K-report
 

Archiv do 02.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » MHD v Olomouci » Staré archivy » Archiv do 02.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 19. července 2006 - 14:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Tě šlechtí, K-report je závislost
Absolutí šotoflek je v baru Podraz na Štvanici.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2274
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 19. července 2006 - 21:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nepovídej
...when you're alone and life is making you lonely you can always go DownTown.
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 19. července 2006 - 22:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý den, předem podotýkám, že nejsu z Olomóce, ale nedávno sem byl u vás a nedá mi to, abych se nezeptal, proč vám chybí linka č. 3?
Nejsem žádnej šotouš!
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2369
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 00:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Linka d-3 jezdila do roku cca 1995 na trase Hlavní nádraží - centrum - Tržnice, kde byla smyčka. Po začátku výstavby nové tramvajové tratě přes Envelopu byla smyčka snesena a linka zrušena.

Později jezdila linka d-3 v trase Hlavní nádraží - Koruna - NNH a dále přes Tržnici na Hlavní nádraží. Přesně si nevzpomínám kdy tato linka jezdila ale je to už pár let.

V současné době linka d-3 nejezdí.

Také jezdily linky d-8 a d-9 ale to je jiná kapitola ...
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 09:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při reorganizaci linkového vedení v roce 1997 (položení oblouků Neředín-trřnice na Náměstí Hrdinů) vznikly linky 1,2,4,7 (jezdí ve stejné trase do dneška) a protisměrné okružní 8 a 9. Po zrušení okružních byla obnoven linka 5 (proloženě s d-7). Linky 3 a 6 byly přitom stále rezervovány pro trať na Nové Sady. Když bylo třeba posílit úsek přes centrum, byla "zkrácená" 4 označena jako 6 (a tím více méně naznačeno, že to s Novými Sady nebude zrovna aktuální). 6 a nikoli 3 proto, že v Olomouci je myslím velice dobrá zásada - sudé linky jezdí centrem, liché přes tržnici.
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 17:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jva: Jako já si to moc nepamatuju, tehda sem měl 5 let, ale myslím si ,a i na int. stránkách sem četl (možná že mám někde dokonce i schéma vedení linek z té doby), že po postavení TT přes Envelopu a poupravení křižovatek na NNH a u okr. soudu jezdily jenom linky 1,2,4,5 (ne d-7 jak píšeš). Linky d-8 a d-9 byly jenom takový pokus o noční tramvaj. později vznikla i d-6 jako doplněk k d-4 a úplně poslední byla zavedena d-7 tehdy jako doplněk d-5 (dnes je spíš d-5 doplněk d-7 )

mmmmmmch: Jsem rád, že se zase někdo zmínil o trati na Novy Sady. Vůbec si totiž nedovedu představit kudy by eventuelně tahle trať vedla, aby obsloužila všechna potřebná území (aniž by se větvila).

Existujou vůbec nějaky plány na rozvoj tramvajové dopravy v Olomouci (mám zrovna na mysli výstavbu nových tratí)? Když vidím jak dlouho trvá než se postaví nová vozovna, opraví trať přes centrum, tak začínám pochybovat o budoucnosti tramvají. Vůbec ochota olomouckých politiků co sedí na magistrátě se o tohle zajímat...K ZLOSTI! Rychlost modernizace a obnovy vozového parku tramvají se může rovnat maximálně tak se šnekem. Snad se to s těma wanama a triama rozjede. Ovšem i takové trio je na prd, když je trať v centru rozbitá, vozovna malá a lidí ve špičce jak nasr**ejch (hlavně když je na lince SÓLO). Už i Liberec si uvědomil, že jedna městská trať je málo a začíná už veřejně propagovat své myšlenky o trati do Rochlic. A co se zatím děje u nás na magistrátu? No přece několik desetiletí uvažovaná vozovna na Rolsberské se zase zpoždí kvůli "nějakému" východnímu obchvatu (ne, že by nebyl důležitý, ale vozovna je také velmi důležitá). Potřebovalo by to jenom "chtít" a dalo by se s tím "nějak" vypořádat. To "chtít" bohužel od našich vlivných politiků a úředníků nemůžeme čekat. A tak se můžeme nadále těšit obnovování voz. parku tramvajemi typu Astra, které budou chodit v dodávkách 3-4 kusů jednou za 10 let, aby si důchodci měli o čem povídat.
ICQ: 246-442-983
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 5-2004


Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 17:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupman- K té vozovně- na poslednm zasedání Rady se opět vozovna (pravděpodobně čirou náhodou ) dostala do projednávání.
Pokud jsem to dobře pochopil, je tam asi 15 projektů, na které by mohla Olomouc získat peníze z EU.
Mezi nimi bylo mimo "Nový areál DPMO,a.s." i "Muzeum české železnice".

Tak žeby jsme se konečně dočkali?
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 07:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud si vzpomínám, na podzim 1997 byla i d-5, ale pouze jako noční a přes centrum (tedy s d-4 zajíždělo vše v noci až do Pavloviček), normální denní z Neředína přes tržnici byla už tehdy d-7.
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 12-2005


Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 09:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lumík: já vím. Všechno by bylo moc pěkné. Přinejlepším si počkáme tak ještě 8 let než se vozovna a vůbec celý nový areál začne stavět. Ale v jedné věci máš pravdu. Možná se už konečně dočkáme...

spíš bych radši dostal odpověď k té trati na Nové Sady. Existoval vůbec nějaký projekt?


Jva: jo to bude možná možny. Ale jak píšeš s tou sedmičkou, tak to nejspíš nejezdila moc dlouho. Mám doma mapu z roku 1999 a v ní jsou linky 1,5 přes tržku a 2,4 přes město. Že by tam nebyla d-5 přes město chápu, ale aby tam nebyla d-7 přes tržnici a místo ní d-5(?)
ICQ: 246-442-983
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 10:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Linky 1,2,4,5 byla první varianta po zrušení okružních 8 a 9. Potom byla zřízena d-6 a asi po dvou letech kvůli posílení kapacity (tehdy byly hlavní stížnosti na malou kapacitu k tržnici) zřízena d-7 v soupravách a jako náhrada za chybějící polovinu d-5 do Pavloviček jsou soupravy na polovině kursů d-4.

Jinak mapy měst (všeobecně) nelze brát (z hlediska MHD) jako 100% pravdivý stav.
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 5-2004


Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 12:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupman- Projekt na Nové Sady jsem sice neviděl, ale z 99,9% existuje.
Trať by měla vést něják takto (ulice+zastávky)- Křižovatka u Tržnice- Polská- Roosveltova (Roosveltova, N.S. Sokolovna)- a ted si nejsem jist, jestli by dále měla vést - Velkomoravská (Velkomoravská, Zenit)- Schweitzerova (Povel škola. U Kapličky, U Kříže) nebo dále Roosveltova- Zikova(Zikova)- Schweitzerova (U kapličky, U Kříže).

Kdyžtak mě někdo opravte...
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 12:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plány byly přes Zikovu, od Kříže pak existovala i varianta do Nemilan a napojení kočkopsem na Prostějov.
Trať už mohla být v podstatě hotova - už během existence plánů se rekonstruovala Polská i Rooseveltova, takže v nějaké provizorní variantě stačilo dostavět úsek na Střední Novosadské k Penny marketu.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 13:11:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z dnešního Olomouckého dne:

Projekt bezbariérová Olomouc letos neobdrží dotaci na bezbariérovou rekonstrukci tramvajových ostrůvků ze Státního fondu infrastruktury. Týká se to ostrůvků na trati Autobusové nádraží - Pavlovičky. Tato rekonstrukce měla stát 2,2 milionu. Žádost neuspěla proto, že ji Olomouc získala již v předchozích dvou letech a bylo hodně uchazečů.
Radnice ale chce pokračovat v rekonstrukci, ale z původně 9 plánovaných rekonsruuje jen 5.

Takže se rekonstrukce bude týkat ostrůvků na trase d-7 (Palackého a Litovelská ulice). Tzn. že Astry/Tria na d-5 asi zatím nebudou...
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2005


Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 15:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jva: vím, že se mapy nedají brát jako 100% pravdivý materiál. Doma jich mám hodně a tohle mi na nich vadí. Jinak díky za vysvětlení. Ten plán jsem si představoval nějak takhle. Ovšem v tomhle případě by jsem viděl hodně nedostatků hlavně v: (ne)obsluze okolí zastávek slavonínská, u botanické garden a povel,škola ; vedení tratě v Rooseveltově ulici, která je každým rokem stále více frekventovanější.

Řešení by snad bylo rozvětvení trati za křižovatkou u bývalé moravanky. Jedna větev trati by vedla dále ulicí Rooseveltovou, Střední Novosadskou a Slavonínskou a druhá větev by vedla souběžně s ulicí Velkomoravskou a následně ulicí Schweitzerovou, až ke křižovatce s Jižní/Slavonínskou ulicí kde by se tratě zase potkaly a vybudovala by se zde i velká smyčka.
Jen takhle by se snad obsloužila potřebná část území. Možné by bylo i to prodloužení do Slavonína a Nemilan a nebo provozování polookružních linek. Jediná věc co mi fakt vadí a nepodařila se mi v mém "projektu":-) vyřešit je průjezd horní částí Polské a Rooseveltovy ulice kde je úzký uliční prostor spolu s nutností vybudovat další úrovňový přejezd s železniční tratí právě v Rooseveltově ul.

David Novák
odborník na dopravní infrastrukturu Nových Sadů a problematiku rozvoje tramvajové dopravy v Olomouci
ICQ: 246-442-983
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 10:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupman:
Poradil bych ti navštívit magistrát, odbor územního plánovánování, kde ti musí na požádání předložit platnou verzi územního plánu a můžeš je poprosit i o kopii.
Před cca. 7 lety jsem měl možnost na stavební průmyslovce v Lipníku nahlédnout do územního plánu města Olomouce. Trať tam byla vedená Roosveltova-Zikova-Schveitzerova-Jižní až na kraj Slavonína, kde byla smyčka. Možná se něco od té doby změnilo, ale spíš ten návrh stále platí. S křížením tratě 275 a tramvaje není problém, ale tramvaje se nemůžou kvůli trolejím křížit s elektrifikovanými tratěmi, proto nemůže být přejezd třeba na přejezdu u železniční zastávky Ol-Nové Sady. Co se týká větvení tak bych se do toho nepouštěl, tramvaj nemá dělat plošnou obsluhu území, ale má tvořit páteř, méně zatížené směry se mají nechat autobusům, které musí stejně s tramvajemi spolupracovat (přestupní uzly atd.). Doporučuju proto zatíženější větev navrhnout jako tramvajovou a méně zatíženou jako autobusovou a k tomu nějakou přestupní zastávku.
Mimoto byly v územním plánu i jiné plány:
1) Zrušení blokové smyčky v Pavlovičkách a výstavba klasické smyčky Pavlovičky-pila.
2)Trať do Holice s vozovnou na místě dnešního autobazaru a se smyčkou někde v prostoru benzínky Slovnaft.
3)Zrušení smyčky na Nové ulici a výstavba blokové smyčky ulicemi I.P. Pavlova a Vojanova
4) Výstavba nové smyčky Tržnice poblíž starého bus. nádraží
5) Do územního plánu se bohužel kvůli přístupu magistrátu nikdy nedostal svého času vážně uvažovaný návrh prodloužení tramvaje z Neředína ke Globusu, který měl platit soukromý investor. Podobný návrh se podařil třeba v Ostravě, kde soukromníci zaplatili prodloužení tramvaje k Intersparu.
Mimoto ještě pár nejasností:
1) Co by bylo se stávajícím areálem vozovny?
2) První má být stavěná trať na Nové Sady, její stavba je ale podmiňována výstavbou nové vozovny v Holici, jejíž výstavba je ovšem podmíněna výstavbou tratě do Holice, což odporuje první větě tohoto souvětí. Začarovaný kruh jako se vším v Olomouci.
Z velkých plánů tak nakonec zůstává pouze snaha opravovat stávající tratě a udržet je tak v provozuschopném stavu.
Pokud tvoříš něco jako projekt tramvajové sítě, tak znám stránku na netu (neveřejnou), kde jsou technické normy. V těch se dočteš, jak se mají navrhovat tratě, kde se můžou a nesmí umístit zastávky a podobně. Kdyžtak ti to pošlu mailem, kdybys měl zájem.
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 12-2005


Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 11:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom_tužín: díky za vysvětlení, o většině projektů co si mi psal vím. Snad jen ta smyčka v Pavlovičkách je pro mě novinkou.
Křížení tratě není problém- to vím, ale zpomaluje to provoz a je to mírně nežádoucí.
ad druhá 2) ano, je to svým způsobem začarovaný kruh, ale jak sem psal chtělo by to "chtít" s tím něco udělat
ad druhá 1) stávající vozovna by jistě své uplatnění našla, buď by byla odkoupena nějakým soukromníkem= megasekáč, autosalon a další podobny chujoviny. Nebo by mohla zůstat v rukou DP jako třeba muzeum (kdyby nebylo třeba součástí železničního muzea) a nebo záložní vozovna- je dobře umístěná.

Něco jako projekt tramvajové sítě tvořím akorát ve své hlavě , ale kdybys mi ty normy poslal mejlem byl bych rád
ICQ: 246-442-983
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 12-2005


Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 14:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

muj minuly przispevek: samozrejme krizeni s zeleznicni trati není problém (v tomto pripade ŽelTrať 275) Jenom aby to nevyznelo nejak jinak Třeba jako že píšu že křížení tratí neni problem

to midar: no tak jestli se tria dostanou místo na d-5 na d-7 (možná třeba půjdou jenom na zbytek d-1) tak potěž pán Bůh. Snížení přepravní kapacity na těchto linkách je naprosto nežádoucí!!! Místo toho, aby se v sólo pětce lidi mačkali míň, tak se budou mačkat pořád stejně a ještě navíc se budou mačkat i lidi v sedmičce. Kuš!

(Příspěvek byl editován uživatelem trupman.)
ICQ: 246-442-983
L
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.46.82
Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 14:49:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

s tím křížením- nevím co je na tom pravdy, ale prý se počátkem 90. let počítelo s převedením tratě 275 zhruba od MŽ až k Hlavnímu nádraží do podzemí a mělo vzniknout něco jako "malé metro" jak říkám, co je na tom pravdy nevím, ale je fakt, že by tak tramvaje nemusely zbytečně přibržďovat.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 15:00:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z dnešního Olomouckého dne:

Olomouc hodlá získat v letech 2007-13 miliardy z fondů EU. Radní prozatím vybrali 15 projektů. Např. multifukční hala, oprava Dolního náměstí, autokemp, záchytné parkoviště na Svatém Kopečku, oprava venkovního areálu plaveckého bazénu, oprava pevnůstek a historických podzemních prostor a hlavně NOVÝ AREÁL PRO DPMO.
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 5-2004


Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 15:12:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Midar- to je to, co jsem už psal (20. července 2006 - 17:56:14).
Jinak dnes se v celém městě nedala potkat jediná cedule, (co se týče DPMO) ani autobus, ani tramvaj...
Tom_tužín- mužu poprosit o ten odkaz??? Docela by mě to zajimalo. (mail pod nickem)

(Příspěvek byl editován uživatelem Lumík.)
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 23. července 2006 - 15:36:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem vám, pánové, poslal mailem ten odkaz, tak se teď můžete bavit navrhováním tratí a zastávek podle platných norem a taky sledováním toho, co normám odporuje
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 10:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom_Tužín: pošli mi taky ten neveřejný odkaz, kouknu jestli je tam všechno správně
Absolutí šotoflek je v baru Podraz na Štvanici.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3172
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 11:10:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom_Tužín: Pošli mi prosím ten odkaz. Přeinstalovával jsem Windows a jaksi jsem na něj zapomněl. Dík.
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak... a doufám, že již brzy bez chamtivého bobra na radnici
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 13:02:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V sobotu jezdila na d-4 T3RP č. 154 po VP:
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 18:49:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupman, Tom_tužín:
Územní plán Olomouce můžete najít na http://www.olomoucko.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2004042909, odkaz „Územní plán sídelního útvaru Olomouc“. Aby se zobrazily navržené tramvajové tratě, je třeba si zapnout vrstvu pod třetí ikonkou vlevo nahoře (diplay image background), vyznačeny jsou tenkou modrou linií.
Dále pod odkazem „Regulační plán sídliště Povel-Čtvrtky“ je detailní regulační plán území jižně od Zikovy. Zřetelně je tu vidět, kudy přesně má trať vést, po které straně ulice, kde jsou navrženy zastávky (tram. i bus).

Proč začarovaný kruh? Nevím proč trať do Holice je podmínkou výstavby vozovny na Rolsberské. Stačí přece postavit spojovací trať od trati do Pavloviček k navrhované vozovně (tak jako současná trať do vozovny ulicí Sokolskou). V budoucnu by se tato trať mohla do Holice prodloužit. Zatím by ale myslím ani neměla opodstatnění. Vyšší frekvence cestujících do Holice je jen ve špičkách. 20-minutový interval autobusů (byť kloubových) v dopoledním sedle rozhodně neodpovídá tramvajové frekvenci. Navíc navržené ukončení trati „v polích“ (viz územní plán) zcela míjí území s největší koncentrací obyvatel (Náves Svobody, ul. U Cukrovaru), nebo s vysokou dojížďkou (Průmyslová). Ten návrh ukončení trati v Holici je vázán na navržené parkoviště P+R – to má být asi hlavní napaječ této tratě .
Území kolem „dálnic“ z Holice do Vsiska ale tvoří rozvojovou plochu (územní plán; http://tms.iriscrr.cz) takže někdy v budoucnu zde tramvaje svoje opodstatnění mít budou.

Stará vozovna: má tam být nějaký park či parčík. Prý aby se doplnil zelený prstenec parků kolem centra města i na severu.
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 18:57:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pokračování
Trať ke Globusu: před pár lety jsem ji viděl zakreslenou v nějaké změně územního plánu (nebo návrhu změny), ale od té doby, kdy proti ní pánové z radnice tak úspěšně zakročili , jsem o ní nikde žádnou zmínku nenašel. Teď není ani v tom územním plánu.

Trumpane Kuneši – odborníku na dopravní infrastrukturu Nových Sadů a problematiku rozvoje tramvajové dopravy v Olomouci . Nad tou nedostatečnou plošnou obsluhou sídlištního komplexu jedinou tratí taky občas uvažuji. V současnosti to vitím takto:
– území od smyčky U kříže do Slavonína a Nemilan tramvajovou dopravu zatím nepotřebuje a dlouho potřebovat nebude
– okolí zast. Slavonínská leží v jakž takž přijatelné docházkové vzdálenosti na zastávky U kříže a U kapličky (400–500 m), stejně daleko je žel. zast. (možnost využít v rámci IDS), doplňkem by tu mohla být linka a-14, která by po vybudování tramvajové tratě ul. Rooseveltovou mohla vést po své staré trase ulicemi Slavonínská – Schweitzerova – Polská
– Botanická zahrada se bez tramvajové trati obejde. Jezdila by tu v předchozím bodě popsaná a-14, dále a-17, to myslím stačí
– problémem tedy zůstává jen Povel-škola. Nejbližší tram. zastávky (na křiž. Zikovy a Trnkovy a Fak. nemocnice) jsou vzdáleny přes 500 m. Skoro stejně daleko je to k Botanické zahradě, odkud je to do centra kousek. Člověk si tedy může vybrat jestli pojede tramvají ze Zikovy, nebo od Nemocnice, nebo půjde pěšky, a vše vyjde tak nastejno – to asi není dobrá dopravní obsluha. Je tu ale vysoká koncentrace obyvatel, která by myslím tramvajovou trať potřebovala stejně jako ostatní území v docházkové vzdálenost k trati.
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 19:00:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pokračování
Autobusy a-14 a a-17, které by stačili kolem Botanické zahrady by tady určitě nestačily. Zavádět další bus linku z centra ukončenou na Povlu by odčerpávalo část cestujících tramvajím a připadalo by mi tak nějak divné, když už by byla tramvajová trať – popřelo by to její páteřní funkci. Řešení pomocí přestupu z autobusů tvořících napaječ tramvají je podle mě na tak krátké přepravní vzdálenosti nevhodné.
Napadá mě toto: postavit jednokolejnou trať od bývalé Moravanky po jižní straně Velkomoravské a dále po Schweitzerově. Jezdila by po ní okružní jednosměrná linka: (…) – Rooseveltova – Schweitzerova – Zikova – Rooseveltova – (…). Druhá linka na Nové Sady by pak jezdila v obou směrech po základní trati. Okolí Rooseveltovy a Zikovy by v obou směrech obsluhovaly obě linky (i když z centra linka přes Povel po trochu delší trase), jednokolejná trať by měla jen jednu linku a tedy dvojnásobné intervaly, ale z Povlu by to při dobré časové koordinaci doplnily a-14 a a-17. Toto řešení se mi a) zdá levnější než dvě dvoukolejné větvě mezi Moravankou a Křížem, b) zajišťuje krátké docházkové vzdálenosti ze Zikovy s vysokou koncentrací obyvatel, c) část spojů by měla kratší trasu, takže by nebyl předimenzován koncový úsek U kapličky – U kříže. Neobsluhu Střední Novosadské a Slavonínské nepovažuji za problém jak jsem popsal výše.
Když do svých úvah zahrnu i napojení kočkopsa do Prostějova, pak by ta varianta s tratí Střední Novosadskou mohla být výhodná. Kdyby se na žel. trať najíždělo u žel. zast. N. Sady, mohlo by to být rychlejší než v Nemilanech.

PS: S tím Kunešem jsem to nemyslel jako urážku, ale ta parafráze mě tak pobavila.
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 19:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V archívu si někdo stěžoval, že se tady neobjevují nové informace:
1) výluka neředínské tratě proběhne od 5. srpna do 10. srpna, v rámci výluky bude rekonstruováno křížení s žel. tratí 275 do Náměště na Hané a křižovatka TT s Pražskou ul.
2) 1. srpna pojedou oficiálně představitelé DPMO na návštěvu do Ostravy "převzít Tria", ty však dorazí do Oca později, neboť v době oficiálního převzání zástupci DPMO stále ještě nebudou dokončena.
3) Podle neověřených informací se dodávka první wany ještě více spozdí oproti předpokladům, neboť DPMO údajně ještě stále dolaďuje výslednou objednávku...
4) Olomoučtí instruktoři by se měli zaučit na Tria v Ostravě cca týden po návštěvě "smetánky".

Praha zdraví svou oblíbenou Olomouc.
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 22:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

810 292-3:
Určitě by bylo možné postavit trať někde od bývalého hodolanského divadla k nové vozovně na Rolsberské, ale je tu otázka finanční efektivity.
Na tramvajové dopravě je bezesporu nejdražší vybudování infrastruktury a její údržba. Pokud by se tedy nestavěla trať do Holice, potom by poměrně dlouhá nová trať k vozovně, která by byla vzdálená daleko od ostatní sítě byla hodně velkým luxusem pro město velikosti Olomouce. V takovém případě bych si vozovnu uměl představit spíš někde na nějaké volné ploše poblíž stávajících tratí, třeba na části autobusového nádraží, které by tak mohlo být výrazně zmenšeno o nevyužívaná autobusová nástupiště a mohl by tam tak vzniknout přestupní terminál tram-bus typu Liberec.
Pokud se budou stavět koleje do poloviny Holice k vozovně, potom už se vyplatí využít jich k obsluze tohoto území, což vyžaduje položení těchto kolejí k nějaké smysluplné konečné se slušnou frekvencí cestujících, protože při ukončení tratě u vozovny a při teoretické konečné tramvají v tomto místě by stejně musely být stávající holické autobusy zachovány, takže by to nemělo žádný smysl.
Co to bude za konečnou nechám na vaší úvaze (obchodní zóna, nebo trochu drze- co udělat příměstskou trať, jak je v Brně do Modřic, tak tady natáhnout koleje až do Týnce?)
Neberte to až tak vážně, je to takové fantazírování, co kdyby někdy...
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 18:24:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom_tužín, 810: Víte, kde je poslední plánované umístění nové vozovny??? Nikoli na Rolsberské ale za hodolanskym mostem mezi tratí na Přerov a Nezamyslice, tzn., že nějaká trať na Holici není vůbec potřebná. Napojení takové vozovny by bylo spíše od smyčky Fibichova pod most, místo tam na to je...

Tramvajak: Když máš takové informace, nevíš, jak je to s třetím Triem pro Olomouc?
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 18:39:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom_tužín
S tratí k vozovně na Rolsberské jsem trochu vařil z vody. Podle ÚP má vozovna začínat od konce zástavby rodinných domů, tj. 400 m od divadla (20 % délky tratě do Holice). Kam by koleje skutečně musely vést nevím.
Je tady ale možnost takové etapizace:
1) vozovna
2) trať na Nové Sady
3) prodloužení trati od vozovny do Holice a dál
Protože trať do Holice, jak je navržena, by myslím velký význam neměla, závisí to na budoucím rozvoji ploch mezi Holicí a Vsiskem (viz odkaz). Zatím se zdá, že se území rozvíjet bude (právě se něco staví naproti Olympii). Než se dokončí etapy 1 a 2, mohla by se zde výstavba tratě stát aktuální.
Obsluha tramvají by mohla být výhodná. Lokalizace komerčních aktivit by zajistila dostatečnou frekvenci. Rozvojové plochy nesahají dále než 500 m od bývalé I/55, kudy by trať vedla, a když předpokládám orientaci vstupů tímto směrem, nebyly by velké ani docházkové vzdálenosti.
Rozvojové plochy sahají až na samotný okraj Vsiska, takže případná výstavba trati až sem by vyžadovala spolupráci Olomouce a V. Týnce. Týnec (2200 obyv.) sice nejsou Modřice (3900 obyv.), ale 1,5 km třeba i jednokolejné trati by už nemusela být fantazie.

odkaz
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 18:57:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

midar
Tak to je pro mě novinka! Z pohledu napojení na tramvajovou síť by byla tato poloha určitě výhodnější. Jen si to napojení nedovedu představit. Buď by bylo třeba přemostit železniční trať před oddělením vlečky do Zory, to je ale velmi blízko hodolanskému mostu. Nebo trochu dál, pak by ale bylo třeba přemostit vlečku i trať do Nezamyslic, a to mostem o délce nejméně 150 m.

Občas také uvažuji, jestli by byla pro vozovnu dostatečně velká plocha mezi smyčkou a mostem, kde je dnes nějaká opravna.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2376
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 26. července 2006 - 21:44:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Naproti Olympie se staví velkosklad Kaufland.
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
ježura
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.104.179
Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 10:06:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To: 810 292-3
Trať ke Globusu zkrachovala na financích investora, byl rád že tak-tak dostavěl OC Olomouc City. Chtěl, aby to zatáhlo město.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 12:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Midar:
S pozemkem mezi nezamyslickou a přerovskou tratí je to z hlediska dopravního napojení natolik zabité, že přes intenzivní výstavbu v přednádraží zůstane tato plocha asi hodně dlouho zelená. Vozovna by tam klidně teoreticky být mohla, ale připojovací trať od Fibichovy by byla několikanásobně dražší než v případě Rolsberské, protože
1) Muselo by se zasáhnout do čerstvě dokončeného prostoru smyčky Fibichova
2) Trať by se musela nějakým mně neznámým způsobem protáhnout pod ulicí Tovární (tam, kde najíždí autobusy od Hl. nádraží k autobus. nádraží a do Holice by se dostala trať do kolize s rampami nájezdů na hodolanský most) a
3) potom by se musela nějakým způsobem zvednout nad výšku kolejí elektrifikované tratě 271, překročit ji a nějakou smyčkou se otočit zase zpět na jmenovaný pozemek. Čili nějaká estakáda, sloužící výhradně tramvajím v půdorysném tvaru podkovy a ve výšce nedalekého hodolanského mostu.
3a) Jiná alternativa je podzemní tunel, ale ten by s ohledem na vysokou hladinu podzemní vody přišel asi ještě dráž než most.

810 292-3:
To zní celkem rozumně.
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 17:23:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bart: Díky za informaci

ježura: O trati ke Globusu mám takovou informaci, že investor byl ochotný financovat vlastní stavbu, chtěl ale aby město zaplatilo projekt. A na to město přistoupit nechtělo s tím, že celá trať je záležitostí investora, protože obsluhuje jeho komerční plochy. Jestli se na tom později něco změnilo (třeba s ohledem na finanční náročnost výstavby OC) tak o tom nic nevím.
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 17:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak jsem tak vyčetl z letáků na zastávkách, 5.-10.8. se bude opravovat asfaltová zálivka někde na Litovelské a nikoli přejed na Ol.-město. Tomu odpovídá i NAD přes Svornosti a Foersterovu.

Včera jsem po delší době viděl venku Astru 202, takže i dnes je d-1 plně nízkopodlažní.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2380
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 18:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co jsem četl já, tak se budou opravovat koleje v křižovatce Foersterova, Pražská, třída Míru. Vždy se bude dělat jedna polovina->doprava směr do a z Mohelnice bude svedena na jednu polovinu Foersterovy.

Dále se bude opravovat křížení pouliční dráhy s železniční tratí 275 u nádraží Olomouc-město.

Objížďka náhradní dopravy BUS bude zajímavá ...
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 18:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám za to, že kdyby se opravoval jenom asfalt kolem kolejí, tak by se kvůli tomu nermusela dělatvýluka tram.dopravy, takže se snad bude dělat i ten přejezd a opravy asfaltu kolem kolejí se s touto výlukou jenom "svezou".
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2381
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 18:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad to nebude jen oprava asfaltu, ale něco většího ...
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 21:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak nevím, jestli si ze mě, Olomoučáci (Jva, Tom_tužín, Bart), děláte prdel... podívejte se několik příspěvků výš. Je smutné, že olomoučtí šotouši žádný zdroj v DPMO nemají a když jim nabídne info někdo z venčí, je ignorován.

Midar: bohužel rozpracovanost jednotlivých vozů mi není známa.
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 22:05:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já si nedělám, jenom si Váš příspěvek odporuje s příspěvkem Jva č. 1259, takže nevím, komu věřit. Mimo jiné bydlím v Přerově, ale do Olomouce často jezdím za rodinou, prací, nákupem atd.
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
Urbino1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 09:53:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stavbu vozovny poblíž Hlavního nádraží za mostem považuju za nereálnou. Stavba příjezdu k vozovně, jak to tu už někdo zmiňoval, je velice finančně náročná, snad i neproveditelná. Přemostění elektrifinované tratě směr Prostějov, Nezamyslice.
A přes to jede autobus ...
xyz123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.72.225
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 09:55:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zprávy o rekonstrukci přejezdu Olomouc město je mi známa již od loňského roku. Snad to také vědí olomoučtí šotouši.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 11:21:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom_tužín:
add 1) Nevím, jak čerstvě dokončená bude Fibichova za několik let. Pokud vím, tak uzemní plán s novou vozovnou je do roku 2015.
add 2) Tramvaj se protáhne pod mostem - kvůli rekonstrukci Fibichové se rušily odstavné koleje
add 3) Je mi také záhadou. Ale když ten projekt existuje, tak asi musí vědět, jak na to.

Mimochodem to nemá být jen vozovna (tramvaj, vlakotramvaj), ale i garáže pro autobusy, které budou do areálu vjíždět z Holické ulice, z té strany má stát i administrativní budova.

Pokud si dobře pamatuji, tak problém vozovny na Rolsberské spočívá v nedostatku místa kvůli plánovanému obchvatu.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 12:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Midar:
Jistě že možné je všechno, akorát je otázkou za kolik peněz. A odpověď na tuto otázku zrovna nenahrává variantě vozovny pod Hodolanským mostem.
Trošku tu zapadla mnou nadhozená varianta vozovny a autobusového nádraží s garážemi na obrovském a minimálně využívaném prostoru dnešního autobusového nádraží. Celé by to mohlo tvořit moderní přestupní terminál jako v Liberci. Navíc vlečkové koleje, které jsou v blízkosti by mohly tvořit vlečku přímo do vozovny a současně kolejové spojení tramvajové a železniční sítě (čili stejně jako v Ostravě-Martinově)
Co se týká plánovaného obchvatu Holice a Hodolan (východní tangenta), tak není zatím vůbec jasné, kudy povede. Ze strany města je snaha posunout ho dál od zástavby, čili směrem k Bystrovanům, čemuž se zase údajně brání Bystrovany.
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 16:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

xyz123: no tak on asi opravdu každý věděl, že se to křížení letos bude dělat, stačí se podívat třeba jen na fotky, že. Ale s konkrétním termínem nepřišel nikdo, také nemohl, když jej ani DPMO nevěděl ještě 12. července...
A že by olomoučtí šotouši byli dobře informovaní? Myslím, že si o tom každý sám udělá obrázek podle příspěvku Jva a podle zmatku, který tady bezporstředně poté nastal.
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 22:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tramvajak:
Ještě že tě máme
Vlaky, kde počet cestujících každý den převyšuje ve většině trasy počet míst k sezení, by MĚLY PŘIJÍT O VEŠKERÉ KRAJSKÉ NEBO STÁTNÍ DOTACE! Cestující nejsou brambory, vlak není tramvaj a do kupé se 8 lidí nevejde, aniž by byli jak čuníci v chlívku
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 04:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ono je taky na každém letáku uvedena jiná příčina výluky (viz přílohy). To, že se opravovat bude, je známo skutečně od minulého roku (stejně jako ostrůvky v Pavlovičkách, že), přesný termín známý až tak moc předem není.Co se týká informací o nových tramvajích, nějaké informace z DPMO jsou, ale respektujeme přání moc s tím nelézt na internet.
 
 
 
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 09:25:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom_tužín
Vozovna za autobusovým nádražím
Tato varianta je určitě výhodnější připojením na železniční vlečku. Dále: pokud by šlo o společnou vozovnu pro tramvaje i autobusy DPMO, některá zařízení (myčka) by mohli současně využívat další dopravci na základě nějaké dohody. Také délka trati pro připojení vozovny by mohla být asi o 100 – 200 m kratší (i když si ji nedovedu představit vedenou jinak než po Rolsberské).
Vozovna kdekoli v oblasti Rolsberské by vyřešila problém rozdílného vytížení tramvají do Pavloviček před a za AN, protože by sem mohlo zajíždět více linek bez předimenzování koncového úseku Hodolany – Pavlovičky. Pro nástup do tramvají ve směru k nádraží a do centra by ale nadále zůstala výhodnější zastávka u podchodu, kudy by projížděly všechny linky (pokud by spoje z Pavloviček nějak nezajížděly do terminálu).

K terminálu
Můj osobní názor na autobusové nádraží je, že z pohledu většiny cestujících je v poněkud periferní poloze. Přestup z příměstských linek na MHD proto bych směřoval spíše k hlavnímu nádraží. To mluví proti terminálu v této poloze.
Výhodou hlavního nádraží je, že jde o přirozený uzel MHD s čímž souvisí lepší nabídka spojů (nejen tramvají ale i tangenciálních autobusových linek, na které se z autobusového nádraží musí 2x přestupovat na krátké vzdálenosti); dále z příměstských autobusů lze přestoupit přímo na vlak. Většina příměstských linek tudy už projíždí.
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 09:26:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na druhé straně u nádraží není dostatek odstavných ploch a nejbližší volná plocha je asi to AN, takže příměstské autobusy, pokud by po příjezdu k nádraží neměly krátkou dobu na obrat, by sem nadále zajížděly. Cestující na AN oceňují klidnější prostředí pro čekání (menší pohyb lidí, dostatek laviček, zastřešení), takže pokud mají čas, zajíždějí sem MHD i ti co se pak autobusem vracejí. Ale jen když mají čas, jinak je výhodnější přestup u nádraží. Poloha je také výhodná pro dálkové linky, které není vhodné zdržovat zajížděním k nádraží a navíc zde jimi zvyšovat dopravní zatížení. Zhoršená dostupnost MHD nevadí tak jako u příměstských autobusů používaných ke každodenní dojížďce.
Nějaký přestupní bod/terminál by na AN tedy zůstat mohl. Nemuselo by ale jít o žádnou nákladnou stavbu, když většina cestujících by přestupovala u hlavního nádraží a i pro nástup do tramvají je výhodnější zastávka u podchodu (přes menší pohodlí ve srovnání se zmiňovaným libereckým terminálem).

midar:
Vozovna by tedy měla sloužit i vlakotramvajím?
Já bych vlakotramvaje přes noc odstavoval raději na nádražích měst kam by zajížděly. Do Olomouce totiž dojíždí z okolních měst (i okresních) více cestujících než kolik jich vyjíždí. Předpokládám tedy vyšší vytížení ráno do Olomouce a odpoledne a večer z Olomouce. Pokud by se vlakotramvaje měly odpoledne a večer vracet do Olomouce, vozily by sem vzduch a ráno jej zase odvážely do okolních měst.
Naopak v dopoledním sedle by bylo výhodné část vlakotramvají na trhačkách odstavit někde v Olomouci. Třeba by to bylo možné zorganizovat tak, aby se k tomu využila volná kapacita tramvajové vozovny, když jsou tramvaje v provozu.
Dejvy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 11:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On Tramvaják také pouští do prostoru informace JPP, např.:
přejímka dvou vozů TRIO je již dnes, nikoliv zítra
řidiči zde již na zaškolení byli
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 12:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z dnešního Olomouckého deníku:
Město odkoupilo od armády pozemky na Tabulovém vrchu. Počítá zde s výstavbou bytů, u ulice Hněvotínské je rezervováno místo pro tramvajovou smyčku.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 14:02:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvy: Spíš by nás zajímalo, kdy dorazí do Olomouce...
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 16:32:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvy: Ano, dva instruktoři (z toho jeden výpravčí) se z dvoudenního pobytu v Ostravě vrátili již minulý týden, ale proč bych to sem psal, když... Mno nic, končím "diskuzi" na toto téma, je zajímavé, jak někdo dokáže s drobné neshody udělat aféru.
Btw: Převzetí Trií zástupci DPMO - nikdy jsi se nespletl o jeden den?
Z prstu si to nevycucávám...

(Příspěvek byl editován uživatelem tramvajak.)
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Dejvy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 20:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Tramvajak: když Ti vadí příspěvky jiných, proč bych si i já nerýpnul do Tvých údajů; když o pobytu instruktorů teď píšeš "... proč bych to sem psal...", tak proč jsi v předtím psal, že teprve přijedou, v době, kdy už tady byli? (mimochodem nebyli 2, ale 2x2)

ad midar: oficiálně by měly na olomoucké tratě vyjet se vší slávou začátkem září
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 20:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvy: no o dvou skupiknách jsem nevěděl, takže k tomu se nemohu vyjádřit (už jsem jako politici, že? ). "Moji" dva instruktoři v úterý, kdy byl příspěvek vložen, do Ostravy právě jeli. Celé to byla akce kulový blesk a já jaksi v Praze nemohu v daný okamžik vědět, že se původní plán zase celý zmněnil a už jsou na cestě... Toď vše. Já se to dověděl v sobotu, kdy už nebyla "věrohodnost", proto ta poznámka. Cizí příspěvky mi vůbec nevadí, jenom mě trošičku naštvalo, že něco napíšu a vzápětí někdo rozpoutá diskuzi a dělá, jako by nic. Jva mi to vysvětlil (chaotické vývěsky na zastávkách) a tím se vše vyřešilo. Tak co dál řešit?
Ale nebudeme se tady hádat jako dva malí kluci, olomoucká diskuze si zaslouží víc.

Mmch. 126 se nakonec přeci jen opravovat bude a 129 má svůj další osud zpečetěn - PRACOVNÍ VŮZ (místo 135). Jsem zvědav, co se tedy vyřadí po příchodu Trií a snad i Wan...

(Příspěvek byl editován uživatelem tramvajak.)
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Nin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 13:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak TRIA jsou převzaty a kdy tedy dorazí do Olmika?
Zřejmě poslední letošní rekonstrukcí bude vůz T3SUCS čísla 156 ,který je již odstrojen.
Na podzim mají být do Olomouce dodány dvě Wany tak jsem zvědav jaké dostanou ev.čísla.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 16:13:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady se mluví pořád o dvou Triích a dvou Wanách... Mě by zajímalo, jak to bude s třetím Triem a třetí Wanou, které jsou objednány... Podle mého skromného odhadu budou až 2007.
Jako vždy záhada hlavolamu a TOP SECRET.
Pak se nedivte nám Olomoučákům, že nic nevíme. Nikdo nám to zvonit z DPMO nebude...
Dejvy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 16:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třetí Trio by mělo být někdy v říjnu / listopadu; podle stavu rozpracovanosti je to reálné.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace