K-report
 

Archiv do 17.listopadu 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Staré archivy » Archiv do 17.listopadu 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 18:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V čem je Dvořákem navrhovaná KS 2008 - 2009 špatná a proto se nemůže stát obecnou vůlí, tedy zákonem pro zaměstnance DPP:

1. Je v rozporu s praktickým rozumem a vytváří v odměňování kastu privilegovaných zaměstnanců (řidiči verzus strojvedoucí).

2. Nedefinuje jasná pravidla pro prémiovou složku mzdy a nahrává tak mobingu.

Jak by řekl Kant, není účelem sama o sobě a neslouží k pozvednutí zaměstnanců, ale je prostředkem k získání výhod jedněch před druhými. Bude-li v této podobě přesto prosazena, povede jen k další degeneraci DPP.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 30. října 2007 - 08:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak bojujte odboráři. Nikdy nebudou lepší podmínky: nezaměstnanost 6%, řidičů málo, centrální banka připustila, že by snesla mzdový růst až o 8%. Co si nevybojujete letos, příští rok to půjde zas o kus hůře. Podívejte se na německé strojvůdce.
Budoucnost patří bagrům!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 30. října 2007 - 11:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

neslouží k pozvednutí zaměstnanců, ale je prostředkem k získání výhod jedněch před druhými
Taky v kolektivním vyjednávání jde o to, urvat co nejvíc výhod na úkor druhé strany. Kdo si toho nejvíc vyjedná, ten toho nejvíc má (vigilantibus iura - práva patří bdělým). Na pozvednutí zaměstnanců už se dneska moc nevěří.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2709
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2007 - 13:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostě musím.
Chachacha! Našel jsem to! Jestlipak pan Bláha ještě u DPP pracuje? Uplynuly dva roky a provázková metoda je tady. Zdravím Vás pane Bláho.
CITACE:
From: Bláha Jaroslav 124500 [mailto:BlahaJ@dpp.cz]
Sent: Thursday, September 15, 2005 12:00 PM
Cc: Truncová Stanislava 900330; Novák Čeněk Mgr. 900330
Subject: RE: Stížnost (č.j.1345)


Vážený pane, výměna zastávkových jízdních řádů povrchové dopravy bude i nadále prováděna dle platné legislativy a v nejmenším možném časovém limitu před změnou. Vaše "provázkové" řešení na označnících zastávek by rozhodně nepřispělo ke zlepšení situace, nehledě ke skutečnost, že ani není v souladu se zdravým rozumem jak citujete. Jedním z informačních zdrojů aktuálních jízdních řádů, který i Vy můžete využít, jsou internetové stránky Dopravního podniku (www.dpp.cz ). S pozdravem J. Bláha
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2007 - 16:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To by ses musel zeptat na personálním oddělení (jestli to není tajné ).
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2007 - 16:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Co je to provázková metoda?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2007 - 21:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem se ti na toho Bláhu podíval. Telefonní seznam určitě tajný není. Je to vedoucí odboru Zastávky.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2710
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 02. listopadu 2007 - 09:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: ten musí skřípat zubama :-)
Milky: Navrhoval jsem, aby když neuměj vyměnit JŘ během noci před změnou a vyměňují jízdní řády dva dny předem, ty staré nevyhazovali ale přivazovali ke sloupku provázkem - dva dny ještě platí a dva dny tam tak akorát vydrží než je vandalové strhnou. Protože zákon sice říká, že nový JŘ musí být 24 hod předem, ale také to že po celou dobu provozu musí viset platný JŘ - čímž ty dva dny to byl nezákonný stav. Nehledě na matení kaštanů, že jo, ale to je přece maličkost :-)))
PS: Paxem si ještě stěžoval na tón, formu a způsob odpovědi p. Bláhy (protože já psal DP jako instituci návrh a dostal jsem odpověď od nějakého Bláhy ještě formulovanou jako odrážení stížnosti) ale to je už jiná pohádka... :-))))
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 02. listopadu 2007 - 10:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: O kaštany vůbec nejde , ale jsi geniální.

Bohužel, u nás je brán každý návrh jako osobní útok. A teď je právě ten optimální čas napsat skutečnou stížnost na pana Bláhu .
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 677
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 02. listopadu 2007 - 19:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: Bohužel, u nás je brán každý návrh jako osobní útok.
Nesmíš nás posuzovat tak přísně, i já občas odepisuju na podněty a stížnosti. Ono to totiž metodou padajícího hovna dopadne na toho, kdo něco k tomu dovede napsat. Bohužel to padá přes spoustu pater které k tomu neumí napsat ani zbla, mnohdy to neumí ani řádně přeposlat. Ale nikdy se mi nestalo že bych odpovídal přímo. Jako podklad k napsání vyjádření to předávám tomu kdo mě o něj požádal s tím, ať odpoví oficiálně ten, komu to přísluší.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 02. listopadu 2007 - 19:23:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukám ten váš Hloch a jeho parta jeli na manažerský školení někam do hor. Já chci taky. Proč já musím docházet do Aramarku? To je nespravedlivý.
Tedy, já se zúčastnil jenom jeden den, druhý jsem neměl čas a na pokračování jsem se odhlásil abych DP úšetřil peníze, protože jsem svojí účast vyhodnotil jako omyl. Jsem zvědav jestli o mě přišla menší faktura od školící agentury.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 03. listopadu 2007 - 21:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Takže jsi přišel o skvělé fotky :-( . Pozor na to, mohli by ti říci, že se straníš kolektivu .
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 04. listopadu 2007 - 20:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O jaké fotky? Já se ale kolektivu straním.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2007 - 14:19:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak se podívej na DP-arénu na článek "Jak se školí manažeři" z 2.11.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2007 - 17:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Právě na základě toho jsem napsal svoje bláboly, někdo jede do přírody, mě školí na GŘ.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2007 - 17:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych si také takové ROH zájezdy do přírody nechal líbit. Něco na tom skutečně bylo. Vždyť lidé mají stále v oblibě filmy s "Andělem". Bude to nejspíš tím, že mají i v dnešní době stále co říci.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2007 - 17:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Káema, jenž nás s oblibou zásobuje aktualitami ze světa ekonomiky, ale tentokrát zaspal?:

Experti varují: zejména rozvojovým a chudým zemím hrozí hlad. Na celém světě se stále rozšiřují osevní plochy s plodinami, z nichž se získává "biopalivo". Celosvětově hrozí snižování produkce základních potravin.

Že by se i ekologie dostávala do slepé uličky???
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 09:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: Ale to už se ví dávno, jen se o tom teď začalo psát. Nejvíc škodí přírodě ekologie. Se všim ostatnim si poradí. A lidstvo zahyne na snahu po zdravym životě.
K Andělovi: Zajímalo by mě, jestli by dnešní šotouši dokázali správně přestupovat v systému z padesátých let. Jak se například mělo správně a jedině jet z Liboce do Vršovic? To by čuměli dneší počítači vteřin :-)))))
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 09:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten systém mi je také záhadou.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2721
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 10:23:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Musels nejkratší trasou, nevracet se, nepřerušovat a pod. Tedy 11 k Muzeu a na 22. Ne 11 na Špejchar a 1, protože ta jela kolem Hlavního nádraží. Ne na Špejchar 11, pak třeba 23 a pak 22, protože to byl přestup navíc. Ne 11 k Muzeu a přejít na 1, protože to byl jinej ostrov a tudíž přerušení a šlo jet ze stejného tou 22. A podobně. Inu , Anděl, to byl zaměstnanec DPP! :-)))) Dokonce bych řekl, že dobrého zaměstnance DPP se lidi musej bát, ne ho milovat:-)))
Budoucnost patří bagrům!
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1477
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 11:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káeme, chyba!
Za Andělových časů nejezdila linka 22 do Vršovic, ale po Vinohradské (ještě dlouho, snad až do 8.5.1974, jí to zůstalo v nočním provozu). Navíc pravidlo znělo, že se musí přestupovat v poslední společné stanici ("stanice" byly přejmenovány na "zastávky" až při výměně označníků = někdy 1971). Ten přestup u Muzea na linku 1 byl uznatelný, protože stanice/zastávka se jmenovala stejně. Navíc existovaly "povolené přechody" mezi různě pojmenovanými přestupními stanicemi ... až někdy najdu čas, tak opráším "Uličník" z roku 1970 a o informace se podělím.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2723
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 12:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

arj: Ale prdy! Už jako malé dítě jsem jezdil ponorkou 22 do Vršovic po Francouzský, čili to muselo bejt 1965. Po Vinohradský - jen tak zpaměti - jezdila 11,10,20. Ale pravda je že za Andělovejch časů možná jo :-)
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 13:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V hostivařských garážích byl představen vedení DPP moderní autobus s hybridním pohonem polské firmy Solaris (celý článek viz. DP-aréna).

Má spoustu vymožeností, přičemž mne zaujala v souvislosti s naší diskusí schopnost registrovat nastupující a vystupující cestující. To už je jen krůček k zavedení čipových karet, memýlím-li se.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 13:48:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

22 dle L_v:
1954 ještě po Vinohradské (tehdy vlastně Stalinově)
1962 už přes NM do Vrschowitz

edit: tak mezním dnem by mělo být 13.3.1961.
http://vetinari.wz.cz/Z-5461B.htm

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobek.)
Já bych všechny tyhle počítače a internety zakázala.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2007 - 18:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: to je otázka co je tím myšleno s odbavováním to nemusí mít nic společného. Některé autobusy dovedou odhadnout kolik toho vezou podle hmotnosti, pokud se nemýlím. Nebo se můžou jen počítat vystupující a nastupující cestující jako v metru.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 08:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem jen letmo nahlédl do Seznamu stanic (1970) a objevil třeba povolený přechod mezi Žižkovem a Karlínem skrz tunel. Byl dokonce povolen přechod mezi busy 140 na Nám.míru a tramvajemi na Tylově náměstí pro spojení Žižkov-Nusle.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 10:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě se vrátím ke způsobům řešení celospolečenských problémů (ekologických, sociálních...):

Je úsměvné (nebo spíš děsivé) jak se mocní tohoto světa snaží "vytloukat klín klínem". Nebo ještě lépe, myslí si, že když se k problému otočí zády a přijdou k němu z druhé strany, tak zmizí. On ale nezmizí, objeví se jinde a v jiné, ještě děsivější podobě.

Tak je tomu i s náhradou fosilních paliv biopalivy. Nevím, do jaké míry jsou biopaliva šetrnější k životnímu prostředí, ale jedna věc se ukazuje již nyní: masivní pěstování biopaliv snižuje produkci potravin.

Čekají nás s celosvětovým "rozvojem" automobilismu v blízké budoucnosti i globální hladomory? Asi ano, protože jediné možné řešení - výrazné omezení a regulace dopravy - nepřichází v úvahu.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 11:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jediné možné řešení - výrazné omezení a regulace dopravy

A to omezení a regulace se v praxi dělá jak? Mne napadají jen 17+ let staré zkušenosti
1. naše = výjezdní doložky na "západ", množství papírů, dokladů, razítek a jejich kontrolorů na "východ"
2. "sovětské" (nevím, kolik na tom bylo pravdy) = bumážky i pro cesty mimo vlastní region

Ve městě se pak automobilová doprava regulovala tím, že na auto se čekalo 2-15 roků, benzín byl z administrativního rozhodnutí x-násobně dražší než MHD, bdělí kádrováci zapisovali údaj "jezdí autem do práce" do příslušných materiálů atd.

Takže moje praktická zkušenost byla, že sehnat písek na opravu chalupy v Krkonoších znamenalo dát stovku řidiči náklaďáku správy silnic, aby tam jedno auto vysypal, protože oficiální nákup písku pro soukromníka byl možný jen v pískovně vzdálené 60 km, zatímco provoz NGK byl regulován tak, že maximální vzdálenost byla 50 km.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2736
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 13:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z ČTK:
Jízdné v pražské hromadné dopravě by mohlo od ledna zdražit; časové kupony by podle návrhu pražského dopravního podniku zdražily až o 39 procent, cena přestupní jízdenky by byla o 50 procent vyšší. Novinářům to dnes řekl ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák. Za základní přestupní jízdenku by tak lidé zaplatili místo současných 20 Kč o desetikorunu více.
Návrhem na zvýšení tarifů by se měla rada hlavního města zabývat v úterý. "Náš návrh se u rady nesetkal příliš s pochopením," přiznal Dvořák, ale dodal, že by od něj nechtěl ustupovat. Zvýšení jízdného by dopravnímu podniku v příštím roce přineslo 850 milionů korun navíc.
Například roční kupon by měl podražit o 28 procent. Čím kratší kupon, tím by podle Dvořáka mělo být zdražení výraznější. Původní návrh přitom počítal se zdražením o 20 až 30 procent. Dvořák také dříve uvažoval o tom, že by za dopravu platili i důchodci nad 70 let, nakonec prý nenašel dost odvahy a sil. "Praha je jediným městem, které poskytuje toto obrovské zvýhodnění," dodal.
Podnik chce zachovat slevy pro mládež a seniory, připravuje ale i rodinné jízdné. Roční a pololetní kupony by byly určeny pro rodiny, kde jsou dva dospělí a dvě děti. Uvažuje také o studentských kuponech na deset měsíců. Slevy by mohly být i při nákupu většího počtu jednorázových jízdenek.
Důvodů pro zdražování je podle Dvořáka několik. Zvyšují se ceny energií, vzroste daň z přidané hodnoty a přibývají nové spoje. V příštím roce by se například měly otevřít tři nové stanice metra. Vlaky metra B by od února měly jezdit vždy po celé trase ze Zličína na Černý Most a doba dopravní špičky, kdy jezdí metro v kratších intervalech, by měla být delší.
Náklady by měly dopravnímu podniku v příštím roce stoupnout o 1,1 miliardy korun, zároveň se sníží dotace města o 700 milionů korun. Podnik ale připravil řadu úsporných opatření, která by měla přinést zhruba 600 milionů korun. Celkem by tedy beze změny jízdného měl podnik k dispozici o 1,2 miliardy korun méně.
Podnik ušetří propouštěním. Audit ukázal, že řady zaměstnanců by se mohly snížit zhruba o 1300 lidí. Ke konci roku dopravní podnik zruší 677 míst. Další úspory vidí například v lepší organizaci práce řidičů. Chce také ponechat opravy na externích firmách, nyní si vozy spravuje sám. To by mělo přinést desetiprocentní úsporu.
Dopravní podnik nevylučuje ani zavedení turniketů v metru. Nechal si zpracovat expertní studii, která by měla být hotová v prvním čtvrtletí příštího roku. "Je to model natolik komplikovaný stavebně a investičně, že nebudeme schopni instalační část zahájit dříve než v roce 2009," řekl Dvořák. Revizoři by se v tomto případě přesunuli do tramvají a autobusů.
Dvořák odmítá, že by po zdražení jízdného lidé začali jezdit auty. Odvolává se na průzkum, který si nechal dopravní podnik zpracovat. Z něho vyplývá, že pro cestující jsou nejdůležitější intervaly mezi spoji, dodržování jízdních řádů a čistota. Cena je pro lidi méně důležitá než rychlost, obsazenost vozidel, návaznost spojů a dostupnost dopravy.
Budoucnost patří bagrům!
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 20:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak, Milky: V Berline, je u prvnich dveri (nastupuje se jen predem) namontovano pocitadlo cestujicich, tak mozna je to ono. Ale podle mne by to v Praze moc nefungovalo, protoze se v jednech dverich nastupuje a vystupuje soucasne, takze uz nemam prehled o obsazenosti busu v ruznych castech trasy.

Milky: Biopaliva samozrejme pri spalovani produkuji stejne CO2 jako fosilni paliva, ale jsou povazovana jako CO2 neutralni (tedy s tvorbou 0 gram), protoze to co se uvolni pri spalovani rostliny vstrebala z atmosfery pru rustu. Vzto do dusledku by samotrejme i uhli a ropa byli CO2 neutralni, protoze i toto CO2 nekdy nejake rostliny z atmosfery pohltily, ale problem je tu tech nekolik milionu let mezitim.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 22:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Regulace dopravy se v praxi nedělá žádná. Právě proto o tom píšu. Kdo má dostatek fantasie, si ovšem dovede představit stovky způsobů regulace čehokoliv. (Kde je např. málo vody, reguluje se její spotřeba.)
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 13:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Anku: V metru taky počítáme obousměrně. Spíš bych řekl že to bude přepočítávat z nějaké zátěžové korekce.
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 17:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Ale v metru se preci vystupujici a nastupujici pocitaji (vicemene) zvlast ne? To by prave v Praze u busu moc neslo, protoze nastupujici a vystupujici by prochazely pres jedno pocitadlo. To s tou zatezi mne nenapadlo, to by nemuselo byt spatny, ale nakolik presne to dokaze pocitat?
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 10-2002
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 18:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U nových čar, kde se složitě usměrňují cestující, počítáme obousměrně.
Pro statistiku zatížení v úsecích to nemusí být s přesností na kusy.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 19:59:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebudete tomu věřit, ale je technicky možné, a některá města to realizovnáno i mají, ale obousměrné počítání cestujících existuje a funguje, a to dokonce i při nástupech a výstupech vícero dveřmi a to i bez váhových korekcí, které jsou na vozidlech naprosto k něčemu jinému, když už jsou, a jsou pro počítání cestujících krajně nevhodné.
Studie Deloitte
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.231.105.43
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 09:52:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Studie od Deloitte o zvýšení jízdného:

http://www.edisk.cz/stahni/55392/Jizdne_Deloitte_pro_DP.doc_1.04MB.html
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 11:53:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera jsem koukal jak puk na seznam přes 100 volných míst v DP (mimo řidiče) a to i v útvarech, se kterými jsou všelijaké outzáměry. Sice jsem to nikdy moc nesledoval, ale nepamatuju se že by DP kdy scháněl tolik lidí. Netvrdím že ty lidi nejsou potřeba pokud si DP bude správy vozidel, dopravní cesty aj. dělat sám, ale v nastoupeném trendu tomu nerozumím.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 13:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jízdné v pražské MHD podraží o čtvrtinu
Tak nějak se to myslím dalo očekávat. Dvořák požadoval schválně moc, magistrát mu to částečně zkrouhnul a vypadá jako dobrák:-).
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 13:24:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A schválně, kdo se vsadí, že to na počtu cestujících nebude poznat? (Teď nemyslím hned 1.1., to bude opravdu volněji )
Za kolik bude nepřestupní? 18?
Já bych všechny tyhle počítače a internety zakázala.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 13:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: DPP "vyhodil" spousty lidí pár let před důchodem se sedminásobkem odstupného a nabírá a zaškoluje na jejich místa nové lidi. Je to zajímavý způsob hospodaření s dotacemi .

Takto budeme brzy na 50 Kč za jízdenku.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 13:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobek: Na obsazenosti to možná až tak poznat nebude, ale někde jinde to budou muset lidé kompenzovat. Do práce jezdit musí, tak si budou odpírat jinde. Ale komu to vadí, když všichni máme tak krásné platy, že.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 14:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kdo se vsadí, že to na počtu cestujících nebude poznat?

No, já mám pocit, že od 5.11. (tj. od prvního pondělí poté, co bylo zpoplatněno parkování na Praze 2 a poté, co řidiči poznali, že městská policie a s ní spolupracující odtahovky tím získaly dobrý zdroj financí) poklesl počet IGK, které vjíždějí do centra. Aspoň tak soudím podle délky front GK podél trasy tramvají 4-22-23.
Takže by mne zajímalo, jestli mají ostatní podobný dojem nebo si situaci jen idelaizuji.

P.S. A pokud skutečně počet IGK v ranní špičce poklesl, tak na zvýšení počtu cestujících tramvají z Vršovic na Vinohrady to vliv nemělo.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 15:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No na Pankráci je IGK spíš čím dál víc.

Na obsazenosti se to nepozná. Možná spíš na počtu černejch pasantů. Nebo snad DP začne kontrolovat i jinde než Uzeum-Deflorenc-Můstek? Že denně dojíždím a lítačku mám čistě pro PIDivlak. V MHD jsem letos nebyl ani jednou kontrolován.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 16:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na Pankráci je IGK spíš čím dál víc

Projíždějících směrem dál do centra (= přes most) nebo parkujících?

Nebo snad DP začne kontrolovat i jinde než Uzeum-Deflorenc-Můstek?

Třeba na IPP by se kontrolovalo blbě. Zvolená organizace pěšího provozu kvůli rekonstrukci eskalátoru vytváří dost kritických situací i bez revizorů (jinak tam bývají v ranní špičce mezi 4.-8. každého měsíce téměř pravidelně).
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 18:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: To jsou ty moderní manažérské metódy?
Tracy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 21:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to páni radní stihli.*) Osobně jsem čekal, že tlak DPP na zvýšení jízdného vyvolá spíš diskuse na téma tarifních změn a překopání celé filozofie (včetně např. zjednodušení tarifu nebo jízdenky na určitý čas 15 / 45 / 90 min. pro pásmo P), rozvoj myšlenky „Pražské karty“, ale zase z toho byl jenom koňský handl . Ropid zase bude muset překopat jízdenky pro pásma, no a Pražané jsou nas*aní jako už dlouho ne. Já ale určitě slyším na SLIB, že skončí masakr na B a dojde na prodloužení období špičkových intervalů v provozu metra a jistě se zlepší i kultura cestování a v příštím roce máme mnoho nových autobusů a dvouminutový interval do pole u Letňan a Malá Strana bude pro tramvaje normálně průjezdná a tarifní kontrola bude účinně prováděna v celé síti a 24 hod. denně. Cha!

*) Prý se kupony ale začnou prodávat až od půlky prosince, namísto od konce listopadu. Jestli je to pravda, tak potěškoště.
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 2-2006


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 11:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak ještě k novému tarifu. Dokáže někdo vynalézt logické zdůvodnění, proč 24hodinová jízdenka má stát 100,- a 3denní 330,-?
Já bych všechny tyhle počítače a internety zakázala.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 5-2003


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 12:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobek:
5denní za 500,- je taky ohromně výhodná.
Myslím, že prostě automaticky zvýšily ceny a nad vzájemným poměrem se tady nikdo nezamýšlel. Na druhou stranu, tyhle jízdenky používají asi jen turisti (a těm je to jedno).

Taky koukám na ceny kupónů, co to má znamenat, že se zase rozbíhají ceny důchodcovských a studentských kupónů. Proč v tom zase dělají bordel?
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 15:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tracy: A do dvou let bude čipová karta .

(Mám kolegu, co na ní v DPP už skoro 10 let "maká", tak ty dva roky, než půjde do důchodu, tu "dřinu" už nějak vydrží. )
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 18:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zřejmě má už hotovo www.opencard.cz . Teď ještě na ní musí vymyslet nějaký odbavovací systém
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 12:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: To už je detail. V horizontu dvaceti let to tu máme .
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 17:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z dnešního tisku:
MHD jako upír a jízda za trest
Nemám rád molochy. A tak mi v poslední době „pije krev“ pražský Dopravní podnik. Je jako upír. Saje, saje a k tomu, aby přežil, potřebuje pořád více a více krve – našich peněz. Co na tom, že jízda přeplněnou tramvají je mnohdy „za trest“.

Zhruba před deseti lety jsem se tímto obřím podnikem, který zaměstnává přes dvanáct tisíc zaměstnanců, zabýval poměrně intenzivně. Mluvil jsem pravidelně s jeho nejvyššími šéfy a leccos mi z té doby utkvělo v paměti. Třeba to, že * v Dopravním podniku mají velmi silné odbory, které si prakticky každoročně prosadí svou při zvyšování platů, a že Praha zvyšuje jízdné v pražské MHD jenom tehdy, když to politická situace dovolí (rozuměj – na obzoru nejsou volby).

Mnohokrát jsem viděl zdůvodnění Dopravního podniku o nutnosti zvýšit jízdné – je to docela tlustá „bichle“ s tisíci čísel, o kterých nikdo nemůže vědět, jestli jsou reálná. A na konci vždycky vyjde, že pokud se jízdné okamžitě nezvýší o x procent, tak městská doprava okamžitě zkolabuje.

A moudří mužové z radnice vždy pokývali nad výpočty hlavami a (pokud nebylo před volbami) zvedli ruku pro „úpravu cen kvůli oprávněným požadavkům Dopravního podniku“.

Co na tom, že jsem viděl kalkulace i některých jiných dopravců, kteří městu nabízeli na některých linkách totéž co moloch Dopravního podniku, jenže levněji. Jejich kalkulacím můžu věřit, nebo taky nemusím. Ale i u rozpočtu Dopravního podniku jde podle mne spíš o víru těch, kteří jej kontrolují.

Když na post šéfa Dopravního podniku nastupoval bývalý ředitel TV Prima Martin Dvořák, měl pověst tvrdého manažera. Mluvil o velkém „zeštíhlování firmy“ (rozuměj propouštění), o lepší kultuře cestování atd. Ale zdá se, že Dvořák až tak tvrdý kapitalistický manažer nebude. Nějakého razantního propouštění jsem si nevšiml, zlepšení úrovně taky ne.

A teď se bude zase zdražovat. A docela citelně. Důvodem pro zvýšení jízdného je prý to, že se rozšiřuje infrastruktura – například příští rok se mají otevřít tři nové stanice metra. A město i Dopravní podnik mají prý výpočty, podle kterých se zdražit musí...

Dívám se na to z pohledu svého mikrovesmíru. Jezdím si denně svých pár stanic tramvají a rozšiřování metra kdesi na periferii mě moc nezajímá. S troškou nadsázky je to obdobné, jako kdyby České aerolinie zdražily letenky na všech destinacích a zdůvodnily to tím, že zavádějí novou linku z Prahy do Buenos Aires. Ale u Dopravního podniku jsem si zvykl na pocit, že se točíme v kruhu. Takže: zdražovat se bude a bezdomovci budou v tramvajích smrdět dál. I bez jízdenky.

Miloslav Janík, editor MF DNES

Komentář:* Tak to asi působim v jiném Dopravním podniku, než o kterém autor píše, anebo z mě neznámého důvodu dává rovnítko mezi počet odborových organizací a jejich sílu.
Bohužel v tomhle případě přímá úměra rozhodně neplatí...

Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 700
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 18:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"koupí se autobusy včetně řidičů"
Při každém zveřejnění tabulek kolik pracovních míst se zruší je psáno, že se to netýká řidičů MHD. Ale řekl bych, že toto se minimálně týká řidičů autobusů. Stejně tak mi nepřipadá že by to bylo v souladu s kurzem "autobusákem snadno a rychle" ještě ke všemu zajišťovaném externí autoškolou, když má DP vlastní. Já těm moderním manažerskejm metódám asi opravdu nerozumím. Jedině že by propad ve stavu řidičů byl na hranici úsnosnosti zasluhující rychlé řešení.
Co by mi ale vycházelo je neúspěšný outsorcing pneuservisu. Nikdo prý to nenabídl levněji než to dělá DP a já se tomu nedivím když si představím kolik gumokol + jejich proběh musí servis obsloužit. Což mi celkem potvrzuje, že outsorcing se v takovém množství nevyplácí a je vhodný na služby menšího rozsahu. Byl to pokusný králík a možná právě úspora autobusů má docílit, aby se vyplatilo dělat externě servisní činnosti toho zbytku co si DP udrží. A s menším počtem autobusů souvisí méně chátrajících garáží a méně neposlušných řidičů. I takto by se dalo zabít mnoho much jednou ranou.
Ale neberte to vážně, je to jen výplod mého neposlušného mozku, který si dělá co chce. Ekonomové a manažéři přeci vědí nejlépe co mají dělat a řidičům by nelhali.

(Příspěvek byl editován uživatelem drak.)
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 3-2004


Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 10:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak:
Ta úvaha jde zajímavým směrem, neb si DP v minulosti udělal studii, co vše by mohl outsourcovat, v rámci první transformace od CS-Projektu. Současné vedení tvrdí, že celá první transformace byla téměř špatně a musí se dělat jinak. Hlavní rozdíl je v tom, že dříve se něco nalajnovalo a pak se to pomalu zavádělo, tak nyní je trend vše co nejdřív vyzkoušet v praxi. Ostatně tak se pracuji ve většině soukromých firem - nejprve naslibujeme něco, co nemůžeme splnit, ale tím získáme zakázku a postupně to flikujeme, abychom se dostali na nějaký standard...
Ale zpátky k outsorcingu. Současné vedení tvrdí, že předchozí studie o vyvedení činností mimo DP byla špatně nastavená, protože prakticky jen okopírovala model uplatňovaný u DP a externí dodavatel nemohl ve své nabídce kalkulovat s vlastním přístupem, a proto se nemohl dostat na nižší ceny než DP. Doslova prý nový generál prohlásil "špatně jste to dodavatelům vysvětlili". V současné době proto probíhá nová studie o outsourcingu, ve které se bude popis činností jiný a zřejmě měkčí než v té minulé.
Jinak řečeno: Máme definované určité standardy kvality. Útvary DP se zaměřily na jejich plnění v co nejvyšší možné výši, což je ovšem ekonomicky neefektivní, a proto vzniká prostor, aby externí firma dodala požadované služby těsně na hranici standardů a tedy levněji. A jak to dopadne, uvidíme do roka a do dne...
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 10-2002
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 12:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, ono to tak ideální není. Pro BNV consulting je to hodně velká domů.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 15:56:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prox: Ono to tak jednoduché s outsourcingem nebude. Mohlo by se nakonec zjistit, že celé GŘ je nadbytečná investice, když pak nebude mít co "řídit".
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10399
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 18:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K tomu outsourcingu - všiml jsem si, že nejnovější Citybusy nemají pražské, ale pardubické (= předpokládám vysokomýtské) registrační značky. Tedy asi došlo k nějaké změně jejich financování.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 18:33:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Ty jsou zapůjčené na cca 5 let (i když tu už nakonec nejspíš zůstanou). Např. pronajatá Urbina 15 v Plzni mají taky RZ 4Tx xxxx.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10401
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 22:33:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak zapůjčené, to za ně DP nic majiteli neplatí?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 3-2004


Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 23:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain:
Co se na k-repu psalo, tak Iveco ty dva Citybusy zapůjčilo podniku skutečně zdarma, poté co se Dvořák vyjádřil, že bychom mohli dát přednost levnějším Citarům nebo dokonce Sorům Iveco se tou zapůjčkou snaží podniku nenápadně naznačit, jak by se měly popsat technické parametry autobusů v zadávací dokumentaci o nákupu nových vozů, např. koženkové sedačky, posuvná okénka, apod...

... a vypadá to, že to Ivecu vyšlo:
http://www.dpp.cz/files/imgs/kvalita/anketa_sedacky.pdf
odkaz
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace