K-report
 

Archive through 04.březen 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Mechanická návěstidla » Staré archivy » Archive through 04.březen 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4630
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 08:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zrcadlík - u 2 ramenejch náv. je společná žárovka (dříve petrolejka) pro obě ramena a zrcadlama se to rozvádí na obě ramena. důvod: když to zhasne, tak je celý náv. potmě. když jsou tam 2 žárovky, tak při zhasnutí jedné se noční návěst dvakrát změní na výstrahu (nebo volno), na což se upozornuje v sjř.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 08:44:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Bureš:
Zrcadlík byl vyvinut pro trojznakové předvěsti, aby bylo možno návěstit dvousvětlovou noční návěst "pomalu" (horní žlutá, spodní zelená) pouze jednou svítilnou. Svítilna byla pouze u horního clonkového mechanismu (žlutá) a svítila i vzad, kde zrcadlík světlo odrážel pro dolní zelenou clonku (čili v podstatě opravdu zjednodušeně řečeno prasátko). Zhasla-li svítilna, byla předvěst neosvětlena a nemohlo dojít k nebezpečnému návěstění jako v případě použití dvou svítilen, kdy by při zhasnutí horní mohla zůstat svítit pouze spodní a předvěst by pak návěstila noční návěst "volno".
Zrcadlíku se údajně mělo používat i u dvouramenných návěstidel s petrolejovým osvětlováním, ale tento případ nemám nikde zdokumentován. Co se týká té poznámky v SJŘ, tak šlo o to, že se u petrolejového osvětlování předpokládá zhasnutí jedné svítilny a vznik nebezpečného návěstění a vlak proto do stanice vjíždí vždy sníženou rychlostí, jako by jel do odbočky, ať už se vjezd povoluje jakoukoli noční návěstí. U návěstidel osvětlovaných elektricky se to řešilo sériovým řazením žárovek ve svítilnách a tato podmínka tím pádem odpadla.
Jinak výkres trojznakové předvěsti se zrcadlíkem je v archivu na Parostroji, bohužel tam není boční pohled, ze kterého by bylo lépe patrné uspořádání osvětlovacího zařízení.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4632
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 09:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

aha. tak takhle to je přesně. dík.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 09:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když to teď ex post čtu, tak jsem to trochu špatně formuloval, takže ještě malá oprava:
Svítilna byla pouze u horního clonkového mechanismu (žlutá clonka) a svítila i vzad, kde zrcadlík světlo odrážel pro dolní zelenou clonku (čili v podstatě opravdu zjednodušeně řečeno prasátko)...
Aby mne pak někdo nevzal za slovo a netvrdil, že jsme mívali na předvěstech žluté svítilny (ten sloh je ale prevít...).
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 13:01:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky moc za podrobný popis. Teď je jen otázka, jestli u nás ještě někde ten zrcadlík existuje v pravidelném provozu. Z dřívějška si pamatuju, že některé dvouramenné mechaniky osvětlované petrolejkami měly také dvě svítilny. Takže tomu tak asi nebylo všude.
ICQ -> 21 65 33 068
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 16:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bureš:
Já mám na fotkách zdokumentovaný zrcadlík pouze na trojznakových předvěstech (Hostivař, Říčany, Rájec-Jestřebí,...), na dvojramenném návěstidle jsem ho neviděl a v současné době v provozu už určitě není.
Osobně si myslím, že dosazení zrcadlíků na vjezdy se ani ve větším měřítku nerealizovalo. Bylo to spíš takové zbožné přání - já jsem o tom našel zmínku v dodatku k předpisu T6 z roku 1955, který byl vydán v rámci změn souvisejících se zrušením směrové návěstní soustavy (mimochodem velmi zajímavá literatura, poprvé jsou tam mimo jiné zmiňována čtyřznaková návěstidla s pohyblivým žlutým ramenem a poprvé se objevuje popis světelného návěstidla vzor SSSR, ještě s poněkud netypickými stínidly). V tomto dodatku je psáno něco v tomto smyslu: "U petrolejového osvětlování existuje při nočním návěstním znaku tvořeném dvěma světly možnost zhasnutí jedné svítilny a vzniku nebezpečného návěstění. Tento problém bude řešen dosazením zrcadlíku nebo instalací elektrického osvětlování". Možná se to někde na tom dvojramenném zkusilo, ale zjistilo se, že je to poněkud nešikovné a humpolácké (ono ten zrcadlík byla docela velká kisna, se kterou vítr musel řádně cloumat už na poměrně nízké předvěsti, natož pak někde nahoře na návěstidle, kde ještě musel být zákonitě delší vzhledem k větší vzdálenosti clonkových souprav). Tak se raději zavádělo elektrické osvětlování (žárovky v sérii, takže při přepálení jedné zhasne i druhá svítilna), no a u těch zbývajících stanic se "na přechodnou dobu" (která, jak známo, u ČSD někdy trvala hodně dlouho) zavedla ona poznámka v SJŘ (kde se udržel ze setrvačnosti i ten zrcadlík).
Pokud tedy zrcadlík na návěstidle někde vůbec byl, tak asi v padesátých, možná v šedesátých letech, kdy se k naší smůle moc nefotilo a ani moc fotit nedalo. Kdyby to vydrželo déle (80.léta), tak tehdy už se kolem tratí potulovalo celkem dost lidí a myslím si, že takové krásně monstrózní udělátko by určitě někdo vyfotil.

(Příspěvek editován uživatelem miloslav_kolář únor 14, 2006)
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 15. února 2006 - 14:23:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miroslav Kolář: Díky za podrobný popis.
ICQ -> 21 65 33 068
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 15. února 2006 - 14:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zase po čase jedna hádanka :-)




ICQ -> 21 65 33 068
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 07:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že by Nový Bydžov? Nedávno jsem přes něj jel a je mi to povědomé.
Kejml
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 21:36:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen k tomu německému webu: Vyloženě SEZNAM lze najít na: www.khobby-eisenbahnfotografie.de/php/fsupdateanzeige.php
Je to dle spolkových zemí a jsou tam též "Tschechische Bahnen" Jako pramen je uveden: Eisenbahnatlas CD, čímž je asi míněn Hudcův atlas, (potažmo seznam kolegy Bureše, nemýlím-li se) Možná by se tam ale lépe vyznal někdo, kdo vládne Němčinou, což já bohužel nejsem. Docela mne překvapilo, že mechaniky jsou ještě i "na západě". K trojznakým předvěstem: Je někde nějaká zachovaná alespoň jako pomník nebo v muzeu? Ještě je pamatuju v terénu, není to myslím tak dávno, co přišly o svá ramena.
NESPOUŠTĚJ OČI Z TRATI!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 19765
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 21:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice stojí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 08:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kejml:
Poslední trojznakové předvěsti padly v druhé polovině osmdesátých let. Já jsem se začal o mechanická návěstidla a zab. zař. hlouběji zajímat v roce 1991 a v té době už nebyla v provozu žádná. Ono už v literatuře o ZZ z konce šedesátých let je trojznaková předvěst uvedena jako záležitost, která neodpovídá nové návěstní soustavě, nově se neinstaluje a bude se postupně nahrazovat náv. světelnými. V náv. předpisech vydaných v roce 1987 pak už nebyla návěst "pomalu" trojznakové předvěsti ani zmiňována, takže se tehdy s nimi zřejmě počítalo jako s raritou, která na těch pár místech doslouží na výjimku.
Mezi poslední stanice, kde ještě byly, patřily Vranovice (tam to padlo se stavbou autobloku Brno-Břeclav), Rájec-Jestřebí (instalace světelných návěstidel cca v letech 1986-88) a pak ještě pravděpodobně Praha-Hostivař (světelná návěstidla cca 1989-90, ovšem je možné, že předvěsti byly světelné už dřív, jako v Říčanech, kde byly původně trojznakové předvěsti také).
Pokud vím, tak ani jako muzejní exponát trojznaková předvěst bohužel nikde není, takže nám zbývají jen staré fotky jako doklad její existence (mimochodem, na titulní straně nějakého čísla Železničáře ročníku 74 byla krásná barevná fotka přípřeže E469.3 a štokra projíždějící kolem trojznakové předvěsti na benešovské trati).

(Příspěvek editován uživatelem miloslav_kolář únor 17, 2006)
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 13:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kejml: Odkaz mi bohužel nejde otevřít. Jinak pokud je uveden jako zdroj Atlas, tak tam byl jen výběr, v žádném případě se nejednalo o kompletní seznam.
ICQ -> 21 65 33 068
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 13:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honza O.: Ještě neřeknu skutečné místo, jestli se třeba nebude chtít pokusit o štěstí i někdo jiný :-)
ICQ -> 21 65 33 068
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 717
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 22:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejni někde fotka ty trojznakové předvěsti??
Nejak nevim o co jde a rad bych to viděl ...
L K
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.198.226
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 19:28:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak po delší době zase já.
V Jenči se bude realizovat komletní rekonstrukce návěstidel, konkrétně L,S,L1 a S1, čili ty nejzatíženější a nerozesranější. Proběhne po slezení sněhu. Na vjezdu od Kladna dojde k destrukci elektrického osvětlení, jednak není proti nasvícenému letišti vidět a jednak montáž výtahu je třikrát náročnější, než vlastní výměna celeho klacku. Odjezdy si elektrické osvětlení zachovají, L-kový vjezd je nema už teď. Kritický stav návěstidel však zřejmě nastane s napojením Středoklucké v souvislosti se stavbou R6.
Ve Zvoleněvsi dojde po sněhách ke kopací činnosti na straně ke Kralupům, tím zřejmě činnost pro letošní rok skončí.
Svojetín je popílen, dva nejlepší klacky budou dál pracovat právě v Jenči. Zlonice po několika letech konečně dokončeny a zničeny. Klacky pro nezájem rozkradeny nepřizpůsobyvými.
Jiné destrukce se na kladensku/rakovnicku/hornopražsku nechystají
LK
Chich
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.200.250
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 21:45:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bureš:Ten odkaz mi také nešel, ale smázni "k" ve slově "khobby".....
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 19. února 2006 - 09:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Miloslav Kolář: Jestli se nepletu, tak trojznakovou předvěst mají aspoň v muzeu dopravy v Bratislavě.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 19. února 2006 - 17:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Toto úterý, tzn. 21.2. 9:20-13:40, se budou v Říčanech stavět odjezdová světelná návěstidla, takže fotiči mechanik, máte poslední šanci.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 20. února 2006 - 08:35:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jsem loni na podzim navštívil skomírající muzejní železnici z České Kamenice do Kamenického Šenova, mou pozornost upoutalo, že těsně před mechanickou předzvěstí vjezdu do České Kamenice (jejíž drátovod už odnesl "zub času" a tudíž byla trvale v poloze Výstraha, před několika lety nadšenci dokonce nově natřena) byla nově instalována tabulka s křížem. Tím však byl zpaskvilen hezký fotoflek. To tam nemohla zůstat jen ta předzvěst se žlutým terčem trvale v poloze Výstraha? Stejně všechny vlaky KPL v České Kamenici zastavují, resp. končí jízdu. Viz též příspěvky z 19.2. v tématu "Otázky...".
Ve starých návěstních předpisech, které mám ve sbírce, je uvedeno, že: "Tabulky s křížem se nově nezřizují" (neoficiálně proto, že šlo o nesystémový relikt z doby německé okupace).
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 20. února 2006 - 13:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

L K: Takhle zničit takový pěkný fotoflek

Beze změny: Lichovovice, Louny, Luštěnice a Dobrovice.
ICQ -> 21 65 33 068
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 20. února 2006 - 22:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravim,
kdosi tu chtel fotku triznakove mech. predzvesti, tak pokud mu nebude vadit, ze je s nemec, tak at se koukne sem - ../28/63916.html
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2779
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 17:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Říčany aktuálně - vlevo L1 a L2, vpravo S2, S1 a S3:


U čtvrté koleje byly postaveny odjezdový trpaslíci, u kolejí 2, 1 a 3 jsou stožárová návěstidla.
Další fotky jsou v diskuzi Trať 220/221.

(Příspěvek editován uživatelem Poborskiii únor 21, 2006)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 21:22:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pjp : tá mech. predzvesť trojznaková je taká ako boli na ČD a ČSD, len svetlá sú spodné žlté, horné zelené a sú zvislo pod sebou.V predpise ČSD, ktorý platil do r. 2005už nie je táto prezvesť. Nakoľko zelené svetlo zrejme nezodpovedalo náv. rýchlostnej sústave. Tabule pred predzvesťou sú väčšie a sú priamo pred predzvestným stožiarom.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 09:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rk_kn: nebylo na české trojznaké předvěsti pořadí světel obráceně? Nahoře žlutá a dole zelená...?
Vejce_zářícího
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 09:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kdy Říčany domechanikují?
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 10:13:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No k těm předvěstem - já bych řekl že horní bylo žlutá nebo zelená, podle polohy desky, a spodní zelená nebo nic podle polohy ramena, ale jistě to tvrdit nemohu
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4668
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 13:05:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na světelný předvěsti určitě a v dobách kdysi dávno (50? léta) bylo očekávej 40 žlutá a pod ní zelená. předpokládám, že mechaniky byly stejně.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2792
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 19:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vejce_ zářícího: AŽD mají jako termín dokončení provizorního SZZ v Říčanech konec března, takže nejspíš během dubna. O dubnu se také mluvilo jako o konci stavědel. Ale přesný termín nejspíš není. Harmonogram stavby 4.koridoru je dost flexibilní, plán výluk se mění téměř ze dne na den. Také je otázkou, zda se stihne dodělat i dálkovina.
Jinak fotitelná beze změn stále zůstávají vjezdová mechanická návěstidla, nové vjezdy jsou totiž o několik set metrů posunuty dál od stanice.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 1-2005
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 19:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Hajnej: už si to nepamätám. Mám len ČSD D1 z r. 1962, kedy sa zavádzala rýchlostná návestná sústava. Tam už tieto predzvesti nie sú. Tie boli v prepisoch predtým, napr. v r. 1954.
Béďa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.16.35
Odesláno Čtvrtek, 23. února 2006 - 10:37:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chtěl jsem se zeptat, kde všude máme v Praze mechaniky? Dík
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. února 2006 - 11:10:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miloslav_kolář z 17.02.06: vracím se k Vašemu příspěvku o trojznakých předvěstech. Pamatuji, že tento typ stál i v Táboře směrem od Č.B., rameno bylo odstraněno na přelomu 60./70.let. Ta hostivařská trojzn.předvěst tam opravdu směrem od Prahy byla, je ještě zachycena na fotce z května 1969. Nevydržela však až do konce 80.let, ale byla nahrazena na začátku 70.let předvěstí světelnou, která pak byla nahrazena v roce 1990 novým typem AŽD. (Hostivař se modernizoval na dvě části). Jinak jsem našel docela pěkné vyobrazení trojznakovky v Předpisu D1 ČSD z poloviny 50.let.

Ice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. února 2006 - 12:56:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Béďa:
122 Praha-Jinonice (zneplatněné)
221 Praha-Odb. Železný Most
221 Praha-Odb. Záběhlice
120 Praha-Dejvice
120 Praha-Ruzyně
Nic víc mě teď nenapadá, kolega Bureš určitě kdyžtak rád doplní .
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. února 2006 - 13:12:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě Zbraslav.
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 10:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Rob:
Tyhle vyobrazení jsou z návěstních předpisů z roku 1962. Je to příklad toho, jak tehdejší předpisy byly "user friendly" - byla to dobrá pomůcka pro zapamatování. Bohužel se od těchto barevných příloh, jako od řady jiných dobrých věcí v předpisech, upustilo a nahradily se slovíčkařením, krkolomnými a těžko pochopitelnými formulacemi a přiblblými názvy návěstí a návěstidel (viz radiovník, děličník...), v kterých aby se prase vyznalo...
Jinak na to, že se Hostivař dělala po částech si mlhavě vzpomínám. To, že tam v té době už ta trojznaková předvěst nebyla, jsem sice nezaregistroval, ale z větší části jsem to předpokládal, protože v Říčanech trojznak. předvěsti taky byly, ale též v průběhu 70. let byly nahrazeny světelnými. Proto jsem tu Hostivař uvedl pouze pravděpodobně.
Co se týká toho odstranění ramene v Táboře, tak to je pro mne zajímavá informace, protože jsem nikdy trojznakovou předvěst s odstraněným ramenem neviděl a třeba v takovém Rájci-Jestřebí a Vranovicích dosloužily trojznakové předvěsti s ramenem. Zřejmě tedy nešlo o nějaké celosíťové opatření, ale akci místních zabezpečováků, kterým se prostě nechtělo složitější mechanismus udržovat.
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 10:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Rk_kn:
V předpisu z roku 1962 právě ještě trojznaková předvěst je uvedena, právě jako pozůstatek předchozích předpisů. V těchto předpisech z roku 1954, které představovaly jakýsi hybrid mezi rychlostní a směrovou soustavou, byla místo dnešní návěsti "očekávej 40 km/h" uvedena návěst "pomalu". Denní návěst "pomalu" trojznakové předvěsti je jasná, noční návěst a obojetnou návěst předvěstí světelných tvořilo horní žluté a dolní zelené světlo. U světelných předvěstí to bylo ještě zpestřeno tím, že v případě použití štíhlých výhybek existovala i návěst "pomalu 60 km/h" nebo "pomalu 80 km/h" (to už byl náznak rychlostního návěstění). Tyto návěsti tvořila výše zmíněná dvě světla a bíle svítící číslice 6 nebo 8 na indikátoru umístěném pod svítilnovou deskou předvěsti. Mimochodem, mohl to být docela pěkný pohled na návěstidlo autobloku (předvěst vjezdového návěstidla) doplněné indikátorem...
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 11:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Miloslav kolář: Súhlasím s Tebou. Prezrel som dátum platnosti, a máš pravdu, omylom som uviedol platnosť 1962, posledný predpis návestný ČSD bol z r. 1987. Teraz už u nás platí Ž 1.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 14:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela by mě zajímalo, v kolika případech byla kombinace světelná předvěst + mechanický vjezd "způsobena" odstraněním tříznakové předvěsti a v kolika nechutí udržovat dlouhý drátovod...
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 16:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podobná tématika: namáte prosím někdo fotografie vjezdového návěstidla+předvěsti následujícího odjezdového návěstidla? Někde se tak řešila absence čtyřznakého vjezdového návěstidla s pohyblivým žlutým ramenem, tuším, že to tak bylo např. pře Zbirohem. Díky.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 19:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Hajnej: Tak třeba v Nové Pace to byl určitě ten druhý případ (ústřední stavědlo a na bělohradském zhlaví navíc tunel). Sousední L. Bělohrad nejspíš také (rovněž ústř. stavědlo a ku Pace pěkná dálka k předvěsti).
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 19:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Šimek: neviem či to bolo takto niekde riešené. Ale v minulosti, kým ešte neplatila rýchlostná náv. sústava mali sme jednu stanicu, ktorú som dosť často prechádzal, riešenú mech. návestidlá, kde vchodové návestidlá boli vybavené dvomi červenými ramenami a jedným žltým ramenom pohyblivým a pritom robili predzvesť odchodovému mech. návestidlu. A síce prostredníctvom tzv. návestného spriahadla. To bol elektromagnet, ktorý ovládal žlté rameno podľa polohy odch. návestidla. Ten sa zapojil vtedy, keď odchodové náv. bolo na voľno a žlté rameno sa zdvihlo a zakrylo sa za červené, a návestilo sa voľno, alebo prechod odbočkou. Keď sa návestila výstraha, alebo vchod do odbočky so zastavením, toto spriahadlo nezaplo a žlté rameno zostalo vo vodorovnej polohe. Vyžadovalo to vzájomné elektrické prepojenie obidvoch stavadiel navzájom. Ale to je teraz už bežné.
Mimochodm , náv. spriahadlo máme aj v mojej stanici, ale tam nie je žlté rameno. Ale spadne cestové náv. do základnej polohy hneď ako vlak skratuje koľajový dotyk. Podobne ako svetelné návestidlá teraz. Nevýhoda je v tom, že ten dotyk treba často čistiť od železných pilín, inak sa skratuje a návestidlo zostáva v zákl. polohe.
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 20:54:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: Miloslav Kolář: díky za reakci na můj příspěvek. Je to fajn, že jste na téma "trojznaké" předvěsti zavedl diskusi. Občas se na některé zajímavé věci zapomíná. A ty barevné obrázky v předpisech z roku 1962 jsou kouzelné, a fakt je také, že text v těchto předpisech je jasný a prostý všem slovním kličkám.
K té Hostivaři ještě dodávám následující informace:
Modernizace se dělala opravdu na dvě etapy. Benešovské zhlaví - mechaniky skončily ke dni 29.04.1988.
Pražské zhlaví - přelom 1990/91.
Co je však zajímavé: když byla aktivována světelná návěstidla na benešovském zhlaví, bylo na vjezdové mechanické návěstidlo od Prahy (na obrázku vpravo), dosazeno žluté rameno (trvalý znak výstraha). Na přiložených dvou obrázcích dokumentuji stav v roce 1988, ještě bez žl.ramene a v roce 1990 včetně žl.ramene.
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 21:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Minulost zcela nedávná: rád bych připomněl jednu zajímavost z rozmístění mechanických návěstidel. Je to necelých dvacet let !!!, co byly mechaniky i ve stanici Ješetice (220). O zajímavosti, o které se chci zmínit byla mech.předvěst přímo ve stanici. Stanice je situována do poměrně ostrého oblouku, a proto u koleje č.1 ve směru od Tábora na Prahu byla zřízena mech.předvěst (dnešními slovy "opakovací") - která vlastně vyjadřovala návěst za obloukem skrytého odjezdového návěstidla.
Takže to od Tábora do Prahy bylo takto:
Př---Vjezd----Př---Odjezd
Tato předvěst ve stanici byla bez vzdálenostních upozorňovadel. Věřím, že jsem to vyjádřil srozumitelně. Po instalaci světelných návěstidel, byly u této koleje pro oba směry umístěny opakovací světelné předvěsti.
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 08:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej:
Nahrazení mechanické předvěsti světelnou nemuselo být způsobeno jen nechutí udržovat dlouhý drátovod (ono dřív se ještě na mechanická návěstidla nekoukalo jako na obtížný hmyz), ale také někdy to mohla být věc obtížné obsluhy předvěsti v zimních podmínkách (zamrzlé a zaváté drátovody).
Jinak si myslím, že případů, kdy kombinace mech vjezd + světelná předvěst byla výsledkem náhrady trojznakové předvěsti, bylo poměrně málo. Ono vůbec v poměru k velikosti sítě bylo stanic vybavených trojznakovými předvěstmi malé procento, a to většinou na hlavních tratích.
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 09:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rk_kn:
K těm vjezdovým čtyřznakovým návěstidlům s pohyblivým žlutým ramenem bych ještě upřesnil, že žluté rameno nemělo vlastní pohon a spřahadlo (elektromagnet) jej pouze připojovalo k pohonu horního červeného ramena. Spřahadlo se uvádělo do činnosti vyklesnutím západky páky červeného ramena, spřahadlový obvod byl uzavřen přes osový kontakt páky odjezdového návěstidla. Proto při stavění průjezdu muselo být odjezdové návěstidlo v povolující poloze, pak se teprve při stavění horního červeného ramene zvedalo i žluté. Dodatečně nahoru dostat nešlo. To jen pro upřesnění, aby Vaši informaci někdo nepochopil tak, že žlutým ramenem pohybovalo přímo spřahadlo...
Jinak průjezd šel na čtyřznakovém návěstidle postavit pouze přímo, průjezd odbočkou ne (byla pouze návěst "vjezd odbočkou", tedy dvě ramena šikmo vzhůru a žluté vodorovně, noci dvě žlutá světla), to bylo možné podle předpisů z roku 1954 návěstit pouze na světelných vjezdových návěstidlech (dvě zelená světla)...
PS: Mohu se zeptat, o které stanice jde v souvislosti s tím čtyřznakovým návěstidlem vjezdovým návěstidlem a tím cestovým návěstidlem se spřahadlem?
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 09:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rob:
Díky za doplnění informací k Hostivaři. Mohl bych Vás požádat o poslání těch dvou fotografií v lepším rozlišení na mail? Předem díky...
Jinak v těch Ješeticích to muselo být zajímavé, tyhle "opakovací" (v původní terminologii průjezdové) se v některých stanicích s horšími rozhledovými poměry vyskytovaly. Údajně byla průjezdová předvěst například v Novém Strašecí, dokonce prý až do 70. let s obdélníkovou deskou.
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. března 2006 - 13:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem probíral archiv, a padlo mi do oka, že právě před jedenácti lety na konci února byly zlikvidovány poslední vršovické seřaďovací mechaniky. Fotil jsem pod Bohdalce 26.02.1995, tehdy již zneplatněná návěstidla, která byla v následujících dnech odstraněna. Přikládám fotovzpomínku:
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. března 2006 - 20:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Miloslav_kolář : To viem, že spriahadlo bol len elektromagnet, ktorý pripojoval žlté rameno pohonu. To , že najprv muselo byť postavené odch. náv. bolo zapracované do predpisu, kde napr, keď nebola iná kontrola, musel sa výpravca aj pohľadom presvedčiť, či je odch. náv. postavené. Tú konkrétnu stanicu si spomínam na Palárikovo, na trati 130, pri N. Zámkoch. Prípadne Trnavu, Galantu, začiatkom 60. rokov, kedy som často tadiaľ cestoval do školy.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. března 2006 - 20:49:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To cestové odchodové návestidlo so spriahadlom máme ešte doteraz v Komárne, kde som pracoval 36 rokov. A stále je ešte v prevádzke. A máme ešte viac rarít, ktoré inde nie sú obvyklé.
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. března 2006 - 22:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U mechanik se musí postavit odjezd dříve než vjezd, i pokud tam jsou jen „normální“ dvouramenná návěstidla, pro vlaky, které ve stanici pravidelně nezastavují. To, že na vjezdu není žluté rameno, totiž předvěstí volno na odjezdu.

Miloslav_Kolář: A nemělo by to žluté rameno jít dodatečně dostat nahoru tak, že se vjezdové návěstidlo sklopí do stůj a zase zpět? Tomu přece na elektromechanice a podobných systémech nic nebrání…
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4704
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 07:48:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jenže to bys musel hejbat i s předvěstí = moc práce :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 09:50:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Mirekm & Bobo:
Technicky by tomu asi nic nebránilo, ale jde o to, že by šlo o shození povolující návěsti v době, kdy se k návěstidlu blíží vlak a to je povoleno pouze pro případ odvrácení hrozícího nebezpečí.
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 09:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rob:
Ach jo, při pohledu na ty ranžírky ve Vršovicích si můžu jen od plic zanadávat - tak dlouho jsem se tam tenkrát chystal, až mi je pokáceli takřka před nosem...
Je fakt, že Vršovice byla jedna velká nádhera. Tam stačilo jet vlakem na Benešov, koukat z okna a ty klacky na ranžíru před člověkem defilovaly jako na přehlídce...

(Příspěvek editován uživatelem miloslav_kolář březen 03, 2006)
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 10-2005
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 10:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rob - Ješetice si pamatuju. Byla u nás takhle předvěst ve stanici ještě někde?
A Hostivař bývala taky nádhera, hlavně ty dvě vjezdové mechaniky + předvěst k Záběhlicím. A co "mechanické" Malešice, pamatuje si někdo? Tam poslední mechaniky (vj. od Žižkova a Libně a odj Vršovice & Hostivař) taky padly docela pozdě, zhruba na přelomu 80/90tek.
Miloslav_kolář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 10:59:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rk_kn:
Velmi se omlouvám, pokud to vyznělo jako poučování, to jsem nechtěl. Chtěl jsem jen trochu upřesnit formulaci, aby to nedopadlo jako jednou, kdy jsem se tady v nějaké diskuzi nevyjádřil zcela přesně a někdo se toho chytnul, vyložil si to po svém a pak ten svůj názor hájil s urputností hodnou vyšší věci.
PS: Díky za informaci o Komárnu, jel jsem tam párkrát, ale toho spřahadla jsem si nevšiml. Když jste z těchto končin, mohu toho zneužít a zeptat se, zda jsou ve Štúrovu ještě návěstidla vzor SSSR?
Předem díky...

(Příspěvek editován uživatelem miloslav_kolář březen 03, 2006)
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 12:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Štúrove nepoznám momentálnu situáciu. Odišiel som odtiaľ ešte pred výstavbou súčasného RZZ Integra Domino, ktorú zabezpečila a postavila susedná správa MÁV. Aké návestidlá tam osadili, som už nevidel. V tom čase boli na nových koľajách 8 - 76 zrejme náv. vzoru ZSSR, nakoľko mali široké náv. štíty. V starej časti boli ešte vložené návestidlá a ostatne boli mechanické. Na zámockom zhlaví v Kongu boli pravdepodobne tiež náv. ZSSR.
Kucharczyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 20:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsou někde v Praze mechaniky osvětlované petrolejkami ?
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 22:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: Bebop a M.Kolář: tak mám radost z Vašich reakcí.
Co se týká těch seřaďovacích mechanik ve Vršovicích, opravdu to byla děsná náhoda, že jsem to stihnul též po mnohém odkládání. Týden na to, ležely již v trávě podříznuté.
K "průjezdovým" předvěstem: znám ty Ješetice a ještě pak v Orlických horách, tuším Červený Potok na dnešní 025. Ale tam ta historie byla trochu složitější.(jedná se o léta 1982-85)
Praha-Malešice - dokumentoval jsem ještě 23.02.1991 funkční mechanická odjezdová návěstidla směr Vršovice/Hostivař, stavědlo stálo těsně pod nadjezdem ulice Černokostelecké, a tamtéž dvě odjezdová návěstidla. Bohužel fotodokumentaci jsem tak dlouho odkládal až...bylo po všem.
A petrolejové osvětlení na zbylých mechanických návěstidlech v pražské oblasti - to je asi opravdu dávná, velmi dávná minulost.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 04. března 2006 - 13:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rob: To jsem vůbec něvěděl že v Červeném Potoce byly tyto předvěsti.Nevíte k tomu něco bližšího.Vždycky jsem si myslel že Potok byl dříve jenom nákladiště.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 11-2005
Odesláno Sobota, 04. března 2006 - 18:48:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak jsem říkal, že a se zapne Jiříkov na dálku tak to tu prásknu, tak se v pátek již stalo. Přikládám dvě foto.
Jeden z posledních vlaků na místní ovládání, byl to jeden z čtvrtečních vlaků:
vlak
A potom pohled na monitor v Rumburku, je to foto z pátku, již po aktivaci:
monitor

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace