K-report
 

Archive through 23.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno » Staré archivy » Archive through 23.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 09:43:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej Wagner: Lze zrealizovat stavbu metra z Dejvické na letiště tak za pět let........

Tomu snad proboha nevěříte ani sám!

Nelze dělat nemožné, samotná ražba tunelů je věc dosti zdlouhavá ( hloubených úseků tu bude minimum, možná tak část úseku z Ruzyně na letiště ).
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 09:54:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to sice nepravděpodobné, ale šlo by to. Když se Praha rozhodne, že nemá jinou prioritu než toto a když si připlatí expresní příplatek, tak se to postaví. Příkladem budiž hurá akce typu olympiáda kdekoliv ve světě.
Pbl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 10:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peslg: Teoretický interval pražského metra je všeobecně známý - 90s. U klasické železnice je to nejméně 300s, ale je to počítáno podle metodiky pro smíšenou dopravu, kdyby se využilo jiného zabezpečovacího zařízení, dost se to přiblíží intervalu 120s.
Obsaditelnost souprav závisí hlavně na počtu stojících osob na jednom čtverečním metru. Maximální obsaditelnost se udává 8 osob, ale když si kolem sebe na jednom čtverečním metru představíte dalších sedm osob v intimním kontaktu asi použijete jiný druh dopravy. Ale přesto má teoreticky souprava M1 (5 vozů) - 1460 osob, souprava 2x(471+071+971) - 1596 osob. (z toho sedících osob v soupravě - u metra 224, u dráhy 620)
Teoretická hodinová kapacita u metra je potom při intervalu 90s cca 58 tis. cestujících, u dráhy při intervalu 300s cca 19 tis. cestujících.
Při přijatelné obsaditelnosti 2 osoby na metr čtvereční potom u metra 25 tis. cestujících u dráhy 11 tis.
Co je to ale platné, když maximální hodinové přepravní zatížení z letiště má být jen asi 1300 cestujících (dále z Ruzyně do centra, včetně cestujících od Kladna je to cca 3000 osob)
Z toho je vidět, že oba systémy mají obrovskou rezervu kapacity a optimální by bylo jezdit s delšími intervaly. U metra, které musí projet celou trasou A a "potřebuje kapacitu" pro zvládnutí zatížení v centru, bude úsek na letiště vždy extrémně předimenzován. Dráha se svou kapacitou více blíží skutečným přepravním potřebám.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 10:32:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Limitním faktorem stavby jsou finance. Vše ostatní je pouze otázka logistiky a postupu stavby. Časový harmonogram lze zkrátit budou-li např. tunely raženy z 10 míst najednou, bude-li možno pracovat a odvážet rubaninu či dovážet beton a zařízení 24 hod denně a 7 dní v týdnu atd., tj. jaká je propustnost komunikací pro dopravu a další podmínky (včetně těch mnohdy nesmyslnejch od hygieniků). Stroje a lidi mám nejen v Čechách ale i v celé EU. Při plném aszení to vidím na tři roky až na letiště od ahájení stavby a okamžitém rozvinutí prací po celé délce (v USA či Honkongu to zvládají, tak proč ne u nás).
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 10:45:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Odpovídáte si sám
A) Limitním faktorem jsou peníze
B) v USA či Honkongu to zvládají, tak proč ne u nás - protože U NÁS

Koe: Dost bych se divil, kdyby se Praha shodla, že Ačko na Letiště je nejprioritnější priorita všech priorit.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 10:56:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já už se v souvislosti s Prahou 6 přestávám divit čemukoliv. Pořád si říkám, že by se tomu ostatní městské části měly zřetelně postavit. Ale asi je to viditelně nepálí....
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 11:13:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Limitním faktorem jsou peníze a Letiště je nejprioritnější priorita všech priorit. ale jen pro jednu kliku (nikoliv ani stranu) v Praze. A za takové situace se akorát řeší, co udělat, aby to nehrálo do karet druhým.
Vlk z Ruzyně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.49.250
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 12:26:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Osobně doufám, že finance dojdou ve Veleslavíně.
Tam přece bude provizorní terminál. A víme, jak to
u nás s provizorii chodí.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 12:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ruzyňské letiště již překročilo kapacitu 10 milionů cestujících ročně, po postavení nové vzletové dráhy snad bude možné tuto kapacitu dvojnásobit. Tzn. že se jedná zhruba o 60 tisíc cestujících denně. Pokud jenom třetina bude využívat metra, potom se jedná o 20 tisíc cestujících denně, tzn. více než 1 tisíc za hodinu. K tomu je ale nutné počítat ještě pracovníky letiště, takže si myslím, že kapacita úseku na letiště bude zhruba 2 tisíce cestujících za hodinu. Ale na Dlouhé míli budou přibráni cestující z Kladenska, takže se metro již na této stanici zaplní.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 13:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vlk: Jenže P6 se s prodloužením linky A do jen Veleslavína nespokojí. To raději nic. Chceme celé metro a ne polodráhu nebo nějak podobně. Dnes mohla možná mít P6 na svém území alternativu k metru (třeba pro další akci povodně), pár zhodnocených pozemků u stanic, ale bylo jim to málo. Reálně budou mít jen západovýchodní magistrálu a malou severojižní do Suchdola a k tomu stále stejně plnou Evropskou.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 15:14:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a pokud si přečtete včerejší usnesení Rady HMP 0046/2006 (proto ta kampaň v novinách) tak se zdá, že je vymalováno, respektive namalováno. Toto usnesení ukládá zapracovat do územního plánu trasu metra A na Letiště. Ale Česká správa letišť s.p. k tomu zaslala vyjádření - ČSL, s. p. doporučuje ve vztahu k této změně vyjasnit způsob dopravní obsluhy letiště. Takto navržené zadání změny umožňuje použít stále variantní řešení – buďto přes Motol do Zličína, anebo přes Dědinu na letiště. Aby ČSL, s. p. mohla zodpovědně plnit funkci provozovatele letiště, je nutné o řešení dopravy rozhodnout na úrovni územního plánu už nyní. Tedy: Buďto prodloužení trasy metra A až na letiště nebo prodloužení trasy metra A mimo letiště nebo rychlodráha. Na způsobu dopravní obsluhy letiště závisí totiž urbanistické řešení areálu letiště. ČSL, s. p. proto požaduje přijmout v územním plánu definitivní řešení.

Trošku je tam to dvojí nebo zamotané, nicméně požadavek buď a nebo způsobí, že v nejbližších měsících přibude v územním plánu metro na letiště a současně zmizí z územního plánu napojení letiště na železnici. Buštěhradka bude žít dál svým kladenským maloprovozem pro velkoměsto dost legračních vláčků.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 15:31:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To by bylo trochu nepochopení úlohy územního plánu. Ten má totiž chránit rezervy i pro nejisté projekty a popřípadě i pro variantní trasy.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 917
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 16:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže už jsem víckrát slyšel, že na letišti rezerva pro druhé kolejové napojení není. Pak je reakce ČSL a.s. logická, i když ta nerezerva je asi až v oblasti terminálů a není důvod varintu v plánu nemít i nadále. ZHMP o témže bude jednat 26.1.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 17:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej_wágner: Nezapomeťe, že i kdyby to bylo těch 2 tisíce lidí/hodina, tak by stačily ešusy v 15-ti minutovém intervalu na letiště + do Kladna v 30-ti minutovém. Metro by v intervalu 2 minuty za předpokladu třech tisíc lidí/hodina jezdilo ze stanice Dlouhá Míle zaplněné v průměru 100 lidmi.

Proti metru (a jeho zaplněnosti - potřebnosti) hovoří i toto:

1) Část Kladeňáků i zaměstnanců letiště bude jezdit stále IAD a turisti taxíky.

2) Ve směru od letiště budou ráno jezdit téměř pouze ty Kladeňáci, dopoledne hlavně turisti, odpoledne zaměstnanci letiště a večer hlavně turisti a také zaměstnanci letiště, tj. nikdy se to moc "nesejde".

3) Většina lidí z Kladna nebude přestupovat na metro na Dlouhé Míli, ale pojede až do Dejvic/na Masnu, pokud tedy železnici neukončí na Dlouhé Míli, což by byl hnus.

Z toho vyplívá, že ve špičce bude jezdit metro ve směru z letiště téměř prázdné a v jinou dobu to nebude nic moc. A navíc metrem se nevyřeší Kladno, které je srovnatelným problémem jako je letiště.
Proč???
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 18:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že na letišti rezerva pro druhé kolejové napojení není

To v celku zní jako "Kdo dřív přijde, ten dřív jede", bude tedy asi záležet na tom kdo začne stavět jako první.

Já osobně veřim tomu že na letiště pojede dřív vlak než metro. A troufnu si napsat že to bude dříve jak v roce 2020, jak tu někdo psal. Ono s tim Metrem je to po finanční stránce trochu jinak.

Začnu trochu jinak a to od tramvají. Je již známo že DP Praha od Škodovky nakoupí 60 kousků a možná více nových tramvajích. Hodně peněz se bude muset dát za tramvaje, ale otázkou je kolik peněz bude potřeba investovat do infrastruktůry ( vozovny, tratě), aby investice do nových vozů nevyšly na prázno. Při zachování současného stavu infrastruktůry by se lehce mohlo stát že pražské tramvajové vozovny budou mít nejdražší oplocení v Evropě.

Je jisté že pokud nebudou chtít pani radní být za ještě větší hlupáky, budou muset nějak šetřit. Možnosti jsou dvě a to Autobusy nebo Metro.

Co se týká autobusů tam už škrty jsou znát. A uplně utlumit je také nelze. Takže na radě je Metro, tam budou škrty a né malé. Nastínim tu menší scénář jak to bude nejspíš vypadat:

2006 - Prodloužení trasy "A" do depa Hostivař
2008 - Prodloužení trasy "C" do Letňan
2009 - 2013 Období kdy se bude minimálně investovat do Metra, v podstatě se budou jen modernizovat zbývající ruské soupravy aby bylo s čim vůbec jezdit, na víc nebudou peníze
2014 - bude se rozhodovat co dál stavět, prodloužení trasy "A" nebo trasa "D", ja se přiklánim k tomu že se začne stavět trasa "D"
2017 - přípravy na stavbu prodloužení trasy "A"
2020 - možná se začne stavět, ale jen první etapa na Veleslavín nebo Petřiny, bude se ale muset řešit jiný problem a to vozový park. Soupravy M1 ale modenizace už budou zralé na generální opravu, nebo spíš modernizaci. V případě již modernizovaných ruských souprav bude spíš pravděpodobnější náhrada novýma soupravamy.
2025 - občané Prahy 6 se dočkávají konečně prodloužení trasy "A", sice jen na Veleslavín, ale aspoň něco. Zárověn jsou nahrazovány "modernizace" novýmy soupravamy a jezdí též modernizované soupravy M1
2030 - trasa A se možná dostane na letiště, zaleží jestli se bude stavět přímou trasou nebo "lokálkovou verzy" přes Motol
2035 - pokud se bude stavět "lokálková verze" tak se trasa "A" dostane do Motola
2040 - "lokálková verze" konečně dorazila na letiště.

Tak co tomu řikáte? Vycházim z faktů jako je životnost vozidel a infrastruktůry, způsobu financování.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 18:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Pokud se zvolí metro jako doprava na letiště, tak to zní dost pravděpodobně... I když možná by to mohlo být již o 5 let dříve, tj. v roce 2035... , protože 2020-2025 Dejvická-Veleslavín/Petřiny, 2025-2030 Petřiny-Motol/Dědina, 2030-2035 Dědina-letiště...
Proč???
Vlk z Ruzyně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.49.250
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 21:25:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže znovu opakuji: ve Veleslavíně dojdou prašule, chalupa spadne, někdo nový si spočítá, že po povrchu je to rychlejší a hlavně lacinější... Dovedou si ti "odborníci" vůbec představit, jak bude Evropská vypadat za dva, tři roky?! Úz.plán není dogma. Co je namalované, lehce se přemaluje. Nebylo by to poprvé.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 09:22:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já to vidím trichu jinak. P6 bude tlačit na likvidaci autobusového nádraží na kulaťáku v suvislosti s výstavbou nových objektů před objekty VŠCHT a ČVUT a na místě té stávající tržnice. Dále bude zavedena zóna placeného stání až po Bořislavku. Následuje nářek kladeňáků a dalších, na Dejvickou se už jezdit nebude jak busem, tak autem (leda za 40 kč/hod či 1000 či více Kč za odtah). Další stavby na Horoměřické/Bořislavce, ve Veleslavíně atd. - stejný problém. Řešení: co nejrychleji vyudovat terminály na Dlouhé míli (bus, velké P+R) s kolejovým napojením s možností přímého obsloužení celé oblasti. Co takhle využít pro financování princip PPP? A jsme okamžitě jinde.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.19.94
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 19:07:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Osobně doufám, že finance dojdou ve Veleslavíně.
Tam přece bude provizorní terminál.
"

Ano, a lze jen doufat že "provizorní" terminál Veleslavín vydrží co nejdéle.


Dali: "Řešení: co nejrychleji vyudovat terminály na Dlouhé míli (bus, velké P+R) s kolejovým napojením s možností přímého obsloužení celé oblasti."

Proč tomu říkáte řešení? Prodloužení celkové jízdní doby z Kladna do Prahy je podle Vás řešením? S tím se jděte, spolu s Chalupou a jemu podobnými č....y bodnout. (Sice chápu, že Vy to na rozdílod od těch č....ů píšete z přesvědčení, ALE ...)

Pokud už se má jezdit z Kladna do Prahy autobusem, tak jediný vhodný přestupní terminál, který neprodlužuje celkovou jízdní dobu, je Veleslavín. Jakákoli jiná varianta (včetně Dlouhé míle) prodlužuje celkovou jízdní dobu nejméně o 5 min.! To je u denního dojíždění příliš. Zbytečně to zvyšuje přitažlivost IAD. Máte raději IAD než autobusy? Nebo jste tak vcucnutý kolejovou dopravou, že nevidíte dál než k poslednímu návěstidlu?

Bohužel musím konstatovat, že posedlost městských politiků přestupními terminály co nejdále na periferii obecně snižuje poptávku po VHD z příměstských oblastí a zvyšuje poptávku po IAD. Příliš vzdálené terminály snižují kulturu cestování a prodlužují jízdní dobu.

Ideální poloha přestupního terminálu leží v místě, kam se nejdál dá autobusem dojet bez stání v dlouhých zácpách, t.j. rychleji (nebo stejně rychle) než metrem. Terminál, z něhož je návazná doprava jen metrem je nevhodný, daleko vhodnější je místo, kde je více možností návazné dopravy do různých směrů, t.j. minimálně také tramvaj.

Pokusy o likvidaci např. AN Na Knížecí nebo AS Hradčanská jsou z pohledu většinového pražského voliče sice zdánlivě logické, v důsledku však naprosto kontraproduktivní.
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 19:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Souhlas, nejvýhodnější je AN na metru co nejblíž centra a pak přestupní uzel "mezi vším" na okraji, pokudmožno co nejlépe průjzdný (ne jako čerňák, kam spousta busů radši kvůli ztrátě času nezajíždí...)
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.19.88
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 19:57:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Web: Na Č.Mostě by přitom stačilo, kdyby busy přijíždějící z Florence mohly stavět na hlavní, dokonce tam myslím nějaká taková nevyužitá zastávka je. Jen chtít.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 20:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel dnes jsme si mohli v televizi poslechnout pana Bürgermeistera, jak moudře hovořil o nutnosti přemístit Masarykovo nádraží pod hlavní nádraží. Dle jeho slov není vhodné, aby byly zastavěny jen některé části části drážních pozemků, ale všechny, byly zde postaveny kancelářské budovy, hotely apod. Stejně moudře hovořil i o autobusovém nádraží na Knížecí a přilehlých pozemcích na společném nádraží..........................
Takže je potřeba v Praze vytvořit další noční ghost towns.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 20:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Ideální poloha přestupního terminálu leží v místě, kam se nejdál dá autobusem dojet bez stání v dlouhých zácpách, t.j. rychleji (nebo stejně rychle) než metrem. Terminál, z něhož je návazná doprava jen metrem je nevhodný, daleko vhodnější je místo, kde je více možností návazné dopravy do různých směrů, t.j. minimálně také tramvaj.

Souhlas. Bohužel však podmínku nestání v zácpách již Dejvická přestává splňovat... Do Kladna by prostě mělo, co nejdříve vyrůst kvalitní a kapacitní (dvoukolejné) kolejové spojení, protože počet busů už je neúnosný!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže pro dvoukolejnou trať do Kladna by musel být aktivní zájem i ze strany ČD, osobně si myslím, že jim je to jedno. Ony to nějak vyjezdí, trať se během následujících deseti let nerozpadne. Jenže teď mají v hlavě pendolina a přesun nádraží v Brně. SŽDC sama o sobě také příliš aktivní není a financovat to ze svého?
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: Nezbývá než doufat, že bude aktivní alespoň Praha a Středočeský kraj a také, že něco vysolí EU.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:23:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aktivní Praha bude, až odejde bývalé vedení Prahy 6 z magistrátu. A vzhledem k tomu, že Praha je město, kde ODS má jasnou, trvalou převahu, tak se toho asi nedočkáme. Leda Středočeský kraj by mohl být aktivnější.
Tady se může sázet jen na trvalou neudržitelnost současného stavu, který se bude navíc dále zhoršovat. Metro, pokud si jeho Chalupovci prosadí, tak bude v Ruzyni odedneška tak nejdřív za dvacet let ( a to už mi bude téměř padesát - obojí hrozná představa ).
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:30:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doufám, že všichni ODS-áci nejsou tak posedlí metrem (jako Chalupa) a také doufám, že nemají natolik záporný postoj k VHD (jako Říman)... Osobně si myslím, že D-čko dostane přednost i přes řev zastupitelů Prahy 6 v čele s Chalupou, takže hned tak nebude...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nevím, leda tak s Laudátem by šlo o rychlodráze diskutovat, s někým jiným těžko.......
Neútočím tu na ODS samotnou, ta přeci má středočeského hejtmana a i kladenského primátora a ty rychlodráhu podporují ( občasnými slovními výpady, nikoliv systematicky ).
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Uvidíme, jak se to vyvrbí...
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 08:42:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím že je to trochu jinak:
1. Pozemky v centru města mají cenu jako stavební parcely pro budovy s vysokým návratem investic, ne jako odstavné plochy pro busy atd. Takže ta likvidace těch busových nádraží poblíž centra je logická.
2. Kladno je dnes de facto tzv. Praha - Severozápadní Město (lokálně nazývané Kladno), čili sídliště se 70 tis. obyv. z nichž jich mnoho dojíždí do Prahy.
3. Problém IAD je řešitelný v centru opět ekonomicky - zóny placeného stání, případně mýtné - a to zejména v denních hodinách. Pak je pro většinu používatelů IGK problém vyřešen - lístek na metro za 20 Kč nebo zaplatit několik set Kč denně za parkování + mýtné? Tak bohatí nejsme a dlouho nebudeme.
4. Přestup bus metro? No a co? Jaký je rozdíl v jízdě z Kladna oproti nějaké díře na jihovýchodě Prahy a dojezdu např. na Skalku?
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 08:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
příspěvků je mnoho, proto se pokusím na nějaké reagovat:
1) ad Dandy
Modernizace městské hromadné dopravy v Praze byla snad kromě obou světových válek vždy z centru pozornosti žen a mužů na radnici. Kromě čistírny odpadních vod, bude na tuto modernizaci vždy věnováno velké množství peněz, i kdyby se měla zvýšit cena jízdného. O kolejové spojení letiště s centrem bude stát i Letiště Praha, kterému je v podstatě jedno, zda bude podporovat metro nebo vlakové spojení. Tzn. že záleží na tom, které investiční záměry převáží zda Magistrátu (metro) nebo Středočeského kraje a Správy železniční dopravní cesty (vlak). Lze přepokládat, že kromě financování ze strany města, EU a Letiště Praha na výstavbu metra rády přispějí i soukromé firmy, které budou investovat v okolí budoucích stanic metra. Takže odhaduji termín dokončení metra na letiště mezi roky 2015 - 2025, ne později.
2) ad Bručoun
Provizorní terminál Veleslavín bude asi opravdu provizorní, protože lidé z oblasti Vokovic a Ruzyně budou nadále křičet, že se po Evropské hrně moc autobusů. Kromě toho zde není příliš místa na parkování v systému P + R.
3) ad Dejvice
Pokud pozoruji vlaky a autobusy směrem na Kladno, tak při cestě z/do Kladna dávají cestující jednoznačně přednost autobusům. Určitě jim bude vyhovovat terminál na Veleslavíně a možná i na Dlouhé míli. Tam sice neušetří čas, ale peníze (kratší placená jízda autobusem).
4) Ad ostatní
V Praze i v Praze 6 má ODS trvalou převahu a mít bude i nadále. V Praze 6 by snad železnici podporovali Evropští demokraté, kteří jsou ale v opozici. V Praze 6 v komunálních volbách nemá šanci získat dostatečný počet mandátů žádná strana, která bude proti metru na letiště. Takže i když možná někdy Chalupa odejde z vedení radnice MČ Praha 6, tak se nikdy nezmění celkový přístup této Městské části. Ta bude souhlasit s dvoukolejnou tratí pouze tehdy, pokud povede v převážné míře pod zemí. Což je samozřejmě drahé a proto tuto železnici pouze slovně podporují Středočeský kraj a SŽDC.
Je holt třeba si přiznat realitu.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 527
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 09:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali:
1) Kde je psáno, že každý majitel musí vytřískat ze svých pozemků maximum? Tak nějak mi přijde, že každý majitel může naložit se svými pozemky jak uzná za vhodné a to, že by na nich někdo mohl postavit administrativní palác může, ale nemusí brát do úvahy. To by se totiž musely zbourat i činžovní domy, které rovněž nezhodnotí pozemky tolik, jako administrativní budova. Zkrátka a dobře, to že má můj pozemek cenu pro nějakého spekulanta ještě neznamená, že se postavím na hlavu a budu tančit podle jeho pískání.
2) Ano, Kladno je velká pražská noclehárna, na rozdíl od normálních sídlišť ale přeci jen funguje jako samostatné město. Přeci jen polovina lidí pracuje přímo na Kladně, což asi u běžných pražských sídlišť neplatí. Navíc nějak postrádám souvislost tohoto bodu s diskutovaným tématem.
3) Ano, souhlasím
4) Rozdíl oproti dojíždění z vesnic a městeček BUSem na Skalku je v tom, že z Kladna jede ohromné množství lidí prakticky z jednoho místa, zatímco na Skalku jezdí více či méně lokálkové spoje vymetající každou ves. Chceme-li se zbavit negativních jevů souvisejících s dojížděním tak velkého počtu lidí, musí existovat pohodlné, rychlé a přiměřeně drahé spojení.
Současné BUSy nejsou příliš pohodlné, ani příliš rychlé.
BUSy + přestup na DM nebudou ani pohodlné, ani rychlé. (Pro lidi, kteří dojížděli jen do Dejvic to bude vyslovené zhoršení, pro ostatní v lepším případě bez změny)
Vlak + přestup na DM bude zhoršení úplně pro všechny (místo aby o něco horší dostupnost vlaku na Kladně byla vyvážena bezproblémovým dojezdem až do centra města a možností přestupu na všechny linky metra, budou všichni nuceni po 20 minutách přestoupit na metro a většina z nich po dalších 20 minutách budou muset znovu přestupovat).

Všechny komplikace ve veřejné dopravě spolu se zlepšující se ekonomickou situací povedou jen k tomu, že lidé budou přesedat do IAD a problémy porostou.

Všimněte si, že ze směru Beroun, Benešov, Kolín, Poďobrady, Neratovice i Kralupy zajíždějí vlaky k plné spokojenosti cestujících až do centra s tím, že samozřejmě umožňují výstup/přestup i jinde (Hostivař, Vršovice, Radotín, Smíchov, ....) Zkuste si představit využití vlakové dopravy, kdybychom se vrátili do 80 let a vlaky od Berouna ukončili na Smíchově, vlaky od Poďobrad a Neratovic ve Vysočanech, ...
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 10:02:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dnes mám náladu říct, že "každému, co jeho jest" a myslet si, že pokud si P6 (radnice s podporou obyvatel) prosadí klikaté metro, tak jim tam ta natřískaná Evropská prostě zbyde, okruh neokruh, parkovné neparkovné.
Mám skoro pocit, že s tím počítají, protože v Dejvicích se plánuje pár podzemních parkovišť (v tom komplexu na Vítězném náměstí a pod parkem na Sibiřském náměstí). Nepředpokládám, že by jejich stavbu radnice schvalovala/prosazovala proto, aby měla v Dejvicích hezké ulice se stromečky, bez parkujících aut místních (to tak nejvýš nakukají právě místním obyvatelům). Radnice P-6 zřejmě skrytě počítá s tím, že aut bude do Dejvic v budoucnu směřovat stejně, ne-li více než teď.
Ovšem jako byznys je to možná OK - ať ta parkoviště bude provozovat kdokoliv, jistě z toho půjde do obecní kasy tučný nájem. Za ty peníze se pak bude obyvatelům hustit, že vymístěním veřejné dopravy došlo na Dejvické ke zklidnění .
Vlk z Ruzyně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.49.250
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 10:46:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On-Wa 1): Mezinárodní letiště jsou klasifikována podobně jako hotely. A nejvyšší mají ta s připojením na ž e l e z n i č n í síť.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 12:41:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Tomášk. Žijeme v tržní ekonomice. Pokud vím, tak pozemky kde dnes stojí za a odkud odjíždí ta záplava autobusů, tzv. autobusová nádraží v širším centru města, patří buďto soukromníkům nebo městu, čili dopravcům ne. Rozhodnou-li se vlastníci je využít jinak, tak to udělají a vše ostatní je otázkou ekonomického propočtu výše investice a její návratnosti (i to případné zbourání činžáku okud není památkově chráněný). To je realita. Kulaťák a okolí se stane brzy dalším regionálním centrem Prahy - řekněmě severozápadu. Pokud se postaví parkovací garáže, tak budou určitě za peníze a ne zadarmo stání na ulicích jako dnes. Projděte se tam a uvidíte kolik vozů má RZ KL, LN, CV, případně S. Pro ty samozřejmě se cena denního dojíždění do této části zvedne o několik set Kč denně. Plánuje se rozšíření parkovacích zón z centra i na P7 a P6.
Ad. Vratislav. Ano vše je o ekonomice ale platí to co jsem napsal výše.
Nevím, proč se tu pořád řeší kdo bude či nebude na radnici. Tohle je problém, který byl zaspán už před dvaceti lety a teď holt se ukázal v celé své nahotě a musí se řešit tak či tak. Výstavbu a přestavbu celé čtvrti a ozšiřování letiště nikdo nezabrání, stejně jako konverzi Kladna a dalších sídel v okolí Prahy na levnější rezidenční zóny. tak to probíhá všude ve vyspělém světě a říká se tomu suburbanizace.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 12:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Já proti tržní ekonomice nic nenamítám. Narážel jsem zejména na akce typu vymístění žel. dopravy z Masaryčky, Bubnů, Smíchova, ... A to nemá s tržní ekonomikou nic společného, viz vyhlášená stavební uzávěra na Masaryčce. To je tak trochu mafiánská praktika, kdy developer podmáznul radnici a radnice vykonala.

Parkování - podzemní garáže se postaví pro nájemce kancelářských prostor, které vzniknou spolu s nimi, ne pro plebs, který bude tlačen k parkování na P+R, ani pro rezidenty, kteří si nenechají líbit, aby pro auto museli chodit bůhvíkam a platit bůhví co. Dojížděči si nějakou skulinku, jak jezdit co nejblíž k centru samozřejmě najdou. Navíc mnozí přehodnotí, zda budou jezdit IAD+MHD, ale pojedou až do cíle cesty IAD, takže dejme tomu nebudou zacpávat zpoplatněné centrum, ale okruh a všechny dostředné komunikace. Ne všichni, kteří odstavují auta na Dejvické, jedou do centra ...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 920
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 13:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud se postaví parkovací garáže, tak budou určitě za peníze a ne zadarmo stání na ulicích jako dnes. Projděte se tam a uvidíte kolik vozů má RZ KL, LN, CV, případně S. Pro ty samozřejmě se cena denního dojíždění do této části zvedne o několik set Kč denně. Plánuje se rozšíření parkovacích zón z centra i na P7 a P6.
a tedy i na Petřinách. Ale to nikdo obyvatelům Petřin vysvětlovat nebude. Nejprve jim nadělí metro a poté budou ve vlastním zájmu sami volat po placeném parkování a problémech s tím spojeným. Záleží, kde bude první stanice metra s neplacenými místy nebo alespoň cenami P+R.
M_xx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.153.100
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 14:19:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím,
zajímavá diskute, kterou rád čtu, nicméně si myslim, že pan Chalupa a jemu podobní se nerozhodují podle racionálních důvodů (myšleno racionálních z pohledu všech obyvatel P6), takže ať vymyslí kdokoli cokoli, stejně nic nezmůže..

Viz usilovné přesvědčování o nutnosti vnitřního okruhu a zároveň absolutní (38 ku 0) a trvalé odmítání rychlodráhy..

Ale diskuse je toto zajímavá ..
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 14:29:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Tomášk a Borovička.
1.Podívejte se někdy, jaká auta a kdo v nich sedí. Mnoho z nich jsou starší stroje a sedí v nich řekněme průměrně vydělávající lidé. Takže ty ty ceny za parkování asi odradí od jízdy do centra.
2. Až začne MP i PČR důsledně vymáhat dodržování dopravního značení a tedy i zón placeného stání, tak se ty skuliny jaksi uzavřou (odtah + pokuta + trestné body) a mnoho lidí usoudí, ženejlepší je cesta MHD, potažmo metrem. Já osobně dnes používám při cestě do města IGK ke stanici metra a dál jedu radši metrem i při služební jízdě. Ušetřím mnohdy čas, nervy a přečtu si i noviny což v IGK na přecpaných ulicích nejde.
3. Metro á oproti železnici v Praze tu nespornou výhodu, že jeho stanice jsou přímo v ulicích, nikoliv mimo (např. Berlín je na tom se svou železniční S-Bahn samozřejmě lépe). U nás když dojedete někam na nádraží, tak musíte až na vyjímky abslovovat turistickou cestu někam či ještě i v centru přestupovat na tramvaje, metro atd. (vyjímkou je snad Masaryčka, takové hl. n. je už taky trochu mimo - stanice "A", "C" Muzeum je určitě lépe položená).
4. Aby mohla MHD konkurovat IGK musí nabídnout určité výhody oproti IGK (např. možnost zaparkovat u stanice a dále pokračovat co nejrychleji k cíli). V tom mají bohužel železnice v Praze díky svým ochranným pásmům a regulím z dob c.k. jistý hendikep metro naopak přednost.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 14:41:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: V jízdách do centra není spor. Ale ne každý, kdo odstaví svou káru jede do centra. Spousta lidí jede "za centrum". Až jim veřejná doprava nabídne odstavování auta kdesi na okraji města a dlouhou, zato však drahou projížďku metrem (až se naplní Bručounova vize prodražení cest z periferií do centra), tak se na MHD vyprdnou, místo na P+R odbočí na okruh a pojedou do cíle své cesty mimo centrum. Takže zbytečně zahoustne provoz na okruhu a drahé metro bude zbytečně prázdné. A o autě začnou uvažovat i ti, kteří dosud jezdili BUSem, protože je přestup navíc bude štvát a zdržovat.
M_xx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.153.100
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 15:01:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomášk: Že se do toho zase míchám - zeptejte se lidí z Berouna, kolik jich začalo navíc jezdit BUSem od tý doby co je Metro na Zličín. Řekl bych, že ani moc ne.. U nás ve firmě je takových lidí jen pár, ale všichni jezdí autem.

Mimochodem - větší firmy pravděpodobně zajistí pro mimopražské možnost parkování bez toho, že by museli platit nějaké horentní sumy.. V centru i mimo něj.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 15:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej_wagner: Jenže to je kvůli tomu, že busy jedou stejně dlouho či trochu rychleji a jedou do centra, resp. do všech možných koutů Kladna, ale vlaky jedou do "lesa" u Kladna. Navíc těch busů jezdí více - ve špičce cca každých 5-10 minut. Tento stav mi ale nepřipadá vyhovující, protože je prostě jasné, že jeden ešus za 30 minut je výhodnější než 5 busů v té půl hodině. Jinak, co se týče toho ukončování busů na Veleslavíně, tak doufám, že bude rychlodráha dřív než metro a sníží se tak výrazně počet busů. Ale jinak zbytek busů bych určitě ukončil na Veleslavíně a nikoli na Dlouhé Míli, protože na Veleslavíně bude nejen metro, ale i tramvaj a také domy, školy atd.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 16:37:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono to zase není tak jednoduché. Zajistit parkování v centru a v širším okolí centra pro všechny zaměstnance, to je invesičně i prostorově neřešitelné. Už dnes se firmy stěhují ven z centra a jedním zdůvodů je i možnost parkování. To fungovat nebude. Objezd po okruhu, prosím, ale začnou se zvyšovat náklady na provoz IGK na únosnou mez. Pokud vím, tak Praha uvažuje o mýtném i na MO, tzn. budu-li chtít jet zadarmo, tak mohu použít v budoucnu jenom druhořadé komunikace a najedu hodně kilometrů a projedu hodně PHM. Takže to taky nefunguje pro pravidelné jízdy a pokud nejsem zrovna GŘ s platem 250 tis./měs. Nakonec to metro bude pro průjezd Prahou nejrychlejší a ekonomicky pro nejširší vrstvu lidí nejpřijatelnější (a to už vůbec nepočítám v úvahu růst cen ropy a PHM z ní vyráběných - brzy možná 100 USD barrel). Elektricky poháněná trakce bude určitě levnější.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.19.37
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 16:38:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Provizorní terminál Veleslavín bude asi opravdu provizorní, protože lidé z oblasti Vokovic a Ruzyně budou nadále křičet, že se po Evropské hrně moc autobusů. Kromě toho zde není příliš místa na parkování v systému P + R."

Jenže ta volba není jen busy nebo metro. Ta volba je buď více uživatelsky vyhovujících busů a méně IAD, nebo méně uživatelsky vyhovujících busů a více IAD. To běžný občan nevidí a nikdo z pražských politiků vidět nechce. Škoda, že to nevidíte ani Vy.


"Pozemky v centru města mají cenu jako stavební parcely pro budovy s vysokým návratem investic, ne jako odstavné plochy pro busy atd. Takže ta likvidace těch busových nádraží poblíž centra je logická."

Logická jen jen pro lidi mající z těch budov profit. Což jsou majitelé pozemků, developerské a stavební firmy, a jimi finančně zainteresovaní politici. Pokud vezmu jako měřítko funkčnost města, tak z dlouhodobého hlediska je vytěsňování linkové VHD mimo město velmi špatným krokem, který se vrátí v podobě zvyšování IAD. Motivaci politiků k rušení ploch pro VHD chápu, i když se mi otvírá kudla v kapse. Ale chvála těchto politiků za "vymísťování" autobusových nádraží ze strany fandů kolejové dopravy mě nikdy nepřestane fascinovat.

"Až jim veřejná doprava nabídne odstavování auta kdesi na okraji města a dlouhou, zato však drahou projížďku metrem (až se naplní Bručounova vize prodražení cest z periferií do centra),"

Prosím o vysvětlení. To jsem nějak nepochopil. Pokud vím, psal jsem (jinými slovy), že si přesunutí území, kde leží (plánují se) stanice metra (s výjimkou letiště), do vnějších pásem neumím představit.
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 20:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondrej wagner V Praze 6 v komunálních volbách nemá šanci získat dostatečný počet mandátů žádná strana, která bude proti metru na letiště.

Věřím, že ne všichni obyvatelé P6 jsou tak blbí :-) A o jedné straně, která je PROTI metru na letiště (a PRO železnici) vím :-)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 07:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Která to je, Evropští demokraté, nebo někdo jiný?
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 14:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Strana Zelených. Z jejich tiskové zprávy:

Tisková zpráva Krajské organizace Strany zelených v Praze
Praha, 22. prosince 2005
Pražští zelení: dopravu na ruzyňské letiště vyřeší železnice
Pražská organizace Strany zelených se znepokojením sleduje dlouhodobě nedostatečné spojení veřejnou dopravou na ruzyňské letiště. Město podporuje rozvoj letiště, ale neumí zajistit kvalitní spojení ze středu města. Problém rozhodně nevyřeší zdražení jízdného autobusů.
Potřeba dalších autobusových spojů směr ruzyňské letiště podle zelených jasně dokazuje, že na této trase chybí moderní železniční spojení běžné ve velkých evropských městech. Cesta vlakem z centra Prahy na letiště by byla navíc rychlejší, nezávisle na hustotě silničního provozu.
Podle Petry Kolínské, předsedkyně pražské krajské organizace zelených, jsou „neúměrné požadavky na nárůst frekvence autobusové dopravy“(1) výsledkem krátkozraké dopravní politiky města. Radnice již řadu let mluví o modernizaci železničního spojení Praha – Kladno s odbočkou na letiště, ale nepovažuje ji za svoji prioritu a ustupuje tlaku Prahy 6, která s rozvojem železnice na svém území nesouhlasí.
Strana zelených považuje modernizaci železnice v Praze za klíč k řešení dopravního přetížení metropole. Náklady na modernizaci železniční sítě v Praze by přitom hradil z větší části stát a cena jízdenky by se řídila běžným tarifem pražské integrované dopravy. „Ani obavy z hluku nejsou na místě – zkušenosti z Berlína a dalších evropských metropolí dokazují, že moderní železniční soupravy nemají problém vyhovět přísným hlukovým limitům“ řekl Petr Šlegr z pražských zelených.

Poznámky:
(1) „neúměrné požadavky na nárůst frekvence autobusové dopravy“ – citace z tiskové zprávy ze 43. jednání Rady hl. m. Prahy 20. prosince 2005 –
http://www.praha-mesto.cz/(yktnltmguudr0pf1ixmoacip)/default.aspx?id=66066&ido=5074&sh=-901959336
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 00:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jedno kouknutí do téhle diskuze za půl roku a už bych mohl vraždit na potkání . Nakonec jediné, v což můžu doufat, je následující:
Bém přestoupí do vrcholné politiky a na Prahu hodí bobek, Bürgermeister a Chata shrábnou za tichou podporu developerských projektů špinavá eura a odklidí se je čistit někam daleko. Pokud se to podaří a zároveň nebude Říman ministrem dopravy , možná se i něco postaví.

Ale k realitě: všimnul jsem si, že stavba domků u Libockého rybníka je zakončena protihlukovou stěnou u trati. Ta ovšem opisuje poněkud větší poloměr, než jaký má dnešní trať. Že by se počítalo s rychlo-80km/h-dráhou?
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 02:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: vzdyt tam dalkove linky z/na Florenc bezne stavej, nezajizdeji sice do terminalu, ale zastavku maji na Chlumecke ulici spolecne s linkou 512. Nicmene je pravdou, ze vetsina linek zde stavi jen ve smeru do centra.
Nemám rád gumokolisty, proto vždy vítězí VHD!
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 09:39:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
rád bych odpověděl na některé reakce:
1. ad Vlk z Ruzyně. Nznám klasifikaci letišť, nicméně uznávám, že nejlépe jsou hodnocena letiště napojená na železniční síť, ale podle mého názoru se předpokládá, že vlaky po této železnici pokračují dále do okolí letiště a nejenom do středu města. Rozdíl ve kvalitě spojení do Prahy metrem nebo železnicí zase není tak obrovský. Sice dochází k časové úspoře v průběhu jízdy, ale na druhé straně má metro kratší intervaly a časově kratší přestupy na ostatní trasy metra.
2. ad Dejvice
Jistě, je hodně důvodů proč lidé z/do Kladna jezdí více autobusy, nicméně je dost pravděpodobné, že lidé ze severovýchodní části Kladna nezmění své cestovní zvyklosti ani když bude jezdit do Kladna supermoderní "ešus" každou čtvrthodinu. Nicméně já osobně nejsem vůbec proti kvalitní kolejové dopravě z/do Kladna, která by začínala nebo končila na Masně. Obávám se ale, že investice do této trati jsou mimo hlavní zájem SŽDC a Středočeského kraje a Magistrát dá přednost metru na letiště.
3. ad Bručoun
Já samozřejmě bych si přál rovnější směrování trasy A, bohužel se prosazuje zajíždění do Motolské nemocnice. V blízkosti Veleslavína lze snad využít prostor mezi Evropskou a Buštěhradskou tratí. Není ale opravdu příliš velký na autobusové nádraží a parkoviště pro IAD. Samozřejmě bych podporoval kvalitnější autobusovou dopravu, nicméně realitou zůstává, že vždy bude určitý počet lidí, kteří dají přednost autu a v cestě do centra Prahy je odradí zejména nedostatek parkovacích míst a ucpané ulice.
4. ad Pesig
Jistě Strana zelených může podporovat železnici, což je také správné. Ale bude mít dost problémy stavět se proti metru, protože z hlediska zatížení životního prostředí doprava metrem je nejméně zatěžující motorová doprava vůbec. Jinak se nedá tak úplně říci, že Praha 6 s železnicí nesouhlasí. Aby byla železnice efektivní, tak by se musela postavit druhá kolej, jejíž stavba by byla v konfliktu se zájmy majitelů vil na Ořechovce. Radnice by ale nic nenamítala proti podzemní trase železnice v Praze 6, která by přinesla určité výhody, protože by mohla být mnohem přímější než současná trasa. Vzhledem k tomu, že by se dal využít i hřeben táhnoucí se od Špejcharu až do Hvězdy, mohlo by v takovém tunelu dojít k pozvolnému stoupání železnice do Veleslavína a popř. do Ruzyně, kde jedinou překážkou by byl Šárecký potok.
Jinak osobně se domnívám, že to, že prodloužení trasy metra A dostalo přednost před železniční dopravou je dáno několika faktory:
a) Nedostatečná finanční podpora železnice ze strany SŽDC, Středočeského kraje a města Kladna,
b) Neujasněnost budoucnosti Masarykova nádraží a tím i pokračování vlaků jedoucích Z/na letiště,
c) Možné konflikty při stavbě druhé koleje s usedlíky okolo tratě,
d) Neujasněnost dopravních proudů v Kladně po výstavbě železnice (do jaké míry bude železnici konkurovat vlak),
e) Neujasněnost budoucnosti pokračování Buštěhradské dráhy směrem na Lužnou.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 11:30:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1) Kratší interval může mít i dráha, není problém tam dát obdobné zabzař. jako v metru. Jen bude na povrchu více vidět, že se vozí vzduch.

2) Hm severovýchod Kladna. To je co? Teda znám tam jednoho obyvatele, co tam má domek. Ale za svého 365 dnů dlouhého pobytu tam jsem si povšiml, že je tam les, fabrika, věznice a 2 vesničky (Dříň, Dubí) a pusto.
Tam ten potenciál pro železnici není.

3)Hřeben od Špejcharu do Hvězdy - to jako směrujete železnici také k té Motolské nemocnici? Teda ani tady jste si mapu moc neprohlédl, protože to je pod vilkami nejvilkovatějšími a ještě nějaký kilometr tunelu navíc. A tato trasa má právě ten nedostatek na kterém P6 trvá - nebýt v kolizi s prodloužením metra A.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 12:06:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

chacha, že metro zatěžuje životní prostředí méně než vlak. A všechny ty energie pro svícení, eskalátory, větrání a zvýšené jízdní odpory vyrábíme jak?
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 12:12:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jednou ad4:
Hlavním důvodem upřednostňování metra je, že si většina zúčastněných vůbec neumí představit dobře fungující vlakovou dopravu.

Naopak dobře fungující metro znají z každodenní zkušenosti.

Že ty dva systémy jsou v principu totéž, jen s trochu jinými provozními parametry jim nedochází. Pro většinu lidí jsou to zcela odlišné dopravní prostředky. Jeden osvědčený, nový, krásný, fungující. Druhý pomalý, špinavý, vedený podivnými končinami města.

Tj. největší vinu má totální zanedbávání železnice v minulých desetiletích.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 12:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak Kladno má potenciál jako kráva, ovšem ešusy musejí jezdit až do Ostrovce či Dubí a nějaká ta další nová zastávka mezi Kladnem (vejhybkou) a Kladnem Dubím by neškodila.

A domnívám se, že StČ kraj je nové železnici Kladno - Praha nakloněn více než příznivě. Bohužel makastrát Prahy okupují debili, kteří by nejradši všude viděli kapacitní ulice a parkoviště nejen pro rezidenty a dopravě nerozumějí. Zřejmě ani nikdy neviděli a neslyšeli kvalitní železnici, jaký že to dělá hluk. Asi také nevědí, že fyzickou vlastností povrchové železnice není bordel na jejích pozemcích. Tohle nabulíkovali většině obyvatel Veleslavína a Dejvic, kde někteří z nich tomu tupě věří a nechtějí se přesvědčit, jak moderní železnice může fungovat, jak hlučí a jak může nenápadně a hezky vypadat.
Souhlas s Koem.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 13:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zřejmě ani nikdy neviděli a neslyšeli kvalitní železnici, jaký že to dělá hluk.

Kde se da v Evrope potkat kvalitni zeleznice bez hluku? Docela rad bych se na ni jel podivat. Myslim, ze podobnou exkursi by uvitalo i hodne odborniku, protoze to je jeden z problemu, ktere se jim zatim nedari vyresit.

Asi také nevědí, že fyzickou vlastností povrchové železnice není bordel na jejích pozemcích.

Fyzickou vlastnosti to asi neni, ale pro presvedceni prazskych radnich i prazskych obcanu by musela nejprve draha svoje kolejiste v Praze uklidit.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 13:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koe: Naopak dobře fungující metro znají z každodenní zkušenosti.

Tož to mají asi hodně vymytou hlavu. O tom jak se cestovalo přes půl roku z P6 "metrem" XA vám na radnici samozřejmě nic neřeknou. Ostatně starosta P6 osobně jedno železniční spojení několik dní blokoval.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 13:37:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jistěže mají. Vždyť je jim vymývána už nějakých 30 let. A povodně bych do toho už netahal, tenkrát příčinu potíží všichni docela dobře viděli a uznali, že tohle není samo sebou. Že dráha je odolná proti velké vodě je jen jeden z podpůrných argumentů druhého řádu. Hlavní důvody pro dráhu jsou jinde.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 13:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
zde jsou mé další reakce:
1) Ad Borovička
Severovýchodem Kladna jsem myslel kvadrant, který směřuje od centra Kladna na severovýchod. A přes tento kvadrant jezdí autobusy mezi Kladnem a Prahou.
Motolská nemocnice je již pod hřebenem, jehož osa je Špejchar - Letohrádek královny Anny, Norbertov,Střešovická nemocnice, obora Hvězda. Samozřejmě, že by tunely vedly pod vilkami na Ořechovce, ale pokud by byly ve větší hloubce, tak by to nemuselo mít příliš významný negativní vliv na ně. Ke konci traťového úseku u nádraží Veleslavín jsou na jedné straně teplárna Veleslavín, na straně druhé je zrušené zahradnictví.
2) Ad Koe
Jistě metro spotřebuje více energie než vlak, nicméně bezprostřední vliv metra na životní prostředí okolí je menší než u železnice.
Pokud se týká srovnání metra a železnice - metro má určitou výhodu v tom, že přepravuje na definovaných trasách a to pouze v jednom městě pouze osoby, zatímco železnice přepravuje nejenom osoby, ale také náklad. Cestující jsou jinak přednostně přepravováni na větší vzdálenosti. V metru až na nějaké výjimky (zvláštní vlak s potentáty) nemá nikdo přednost, a proto je jisté, že ve všední den, pokud nedojde k mimořádným okolnostem, vlak přijede zhruba do jedné minuty od příjezdu stanoveného jízdním řádem, zatímco na železnici jej mohou předjet dálkové vlaky. Kromě toho České dráhy, by zajistili především dopravu mezi Prahou a Středočeským krajem, zatímco jízda ve vnitřní Praze by mohla být jenom k stání.
3) Ad Qěcy:
Co ale konkrétního Středočeský kraj udělal, aby k výstavbě železnice došlo?
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 13:51:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Napsal jste: "Jistě Strana zelených může podporovat železnici, což je také správné. Ale bude mít dost problémy stavět se proti metru, protože z hlediska zatížení životního prostředí doprava metrem je nejméně zatěžující motorová doprava vůbec."
Proto jsem napsal reakci jak jsem ji napsal.
A najednou jde už jenom o bezprostřední okolí.... vida
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 13:54:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Wagner: To právě není pravda, neb zatímco metro nemůže dost dobře pružně reagovat na změnu poptávky v průběhu trasy (průjezd dálkových plných vlaků stanicí, zavedení posilových vlaků v části trasy ap.), vlak tohle umí a umí také vyčlenit různe typy vozů různým cestujícím (pro cestující z letiště větší prostory pro zavazadla a extra komfort, pro cestující z Kladna třeba max obsaditelnost).

Troufám si tvrdit, že moderní vlak jedoucí vmax 80 kmh po koridorovém odtlumeném svršku nedělá žádný výrazný hluk a má daleko menší vliv na životní prostředí při výstavbě trasy.

Jinak vámi jmenované nevýhody dráhy (přednost dálkových cest, náklady, ..) se na dvoukolejce s vmax 80 v podstatě nevyskytnou...

Rozhodně bych byl proti provozu v režii ČD, neb nevěřím tomu, že by byly schopné těch výhod využít :-(

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace