozřejmě i pro mě šotouše holý nesmysl provozovat klasickou soupravu.mě by se líbilo něco na způsob regioswingera,ale v elektrický podobě s náklopkama.A bylo by vymalováno.myslím si že by rozhodně cestující byli,a možná by to bylo nejrychlejší spojení s vídní..........asi science fiction,ale představa je to pěkná ne???
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 00:29:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ted to rychlík zvládne za 4 hodiny a 15 minut s přepřahem asi jen v jihlavě.z brodu do Prahy to jede 2 hodiny-s tím nic nenaděláme,tak ted se to hrabe po vysočině taky 2 hodiny což je na těch pár kilometrů enormě moc.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 2-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 09:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

HAPPY: co se týče těch 15 let to si zase cucáš z prstu zase ty!15 let je pro politická rozhodnutí typu:mýtné,soukromí dopravci,velmi krátká doba na to aby se něco zásadního udělalo
O mýtném se dá politicky rozhodnout (vč. studií,legislativy a výběrového řízení) klidně za 3 roky, doba realizace podle technologie max. 4 roky, klidně méně, celkem 7 let.
Obecně: železnice je obor s relativně velkou setrvačností, např. proti silnici, kde se dají zásadní rozhodnutí dělat a realizovat v řádu měsíců. U dráhy je to trochu déle. Ale to je jen takové teoretické plkání o ničem...
Soukromníci: Jejich pomalý nástup v ČR (10 let) bych přisuzoval specifickým poměrům na čs.dopravním trhu: Nejdříve se řeklo, že liberalizace bude (ODS, Šíp, 1995), pak se obrátil směr k unitární železnici (ČSSD, 1998) a nakonec přišel Šimonovský+liberalizace zvenčí (opět obrat); to vše podpořeno nedostatkem vhodných vozidel. Nelze se divit, že je nástup soukromníků tak pomalý, teď by už ale vše mělo být jinak.
jen jak dlouho trvá schválení stroje do provozu v čr??
Zákleží na okolnostech: nové/starší vozidlo, technické provedení (a z toho plynoucí problémy např. EMC) a hlavně vůle schvalovatele dotáhnout schvalovábní do konce. Např. u řady MaK2000 by neměl být technicky žádný problém ji schválit u nás, Vossloh v jedné tiskové zprávě oznámil, že "tato mašina bude určena pro schvalovací proces a provoz v ČR" , ale nic se neděje. GE-EMD má zase na svých www stránkách už od podzimu 2004 info o tom, že probíhají "target certification" pro Class66 a taky se nic neděje. Situace okolo el.loko Siemens je všeobecně známá, schvalování 189 se táhne od jejich zkoušek na ŽZO na podzim 2002. Mám ale info, že by už letos mohly být schváleny.
Co se týče starších strojů, diskutuje zde jeden soukromý dopravce, který schvaloval řadu 815, můžete se na délku schvalování zeptat jeho.

řada x44 je nereálná
Pokud by byl letos zahájen vývoj, v roce 2008 by mohl být prototyp a od GVD 09/10 ostrý provoz... Ale spíše s vámi souhlasím:je to nereálné.

BRAM: Reelekrifikace slovenského hlavního tahu - to je nejspíš úlet, kterému ani sám nevěříš......... Tak nás s ním neobtěžuj.
Jak jste už mohl vycítit z reakce BKPho, tak velký úlet to zase nebude, když je to mezi odbornou veřejností hojně diskutované. Já jsem tomu z počátku taky nechtěl věřit... Ale já jsem ve svém příspěvku netvrdil na 100%, že tomu tak bude. Říkám, že je to alternativa, která může být realizována a ta pak hodně ovlivní nákup/vyřazování mašin. Neříkám co bude, nekomentuji, jen zmiňuji alternativy.

Predikce toho co bude za patnáct let je možná, alespoň co se odcházení starších vozidel týče. Tady to není mystifikace, ale holý fakt, vozidla prostě stárnou
V tom se shodneme, starší vozidla budou odcházet (to je logické,že). Ale já říkám, že nedokážete odhadnout KDY které vozidlo skončí od pěti let výše; hrubý nástřel dovedu udělat taky. Ale tvrdím, že nedokážete říct na 100%, že "810 skončí v roce 2014."
Představte si, že SA zrealizuje vstup do žel.dopravy třeba na trasu Praha-Ostrava (Jančura se vyjádřil "do tří let"). To potom ovlivní nasazování řady 150/151/162 a následně zamíchá s nasazováním dalších vozidel do dost značné míry. Opět, nekomentuji, jen zmiňuji alternativy.
Nad pět let výše můžete odhadnout cokoli, ale pokud to chcete přesněji, tak se prvpdb. spíše blíží k nule.
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 10-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 10:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Rekuperace na střídavce. Eon povolil vracení energie do své distribuční sítě, takže na jihu se rekuperovat může (až na to, že nejsou na to vozidla). Některé napájecí stanice (Bk, Md, Bv) jsou na to zařízeny.
To Slovensko. Minulý rok bylo rozhodnuto o postupném předělání celé sítě 3 kV na 25 kV takže na Slovensku za pár let bude jen střídavá trakce.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 14:04:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

desiro:to máš pravdu,že se to mýtné dá zvládnout do sedmi let a ostatní věci také,ale pro mě zde není dostatečná politická vůle a prostřadky k tomu,aby se to realizovalo.Příští rok budemem mít na stopro jiného ministra dopravy a zase bude záležet na něm,jak se k železnici postaví.Bojím se toho ,aby železnice nebyla nazvána přežitkem.Co se týče financí-no holt nic jiného nám nezbývá než začít somrovat v EU.Chce to pořádné projekty na dopravní obslužnost krajů,propojení center a rozumnou politiku v nákladní dopravě.čd mi přijde jako málo aktivní v získávání zakázek a podobně.Co se týče těch 15 let to byl jen můj odhad,samozřejmě ,že nemůžu říct ,že v roce 2014 dojezdí 810.Jsou staré řady u kterých si to dnes nikdo netypne -230,240,242.Vždyt poslední M131.1 dojezdily taky až po 50 letech provozu a to byly záměry již v 60.letech je nahradit 820.Takže je to spíše takové čarování s čísly.
Co se týče elektrifikace z 3 na 25kV,záměrů může být tisíc,ale realita je jiná.U nás za minulého režimu se taky takto uvažovalo,ale k ničemu nedošlo ,portože na to nebyly peníze.Takže na slovensku to může taky trvat 50 let.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 2-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 14:38:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Příští rok budemem mít na stopro jiného ministra dopravy a zase bude záležet na něm,jak se k železnici postaví.Bojím se toho ,aby železnice nebyla nazvána přežitkem
Toho se nebojím, ať už tam bude kdokoli.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 15:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bojím se toho ,aby železnice nebyla nazvána přežitkem.

No, pokud budou na železnici jezdit věci jako 753, 830/1, 850/1 a spol. tak přežitkem bude nejen nazývána...
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 6-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 18:12:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na Slovensku za pár let bude jen střídavá trakce
Musím znovu vyjádřit zásadní podiv nad obecným přesvědčením, že to za pár let stihnou. Vždyť bude třeba přebudovat TV nejen na celém hlavním tahu, ale i do Zwardońe, Plavče, Hidasnémeti, Banánovců, Horní Lidče. Přitom mnohé z těchto úseků jsou prakticky nově elektrizované!

Jiná otázka:
Dovedete si představit náhradu všech slovenských ss vozidel během 15 let?

Jiná otázka:
Dovedete si představit dokončení koridoru na hlavní větvi během 15 let?

Tenhle plán považuju za absolutně nereálný, ostatně jako veškerá prohlášení slovenských politiků a funkcionářů ohledně dopravní infrastruktury.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 6-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 18:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mike Shunt: takže na jihu se rekuperovat může (až na to, že nejsou na to vozidla)

Bohužel jich moc není. Nějaký ten Taurus v Břeclavi a pak samozřejmě slavných sedm trpaslíků. :-) Jak to vůbec s nimi je? Ještě ve čtyři roky starém článku doc. Hlavy se po obsáhlém technicko-historickém zdůvodnění proč rekuperace na 25 kV nejde na závěr píše, cituji: "Z tohoto důvodu nebude na jednofázové soustavě 25 kV, 50 Hz ČD rekuperační brzdění použitelné, i když je na hnacích vozidlech řady 680 příslušné elektrické zařízení instalováno."

Jak je vidět, doba se změnila. Rekuperuje tedy pendolino při svých výletech na jih od Svitav, nebo ne? Chápu, že má asi tisíc a jeden závažnějších problémů než je nějaká rekuperace, ale docela by mne to zajímalo. Už proto, že je to zatím jediné vozidlo ČD, které by na 25 kV rekuperovat mohlo.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 2-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 20:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dovedete si představit náhradu všech slovenských ss vozidel během 15 let?
Ano.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 20:39:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad desiro: tak navrhněte nejaké racionální řady ,které by se tam daly provozovat jak na os tak na nákladech. aprosím žádné x44.zssk taky nemaj nějak moc peněz na obnovu.vyjímka je 840 ale těch je taky pár.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 21:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mašinka: Tak lehce mlhavě si vybavuji, že ČSD poté, co zavedly dvě napájecí soustavy, uvažovaly o přechodu pouze na jednu z nich, a tomu snad i podřizovaly i rozvoj potřebného vybavení infrastruktury. U nás tato myšlenka padla snad až v devadesátých letech, je možné, že na Slovensku ne. Ale jak říkám, teď střílím nejen od boku, ale i se zavázanýma očima na běžící terč...

K náhradě vozidel: No, řekněme si, kolik ss vozidel na Slovensku ze současného stavu bude za patnáct, ale i deset let schopno nějakého racionálního provozu: 121, 140, 181, 182, 460 těžko, 131 budou dožívat a 162/3 už také nebudou perspektivní řady... Takže opravdu nějaké x44, ale třeba i ES64U4.
(Navíc si tak uvědomuji, že ZSSK v otázce modernizace příměstské dopravy - i košické - uvažuje spíše o lokomotivou tažené soupravě, a ne jednotce... Ale souvislost s touto problematikou to mít nemusí.)
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 2-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 21:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

navrhněte nejaké racionální řady
To zní jako v matematice...

Vycházím z toho, že všechna DC vozidla mají za sebou už 15 let života,tedy 1/2 životnosti, }elektrifikace bude postupovat postupně od Púchova směrem na Košice a bude budováno ZZ vyhovující TSI + ETCS.
Z toho důvodu předpokládám po dokončení možné použití jakýchkoli zahraničních i domácích mašin způsobilých pro 25kV, nad 120km/h (slovenská legislativa) pak vybavených ETCS ( nebo LS při použití TZZ s kódovanými KO).
Pro přejíždění "posuvného" dočasného styku 3/25kV a jízdě po trati s původním AB SSSR bude nutno použít odrušenou mašinu - 363,380,189?.
Dále je možné realizovat plán na přestavbu 163/363. Dala by se realizovat podobná přestavba pro ř.131 (už jsem se jednou ptal, nebylo mi odpovězeno)?
Při přestavbě systému si budou muset nové el.loko pořídit všichni dopravci, ZSSK/ZSCS to tedy nepřinese žádnou konkurenční nevýhodu.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 2-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 21:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ostatní DC řady ZSSK/ZSCS - 121,140,182,183 - to mají spočítaný, odejdou (s vyjímkou 460) do pěti let (pětiletá predikce ).
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 22:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no já bych na to nesázel.u nás taky neustále vyhrožují,že dojezdí žhavý trubky,žabotlamy,krokoušci,bardotky,bobiny aj.naštěstí se nic takového zatím neděje.Takže plány maj velký,ale konečná realita bude možná jiná.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 22:20:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapomínáte, že Cargo je osvobozeno od ztrátové osobní dopravy, slušně vydělává a brzy dostane nějakého zahraničního vlastníka. Nevidím důvod proč by si kargo nekoupilo v dohledné době nové mašiny.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 22:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no to kargo dejme tomu,no doufám že to budou strje z čr ze škodovky:-) Ale stále je tu ta osobní doprava,která nemá peníze na nákup nových vozidel.nejlevnějším řešením pro ni by byla něco jako řada 671 z čkd vagonka.tyto stroje jsou velmi reálné.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 22:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nejlevnějším řešením pro ni by byla něco jako řada 671 z čkd vagonka

A na to jste přišel jak?!?
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 22:52:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no na osobní dopravu ideální vozidlo pod dráty.471 jsou taky vysoce užitným vozem tak nevidím důvod proč by mutace 471 na dvosystémák nebyla dobrá pro slováky jako náhrada za klasiky.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1413
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 23:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

- na osobní dopravu "pod dráty" je 471 (671) vhodné vozidlo pouze na opravdu silně frekventovaných relacích
- a hlavně nechápu, a tam také směřovala má reakce, proč by 671 měla být nejlevnějších řešením
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 6-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 23:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Řady 121, 140, 181, 182 už odešly , proto byly také v příspěvku účelově uvedeny .

Nevidím důvod proč by si kargo nekoupilo v dohledné době nové mašiny.
A proč by vyhazovalo prachy a rušilo 30ti leté stroje. Všichni víme, že lokomotivy nejezdí 30 let, ale podstatně déle. Navíc v současných podmínkách, tj. globální (západní) ceny vozidel při naší (východní) kupní síle, nebude možná obnova parku ála ÓBB či DB. Jedinou variantou pro ZSSK je opravdu naučit jezdit 131, 162/3 a 460 na střídavině, což bude zákonitě znamenat daleko větší náklady, než provoz na ss až do skonání světa.

Další věcí jsou obrovské provozní potíže. Jak například sehnat 363 pro Horní Lideč, Čadcu a Zwardoń, když bude dočasný styk kdesi na trati 180? Snad jedině nechutnými vyrovnávkami výkonů s ČD, nebo rekonstrukcí 163 na 363, což ale poněkud podkopává samotnou ideu konečného řešení elektrizační otázky. I po dokončení by celá akce znamenala nehezkou bilanci styků soustav:
-1 v SR
-1 do MLR
+1 do SSSR
+2 do Rzecpospolitej
+2 k nám
------------
tj. +3 styky, nutíci ZSSK, PKP i ČD vlastnit a v lokalitě nasazovat dvousystémová vozidla.

Kdyby se za ušetřené peníze radši nakoupilo pár (dokonce jen) 2systémových Taurusů, to by bylo asi moc jednoduché, bratia
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 00:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

protože její cena je kolem 200 milionů,což je na její obsaditelnost více než dobrá cena.nevím samozřejmě kolik tam jezdí lidí a jak by jezdily plné.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 08:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nevím samozřejmě kolik tam jezdí lidí a jak by jezdily plné.
Což je dost podstatné. Myslím, že by se uživili jen v okolí Košic (Košice-Prešov, Košice-Čierna; tam bych ale raději viděl třívozové jednopatrové jednotky v 1h taktu, které by se trhali cestou na Trebišov a Čiernou).
Masinka: 460 za 15 let? Nereálné...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 11:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nevím samozřejmě kolik tam jezdí lidí a jak by jezdily plné.

Tak tohle napsat musí být docela odvaha...
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 11:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: Na hlavních linkách regionální dopravy (pro které je x71) určena se s hodinovým intervalech (ve špičce) můžete jít..., tím skutečně degradujete železnici na "socku" jezdící pro těch pár posledních zoufalců a nadšenců (někdy v jedné osobě), kteří nemohou jet jinak...
Interval nad 30 minut ve špičce bych ani nezkoušel.
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 12:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

přece na slovensku je těch tratí víc.nevím jaké jsou obsaditelnosti na některých z nich tak si to špatně nevykládejte.x71 je podle mě dobrá volba pro okolí velkých měst a bud můžu snížit intervaly a nebo jich spřáhnout víc dohromady.Nechtěl jsem říct,že se to hodí úplně všude.Ale na slovensku je řidší sít,která spojuje především větší města,takže holt jako náhradu za např.14x apod+2*B apod.musí najít něco vhodnějšího než je x71.Také u nás zcela chybí vozidlo takovéto kategorie a stále je možné vidět ekonomickou lahůdku v podobě 240+2*Btn a v ní vzduch.takže nelze to nahrnout do jednoho pytle a říct jo to se hodí ,nebo ne to je na nic(x71).jestli vy máte přesný přehled kolik substrátu jezdí na slovenských tratích (elektrifikovaných 3kV -výhledově 25kV)tak mě prosím poučte.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 13:54:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BKP: Bavíme se tedy o využití vlaků v okolí Košic. Znáte místní situaci (JŘ, obsazenost)? Já abych věděl, nakolik jste zasvěcený do problematiky.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 14:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vůbec, proto jsem mluvil obecně...
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 8-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 15:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro:
Co se týče vytíženosti vlaků v okolí Košic, mohu posloužit svým skoro týdenním výletem v létě:
Os směr Čierna n.T. (460-ky) slušně vytíženy (60-80%)
Os směr Prešov (460-ky) byly horší (tak 30%).
Os směr Margecany, Spiš (soupravy s, myslím, 4 vozy) taky tak 30-40% obsazenost.

Upozorňuji ale důrazně, že se jedná o letní prázdniny a minimum projetých spojů!!!!!!!
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 1-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.ct24.cz/index_view.php?id=151952
http://jansirc.webz.cz/
Všechno jde, když se chce
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:59:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak to sem zvědav co vyhraje výběrové řízení.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 09:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cheche,vítě jak udělat jak udělat výběrové řízení s jasným výhercem???

....Požadavek: stoprocentní zaměnitelnost všech součástí s 471....
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 10:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A copak toto nemá jasného vítěze?
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace