K-report
 

Archiv do 22.dubna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Staré archivy » Archiv do 22.dubna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Libáňák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.233.34
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 06:51:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera proběhlo v Dětenicích veřejné zasedání zastupitelstva, na které byli pozváni zástupci společnosti OREDO. Občanům představili komplexní návrh na zajištění dopravní obslužnosti. Samozřejmě veškeré dotazy byly OREDEM zodpovězeny a to včetně ekonomiky. Schůzky se zúčastnil i pan Mužík ze společnosti Connex. Pan Mužík, jelikož není občanem Dětenic, neměl dle mého názoru vystoupit na zastupitelstvu bez toho, aby o tom hlasovalo zastupitelstvo, to se ovšem nestalo. Zajímavé bylo, že ačkoli se hlásilo do diskuze mnoho občanů, jako první dostal slovo a to více než na 10 minut právě pan Mužík, který zahrnul občanstvo velice líbivými argumenty, který byly na závěr odměněny poměrně bouřlivým protestem. Co na tom, že to byla snůžka polopravd a lží. JAk jsem již říkal, ekomika byla vysvětlena velice podrobně, ač o to nebyl příliš zájem, všechny silnice, po nichž je navrhována nová autobusová linka Kopidlno - Dolní Bousov, jsou v současnosti udržovány a je po nich provozována pravidelná linková doprava. A ten pán z ČSAD Semily, to nebyl ředitel, ale manažer PAD (pravidelná autobusová doprava)pro Královehradecký kraj a nekrčil se v koutě, ale ihned potom, co pan starosta z Dětenic začal šířit nepravdivé informace o jeich vzájemném setkání, tak se ozval a pan starosta musel vzít svá slova zpět. Docela (nejen) mě šokovala skutečnost, že pan Mužík přijel do Dětenic automobilem, i když ti rozmlácené silnice rozhodně dle jeho slov žádnou další žátěž nesnesou. Přitom, kdyby využil P+R vJaroměři, tak by se na místo i zpět domů celkem v pohodě dostal prostředky VHD (pokud tedy nebyl panem starostou za tu komedii pozván do středověkého zámku na účet obce). Nebo že by o možnosti využít P+R nevěděl, ač má převeliké zkušenosti ze západních zemí? Mimochodem, dle propočtů pana Mužíka váží autobus cca 150 tun...
Wartg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 5-2006


Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 08:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dnes náhrada na Sp1865 pěkný červený brejlovec + 2xBtn
 
pozn.: fotka z mobilu
Mužík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.69.202
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 09:21:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemívám ve zvyku reagovat na hloupé výpady, ale v tomto případě udělám výjimku.
1) OREDO nedokázalo odpovědět ani na tak prostou (a z hlediska daňového poplatníka oprávněnou) otázku, kolik bude stát zimní údržba silnic a kdo zvýšené náklady zaplatí (podle místních se některé silnice se v zimě neudržují). Stejně tak se občasné nedověděli, kolik bude stát zvýšená údržba silnice vlivem provozu autobusu (dá se to spočítat, odborníci si s tím jistě poradí)
2) pan Mužík není ze společnosti Connex, zúčastnil se na pozvání starosty jako předseda představenstva Sdružení železničních společností a jednání se starosty a zastupiteli má v "popisu práce"
3) v Dětenicích proběhlo veřejné zasedání zastupitelstva, veřejná je i diskuse, které se může zúčastnit každý (doporučuji prostudovat zákon o obcích)
4) "podrobné" vysvětlení ekonomiky spočívalo v tom, že zástupci OREDA zveřejnili dotaci na km vlaku a km autobusu. Nedokázali předložit kalkulaci nákladů "malého" autobusu ani kalkulaci nákladů vlaku.
5) autem jezdím, byť nerad, raději dávám přednost vlaku. Letmý pohled do JŘ: R 969 do HK v 22.51, na 031 ovšem bez přípoje a spát v Dětenicích jsem nechtěl. P+R v Jaroměři (což normálně používám) mi v tomto případě bylo zcela pro kočku. Pisatele upozorňuji, že VHD je pro normálního cestujícího ve zcela nevyhovujícím stavu.

Soukromý postřeh: předchozí přispěvatel je podle všech znaků tzv. "veřejně dopravní" šotouš (=amatérský obdivovatel veřejné dopravy). Amatérští nadšenci, kteří se dokážou nadchnout pro svůj názor bez ohledu na okolní svět a potom ho hlava nehlava prosazovat, jsou největšími škůdci v každém oboru. Pozor na přemnožení šotoušů, dokáží zcrela zdevastovat svůj obor, zejména pokud v oboru pracují, ale stále zůstávají šotouši.Pro ty, kteří mě v zápětí napadnou: tento příspěvek býl výjimkou, další diskuse nebude, není na ni čas.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 09:26:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad. Libáňák +Děteničák:
Chlapi,myslím,že provoz na 063 je z dlouhodobého hlediska neudržitelný a myslím , že bus v těchto obcích udělá daleko více práce za daleko méně peněz než vlak.
Chápu obyvatele Dětenic a Libáně , že mají obavy , že zrušením trati přijdou o spojení.Je ale na zástupcích kraje a koordinátorské firmy , aby dokázali dopr.obslužnost zajistit a o tomto tyto obyvatele přesvědčili.
mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 10:20:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Před 30lety míval autobus cca 11-12t mám ten dojem že to o moc nyní neliší, "šukafon" 810 má kolem 20t
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 10:53:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

add mirek 1955:
Karosa-model 80-tá léta má cca 16 tun. Tady si myslím , že by stačil nějaký menší.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 11:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Má tam být něco menšího,podle OREDA.
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.91.30
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 12:45:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

naroznej: vy si fakt myslíte, že lidi si nechaj vzít to, co jejich dědové postavili? Že to celý skončí jen díky výmyslům někoho z kraje a nátalku silnční loby? On se královéhradecký kraj vyznamenává, asi chce trhnout rekord v počtu zavřenejch lokálek. Ostatní kraje tak neblnou, maj tam asi víc rozumu, protože rozkopat dráhu umí každej blbec a asi nejvíc jich sedi v HK. Oredo nebo jak se to jmenuje je jen hadr za kterej se krajský radní schovávají, aby na ně nebylo vidět a žádnou dopravu po zrušení dráhy pochopitelně nazajistí a když tak nejvýš jeden rok potom tady nebude jezdit nic. Potentátům na venkvě nezáleží a když tak před volbama a ty už byly.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 12:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=092&r=mfvychodcech&c=728110

yyy:Dráhu nikdo neruší,zůstana zde víkendový provoz,přestože nejde o významnou turistickou trať.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 14:46:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy: to je vývoj. Určitě by to tenkrát ti dědové nestavěli pro tak mizerné objemy cestujících a zboží. Tenkrát byla železnice naprosto revoluční. I na této trati byly stoprocentně před padesáti i dvaceti lety zcela jiné objemy jak cestujících , tak zboží. Před těmi padesáti lety byla silniční doprava nerozvinutá , navíc spousta lidí v těchto obcích i pracovala. Neměla potřebu někam dojíždět. Tenkrát bylo i zvykem šlapat x kilometrů na vlakovou zastávku pěšky. Kdo dnes má čas a chuť na to , aby šel třeba 2 hodiny pěšky na vlak ?Dnes spousta lidí neváhá sednout do svého auta i pro ujetí 300m pro rohlíky do sámošky.
Dnes se žije trochu jinak , než se žilo před x desítkami let.
Do x regionálních tratí se díky mizerným objemům nevyplatí investovat. Tyto tratě se jakž takž udržují v provozuschopném stavu. Přijde ale doba , kdy bude třeba tamhle postavit most , tamhle propustek a to jsou všechno investice v milionech. Je otázkou zda to "propálit" v investicích do takových tratích a nebo zabezpečit ZDO jinak a za ušetřené peníze třeba postavit kanalizaci v některé z obcí na této trati.
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.66.65
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 14:47:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zzz: a vy si idealisto myslíte, že pro tu srandu dva dni v tejdnu bude někdo platit údržbu tratě. Návrh na zrušení a šmytec. Ono je všechno o penězích jak říkala moje babička. To co píšou noviny je na dobrý na oblbování lidí, bohudík tomu nikdo nevěří. Ve skutečnosti se ČSAD Jičín jen snaží urvat další kšeft, čímž se dostane na území, kde chce operovat i boleslavský ex ČSAD, co ho koupila Arriva. Jde o velký peníze, o občany a obslužnost ani náhodou. Dva autobusáci se za pomoci Oreda perou o rajón a hloupá dráha na to jen blbě kouká.
návštěvník ZOO
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.31.73
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 15:31:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neznalcům historie přináším do jejich hlaviček zásadní fakt, že celé České obchodní dráhy (tzn. mimo jiné tratě Nymburk - Jičín, Křinec - Městec, Kopidlno - Bakov či Ostroměř - Hradec Králové) byly stavěny především pro potřeby silně se rozvíjející cukrovarnické výroby v oblasti. Je třeba si uvědomit, že nákladní automobily nebyly a povozy již nezvládaly dopravu surovin (uhlí, řepa) i výrobků (cukr, řízky atd.). Doplňkově byla na těchto tratích zavedena osobní doprava, která byla výrazně slabší, než dnes, kdy existuje konkurence v podobě automobilů a "konkurence" v podobě autobusů.
Jaká podivuhodná shoda náhod, že na slabších z Muzikových tratí dnes po zemření cukrovarů skomírají i tratě samotné. Na těch silnějších aspoň jakž takž živoří osobní doprava.

Jinak za stávajících poměrů je perspektiva uchování víkendové osobní dopravy na trati 063 poměrně dobrá a úsilí šotoušů - obhájců trati doporučuji upřít především směrem zajištění jejího dostatečného využívání aspoň o těch víkendech. Protože lkát tady na DF ála pan nejvyšší soukromý železničnář Mužík je sice hezký, ale úplně k ničemu. Momentálně jedniná cesta k záchraně 063 je získat pro ni dostatečný počet turistů alespoň o víkendech. Jinak by se "stávající situace" mohla změnit. Tudíž doporučuji místo nářků na DF propagovat trať, snažit se jednat s majiteli zámku v Dětenicích o propagaci možnosti přijet na zámek vlakem (mimochodem, pro začátek by stačila nějaká značená cesta od nádraží či ze zastávky Osenice k zámku), snažit se oslovit turisty prostřednictvím tisku a vůbec podobně propagovat trať (vzor viz sdružení zachraňující Moldavu). Jedině to vlaku na trati 063 může pomoct, zdejší kydy rozhodně nikoli.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 15:31:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy: O kšeft zde jde , o ten jde vždy a všude. Ale o moc velké peníze nejde. Ono podnikat ve veřejné přepravě osob není zase tak lukrativní bysnys
návštěvník ZOO
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.31.73
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 15:40:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy: Jasně, to je správný názor! OREDO, hrobaři železnice! Především na tratích Pardubice - Jaroměř, Chlumec - Choceň, Jaroměř - Trutnov, Chlumec - Trutnov, HK - Jičín, Jičín - Nymburk, Jaroměř - Stará Paka, Týniště - Meziměstí - Broumov, Starkoč - Václavice, Týniště - Letohrad, Častolovice - Solnice či Doudleby - Rokytnice. A možná jsem ještě na něco zapomněl.

Člověče, než vypustíte z klávesnice takovou hovadinu, porovnejte si nejdřív radši jízdní řád "před OREDO" a stávající platný. Abyste se těm blbcům sedícím v HK nemusel ještě kajícně omlouvat a své selhání vysvětlovat krátkodobým pominutím smyslů způsobeným požitím silného dětenického středověkého patoku
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 15:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy: Ono se do této tratě nějak moc investuje?Sem si nevšiml.Min. údžba bude tak jako tak,s provozem v kladiva nebo bez nich,tak jako jiný tratě tohoto druhu,tedy tratě na pokraji zájmu.
Nákladní doprava žádná a 60 přepravených lidí za den přes mizerný provoz konkur.bus dopravy,tj. alarmující.

Jinak souhlas s naroznejm.
FilJand
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.109.60
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 18:44:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlasím s tím, že pro těch pár lidí co tam jezdí to asi nemá cenu. To že ta dráha obloukem míjí největší střediskové městečko ji bohužel hrozně táhne ke dnu. Ten autobusový návrh jsem si nechal poslat od p.Hradeckého z OREDA a podle něj by ty autobusy, co by měly jezdit místo vlaků, měly jezdit úplně ve stejných časových polohách, a navíc jsem se díval, že tam je dopoledne o spoj navíc. Tak to už fakt nechápu, o co těm lidem vlastně jde. A z toho článku z dnešních novin (kopíruji pod tento příspěvek) to vypadá, že se asi obce poperou - jedna chce rezolutně vlaky, druhá tvrdí, že autobusy by jí vyhovovaly mnohem víc. Tak to jsem opravdu zvědav, jak to dopadne :-)
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.105.138
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 19:03:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pro všechny: pánové, nechci nic přivolávat, ale díky podivné situaci na středním východě a se zcela nenasytnou Čínou není vyloučená nafta za 50,-. No to chci vidět jak budete jezdit autmo 300 m pro rohlíky. Auta do stodoly a plnej šukafon, co spolkne stejně jako proklamovaný bus. Myslet jen do příštích voleb je výsadou politiků, tak laskavě používejte to, co vám sedí na krku k přemýšlení.
Jenomže do dalších voleb ta trať provoz jen So/Ne nepřežije, protože si to první populista z parlamentu spočítá a zdůvodní.
A Oredo - hanba mluvit, On by ten takt byl i bez nich. Ale stačí se podívat do starejch kursbuchů, dokonce všechno navazovalo i bez Oreda se kterým to nenavazuje. Holt oni staří páni uměli na rozdíl od mladejch vejtahů.
A že vám nedochází válka autobusáků, to se fakt divím. No, komu není rady.. Diskutovat se vyplatí s chytrejma. Přesvědčovat šotouše/škodiče nemá smysl. V tom s Mužíkem (možná výjimečně) souhlasím.
FilJand
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.109.60
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 19:31:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jízda vlakem jen o víkendu?

Mladá Fronta Dnes, příloha Královéhradecko
Autor: TOMÁŠ KUČERA

Vlaky mezi Kopidlnem a Dolním Bousovem mají jezdit jen o víkendu, obce chtějí přidat pátek

Libáň - Cestující na málo využívané trati mezi Kopidlnem a Dolním Bousovem na Jičínsku se nemusí obávat, že po zrušení většiny vlaků přijdou o dopravní spojení. Vlaky, které na této trase projíždějí Středočeským a Královéhradeckým krajem, tam z větší části nahradí autobusy. Vedení krajů navrhuje, aby železniční doprava byla zachována o víkendech.

V pátek přijíždějí turisté

Většina starostů obcí na trati v Hradeckém kraji s nahrazením vlaků autobusy v podstatě souhlasí, avšak požadují zachování vlaků ještě alespoň v pátek, tedy nejméně tři dny v týdnu. „Železniční dopravu na této trati v žádném případě zrušit nechceme. Kraj navrhuje, aby vlaky jezdily jen o víkendech a železniční dopravu od pondělí do pátku nahradily autobusy. Požadujeme, aby vlaky jezdily i v pátek, pro turistický ruch je to výhodné," řekl starosta Libáně Petr Soukup. Libáň má železniční zastávku vzdálenou od obce asi dva kilometry. „Navrhované autobusové spojení je také z tohoto důvodu pro nás mnohem výhodnější. Autobusové spoje jsou navíc vymyšleny tak, aby v Bousově, Bakově a Kopidlně navazovaly na vlak. Dříve se stávalo, že vlak od Libáně do Kopidlna měl zpoždění a lidé vlak na Prahu nestihli," dodal Soukup.

„Dovedeme si představit, že na této trati dojde ke kombinaci vlakové a autobusové dopravy. Na rozdíl od krajského návrhu požadujeme, aby vlak jezdil minimálně od pátku do neděle," řekl starosta Kopidlna Josef Táborský.

...dále viz pokračování
FilJand
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.109.60
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 19:33:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...pokračování

Proti krajskému návrhu je však starosta Dětenic Radomír Vališka: „V žádném případě s omezením železniční dopravy nesouhlasíme." Argumentuje třeba tím, že na venkově bydlí hodně důchodců, pro které dráhy nabízejí velké slevy, slevy ve vlacích mají i skupiny cestujících a školy. Podle něj zrušení provozu na trati navíc ohrozí i provoz na trati do Sobotky, Lomnice, Libuně a Staré Paky.

To však rezolutně odmítá společnost Oredo, jež v Královéhradeckém kraji organizuje veřejnou dopravu. „Starosta Dětenic prosazuje vlaky za každou cenu a nebere v úvahu, že při připravovaném zajištění autobusové dopravy by došlo ke zlepšení dopravní obslužnosti. Autobusy budou stoprocentní náhradou za zrušené vlaky,“ uvedl Tomáš Hradecký z Oreda.

Podle něj vlaky na navazující trati z Mladé Boleslavi do Staré Paky posílí. „Připravujeme tam pro příští rok zvýšení počtu vlaků, protože tato trať je v úseku Mladá Boleslav – Sobotka regionální páteří hromadné dopravy,“ řekl Hradecký.

Rozhodnutí není konečné Záměr zrušit vlakové spoje schválili krajští zastupitelé. Rozhodnutí však není konečné, úřad ho ještě projedná s obcemi, jichž se týká, a není vyloučeno, že se návrh změní. Změny na této trati by měly začít platit v prosinci. Tento záměr zapadá do koncepce železniční dopravy v kraji, kterou razí společnost Oredo. Snahou je zahušťování provozu na využívaných hlavních tratích a nahrazování vlaků autobusy tam, kde lidé po železnici cestují méně.

Autobusové spojení se letos posílilo i na Rychnovsku, a to hlavně kvůli automobilce v Kvasinách. Rozšířila se tam autobusová doprava na lince Opočno – Semechnice – Trnov – Byzhradec – Solnice – Kvasiny, na které přibyly spoje ve večerních hodinách a doprava je zajištěna v pracovní dny i v neděli večer. Cílem bylo zajistit dopravu zaměstnanců do automobilky na všechny tři směny. Kromě toho byl zaveden posilový spoj po 14. hodině z Rychnova nad Kněžnou do Vamberka a Žamberka.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 19:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad yyy:
napsal jste docela správně: Auta do stodoly a plnej šukafon, co spolkne stejně jako proklamovaný bus.

Prosím, proveďte myšlení:
Nebude tedy lepší to samé množství nafty nalít do busu, který narozdíl od vlaku zajede ve vesnicích okolo trati 063 až na náves = cestující využívající VHD se méně našlapou k nejbližší zastávce??? (Což ocení hlavně starší a méně pohybliví)

Teda pokud tento váš příspěvek není VSP
PEVA
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.90.1
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 20:26:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peva: no, jo, fyzika, ta nejde ve škole leckomu tak ani vám. Valivý odpor kolo/kolejnice sedmkrát menší než pryž po asfaltu. Nárůst spotřeby šukafonu s Bafixem jen o málo větší a na to byste pořeboval ty busy hned dva. S naftou za padesát obecenstvo přikluše z návsi na zastávku s velkou radostí bo alternativa je jedině pěškobus. Na rozdíl od nás staších asi nepamatujete poslední ropnou krizi, kdy jsme stáli fronty se škodovkama u pump. Jen naprostý blbec (nebo Oredo) si zničí svoje železnice. Ach jo. A nezkoušejte přesvědčovat že přijedou davy turistů zrovna v So/Ne aby zachrálili nebohou dráhu.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 709
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 21:05:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad yyy: Proč jste tedy napsal:

cituji:
plnej šukafon, co spolkne stejně jako proklamovaný bus.
konec citátu

Tzn. z Vašeho vlastního příspěvku vyplývá (předpokládám, že jste si tu spotřebu někde spočítal, nemám důvod Vám nevěřit), že ať je jízdní odpor vozidla jakýkoli, spotřeba PHM bude +- stejná v obou případech (810 versus bus). No a proto jsem napsal to o té docházkové vzdálenosti, protože považte:

1. spotřeba PHM v obou případech stejná (tvrdíte Vy)
2. náklady na provoz a údržbu busu vs. náklady na údržbu jedné 810 +- stejné (tvrdím já)
3. mzda jednoho řidiče vs. mzda jednoho strojvedoucího +- stejná

tzn. argumenty 1.-3. hovoří stejně pro oba druhy dopravy

Ale časová dostupnost VHD (to je to o docházkové vzdálenosti) hovoří ve prospěch toho busu.

Silnici do obce budete muset udržovat stejně ve stavu, aby tam ten bus projel, protože minimálně hasiči, sanitka, popeláři, zásobování prodejen...

(Btw: ukažte mi v mém příspěvku jediné slovo, kterým bych říkal něco o jízdním odporu)
PEVA
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 21:18:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy:Davy turistů bohužel asi nepřijedou,snad alespoň někteří,když to bude jezdit.

Spotřeba šukafonu už není 35-40l na 100km?
A nějaká SORka,nebo co tam má jezdit už nemá spotřebu 20-23l na 100?
Jak jste to dokázal změnit?

To OREDO je teda blbý,(podporovat hloupý tratě do Hradce,Náchoda a jiných vesnic a přitom se vykašlat na Otovice nebo obzvláště důležitou Smiřice-Hněvčeves)měl byste to organizovat raději VY,zdáse,že jste Odborník kterému je třeba dát prostor.
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.82.166
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 21:27:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo. Jenomže ten bus má mít 19 sitzplatzů. Šukafon obvykle víc a vlekem jednou tolik a spotřeba rozhodně není dvojnásobná. Takže je to ještě horší. A nezapomeňte na tu ropu, v té době co byly fronty u pump dostavala ČSD diesel palivo přednostně. No jo, jenomže co vy pamatujete. A myslíte že v případě že by nebylo co lít do nádrže by někoho zajímala docházková vzdálenost? Občas mě docela děsí, že si všichni myslíme že zásoby energie (dostupné) jsou prostě nevyčerpatelné. Blíží se doba kdy bude mít každý Číňan auto, protože se na tom dá vydělat. O bláznivejch Arabech nemluvě. Zákon zachování enrgie platí furt stejně což Oredu nedochází a politici o tom nechtějí slyšet. Opakuju: jen blbec si zničí železnici.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 21:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tedy,než odejdu:Vlak nahradí bus s nižší spotřebou nafty,než má 810.
Docházková vzdálenost se asi opravdu nebude řešit,páč se pojede ze středu venic a né z pole.

Pokud jste si ze zde přítomných pozůstalých dělal od prvního přízpěvku legraci,tak se Vám to celkem povedlo-blahopřeji
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.82.166
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 22:47:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nejlepší je nahradit veškerou osobní dopravu autobusy a Oredo k tomu velmi rychle spěje. A dráze je to jedno.

Ale k šukafonům: Spotřeba je porovnatelná, počet míst nikoli. Ale když to chcete přesně:
bus SOR 20 l/100 km, 19 míst, tedy cca 1l/100km/1 ks substrátu
šukafon řekněmé 35 l (to je spotřeba dohromady s fírovým diesel IGK, ale budiž), 55 míst, tedy 0,6 l/100 km / 1 ks substrátu. S vlekem spotřeba větší, nikoli dvojnásobná a jsme na nějakých 0,4l/100km/1ks substrátu. Jiný dopravce by tam´(nemaje šukafony) nasadil něco věkově podobného SORce a spotřeba na 1 ks substrátu ještě klesne.
Ty Číňany bych nepodceňoval, jen urychlí spotřebu ropy, která tak dojde dřív než za 30 let, předtím než dojde půjde cena rychle nahoru, odhad je skutečně na 50 - 60/l (při dnešní cenové úrovni). Potom už se o docházkové vzdáklenosti nebude bavit nikdo. Vám to fakt nedochází že z vašich úvah má radost hlavně Shell/Conoco/OMV a jiní podobní? Ať žije spotřeba, po nás potopa.
Pokud jste to dočetl až sem, tak to bylo celé o tom, že zničit si trať jenom k vůli tomu, že substrát musí nastupovat na návsi je poněkud krátkozraké a to co předvádíme s energií je bohapusté plýtvání. Politici to ale mají rádi, co na tom že je to populismus jako stodola.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 23:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty kráso, to jsem tady koukám prošvih zas jednou výplachy....
Všichni rozumní lidi z Libáně už by se měli na autobus těšit, protože jim fakt pomůže. V Dětenicích to tak možná nevnímaj, páč tam maj vlakový zastávky hned dvě.
Nevim, jak se spočítalo 65 lidí za den v daným úseku, zdá se mi to až přehnaně málo, i když sám už jsem dál než do Libáně z Kopidlna hodně dlouho nejel. Tam to ale bejvá fakt bída. Dneska vlakem v sedm jeli do Libáně 3 (slovy tři) cestující, kteří tam vystoupili a dále prázdno.
Zachování víkendového provozu (doufám, že to ze strany OREDA není přechodný krok) hodnotím jako velmi správné (a že obce chtějí i pátek ).Souhlasím s výše napsaným, že ty vlaky by pak klidně mohli jezdit "plný", jen se to musí propagovat a nabízet.
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.82.166
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 23:39:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak si ten výplach přečtěte od shora. K vůli provozu So/Ne tu trať nikdo udržovat nebude, prostě skončí. Za použití dopravní cesty bude příjem SŽDC takových 80 tisíc ročně, ale údržba a dohled stojí kolem 100 tis./km/rok. Oredo (kraj) tolik peněz nemá.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2007 - 23:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy: A že tu nejvíc křičíte, jak často to současné vlakové spojení využíváte?
Já většinou dvakrát týdně, a i když jsem fanda železnice, tak se na autobusy těším. Je totiž rozdíl docházet za hromadnou dopravou půl hodiny nebo minutu.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 06:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy:Pokud se bavíme o Sorce 9,5m(ta nejmenší vyráběná) tak ta má 34 míst k sezení,těch vašich 19 bude něco jinýho,pravděpodobně s menší spotřebou než 20l na 100.
Takže takjakotak spotřeba srovnatelná není.

Šukafon i s vlekem?Prosimvás na co?Jeďtese tam někdy napřed projet...
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.81.70
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 08:12:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Telini + zzz: oba dva se těšíte na autobusy, budiž vám přáno. Souhlasil bych, ale bez dotace, tak si tu legraci co vám pojede rovnou na náves zaplaťte. Já na rozdíl od vás tu ropnou krizi pamatuju potom vám garantuju narvanej šukakfon s vlekem. Jenomže potom tam už nebudou ty koleje pro ten šukafon. To jste oba nepochopili že ten dnešní poloprázdnej šukafon je tam potřeba hlavně proto aby se nezlikvidovala trať? Vy si fakt oba myslíte, že to co se leje do nádrže autobusu bude nafurt za 25/litr? Kde to žijete, čtěte aspoň noviny, použitelné zásoby ropy za dnešní ceny jsou tak na 20 let.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 08:18:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak pojede bus na zem.plyn.
A ten shucaphon naftu nebere?Nebo plánujete drátizaci 063ky?
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 08:49:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yyy: Když jsem promoval před devíti lety , dostal jsem od svého otce jako dárek špičkovou zrcadlovku Canon,která tehdy stála cca 20.000 Kč. Dnes jí již nepoužívám , protože je zastaralá. Digitální kamera , kterou jsem si koupil před třemi lety jako moderní se dnes již nevyrábí. Jsou modernější.Dnešní vývoj jde brutálním tempem dopředu.
Opravdu si myslíte , že když za čtyřicet let nebude nafta,že nebude jí čim nahradit? Vždyť na vývoji nových alternativních pohonů pracují statisíce vědců na celém světě. Dnes tyto alt. pohony jsou sice v plenkách , protože klasický provoz na naftu je levnější.Ale čím více se alt.pohony začnou rozšiřovat , tím budou levnější.Proto se toho , že za desítky let dojde nafta nebojím.
Babor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 5-2006


Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 09:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no, ve Starých Hradech u Libáně je Literární archiv, před časem jsem tam potřeboval párkrát zajet, poprvé jsem využil dosti šílené spojení HK-Chlumec-Křinec-Kopidlno-Libáň jinak to prostě nešlo, chtěl-li jsem tam být na určitou hodinu; po zkušenosti s touto cestou jsem už vždy jezdil vlakem do Jičína a busem do Starých Hradů
yyy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.64.248
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 09:09:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, v leccčem máte pravdu. Ale vývoj blbým směrem nikdy nemůžete vyloučit, Arabové si můžou vzpomenout nějakou hloupost a potom bude veselo. S tím rušení drah bych tak nespěchal. Jenomže nadšenci do autobusů nám tu likvidaci zařídí.
Vejce_zářícího
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 09:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arabové si můžou vzpomenout nějakou hloupost a potom bude veselo. S tím rušení drah bych tak nespěchal. Jenomže nadšenci do autobusů nám tu likvidaci zařídí.

Jasně, a šukafony na naftový pohon to vytrhnou.

To je opravdu argumentce, strašit nedostatkem nafty. I ti vaši Arabové totiž potřebují penízky za ropu. (Petro-)dolary mají rádi lidé na celé planetě bez ohledu na barvu pleti nebo náboženství.

Takže zkuste vymyslet něco použitelnějšího pro obhajobu vašich oblíbených tratí.
mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 10:42:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

naroznej, kolik má spotřebu na 100km při cca rozjezdech po 5km dnešní menší autobus? 20-24 l/1OOkm. Někdo nahoře uvádí spotřebu 81O, ale normovanou ještě dle ČSD předpisem převzatým ČD.
Ze zkušenosti vím, že sólo se spotřeba pohybuje od 9 do 12 litrů podle sklonových poměrů až do VIII pro neznalé 14°/oo a způsobu jízdy, při rozjezdech po 5km. Ostatní množství PHM končí zcela jinde jak dříve, tak nyní. Courák navýší spotřebu o 3-5l. Nehledě na to že obsaditelnost šukafonu (orchestrionu) je jak k sezení tak k stání podstatně větší a přitom nikterak nezvyšuje spotřebu ani nesnižuje rychlost jízdy, ba naopak zvyšuje adhezi. V době sněhových kalamit, povodní a jiných živelných katastrof vlaky jezdily třeba i s min. zpožděním, ale gumáci ne a nebo s podstatně většími problémy. Proč OREDO nezavede po dohodě se středočeským krajem naopak přímé dělnické vlaky do Boleslavi, to by možná nestačil šukafon s courákem. Vždyť je zrekonstruované nádraží (zastávka) Ml.Boleslav město přímo u Škodovky. Proč OREDO v předchozích letech postupně (možná cílevědomě z nařízení někoho) upravoval rok od roku jízdní řád tak, aby zrušil co možná nejvíce návazností na další spoje vyhnal cestující do osobních aut a autobusů. Na druhé straně se chlubí tím jak zajistil dopravní obslužnost do Kvasin, což je menší pobočný závod Boleslavského podniku. Zcela chápu postoj Libáňáků přejít na gumové kolo protože to mají k železnému oři příliš daleko a náves je náves. Psal bych ještě dále námětů je dost ale kdo by to četl.
návštěvník ZOO
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.31.73
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 12:16:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolego trojypsilone, co konkrétně děláte pro tu záchranu trati, než plkání na zdejším DF?

Mimochodem, pan Mužík v posledním odstavci svého příspěvku naprosto přesně a přesvědčivě popsal sám sebe. On je totiž prototypem totálního šotouše, který škodí, kde může, ale zároveň ve své blbosti si přitom myslí, jak strašně pomáhá. Vypadá to, že Connex už to snad pochopil a vyobcoval ho ze svého středu, časem to snad pochopí i všichni soukromí dopravci. Mezi námi, návštěvník ZOO ještě neviděl člověka, který by škodil soukromým železničním dopravcům víc, než odborně naprosto nekompetentní pan Mužík.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 13:49:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

návštěvník ZOO:
Tuto trať není možné zachránit. Běžný provoz 0 , turistický provoz-téměř 0.
Co chcete pro záchranu trati udělat ? Postavit v Libáni kopec a na tomto kopci nějaký hrad?
Nebo snad za 1mld obrovský aquapark?
I kdyby se držel někdo Vašich rad a jednal s majiteli zámku v Dětenicích a snažil se něco vymyslet , přitáhne maximálně pár desítek lidí.To Vám k záchraně zcela jizdě stačit nebude.Jsou jiné ohrožené tratě , kde lze něco udělat , tady však nikoliv
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 17:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3krátypsylon:Nemám rád "malý vlaky" ani "malý autobusy",naopak 15mbusy nebo panťáky apd.,ale na 063 je "malý bus"nejrozumější a nejlevnější řešení.
To jste asi nechtěl slyšet,že....?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 21:45:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ze zkušenosti vím, že sólo se spotřeba pohybuje od 9 do 12 litrů podle sklonových poměrů až do VIII pro neznalé 14°/oo a způsobu jízdy, při rozjezdech po 5km. Ostatní množství PHM končí zcela jinde jak dříve, tak nyní. Courák navýší spotřebu o 3-5l. Nehledě na to že obsaditelnost šukafonu (orchestrionu) je jak k sezení tak k stání podstatně větší a přitom nikterak nezvyšuje spotřebu ani nesnižuje rychlost jízdy, ba naopak zvyšuje adhezi.

A teď tu o Budulínkovi!.

Z vlastní praxe vím, že 810 převážně s vlekem spotřebuje 42 l / 100 km. Je to měřeno na stále stejné trati za 9 měsíců provozu se třemi stále stejnými strojvedoucími a garantuji vám, že si nikdo neodnesl ani litr. Trať měla ve svých 21 km trvalé stoupání 0 - 9 promile, v posledních 3 km byl 1,5 km dlouhý úsek o šestnácti promilích. Provozovány byly soupravy 810+Baafx+Baafx+810 v převážné části dne, doplňkově 810+Baafx, v noci sólo 810. Data pochází z let 1991 a 1992.
Tato spotřeba odpovídá i motorovým vozům řady 815 (Uerdingen), které spotřebují cca 50 litrů na 100 km. Jsou o kousek těžší a mají vyšší výkon a tudíž lepší dynamiku. Logicky tím vyšší spotřebu.
Oblíbené Desiro spotřebuje cca 60 litrů na 100 km.
Loko 714 na výše popsané trati s průměrnou soupravou 3 Bix spotřebuje cca 90 - 100 l na 100 km, loko 731 150 litrů na 100 km.

Jinak mé dvojtunové auto spotřebuje 7 litrů. Chcete tvrdit, že souprava o 39 tunách spotřebuje jen o dva litry více?

Petr Šimral
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 22:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Šimral:Dík za zajímavé informace.
Mohl by jste zde uvést,za kolik je reálné v této době pro soukromého dopravce jezdit na 1km na trati typu 063,tedy v průměru se 65 cestujícími za den?
(Dejme tomu,že by se Vám to mohlo podařit zvýšit¨na průměrných 90 za den.) ¨¨
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 00:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nákladovou cenu bez uvažování tržeb při rozumném denním běhu nejméně 300 Km denně jsme schopni stlačit pod 50 Kč/km. Pokud se budeme hodně snažit a šetřit kde se dá a bude tomu podřízena technologie, pak se lze dostat ke 40ti korunám.
mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 00:59:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pane Šimral asi jste měli na 810 děravé trubky, nebo špatně seřízené vstřiky, podložené vstřikovací čerpadlo, nebo děravou nádrž. Strojvedoucí se rozjížděli na plný knedlík, nejezdilo se výběhem a určitě to co se nalilo pravděpodobně do prosakující nádrže neodpovídalo skutečnosti na stojanu případně zapsanému množství. Vím jak to chodí naftové auto a kamna PHMak, strojmistr, strojvedoucí, vedoucí dílen, vlakvedoucí, kamarád, v dílnách na mytí a domů atd. atd. U nás jezdili někteří kluci sólo taky za 40, nechci ale mluvit o jejich stylu jízdy. Běžně se jezdí za 20l ale jsou tací kteří jezdí za 13. Nemohu si pomoci ale osobně jezdím s FABkou TDI 1,4 za 3,8l/100 a TDI 1.9 za 5,2l/100km. Zkrátka mám blbé nohy a ruce
Uerdingen-nemohu se vyjádřit nemám zkušenost,714 má dva motory LIAZ dva generátory a všechny hnané nápravy spotřeba?nemám zkušenost a 731 nechá se skoro odsouhlasit
mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 02:07:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pane Šimral, omlouvám se, nyní jsem si všiml že uvádíte 810+010 za 42l/100km, ale i to je moc. Běžně v této sestavě se musejí dostat pod 30 a dobří pod 20, ti nejlepší, jak jsem uvedl dříve. Zajímavé je že na tratích s malou změnou profilu je vyšší spotřeba, motor je prakticky ve stálém záběru, kdežto na více profilovaných tratích stačí jenom strčit a jít do výběhu a jedete. Možná že jsem měl též uvést traťovou rychlost, jiná spotřeba je při 30, 50 nebo 80, ale ta na lokálkách není. To co jsem uvedl je pro traťovou 50 a průměrnou 30 v délce 21km a 9 rozjezdy.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 09:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pane Mirku. Je to blbost, je to blbost a ještě jednou je to blbost.
Naše trať je prakticky stejná. Traťová 50, cestovní 36, délka 24 km a 8 zastávek a stanic. Upozorňuji: trvale sólo motor jsem neslyšel od nikoho, že by klesl pod 35 litrů na 100.
A naftová mafie byla sice i u nás, ale ta se starala o velké mašiny. Z motoráků se to blbě kradlo po sudech.
Mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 10:05:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nákladovou cenu bez uvažování tržeb při rozumném denním běhu nejméně 300 Km denně jsme schopni stlačit pod 50 Kč/km S tím souhlasím ale musí si každý uvědomit že cca 1Okč/km spolkne poplatek za dopravní cestu, kterou samozřejmě řidiči autobusů veřejné linkové dopravy neplatí ani formou daně, což znamená, že nepřispívají přímo žádnou částkou na opravy a údržbu silnic a komunikací po kterých jezdí. Autobusy zájezdové platí jednorázově daň nezávisle na najetých km. To je potom spravedlnost že?
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 10:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mirek1955:Polatek za DC u 810 je 7,60 nebo 6,70,snad jsem to nespletl,rozhodně ne 10kč.
Nicméně já jsem proto,aby vlaky na regio.tratích neplatily!! nic za DC nebo jen symbolicky.To by mohlo pomoci proti busům tam kde je dost cestujících.


Tohle ovšem nakonec nechtějí někteří lidé z ČDapd.,protože by se ukázalo,že na nejedné trati nehraje tento poplatek zase až takovou roli ve srovnání s bus linkami,(často obsluhující víc vesnic než vlak.)
Jen zde připomenu,že např.středočeský kraj platil v průměru 14-15kč na 1km.
Navíc by SŽDC nedostalo nic od dopravce na trati,kde prakticky neexistuje nákladní doprava.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 32474
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 11:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to 6,50 za řízení provozu a za ošupné něco do dvou korun - hmotnost plného motoru (příp. s vlekem) v tunách/1000*35,67.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 12:12:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, máte zcela pravdu, já jsem napsal cca, pro rychlou představu, pro 810 je to 8,21 Kč/vlakokm bez DPH.
Boleslavák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.66.240
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 07:49:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Diskuse tady je zcela o ničem, tedy o exkrementech všeho druhu. Místo vzájemného napadání zkuste tip, co jsem našel na DF ČD - odkaz na rail.cz, kde chtějí před změnou způsobu dopravy zpracovat řádný projekt.
Osobní poznámka: nejsem nadšeným zastáncem soukromých železničářů. Ale požadavek na důkladný rozbor se mi zdá velice rozumný. Chápu, že právě věta "...řádného projektu, který by povinně obsahoval vyčerpávající ekonomický rozbor s důsledky na veřejné rozpočty (tedy nikoli jen vliv na rozpočet kraje)" některým krajským úředníkům a zejména zaměstnancům OREDA velice vadí (neboť co si budeme zastírat, většina autobusově militantních nicků patří někomu z OREDA, které - jak se mi doneslo - bylo slušně řečeno "na diskusi v Dětenicích poněkud nepřipraveno"). Mmch. i pro mě bylo překvapením, že soukromníci netrvají na zachování kdejaké lokálky ...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 11:03:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Boleslavák:Mám obavu,jestli by Vaše ČD při rozhodování Vámi navrhovaném "vyčerpávajícím rozboru se všemi důsledky na veřejné rozpočty" dneska ještě na nějaké regionální trati jezdily os.dop.(?)

PS:Nejsem zaměstnancem OREDA.
Boleslavák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.86.147
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 12:21:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezdily. Když odečtu zaměstnanost a odbory (a to u nás ještě funguje), tak počítejte se mnou:
jako příklad hypotetická lokálka 10 km bez nákladní dopravy, provoz 10 párů vlaků, tj 7300 vlkm/rok, dotace 50 kč/vlkm, tj. 3,5 mil/rok.
Varianta autobusy: poloviční náklady, tedy dotace 1,8 mil/rok, "uspoříme" druhou polovinu nákladů, tedy taktéž 1,8 mil. Při této variantě konec tratě, náklady na likvidaci podle kolegy z SDC cca 5 mil/km (mírný odhad, stavební firmy bývají "na státním" prý ještě dražší), tedy 50 mil. Tedy by se likvidace "splácela" skoro 28 let (což není nijak dobrá investice).
Pro puntičkáře: údržbu a řízení provozu kryje cena dopravní cesty, kterou si se SŽDC započítáváme.
Těch 28 let výrazně přesahuje volební období a nikdo se pod to nepodepíše, dalším faktorem pro politiky je odpor obyvatelstva proti zrušení dráhy a tudíž hrozící ztráta politických bodů. Takže žádné obavy, soukromníci sice hrozí, ale i tam zatím vyhráváme.
Mmch. obdobný problém řeší v Německu a regionálky i ty na odpis tam stát, ev. spolková zmemě raději dotuje (a tamější starostové jsou rádi, protože za autobusobou dopravu jsou odpovědné obce).
U nás to má jiný půvab: zatímco dotaci platí u regionálek kraj (ten by rád ušetřil), likvidaci tratě platí vlastník (stát) a ten má jak známo kasu permanentně prázdnou. Ale voliči jsou stejní i pro kraj i pro parlament tak oni se hoši už nějak dohodnou.
mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 14:35:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odeslán z: 80.188.196.170
Naroznaj:Tyto tratě se jakž takž udržují v provozuschopném stavu. Přijde ale doba , kdy bude třeba tamhle postavit most , tamhle propustek

Já jsem přesvěsčen že oprava případně stavba mostku nebo propustku na železnici, nebo na silnici přijde na stejné peníze, nehledě na to že železniční těleso je podstatně užší než silnice 3třídy, pokud to není v místech mnohametrových náspů.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.36
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 15:07:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano Mirku , souhlasím. Ale kolik přes ten silniční propustek přejede za den lidí a kolik zboží a kolik zboží a osob přejede přes žel. propustek na 063? Navíc to silniční spojení tam musí být. Nebo chcete silnice mezi těmito obcemi zrušit a řešit všechnu dopravu včetně zásobování po železnici?
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 17:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Boleslavák: Áááá,zcela opačná argumentace,než zatím zaznívala.Prozatím šlo o názory:zastavení provozu=okamžité rozkradení trati.
Ve skutečnosti si nenechá SŽDC rozebrat Dežmontem s.r.o.(alespoň legálně) ani 1m kolejí,i když se s tratí roky nic neděje.
K ÚPRAVÁM TERÉNŮ ROVNĚŽ JAKSI TÉMĚŘ NEDOCHÁZÍ.

Ve skutečnosti to u zastavení osobní dopravy na lokálkách probíhá trochu jinak.
1.a -opětovná snaha zavést nějaké spoje.např.148
1.b -nechat tzv. turistický provoz,což je případ naší063 nebo 043.
2.nechat trať jako vlečku
2.b -nechat trať jako budoucí vlečku imaginárního podniku.
3.Snaha převzetí dráhy nějakým žel.spolkem nadšenců=problémy s SDC
4.Vybudovat cyklostezku=opět velké problémy min. od SŽDC.
5.Trať zarůstá jen tak v téměř zapomění.

Většinou trať "nabízíte" za nehorázný prachy,přestože je provás každý KM "obrovská finanční zátěž".

Také bych se zdovolením zeptal,kde máte v těch výpočtech (28let)započítaný peníze na údržbu a opravy.
Byť budou minimální,tak to půjde do milionů.

Navíc neberete v potaz,jednu velice důležitou věc a to je zde stále omýlaná vzdálenost trati od obydlené zástavby,což už není otázka jen čísel,ale kvality dostupnosti veř.dopravy a tedy kvality života.(Alespoň trochu dobře vedené tratě u nás mají za posledních 10let většinou jasný NÁRUST os.dopravy:
např.012,014,020,022,026,031,032,034,037,040,130,221,240,244,246,250,251,254,260,279,290,291,292,300,323,340,341 atd.

Jinak s likvidováním nepoužívaného tělesa trati podle mě většinou netřeba nikde spěchat,kvůli případné možnosti obnovení nějakého žel.provozu a aby Vás to nestálo 5 a víc mil na 1 km.
Boleslavák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.109.40
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 18:38:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ZZZ: já nevím jaká tu byla argumentace, nečetl jsem to moc dozadu.
1. údržba: čtete pozorněji, údržba se hradí s poplatků za používání DC + dotace z SFDI. Těch 28 let jsou něco podobného jako odpisy investice, nebo lépe doba splácení půjčky na snesení tratě (i SŽDC si normálně půjčuje u banky), ani úroky nejsou zadarmo
2. likvidace: současná verze zákona o dráhách nepřipouští ponechat dráhu svému osudu, stále se musí udržovat, i když po ní nic nejezdí (viz 046). Když už to nechce nikdo platit, následuje zrušení (teď Čejč - Ždánice) a dráha se stává stavbou a následuje demolice a úpravu terénu do původního stavu podle stavebního zákona. SŽDC se to může pokusit prodat, ale kdo by to kupoval a potom za drahý peníz likvidoval.
3. trať za nehorázný prachy nenabízíme my, ale SŽDC (stát). ČD jsou jen správci a udržovateli za peníze SŽDC.
4. turistický provoz je problém, údržba nějaký ten miliónek stojí a nedělním provozem se to nezaplatí. Nevěřím, že by to dokázal dělat někdo levněji, než současný provozovatel (ČD). Dřív nebo později to SŽDC přestane ČD platit a následuje zrušení dráhy.
5. spolků je málo, cyklostezka taky něco stojí.
6. vlečka je možná, ale nikdo ji nechce (ani zadarmo). Na 063 pokud vím žádný potenciální vlečkař ani není

Je to divné, ale pro ČD a SŽDC je levnější dráhu provozovat v pravidelném provozu, než rušit. Ale jak jsem psal, oni se hoši nahoře už nějak dohodnou, záporné politické body nikdo nechce, budou-li obce trvat na provozu, nikdo se proti nim nepostaví.
mirek1955
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.195.197
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 21:14:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slyšel jsem že když se nahradila 046 autobusy, tak se tvrdilo, že náklady budou poloviční a tím i nižší dotace. Zhruba po půl roce se dotace dostala na původní výši jako u vlaků a dnes je snad ještě vyšší, jelikož přidávají na obslužnost i obce, nejen kraj. Snad dokonce starostka Hněvčevse společně s dalšími starosty hledají nového provozovatele 046. Mám to pouze z doslechu. Pokud máte někdo konkrétní informace, sem s nimi.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 21:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle Oreda se nahrazení osvědčilo,čísla sem snad hodí TH.
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 21:52:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zítra se pojede opět do Sadové a sice se 6 malýma rakvičkama z Rakouska (asi nějaká hnojiva)do ACHP a pro plošinák.Jinak té tratě 046 je škoda a věřím že se aspon dočkáme parních vlaků,které připravuje společnost železníční Jaroměř!!!

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace