K-report
 

Archiv do 17.listopadu 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Staré archivy » Archiv do 17.listopadu 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 14:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad. noční tramvaje v Olomouci

A není v tomto případě důvod jinde než v otázce, jestli je levnější kilometr busem nebo tramvají?

Noční MHD v Olomouci pokrývá svými okružními linkami nejen oblast obsluhovanou tramvajemi, ale také Povel, Nové sady, Holice atd. - takže bez autobusů by se tu nočka neobešla.

Při intervalech v jízním řádu si však DPMO vystačí se třemi autobusy (možná i s dvojicí, jen po čtvrté by musel na linku 53 asi zaskočit nějaký vyjíždějící bus - nevím, Olomoučané mě opraví) a pokryje tím většinu města.

Bez autobusů by to nešlo - ale bez tramvají při stávajících intervalech ano, takže je zbytečné držet noční směnu jak ve vozovně v Koželužské, tak v garážích autobusů.

V Praze je rozsah kolejové sítě nesrovnatelný a intenzita provozu taktéž. Ale když je řeč o úsporách, napadá mě, že by nějakých těch 60 nočních pořadí mohly vypravovat třeba pouze dvě vozovny - jedna na pravém břehu, druhá na levém (například Motol a Hloubětín nebo Žižkov) aby pokryly síť rovnoměrně.

(Příspěvek byl editován uživatelem markýz.)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 2-2006


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 14:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dvě vozovny, ty bláho dovedeš si představit ty kilometry nájezdů ? To by tady někteří lidé nerozdýchali !!!
218: Dík.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 15:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Markýz - jistě, lepší pokrytí je taky důvodem, v Brně je to ještě patrnější. Není sporu o tom, že Praha má síť jinak uspořádanou a leckde by busy nestačily. Ovšem ta myšlenka na dvě vozovny tvůj příspěvek dost srazila :-) Pro začátek by stačilo, kdyby noční spoje vypravovaly nejbližší vozovny a mohlo se po půlkolech zatahovat do protilehlé vozovny aby se tam odtud příští noc opět vyjelo na lichyý počet kol a tím se skončilo ve vozovně "mateřské".
Démon: No nerozdejchali, mě vem čert - ale oni to někteří i odmítnou zaplatit, až na to přijdou. A oni na to budou muset přijít, protože budou pátrat, co platěj, neb nebude zbejvat na jejich odměny :-)))
Budoucnost patří bagrům!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 2-2006


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 15:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je možný, ale pokud budou pátrat, tak narazej asi na 1000 jinejch a daleko větších černejch děr, kudy ty nalitý prachy zase odtejkaj a tyhle detaily co popisuješ přijdou na řadu až se všechny ty díry ucpou.
Teda aspoň v to doufam...

My dva máme v podstatě stejnej cíl, akorát ty na to jdeš z nesprávnýho konce.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 15:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já na to jdu z konce, kterej vidim zvenčí. Nepochybuju o tom, že uvnitř je daleko větší bordel. Jenže nejsem investigativní novinář, nýbrž kaštan a šotouš a daňovej poplatník. :-)
Budoucnost patří bagrům!
Ponorka_3049
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2006


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 16:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už se tu mluví o úsporách DP Praha, tak jaké jsou plány s odstavenými tramvajemi RT6N, které stály každá 25 milionu. Snad by na nich šla za rozumný peníz udělat rekonstrukce, aby mohly konečně vyjet. Jak to vypadá s tou, co prošla rekonstrukcí v Šumperku?
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 16:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon: Nerozdejchali? A proč teda vyjíždí 15 z Motola, 13 z Kobylis a 11 z Vokovic?
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7839
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 17:02:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Markýz - V Praze je rozsah kolejové sítě nesrovnatelný a intenzita provozu taktéž. Ale když je řeč o úsporách, napadá mě, že by nějakých těch 60 nočních pořadí mohly vypravovat třeba pouze dvě vozovny - jedna na pravém břehu, druhá na levém (například Motol a Hloubětín nebo Žižkov) aby pokryly síť rovnoměrně.

A v čem by byla úspora? Uvědom si, že polonoční provoz končí kolem cca 1:00 a ranní začíná před čtvrtou. Myslím pro směnového výpravčího, kterého jediného bys "ušetřil".
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 17:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ideální by bylo, aby noční sóla nevyjížděla na noční z vozoven, ale přesrojovala se za provozu na konečných z denních linek, tak jako l. 5, 25 aj. Jako sóla jezdí l. 2, 5, 6, 15, 21, 25, to je dost, aby obsáhly všechny noční.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 19:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM: Dvěma vozovnami jsem se chtěl vyhnout zatahování do jiné než mateřské vozovny - to by někteří taky nevydýchali.
Zase u "nočních" vozoven by vznikla potřeba řidičů nočkařů - i když kdo ví, odbory by třeba zrušení turnusů uvítaly.

McBain - Beru zpět, máš pravdu, personálu bych asi moc neušetřil.

Teď z jiného soudku - neví tu někdo, o kolik jsou nižší bouchací kruhy než podjezdy za nimi? Dneska jsem viděl šoumena, který do nich pěkně praštil u Smíchovského nádraží a nijak se tím nenechal rozhodit. Trolej naštěstí přežila.
(aspoň tedy tramvaje jezdily dál)
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 21:43:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 KM - přestaň tu lhát
"Někdo tady pustil těch 5Kč jsko cenu elektřiny, protže nic jiného tramka nespotřebovává a i to je blbost. To je prostě šotoušovina, založená na naprosté ekonomické ignoraci. O odpisech ten dotyčnej a všichni ostatní co se toho chytili v životě neslyšeli."

1) víš moc dobře, že jsem to psal já, už jsme to řešili asi 5x
2) od začátku jsem psal, že to je pouze porovnání elektřina vs. nafta a NIKDY!!! nic jiného
3) troufám si tvrdit, že po 3 semestrech na VŠE vím, co jsou to odpisy - také vím, že je nesmysl s nima argumentovat v této situaci
pokud se uvažuje o nové TT a počítá se návratnost investice atd., tak jako cenu za km musíš použít účetní hodnoty
ale pokud chceš na postavenou TT poslat koupenou tramvaj tak musíš brát v úvahu především variabilní náklady, protože jinak se k výsledku nedobereš
4) bylo to 3,8 Kč a ne 5
5) nejsem šotouš a nikdy jsem nebyl

už jsem ti několikrát doporučil, abys nastudoval co jsou to variabilní a fixní náklady a ještě jsi se k tomu evidentně nedostal - to je klíč k celému problému (doporučuji základy podnikové ekonomiky a základy mikroekonomie)

nikdo netvrdí, že DP účtuje za 1 km 1 vozu tramvaje 3,8Kč!!!
ale pokud se bavíme čistě o nájezdech/zatažení na linku, tak ty variabilní náklady jsou prostě 10Kč/km/vůz (včetně řidiče) a cestující, kteří tou najíždějící/zatahující tramvají jedou, to v pohodě zaplatí (a že jich nebývá málo - dokonce čím neobvyklejší spojení, tím více pravidelných cestujících - třeba 15 z MO nejede nikdy prázdná, ale cestující na ní ráno schválně čekají) - k problému by se mělo přistoupit opačně než rušením - pomocí lepší informovanosti obsadit tyto spoje ještě víc - na každém sloupku by mohla být stručná informace v kolik tam jaký spoj jede a kam (třeba 5:05 l. 15 směr Vypich přes Újezd a Hradčanskou
5:07 l. 20 směr Buranov přes Smíchovské nádr.
5:10 l. 3 směr Sídl. Modřany přes Palackého nám.
atd atd) - tím se za pár korun vytvoří pro hodně cestujících zajímavá alternativa
54 by na PA klidně mohla zatahovat přes I.P.P a Bruselskou - vsadím se, že by byla plná cestujících, kteří se tak bleskově a bez přestupů dostanou na M-C (a nemusí jet prázdná přes Albertov a Svatoplukovu - navíc by se ušetřila rozbitá TT)
to samé 14 (případně 12+20 pokud by jí PA dostal)
naopak 2 kousky l. 52 dát z PA do MO a využít jí pro ranní spojení Modřany - Anděl
to samé 3,17 - dát jich pár do MO a tím využít zátahy pro spojení na M-B - teď to jezdí na PA prázdné přes Albertov

a co je nejdůležitější!!! přestat s dementní praxí, že zatahující tramvaj jede +- 1-2 minuty od pravidelného pořadí - to je opravu na zabití
třeba z Buranova jede 20:15 l. 12, 20:16 zatahující l. 12 a pak 7 minut nic
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7842
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 21:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky - Ideální by bylo, aby noční sóla nevyjížděla na noční z vozoven, ale přesrojovala se za provozu na konečných z denních linek, tak jako l. 5, 25 aj. Jako sóla jezdí l. 2, 5, 6, 15, 21, 25, to je dost, aby obsáhly všechny noční.

Ovšem je otázka, co je výhodnější - ušetřit výjezdy a zatažení denních x nočních, nebo uštřit zadní vozy u některých linek v polonočním provozu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 15. listopadu 2006 - 23:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Musíme myslet dopředu. Za chvíli už žádná sóla nebudou, jen 14T a modifikace, tak nešotoušuj .
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 00:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Markýz: Dvě čistě "nočkařské" vozovny by se při současném 30 min. intervalu nočních tramvají neuživily, ale při uvažovaném int. 20 min. to začíná být zajímavé. Tyto vozovny by pak převzaly i polonoční provoz a v ostatních pěti vozovnách by se zatahovalo do 22:00. Do 4:00 by pak byly bez výpravčích a záloh, a to již by mohla být zajímavá úspora.

Jinak máš pravdu v tom, že zájem o ježdění mimo turnus je velký a vozovny jej nestačí uspokojovat.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 2-2006


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 00:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Syverin: Myslel jsem, že by to nerozdejchali někteří tady na fóru (oni už se v tom našli), v podniku taková prkotina nikoho netrápí, navíc to co se tady vydává za těžkej zápor, je ve skutečnosti klad!

Ponorka_3049: Ta co prošla rekonstrukcí v Šumperku stále stojí, máme přece Škodovky, ne?

Káem: Tak mě napadá, vzhledem k tomu, že z tvých úst (klávesnice) vypadá slovo "šotouš" skoro jako urážka, neni náhodou šotouš ten, co sype z rukávu linkový vedení tramvají a autobusů po celý Praze a je schopen se o tom bavit v kteroukoli denní hodinu ?
Teď to prosim neber jako urážku...
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 248
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 07:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek31: ...cestující, kteří tou najíždějící/zatahující tramvají jedou, to v pohodě zaplatí (a že jich nebývá málo...

Tak tady mi jaksi unika pointa. Co jste mel na mysli? Jedna se snad o cestujici, kteri by jinak pouzili IGK?
Pokud se cestujici jen presunuli z pravidelnych linek (byt s prestupem), tak prave z tech tytez penize ubrali. Proto v takovem pripade to nezaplati .

Neco jineho by bylo v pripade, kdy potencialni cestujici nema zadnou jinou moznost nez zatahujici/najizdejici tramvaj. Vyzkouseno pred lety mnohokrat v Bratislave - tam bohuzel o tyto penize "navic" jaksi nebyl zajem a vecerni zatahujici vlaky zastavky projizdely , pripadne zastavovaly jen na znameni davane stokorunou. Potom se potencialni cestujici (tehdy nemajetny) misto jizdy zatahujici tramvaji pekne prosel.
:-)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 09:22:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon: Já slovo šotouš používám jako konstatování. Fakt. Bez emočního nádechu. Z toho plyne, že i pro sebe. Nikdo na tomto fóru nejsme normální. Ale oni nejsou normální ani kupříkladu filatelisti (náhodný příklad).
R31: Bohužel, cena jízdy tramvaje není 10 Kč/km. Ten výpočet co předvádíš je nesmysl bez jakéhokoliv opodstatněného základu. Vem to jako fakt a nepřemejšlej o tom. Důležité je, co se účtuje. Podle tvé logiky by totiž výjezd z Kobylis nestál ani korunu a ještě by se nějaký proud vyrobil. Já ti zas nebudu zpochybňovat třeba věci kolem techniky jízdy a podobně, jo? JP: Žádný cestující nic nezaplatí. Každý cestující vyprodukuje nutnost dotace 60,-Kč. Jasný?
Jízdní řády výjezdů a zatažení jsou nesmysl - stačí jedna výluka a všechno je jinak, to by cestující mátlo, pokud ne přímo nas*alo - představte si, že si po měsíci zvyknete na výjezd 4 z Hloubětína v půl třetí ráno a ona najednou začne vyjíždět z Kobylis
Budoucnost patří bagrům!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27448
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 11:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
A kolik tedy stojí kilometr? Trolejbusový kloubový se dá pořídit za něco málo přes 20 korun českých (když využiješ vozidlo, jež by jinak stálo ve vozovně/jelo tam právě zatáhnout).
Pochybuji, že ten tramvajový bude v reálu o moc vyšší (i když DP si může naúčtovat klidně i 80 a nezbývá, než na to přistoupit).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 13:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano.Správně. Ten klíč je v tom, kolik si kdo účtuje. Sem to psal vejš. Bus je za 30-40 Kč/km, vlak za 50-80 Kč/km, tramvaj bude mezi tim. Trolejbus za dvacku řadím k předchozím údajům tramvaj za 3,80, km trolejbusové tratě za milion a TT Příkopy - VN za 3/4 mld a uděluji ti putovní cenu H.Ch. Andersena (R31 ti jí předá). KM trolejbusu bude za 40-50 Kč. Víš co, zeptej se v BB - tam budou mít aktuální čísla. :-))))
Budoucnost patří bagrům!
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 13:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady se dnes obstojně tluče sláma.
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 13:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máme tlouct tebe??? Okurková sezóna, to víš. Na nic nejsou peníze a co jsem předpověděl se plní, tak vo čem, že jo.
Budoucnost patří bagrům!
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 13:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM: Nepochybne zaplati. Dotace je preci forma platby. Bratislavsky nezajem o tech 60 korun za kus byl pravdepodobne zpusoben tehdy tak (spatne) postavenou smlouvou s mestem. Nicmene selskym rozumem tezko pochopitelny.

A tech 60 korun je stale mene, nez by stala doprava tamtez IGK. Je to jednoduse pro mesto levnejsi - pocitame-li naklady mesta na infrastrukturu pro IGK. Dokonce najdete v zahranici nekolik mist, kde dotace tvori 100% platby za verejnou dopravu - a to i v nejkapitalistictejsi zemi na svete, v USA :-)
A ten cestujici substrat nakonec svemu mestu za dopravu (vetsinou) uz davno zaplatil v danich.
:-)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27458
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 14:12:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
Asi Ti přinesu ukázat frakturu, když nevěříš...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27459
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 14:14:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A mmch, i vlak je občas účtován za mnohem méně (když je tlak).
Kdyby se chtělo (muselo) jezdit levněji, tak to půjde i v Praze.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7850
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 15:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM - co jsem předpověděl se plní, tak vo čem, že jo.

Tak nám předpověz, jak se bude vyvíjet vytížení metra v úseku Prosek - Letňany v nejbližších 50ti letech .

A když jsme u těch čísel kolik co za km, tak by mě zajímalo, za kolik jezdí pražské metro.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 16:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1)Bude růst a to rychle
2)Za moc, právě proto musí být co nejvíc vytíženo. Ztráta nevzniká jízdou metra, ale jízdou MHD nad ním.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7852
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 16:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1)Bude růst a to rychle

To je samozřejmě jasný. Z nízkých srovnávacích základů to roste vždy nejlépe. Čekal jsem trochu konkrétnější odpověď.

2)Za moc, právě proto musí být co nejvíc vytíženo. Ztráta nevzniká jízdou metra, ale jízdou MHD nad ním.

Tohle je totiž docela zajímvé. I kdyby tramvaje jezdily třeba za 50 Kč/Km, tak jejich provozování při stávajícím jízdném musí být totální zlatý důl. Jaké náklady vygeneruje tramvaj při jízdě Náměstí Míru - Karlovo náměstí? 100 Kč? Kde je při normálním obsazení ta zráta 60 Kč na cestujícího?
Někde je chyba.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 17:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McB: já bych řekl, že 50,- Kč je jen cena za vozokm, tj. za to že tramvaj jede; ale něco patrně stojí i to že tramvaj vůbec existuje, že existují koleje, někdo musí zaplatit tak vozovnu, dispečink, dílny atd. Ta ztráta 60,- Kč na cestujícího je pouhý přepočet toho kolik se vydělá na jízdném na celkový rozpočet DP, navíc nic neříkající, protože spousta lidí má tramvajenku/jede za 14,- nebo třeba 24,-.
Celý život je jako střední škola. Jen se tomu říká jinak:-).
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27474
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 17:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

já bych řekl, že 50,- Kč je jen cena za vozokm, tj. za to že tramvaj jede

Tak to buď mají řidiči extrémně vysoké platy, nebo DP platí za elektriku zlatem...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 17:46:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

už to tu zaznělo a napíšu to znova
elektřina stojí cca 3,8Kč na vůz a km (výpočet: cca 190 000 000,- za trakční elektřinu a rok - to je z DPKontaktu a cca 50 000 000 vozokm - to je z ročenky) - takže za soupravu je to cca 7,5 Kč/km
řidič - cca 126Kč za hodinu (průměr včetně všech příplatků, ale nejsou započítány náklady zaměstnavatele, takže imho tak 200Kč reálných nákladů) - při průměrné rychlosti cca 20km/h to vychází na 6,3Kč na km jako odměna pro řidiče a cca 10Kč na km jako náklad zaměstnavatele
takže náklady na elektřinu a řidiče jsou u sóla asi 14Kč na km a soupravy asi 18Kč (btw z toho plyne, že provozovat sóla ve chvíli, kdy máme dost tramvají není zrovna moudré)
samozřejmě se pak nabalují další náklady: tisíce neprovozních pracovníků, stavba TT, nákupy vozů atd.
ALE!!! pokud uvažuji pouze variabilní náklady, tak jsou u tramvají velmi rozumné (na rozdíl třeba od autobusů, kde jsou fixní náklady směšné, ale variabilní o dost vyšší)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 19:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kde je při normálním obsazení ta zráta 60 Kč na cestujícího?

Jak se vlastně přišlo na těch 60 Kč? To se vzalo hausnumero, že úroveň jízdného je na 25 %, a protože jízdenka stojí 20 Kč, tak 60 Kč musí být dotace? Nemáte pocit, že takto to opravdu není?
"Já vítám déšť, haleluja, já vítám déšť,..."
Kulihrášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 6-2006


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 19:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM:
Metro, metro, metro, metro, metro... Nejlépe na stupni 5, aby se mohli lidé lépe sbližovat. Zítra budeš mít právě 17 let zpoždění.
705.905 - to je holka zelená...
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 20:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Jo, přesně tak to je spočítaný. A samozřejmě to tak není, jezdí se i na tramvajenku a lístky za jinou cenu. Budiž těch 60,- Kč zváno "Káemovou konstantou"
Celý život je jako střední škola. Jen se tomu říká jinak:-).
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2946
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 22:38:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káemova konstanta - to zní zajímavě.
Já narážel na to, že drtivá většina cestujících má předplatní jízdenku, mnozí navíc zlevněnou (důchodci, studenti, ZTP), takže průměrná cena jedné jízdy není 20 Kč, ale někde v rozmení 5 až 10 Kč. Přičteme-li k tomu, že mnohé výdaje DPP jsou přinejmenším pochybné, resp. politicko-společensky motivované, tak výsledná čísla (poměry) jízdné vs. dotace mohou být úplně jiná. Ale do těchto sfér a diskuzí se nikdo pouštět nechce...
"Já vítám déšť, haleluja, já vítám déšť,..."
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 23:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A buďme rádi, jinak tu nemáme nezaměstnanost 8%, ale 25. Ani autem nejezdíte pořád na plný výkon, i když jste si ho zaplatili . Nakonec se ukazuje, abysme mohli sedět na zadku a tlachat o hovadinách, potřebujeme ty z chudejch a rozvojovejch. Socialismus zapostil "kořeny", jenže trochu nějak jinak.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7858
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 00:07:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

takže průměrná cena jedné jízdy není 20 Kč, ale někde v rozmení 5 až 10 Kč

I kdyby to tak bylo, tak je to pořád hodně zajímavé. Pokud si vezmu například frekvenci IPP - Karlovo náměstí, tak mi zde na cca 2 km jede v jedné dvojici nějakých 100 - 150 cestujících, platících nějakých cca 600 Kč (ať nežeru). I kdybych uvažoval náklady na sólo 50 Kč/Km, tak to mám na 2 km trase 200 Kč. Z toho vyplývá, že právě na tomto úseku je bilance tarmvajové dopravy ultraaktivní. A právě zde by chtěl "ekonom" KM tramvaje omezovat/rušit.
Já si zde klidně soukromou linku Zvonařka - KN - Myslíkova (nechám si zde vybudovat přejezd ) s Kátéčkem z Košic zavedu. Nebo mám zas někde chybu?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 00:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenomže právě zas tito pasažéři chybí Káemovi v metru, aby mohl být i on rentabilní, takže když tě zruší, tak on si polepší a ještě se ušetří tvoje náklady.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 00:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain:
Ono by to ještě chtělo do rovnice zahrnout průměrnou délku jedné jízdy.
Ale i kdyby to vycházelo tak, že cestující zaplatí za kilometr průměrně korunu, tak nám 100 cestujících provoz soupravy zaplatí (i při ceně 50 za vůz)

A ještě jednu chybku bych viděl - pár let dozadu se řešilo, že KTčkům vadí na Zvonařce nějaký strom.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 00:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mám dojem, že strom je pokácený - ale víc by se mi líbila linka Synkáč - I.P.P - Lazarská - Václavák - ??? - ta by si cestující našla
jinak na dvojici v tomto úseku počítej 200-250 (v extrému až 300) cestujících

btw vzdálenost I.P.P - Karlák je cca 850m a ne 2km
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7859
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 01:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jinak na dvojici v tomto úseku počítej 200-250 (v extrému až 300) cestujících

btw vzdálenost I.P.P - Karlák je cca 850m a ne 2km


Potom samozřejmě už není vůbec co řešit. Ty 2 km by byl celý úsek Zvonařka - Myslíkova a je to...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 10:08:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Počítám-li rozpočet DPP 10 mld., tak je to přibližně 27 400 tis. na den. Při zde uvažované průměrné platbě 10 Kč na jednoho cestujícího je potřeba odvézt 2 700 tis. cestujících denně, to je při 4,5 tis. řidičů, z nichž každý den 1/3 odpočívá, 900 odvezených lidí denně na jednoho řidiče. Pokud ale v průměru zaplatí jeden odvezený cestující jen 5 Kč, musel bych denně odvézt alespoň 1 800 lidí, aby se podnik obešel bez dotace. Za osmihodinovou směnu udělám na l. 22, která si na nevytíženost nemůže stěžovat, tři jízdy z Hostivaře na Bílou Horu a zpět, tzn., že při každé jízdě během celých 24 hod. by se mi v každém směru jízdy muselo vystřídat 150 až 300 lidí, a to jak víme, neodpovídá skutečnosti.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 10:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A budu-li šotoušovat ještě dál, tak l. 22 má na trase 40 zastávek a na každé z nich musí nastoupit 4 - 8 cestujících. Kdo má zájem, může si udělat průzkum. Co na to studenti.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 11:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: mám dojem, že aby to sedělo takto zjednodušeně, muselo by jít o cestující, kteří nepřestupují z jiné linky.
Přestoupím-li na KN z metra do d18, tak jsem už svými pěti korunami "přispěl" metru.

Nezná tu někdo údaje o tom, kolik cestujících zhruba jezdí na lístky, kolik na běžné tramvajenky a kolik na zlevněné?

Pokud podle údajů v tabuce zde odkaz přepravil za rok DP 1 184 920 000 cestujících, tak to máme za den něco málo přes 3,2 milionu cestujích a už jsme jen na 16 000 000 vybraných na jízdném. Takže dotace potřebujeme (ale nejsou dvojnásobné, dokonce ani poloviční)

Když zjednodušeně budu předpokládat, že 900 000 cestujících přepravených deně tramvajemi nevyužije v rámci jízdy jiný dopravní prostředek, tak tramvaje vydělají 4,5 mil za den. Vozokilometr pak nesmí stát víc než 33 Kč, abych pokryl náklady.
Jenže většina cestujícíh používá víc dopravních prostředků, takže to takhle zjednodušenš říct nejde.


(Příspěvek byl editován uživatelem markýz.)

(Příspěvek byl editován uživatelem markýz.)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 11:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Markýz: Já ale hovořím o průměrech a o DPP jako o celku, né o jednotlivých trakcích. Na mnou uváděná čísla nemá vliv, zda cestující utratí peníze v metru, autobusu nebo tramvaji. Můžeme si z nich ale udělat obrázek, jak by asi musel vypadat podnikatelský projekt soukromníka, aby se obešel bez dotací. Pro eliminaci nepřehlednosti toku peněz z tržeb do jednotlivých trakcí je jediná možnost zavést čipové karty a platit skutečně jen podle ujeté vzdálenosti.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 11:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad poměr předplatních jízdenek a jízdenek pro jednotlivou jízdu - pokud jde o tramvaje tak je to cca takto:
(pro rok 2005)
tržby z jedn. jízdenek 389 000 000 Kč
tržby z předpl. jízdenek 519 000 000 Kč
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 11:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: mně šlo o to, že když povezeš ve své soupravě na 22 těch svých 300 cestujících, měl bys od nich odečíst ty, kteří k tobě přestoupili - protože ty už jsi počítal do 1 800 cestujících jiného řidiče.

Navíc když počítám 27 400 000 na den, tak při 5 Kč potřebuji převézt 5 480 000 lidí. To číslo je ale ve skutečnosti nižší.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:00:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Markýz: DPP je údajně dotován ze 70%. To opravdu podle našich výpočtů vůbec nesedí. V tom případě DPP v průměru utrží daleko míň než 10 Kč na jednoho cestujícího denně a bude se to blížit spíš k 7 Kč.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:16:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tolik lidí bych musel při současném nastavení relací jízdného denně odvézt, abych se obešel bez dotací.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: u mé VŠ šalinkarty je to 6.6 Kč - u běžné roční je to skoro 11 Kč. Ještě v tom jsou důchodci, takže v případě tramvajenek bude 7-8 Kč asi reálných.
Průměrný cestující vykoná v pracovní den nejspíš 2 cesty, takže tu máme 4 Kč za jízdu.

Škoda, že z tržeb nelze vyčíst, jaký je poměr cestujících jedoucích na jednotlivé jízdenky oproti předplatným.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: možná by pomohla nějaká podpora přistěhovalectví do hlavního města. Třeba kolonizace polí v Letňanech. Milion nových obyvatel by to řešil. Všechny spoje by pak byly trvale na pětce, to by bylo radosti
Těch 5 milionů cestujících jsem samozřejmě nemyslel pro tvoji soupravu, i když to tak možná ve spojitosti s první polovinou přípěvku mohlo vypadat.

(Příspěvek byl editován uživatelem markýz.)
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

počet přepravených osob v MHD za rok 2005: 1 232 354 000
tržby v pásmu P+0 - 3 066 000 000Kč
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad přeprava cestujících/

Ta úhrnná čísla uvádějí počet lidí, kteří v daný den použijí MHD nebo každý nástup do dopravního prostředku? Při zrušení předplatných síťových jízdenek a zavedení čipových karet, by se nejspíš pohyb lidí v dopr. p. výrazně omezil.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek: Díky, teď už jsme na těch 70 %
Takže na jízdu máme ve skutečnosti sotva 2.5 Kč.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 12:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: předpokládám, že druhá možnost je správná. 3,37 mil lidí tu nenabereme ani s pendlery, dojíždějícími za prací, a s turisty.


(Příspěvek byl editován uživatelem markýz.)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 13:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Polovina nákladů DPP prý jde na mzdy zaměstnanců. Při snížení počtu zaměstnanců na polovinu, by se dotace snížila o 25% na nějakých 45% a při zdvojnásobení tržeb z jízdného na nějakých 22,5%. To už jde, né.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 13:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdražovat jízdné by bylo politicky nevděčné - a jako cestující bych z toho taky nadšený nebyl (chápal bych, kdyby průběžně rostlo o inflaci, společně se mzdami). Kdyby se zdvojnásobilo, pro některé cesty už bych asi skutečně preferoval auto (variabilní náklady jsou nějakých 2.5 Kč/km, což není tak hrozné). Ale nějaké rezervy jsou možná ve výběru od černých pasažérů.

A k snižování počtu zaměstnanců - nevím, jestli by propouštění proběhlo na správných místech. Úředníci si fleky nezruší. Jaké jsou rezervy v provozu, to netuším. Kdybych měl ušetřit zaměstnance jen přenesením práce na externí dodavatele, to nepřijde moc úsporné (zaplatit musím nejen manuálně pracující, ale i jejich zaměstnavatele).
Ale po redukci zaměstnanců bys jako řidič měl dost přesčasových hodin, takže bys za den odvozil mnohem víc než 1 800 lidí.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 13:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: To jsou pěkná hausnumera! To chceš místo dvojic T3 vypravovat čtveřice? Místo kloubových autobusů dvoukloubové v dvojnásobném intervalu? Třeba kde je hodina, tam by to byly 2 hodiny? Dá se šetřit i tak, že místo zaměstnávání vlastních lidí (např. účetní) si necháme práci udělat outsourcingem. Nic se neušetří, ale můžeme se holedbat, že jsme snížili výdaje na zaměstnance.
A ty dvojnásobné tržby z jízdného: Teď by to chtělo doladit jízdné, prostě ho zvednout dvojnásobně. Místo 20 kč za jízdenku by bylo 40 kč.

Pokud to shrneme, tak by tržby určitě nebyly dvojnásobné (stále méně lidí by bylo ochotno akceptovat cenu jízdného). Pak jsou tu i odbory, které by tvé návrhy příliš nenadchly.

Sorry za offtopic, ale rýpnout jsem si musel.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:01:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Markýz: Nemám na mysli zdražit jednotlivou jízdu na 40 Kč, ale nastavit parametry tak, aby v průměru cestující zaplatil za jednotlivou jízdu 5 Kč, místo současných, námi vypočítaných 2,5. I v DPP se uvažuje o čipových kartách a studují se zkušenosti Francouzů.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2953
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to už snad stačí. To už je dohoda nad novinářskými formulacemi, propočítávána poněkud diletantskými metodami.
Nemyslím, že by kdokoli zde z nás měl potřebné údaje a pokud ano, že by je zde zveřejnil, proto je pokračování v této debatě poněkud o ničem.
"Já vítám déšť, haleluja, já vítám déšť,..."
Fanfán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jednoduché ty výpočty opravdu nejsou.
Nějak při všech těch nákladech poněkud zapomínáte na to, kolik jich připadá na vytížené jízdy, a kolik na vožení vzduchu v neděli ráno kdekoli, anebo metrem do Depa Hostivař kdykoli. Nějak tam nevidím investice, nějak tam nevidím...
Liberté! Égalité! Sexualité!

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace