K-report
 

Archiv do 02.května 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Zahraniční SPZ » Staré archivy » Archiv do 02.května 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9022
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 20:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Protože podle mě byly země vytvořeny okupačními správami

No to určitě, protože jendím z cílů denacifikačního spojeneckého programu byla úplná likvidace Pruska a všeho, co s ním souviselo jakožto "původci" takzvaného prušáckého militarismu. Proto muselo být poválečné Německo po válce rozděleno úplně jinak.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9023
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 20:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odkaz je výbornej - TI - Tilsit, EL - Elbing.
Akorát nechápu P - Posen a DZ - Danzig. Nějaxi nepamatuju, že by města Poznaň a Gdaňsk ležela uvnitř hranic Říše mezi roky 1920 a 1939.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 6-2002
Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 20:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Víte někdo, dokdy se vlastně vydávaly značky bývalé NDR? A kdy se musely měnit?
SURPPM* zjistila toto:
Značky bývalé NDR se vydávaly do konce roku 1990 (tudíž nemohly v roce 1992 dojít) a platily do konce roku 1993 (tj. do konce roku 1993 se musely vyměnit). Ihned po sjednocení (3.10.1990) se polepovaly stejnými nálepkami jako na západě. To znamená "razítkovou" nálepkou registračního úřadu a nálepkami technické kontroly a měření emisí (HU+ASU).

Od 1.1.1991 se v nových spolkových zemích začaly vydávat PZ podle celoněmeckého systému pro všechny DDR okresy. Ještě před polovinou devadesátých let proběhla územní reorganizace po západním vzoru, okresy byly pospojovány, část kódů tudíž zanikla, ale objevily se i nové.

Jak to bylo s tvarem tabulek jsem přesně nezjistil. Podle mě se od sjednocení používaly už jen v západním provedení (rozměry a písmo). Východoněmecké značky v západním provedení byly podle mě ale běžné už o něco dřív.
Vybavuju si, že dokonce byly k vidění i v osmdesátých letech.
K tomu bych měl jednu otázku na Volkera(nikde se mi to zatím nepodařilo najít): vydávaly se v DDR tabulky na úřadě nebo si je majitelé nechávali vyrobit?

*kdo četl Saturnina, význam zkratky odhalí. Ostatní mají smůlu
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 848
Registrován: 7-2006


Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 21:57:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavou polskou protekci jsem zachytil na vyškovském letišti:
 
 
První dvě písmena nejsou "óčka", ale O0 (ó nula).
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4212
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 22:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek: Právně se jednalo jednoznačně o německé území pod cizí okupační správou (tehdy neexistovala žádná smlouva, která by toto území podstupovala jinému státu), byť ona dočasnost se už tehdy jevila jako téměř nezvratnou budoucností.

To je samozřejmě nesmysl. Nové hranice Německa na Odře a Nise schválila Postupimská konference vítězných mocností (právním podkladem byla bezpodmínečná kapitulace Německa, která předávala státní moc v Německu okupačním orgánům - Spojenecké kontrolní radě). Takže názor (západo)německé vlády na dané uspořádání byl zcela irelevantní. Definitivní konec tomu učinilo rozhodnutí Spojenecké kontrolní rady z června 1947 o zrušení Pruska jako státu, kdy většina území připadla Polsku a SSSR a zbytek na území Německa byl přičleněn k sousedním německým zemím - Sasku, Braniborsku a Meklenbursku - Přednímu Pomořansku.

Vámos: Spolkové země na území NDR existovaly samozřejmě již před rokem 1945, pouze za třetí říše byla jejich role degradována na pouhé správní jednotky a samospráva zcela potlačena. Do roku 1952 byla NDR federativním (spolkovým) státem, v roce 1952 byla federace zrušena a zrušeny tudíž země jako veřejnoprávní korporace. Ty nahradily kraje (bezirk), ovšem jen ve smyslu obvodů pro státní správu. Nejsem si jistý, ale země možná stihla obnovit ještě NDR v roce 1990.

K tabulkám: Z dobového tisku si pamatuji, že hned 1. 11. 1990 byl všude zahájen výdej nových tabulek. Co se týče ex-NDR fontů, již ke konci 80. let NDR vydávala tabulky, hodně se podobající západoněmeckým (prostě změna, jako byl u nás vzor 1988). Ty přestaly platit skutečně v roce 1993, nicméně v roce 2003 (!) jsem viděl v Praze v běžném provozu auto opatřené těmito značkami...
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 22:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos
....Nějaký návrh z roku 1953 je zde. Ale nevím, jestli nebylo ještě něco pozdějšího....

Dobrou pomůckou pro orientaci v německých značkách je dílo Andrease Herzfelda " Die Geschichte der Deutschen Kfz-Kennzeichen" (t.č. 3. vydání z r. 2006)z kterého přinášíš ukázku. Avšak ani to na tuto otázku přímo, nebo vyčerpávajícím způsobem neodpovídá, protože je pro analýzu historie německých PZ celkem marginální. Co by bylo kdyby....Vzpomněl jsem si, že návrh, jak by případně vypadaly německé PZ kdyby se německá správa vrátila do území před 1938 vč. Freistadt Danzig, byl zveřejněn v jednom z časopisů s tématikou technické kontroly vozidel, parametry tech. kontrol, etc. Docela mě udivuje zdejší zájem.

Německý systém PZ momentálně zápasí s nedostatkem kapacity v stále hustěji osidlovaných aglomeracích západní části republiky, zatímco na východě je "mrtvo". Zřejmě se skřípějícími zuby úřady přistoupí k emisím typu A-AAA 1111, AA-AAA 111 a AAA-AAA 11 které byly dosud neprůchodné i jako čísla na přání (pouze kombinace písmen a čísel přípustná v daném regionu) a jako jediná nepřípustná bašta zůstane devítimístnost - loňský úlet s WM 2006 se shodí (doufám) se stolu. A to vše, nutno dodat, v systému, který důsledně recykluje a v počítačové evidenci rezervuje na jeden alfanumerický kód 999 fluktuací!
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 22:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex ..to je samozřejmě nesmysl
Nevim jestli je účelem této rubriky rozebírat poválečné uspořádání Evropy, hlavně pak státoprávní uspořádání poválečného Německa. Faktem ovšem zůstává, že v evidenci vozidel se jako v každé zemi, demonstruje státní suverenita a ta rokem 1955 dostala novou dimenzi. Vítězné mocnosti přetransformovaly okupační režim v SRN na nové spojenectví v rámci NATO a to vyvolalo mnohé naděje různými směry....Postupim a Spojenecká rada hin und her, rokem 1955 se v Evropě hodně změnilo a ze SRN se stal naprosto suverenní stát, který dlouho odolával tlaku vzdát se natrvalo svých území za Odrou a Nisou.
Co ovšem možná české publikum neví, že už v r. 1965 byli na území Nizozemí v rámci NATO umístěni první vojáci Bundeswehru (štábní podpora) a jejich vozidla opatřena speciálními nizozemskými PZ pro "hostující vojska". Těch je nyní v rámci NATO mnoho, čekám jak to dopadne v Čechách....
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 23:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul polská O0 KOCYK

Super důkaz jak to dopadá, když se nerozlišuje "O" a nula. V tomhle jsou dobrý Nizozemci, kteří chytře odlišují ještě R a P aby nikoho nenapadlo přidělávat nožičky...
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 6-2002
Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 23:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Německý systém PZ momentálně zápasí s nedostatkem kapacity
Můžeš uvést nějaké konkrétní okresy, kterých se ten nedostatek kapacity týká? Já o žádném třípísmenném okresu, kde by se blížili k 800000 registrovaným vozidlům nevím. Nabízené množství kombinací by totiž stačilo i takovým městům, jako je Stuttgart nebo Frankfurt.
Kdyby už nějaký takový případ nastal, tak by to asi řešili přidělením nového dvoupísmenného kódu tomuto okresu.

Jinak, pokud vím, tak VER WM 2006 byla jen vyjímečná akce pro MS ve fotbale (a jen na dobu jeho konání)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9028
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 23:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K dějinám Pruska až po jeho zánik v únoru 1947 něco zde na Wikipedii. Snad tam není moc chyb...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Prusko
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 10:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos
nedostatek kapacity....řešili přiřazením nového dvoupísmenného kódu

Já nepíšu, že s nedostatkem kapacity zápasí okresy s 3-písmenným kódem, to jsou okresy té nejmenší velikostní kategorie, nýbrž velkoměsta jako Hamburg, Mnichov a Kolín, přičemž v Berlíně je také těsno.

Vidíš to hodně zjednodušeně. V Německu nemůže mírnixtýrnix NĚKDO někomu, nebo někdo sám sobě přiřadit nový regionální kód. Takovou "svobodu" jako u nás tam naštěstí nemají. Existuje road map na vyřazování nevyhovujících kódů a to hlavně kvůli územně administrativním úpravám, příp. potížích s rozlišováním. Právě poslední důvod spustil diskusi jaké kódy postupně upravovat, protože masivní zavedení kamer na důležitých křižovatkách v r. 1996 ukázalo některé slabiny. Z té předchozí dlouhodobé diskuse také vzešel typ písma FE (faelschungs-erschwerende = falšování ztěžující ) který když už nic, tak vytvořil lepší písmeno "I", nulu a umožnil užívat standardně Q v alfanumerickém pořadí.
Právě Herzfeld detailně popisuje jak se klopotně přiřazovaly r. 1990 kódy bývalé DDR - zdaleka to nešlo jen direktivně. Pečeť okresu(města) na PZ jako samostatná nálepka a kód jsou symboly o které se vedou líté spory pokud je chce někdo upravit, doplnit etc.
Základní schéma stanovené pro standardní PZ už v r. 1955, a to: A-AA 111, AA-AA 11, AAA-AA 11 bylo už mnohokrát modifikováno k dosažení lepší vytíženosti a posléze rozšířeno na hranici 8-mi místností celé PZ.

Ty víš p ř e s n ě jakou vytíženost mají momentálně jednotlivé okresy v Německu? Hm....to víš víc než kolikrát oni sami
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1734
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 19:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Náhodou se mi před autobusem u semaforů zastavil tenhle Mercedes s pěknou "firemní" SPZ. Dotaz pro znalejší - ač v GB provoz vlevo, SPZ se umísťují na evropské levé straně? Nebo je tohle vyjímka?
 
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 19:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Mě by především zajímalo, z jakého zdroje máš tyto pro mě zcela nové informace
s nedostatkem kapacity zápasí velkoměsta jako Hamburg, Mnichov a Kolín
Ty tvrdíš, že se v těchto městech je počet registrovaných vozidel okolo 6 miliónů? Několikrát více než obyvatel?
V celém Bavorsku je registrováno necelých 10 miliónů motorových vozidel, V Hamburku necelý milion a v největším Berlíně 1,5 milionu viz Statistisches Bundesamt Počty registrovaných vozidel v jednotlivých okresech by se asi taky daly někde najít – nemám čas se tím zabývat jen proto, abych vyvracel zjevné do očí bijící nesmysly. Pokud vím, tak NIKDE v Evropě není více motorových vozidel než obyvatel, většinou připadají přibližně 1,5 až 2 lidi na jedno auto. Počet obyvatel jednotlivých německých okresů lze najít snadno. např. i zde

jakou vytíženost mají momentálně jednotlivé okresy v Německu? Hm....to víš víc než kolikrát oni sami
O tom, že příslušní úředníci vědí naprosto přesně, kolik je v příslušném okrese registrováno vozidel snad nelze pochybovat – bude jim na to stačit pár kliknutí (stejně jako u nás).

Další už snad ani nemá smysl komentovat. A knížku Andrease Herzfelda samozřejmě mám doma (přečtenou)

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 22:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos ...z jakého zdroje máš pro tyto pro mě zcela nové informace...

Ty počítáš alfanumerické kombinace jak divej, porovnáváš s počtem obyvatel a zjevně ti unikají reálie, právní postupy a další důležitý modality evidence PZ v Německu, které jsou pro vytíženost té které místní evidence rozhodující. Chytrému napověz: 1) víš jaká je průměrná fluktuace jednoho alfanumerického kódu (dále ANK) v jednotlivých spolkových zemích Německa? 2) jaká je ANK v Hamburku a jaká třeba v saské Žitavě? 3) víš za jak dlouho může být jeden ANK po použití znovu zaveden do evidence jako aktivní?

Až to budeš mít, tak spusť své matematické veletoče a uvidíš výsledek.

Samozřejmě, že tam i tady se ví, kolik je v daném okrese přihlášených-odhlášených-dočasně odhlášených vozidel atp. Zjevně neznáš německé reálie bezprostředně spojené s evidencí vozidel které je masivně ovlivňují - to je např. velmi dobře organizovaný obchod mezi výrobci(dovozci) a autohausy s novými vozy, novými nikdy nepoužívanými vozy, které někdy absolvují několik registrací aniž by opustily sklad, než je někdo koupí na fest, dále Jahreswageny a půjčovny jako kapitola sama pro sebe. Tyto veksly čas od času totálně rozhodí některý malý okres kde si nějaký gigant na chvíli otevře pobočku své autopůjčovny, nebo jiný vykuk začne svážet dlouho ležící vůbec nezaregistrované nové vozy. Nehledě na další fakt, že právě Hamburg, Kolín a Mnichov jsou obrovská překladiště německého vnitřního obchodu s vozidly, kde se finty s registracemi provádějí nejčastěji (nemůžu ti tady vysvětlovat německý daňový systém)a kde se snaží tyhle vyfikundanty vyhnat někam do bavorského Konga (okresy Cham, Neustadt atp.) či k Odře. A nejedná se o pár tisíc ragistrací ročně..Takže tvé statistické výlevy jsou sice efektní, ale jsou to právě bohužel jen "do očí bijící nesmysly".

Co má nějaká statistika počtu obyvatel na počet aut co dělat s tímhle meritem? Když statistika přímo nelže tak vždycky trochu zkresluje, pokud nepodá čtenáři metodiku postupu. Klasický případ Praha. Bijem se v prsa (nechápu proč!) kolik že osobních aut tu máme na počet obyvatel. No jaksi decentně neuvádíme, kolik z nich je v majetku firem a kolik je soukromých. A právě to slovíčko "osobní" vždycky naznačovalo jakýsi životní standard uváděné společnosti...

A ostatní komentovat nemusíš - ověř si to! Herzfeld ist gut, ale taky mu nemůžeme všechno věřit. Na vyčerpávající zvládnutí německých PZ v tomhle rozsahu by potřeboval partu profesionálních pomocníků aspoň na rok a to mu, bohužel, zatím nehrozí. Má však nepochybně zasloužený respekt celého světa.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 23:05:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak nakonec jsem se po nějakých číslech podíval. Je pravda, že ten počet VŠECH vozidel s PZ na počet obyvatel je o něco vyšší než píšu výše a v průměru se často blíží jenomu vozidlu na jednoho obyvatele; v některých obcích je dokonce více vozidel než lidí.
Ale podíval jsem se na okres, u kterého jsem si myslel, že je kapacitně nejohroženější - München-Land (tj. Mnichov-venkov, ne město). Ta čísla, "o kterých vím víc než oni sami" jsou zde Počet všech registrovaných vozidel je 267247 (na 309695 obyvatel). Počet kombinací tímto okresem v současné době používaných umožňuje registrovat přes 413 tisíc vozidel - takže rezerva celkem velká.
(M-A 1 až M-Z 999 bez B, F, G; M-AA 1 až M-ZZ 99 bez B, F, G; M-AI 100 až M-ZQ 999 jen s I, O, Q; M-A 1000 až M-Z 9999 bez B, F, G)
Pokud by se rozšířil počet kombinací i zatím jen (částečně) rezervované M-AI 1000 až M-ZQ 9999 s I, O, Q, tak naroste kapacita o více než jeden milion

Já skutečně nikde žádné kapacitní problémy nevidím
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 23:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Nemá cenu se s Tebou hádat. Asi bude nejlepší, až se k tomu vyjádří Volker, ten by mohl vědět víc.

Na ty otázky v úvodu odpověď neznám. Budu rád, když odpovědi na tyto otázky zde všem sdělíš. Když to víš, tak to napiš, když to nevíš, tak s tím neargumentuj.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vámos.)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1621
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 23:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PS:
Já uvažuju naprosto logicky. Ty používáš jakési abstraktní argumenty.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 29. dubna 2007 - 23:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PS2:
Ale především jsi mi neodpověděl na otázku:
"z jakého zdroje máš pro tyto pro mě zcela nové informace?"
Pokud totiž takové kapacitní problémy existují, tak se to určitě probírá v nějakém (odborném) tisku a zcela nepochybně o tom bude i něco na internetu.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 08:58:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"...z jakého zdroje..."
Nic z toho co uvádím není (zatím) v sumarizované formě k dispozici na internetu a jen útržkovitě v odborném tisku. Osobně čerpám z několika "jazyků" kteří jsou přímo "in Geschaeft". Tito lidé vůbec nestojí o publicitu, protože tu primárně vůbec nejde o to, co tobě (nám), totiž analýzu PZ. To je odpadní produkt. Hlavní zaměření je hlídání těch, kteří mají sklon dopouštět se trestného činu "Steuerhinterziehung" a to ve velkém...
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 09:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Aha
Ještě bych se zeptal. Od kdy se podle Tebe tak dramaticky zvýšil výdej nových registrací v Mnichově?
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 09:48:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos se rád hádá?
:-)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 13:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže zpět k té DDR: Díky moc, vysvětlení Vámose (resp. SURPPM) č.1611 je velmi vyčerpávající a působí na mě zcela důvěryhodně. Nezdálo se mi, že by někde v odlehlých koutech nových spolkových zemí dojížděly "východní" vozy se starými tabulkami... Jen mě trochu zarazilo, že se na ty SRN-fonty+formát začalo přecházet už někdy v osmdesátých letech, ale vlastně proč ne...

(Příspěvek byl editován uživatelem jef.)
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 13:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: ŽE BY?

Vámos se rád hádá ?

Sleduji souboj Vámos kontra Welek, ale nedomnívám se, že by se VÁMOS rád hádal; je to borec s obrovským přehledem. Oběma diskutérům bych spíš přátelsky doporučil, aby rozbujelou tématiku Německa dali tak trochu "k ledu" a zaměřili se třeba na SOUSEDY (PL, A) nebo BÝVALÉHO SOUSEDA H ?
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 9-2006


Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 13:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by? : Vámos se rád hádá? :-)

Ne, Vámos má rád seriózní informace a relevantní fakta, protože je perfektcionalista ... proto je taky vždycky na jím uváděná data spolehnutí
S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1627
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 14:27:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jef:
Že by se na západní provední tabulek přecházelo už v osmdesátých letech bych zas netvrdil. Objevovaly se spíš jen ojedinělé exempláře na autech západního původu. Skutečně přecházet na západní provedení se začalo až po pádu zdi (ale ještě před sjednocením).

Volker naznačil, že těm německým značkám něco (časem) napíše.

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 14:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomcat & Feudal:
Zas mě moc nepřechvalte. Občas taky udělám (napíšu) nějaký, ne dostatečně ověřený úlet
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Jetam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 18:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K tym poctom obyvatelov a registrovanych vozidiel:
Ak okresu Mnichov-venkov pribudlo medzirocne od 31.12.2003 do 31.12.2004 do registracie 5084 vozidiel, neznamena to, ze sa prihlasilo 5084 kusov vozidiel. Znamena to, ze sa odhlasilo povedzme 20000 a 25084 sa prihlasilo. Urcite museli teda vydat viacej ako 5084 znaciek.
Milan_brabec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 3-2006


Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 19:04:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Osobně čerpám z několika "jazyků" kteří jsou přímo "in Geschaeft".
Např. to říkal "jeden známý razič tabulek"
Tak já myslim, že nevim, ale, ty we, podle toho jak to vypadalo, tak teda nevim
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 19:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jetam: Jasně, ale nezapomeň na recyclace: Ty 20.000 kombinací odhlášených vozidel se nejpozdějí po 3 měsících vydávají znovu, tak ten okres potřeboval jen několik tisíc opravdu nových kombinací.

Koukam, jaká diskuze tady vznikla v době, kdy jsem byl na srazu německých sběratelů a odborníků značek. Tak konečně odpovídam na dotazy a přidám informace přímo z Německa.

1. Nikde se nediskutuje o vyčerpání systému nebo zavedení nových skupin. Větší města a okresy mají k dispozici 26x27x9999 = ca. 7 mil. značek, menší s třimístným kódem 26x27x999 + 26x9999 = ca. 960.000 značek za max. ca. 200.000 vozidel.
Díky recyklace je ten systém schopen přežít den výdeje pražské 999 999A (a proč ne 999 999K...).

2. Vůbec netušíme, jake podvody a problémy s nimi mají existovat.
Existuje např. praxe dealerů, přihlasit auta jen za den, aby je mohli prodávat pod stanovenou cenou nového vozu.
Tolik flotily půjčoven, dealerů a gaunerů ale určitě nemáme, že by mohli vyčerpat ca. 70 volnych procentů zásobu kombinací.

3. Značky západního stylu v NDR před listopadem 1989 mohly mít vozy z dovozu Genexem nebo auta některých soudruhů s kontakty.
Také v NDR se majitel musel nechat vyrobit tabulky sám. Po době mnohych variant byl v první polovině 70. let zaveden standardní vzor s lepicími znaky, ale vždycky existovaly výjimky.

Hned po pádu zdi začínaly západní firmy svými zboží "zaplavit" nový trh, tak i značkami. Výdej tak začinal všude v tom okamžíku, že zakoupili novy stroj...

Nový system značek začínal platit 1.1.1991, a až do 31.12.1993 proběhla povinná výměna značek z NDR.
A hned od 1994 víme jen o ojedinělé připady používaní přívěsů se starými značkami.

S nálepkami byl "dobový bordel", pravěpodobně zavisí začátek výdeje na to, kdy objednaly a dostaly první dodávku. Skoro jasno je jen, že byly pravidelně a odpovídající pravidlům použivány na nových tabulkách od 1991.


4. D je Düsseldorf, ne Dortmund (DO). Obě města jsou trochu větší než Drážd'any, ale hlavní důvod určitě je, že DD se k systému dostal později.

5. RO viděno v Rostocku určitě byla ROS pro okres Rostock-venkov. Další zajímavý nápad uředníků - protože okres nebyl "Hansestadt", potřeboval jinou
značku bez H. Take HWI-WIS a HGW-GW. Ale okres HST dostal HST, ne STR...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9046
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 19:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

D je Düsseldorf, ne Dortmund (DO).

A jo, pravda.

Obě města jsou trochu větší než Drážd'any, ale hlavní důvod určitě je, že DD se k systému dostal později.

Jak později, to by mě zajímalo. DD tedy není z roku 1955?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 20:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Seznam rezervací z 50. let uvadí DR pro Drážd'any, ale už první návrh 1990 byl DD. Proč, je zajímavou otázkou pro naše výzkumní práce. Často to bylo přání přímo z města nebo jen nějakého uředníka - a v tom případě mi ještě napadlo, že se snad počítalo se značkou DR pro Reichsbahn, jako tehdejší DB pro Bundesbahn. Do sjednocení drah k 1.1.1994 ale nebyla zavedena.

A přidělení kódů mezi podobnými mesty také často není jasno. Možna Düsseldorf jako hlavní město země Severní Porýní-Vestfálsko měl přednost před takovým hlavním městem v NDR (Drážd'any) a průmyslovým městem v Porurí Dortmund.

Hamburgské HH je výjimkou pro "Hansestadt" na vlastní přání, a tím se řešil problém s Hannoverem. Stejně jako menší Plzeň 2001 klidně mohl dostat P, protože Praha svou už tradiční Áčkou měla alternativu.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 21:12:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě zajímavost k Německu - šikovné udělátko

Před lety byla zavedena možnost mít částečně individualzivanou PZ. Například v okresu s rozliš. kódem AA a následným pořadovým schématem čísel A 1 až A 9999, nebo AA 1 - AA 99, to znamenalo možnost získat individuální kombinaci např. W 1234, nebo WE 123, nikoliv však W 1WW, nebo WE 1W atp. Víc nic, ale i tak už dost za málo peněz (viz odkaz). Jenže lidi s tím začali na přihlašovacích úřadech zdržovat provoz u okének(...koukněte se pane Kraus ještě jednou, třeba kdyby bylo WB 123..)a tak donutili erár vytvořit první volné přístupy do databází většinou velkých městských okresů. Stalo se tak formou terminálů přímo v prostorách úřadů. S rozvojem internetu se pak některé okresy rozhodly tuto poptávku nabídnout online - zde jedna zcela čerstvá https://online-service2.nuernberg.de/wkz/wunschkennzeichen

Myslím, že kdo má čas a motivaci, může z takhle přístupné databáze vytáhnout hodně zajímavých informací. Mimochodem, není, jak tvrdí jeden můj "dvorní jazyk" nijak diskriminační na počet a délku přístupů - že si eviduje IP nalogovaných mašin je samozřejmé.

Šlo by to u nás?
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 7-2006


Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 22:09:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na naše poměry docela kuriózní značku jsem včera vyfotil v Olomouci:
 
 
Kód SM patří okresu Sremska Mitrovica ve Vojvodině.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 9-2005


Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 22:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska jsem viděl několik srbských SPZ na D1 na kamionech,vleky a návěsy mají písmena na konci. Pěkný je ten znak, ale nejsem si jist kam všude se s ním majitel bude bát vyrazit.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2007 - 22:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul srbské PZ

No to jsou u nás první srbské v mezistupňovém provedení. Všiměte si pánové toho plastového rámečku. Jelikož dobírají tabulky ze sérií bývalého soustátí Srbsko-ČH tak ten modrý proužek se znakem mají jako tabulku extra zarastovanou (možná zezadu přinýtovanou) do rámečku. Ten se zdá normalizovaný, takže finální zcela nové srbské budou (asi)výrazně širší a modrý pruh bude evidentně užší než zobrazený.

Pajda má recht - kam Srbák může vůbec vyrazit? K moři jezděj z nouze do Řecka, kde je jich dost, ale musej přes Makedonii a to pro ně není bezpečná pasáž....
Jetam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 04:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ked sme uz pri tych vycerpavaniach systemu, ako je na tom Wien? Mam pocit, ze sa im to tiez pomaly konci. Bude sa postupovat od 1000AA, alebo sa chysta nieco ine?
Plate
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 06:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čo pozorujem tak je tu veľmi zaujímavý výdaj.Neviem ako to tam funguje ale v Bratislave bolo výdavať jedným časom značky W-xxxxxR,S,U ,potom sa začali písmená P,T,V. Vizeralo to tak akoby sa vydávalo v troch radoch. Momentálne ide séria Z ,najvyššiu čo som videl asi tento týždeň bola W-55xxxZ. Čo sa týka série W-xxxxAA ,sa vydala po písmená AH ,takže typujem že potom sa skočí sem. Okrem toho zrejme W-10AAA do 99AZZ sú dvojriadkové ,a od W-10BAA sú zrejme hlavne motorky.No a včera som videl W-75182T = 102
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1633
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 11:36:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U rakouských značek je ale možná recyklace, takže můžou po vyčerpání začít odkudkoliv.
Teď už to tak systematicky nesleduju, ale v devadesátých letech jsem o aktuálním výdeji měl docela přehled.
Pokud by se přešlo na W-1000AA, tak by se podle mě začalo spíš od toho AA. Od W-10000A se totiž už taky začínalo dvakrát. Poprvé hned od 1.1.1990 a došlo se tuším k C nebo E. Pa se začalo od W-100AA k W-999ZZ, pak se šlo na W-1000AA a došlo snad k W-9999AH a pak se znovu začalo od W-10000A s tím, že se dosud platné značky přeskakovaly.

I když to teď už zas tak moc intenzivně nesleduju, tak mám taky pocit, že to nejde chronologicky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vámos.)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 11:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě bych měl jeden doplňující dotaz na Volkera:
V DDR se kombinace taky recyklovaly?
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 12:39:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

(Západo)německý autoatlas z roku 1977:
 
 
(omluvte nekvalitu, teď jsem to jen tak ilustračně pofotil)

Chtěl jsem se jen zeptat - ty kódy s hvězdičkou se přestaly používat kdy? (předpokládám povinnou výměnu k nějakému datu)
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 12:45:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, soudruzi v NDR také recyklovali kombinace.
V 80. letech byla bežná praxe dát novým vozidlům novou značku XXX č-čč a přehlasovaným ojetým volnou ze staršího bloku formatu XX čč-čč.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1636
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokusil jsem se udělat shrnutí, jak funguje výdej v různých evropských zemích.

1. kde se tabulky vydávají úředně a kde si je nechává majitel vyrobit
Takže na základě dostupných údajů jsem zjistil, že v naprosté většině evropských zemí se tabulky vydávají přímo na příslušném úřadě. Pouze v Irsku, Spojeném království, Francii a Německu se tabulky nevydávají úředně, ale majitel si je nechá někde vyrobit. V Německu si ale musí na tabulky nechat nalepit úřední nálepky.
V Belgii se úředně vydává zadní, přední si nechává majitel též vyrobit.
Ve všech ostatních zemích se tabulky vydávají úředně a používání jiných než úředních je nelegální (a skoro všude se to postihuje)

2. recyklace kombinací – to je trochu složitější. Budu se zabývat jen „normálními“ PZ, růzdné druhy pro zvláštní účely ani značky na přání neberu v potaz.
Žádná recyklace se neprovádí na východě, ex SSSR (i když s pobaltskými republikami si nejsem úplně jist). Dále se určitě nerecykluje v CZ, SK, PL, H, HR, v BG a RO si nejsem 100% jist. Dále na západ pak AND, DK, F, IRL, I, NL, P, RSM, E a u normálního výdeje v GB. Myslím si, že se nerecykluje ani v MD, M, L a FIN, v Srbsku snad až po vyčerpání číselné řady.

Naopak důsledně se recykluje v FL, D, S, CH a snad i B; nedůsledně pak v A.

U neuvedených státu nevím.

Celkově to vypadá, že se spíš nerecykluje než recykluje.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1637
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger:
ty kódy s hvězdičkou se přestaly používat kdy?
V první polovině sedmdesátých let, v různých spolkových zemích různě, podle toho kdy tam proběhla územní reorganizace.
Povinná výměna nebyla, takže pokud vozidlo nezměnilo majitele, tak s nimi jezdí dodnes
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kódy s hvězdičkou byly oběti administrativních reformů 70. let, tak konec výdeje byl mezi 1968 a 1979, hlavně 1972-1975.
Povinná výměna ale nebyla, dnes s nimi ještě existuje 0 - 10 aut a 2 - ca. 1000 traktorů za okres.

Jedno z nejhezčích jsem právě vyfotil - originální plastová tabulka z 60. let včetně znaku:

 
 
 
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:36:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos: Díky

Vozidlo obvykle dokonce může měnit majitele v rámci nového okresu - zavisí to na úředníka...

(Příspěvek byl editován uživatelem volker.)
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos: Povinná výměna nebyla
Hm, tak to bych do sousedů neřekl že si tam nechají takový nepořádek . No alespoň je dnes po čem koukat.

A ještě - to kódování východoněmeckých bezirků uvedené na druhé straně, to odpovídá?
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Volker:
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1638
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussi:
Kódování krajů odpovídá, ale chybí tam P jako druhé písmeno pro Potsdam. A tak trochu přebývá G pro Cottbus. Sice bylo přiděleno, ale podle mě nikdy nebylo vydáváno.

Volker: Nemáš zač
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 863
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 13:59:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussi: Jo, jo, ta BRK musí být pro Volkera asi něco jako pro mě federativní slovenské (popř. gottwaldovské).
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 15:09:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rul: No já si myslím .



No a když zahraniční SPZ tak si dáme jeden
francouzský bezproužkový dvouřádek a jednu dánskou:
 
 

(Příspěvek byl editován uživatelem aussiger.)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9052
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 16:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Volker - Seznam rezervací z 50. let uvadí DR pro Drážd'any, ale už první návrh 1990 byl DD

Myslím, že DD nebo DR není už tak podstatné. Důležité je, že už od počátku v roce 1955 měly Drážďany rezervován dvoupísmenný kód, který jejich velikosti (resp. poměru velikosti k jiným německým městům, jejichž názvy začínaly taktéž na "D") zcela odpovídal.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 19:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussi: No tak ta škodárna je naprosto mňamózní

Normálně jsi mi vrátil vzpomínky na Dánsko, tak jsem zapátral ve svém archivu a našel jsem ještě několik fotek, které jsem zde loni zapoměl poslat. Dánské kódování mi přijde taky zajímavé.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A bacha v Dánsku na psy, umí tam dobře řídit.
 
Tenhle mě předjížděl ve Fredericii.
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 19:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Ale tak to je pořádek: Úředníci dodržují vlastní pravidlo, že značka je přidělena neomezeně, tak na neurčitou dobu (tak min. do konce existence systému). To znamená, že při povinné výměně by museli nahradit majitelům náklady - poplatky a nové tabulky. Tak pořádek je levnější...

Rul: Přesně tak to je, a minimalně stejně težko najít. Navíc většina veteránů dnes má tuhle ošklivou EU-značku s H za kombinací, aby tím získal nárok na sníženou daň. Zavedením zničili stejné úředníci jiným (finančním) způsobem ca. 90 % starých značek.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 9-2005


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 20:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dotaz na Volkera: v normálním německém systému je nejvíc 8 znaků AB-CD 1234. Je možné mít AB-CD 1234H sezonně od 04 do 10?
Ještě jeden dotaz. Když jsem byl naposledy v Německu, tak tam k raziči přinesl kdosi krabici starých ohnutých a poškozených značek. Budou se podle toho razit nové - idnetické?
Je tohle opravdu tak špatně umístěná nálepka?
http://spz.euweb.cz/d/R52.JPG
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 21:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dotaz 1: Někde jsem četl, že v tom případě osmiznaková kombinace musejí vyměnit za kratší, ale myslim, že to (dnes) tak jde jako jedinou devětiznakovou výjimkou a že jsem z dálky viděl jednou takovou.
"sezonni H" pravděpodobně neexistuje, protože daň pro veterány je 192 EUR za rok paušálně, tak sezonní omezení se nevyplatí.

Dotaz 2: Je to možné, ale ne velmi pravděpodobné, že nekdo vymění např. všechné značky kamionů jedné stavební firmy najednou. Spíš to byly odhlašené tabulky - raziči je přijímají a davají do šrotu jako úřad, ale snad ten razič mu ještě platí drobné za ten hliník.

Dotaz 3: Myslím, že jsou zcela v pořádku a netuším, kde by měly lepit jinde...
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 9-2005


Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 21:48:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ta paní to chtěla nalepit mezi SM a datum, nikoliv před SM. Mluvím pouze o dvouřádkové značce.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 22:27:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Volker ...zavedením (H) zničili stejné úředníci jiným (finančním) způsobem ca. 90 % starých značek.

To je samozřejmě naprostý nesmysl. Zavedení kategorie historických vozidel nemá vůbec co dělat s úbytkem starých emisí. V celém Německu je vozidel kategorie "H" všeho všudy kolem 150.000 kusů. S těmito vozidly nejezdí žádní "Armeschlucker", ale velmi dobře situovaní lidé. Získat tento status znamená absolvovat v českém prostředí nepředstavitelně přísnou technickou kontrolu a k ní se připravit, resp. absolvovat další příští je dost drahý špás. Přitom v zásadě nejde o to splnit nějaké limity bezpečnosti provozu, ale hlavně a především limity historičnosti kontrolovaného vozidla (kontroluje se i způsob užívání, opotřebení etc.). A to je při cenách originálních náhradních dílů a odměnách automechaniků co takové vozy umějí odborně udržovat a opravovat prostě velmi drahé. Nikdo tedy nepředpokládá, že majitel historického vozidla bude řešit otázku ceny ročního zákonného pojištění a vyžadovat jen sezónní užívání svého draháho miláčka aby ušetřil. To by bylo "jaksi pod jeho úroveň".
Zcela nová vyhláška o silničním provozu a pozn. značkách se touto tématikou zaobýrá vyčerpávajícím způsobem.

Nebyla tu dosud řečena dost podstatnou věc, že pořadové číslo za regionálním kódem se odjakživa vytváří s ohledem na prostor, který je na vozidle k dispozici. Ještě než byl zaveden "Engschrift", t.j. užší font úředního DIN typu, dávaly se např. americkým fabrikátům téměř automaticky co nejkratší čísla (HH- A 12 v Hamburgu, kde běžně jezdí HH-AA 1234). Tím docházelo k optickému překrývání motocyklových a automobilových sérií, protože po vyčerpání určitého pro "ameriky" rezervovaného kódu se přešlo k motocyklovým. Ale to nikoho neškrábalo, taky proč, že.

Otázku co se fyzicky děje s německými poznávacími značkami když se vozidlo odhlásí a nový majitel, bytˇ bydlí ve stejném okrese chce jinou? Nic, buď se vyhodí, prodá za 20 Eur na eBay nebo si jí dotyčný nechá. Má-li kliku může se k ní časem vrátit když se uvolní, ale to je hodně vzácné.

Pajda ....staré ohnuté značky...

Když za mnou v r. 1988 přijel spolužák do Německa, divil se, že jsem tak rozhazovačný a při výměně gum si nechám účtovat poplatek za likvidaci těch starých (...hoď je do škarpy vole...). Slušně zavedená "razírna" u Zulassungsstelle může slušně snížit svoje náklady, když vrátí třeba za rok dodavateli prefabrikátů tabulek určitý kontingent starých, prostě honorované třídění odpadu
Volker
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 01. května 2007 - 23:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek: ??? Ne s úbytkem starých emisí, protože žnačka bývalého okresu samožrejmě zůstane, ale s úbytkem originálních značek.
Také bez ohledu na motivace je fakt, ze skoro každý majitel takové staré registrace vyměnil originální tabulky za tuhle H.

Nějak máš trochu jednostranný pohled na koníček "oldtimer" - ten se může i v našem zemi, která je starým vozidlům velmi nepřátelská (zvláštní šikanující STK atd.), dovolit zcela průměrní občan.
Ten ale samožrejmě přemýšlí, zda ma zaplatit 500-1000 místo 192 EUR za schování značek... a nikomu vyčítám, že to nedělá.
Status historického vozidla je schopen splnit nejen milionářská Rolls-Royce, ale i velmi dobře zachovalý Volkswagen Brouk starého důchodce.
Právě ten ještě má dobovou registrace - pán milionář si drahý hraček až nedávno koupil odkudkoliv.

Samožrejmě existují další důvody, proč tyhle registrace zcela zmizí: Staré lidí (nebo dědici) někdy prodávají/musejí prodávat miláčka a tak často bude přemístěn do jiného okresu.

Jsem si vědom, že nemůžeme to zadržet a přeziju.
Nemá smysl ve velkém diskutovat o tuhle malou věc, ze nám malé skupině espezetologů nevyhovující značka bije do očí...
Není vám líto přehlasit starou Octaviu z CK-00-88 na 7A4 4917? Určitě je. A stejně pouhá výměna dobovou rezavou tabulku, o kterou tady hovořím(e), za novou, reflexní CK-00-88 za modrým pruhem, kdyby byla možná.


Pajda: Nevím, jaké měla slečna představy, ale nálepka patří doleva. Na obyčejné dvouřádkové značce je to podobné: znak doleva, STK doprava.
Samožrejmě existují jiné verze, např. obě doleva přes sebe, a značka také platí, ale bohužel ted' nemáš cennou výjimku...

Z důvodu cesty do DD se z diskuzi odhlasím do čtvrtku večer...
Plate
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 02. května 2007 - 13:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podľa mňa sa značky recyklujú na 100% aj v Rumunsku a Fínsku. Len nedávno som videl novú Octaviu so značkou B52AAU ,čo je pomerne nízko....,na hlavné mesto. U Fínska som si až taký není istý .Čo sa týka Rakúska tam je to tiež na 100% ,robil som tam asi mesiac a pol. Vzniká tam ale aj chaos zo sériami napríklad ,že GF-999BG mohla byť pôvodne na prívese ,teraz je všakprerobená na osobné auto a podobne. Aj tento weekend som videl GF-1AFJ na osobnom aute ,obe ako 101 ale je to istotne séria pre motorky /minimálne AAA-AZZ/.
Jetam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 02. května 2007 - 16:33:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plate: Nemoze byt ta Octavia registrovana B52AAU prikladom registracie pridelovanej osobe a nie vozidlu? Podla mojich informacii je toto mozne aj v Svajciarsku.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace